torsdag 27 december 2012

Malin Berghagen: Yoga med Malin





Malin Berghagen
är skådespelare, programledare, författare och inspiratör inom hälsa och livsstil. Malin är dotter till Lasse Berghagen och Barbro ”Lill-Babs” Svensson. Hon har varit gift med sångaren Tommy Nilsson och har fyra barn.

Hon tilldelades en Guldmask för bästa kvinnliga biroll i talpjäs 1992. Hon har givit röst åt figuren fröken Sally i den tecknade filmen Bilar, Nakoma i Pocahontas och Pocahontas 2: Resan till en annan värld och Daphne i Media Dubbs dubbningar av Scooby-Doo.

Malin Berghagen har varit programledare i TV och radio i en rad olika program. Sommaren 2006 var Malin Berghagen en av sommarvärdarna i Sveriges Radio P1.

Malin är en levnadskonstnär med kärlek och passion för mycket i livet. En av hennes stora passioner är yogan. När yogan kom in i Malins liv fann hon ett redskap som hjälpte henne att vara fokuserad och att vara medvetet närvarande. Yogan håller också kroppen frisk, smidig och stark. Idag håller Malin kurser i yoga runtom i Sverige, bl a på Masesgården i Dalarna.

Läs gärna en artikel i Expressen, "Ångesten fick Malin att hetsäta".

I sin bok Yoga med Malin ­berättar hon om en fantastisk barndom men också om hur hon tvingades dela sina kända föräldrar, artisterna Lasse Berghagen och Lill-Babs, med fansen.
- Det var jobbigt hur folk såg på oss och att vi inte fick ha mamma och pappa i fred, säger hon. 

I boken, som ­handlar om hur yoga kan vara en del av ens inre resa, använder hon sitt eget liv som exempel.

Yoga är enkel träning för kropp och själ, men kan samtidigt vara så mycket mer. Malin släpper nu en efterlängtad bok om hur vi med yogans hjälp kan vårda både kropp och själ.

Hon berättar på ett nära och personligt sätt om sitt möte med yogan och hur den kom att bli en självklar del i hennes vardag. Efter år av dåligt självförtroende finner hon i yogan ett stöd att gå vidare och utvecklas som människa. Att våga ställa frågan: Vem är jag? Lever jag egentligen det liv jag vill leva?

Boken är både Malins livshistoria och en praktisk guide där hennes passion för yoga når ut på ett nära och inspirerande sätt. Vi får tips på kost och träning samt råd om hur vi kan hantera de tankar och känslor som yogan gör oss medveten om. Det är en bok för alla som är nyfikna på yoga och vill veta mer - men även för den mer erfarna yogautövaren.



lördag 22 december 2012

Pockettips John Verdon: Tänk på ett tal

John Verdon: Tänk på ett tal

Eftertänksam historia om ett intrikat fall där mördaren tycks vara tankeläsare. Den pensionerade polisen Dave Gurney, och egentligen utan anledning att arbeta mer, blir indragen och funderar inte bara över själva mordhistorien utan även över sig själv, polishierarkier, livet och allt som kommer i hans väg. Deckare som växer åt oväntade håll, när Gurney kommer på nya angreppssätt på fallet.

Jag har läst debutanten John Verdon och uppskattar hans intrigbygge även om det kanske ibland blir väldigt mycket ordöverskott. En annorlunda, men mycket läsvärd bok.

Lennart Bergström
Bokhandlarn 

måndag 17 december 2012

En God Jul med hårda klappar!


Nu är det veckan före jul. Då har många julklappar i blick. Här är vi som gärna hjälper dig med dina  julklappsproblem.



Bästa julklappen? Biljetter till kommande Bokens Afton, kanske?
- Den 16 januari kommer författarna till Fjällgraven, Hans Rosenfeldt och Michael Hjorth som gäster på en Bokens Afton. Samma kväll kommer även Kristina Ohlsson med sin senaste kriminalroman, Paradisoffer. Läs mer om dessa författare här. Biljetter i kassan nu.

- Den 6 februari kommer Bodil Jönsson som gäst på en Bokens Afton. Lokal blir Spegelsalen i Stadshuset. Biljetter i kassan nu. Se mer här.

Här är våra bästa tips - böcker som vi läst och som dessutom är bästsäljarna hos oss hittills i jul.

Faktaböcker

Lars Mytting: Ved
- Caitlin Moran: Konsten att vara kvinna
- Lars Beckman m fl
: Matfrisk (Utsedd till Årets kokbok 2012!)

Romaner
- Göran Rosenberg, Augustprisvinnaren - Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz
- Mo Yan, Nobelpristagaren 2012, flera titlar
- Mikael Niemi: Fallvatten
- Linn Ullman: Det dyrbara
-
Låna & Läs: Läs 60 av höstens boknyheter för 299 kr

Biografier
- Bengt Ohlsson, Margot (Margot Wallström)
- Tommy Körberg, Sjung tills du stupar
- Alf Jonsson: En hästkarls hemligheter, (slutsåld, finns i lager ca 2013-01-15)

Deckare
- Åsa Larsson, Till offer åt Molok (Sv Deckarakademins pris 2012)
- Tove Alsterdal:
I tystnaden begravd
- Lars Kepler: Sandmannen

Spel
- På Spåret 2 (bok med inbyggd elektronik)


Marie föreslår även sällskapsspelen Absolut
överens
och Med andra ord. 399 kr.
Barn 3-6 år
- Johanna Thydell: Det är en gris på dagis
- Tina Ahlin: Svenska barnvisor
- Sven Nordqvist: Findus flyttar ut (Pettsson)

Barn, 6-9 år
- M Widmark, H Willis: Födelsedagsmysteriet (Lassemajas Detektivbyrå)
- M Gahrton, J Unenge: Hotell gyllene knorren, Världens grisigaste tjuv

Barn, 9-12 år
- Michelle Paver: Bronsdolken
- Bengt Ingelstam: Pelle Puck

Ungdom, 12-15 år
- Susanne Collins: Hungerspelen
- Emmy Abrahamson: Only väg is up


Annat smått och gott
Bokhyllan som är osynlig. Bygg bokhylla
på höjden. Klarar upp till 7 kg. 149 kr
Vinbox som ser ut som en bok!
Platsar i bokhyllan. 159 kr
Stilren och snygg jordglob i silver med touch-
funktion. Den tänds genom att du nuddar på
jordglobsfoten med fingrarna och den har
tre olika ljuslägen. 660 kr.
Läskudden, som gör att du kan slappna av i armar
och axlar när du läser en bok. Kudden formar sig
efter underlaget och stöder boken. 299 kr





















Dessutom
Fram till jul kommer vi varje dag att ha ett bra erbjudande på en bok. Du kan se varje dags erbjudande här.
Öppettider före jul
Måndag-fredag, kl 10-19
Lördag 22 dec, kl 10-17
Söndag 23 dec, kl 11-17
Julafton
kl 10.30-13.00 - julklappsakuten
Vi önskar dig och din familj en riktigt God Jul!
Lennart Bergström med personal
BOKIA Sundsvall


Tfn 060 150475, 070 6734760

fredag 7 december 2012

Bengt Ingelstam: Pelle Puck

Foto Marie Öberg ST
Bengt Ingelstam släpper nu de två första delarna i sin nya bokserie. Efter 33 år i hockeybåset kommer böckerna om Pelle Puck, skrivna av Ångeförfattaren Bengt Ingelstam.

Tillsammans med illustratören, Jens Ahlbom som kanske är mest känd för bilderna i Mulle Meck-böckerna, släpper Bengt Ingelstam nu de två första böckerna i serien om Pelle Puck.

Pelle Puck är pojken som flyttar till Norrland och byn Mittnäs och vars dröm är att få börja spela hockey. Att det blir en serie om just hockey beror till stor del på att han vill få fler yngre att börja läsa böcker.

– Jag vet att barn, kanske speciellt pojkar, läser mindre nu, det är mycket datorspelande i stället. Och det finns inte så väldigt mycket böcker för den åldersgruppen, inte som handlar om hockey i alla fall, säger Bengt.

Två böcker ur den nya barnboksserien släpps samtidigt, Pelle Puck Gul & Blå och Pelle Puck och Björnligan.

Artikel i Sundsvalls Tidning, 29 nov 2012, läs Marie Öbergs artikel här.

tisdag 4 december 2012

Signe Larsson: Jag ska slå världen med häpnad

Signe Larsson
Signe Larsson, född 1923, växte upp i Såne men flyttade senare till Norrland där hon fortfarande bor och verkar. Hela sitt liv har hon fantiserat fram myllrande berättelser i gränstrakterna mellan dikt och verklighet.

Bodil Jönsson har varit brevvän med Signe Larsson i flera år och de båda damerna har utbytt tankar och reflektioner kring det som Bodil skrivit.

Efter att ha läst många av Signes berättelser kom Bodil fram till att dessa borde sammanställas i en antologi. Sagt och gjort så blev Bodil nu Signes förläggare. Antologin fick titeln Jag ska slå världen med häpnad innehåller sjutton berättelser.

Bodil Jönsson säger i förordet "Man kan inte undvika att associera till Jonas Jonassons succebok Hundraåringen som klättrade ut genom fönstret och försvann".





Recensioner
Signe Larsson, född 1923, bokdebuterar med Jag ska slå världen med häpnad, som innehåller ett urval av de berättelser hon haft "i byrålådan". Huvudpersonen i berättelserna - möjligen, men inte helt säkert, med undantag för den sista som handlar om hur Adam och Eva fördrivs ur paradiset - är Katarina som verkar vara Signe Larssons alter ego. Vi får möta Katarina i en rad episoder som gammal och som liten flicka och en gång som tonåring. Den gamla Katarina är en mycket charmfull och bångstyrig varelse som hanterar samhällets regler som det faller henne in. Hon verkar ha hittat något som skulle kunna kallas "den gamla människans frihet". De flesta berättelserna är kvicka och lättsamma. Men den korta texten "Auktion" förmedlar också en känsla av förlust, fast ett nyktert tonfall gör att texten inte faller ner i sentimentalitet. Texterna är smidigt och rappt berättade.
/Bibliotekstjänst, Bodil Zalesky

Monica Gullman har läst Signe Larssons bok.
Signe Larsson har vid 89 års ålder kommit ut med sin första bok. Den är underhållande med massor av humor och mycket välskriven.Signe tycker om att läsa deckare, spännande och ruskiga ska de vara. Hennes karaktär heter Katarina, henne får vi följa från det att hon är barn till gammal tant, (lite självbiografisk är den nog). Jag känner Signe sedan många år tillbaka och jag kan känna igen henne i texten när hon nu skriver Katarinas historia. Katarina är ”busig” har glimten i ögat och vågar ta ut svängarna och ifrågasätta det byråkratiska samhälle vi lever i idag.

Signe skriver om att utvecklas, det händer ingenting av sig själv, händelser måste hjälpas på väg. Katarina gör sina små ut utflykter i samhället, ställer till lite oreda där hon går fram. Vid ett tillfälle tjuvlånar hon en bil som står på gatan med nycklarna i, hon ville göra en utflykt till havet och hon äger ingen bil.

Jag skrattar och fnissar, lite 100-åringen är det allt men ur ett kvinnligt perspektiv. Katarina njuter, precis som Signe av det goda i livet, en bra bok, ett glas vin, en god måltid och gärna bra musik från sin stereo.

En mycket läsvärd debutant!
/Monica, Bokias kulturtant


Herman Lindqvist: Mitt i allt


måndag 3 december 2012

Lars Mytting: Ved

Den här boken är en komplett informationskälla om ved. Författaren Lars Mytting har samlat erfarenheter från fullfjädrade vedeldare samt från en rad ledande forskare. Ved är späckad med fakta om inköp av ved, staplingsmetoder, torkning och eldning. Dessutom innehåller boken avsnitt om skogsskötsel, miljöaspekter, motorsåghistoria och olika sorters eldstäder.

Ved är en nyttig bok som ger värdefull insikt för alla som eldar med ved både för dem som handlar veden i säck eller hugger lite på fritiden, och de riktiga vedentusiasterna. Det finns mycket pengar att spara på att använda rätt eldstad och en korrekt eldningsmetod och glädjen över brasan blir ännu större.

I Norge har Ved blivit en försäljningssuccé med 100 000 sålda exemplar på kort tid.

Den svenska utgåvan har anpassats efter svensk eldningstradition, en nödvändighet då norrmännen i huvudsak eldar i eldstäder av gjutjärn, medan få har kakelugnar som på norska heter just svenskeovn. Den svenska utgåvan innehåller 16 extra sidor med extrakapitel om kakelugnar och mer bildmaterial.

Recensioner
Författaren går verkligen på djupet med veden, elden och livet och lämnar läsaren med vissheten att ved är både överlevnad, värme, omtanke och kärlek.
Allt om trädgård

"Alltihop gör mig bara på så fantastiskt gott humör. På slutet finns dessutom ett kort stycke med rubriken Burning love som är så vackert och gripande att jag fick tårar i ögonen. Inte sedan Sven Olov Karlsson i romanen Italienaren har någon ens varit i närheten av att uttrycka lantlivets maskulina värme så rakt på.
Fredrik Sjöberg, Svenska Dagbladet

Norrmannen Lars Mytting har skrivit en märklig bok. Det är en knastertorr faktabok läsaren får veta allt som är värt att veta om ved. Sågning, stapling, torkning, eldning, val av trädslag och verktyg allt detta avhandlas vetenskapligt och noggrant. Men det är också en bok som glöder av poesi, humor, filosofiska tankar och människoöden som hämtade ur en roman av Torgny Lindgren. Lars Mytting är på jakt efter vedeldningens själ. ... Köp den, läs den, ge bort den i julklapp det här är en underbar bok. Och håller du inte med mig kan du stoppa den i brasan.
Östgöta Correspondenten

... en bok som värmer i vinterkylan... Med sina kalla fakta om träslagens kilowattvärden, poetiska Knut Hamsun-citat och kuriosa som att en tolvåring uppfann timmersaxen, kan den verka för udda för att kunna nå ut. Men tvärtom. Just därför fick den upp luckan till den nordiska folksjälens eldstad.
Expressen

En suverän bok.
Per Göthlin, Friluftsliv


onsdag 28 november 2012

Plura: Pluras Husman

Så här säger Plura om sin senaste kokbok, Pluras Husman.

Pluras husman är min tredje kokbok på fyra år. I Pluras kokbok (2009) var vi i Provence, på Sydkoster och Kungsholmen, i Pluras spanska kokbok (2010) begav vi oss till Mallorca och Barcelona. Under de här åren har jag burit tanken på den här boken inom mig, att göra en bok om all den mat som jag växte upp med och älskar så högt, att skriva ett mattestamente till mina barn och mina medmänniskor.

Men det är inte bara barndomens mat här, i hela mitt vuxna liv har jag ju rest omkring på de svenska vägarna med Eldkvarn, ätit mat från Skanör i söder till Kiruna i norr. Ibland har man blivit förskräckt och besviken men många gånger har det varit tvärtom, man har blivit glatt överraskad och dagen och resan lättare att stå ut med. Till exempel glömmer jag aldrig en kväll på Värdshuset i Pajala i början av 90-talet där vi serverades den exotiska rätten ugnsstekt tjäder, sådant kan man leva länge på, och framförallt prata om. För det är ju så att mat spelar en stor roll i människors liv, speciellt när man är på resande fot, mil efter mil av granskog, dag ut och dag in. Då blir måltiden ett välkommet avbrott, en högtid, något man ser fram emot.

Det pratades mycket om mat i mitt föräldrahem, mat var viktigt och min mamma Magda såg till att vi alltid fick det bästa på bordet, hon kunde trolla fram en festmåltid av vad som helst, till mina kompisars och andra besökares stora förvåning. Eldkvarns trummis, som en gång sov över hemma hos oss på Åkaregatan, säger än idag att han aldrig upplevt en sådan frukost som dukades upp på morgonen när han vaknade.

Så se denna bok som en hyllning till min mamma och den svenska husmanskosten, minnen från ett liv vid middagsborden längs vägarna i Sverige.

De levnadsglada gastronauter som har bistått mig i denna bok är (som vanligt) Johan Åkerberg vid spisen, Pepe Nilsson har fotograferat maten och Pär Wickholm har formgivit.

Jag har alltid levt med mat alldeles inpå mig. Från det jag föddes och nästan omedelbart kände dofterna från mammas kök, till denna dag då jag redan i morse började fundera på vad jag skulle laga till middag. Jag vet inte om man kan kalla det kärlek, kärlek till maten och måltiden, umgänget omkring bordet, över tallrikarna och glasen. 
 
Plura
Artist och författare

Möt Plura på Bokia Julfestival 8 dec, kl 14-15. Fri entré.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

Po Tidholm: Norrland

Po Tidholm, född 1971, är journalist och kulturkritiker. Under nittiotalet etablerade han sig som en av sin generations mest mångsidiga röster i bland annat Dagens Nyheter, SR och SVT. Från sin gård i Hälsingland är han fortsatt verksam som medarbetare i diverse riks- och lokalmedier. 

I sin senaste bok Norrland samlar han sina viktigaste texter om dagens Norrland och uppväxtens Hälsingland från dagspress och magasin.

Skeva mediebilder och historiska orättvisor är utgångspunkter när Po Tidholm samlar sina viktigaste texter om dagens Norrland och uppväxtens Hälsingland. Bilden av Norrland som en tärande landsände – glest befolkad av renar, granar och tysta män – har bitit sig fast, trots att det är naturresurserna från Norrland som byggt industrinationen Sverige.

Norrland handlar om samiska märkesjeans, vykort, hemmagjord mozzarella, anarkistisk punkpop, hamburgare, trakthyggesbruk och vildmarkens idéhistoria. Med lika delar journalistiskt hantverk och personlig ilska belyser Po Tidholm iNorrland hur glesbygdens dilemman hänger samman med storstädernas framväxt, väcker frågor om vad det innebär att komma någonstans ifrån och vad platsen gör med oss.

Bokens reportage, krönikor och essäer är hämtade från dagspress och magasin. Norrland inleds med ett nyskrivet förord och nytagna fotografier från många av de platser som finns gestaltade i boken.

Po Tidholm Foto: Peter Holstaed
Recensioner
”Det kan vara intressant att jämföra Tidholms ”Norrland” med Dan Jönssons reportagebok ”Ingenmansland” som kom i våras. De har diametralt olika ståndpunkter. Jönsson susar in på en plats, stannar några dagar och skriver snabbt om det han råkar få syn på. Tidholm vill människorna något, han vill dem väl och han vill få dem att göra något åt utvecklingen.”
- Maria Hamberg, Helsingborgs Dagblad

”Medierna har uppmärksamheten riktad åt ett helt annat håll. Det leder till, menar Tidholm, att landet i någon mån faller isär, men det skänker också en viss paradoxal frihet. Om Norrland blivit för obetydligt både för media och marknadskrafter, kan det leda till en ny slags frihet. Man får vara ifred helt enkelt. Det påminner om det Norrland som existerade på medeltiden, då det åtminstone delvis var ett laglöst land som kungamakten inte kunde kontrollera. Något nytt som i skuggan växer fram på globaliseringens bakgårdar.”
– Anders Öhman, Västerbottens-Kuriren

”Po Tidholms bok står inte för några nyheter, däremot är den en möjlig källa till nytändning. Först när man har klass- och maktförhållandena klara för sig kan man formulera en ny vision för Norrland. En vision som inte bygger på ekoturism, lokalproducerad ost eller ens gruvindustri, biogas och vindkraft – utan på rättvisa.”
- Ida Nilsing, ledarskribent Länstidningen Östersund.

”Artiklarna är välskrivna, lite vemodiga och välkomna, eftersom de behandlar ämnen som ofta förstörs av fördummande polemik”
- Tidningen Fokus.

"En norrländsk vardagsapokalyps", Po Tidholms fantastiska bok om en avlägsen landsända får Göran Greider att gå sönder, läs hans recension i DN, 2012-11-30.

Po Tidholm är gäst på Bokia Julfestival 8 dec kl 11.30-12.30. Fri entré. Begränsat antal platser.

Lennart Bergström
Bokhandlarn


måndag 26 november 2012

Augustpriset 2012

Den 26 november tillkännagavs vinnarna av Augustpriset för 2012

Vinnarna blev:

Skönlitteratur:
Göran Rosenberg: Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz



















Facklitteratur:
Ingrid Carlberg: Det står ett rum här och väntar på dig. Berättelsen om Raoul Wallenberg


















Barn- och ungdomslitteratur:
Nina Ulmaja: ABC å allt om D

















Vi gratulerar vinnarna!

Deras böcker blir givetvis utmärkta julgåvor.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

fredag 16 november 2012

Alf Jonsson - En hästkarls hemligheter


I den här boken har Alf Jonsson berättat för Lars-Johan Holm allt han har lärt sig under sina 50 år inom travet. Även stjärnor som Robert Bergh och Ulf Ohlsson medverkar. Den kryddas också av en hel del roliga anekdoter.

Resultatet blev denna bok. En bra julklapp till den som älskar travsporten.

Läs om boken i en artikel i Aftonbladet.

Första upplagan såldes slut någon vecka före jul, men den är nu omtryckt och finns i lager.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

torsdag 15 november 2012

Medelpads Flora




Boken om kärlväxtfloran i Medelpad är resultatet av ett mångårigt arbete, som inleddes av Rolf Lidberg och som de senaste åren involverat ett tiotal personer.

I bokens inledande kapitel beskrivs landskapets naturtyper, geologiska förhållanden och klimat samt olika vegetationstyper. Ett kapitel ger en historisk överblick över den tidiga utforskningen av floran i Medelpad., ett annat ägnas barlastfloran under sågverksepoken.

I boken huvuddel, artförteckningen, beskrivs för varje i Medelpad funnen art det tidigaste dokumenterade fyndet, dess nuvarande förekomst i landskapet och i vilka växtmiljöer den påträffas. Uppgifterna baseras främst på inventeringar av bokens huvudförfattare Rolf Lidberg och Håkan Lindström. Motsvarande uppgifter om utbredning i Collinders Medelpads flora från 1909 redovisas som jämförelse. Sammanlagt upptas 2267 taxa, vari inbegrips arter, underarter, varieteter och "småarter" i apomiktiska släkten. Omkring 850 arter kan anses bofasta i landskapet. Med prickkartor beskrivs utbredning för omkring 470 arter.

Medelpads Flora ges ut av Medelpads Botaniska Förening.

Pris 229 kr, (ordinarie pris 399 kr).

måndag 5 november 2012

Lars Kepler: Sandmannen

En ung man hittas gående på en hög järnvägsbro en kall vinternatt i Stockholm. Han har legionärssjukan och är svårt nerkyld. På Södersjukhuset visar det sig att han är dödförklarad sedan sju år. Mannen var ett av seriemördaren Jurek Walters sista offer innan han greps av Joona Linna. Jurek Walter dömdes till rättspsykiatrisk vård och total isolering. Var har den unge mannen befunnit sig hela tiden? Hans oväntade vittnesmål gör att det gamla fallet måste tas upp igen. Det är bråttom. Någon måste ta sig in och vinna seriemördarens förtroende.

Överträffar Lars Kepler alla högt ställda förväntningar? Återkommer med en recension snarast.

Läs även en artikel från Lars Keplers besök hos oss i januari i år i samband med att deras tredje bok släpptes, klicka här.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

onsdag 24 oktober 2012

Dan Olofsson: Mina tre liv

Dan Olofsson är grundare av de börsnoterade it-företagen Sigma, Epsilon och Teleca. I sina memoarer beskriver han missöden och framgångar i sitt entreprenörskap, sin filantropi-verksamhet i Sydafrika och ger ingående exempel på den svenska rättsrötan.

Entreprenören Dan Olofsson kräver en oberoende granskning av Riksgäldens och Carnegies agerande mot familjen Sundqvist. Hans  självbiografi avslöjar nya detaljer om det han kallar "ett finansiellt justitiemord", begått av staten.

”Det finns många delfrågor för en granskningsman. En är om det är okej att tömma vuxna barns konton utan att tillfråga dem. En följdfråga blir då att när Riksgälden får denna fråga i sitt knä, är det okej att inte ta sitt ansvar och låta bli att återställa kontona”, säger Dan Olofsson.

Som barndomsvän till Maths O Sundqvist är Dan Olofsson medveten om att hans bok kan ses som en partsinlaga, men han är säker på sin sak. Under fyra veckor i februari – mars 2009 jobbade han heltid med att hjälpa Maths O Sundqvist och dennes tre barn i förhandlingarna med Carnegie och Riksgälden.

”Jag skulle aldrig skriva detta om jag inte varit övertygad om att det jag skriver är korrekt”, säger Dan Olofsson om sin redogörelse

Recension
"Finansiellt justitiemord", Mats Lönnerblad i Sundsvalls Tidning.
Läs Carl Thulins artikel om boken i Dagens Industri.
"Avböjda affärer och rättsröta", Thomas Frostberg i Sydsvenskan.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

Arnaldur Indridason: Den kalla elden

Erlendur befinner sig i sitt barndomshem vid Islands östra fjordar när det förflutna hinner ikapp honom. Händelser som han själv har varit med om och olösta fall.

För flera decennier sedan hände det hemska saker när en stor grupp brittiska soldater gick vilse i bergen. En storm tog dem med överraskning. Några av soldaterna lyckades efter stora svårigheter ta sig tillbaka till staden, medan andra försvann.

Samma kväll, i samma område, försvann en ung kvinna spårlöst. Hennes öde väcker Erlendurs nyfikenhet. Desperat söker han svaren på de två fallen, oavsett hur smärtsam utgången blir.


Den kalla elden är den fjärde delen i serien som inleddes med Frostnätter.



Recension
Nu har jag läst, Arnaldur Indridasons nya bok, Den kalla elden. Indridason är utnämnd till nordens bästa deckarförfattare, han har fått massor av priser och är i år 2012 nominerad av Svenska Deckarakademien till bästa utländska deckare, i år igen! Detta är hans 9:e bok med Erlendur Svensson, kriminalkommissarien från Reykjavik som huvudkaraktär.

I den senaste boken är Erlendur tillbaka där han växte upp. När han var tio år fick han och lillebror, åtta år följa med sin pappa på fjället för att leta efter bortsprungna får, en storm blåser upp och Erlendur tappar bort sin pappa men också sin Lillebror som han lovat ta hand om. Helt plötsligt hade han försvunnit i snöstormen. Han kom aldrig tillrätta och detta har plågat Erlendur i alla år, präglat hans liv vad gäller sorg och dåligt samvete. Nu är han tillbaka i huset där han växte upp, huset är ett ödehus nu utan fönster och dörrar. Han kan inte låta bli att vandra omkring på fjället för att hitta rester, vad som helst, efter sin Lillebror. Samtidigt snubblar han över en annnan historia som inträffade för många år sedan, en ung kvinna som försvann i en snöstorm och kom aldrig tillrätta. Han börjar prata med överlevande till kvinnan som försvann och så småningom uppdagas en mycket obehaglig och skrämmande historia. Bland den mest obehagliga jag läst på länge faktiskt.

Det enda som är jobbigt med Indridasons böcker är alla isländska namn. I övrigt är boken mycket välskriven, en av höstens stora läsupplevelser i deckargenren.

Monica Gullman
Bokias kulturtant











Golnaz Hashemzadeh: Hon är inte jag

Det är 80-tal och en liten flicka flyr tillsammans med sina föräldrar från Iran till Sverige. Det gamla landet har krossat drömmarna men det nya landet krossar familjen. De, som har kämpat för frihet i Iran, befinner sig nu i trygghet men utanför och avskurna från omvärlden. Pappan försöker hitta en väg in i det nya samhället och mamman vill inte lämna filtarna som doftar av hemlandet. Respekt och kärlek vittrar sönder och dottern tvingas bli vittne och medlare mellan föräldrarna.

Hennes pappa vet att hårt arbete är nyckeln till framtiden, och han lär sin dotter att hon måste vara bäst, oavsett vilka offer som krävs. Med hans revanschlust och suget efter tillhörighet som bränsle är hon snart kårordförande på Sveriges mest utpräglade elitskola. Det är en tillvaro som utgörs av ständiga middagar med näringslivets toppchefer, tal till studenterna och intervjuer med riksmedia. Men framgången är ensam och hotfull. I vissas ögon är man alltid blatte, och för den som måste vara bäst finns inget andrum. Bäst men ensammast i världen.


Golnaz Hashemzadeh har lyckats skriva prestationsjunkiens berättelse ur ett invandrarperspektiv som både skrämmer och fascinerar. Hon är inte jag är en berättelse om en familj som kämpar, om två föräldrar som omedvetet plågar sina barn med sin egen olycka, om en kvinna som offrar sig själv i jakten på att vara den alla älskar.

Recension
Nu har jag läst en bok av Golnaz Hashemzadeh, Hon är inte jag. En berättelse ur ett invandrarperspektiv som både skrämmer och fascinerar. Flickan Setareh kommer som flykting från Iran med sin familj till Sverige för att leva ett tryggare liv utan våld och övergrepp. Familjen får det svårt i Sverige, pappan gör allt för att anpassa sig, han har enorma krav på sin dotter att hon ska lyckas, bli bäst , bli något som han aldrig kunde bli. Mamman vill studera till läkare, men blir så småningom sjuksköterska. Pappan har svårt att acceptera mammans frigörelse och börjar misshandla henne. Setareh får gå emellan för att skydda sin mamma.

Setareh får höra av sin svenska lärare att hon aldrig kommer att bli som de svenska barnen oavsett hur duktig hon är, hon skriver en uppsats och blir anklagad för att ha stulit texten. Så bra kan inte en invandrare skriva enligt läraren. Detta gör att hon pressar sig ännu mer för att bli bäst.

Skulle kunna skriva hur mycket som helst om denna gripande bok. Sammanfattningsvis är berättelsen om Setareh en bok om en ung flicka som nästan går under. Hon svälter sig och skär sig, men hon blir bäst och når dit ingen annan invandrarflicka nått, men till vilket pris?

En debutbok, mycket välskriven och bra språk. Jag kommer att minnas den länge.

Monica Gullman, Bokias kulturtant

Linn Ullman: Det dyrbara

Jon Dreyers liv går i bitar. Hans stora litterära livsprojekt har gått i stå, han är konsekvent och smärtsamt otrogen mot sin fru Siri, något hon i sin tur är smärtsamt medveten om. Deras tonåriga dotter är våldsam och oregerlig, och Siri försöker samtidigt förhålla sig till en mor som börjat supa igen efter tjugo års nykterhet.

Allt börjar med att barnflickan Mille försvinner utan ett spår. Ovissheten om vad som hänt bultar som ett mörkt hjärta i familjen Dreyers liv. När Mille två år senare hittas död har sönderfallet gått mycket långt.


Linn Ullmanns romaner är verkliga gränsgångare mellan kammarspel, släktdrama, kriminalhistoria och mänsklig komedi. Kärleken är både hot och löfte, och i Det dyrbara framstår den med än tydligare skärpa än tidigare som den enda nåd vi människor har.

Recension av Monica Gullman
Nu har jag läst, Linn Ullmans nya bok, Det dyrbara. Boken handlar om en familj i sönderfall. Jon Dreyer är författare med skrivkramp. Han är destruktiv och är konstant otrogen mot sin fru Siri som är medveten om detta men ändå kämpar för att hålla ihop familjen. Hon är också den som försörjer familjen. Siris mor Jenny har börjat supa igen efter många års uppehåll. Dottern Alma är ett oregerligt barn, hon känner att det inte står rätt till i familjen och protesterar på alla sätt hon kan. Till råga på allt försvinner barnflickan Mille spårlöst.

Denna historia berättar Liv Ullman mycket fängslande, ett släktdrama, men också en bok om stor kärlek som både är ett hot och ett löfte. Siris kamp för att förstå vad som egentligen utspelas i hennes familj gör att boken blir en riktig bladvändare. Och vad hände med Mille? En fråga som kanske inte får ett svar.

Monica, Bokias kulturtant

Övriga recensioner
Linn Ullman har helt enkelt skrivit en storartad roman, en sådan där roman som är så bra att jag önskar att jag ännu inte läst den utan fortfarande hade den kvar att upptäcka.
Ann Heberlein, Sydsvenskan

tisdag 23 oktober 2012

Deckarakademins nomineringar!

Svenska deckarakademins logotyp...
Nu har Svenska Deckarakademin nominerat årets fem bästa svenska kriminalromaner respektive de fem bästa till svenska översatta kriminalromanerna.

Tove Alsterdal är ny i sammanhanget, medan både Åsa Larsson och Roslund/Hellström vunnit priset för årets bästa deckare tidigare: Åsa Larsson för Det blod som spillts 2004 och Roslund/Hellström för Tre sekunder 2009. Lars Kepler har varit nominerad till priset för två av sina tidigare böcker (Paganinikontraktet 2010 och Eldvittnet 2011). 2010 konkurrerade de bland andra med Grebe/Träff som nominerades för Bittrare än döden.

Belinda Bauer har lyckats med konststycket att få med två av sina kriminalromaner – förra året var hennes debutroman Mörk jord nominerad, men då blev slagen på mållinjen av Denise Mina. Yrsa Sigurðardottir är nykomling i sammanhanget, medan Arnaldur Indriðason och Peter Robinson båda har kammat hem priset för bästa till svenska översatta kriminalroman tidigare, 2005 respektive 2001.

De nominerade i kategorin svenska kriminalromaner är
Tove Alsterdal: I tystnaden begravd (Lind & Co)
Camilla Grebe/Åsa Träff: Innan du dog (Wahlström & Widstrand)
Lars Kepler: Sandmannen (Bonniers)
Åsa Larsson: Till offer åt Molok (Bonniers)
Anders Roslund/Börge Hellström: Två soldater (Piratförlaget)

De nominerade i kategorin översatta kriminalromaner är
Belinda Bauer: Ni älskar dem inte (”Finders keepers”, översättning: Ulla Danielsson, Modernista)
Belinda Bauer: Skuggsida (”Darkside”, översättning: Ulla Danielsson, Modernista)
Arnaldur Indriðason: Den kalla elden (”Furðustrandir”, översättning: Ylva Hellerud, Norstedts)
Peter Robinson: En förgiftad man (”Before the poison”, översättning: Jan Malmsjö, Minotaur)
Yrsa Sigurðardottir: Eldnatt (”Horfðu á mig” översättning: Anna Gunnarsdotter Grönberg, Modernista)

Se mer på Svenska Deckarakademins hemsida här

Vilka som erövrar priserna avslöjas vid Deckarakademins höstmöte i Eskilstuna lördagen den 24 november.



Håkan Nesser: Styckerskan från lilla Burma

Detta är den femte och sista boken om polismannen Gunnar Barbarotti i staden Kymlinge. Det är samtidigt den första och enda boken om Ellen Bjarnebo, känd som Styckerskan från Lilla Burma.

Den av privata skäl arbetsoförmögne kriminalinspektören Gunnar Barbarott sätts på ett av Kymligepolisens "cold cases", som emellertid tinar upp i Barbarottis vård. Om inte Ellen Bjarnebo var skyldig till det hon anklagats och suttit 11 år i fängelse för, vem var det då som mördade och styckade sitt offer 1989? Ett allt hetare fall med förvecklingar leder Barabarotti på en resa genom Sverige, från jordbrukshemmanet Lilla Burma utanför Kymlige till ett fjärran beläget fjällpensionat, och utgör en snygg sorti för Gunnar Barbarotti och möjligen även för vår Herre. Det sistnämnda dock en tros- eller tolkningsfråga.

Håkan Nesser, född 1950 och uppvuxen i Kumla, debuterade 1988 med kärleksromanen Koreografen. Den följdes av tio kriminalromaner om kommissarie van Veteeren, ett tiotal fristående romaner och novellsamlingar och en kvintett om kommissarie Barbarotti från Kymlinge, där Styckerskan från Lilla Burma nu fullbordar Barbarottisviten. Hans senaste bok var Himmel över London från 2011.


Recensioner
Nu har jag läst, Håkan Nessers nya bok, Styckerskan från Lilla Burma. Den femte och sista (?) boken om polismannen Gunnar Barbarotti.

Hur kan du, Håkan Nesser, skriva så bra böcker? Oom en liten stad som heter Kymlinge och om en polis som har ett avtal med gud, när livet är på topp ligger gud på plus när livet är tungt som det är i denna bok ligger gud på minus.

Gunnars fru har dött i sin säng av en aneurysm, ett blodkärl i hjärnan som brustit. Så börjar boken, Gunnar får ett uppdrag av sin chef som han inte kan förstå anledningen till. Han ska gräva ner sig i ett gammalt brott som inträffat för ca 20 år sedan, ett brott som också blev uppklarat, Gunnar tar sig an uppgiften men förstår inte riktig varför han fått uppdraget.

Men naturligtvis hittar han konstigheter när han börjar rota i fallet, det blir två så småningom och det finns också en orsak varför hans chef lagt fallet i hans händer.

Man får också följa Gunnars sorgearbete efter sin fru Marianne. När sorgen drabbar honom som värst blir han som förstenad, blir stående, kan inte prata, inte tänka en vettig tanke.

Jag blir djupt gripen av Nessers sätt att skriva om just sorg. Dessutom kan jag inte lägga boken från mig, upplösningen på kriminalgåtan får mig att häpna. Bravo Håkan Nesser, synd bara att detta är sista boken om Gunnar Barbarotti.

Monica Gullman, "Bokias kulturtant" (som hon själv kallar sig).

Övriga recensioner
"Mästerligt om liv i närheten av döden", läs Lasse Hallbergs recension i Sundsvalls Tidning.

måndag 15 oktober 2012

Sjöwall/Wahlöö: Roman om ett brott


Tillsammans förändrade dom kriminalgenren för all framtid, inte bara i Sverige, utan i hela världen. Utan dom inga svårmodiga snutar med magsår, utan dom inget svenskt deckarunder. Det blev 10 böcker på 10 år, 2700 sidor, en handfull huvudpersoner, men EN roman, en enastånde roman, Roman om ett brott.

Roman om ett brott är en socialrealistisk kriminalroman, full av svidande samhällskritik. I deras romaner skildras polisen oglamorösa vardag, där finns inga hjältar och Stockholmsmiljön är betongtrist. Sviten har översatts till 40 språk och New York Times har utnämnt dom till ”världens bästa kriminalförfattare”. Få författare har påverkat en hel genre så mycket som S/W. Med böckerna om Martin Beck och hans kollegor lade de grunden för den moderna kriminalromanen – böcker som sedan dess varit en central inspirationskälla för en lång rad av världens främsta kriminalförfattare. 

– När Per Wahlöö och jag slog våra kloka huvuden ihop och skapade vår romanserie, anade vi knappast att den skulle bestå i 50 år, säger Maj Sjöwall.

Maj Sjöwall och Per Wahlöö skrev mellan 1965 och 1975 tio polisromaner om Martin Beck, 45 år senare fortsätter böckerna att fascinera. Böckerna är översatta till cirka 40 språk och har sålt i miljontals exemplar. Eller som Michael Connelly säger: "One of the most authentic, gripping and profound collection of police procedurals ever accomplished".

Nu har Piratförlaget givit ut dessa tio romaner i en vacker nyutgåva med förord av många av Sveriges ledande författare av kriminalromaner. Dessutom ingår som kuriosa delar av författarnas handskrivna originalmanus med olika ändringar och tillägg. 

Roman om ett brott består av dessa titlar
Roseanna (1965)
Mannen som gick upp i rök (1966)
Mannen på balkongen (1967)
Den skrattande polisen (1968)
Brandbilen som försvann (1969)
Polis, polis, potatismos (1970)
Den vedervärdige mannen från Säffle (1971)
Det slutna rummet (1972)
Polismördaren (1974)
Terroristerna (1975)

Recensioner
”...om jag nu skulle räkna upp de tio bästa "deckarna" som någonsin skrivits på svenska språket så är det så enkelt att Maj och Per har skrivit fem av dem. Med de resterande fem, där de hållit i pennan, är det även så praktiskt att de platsar på tjugo-i-topplistan.”Leif GW Persson, Expressen

”De har blivit moderna klassiker. … Det är en kulturgärning att vi får tillbaka dem.”Ingalill Mosander, Go'kväll, om sviten ”Roman om ett brott”

”Det som influerat mig mest i böckerna är Martin Becks gestalt. Han har ingen supertalang. Han är inte smartast, tuffast eller modigast. Inte den sexigaste heller. Men summan av alla hans delar är större än enskildheterna. Det älskar jag, han är en väldigt realistisk karaktär.”Dennis Lehane i Babel om sviten ”Roman om ett brott”

Lennart Bergström
Bokhandlarn

måndag 8 oktober 2012

Ny Pettson!


Findus flyttar ut, Sven Nordqvist.

Äntligen en ny bok om Pettson och Findus! Varje morgon vaknar Pettson klockan fyra av att Findus hoppar i sängen. Pettson blir tokig. Kanske är det bäst att Findus flyttar. Tillsammans inreder de det gamla dasset och tar bort bajstunnan så att Findus inte ska råka landa i den när han hoppar i sängen. Men så när Findus ska gå och lägga sig blir han lite orolig för räven...

Läs Sverker Lenas recension i DN, klicka här.




fredag 5 oktober 2012

Katrin Zytomierska: Sött och annat gott! Det goda LCHF-baket

Sött och annat gott! är en naturlig fortsättning på Katrins debutbok Dags att bli smal!, där hon berättade om hur hon gick ner 35 kilo med hjälp av LCHF. Det Katrins läsare mest har efterfrågat är mer om bakning, godsaker och inte minst vad man kan snaska på till Melodifestivalen när man valt LCHF som diet och livsstil.
Sött och annat gott! innehåller recept på allt från kanelbullar och prinsesstårta till pizza och ostknäck. De två gemensamma nämnarna är "LCHF" och "supergott".

Katrins andra bok handlar även om hur man behåller sin målvikt när man väl nått den - hur man ska tänka, träna och motivera sig själv för att inte falla tillbaka på ohälsosamma kolhydrater igen.
Sött och annat gott! är skriven i samma ton som Dags att bli smal!. Den är personlig, kul och bra att ta till när helgens bakning ska planeras eller hälsomotivationen tryter. Behåll din idealvikt och ät gott med Katrin!

KATRIN ZYTOMIERSKA, känd medieprofil, medverkar regelbundet i radio och TV. Hon skriver också tidningskrönikor och är även ständigt aktuell som färgstark debattör och en av Sveriges mest lästa och prisbelönta bloggare. Katrin bokdebuterade i januari 2012 med Dags att bli smal! LCHF på mitt sätt, som direkt blev en bästsäljare.

Boken utkommer den 8 november.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

måndag 1 oktober 2012

Läs Carlos Ruiz Zafón i höst

Carlos Ruiz Zafón (född 1964 i Barcelona) blev med Vindens skugga en av världens mest lästa författare, översatt till över trettio språk.Ängelns lek (2009) har sålts i bortemot en och en halv miljon exemplar i Spanien och gör nu sitt segertåg över världen. Himlens fånge är hans senaste roman.

Monica Gullman har läst båda böckerna

Vindens skugga utspelas i Barcelonas gränder och i böckernas värld. Jag läste den för åtta år sedan och tycker fortfarande att den är en av de tio bästa böckerna jag läst. Nu kommer den fristående uppföljaren, Himlens fånge. I den nya boken återvänder vi till de bortglömda böckernas gravkammare och bokhandeln Sempere & Söner. 

Pojken Daniel som i den första boken på sin födelsedag fick besöka De Bortglömda Böckernas Gravkammare och välja sig en bok ur de dammiga hyllorna. En bok som fick förödande konsekvenser för honom och hans familj.

Han är nu en vuxen man, gift och har barn. Han arbetar med sin pappa i deras bokhandel Sempere & Söner. Det går dåligt för den gamla bokhandeln, kunderna hittar inte in. Det är slutet av 50-talet och Frankoregimens censur återspeglar sig i utgivningen av böcker.

En dag kommer det in en mystisk man som vill köpa deras mest exklusiva exemplar av boken, Greven av Monte Cristo. Mannen betalar, skriver en liten dedikation i boken och lämnar den till Daniel. Hälsningen är till en annan medarbetare i bokhandeln, Fermín Romero de Torres. Han blir skräckslagen när Daniel visar honom boken med dedikationen. Daniel tvingar Fermín att berätta sin historia. Hur han 1939 hamnade i fängelset, som ligger på klipporna ovanför Montjuicberget. Ett fängelse man aldrig kommer levande ifrån.

En berättelse om fångenskap, svek och en hemlighet som legat begravd i mer än två decennier. Kopplingen till Greven av Monte Cristo ligger som en mörk skugga i boken.

En mycket läsvärd bok med att bra språk och en historia som håller hela vägen.

Om jag någon gång kommer till Barcelona vill jag gå i dessa gränder där de undangömda antikvariaten finns, och jag vill också hitta min bok som kommer att förändra mitt liv - i alla fall i en bra berättelses värld.

Monica/ Bokias kulturtant

onsdag 26 september 2012

Ny bok av Lars Kepler: Sandmannen

Nu är det snart dags för Lars Keplers fjärde bok, Sandmannen.

En ung man hittas gående på en hög järnvägsbro en kall vinternatt i Stockholm. Han har legionärssjukan och är svårt nerkyld. På Södersjukhuset visar det sig att han är dödförklarad sedan sju år. Mannen var ett av seriemördaren Jurek Walters sista offer innan han greps av Joona Linna. Jurek Walter dömdes till rättspsykiatrisk vård och total isolering. Var har den unge mannen befunnit sig hela tiden? Hans oväntade vittnesmål gör att det gamla fallet måste tas upp igen. Det är bråttom. Någon måste ta sig in och vinna seriemördarens förtroende.

Med sin fjärde thriller kanske Lars Kepler överträffar alla högt ställda förväntningar?

Boken släpps på min födelsedag, 5 november. Kan det vara en födelsedagspresent av Alexander och Alexandra Andhoril och Bonniers?

Lennart Bergström
Bokhandlarn

onsdag 19 september 2012

Fredrik Backman: En man som heter Ove

Det här är en debutbok, som är på väg att bli en best-seller och som fått lysande recensioner. Men först några ord från författaren.

Hälsning från Fredrik:

Kära blivande eller före detta läsare. Jag är ledsen att jag har kladdat i din bok. Jag är medveten om att det högst sannolikt fullständigt har spolierat dina möjligheter att förskingra den på andrahandsmarknaden när vi är klara här. Till mitt försvar har jag bara gjort det på ett ställe precis i början. Jag tänkte först rita en gubbe på häst längst ner på varje sida också, så att man liksom skulle kunna bläddra genom boken jättesnabbt och så skulle det se ut som att han red från vänster till höger. Tyvärr tyckte inte bokförlaget att det var en jättebra idé eftersom gubben var naken. Jag är inte så bra på att rita byxor. Så det blev bara signaturen i början. Det är lite som att skriva sitt namn i snön liksom, det är svårt att låta bli. Bokförlaget säger att min handstil är marginellt bättre i det här fallet.

Men hur som helst. Tack för att du köper min bok. Jag hoppas att du tycker om den. Och om det här är det exemplaret med lite bearnaisesåsfläckar på sid 243 så ber jag om ursäkt. Jag var lite stressad.


Mvh/Fredrik Backman

Det här är en roman om kärlek, ordentliga verktyg och vikten av att alltid köra Saab

Ove är 59. Han kör Saab. Folk kallar honom "bitter" och "grannarnas skräck". Men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Han går väl bara inte runt och flinar jämt!

Varje morgon tar Ove sin inspektionsrunda i kvarteret. Flyttar cyklar och kontrollerar källsorteringstunnorna. Trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande på bostadsrättsföreningens årsstämma. Eller "den där statskuppen", som Ove själv bara minns den.

Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. Så när de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot en novemberdag råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Som kommer förändra en man och en bostadsrättsförening i grunden.

Fredrik Backmans debutroman om den arga äldre mannen i grannhuset präglas av pricksäker humor och hög igenkänningsfaktor. En underhållningsroman som både lyckas skapa sitt eget humoristiska universum och berätta något viktigt om oss själva och vår tid. Det är en underhållande feel good-berättelse i samma anda som Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och filmen Livet från den ljusa sidan.

Recensioner
Lotten ger honom 5 av 5, läs hennes recension i Lottens Bokblogg, klicka här.

"Jag är lite förälskad i Ove … Boken är en känslokastrull. Jag blir irriterad, jag blir glad, jag gråter en skvätt. Den innehåller allt. Och språket flyter fram som en fors. … Det här är en bok som passar alla." ((betyg 5) P4 Västergotland.

Länkar
Titta in på Fredrik Backmans spännande hemsida, klicka här.
Läs även Fredrik som gästbloggat i Bokboxen, klicka här.


Köpa eller låna boken
Boken ingår i 2012/13 års Låna & Läs bibliotek, (Läs 60 aktuella böcker för 399 kr, läs mer här).

Vill du köpa boken (just nu med 20% Tomten-Kommer-Tidigt rabatt) eller beställa ett exemplar, så klicka här så kommer du till vår hemsida.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

tisdag 18 september 2012

Ken Follett: Världens vinter


Så här glad blir Marie när hon äntligen får plocka fram Ken Folletts senaste bok Världens vinter.

Världens vinter tar vid där Giganternas fall (den första boken i trilogin Århundradet) slutade. Fem olika familjer - från USA, Tyskland, Ryssland, England och Wales - länkas samman under en enormt omvälvande tid då allt står på spel: Tredje riket växer fram, Spanska inbördeskriget pågår och Andra världskriget blir alltmer ett fasansfullt faktum.

Ken Folletts historiska krönika är magnifik och redan hyllad runt om i världen, både för sin höga trovärdighet och sitt stora underhållningsvärde.

Recensioner
"Medryckande berättad och läsvärd ända till slutet." The New York Times Book Review

Fler kommer


Om du vill beställa boken eller reservera ett ex, så klicka här och du kommer då till vår hemsida.

Lennart Bergström
Bokhandlarn



Kristina Sandberg: Sörja för de sina

Far ror, mor är rar. Är det så? Allt borde ju vara bra nu. Freden är här och maken Tomas har lyckats hålla sig nykter sedan hypnosbehandlingen hos professor Bjerre i början av kriget. Och har inte Maj gjort allt vad hon kan för att familjen ska ha det fint i den nya stora lägenheten som Tomas överraskat henne med? Det moderna köket och vardagsrummets parkettgolv. Och Paradiskullens störtande hoppbacke som brant fond från balkongen. Men här i sommarhusets ensamhet tycker hon sig höra svärmors steg i salongen, det är förstås inbillning, tant är ju död. De egna förlusterna vill Maj inte tänka på.

Maj är hemmafru under folkhemmets 40-och 50-tal då hemmafrun är ett eftertraktat ideal och det finns en strävan att betrakta det som ett viktigt yrke. Och hur Maj än försöker vara kärleksfull, trygg och sörja för att hemmet ska bli harmoniskt och rationellt, så väser en röst i henne att mor också är en orm. När tröttheten, rädslan och oron övermannar, kring allt som både hänt och skulle kunna hända henne och familjen. De oklara kroppsliga symptomen, hur hon tappar i vikt och så yrseln som får benen att vika. Och trots att Tomas kämpar hårt med att avstå från alkoholen, och sköta firman som gått i arv i hans släkt, hänger misstanken om att han kanske börjat dricka igen som ett tungt orosmoln över Maj och familjen.

Det här är den andra delen i en romansvit som inleddes med Att föda ett barn, om en hemmafrus liv och utblick i Örnsköldsvik. Och om klass, moderskap och alkoholism.

Recensioner
Monica Gullman har recenserat boken:
Nu har jag läst del två i Kristina Sandbergs senaste roman Sörja för de sina, som är del två i en planerad trilogi. Den första, som kom 2011, hade titeln Att föda ett barn.

En roman på nästan 500 sidor, som utspelas i Örnsköldsvik på 40- och 50-talet och handlar om hemmafrun Maj och hennes familj . Jag kan inte lägga boken ifrån mig. Jag läser sida upp och sida ner, jag följer Majs vardagsbestyr, hennes maniska städande och hennes oro och ängslan för sina barn och sin man Thomas som är en svag och vek man. Han är yngste sonen i en grosshandlarfamilj och har stora krav på sig på sig, samtidigt som det daltas med honom. Han är ju ”lill-pojken” i familjen.

Thomas har alkoholproblem och vi får följa Majs oro, när kommer han hem ikväll och i vilket skick? Allt detta sopas under mattan. Pratar man inte om det så finns det inte. Familjen gör allt för att dölja hans missbruk. Maj får ta smällarna i hemmet när det är riktigt illa. Thomas familj vill inte bli inblandad.

Jag följer Maj i boken, lider och ängslas med henne, känner hennes ångest när hon oroar sig för framtiden. Hur ska hon orka med barnen, som kräver mycket av henne som mamma. Den ständiga tröttheten.

Kristina Sandberg är en suveränt bra författare, boken är lysande, och jag väntar redan på del tre som kommer nästa år.


/Monica

"Jag hade aldrig kunnat tänka mig att jag en dag skulle sitta djupt försjunken i en 500-sidig roman om hushållsbestyr och spädbarnsskötsel. Att Kristina Sandberg lyckas med det smått hypnotiska konststycket /.../ beror i allt väsentligt på berättartekniken. Jag inväntar, med en spänning jag aldrig kunnat förutse, berättelsens fortsättning." Nils Schwartz, Expressen

"Intensivt och tankeväckande om att vara kvinna på 40-talet i Örnsköldsvik", är Lottens omdöme av Kristina Sandbergs nya roman "Sörja för de sina". Läs hennes recension här.

Jag rekommenderade dessutom boken i Nyhetsbrevet vecka 38. Vill även du ha nyhetsbrevet, mejla då på bokensafton@bokiasundsvall.se.

Länkar
Vill du beställa boken eller reservera ett ex, klicka här, så kommer du till vår hemsida.

Lennart Bergström
Bokhandlarn
.

måndag 17 september 2012

Lars Ahlinstipendiet delas ut 22 september

Det blev författaren Marjaneh Bakhtiari som blir 2012 års Lars Ahlin-stipendiat

Foto Anna Olsson

Motivering: Marjaneh Bakhtiari tilldelas 2012 års Lars Ahlinstipendium för att hon i ahlinsk anda med humor blottlägger sociala spänningar och ifrågasätter synen på människans värde och identitet som en produkt av yttre faktorer och föreställningar Marjaneh Bakhtiari är född 1980 i Iran, men när hon var sju år gammal flyttade hon med familjen från Teheran till Sverige och Malmö. Hon har studerat socialantropologi och journalistik.

Marjaneh Bakhtiari fick stor uppmärksamhet när hon publicerade sin debutroman "Kalla det vad fan du vil"
2005. Man tog fasta på hennes kulturella bakgrund och att hon skrev i skönlitterär form om sina erfarenheter i  Sverige. Marjaneh Bakhtiari har dock hela tiden framhållit att hennes roman inte är självbiografisk. Hon värjer sig dessutom mot att bli kallad "invandrarförfattare" och anser inte att hennes skrivande vägletts av något "representativt uppdrag". 

Kalla det vad fan du vill handlar om familjen Irandoust som bor i Malmö, men ursprungligen kommer från
Iran. Pappan, Amir Irandoust, var tidigare förläggare och poet men försörjer sig nu som pizzabagare och
taxichaufför. Mamman Panthea var kärnfysiker, nu timanställd på dagis. Mötet med det nya landet är inte lätt, men man har i alla fall en positiv inställning. Marjaneh Bakhtiari skildrar familjens och deras vänners liv med humor, ironi och sympati. Hon skildrar kulturkrockar och leker med fördomar. 

Kan du säga schibbolet? (2008) handlar om en medeklassfamilj med rötter i Iran. Den 16-åriga dottern Parisa är ambitiös och vill åka till Iran för att göra ett specialarbete för skolan som ska ge henne bra betyg. Föräldrarna är tveksamma till att sända dottern till mullornas Iran, men både Parisa och hennes lillasyster kommer ändå dit. 

I sina romaner ifrågasätter Marjaneh Bakhtiari synen på människans värde och indetitet som en produkt av yttre faktorer och föreställningar. Att hon dessutom gör det med stor humor gör att hon i mycket påminner om Lars Ahlins författarskap. 

Lars Ahlin-stipendiet inrättades av Sundsvalls kulturnämnd 1991. Prissumman är på 50 000 kronor. Dessutom omfattar priset en plakett utformad av Ulf Linde. Stipendiet delas ut till författare vilkas verk har frändskap med Lars Ahlins diktning eller till författare med klar anknytning till Sundsvallsområdet. Stipendiet kan även delas ut som stöd till forskning om Lars Ahlins liv och diktning. 

Lars Ahlin-stipendiet har delats ut vartannat år sedan 1992. Stipendienämnd är Sundsvalls kultur- och
fritidsnämnd. Juryn består av två representanter för Sundsvalls stadsbibliotek och två representanter för Lars
Ahlin-sällskapet. Juryns motivering: Marjaneh Bakhtiari tilldelas 2012 års Lars Ahlin-stipendium för att hon i ahlinsk anda med humor blottlägger sociala spänningar och ifrågasätter synen på människans värde och identitet som en produkt av yttre faktorer och föreställningar

Tidigare Lars Ahlin-stipendiater
2010 Björn Runeborg
2008 Birgitta Lillpers
2006 Peter Kihlgård
2004 Anita Salomonsson
2002 Åke Smedberg
2000 Stewe Claeson
1998 Gunnar D Hansson
1996 Heidi von Born
1994 Kjell Johansson
1992 Björn Ranelid

Prisutdelning
Lars Ahlinstipendiet 2012 utdelas den 22 september på Kulturmagasinet, Sundsvall
Program:
13:00 "Före och efter debuten. Hur blev Lars Ahlin möjlig?" professor Gunnar D Hansson föreläser.
14:15 Årets Ahlinstipendiat Marjaneh Bakhtiari samtalar med Gunilla Kindstrand.
15:00 Lars Ahlinstipendiet 2012 utdelas till Marjaneh Bakhtiari.

Böcker
Kalla det vad fan du vill och Kan du säga schibbolet? finns i lager, som pocket.

Länkar
Läs Jonas Tubbins artikel i Sundsvalls Tidning, klicka här.

Källa

Bokia och Bokhandlarn gratulerar Marjaneh!

Lennart Bergström
Bokhandlarn

tisdag 4 september 2012

Monica tipsar om böcker i Bokiabiblioteket Låna och Läs




Jan Guillou: Dandy


Här ligger Dandy och väntar på sina läsare...






















Nu kommer Jan Gulliou med den andra boken, Dandy, i sviten Om det Stora Århundradet. Fjolårets titel Brobyggarna blev en stor framgång.

Två unga, eleganta gentlemän anländer en junidag år 1901 till det ståtliga slottet i grevskapet Wiltshire i södra England. Den ene är lord Albert, som återvänder från sina ingenjörsstudier i Dresden för att bli släktens överhuvud, tillika den 13:e earlen av Manningham. Den andre heter Sverre, och de har bestämt sig för ett liv tillsammans. Det har gått många år sedan Sverre och hans bröder Lauritz och Oscar växte upp i en fattig fiskarfamilj på Vestlandet i Norge. Deras ovanliga tekniska talanger förde dem via välgörenhet och stipendier till dåtidens förnämsta examen som diplomingenjörer vid universitetet i Dresden. Lauritz återvände till Norge, Oscar försvann till Tyska Östafrika och Sverre befinner sig nu med sin älskade lord i ett England där hans konstnärliga talang kan slå ut i full blom. Hans tavlor skildrar livet på och kring Manningham. Flera av godsets invånare står modell för hans porträtt. De båda gentlemännen rör sig även bland Londons konstnärer och bohemer, där den frigjorda Bloomsburygruppen sätter stora avtryck på både tiden och Sverre. Om Brobyggarna den inledande delen i romanserien Det stora århundradet kretsade mest kring ingenjörskonst och teknik i det nya 1900-talet så rör sig Dandy mer i de sköna konsternas värld, som också den är starkt präglad av tidens optimistiska föreställning. Men på samma sätt som första världskriget slog sönder hela tillvaron för de äldre bröderna Lauritz och Oscar drabbas nu Sverre och Albert. Och för de tre bröderna, liksom för miljoner andra européer, måste tillvaron byggas upp på nytt och livet börja om någon annanstans.

Länk
Vill du köpa boken eller reservera ett ex, så går du till vår hemsida här.

Recensioner
Kommer snart

Lennart Bergström
Bokhandlarn