onsdag 30 maj 2012

Cecilia Gyllenhammar: Stäpplöperskan

CECILIA GYLLENHAMMAR (fd von Krusenstjerna) kommer nu med den fristående uppföljaren till den självbiografiska romanen En spricka i kristallen (2004) som var en drabbande och utlämnande berättelse om att växa upp i yppersta överklassen. Boken väckte stor debatt och att familjen det handlar om är PG Gyllenhammars föranledde en hel del rubriker och "skvallrig" journalistik.

I Stäpplöperskan får vi lära känna Suss, ensamstående mamma, som lyckats bryta sig loss från sin krävande och bitvis destruktiva överklassbakgrund och nu skapat sig en egen tillvaro långt från föräldrahemmet. Vi känner igen henne från En spricka i kristallen men inte helt. Hon är fortfarande sårbar och känslig men nu mycket mer självständig, också oerhört klarsynt och med en stor nyvunnen livsaptit. 

Hon älskar sitt liv i Röda Bergen i Stockholm och en försommar drabbas hon av den stora kärleken. Suss och Marcus kastar sig helhjärtat in i vad de tänker sig ett livslångt förhållande. Suss ger sig hän, är lycklig och njuter av livet med en egen familj. Skuggorna från hennes kränkta mamma fördunklar visserligen tillvaron men hon klarar sig - nästan - från att låta det förpesta sitt liv. Det är ändå oundvikligt att fundera över sitt eget moderskap utan att minnas sin egen barndom och successivt visar det sig också att Marcus är mer intresserad av ekonomisk inblandning från Suss rika föräldrar än vad han först visat. Så händer det katastrofala, mitt i det öppna såret i Suss och hennes mammas konflikt blir mamman svårt sjuk. Och Suss lämnas maktlös utanför när pappan och systrarna sluter upp kring den döende huvudpersonen i familjen. Samtidigt försvinner Marcus mer och mer hemifrån. Suss är oftast ensam med barnen, hennes tillvaro hotar att rämna på nytt och hon flyr. Efter att ha varit den som tagit nästan hela ansvaret under barnens uppväxt släpper hon allt och flyr till en paradisö i Grekland där hon äntligen känner att hon hamnat rätt, där vill hon leva. 

Det här är en roman om en passionerad och levnadsglad, generös och modig kvinna som är stark nog att inte låta sig förtryckas - ens av dem hon älskar. Suss lyckas - igen - bryta destruktiva mönster, följa sitt hjärta och forma det liv hon vill ha. Cecilia Gyllenhammar skildrar inlevelsefullt och träffsäkert tvåsamhetens lycka och fasor; erotiken, beroendet, förhoppningarna, tilliten, den andlösa lyckan, besvikelserna, vardag, fest, tristess och svek.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

onsdag 23 maj 2012

måndag 21 maj 2012

Leif Woxlin: Berget, Vattnet, Blodet

Leif Woxlin är en av Sveriges mer rutinerade kriminalförfattare. I serien en Hälsingedeckare har han byggt upp en realistisk men samtidigt fantastisk gestaltning av kriminalpolisen i Hudiksvalls arbete.

Han utmärker sig med sina fina miljö- och personskildringar och trovärdiga men ändå spännande intriger. Samtidigt präglas hans böcker av en trivsam, lättsam och personlig berättarstil som fångar läsaren.

Berättelserna i serien rymmer kärlek och dramatik, vardagliga glädjeämnen och bekymmer. Dessutom den särskilda Hälsingekultur som kännetecknas av stora hemman och bonde-palats från början av förra seklet, av folkmusik och folklore, och av ett självständigt släkte som i stor utsträckning formats av att ha fått stå utanför storbolagens påverkan och exploatering – och utanför satsningarna på statliga verk. Huvudpersoner: Johan Thule, kommissarie, levande legend som många väntar livet ur, men hur sjuk är han egentligen?; Ludde Markh, inspektör, ung och ambitiös polis i karriären, med rötterna i Jämtland; Sofia Berger, inspektör, slagkraftig och ger sken av att vara tuff, men kommer hon någonsin att kunna använda tjänstevapnet?

Nu har Leif Woxlin kommit med sin åttonde fristående bok, Berget, Vattnet, Blodet, om kriminalpoliser i Hudiksvall.

En missbrukare och ensling hittas hängande upp och ner i sin trädgård. Han är mördad; strypt av någon med samma rep som han nu dinglar i. Inne i huset, bland bråten, görs ytterligare en upptäckt: sekretessbelagda topphandlingar från en av landets storbanker. Ligger girighet och korruption bakom mordet, eller är motivet oskyldigare än så?


Kriminalpoliserna Sofia Berger och Ludde Markh tvingas bedriva en mordutredning i lönndom, där även det ansvariga befälet hålls utanför. I skuggorna ruvar den gamle kommissarien Johan Thule. Dessutom anlitas den frilansande Dan Persson; kan den handikappade före detta polisen vara lösningen på spåret?


Berättelsen spänner från plötslig död i franska Alperna till Ludde Markh i fritt fall från Blacksåsbergets mytomspunna stup.

Lyssna på en intervju med Leif Woxlin i P4 Gävleborg, läs mer här.

Se även intervju med dramatiska scener i SvT Gävleborg, 2012-05-28: "Riktiga Hudikpoliser drar vapen". Klicka här för att se programmet.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

torsdag 17 maj 2012

Björn Meidal: Strindbergs världar

För första gången har nu en heltäckande fotografisk biografi över Sveriges mest inflytelserike författare och dramatiker utkommit. Strindbergsforskaren Björn Meidal har med hjälp av fotografen Bengt Wanselius skapat en unik skildring av Strindberg och hans liv. I detta praktverk visas över femhundra samtida fotografier från Strindbergs alla världar - Stockholm, skärgården, Berlin, Paris och alla de miljöer som på olika sätt formade den världsberömde dramatikern och författaren.

I femton generöst formgivna kapitel får vi följa med i Strindbergs liv och kreativa process, på möten med kärlekar, vänner och fiender och inte minst på alla resor runt om i Europa. Ingen kan som Björn Meidal beskriva Strindbergs liv, extravaganta personlighet och mångsidiga verk, kunnigt och med en stor portion humor. De många bilderna hjälper oss att kliva rakt in i Strindbergs tid. Boken finns även i en engelskspråkig upplaga.

Björn Meidal, professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, är en av världens mest välmeriterade Strindbergsforskare som medverkat i otaliga vetenskapliga projekt och som innehaft gästprofessurer på bland annat Humboldt-Universität i Berlin, Catholic University, Washington, D.C, University of Pennsylvania, Philadelphia, och University of Maryland i USA.

Bengt Wanselius är en välkänd teater- och dansfotograf som i över femton år var Dramatens husfotograf där han dokumenterade såväl svenska som internationella teateruppsättningar. Han är också en av landets mest erfarna bildredaktörer, prisbelönt med Augustpriset för sin stora bok Regi Bergman.

August Strindberg dog den 14 maj 1912 och i samband med 100-årsminnet presenterar Fotografiska museet i Stockholm utställningen "Bilden av Strindberg". Utställningen innehåller över 50 moderna kopior av unikt bildmaterial från Strindbergsmuseet och är delvis baserad på boken Strindbergs världar.

Se ett reportage i Sveriges Television med författaren Björn Meidal och boken, klicka här

Lennart Bergström,
Bokhandlarn. 

tisdag 15 maj 2012

Mari Jungstedt: Den sista akten


Mari Jungstedt


"Den sista akten" är den tionde boken i serien om kriminalkommissarie Anders Knutas och hans kolleger vid Visbypolisen.

När den omstridda debattredaktören på en av Sveriges största dagstidningar, Erika Malm, hittas mördad på ett hotellrum i Visby väcker dådet stor uppståndelse. Mordet sker mitt under den myllrande Almedalsveckan. Utredningen pekar åt olika håll; ett hotbrev från nynazister, ett mystiskt besök på Romateatern och spår av en hemlig älskare.

Kriminalkommissarie Anders Knutas och kollegan Karin Jacobsson tar sig an fallet. Men inte bara utredningen vållar de båda poliserna huvudbry. Vad ska de göra åt den kärlek som börjat spira mellan dem?
Journalisten Johan Berg är polisen hack i häl samtidigt som han försöker lappa ihop vardagen efter tragedin som drabbat hans familj.

Under tiden rör sig en gärningsman i kulisserna. Någon som själv vill avgöra slutet på den sista akten.

Det blir spännande att läsa den här boken, som släpps i den tisdag 15 maj. Jag återkommer med recensioner snarast.

Lennart Bergström, Bokhandlarn

lördag 5 maj 2012

Marlene van Niekirk: Agaat

Succéromanen som nu utkommit i svensk översättning.

Berättelsen om den vita lantbrukarhustrun Milla de Wet och den svarta kvinnan Agaat gestaltar den såriga sydafrikanska samtidshistorien som ingen annan roman gjort tidigare. Agaat tas som femåring, vanskött och handikappad, upp i familjen de Wet som ett slags fosterdotter, blir sen den ende sonens barnflicka och förtrogna medan relationen till Milla blir alltmer komplicerad.

Romanens nu är 1996, apartheidsystemet har just fallit men det nya landet har knappt fötts. Milla ligger förlamad i als och är helt utlämnad till Agaat, som sköter om henne med en ilsken omsorg som får varje naiv föreställning om enkel försoning mellan människor och raser att skingras. Genom Millas gamla dagböcker växer bilden av deras relation i rasåtskillnadens skugga fram.


Följ med på surftåg till Marlene van Niekirks Sydafrika den 15 maj
Den 15 maj klockan 19.00 finns det möjlighet att via webben åka med på en litterär resa till Sydafrika. Som medresenär guidas du till intressanta händelser och miljöer kopplade till två spännande sydafrikanska författare och deras böcker, Marlene van Niekerks Agaat och Deon Meyers Den sista safarin. Lokförare på detta surftåg är Ivana Eklund som driver den populära bokbloggen Bokmania. Anmäl dig här!

Marlene van Niekirk i samtal med Jessica Gedin i SvT Babel




















Marlene van Niekirk gästade Babel den 2 maj, se avsnittet i SvT Play här.

Strålande recensioner för Agaat

"… en allegorisk, poetisk och grymt realistisk berättelse om apartheid och om hur detta omänskliga system ristades in i själen hos de människor som levde under det. Ingen undgick att skadas, märkas och fjättras av det. Inte ens de vita, ty den som förtrycker tvingas förneka sin egen mänsklighet i samma grad som han eller hon behandlar sitt offer som mindre värd än sig själv.
Läs hela recensionen i SvD

"Det är en i alla stycken lysande berättarkonst, växlande mellan närgången naturalism och jordnära naturlyrik, mellan galghumor i dödens närhet och retorisk precision i de rasande äktenskapsuppgörelserna."
Läs hela recensionen i Expressen

"Agaat är en traditionellt psykologisk men också djupt politisk roman, episk och expansiv, och som sådan skakande, glimrande."
Läs hela recensionen i Aftonbladet

Läs även en intervju i DN Kultur, Lördagen 5 maj.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

torsdag 3 maj 2012

Alexander Söderberg - en ny Kepler?

Ny bok har tagit plats vid min läsfåtölj.

Sophie Brinkmann - sjuksköterska, änka och ensamstående mor - möter Hector Guzman på avdelningen där hon arbetar. Han ligger inne med en benskada efter att ha blivit påkörd vid ett övergångställe i city. Sophie och Hector finner varandra där och då - och mot sin vilja dras hon till honom på ett vis som hon inte kan värja sig emot.

Men Guzman är något annat än han utger sig att vara, och genom bekantskapen med honom hamnar Sophie mot sin vilja mitt emellan två brottsorganisationer och en grupp utredande poliser. Det som börjat försiktigt eskalerar utom kontroll, och Sophie Brinkmann blir en bricka i ett spel som tar henne bort från allt hon tidigare värdesatt, hållit för sant och trott på.

Mitt i detta dyker en person från hennes förflutna plötsligt upp och hon måste med alla medel skydda sig själv och sin son inför det oundvikliga - att välja sida.

Det här är Alexander Söderbergs debutbok, som är första delen i en serie på tre böcker med Sophie Brinkmann och organisationen kring Guzman i centrum.

Nu har jag läst boken. Den är så spännande att det är svårt att lägga från sig boken.  Det är en bra kriminalhistoria med thrillerinslag och det som ligger lite utanför det vanliga i genren är att huvudpersonen inte är polis. Söderbergs erfarenhet som manusförfattare och dramaturg gör att han vet var skåpen ska ställas. Det är en bitvis brutal historia som berättas och historien drivs framåt med kraft. Dramaturgin är lysande och ger en förhoppning att spänningen ska flyta på i de ytterligare två böcker, som är planerade.

Alexander Söderberg har ett bra språk. Om man ska jämföra språket med Lars Kepler och Arne Dahl, så vill jag påstå att han är mer Kepler än Dahl.

Läs även Johan Zilléns recension i Bokboxen, genom att klicka här.

Se en trailer på YouTube om boken, genom att klicka här.

Lennart Bergström
Bokhandlarn