fredag 31 augusti 2012

Stora boken om Mamma Mu och Kråkan

Mamma Mu cyklar, dansar, åker rutschkana, fiskar och läser. Ibland svarar hon till och med i telefon. Kråkan ser på och muttrar och suckar: ”Du är en ko, Mamma Mu.” Men Mamma Mu är ingen vanlig ko. Det finns nämligen ingenting hon inte klarar av.

Stora boken om Mamma Mu och Kråkan är en lyxig samlingsbok som innehåller några av de mest populära kapiteltexterna och bilderböckerna om Mamma Mu, samt sånger, dikter och noter. I boken finns också en tillhörande CD med 12 nyinspelade låtar. Här finns favoriter som Mamma Mu, Klappa händerna så fort man kan, Kaninvisan och Min lilla kråksång – sånger som alla kan sjunga med i. Jujja Wieslander sjunger och Backa Hans Eriksson och Malou Meilink står för musiken.

Det här är den perfekta presentboken för den redan invigde, men passar även den som ännu inte stiftat bekantskap med Mamma Mu och Kråkan – två av våra mest älskade barnbokskaraktärer.

Som första kund den 1 september, då boken släpptes, hade vi en läsintresserad, men blöt duva, som spatserade in genom entrédörren och vaggade bort mot barnavdelningen antagligen för att leta Stora boken om Mamma Mu och Kråkan. Men vi kan ju inte ha hur skräniga kunder som helst, så var tvungna att handgripligen förpassa kunden ut på gatan.

Men det är ju trevligt att även Kråkans kompis vill titta på den nya boken...

Lennart bergström
Bokhandlarn

Anna Hansson: Dansfeber


Anna Hansson bor i Ånge och jobbar som gymnasielärare. Hon har dansat i större delen av sitt liv och har jobbat som danslärare i många år. Hon kan nu även lägga barnboksförfattare till sin titel, nu när hon kommit med sin bok Dansfeber.

En del av händelserna i boken är verklighetsbaserade, men det mesta är påhittat.

Maja och hennes kompisar ska äntligen få sätta upp en egen vårshow, men allt går inte som en dans.Deras lärare Sussi får ett jobb som koreograf, och Maja blir kär i vikarien Micke.
Men är han inte lite för gammal?
Och vad är det för mystiska saker som pågår på teatern?
När de är där och tränar på kvällarna hör de konstiga ljud och saker försvinner
spårlöst. Spökar det?


Boken ges ut på Idus förlag och är skriven för barn i åldern 9-12 år.

Länkar
Man kan provläsa boken genom att klicka här.
Se Anna Hanssons hemsida här.

Anna Hansson är gäst på Bokia Bokfestival den 8 september kl 15.30-16.30. Se hela programmet här.

Lennart Bergström
Bokhandlarn


onsdag 29 augusti 2012

Bengt Ohlsson: Margot


När mötet avslutas ser jag mig omkring i rummet och kan konstatera att alla ser mer hänförda ut än vad de gjorde när Margot kom in. Som om de tänker: nu förstår jag varför hon är socialdemokratins superstjärna.

Författaren och journalisten Bengt Ohlsson har följt Margot Wallström i spåren, från hennes arbete på FN i New York till barndomens Kåge i Västerbotten. Han har medverkat i stenhårda förhandlingar med krigsdrabbade länder där övergrepp på kvinnor är vardagsmat, följt med på glamourösa välgörenhetsgalor och suttit vid köksbordet tillsammans med hennes familj.

Frågorna har varit många: vad driver Margot Wallström, hur ser hon på sig själv och sina uppdrag? Hur kom det sig att flickan från arbetarhemmet i Kåge kom att ingå i en svensk tradition av internationellt engagemang på hög nivå? Och varför ville hon inte komma hem och bli partiordförande när Socialdemokraterna behövde henne som mest?


Margot Wallström och Bengt Ohlsson har samtalat och boken är Bengts svar på vad som format människan Margot.

Bengt Ohlsson är född 1963 och bor på Södermalm i Stockholm. Han skriver regelbundet i Dagens Nyheter och är författare till ett flertal romaner och teaterpjäser. Hans roman ”Gregorius” belönades med Augustpriset 2004. Hans senaste roman, ”Rekviem för John Cummings”, gavs ut 2011. Han var senast gäst hos oss på en Bokens Afton i mars 2012.
Bengt Ohlsson

Vi kommer att försöka få Bengt Ohlsson och Margot Wallström, som gäster på en Bokens Afton senare i höst.

Länkar till media
Bengt Ohlsson har skrivit om sina möten med Margot Wallström i DN, klicka här för att läsa artikeln.

Köpa boken
Du kan köpa boken eller reservera ett ex genom att klicka här. Du kommer då till vår hemsida.

Recensioner
Kommer snarast

Lennart Bergström
Bokhandlarn

tisdag 28 augusti 2012

Mikael Niemi: Fallvatten

Niemi började att skriva dikter och noveller i femtonårsåldern och drömde tidigt om att bli författare. Han utbildade sig till el-teletekniker på fyraårig teknisk linje i gymnasiet och flyttade i samband med det till Luleå, där han blev kvar i 20 år, innan han flyttade tillbaka till Pajala, där han fortfarande bor. 

Niemi, som bland annat har arbetat som lärarvikarie, debuterade 1988 med diktsamlingen Näsblod under högmässan.  

Det stora genombrottet kom år 2000 med Populärmusik från Vittula, som tilldelades det årets Augustpris i skönlitteratur. Sedan dess har han skrivit lyrik, prosa och dramatik. 

Med Fallvatten, som utkom i augusti 2012, är han tillbaka med en bred och dramatisk berättelse från Norrbotten. 

Recensioner
Ulrika Milles har recenserat boken i DN, klicka här för att läsa.

Monica Gullman har även läst och recenserat Fallvatten: 

En skrämmande historia som utspelas under loppet av en enda, ödesdiger dag i Norrbottens skogsland, med ett tempo och en intensitet som tar andan ur läsaren.

Det enorma regnandet har gjort att Lule älv har svämmat över sina bräddar. En dag händer det ofattbara, en grå vägg av vatten reser sig, dammarna brister och enorma krafter släpps lösa, en gigantisk flodvåg sveper undan allt i sin väg. Hus spolas bort, människor flyr för sina liv.

Niemi låter oss följa den självmordsbenägne helikopterföraren som planerar att söka döden mot berget men tvingas istället rädda livet på många nödställda med sin helikopter och dessutom rädda sig själv.

Vi får följa kraftverksarbetaren som äntligen får chansen att visa fruntimren vem som är starkast, han våldtar kvinnan han räddat livet på, det får bli hennes betalning till honom.

Boken handlar om hur vi människor beter oss vid en katastrof. Vissa kämpar för att rädda sina medmänniskor, medan andra bara tänker på sin egen överlevnad, kosta vad det kosta vill i andras lidanden.

När dagen är över har landskapet förändrats för evigt. Många människor strök med i flodvågen. De som överlevde kommer aldrig att bli sig lika.

En tankeväckande bok, mycket välskriven.


Erbjudande under september
Fallvatten är Månadens erbjudande för September och kostar då 179 kr, (ordinarie pris 229 kr).

Köpa boken
Vill du köpa boken eller reservera ett exemplar kan du gå till vår hemsida, klicka här.

Länkar
Kommer senare

Lennart Bergström
Bokhandlarn




måndag 27 augusti 2012

Fifty shades of Grey

”Fifty shades of Grey” - en erotisk storsäljare

"Romantic, liberating and totally addictive, this is a novel that will obsess you, possess you, and stay with you for ever."

Trilogin har sålt i över 12 miljoner exemplar i Storbritannien och över 20 miljoner exemplar i USA.



Romantic, liberating and totally addictive, "Fifty Shades of Grey" is a novel that will obsess you, possess you, and stay with you forever. When literature student Anastasia Steele interviews successful entrepreneur Christian Grey, she finds him very attractive and deeply intimidating. Convinced that their meeting went badly, she tries to put him out of her mind - until he turns up at the store where she works part-time, and invites her out. Unworldly and innocent, Ana is shocked to find she wants this man. And, when he warns her to keep her distance, it only makes her want him more. But Grey is tormented by inner demons, and consumed by the need to control. As they embark on a passionate love affair, Ana discovers more about her own desires, as well as the dark secrets Grey keeps hidden away from public view.

tisdag 14 augusti 2012

Malin Berghagen: Yoga med Malin

Yoga är enkel träning för kropp och själ, men kan samtidigt vara så mycket mer. Malin Berghagen, en av Sveriges populäraste inspiratörer inom området hälsa och medveten livsstil och med mångårig erfarenhet av yoga, släpper nu en efterlängtad bok om hur vi med yogans hjälp kan vårda både kropp och själ.

Malin berättar på ett nära och personligt sätt om sitt möte med yogan och hur den kom att bli en självklar del i hennes vardag. Efter år av dåligt självförtroende finner hon i yogan ett stöd att gå vidare och utvecklas som människa. Att våga ställa frågan: Vem är jag? Lever jag egentligen det liv jag vill leva?

Boken är både Malins livshistoria och en praktisk guide där hennes passion för yoga når ut på ett nära och inspirerande sätt. Vi får tips på kost och träning samt råd om hur vi kan hantera de tankar och känslor som yogan gör oss medveten om. Det är en bok för alla som är nyfikna på yoga och vill veta mer - men även för den mer erfarna yogautövaren.


Alex blev lycklig när Malin Berghagens Yogabok dök upp i inleveransen! Ännu lyckligare blir han om Malin dyker upp som gäst på Bokens Afton i höst. Vi får väl se hur det går.

Recensioner och länkar
Kommer inom kort

Vill du beställa eller reservera ett exemplar av boken kan du klicka här så kommer du till vår hemsida.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

måndag 13 augusti 2012

Sanna Juhlin: Syskonen Carlstedts Märkliga resa

Om du fann en tidsmaskin, till vilket år skulle du då vilja resa och skulle du våga göra det?

Syskonen Karl, Fabian och Saga tillbringar sommarlovet hemma hos sin älskade farmor medan föräldrarna jobbar. En dag upptäcker barnen en märklig farkost i skogen som både skrämmer och fascinerar dem. Har det något samband med det underliga ljussken de sett kvällen innan? Och vem är mannen som står i trädgården men sedan försvinner?

Samma dag får farmor ett brev med posten där det avslöjas detaljer om hennes barndom. Hon är inte den hon alltid trott sig vara. Frågorna kring det förflutna blir många och i hemlighet börjar barnen att planera en resa tillbaka i tiden för att reda ut svaren. Men att resa i tiden är inte så lätt. Speciellt inte när man börjar ändra på historien.


Syskonen Carlstedts Märkliga Tidsresa är ett spännande äventyr där man får följa med till andra världskrigets Sverige.

Länkar
Läs Lasse Hallbergs artikel i Sundsvalls Tidning 4 september, klicka här.
Sanna Juhlin är författare och bor i Söråker. 
Sanna Juhlins hemsida, hittar du här.

Sanna deltar i Bokia Bokfestival den 7 september, kl 11.30-15.

Lennart Bergström
Bokhandlarn


Mons Kallentoft: Vattenänglar

Kriminalinspektör Malin Fors är våldsrotelns stjärna. Envis och skicklig, intuitiv och intelligent. Besatt. Ständigt på flykt från sig själv, uppslukad av arbete.

En septemberonsdag kallas hon till en villa i ett av Linköpings finare områden. Ett gift par har hittats mördade i sin jacuzzi. Nakna och isblå i ett vatten som inte längre är genomskinligt klart. Deras femåriga adoptivdotter Ella är försvunnen och ett intensivt sökande inleds. Är flickan vid liv och har förts bort? Eller har hon försökt rymma från mördaren och drunknat i Stångån?

Medan tunga regnmoln vakar över staden dras Malin Fors och hennes kolleger in i ett fall där gränserna har blivit otydliga. Mellan döda och levande, mellan gott och ont. Utredningen tvingar henne att konfrontera sina egna demoner, och begäret att låta alkoholen sudda ut verkligheten är starkare än någonsin. Men hon vet att hon inte får ge upp. Hon kan inte svika Ella. Hon måste hitta henne och den som dödade hennes föräldrar.




Vattenänglar är den första delen i en ny serie om Malin Fors, inspirerad av de fyra elementen.

Vill du beställa eller reservera ett ex av boken, klicka här så kommer du till vår e-handelssida.

Vi jobbar även på att få Mons Kallentoft som gäst på en Bokens Afton i höst.

Recensioner och länkar
"Kallentoft briljerar. Spännande, skickligt konstruerad, briljant språk och genomarbetade person- och miljöskildringar." Svenska Dagbladet.

Fler recensioner kommer inom kort.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

torsdag 9 augusti 2012

Pontus Ljunghill. En osynlig

Stockholm 1928. Åttaåriga Ingrid Bengtsson hittas mördad ute på det nedlagda Djurgårdsvarvet. Mordet väcker stor uppståndelse och pressen rapporterar dagligen om utredningen. Den unge och lovande kommissarie John Stierna får fallet på sitt bord - det blir en jakt på en mördare som nästan inte lämnat några spår efter sig och där Stierna själv får betala ett högt personligt pris.

Visby 1953. I en hotellbar på Gotland sitter Stierna och summerar sin karriär efter att just ha gått i pension. Mordet på den lilla flickan är för alltid inbränt i hans medvetande och när en journalist söker upp honom för att göra en artikel om fallet och vad som egentligen hände den där hösten 1928, rullas allt upp igen.


En osynlig är både en spänningsroman och en stämningsfull Stockholmsskildring. Den handlar om hur ett fall kan bli personligt, äta sig in och inte släppa taget. Men det handlar också om en stad som såg väldigt annorlunda ut för bara ett halvt sekel sedan, innan Klarakvarteren revs och Sergels torg byggdes.

Det suveräna med romanen är att Ljunghill tar oss med med till 20-talets Stockholm. En lysande skildring av en svunnen tid på Östermalm, i Vasastan och på Kungsholmen. Även Beckholmen samt Djurgården och Djurgårdsvarvet spelar en viktig roll i boken. Vi följer med till schabbiga ölbarer och tobaksafffärer runt Odenplan och till slakteributiker på  Hantverkargatan på spaning efter den försvunne mördaren. Pontus Ljunghill har en utomordentlig känsla för atmosfären i miljön och beskriver den på ett utomordentligt sätt.

Jag har läst boken och konstaterat att det är en isande kriminalintrig av lite annan typ än de vi blivit vana med de senaste åren. Det är inga våldsamma polisjakter i den här boken. Det är vackert och vemodigt. Den hårt engagerade kommissarien Stierna kan inte släppa fallet och tar även med sig jobbet hem. Med mindre önskvärda konsekvenser för både karriär och privatliv.

En osynlig är första boken i en serie spänningsromaner som utspelar sig i Stockholm under första delen av 1900-talet. 

Boken får av mig betyg 4 av 5 möjliga.

Vill du beställa boken eller reservera ett ex, klicka här så kommer du till vår hemsida. Den finns nu även i pocket.

Övriga Recensioner
"... själv ser jag redan fram emot nästa Ljunghill." /Leif G W Persson, Expressen
"En alldeles briljant debutdeckare." /Mats Gellerfelt, Svenska Dagbladet. Läs hela recensionen här.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

onsdag 8 augusti 2012

Ingelin Angerborn: Månfågel

Det kom inget mer brev. De väntade och väntade, men förgäves. Brevlådan förblev tyst och tom och oron knöt sig i Vendelas mage. Hade det varit för sent, trots allt?

Det börjar med ett brev. Det där brevet Vendela skriver en kväll när hon känner sig ensammast i världen. Allt är så orättvist. Gabriel bryr sig inte om henne, mamma finns inte mer och till råga på allt har bästa kompisen Minna flyttat till London. Vendela vet inte riktigt varför, men hon tar med sig brevet ner till ån och stoppar in det mellan två stenar vid strandkanten. Kanske kommer någon att hitta det där. Någon som också känner sig ensam och behöver en vän.

Och det dröjer inte länge innan Vendela får svar. Men vem är det egentligen som svarar? Är det Minna som skojar? Eller är det konstiga Cornelia, som har flyttat in i lägenheten under? Eller är det någon helt annan, någon som inte alls hör hemma i Vendelas värld? Någon från en annan tid ...

Ingelin Angerborn är oöverträffad när det gäller magisk realism för mellanåldern 9-12 år. Hon blandar det vardagliga och hemtama med tidsresor och spöken på ett sånt sätt att allt känns möjligt. Det övernaturliga blir helt enkelt naturligt.

Recensioner
"En omöjlig men vacker kärlek", Susanne Holmlund i Sundsvalls Tidning 8 aug. Läs hela hennes recension här.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

fredag 3 augusti 2012

Jonas Gardell: Torka aldrig tårar utan handskar

Nu är det dags för del ett i Jonas Gardells nya självbiografiska romansvit.

Jag menar förstås Jonas Gardells mastodontprojekt i tre delar som har samlingsnamnet Torka aldrig tårar utan handskar, med undertitlarna 1. Kärleken, 2. Sjukdomen och 3. Döden. Den första delen kommer nu, den andra till våren 2013 och den tredje och sista hösten 2013.

Den första boken kommer också att filmatiseras för SVT och visas under jul- och nyårshelgerna 2012.

Vi ska läsa den bland personalen och vi får väl se vem som kommer först ut med sin recension.

När Rasmus stiger av tåget på Centralstationen i september 1982 lämnar han det lilla Koppom bakom sig för att aldrig återvända. Ung och vacker kastar han sig ut i de homosexuellas Stockholm.

Benjamin är Jehovas vittne. Ivrigt går han från dörr till dörr för att predika om Gud. Ingenting kan rubba honom i hans tro. Tills den dag han ringer på hos Paul, den varmaste, roligaste och bitchigaste bögen Gud någonsin skapat.

Så på julaftonskvällen, när det snöar över staden, träffas Rasmus och Benjamin, och inget blir som förr igen.

Det som berättas i den här historien har hänt. Det hände i den här staden, i de här kvarteren, bland de människor som har sina liv här. I en stad där de flesta fortsatte att leva sina liv som om inget hänt började unga män insjukna, tyna bort och dö.

Jag var en av dem som överlevde. Det här är min och mina vänners historia.

Se mer om den här boken på vår hemsida, där du även kan reservera eller beställa boken, klicka här. Boken är Månadens Erbjudande för Augusti och kostar då 179 kr, (ord 229 kr). Se alla Månadens Erbjudanden här.

Recensioner
Nu har jag läst Jonas Gardells nya bok.

”Torka aldrig tårar utan handskar” får en undersköterska strängt veta av en äldre kollega. Hon hade av medlidande torkat tårarna på kinden med ovansidan av sin hand på en i aids döende ung man.

Det är 80-tal, Rasmus kliver av tåget på Stockholms central, han har tagit studenten och är nu beredd att börja sitt liv. Han går till den cirkelformade öppningen mitt på centralstationen, kallad Bögringen i folkmun, han blir omedelbart uppraggad men han törs inte följa med. Rasmus är fortfarande oskuld. Han har varit mobbad och slagen under hela sin skoltid, kallad bögjävel, han har alltid varit homosexuell och nu kommer han till Stockholm för att plugga och han kan äntligen ta steget ut ur garderoben.

Vi får också följa Benjamin, som är Jehovas vittne. Han blir hjälplöst förälskad i Rasmus.

Man raggar i parker, på klubbar, på offentliga toaletter, snabba ordlösa möten. Man lever i nuet, överförbara sjukdomar existerar inte på 80-talet.

Boken handlar också om vänskap, man tar hand om varandra, festar ihop och tröstar varandra.

Jonas Gardell berättar sin historia öppet och naket, så här var det, så här levde vi, vi tog ansvar för våra handlingar men konsekvenserna av detta förstod vi inte och för många gick det riktigt illa.

En hjärtskärande bok att läsa. Bok ett har undertitel Kärleken, jag ser fram mot de kommande böckerna i trilogin.

Monica/ Bokias kulturtant

Länkar
Se en introduktion på YouTube med Jonas Gardell, klicka här.
Läs Matilda Gustavssons långa intervju med Jonas Gardell i Sydsvenskan, klicka här.

Recensioner
Läs Lottens recension på Lottens Bokblogg där hon ger boken 4 av 5, klicka här.

Lennart Bergström
Bokhandlarn



torsdag 2 augusti 2012

Melina Marchetta: Jellicoe Road

Den australienfödda författaren Melina Marchettas ungdomsroman Jellicoe road är nu översatt till svenska. "Som läsare av ungdomslitteratur rodnar man ofta generat å författarens vägnar: många böcker har brister i språkhantering och gestalning. Just därför är Melina Marchettas roman Jellicoe Road viktig - lysande litteratur som inte känner några åldersgränser". Yukiko Duke i tidningen Vi Läser.

Länkar
Melina Marchetta har en egen hemsida, klicka här

Recensioner
"Jag överdriver inte ens lite när jag påstår att det här är en av de bästa ungdomsromaner jag någonsin har läst", Lisa Bjärbo i Svenska Dagbladet. Läs hennes recension, klicka här.


Boken, som utkom på svenska i maj 2012, är i Danskt band (mjuka pärmar) och den finns i lager hos oss.

Lennart Bergström
Bokhandlarn