måndag 30 december 2013

Böcker för nyårslöftet



Lagom till det nya året har det kommit en rad böcker för dig som är intresserad av att hålla dig i form och äta rätt. Maria plockar just nu upp de senaste av dessa.


5:2 dieten
Laga lätt med 5:2, Red Tove Nilsson
5:2 dieten, friskare, smalare, längre liv, Dr Michael Mosley
5:2 kokboken, Angela Dowden
5:2 dieten, kokboken, Dr Sarah Schenker
5:2 dieten & korttidsfasta, Ola Lauritzson (Läs mer om boken nedan)

LCHF
LCHF hela livet, Klara Desser
Lev gott med LCHF och periodisk fasta, Åsa Falkman Fredrikson
Dr Dahlqvists guide till bättre hälsa och viktkontroll, Annika Dahlqvist
LCHF för seniorer, Annika Dahlqvist
LCHF.kokboken, Annika Dahlqvist
LCHF snabbt och enkelt, Annika Dahlqvist

Kost, allmänt
Husmanskost - lätt och läckert, Viktväktarna
Gör livet lättare med Viktväktarna, Viktväktarna
Kickstart med Ulrika, Ulrika Danielsson

Träning
Mage Rumpa Lår - träning som ger resultat, Annika Sjöö
Kom i form på 30 dagar, Laila Bagge
Yoga en kvart om dagen, Ulrica Norberg
Kickstart, i form på 4 veckor, Charlotte Perrelli
Träna inför loppet året runt, Jonis Lissjanis, m fl


5:2 dieten & korttidsfasta
Ola Lauritzson

Vårt pris 119 kr (Ord pris 179 kr), gäller fram till 2014-01-31

 - Kan korttidsfasta leda till att man lever längre, får bättre minne och minskar risken för sjukdomar när man blir äldre?
- Funkar 5:2-dieten om man vill gå ner i vikt?
- Kan man träna och jobba som vanligt under fastedagarna?
- Vilken mat får man äta på fastedagarna och vad ska man dricka?
- Vad ska man äta de dagar då man äter som vanligt?
- Hur länge måste man fasta för att få positiva hälsoeffekter?

Hälsoprofilen Ola Lauritzson fick allt oftare den här typen av frågor och bestämde sig för att ta reda på svaren genom att testa själv. Följ med på Olas spännande resa genom korttidsfastans värld.

I 5:2-dieten och korttidsfasta - så lyckas du! berättar Ola personligt och underhållande om sina egna upplevelser och varvar praktiska tips med fakta. Med hjälp av egna erfarenheter och aktuell forskning vägleder Ola dig i att lägga upp ett eget fasteprogram och få det att fungera i vardagen. Boken innehåller dessutom 40 kaloriberäknade, enkla recept för fastedagarna, förslag på bra mellanmål samt utförliga kaloritabeller.

Ola Lauritzson är en av Sveriges mest produktiva och bäst säljande fackboksförfattare. Sedan tio år arbetar han heltid som kostrådgivare, författare och föreläsare. Hans böcker har sålts i närmare 1 miljon exemplar och finns översatta till ett flertal europeiska språk.

måndag 16 december 2013

Julens klassiker - en serie från förr

Malin giller klassikerserien

Förlaget B Wahlströms har producerat en upplaga av några av världens bästa klassiker genom tiderna, med suverän kvalitet, bindning och till mycket bra priser:

Jules Verne, Jorden runt på åttio dagar. Inb 199 kr 
J.M. Barrie, Peter Pan och Wendy, Inb 199 kr
Lewis Caroll, Alice i Underlandet, Inb 199 kr
Frances Hodgson Burnett, Den hemliga trädgården, Inb 199 kr
Rudyard Kipling, Djungelboken, Inb 229 kr
Charles Dickens, En julsaga, Inb 229 kr
Robert Louis Stevenson, Skattkammarön, Inb 199 kr
L Frank Baum, Trollkarlen från Oz, Inb 199 kr

Härliga julklappar!

Två av titlarna i klassikerserien

Lennart Bergström
Bokhandlarn

Jonas Moström - deckare i Sundsvallsmiljö

Jonas Moström
Sommaren efter att tre ungdomar påstår sig ha sett storsjöodjuret under Frösöbron ökar antalet observationer av odjuret lavinartat. Massmedias intresse är stort och Östersunds kommun bestämmer sig för att bygga ett odjurscenter i samarbete med sin tyska vänkommun och en affärsman vid namn Max Müller. Det leder till kraftiga motsättningar med en hemlig grupp som kallar sig Jamtlands Drabanter, som ser som sin främsta uppgift att motarbeta utförsäljningen av bygden och den invandring som riskerar ta jobb och mark från lokalbefolkningen.I Sundsvall behandlar läkaren Erik Jensen en kvinna som ramlat i vattnet efter en kväll på kasinot. När han får ett anonymt sms som säger att kvinnans fall inte var en olycka kontaktar han sin vän, kriminalkommissarien Johan Axberg, och börjar även själv att snoka i fallet.

Johan, som just påbörjat sin pappaledighet, överlåter ärendet till sina kollegor och bestämmer sig för att fortsätta njuta av sommaren med sin son. Men när en kollega vid Östersundspolisen ringer och berättar att Johans farmor hittats brutalt nedslagen i sin lägenhet, tar han med sig sin son och reser dit. Polisens teori är att hans farmor blivit rånad av en öststatsliga, men Johan gör en rad upptäckter som pekar på att hon är inblandad i något han aldrig hade kunnat drömma om.

Storsjöodjuret är Jonas Moströms åttonde bok i den framgångsrika serien om läkaren Erik Jensen och kriminalkommissarien Johan Axberg och de övriga karaktärerna vi fått lära känna genom böckerna.

JONAS MOSTRÖM är författare och läkare. Han debuterade 2004 med thrillern Dödens pendel. Uppföljaren Svart cirkel kom år 2006 och blev hans genombrott med över 50 000 sålda exemplar. Sedan dess har Moström även nått framgångar med böckerna Rymd utan stjärnor, Mirakelmannen, Evig eld och Stryparen.

"Mord håller doktorn borta", DN har med anledning av Jonas Moströms födelsedag den 6 maj en stort uppslagen artikel om honom och hans senaste bok, klicka här och läs hela artikeln.

Recensioner
Läs Lottens recension av Storsjöodjuret, klicka här.

Under julen har vi extrapriser på alla Jonas Moströms böcker.

2013 Storsjöodjuret, 199:- (inb), 299:- (Ljudbok), finns ej i pocket
2012 Stryparen, 99:- (inb), 79:- (pocket)
2011 Evig Eld, 99:- (inb), 79:- (pocket)
2010 Mirakelmannen, 99:- (inb) 74:- (pocket)
2009 Rymd utan stjärnor, 74:- (pocket)
2008 Hjärtats mörker, 79:- (pocket)
2006 Svart cirkel, 74:- (pocket)
2004 Dödens pendel, 79:- (pocket). Jonas Moströms debutbok!

Böckerna kan läsas fristående.

Jonas Moström var tillsammans med Arne Dahl gäster på Bokens Afton den 4 december. Klicka här så kan du se några bilder från kvällen.


lördag 14 december 2013

Carl Johan Vallgren "Lucifer": Skuggpojken

Sommaren 1970 försvinner en liten pojke från Kristinebergs tunnelbanestation i Stockholm. En främmande kvinna tar honom vid handen och går därifrån, och han är borta. Många år senare försvinner också pojkens bror, Joel Klingberg. Hans fru vänder sig till Danny Katz, makens gamla vän från försvarets tolkskola, ett språkgeni med solkig bakgrund, och ber honom om hjälp. Katz går motvilligt med på att börja leta, och upptäcker snart att det finns fler hemligheter i den mäktiga familjen Klingberg. När någon försöker sätta dit honom för mord blir hans sökande också en kamp för överlevnaden.

Skuggpojken är en resa in i människans djupaste mörker, en värld där inte ens döden betyder slutet.

Med Skuggpojken inleder pseudonymen Lucifer (Carl Johan Vallgren) en serie noir-thrillers med Danny Katz i huvudrollen.






Recensioner
"…osedvanligt välskriven, med ett språk som konsekvent sätter in motgift mot en del av berättelsens genrestereotyper. Dessutom har den massvis av eleganta ögonblicksbilder /…/ där Danny Katz visserligen uppfyller genrenormen om att vara en kantstött superhjärna i marginalen är han också försedd med en genuint originell persona och livshistoria, en som sannolikt kommer att behålla lyskraften i åtminstone ett par böcker till. Det är nog inte bara jag som funderar på hur han kommer att se ut i långfilmsversionen."
/ Anna Hellsten, Svenska Dagbladet

"Ruggigt välskriven spänningsroman", Lars Hallberg i ST 2013-12-15

Carl Johan Vallgren medverkade i Svenska Deckarfestivalen i Spegelsalen i slutet av oktober 2013, där han berättade om sin bakgrund och sin senaste bok Skuggpojken.

Lena Andersson, Egenmäktigt förfarande


AUGUSTPRISVINNARE 2013

Ester Nilsson är 31. Hon är poet och essäist och en förnuftig människa i en förnuftig relation. En dag i juni får hon ett samtal med en förfrågan om att hålla ett föredrag om konstnären Hugo Rask. I publiken sitter konstnären själv, hänförd, och de två möts för första gången efter föreläsningen.

Från och med nu ska återstoden av hennes tillvaro hänga samman med detta till sin avsikt helt oskyldiga samtal. Knappast något som senare sker skulle ha haft samma inverkan utan den händelsekedja som nu sätts igång.

Ett slags kärlekshistoria inleds mellan Ester Nilsson och Hugo Rask, banal i sin enkelhet, storslagen i sin fullständiga hängivenhet.

Egenmäktigt förfarande är en berättelse om hur villiga vi är att bedra oss själva i vår önskan att bli älskade.

Motiveringen till nomineringen som Bästa svenska skönlitterära bok 2013.

Motiveringen lyder:
"Subjekt, predikat, objekt. Syntaxen må vara simpel, men Lena Andersson ger språkets vanligaste kärleksförklaring en betydelsefull inre grammatik. Romanen Egenmäktigt förfarande är en allvarsam lek där Ester och Hugo möts i ett tidlöst drama om passion och makt, frihet och förnuft, som författaren inte bara gestaltar utan rentav dissekerar. Med kärv humor och enastående precision blottlägger Lena Andersson förälskelsens systematiska självbedrägeri".

Recensioner
Stilen är tidlös, exakt och lätt - korsar Söderbergs molande kärlekssorg med Gun-Britt Sundströms klara ironi - och just denna koncentration gör boken till en av de tyngre i höst. Jag läste den i ett svep, så förtjust som man bara kan bli när en roman hittar helt rätt. Det är grymt men också grymt roligt, en glasklar redogörelse för hoppets lust och själens obotliga ensamhet som Lena Andersson funnit en perfekt form för Egenmäktigt förfarande kommer med all säkerhet och med all rätt att innebära Lena Anderssons verkliga genombrott också som romanförfattare. /Daniel Sandström, Svenska Dagbladet
-
Jag tror inte jag har gjort så många förstreckningar i marginalen av en bok sedan jag läste Stendhals Om kärleken. /Nils Schwartz, Dagens Nyheter
-
Det resonemang som förs är så intressant, Anderssons hantering av problematiken bitvis så briljant, att jag utan svårighet accepterar hennes premisser. Hon närmar sig i denna bok eviga frågor om kärlek och frihet med en språklig lätthet, en glimt av humor och distans mitt i svärtan, som ger framställningen en oerhörd lyster. /Jens Liljestrand, Expressen
-
Anderssons roman är utmärkt. Ja, rent av älskvärd. /John Sjögren, Upsala Nya Tidning
-
"Det har gjorts tusentals romaner om kärlek det här är en av de bättre jag har läst Man ska läsa den här om man är kär, har varit kär eller planerar att bli kär. Om man är olyckligt kär så känner man igen sig och känner sig lite mindre ensam, och har man ett lyckligt förhållande så blir man nog extra tacksam efter att ha läst denna bok. /Tara Moshizi, Gokväll SvT
-
Lena Andersson har skrivit en briljant, rakknivsvass roman om kärlek. Hon är obarmhärtig i sin klarsyn, visar hur vi ljuger för oss själva i vår önskan att bli älskade. /Inglill Mosander, Aftonbladet
-
Egenmäktigt förfarande utvecklas till en järngrå, komedi. Byggd av den sorts humor där en person helt låst i sig själv, klampar in i en situation där en lika låst person befinner sig helt upptagen av sina agenda och så försöker båda fejka att de lyssnar. John Cleese kan göra det där när han full av raseri träder in i ett rum, och sedan tror att det inte märks. Läs den, du kommer känna igen dig, och alla du känner. /Jenny Teleman, Kulturnytt
-
Jag skrattar högt flera gånger. Högst skrattar jag åt personteckningen av Hugo Rask, en riktig uppblåst narcissist Jag skrattar också, lätt kvidande, åt de situationer som man så väl känner igen sig i, när någon har ens hjärta i klorna. /Kristian Ekenberg, Arbetarbladet
-
Apropå intelligent. Nog tusan måste det vara Lena Anderssons mellannamn? Hon är känd som offentlighetens skarpaste analytiker av politik och kulturella fenomen, men i nya romanen Egenmäktigt förfarande handlar det om kärlek ett ämne så konventionellt att det i sammanhanget framstår som genialt ... Hennes essäroman är en obehagligt klarsynt dissektion av kärlekens snåriga psykologi. /Jenny Lindh, M Magasin

- 2014-03-25, Svenarne Jansson
Jag har med behållning och en hel del förvåning läst/lyssnat på Lena Anderssons utmärkta roman Egenmäktigt förfarande.
Den är sannerligen inte lik något annat jag läst.
Huvudpersonen Ester Nilsson är poet, skribent och allmänt sätt en mycket intelligent, rationell och klarsynt person. Hon lever lugnt och stilla i relation med en man och om det berättas inte särskilt mycket.
En dag blir hon ombedd att hålla ett föredrag om konstnären Hugo Rask, berömdhet med ett hyfsat hov av beundrare och jasägare omkring sig.
Konstnären sitter i publiken vid föreläsningen, blir överväldigad över Esters analys och tolkning. De möts efter avslutningen och från och med där börjar kärlekshistorien mellan Ester och Hugo. Hennes kärlek blir heltäckande och fullkomlig, hans lite mer till och från, total emellanåt, ljummen till stora delar och inte så sällan helt frånvarande. Med en tydlighet, konsekvens och glasklar rationalitet arbetar hon på att få kärleken dem emellan att fungera.
Eftersom hennes kärlek till Hugo är så självklar och levande i var stund, är det förvånande – nästan skrämmande - hur enkelt, kyligt och självklart hon gör slut med sin gamla relation. Det tar inte många rader och spills inga tårar – snabbt avklarat kan Ester med sin nyvunna frihet arbeta vidare på kärleksprojektet Hugo.
Lätt är det inte. Hugo framstår varefter berättelsen framskrider som en inte särskilt trevlig person. Ambivalent, lättpåverkad av andra och bitvis hemlighetsfull – en motsats till Esters direkta, precisa och framåtsträvande kärleksarbete.
I boken spelar Väninnekören en roll som påhejare, alternativt varningsklocka under det vindlande och snåriga resan.
Berättelsen förs framåt med stor konsekvens och tydlighet. Jag har sällan följt en relationsberättelse med sådant intresse och det beror till stor del på Lena Anderssons sätt att beskriva och ta sig an både självklarheter och det oöverstigliga.
Boken är inläst av författaren själv med utmärkt resultat. Något annat var nog knappast att vänta.

© Svenarne Jansson


Bokens Afton
Lena Andersson kommer som gäst på Bokens Afton den 2 april.

Richard Ford: Kanada

Great Falls, Montana, våren 1960. När de 15-åriga tvillingarna Dell och Berners föräldrar rånar en bank slås barnens liv i spillror. Steg för steg följer vi föräldrarnas ödesmättade väg mot det ögonblick då det inte längre finns någon återvändo. Då den osynliga gränsen passerats kan de omöjligen gå tillbaka till det liv som varit. Nu försvinner all trygghet för Dell och Berner. Deras vägar skiljs åt när föräldrarna hamnar i fängelse och de fortsätter sina liv med att på olika sätt försöka förstå och förlika sig med det som hände. Med en kristallklar och elegant prosa ger oss Richard Ford en berättelse om människans mörkaste, starkaste och mest gåtfulla drivkrafter.

Richard Ford, är en amerikansk författare, som belönats med Pulitzerpriset. Han är främst känd för romanen Sportjournalisten (The Sportswriter) och uppföljarna Självständighetsdagen (Independence Day) och Som landet ligger (The Lay of the Land) och novellsamlingen Rock Springs.

Richard Ford studerade litteratur och avlade examen 1966. Därefter arbetade han som lärare och baseballtränare. Han påbörjade en juristutbildning men hoppade av efter en termin. Sedan fortsatte han sina studier vid University of California. Han debuterade 1976 med En bit av mitt hjärta (A Piece of My Heart). Den nominerades till Hemingwaypriset för bästa debutroman men Ford hade ingen större ekonomisk framgång med sitt författande så han beslöt att bli sportjournalist. Han skrev för tidskriften Inside Sports men blev arbetslös när den lades ner. Då skrev han en roman om en sportjournalist, och den romanen blev en bestseller.

måndag 2 december 2013

Sofia Johansson: Nils hjälper laget



Nils har en hemlighet: han virkar. Det är mormor som har lärt honom. Men att han gillar att virka är inget som han pratar om - det är alldeles för pinsamt.

En dag kommer hockeykillen Sixten fram till Nils och frågar varifrån Nils fått sin mössa. Sixten vill absolut ha en likadan, mössan har ju Veda IF:s färger. Hur ska Nils göra nu, vågar han berätta att han virkat den själv?

Sofia Johansson är debutant och tillsammans med Per Gustavsson har hon skapat en fin berättelse om en självständig kille som som gärna vill vara lite för sig själv, utan att för den sakens skull vara utanför.

Lotta Luxenburg: Försvunnen

På väg till skolan försvinner sexåriga Ava. Mamma Petras värld rasar samman, medan den unge kommissarien Nick Johansson börjar arbeta med fallet. "Försvunnen" heter Sundsvallsfödda Lotta Luxenburgs första bok, som kom lagom till Bokmässan 2013.

  • Lotta Luxenburg från Sundsvall ger ut sin första bok.

    • Lotta Luxenburg läser gärna deckare, men hade inte trott att hon själv skulle åstadkomma en.

      Men för sex år sedan gjorde hon ett försök. Hon hann med 90 sidor innan datorn kraschade; då skickade hon den påbörjade berättelsen till Bazar förlag för påsyn.

      – Och förlaget ville läsa mer. Först blev jag lyrisk, men sedan greps jag av prestationsångest och skrev inget mer, säger Lotta Luxenburg.

      Hon är uppväxt i Sundsvall och arbetade i ett par år efter skolan på stadsbiblioteket med utlåning, även via bokbussen. Sedan blev det Stockholm, man och barn och tolv år i reklambranschen. Efter dem och ett par år på ett tv-produktionsbolag bytte hon bana, och i dag har hon en butik där hon säljer kläder och smycken. Hon hjälper också sin livskamrat med ett konsultföretag.

      – Alla karaktärer i boken är påhittade, men miljön är hämtad från reklambranschen. Där känner jag mig hemma, säger hon.

      För i samband med en storstädning dök det oavslutade manuset åter upp i hennes liv, och denna gång hade hon farten, gnistan och självförtroendet. Nyårslöftet blev att fullfölja berättelsen om Petras förtvivlan och vånda, lilla Avas öde och Nick Johanssons arbete. Nu skrev hon fyra sidor om dagen och resultatet blev en lite annorlunda berättelse än den hon en gång påbörjat.

      Denna gång intresserade sig ett mindre förlag, Express. Och i förra veckan låg boken redan nia på Bokias försäljningslista. Givetvis vill förlaget ha en uppföljare; något skrivet finns ännu inte men Lotta Luxenburg tror att historien växer fram om hon bara slår sig ner och börjar. Så blev det ju förra gången.

      Petra i boken är inte hon själv, men även Petra kommer från Sundsvall och besöker sin hemstad då och då, så scener från Sundsvall finns med i boken. Den 19 oktober kommer Lotta Luxenburg, om allt går enligt planerna, att signera sin bok hos Bokia Vängåvan.

      – Nu har det varit fullt upp med bokmässan, butiken och annat. Men att ha blivit antagen är stort. Jag rider på den vågen nu; sedan får jag lära mig mer under resans gång, säger hon.
       
      Läs hela Susanne Holmlunds artikel i Sundsvallos Tidning, klicka här.

      Tomas Wallin och Anna Hansson: Den magiska gitarren

      När Dante letar efter sin försvunna morfar hittar han en magisk gitarr och hamnar i ett konstigt land långt, långt borta, där musik är förbjudet.

      Men varför är det förbjudet med musik och vem är det som har förbjudit det? Och vad skulle hända om nån sjöng och spelade lite grann?

      Följ med Dante på ett spännande äventyr i Minoria.







      Om författarna

      Anna Hansson, född 1981, bor i Ånge och jobbar som gymnasielärare. Hon har dansat sedan hon var liten, och jobbat som danslärare i många år. Inspirationen till Dansfeberserien kommer från en grupp som dansat för henne länge.  En del av händelserna i boken är verklighetsbaserade, men det mesta är helt påhittat.    



      Tomas Wallin är gitarrist i bandet Takida.Den magiska gitarren är Tomas Wallins debut som barnboksförfattare.

      – Jag personligen är ett stort fan av äventyrssagor där vad som helst kan hända och som skiftar mellan nagelbitande spänning, glädje och sorg. I Den magiska gitarren vill jag och Anna väva in alla de element som vi anser gör en bra saga komplett, säger Tomas Wallin.

      Elin Mellerstedt & Johanna Stillman: Loverholic robotronic


      En reportagebok om k-pop, fans och Sydkorea
      Loverholic robotronic är en populärkulturell reportagebok. Den handlar om en miljardindustri som i hög hastighet växer sig större och mäktigare för var dag som går. Om en smart nöjesbransch med färgsprakande och oändliga möjligheter men också med svårhanterliga baksidor.




      Elin Mellerstedt & Johanna Stillman, Foto Niklas Larsson

      Susan Casserfelt: Prästens lilla flicka

      16-åriga Josefin kommer aldrig hem efter sin sånglektion. En skallgång med frivilliga söker efter den kände Modotränarens dotter. Situationen försvåras ytterligare av den snöstorm som lamslår Höga Kusten.

      Fallet med den försvunna flickan sätter polisstyrkan i Örnsköldsvik på prov. Den oerfarna polisaspiranten Kajsa Nordin inser att ju djupare hon gräver i fallet, desto fler hemligheter verkar det finnas kvar att upptäcka.

      Samtidigt dras den kända konstnären Zeta på Mariatorget i Stockholm in i dramat när en ung, utlandsfödd man ringer på hos henne. Mannen är på flykt, men från vad? För excentriska Zeta, just hemkommen från New York i ett desperat försök att rädda sin dalande stjärna, behövs verkligen inga fler problem.

      Vad har hänt Josefin och vad döljer Prästens lilla flicka?

      Debutanten Susan Casserfelt har skrivit en psykologis spänningsroman som i svindlande fart för läsaren mellan Höga Kusten, New York och Mariatorget i Stockholm.

      10 böcker är planerade kring det omaka paret Kajsa och konstnären Zeta. Författaren skriver för närvarande på uppföljaren med arbetsnamnet Cirkeln.

      3 kr/bok stödjer fattiga barns skolgång.


      måndag 25 november 2013

      Ge bort något att längta till


      Ge bort något att längta till

      En bok är inte bara en bok. En bok kan vara en stund andlös spänning, hjärtklappning eller en aha-upplevelse. En bok kan vara något att längta till.

      Välkommen in till oss, som är specialister på böcker. Vi kan ge dig goda råd som passar den som du vill ska uppskatta presenten.

      Några tips från oss
      • Åsa Granath, Lena Nygren, Broar över Selångersån. En intressant bok om broarnas historia i Sundsvall. Häftad, 75 kr.
      • Richard Ford, Kanada. Läs mer här.
      • Håkan Nesser, Levande och döda i Winsford. Läs mer här.
      • Lena Andersson, Egenmäktigt förfarande. Augustpristagare 2013. Läs mer här.
      • Carl Johan Vallgren - under pseudonymen "Lucifer", Skuggpojken. Vallgren var en av gästerna på Deckarfestivalen i höstas. Läs mer här.
      • Åsne Seierstad, En av oss. En berättelse om Norge och de drabbade i samband med Utøya-massakern. Läs mer här.
      • Nyckeln, tredje och sista delen i Engelsforstrilogin är nu ute. Läs mer här.
      • Philipp Meyer, Sonen. Läs Monicas recension här.
      • Gillian Flynn, Gone Girl. Läs Malins recension här.
      • Barbara Constantine, Och sen Paulette, Läs Monicas recension här.
      • Alice Munro, Tiggarflickan. Nobelpristagarens mest lästa novellsamling. Monicas recension här.
      • Tone Almhjell, Törnrosens nyckel. Klassiskt fantasy i ett magiskt vinteräventyr. Läs Emelies recension här.
      • Svenarne Jansson, Ordvändor. Vår egen poet har nu gett ut sin första diktsamling. Läs Monicas recension här.
      • Sven-Göran "Svennis" Eriksson, aktuell med sin biografi, Min historia. Bra julklapp till den som är fotbollsintresserad! Läs mer här.

      Dessutom: Lasse Åbergs Julkulor - en god prydnad i granen. En trevlig julgåva är Julkulor och Lasse Åbergs biografi i ett paket för 288 kr. Läs mer här.

      Lennart Bergström
      Bokhandlarn

      fredag 22 november 2013

      Två bokrecensioner av Emily, 9 år

      Emily har läst "Rum 213" av Ingelin Angerborn och "Familjen Bliss magiska bageri" av Kathryn Littlewood. Båda böckerna har läsnivå från ca 9 år. Läs Emilys recensioner nedan.







      onsdag 20 november 2013

      Philipp Meyer: Sonen

      Sonen är en episk skildring av tiden och de män och kvinnor som formade USA - nybyggarkulturen, indianerna, första världs­kriget, gränsstriderna, oljan och vägen till rikedom. En roman som redan nu utropats till en framtida klassiker.

      Eli McCullough föds 1836, samma år som Texas deklarerar sig som självständig stat efter slagen om San Jacinto och Alamo. På ett sätt kan Eli sägas symbolisera denna nya republik, som också står som sinnebild för uttrycket Vilda västern. Men en dag förändras allt. När Eli är åtta år mördas hans mor och syster av comancher, själv blir han bortförd tillsammans med sin bror.

      I ett slag förlorar han allt som han lärt känna som sitt även sin egen identitet. Efter en tid i fångenskap släpps han allt mer in i indianstammens dagliga liv och får ur deras perspektiv följa comanchernas kamp för överlevnad när den vite mannen erövrar deras mark. Till sist står han inför valet att stanna hos stammen eller återvända till platsen där han en gång föddes.

      År 1936, på sin hundraårsdag, är det dags för Eli att berätta historien om sitt liv i det nya mediet radio. Hans berättelse har redan gjort honom till en legend. Hans son Peter McCullough deltar både i första världskriget och otaliga mexikanska gränsstrider. I sin dagbok berättar han om hur han tillsammans med sin legendariske far numera kallad Översten bygger upp en dynasti.

      Långt senare, i våra dagar, råkar den åttiosexåriga Jeanne Anne McCullough, Elis barnbarn, ramla olyckligt i sitt stora hus. Hon är den femte rikaste kvinnan i Texas. Är hon nu på väg att dö? Eller har hon redan dött? Hon börjar minnas tillbaka till sin barndom, hur familjen kämpade för att skapa sitt oljeföretag och köpa loss marken. En kamp som gjorde dem ofantliga rika men också tycktes göra dem olyckliga och ensamma.

      Dessa tre parallella berättelser om en familj skapar tillsammans en av de senaste årens mest omtalade amerikanska romaner.

      Sonen är ett mästerverk som jämförts med John Steinbeck och William Faulkners viktigaste böcker. Här är den stora romanen om Texas.


      Bokrecension 2013-11-20
      En storslagen berättelse som utspelar sig 1849-2012 , den handlar om familjen McCulloughs liv från enkla nybyggare till mäktig dynasti. 
      Boken handlar om de män och kvinnor som formade landet, nybyggarkulturen, indianerna, gränsstriderna, oljan och den outslitliga amerikanska drömmen om rikedom. Från enormt stora rancher med boskapsskötsel till när man började hitta och satsa på oljan i Texas. Stora arealer av land där de vita driver bort mexikanerna och utplånar indianerna eller skickar dem till reservat där de sakta dör ut. 
      1849 blir 13 åriga Eli McCullough kidnappad av Comanche-indianer vid ett överfall i familjens hem i Texas. Mamman och systern blir brutalt våldtagna och dödade. Lillebror kidnappas också men blir dödad på vägen till indianernas läger. Eli får utstå grym brutalitet i lägret, han blir slav till kvinnorna som plågar honom nästan till döds. Men han biter ihop och blir så småningom accepterad av indianerna i lägret, han blir kvar i tre år och får följa med på deras räder, han blir nästan en indian själv med allt vad det innebär. 
      Peter McCullough, son till Eli, skriver sin berättelse i dagboksform. Han är inte lika hårdhudad som sin pappa Eli som uppfostrats av indianer utan är en stillsam man som brinner för rättvisa i samhället. När en hel familj mexikaner blir dödade därför att man TROR att de stulit boskap från familjen McCullough blir han väldigt illa berörd och vill helst bryta med sin familj. 
      Den tredje familjemedlemmen som det handlar om är Jeannie McCullough, dotter till Peter. Hon uppfostras till att lära sig ta hand om ett hem, gifta sig och föda barn, men hon bryter sig loss och blir den som så småningom tar över hela McCullough imperiet vilket hon driver med järnhand. Hon får ett rykte om sig att vara hård och styvnackad, svår att ha att göra med i affärer. Hon låter barnflickor ta hand om den uppfostran hon egentligen skulle ha gett sina egna barn, vilka hon upplever endast vara till besvär. Hon har räddat imperiet med hårdhet och hängivelse men har det varit värt alla uppoffringar? 
      En bok som förtjänas att kallas ett mästerverk. En bladvändare på 580 sidor som absolut hamnar på min topplista över höstens bästa böcker.
      Monica/ Kulturtant på Vängåvans bokhandel

      För beställning se Akademibokhandeln - Vängåvan

      måndag 18 november 2013

      Sara Bergmark Elfgren & Mats Strandberg: Nyckeln

       Det har gått drygt en månad sedan tragedin i Engelsfors gymnasiums gympasal. De utvalda får ingen tid att återhämta sig innan deras värld vänds upp och ner igen. Frågor besvaras. Hemligheter avslöjas. Lojaliteter prövas. Tiden håller på att rinna ut och till slut kan De utvalda bara vara säkra på en sak: Allt kommer att förändras.


      Recension
      Och så var det slut. Med ”Nyckeln” är trilogin fullbordad – en filmpremiär av första delen är planerad till 2015. Blir den lika bra som filmatiseringen av Suzanne Collins ”Hungerspelen” är jag nöjd; kasst eller halvbra vore i vilket fall ovärdigt 2010-talets hittills mest framgångsrika svenska ungdomsbokprojekt.

      Och nu vet jag också hur det gick med Apokalypsen i Engelsfors och några gymnasieungdomars arketypiska uppdrag: Att rädda världen från hotande undergång. En sammanlagt över tvåtusen sidor lång forsränning mellan ont och gott, sanning och lögn, lojalitet och uppror.

      Ända sedan de sex (som egentligen är sju) utvalda ofrivilligt fördes samman i första boken har inbördes konflikter och ödesdigra val präglat deras tillvaro. Val som, utan att avslöja alltför mycket, ända in i det sista påverkar dramats utgång.

      I ”Eld” spetsas dramatiken till, mörkret och mönstren tätnar, och de komplexa utmaningarna växer. Och i ”Nyckeln” får vi äntligen tydligare förklarat varför just Engelsfors gymnasieskola står för ”ondskans plats” samt vilka styrkeförhållanden som egentligen råder mellan ungdomarna och deras tidlösa kontrahenter Rådet, Beskyddarna och Demonerna.

      Samtidigt som storyn även fortsättningsvis tillförs nya ansikten, förändrade relationer och spelplatser; utmanar med nya maktförskjutningar.

      Ända från första början har det krängt och svängt, upprört och hett, inom och utom cirkeln, och ingenting är enkelt. Å ena sidan kaos, å andra ordning, däremellan en kamp – på alla nivåer. Mats Strandbergs och Sara Bergmark Elfgrens gemensamma skapelse är nämligen inte enbart en allegoriskt och mytiskt färgad spänningsberättelse på liv och död.

      Den tar lika envist som skickligt avstamp också i verkligheten, i den fiktiva och tidigare blomstrande bruksorten Engelsfors. Ett samhälle på (apokalyptiskt) dekis med tydliga klimatstörningar och växande sociala problem, bland annat speglade i ungdomarnas skiftande uppväxtförhållanden.

      Avslutande ”Nyckeln” är sidmässigt den mest omfattande delen, i vissa avseenden även den mest sammansatta – i en ung och storartad romantrilogi där vänskap, kärlek, sorg och (till och med fnissig) glädje tränger fram lika magiskt ofrånkomligt som det är att bli, och att vara, människa. 


      Margareta Wiman, Östgötacorrespondenten.
      Läs hela artikeln här

      fredag 15 november 2013

      Gillian Flynn: Gone Girl

      Bokrecension av Malin Gullman Smith

      Efter att mer eller mindre sträckläst Gillian Flynns senaste deckare, Gone Girl, så kan jag helt enkelt inte släppa den. Varken fysiskt eller psykiskt. Jag sitter och håller hårt i boken och önskar att jag hade den oläst.

      Detta är en psykologisk thriller med en enorm twist som gör att man nästa ramlar baklänges!

      Boken handlar om Nick och Amy, ett gift par som flyttat från New York till den mindre staden Missouri. På deras femte bröllopsdag så försvinner plötsligt Amy. Under polisarbetets gång så kommer det fram saker som pekar ut Nick som huvudmisstänkt. Trots att Nick bedyrar sin oskuld och att han inte har något med sin hustrus försvinnande att göra, så är bevisen mot honom väldigt starka.

      Gillian Flynn tar oss med på en otrolig resa! Jag sliter mig i håret, biter sönder mina naglar och kan bara inte sluta läsa!


      Malin Gullman Smith
      Akademibokhandeln - Vängåvan

      Barbara Constantine: Och sen Paulette

      Ferdinand är i sjuttioårsåldern och lever ensam på en stor tom gård sedan sonen flyttat därifrån med sin familj. En dag, efter en våldsam storm, hotar grannen Marcelines tak att rasa in och Ferdinand föreslår att hon ska flytta in hos honom. Efter hand ansluter fler personer och bildar ett udda kollektiv på gården. Den nyblivna änklingen Guy, systrarna Lumière som drivs från sitt hus, ett par vilsna studenter, en spirande kärlek och några djur. ...


      Recension Monica 2013-11-06

      Nu har jag läst en ny bok från Sekwa förlag. Förlaget som översätter fransk litteratur till svenska. Boken heter, Och sen Paulette, och är skriven av Barbara Constantine.

      Boken handlar om Ferdinand som är i sjuttioårsåldern och sitter ensam i ett stort hus och har långtråkigt. En dag efter en våldsam storm där taket till grannens hus rasar ihop erbjuder Ferdinand den gamla damen Marceline att flytta in i sitt hus medan taket i hennes hus renoveras. Så börjar det.

      Så småningom flyttar andra lite udda personer in i huset på grund av olika skäl och det bildas ett kollektiv. Några av de människor som flyttar in är den nyblivne änklingen Guy, systrarna Lumiére och några vilsna studenter som inte har någonstans att bo.

      Detta blir såklart inte så lätt, Ferdinand börjar fundera över det ansvar för andra människor som han tagit på sig men trivs också med att ha sällskap i sitt stora hus och dessutom börjar han bli lite kär i Marceline.

      När jag läst ut den är min första tanke att sprida den bland mina litteraturintresserade vänner, det kommer jag också att göra.

      Kan bara säga att detta är en riktigt ”må bra bok”.

      Monica
      Akademibohandeln Vängåvans kulturtant

      Alice Munro: Tiggarflickan

      Nu har jag läst Alice Munro´s debutbok, Tiggarflickan, den kom första gången på engelska 1978 och räknas som hennes stora genombrott som författare.

      Boken är tio sammanhängande noveller, en berättelse som spänner över 40 år. Vi får följa Rose som växer upp i ett arbetarhem, hon är blyg klumpig och obekväm, har det trassligt i skolan och har svårt att komma överens med sin styvmor, Flo.
      Hon får så småningom ett stipendium och kan utbilda sig, hennes klassresa tar sin början. Det blir ingen lätt resa, den uppväxt hon haft har präglat henne, hon gifter sig med en miljonärsson men hon känner sig inte hemma i den miljö han kommer ifrån, hon får kämpa För att passa in men utplånar nästan sig själv och till slut blir hon tvungen att bryta upp.

      Detta beskriver Alice Munro med sitt unika språk, hon är en mästare i att tränga in i den dramatik som utspelar sig i vardagen.
      Man läser lika mycket mellan raderna som i den text som finns i hennes böcker. Hennes berättelser är fyllda med djup, vishet och precision. Alla hennes noveller blir som en fullspäckad roman i sig.

      Lysande läsning!

      Jag rekommenderar också:

      • Kärlek vänskap hat, finns i pocket
      • För mycket lycka, pocket
      • Nära hem, pocket
      • Brinnande livet är den senaste boken, 14 noveller, inbunden.

      Monica / Akademibokhandeln Vängåvans kulturtant

      torsdag 14 november 2013

      Tone Almhjell: Törnrosens nyckel

      Klassisk fantasy i ett magiskt vinteräventyr! 

      Följ med på ett svindlande vinteräventyr i det magiska landet Sylver. En riktig bladvändare som har allt man kan önska av en roman: äventyr, vänskap, magi och färgstarka karaktärer - en blivande klassiker i samma anda som Narnia och Guldkompassen!

      När ett mystiskt paket anländer till familjens hus, vet Lin att det måste vara till henne. I paketet finns en nyckel som visar sig kunna öppna en hemlig dörr i källaren. Hon ramlar rakt ut i ett snöigt, magiskt land med evig vinter, vars invånare är gamla älskade husdjur. Det enda sättet att återvända till vår värld är att hitta den försvunne vinterprinsen och rädda landet Sylver före midnatt. Men det är inte alla i vinterriket som vill att den försvunne prinsen ska hittas …

      Törnrosens nyckel har allt man kan önska av en roman för för alla fantasyälskare: En fiffig och originell huvudperson och en resa till en värld fylld av fantastiska varelser och mystik. En magisk värld som man vill stanna kvar i eller återvända till många gånger.

      - Fantasy, läsnivå från 9 år



      Recension av Emelie Glans 2013-10-19
      Lin Rosenquist, trolljägare, har nyligen förlorat sin sork Rufus när kuvertet kommer. Kuvertet som är adresserat till Törnros, Lins kodnamn. I kuvertet ligger två nycklar, en till fru Ichalars källare och en till Sylver. I Sylver återförenas hon med Rufus. Dessutom får hon till uppdrag att hitta Vinterprinsen som försvunnit och hon har bara en dag på sig. Om hon inte lyckas är Sylver och alla dess invånare illa ute. 
      Jag tycker jättemycket om boken, men tyvärr tänker jag på den som om den var en barnbok, vilket den inte riktigt är. Jag tror att jag ser på den på det sättet för att det finns djur som kan prata. 
      Jag tycker om huvudpersonen Lin som är smart, mycket modig och råkar göra illa sig varannan sekund. Men mina absoluta favoritkaraktärer är Teodor och Clariselyn. Teodor är en gammal hemlighetsfull räv som Rufus verkligen inte litar på och inte riktigt Lin heller. Clariselyn av Vinterfyrst, Vinterprinsen Isvans mamma, var (är?) den näst sista vinterfyrst och den enda som kan få igång snöstormen som Sylver behöver. 
      Det finns gåtor och mystik, som jag inte lyckas lösa, och det finns karaktärer att fästa sig vid. En fantastisk bok. Jag är inte så jättebelåten med slutet men det är nog för att det känns som ett punkt slut och det är jag inte så förtjust i. 
      Betyg: 4 (av 5?) 
      Obs! Jag tycker även om Markgrevens sång på s 45

      / Emelie

      Svenarne Jansson: Ordvändor

       “Och jag känner, jag är ganska nära gränsen till ett annat, bättre land Törs vi vandra över dit, min kära tveka inte, vi går hand i hand …”
      ur Himmelstankar

      Svenarne Jansson – med fast förankring i bokhandeln: Har arbetat med böcker, ord och texter hela livet. Tryckta, lästa, sålda, skrivna, berättade och sjungna – allt i en salig blandning. Yrkesverksam i Östersund, Sundsvall, Härnösand, Stockholm (Kista) och nu åter i Sundsvall. Driver bloggen Tidstypiskt – dikter ni inte visste att ni längtat efter…
      Idag pensionerad, men med en liten tjänst kvar varje helg i en av Sveriges vackraste boklådor.





      Recension 2013-11-13
      Nu har jag läst min kollega Svenarne Janssons debutbok, Ordvändor
      Svenarne har så länge jag kan minnas skrivit lyrik. Nu har han ställt samman sina dikter i en liten vacker bok på 71 sidor. Jag läser boken först snabbt, sedan sakta, lägger den åt sidan och läser sakta igen. 
      Jag förundras över det finstämda språket, jag läser mellan raderna i boken om sorgen och smärtan men också om att det finns ett hopp trots allt svårt och tungt man drabbas av som människa. 
      Han skriver fina små dikter om årstiderna som kommer och går, men också om den skrivkramp han drabbas av när orden inte riktigt vill komma i den ordning Svenarne önskar. 
      Jag är en ovan lyrikläsare men jag blir berörd av dikterna jag läser och jag ger Svenarne fem av fem möjliga i min betygssättning. 
      Läs och förundras!
      Monica / Kulturtant på Vängåvans Bokhandel

      För beställning se vår hemsida.

      torsdag 7 november 2013

      Ann-Marie Skarps guldkorn i höstens utgivning


      Ann-Marie Skarp är förläggare på Piratförlaget. Ann-Marie och Jan Guillou var gäster på Bokens Afton den 6 nov.

      Ann-Marie inledde kvällen med att berätta om sina favoritböcker.

      Här är listan med hennes guldkorn:

      Liza Marklund: Lyckliga gatan
      Jonas Jonasson: Analfabeten som kunde räkna
      Emma Hamberg: Larma, släcka, rädda i Rosengädda
      Katerina Janouch: Nattsländan
      Mattias Boström: Från Holmes till Sherlock
      Anna Laestadius Larsson: Barnbruden
      Christoffer Carlsson: Den osynlige mannen från Salem
      Sara Lövestam: Hjärta av jazz
      Linda Skugge och Sigrid Tollgård: 1989
      Jo Nesbø: Polis





      Här är hennes favoriter bland barnböcker

      Kristina Ohlsson: Glasbarnen,
      Sara Kadefors: Lex bok
      Anna Höglund: Om detta talar man endast med kaniner.

      Det är dessutom extra trevligt att bilderboken Om detta talar man endast med kaniner av Anna Höglund och ungdomsboken Lex bok av Sara Kadefors är båda nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok! Vem som vinner vet vi på Augustgalan den 25 november

      Det ska dessutom nämnas att Christoffer Carlsson och Jo Nesbø är nominerade till priset för Bästa svenska respektive översatta utländska kriminalroman 2013 av Svenska Deckarakademin.


      Det blev en mycket trevlig kväll. Tack Ann-Marie, Jan och den härliga publiken!

      Lennart Bergström
      Bokhandlarn

      måndag 4 november 2013

      Mons Kallentoft: Vindsjälar


      Mons Kallentofts succéserie med Malin Fors fortsätter, nu med Eldsjälar.


      Mons Kallentoft, är journalist och författare. Han är uppvuxen i Ljungsbro utanför Linköping men bor numera i Stockholm. Han har skrivit sju böcker om kriminalinspektör Malin Fors.

      Luften vibrerar av hetta. En ovanlig sensommarstorm närmar sig Linköping och på ett vanskött äldreboende hittas den 79-årige Konrad Karlsson död, hängd i sladden till sin larmknapp.
       

      Det mesta tyder på självmord, men när Malin Fors och hennes kolleger talar med personer i hans omgivning vittnar alla om en man som trots sina krämpor var full av livsvilja. Omtyckt av personalen och ett slags extramorfar för Malins dotter Tove, som sommarjobbar på boendet.
       

      Misstankarna om att Konrad inte själv tog sitt liv förstärks vid obduktionen. En utredning inleds, men ingenting tycks gå ihop. Uppgifterna är motsägelsefulla, händelseförloppen förvirrade. Vem har något att vinna på en sjuk gammal mans död, ens i ett samhälle där kapitalet tycks stå över människovärdet?
      Den senaste tiden hade Konrad skrivit flera ilskna insändare om bristerna på äldreboendet och girigheten hos ägaren Hans Morelia. Kanske har någon velat tysta honom, nu när koncernen är på väg att säljas till ett amerikanskt riskkapitalbolag. Eller är det ett barmhärtighetsmord? Är fler gamla människors liv i fara? Malin söker trevande efter ett mönster.
       

      Samtidigt känner sig Hans Morelia alltmer hotad. Någon verkar förfölja honom. Och trots att han försöker intala sig själv att allt bara är inbillning kan han inte värja sig. Insikten att hans miljoner inte kan skydda hans älskade nioåriga dotter föder en skräck större än någon han tidigare upplevt.

      Sagt om hans tidigare bok Vattenänglar "Kanske är Vattenänglar Mons Kallentofts allra bästa kriminalroman. Hittills, vill säga. Språket har han alltid haft, likaså nerven och intrigsnickeriet. Och Malin Fors var redan från början en av de intressantaste huvudpersonerna på den svenska deckarscenen. ... Den här gången är allt en enda väl sammanhållen helhet." /Östgöta Correspondenten

      Marjaneh Bakhtiari: Godnattsagor för barn som dricker

      Marjaneh Bakhtiari, är socialantropolog och författare och bor i Malmö. Hennes debutroman Kalla det vad fan du vill kom ut 2005 och handlar om en iransk familj som bor i Malmö. Romanen har dramatiserats av Anna Sjövall och spelats på Malmö dramatiska teater. Hennes andra roman Kan du säga schibbolet? kom ut 2008 och handlar liksom debutromanen om en iransk familj som har flyttat till Sverige.

      Hon tilldelades tillsammans med filmaren Nahid Persson TCO:s kulturpris år 2005.

      Tehran 2012. Tre generationer med olika minnen och erfarenheter av stadens historia. En mormor och hennes dotterson vars relation är mer kärleksfull i handling än i ord. Men för ett ovant öga är kanske till och med handlingarna svåra att tyda. Båda två har i alla fall svårt för resten av släkten. Och så döttrarna som var med om en revolution för över trettio år sedan och som försöker gå vidare med sina liv. De röker och dricker och snackar skit om sin mamma och får ångest och går på yoga och lever som många andra medelålders medelklasskvinnor. Men de bor i Tehran och inte i Trelleborg. Sedan har vi barnbarnen som en gång i tiden stod varandra väldigt nära men som växt upp i helt olika miljöer. Båda vägrade obligatorisk militärtjänstgöring och deltog av olika skäl i demonstrationerna mot valresultatet 2009. Upplevelser som för den ene närmare hans mormor medan den andre drar sig undan alla mer och mer. 

      Godnattsagor för barn som dricker är en roman om att leva vidare. Vilka minnen är enskilda individers angelägenheter och vilka är del av ett större kollektivs? Får sorg verkligen vara privat när en ny nation ska hitta sina hjältar och skriva sin version av historien?


      Marjaneh Bakhtiari är tillbaka med en lysande roman om människorna i en stad som genomlevt valfusk, statskupp, revolution, krig och massdemonstrationer.

      Marjaneh Bakhtiari tilldelades 2012 Lars Ahlin-stipendium för att hon i "Ahlinsk anda med humor blottlägger sociala spänningar och ifrågasätter synen på människans värde och identitet som en produkt av yttre faktorer och föreställningar".

      Recensioner
      "Bakhtiaris nya bok är ett imponerande drama i Lars Ahlins anda". Åke Johansson i Sundsvalls Tidning. Läs hela recensionen här.

      "Hennes situationskomik, sinne för dramatiskt finlir i klaustrofobiska rum, omsorgsfullt gestaltade karaktärer, hur det förflutna blir mer verkligt än nuet, får mig att tänka på Tjechov." (...) mästerligt" Anneli Jordahl, Sydsvenskan

      "På närmare 300 sidor vecklar Bakhtiari ut mängder av livsöden, väver in dem i varandra och låter samhällskonflikter gå som revor genom relationerna. Det är på det stora hela mycket skickligt gjort." Rasmus Landström, Arbetarbladet

      torsdag 24 oktober 2013

      Malala Yousafzai: Jag är Malala

      När talibanerna tog kontroll över Swatdalen i Pakistan vägrade en ofattbart modig flicka att låta sig tystas.

      Malala Yousafzai stred för alla flickors rätt till utbildning, vilket tisdagen den 9 oktober 2012 var nära att kosta henne livet. Malala var på väg hem då skolbussen stoppades av beväpnade talibaner. Hon sköts i huvudet på nära håll och det var få som trodde att hon skulle överleva.

      Sexton år gammal har Malala blivit en global symbol för fredliga protester och kampen för kvinnors rättigheter, och den yngsta någonsin att nomineras till Nobels fredspris. Malalas kamp har tagit henne på en osannolik resa, från en otillgänglig dalgång i norra Pakistan till FN:s korridorer i New York.

      Jag är Malala är den sanna berättelsen om en familj som tvingats bort från sitt hem av terrorister, om kampen för flickors rätt till utbildning, och om Malalas föräldrars obevekliga kärlek till sin dotter i ett samhälle som främst värdesätter söner. Det är en berättelse som visar att en enda persons röst kan förändra världen. Malala fortsätter att arbeta för allas rätt till utbildning genom The Malala Fund, en välgörenhetsorganisation som investerar i lokala utbildningsprogram och stödjer personer som kämpar för rätten till utbildning runt om i världen.

      Medförfattaren Christina Lamb är en av världens främsta utrikeskorrespondenter. Hon har rapporterat om Pakistan och Afghanistan sedan 1987. Christina Lamb är utbildad vid Oxford och Harvard, hon har skrivit fem böcker och tilldelats en rad priser, bland annat det prestigefyllda Prix Bayeux för krigskorrespondenter. I dag arbetar hon åt Sunday Times.

      Se henne medverka i Skavlan den 25 okt och läs en artikel i Expressen här.

      Lennart Bergström
      Bokhandlarn

      fredag 11 oktober 2013

      Isabel Allende: Mayas Dagbok

      Maya Vidal ska fylla sexton när hennes älskade farfar Popo dör och hennes farmor går in i en djup depression. Mayas far piloten flyger världen runt och hennes mor har lämnat familjen och återvänt till sitt hemland, Danmark. Ingen vuxen finns där för Maya och tre år senare lever hon på gatan i Las Vegas som hemlös, svårt sjuk och drogberoende på flykt undan ett gäng kriminella.

      Farmor Nini hittar så småningom Maya och får in henne på ett behandlingshem. Nini får dessutom Maya att gå med på att resa till ön Chiloé i södra Chile där hon kan få en fristad hos en gammal vän till farmodern. Vännen Manuel Arias, lever tillbakadraget sedan han släppts som politisk fånge ur diktaturens fängelser. Arias visar sig vara raka motsatsen till Mayas älskade farfar Popo: vresig, kärv, tystlåten och inbunden.

      Maya tillbringar ett år på Chiloé utan tillgång till vare sig dator eller tv. I tystnaden och ensamheten börjar hon föra dagbok och berättar om allt hon upplevt under sitt unga och händelserika liv. Samtidigt inträffar en rad oförklarliga och magiska saker som skakar om hennes världsbild och leder till hennes själsliga utveckling. Maya får också insikt i sin egen familjs hemligheter och skälet till att Manuel Arias tagit emot henne. Just när hon står i begrepp att finna sin inre harmoni dyker en person från Mayas kriminella förflutna upp för att straffa henne. Maya inser att hon inte längre kan gömma sig undan världen utan i stället måste konfrontera den.



      Recension av Monica (2013-10-10)
      Boken handlar om Maya som befinner sig på flykt från polisen och maffian, hon håller sig gömd på ön Chiloé i södra Chile. Hon får bo hos Manuel en vän till Mayas farmor. Hon är bara nitton år men har ett brokigt förflutet.
      Vartannat kapitel handlar om hur hon försöker anpassa sig till livet på den lilla ön och vartannat handlar om varför hon är på flykt.
      Allt börjar egentligen när hennes älskade bonusfarfar Popo dör. Han har tagit hand om henne sedan hon var två dagar gammal när hennes mamma lämnade över henne i Popos famn och försvann ur Mayas liv. Maya kan inte hantera sorgen efter Popo utan börjar skolka från skolan, knarka, dricka, stjäla, ljuga och bedra sin familj. Hon blir väldigt destruktiv.
      Mayas pappa sätter henne på ett behandlingshem för drogmissbrukare och alkoholister. Hon rymmer efter ett tag därifrån och hamnar då i det verkliga helvetet. Hon blir uteliggare och trappar upp sitt missbruk av droger och alkohol.
      Vi följer Mayas liv i den lilla byn, vardagsrutinerna blir en trygghet för henne, människorna i byn lever nära varandra och deras hemligheter onda som goda blir allas.
      Isabel Allende har en stor berättarförmåga, hennes språk är mustigt och vackert och hennes karaktärer i boken är spännande.

      Mayas dagbok går upp på min tio i topp lista över höstens bästa böcker.
      Monica (Bokias kulturtant)

      För beställning se: www.bokiasundsvall.se


      torsdag 10 oktober 2013

      Alice Munro: Nobelpriset i litteratur 2013

      Alice Munro föddes 1931 i en lantbrukarfamilj; hennes mor var lärare och fadern rävfarmare. Via ett stipendium kom hon 1949 in på University of Western Ontario där hon studerade journalistik och engelska. På universitetet träffade hon sin blivande make James Munro och hon avbröt studierna sommaren 1951 i samband med att hon gifte sig. Tillsammans med sin make flyttade hon till Victoria i British Columbia, där de öppnade Munros bokhandel. Tillsammans fick paret tre döttrar men skilde sig 1972. 1976 gifte Munro om sig med Gerald Fremlin som avled i april 2013.

      Munro har jämförts med stora novellförfattare såsom Anton Tjechov. Hennes stil kännetecknas av en klar stil och psykologisk realism. Många av berättelserna har självbiografiska inslag och utspelar sig ofta i småstadsmiljöer som Huron County i Ontario, där människors kamp för en anständig tillvaro ofta resulterar i relationssvårigheter och moraliska konflikter. Ofta behandlar hon generationsskillnader eller kolliderande livsambitioner i sina verk. Novellerna skildrar bland annat flickor som blivit vuxna och deras förhållande till familjeliv och småstaden som de växt upp i. I senare verk som Kärlek, vänskap, hat är fokus på medelålders och åldrande kvinnor. Typiskt för Munros stil är att huvudpersonerna ofta upplever en slags uppenbarelse som kastar ljus över en viss händelses betydelse.

      Förutom noveller har hon också skrivit tv-manuskript. Hennes novell The Bear Came over the Mountain filmatiserades 2006 under namnet Away from Her av Sarah Polley.

      Bibliografi (i urval)
      • 1968 – Dance of the Happy Shades
      • 1974 – Lives of Girls and Women
      • 1979 – The Beggar Maid
      • 1982 – Jupiters månar
      • 1984 – Tiggarflickan
      • 1986 – Kärlekens vägar
      • 1990 – Äpplen eller apelsiner
      • 2001 – Kärlek, vänskap, hat
      • 2009 – Nära hem
      • 2010 – För mycket lycka
      • 2013 – Brinnande livet
       Hennes böcker, som är översatta till svenska, håller på att nytryckas och beräknas finnas i lager i november.

      tisdag 8 oktober 2013

      Nobelpriset i Litteratur 2013

      Svenska Akademin meddelar vem som får Nobelpriset i Litteratur torsdag den 10 oktober, kl 13.



      Du är inbjuden till Nobelfest 10 oktober
      Vi följer sändningen på TV, skålar i bubbel och fröjdas med pristagaren.
      Du är välkommen från kl 12.30 så vi hinner spekulera vem som blir pristagare.

      Bettingen är i full gång och Haruki Murakami betalar bara 3,5 gånger pengarna. Alice Munro (5,0), Svetlana Aleksijevitj (9) och Joyce Carol Oates (9). Det blir nog Murakami i år, (åtminstone om vi får tro bettingbolagen).

      Sveriges Radio Kulturnytt föreslår följande kandidater
      1. Göran Sommardal utser den albanske författaren Ismail Kadaré, "Har framgångsrikt trotsat den politiska tyngdlagen"
      2. Anneli Dufva utser den kroatisk-födda exilförfattaren Dubravka Ugresic, "En zon där klassisk bildning möter masskultur"
      3. Maria Eström utser dramatikern, poeten och prosaisten Jon Fosse, "Får det provinsiella att sträcka sig mot det universella"

      Dagens Nyheter
      Leif GW Persson tycker att John le Carré borde få priset. Se fler tips i DN, klicka här.

      Lennart Bergström
      Bokhandlarn

      måndag 7 oktober 2013

      Sven-Göran Eriksson: Min historia


      "I den här boken kommer jag att berätta min historia. Det har jag aldrig gjort tidigare. Varken för min bror eller för mina vänner, inte heller för min före detta fru eller någon av mina flickvänner, inte ens för min son, dotter, far eller mor. Jag kommer att berätta den sanna historien om vem jag är."

      Sven-Göran "Svennis" Eriksson

      Få inom världsfotbollen har under de senaste tre decennierna analyserats så grundligt som Svennis. Nu berättar han allt om sitt hemlighetsfulla liv och om spelet såväl på som utanför fotbollsplanen. Svennis historia är världsfotbollens historia, från folksport till miljardindustri. Hans 35-åriga tränarkarriär har tagit honom runt hela världen och 2001 blev han Englands förste utländske förbundskapten. IFK Göteborg, Benfica, Roma och Manchester City är några av klubbadresserna i en makalös resa fylld av dramatik och med- och motgångar. Även på det privata planet.

      Var står han i dag, vid sextiofem års ålder, på väg mot slutet av en legendarisk och mytomspunnen karriär? Den stora frågan har sprungit ifatt denne världsfotbollens vagabond: vad ska jag göra när drömmen tar slut?

      Sven-Göran "Svennis" Eriksson, är fotbollstränare som sedan januari 2013 verkar som teknisk rådgivare för Al Nasr i Förenade Arabemiraten. "Svennis" fungerade tidigare som manager i engelska klubben Leicester City men efter en tung förlust mot Millwall med 0-3 fick han sparken. Eriksson slog igenom som tränare med IFK Göteborg i början på 1980-talet då han bland annat ledde laget till seger i Allsvenskan, UEFA-cupen och Svenska cupen. Därefter tränade han en rad europeiska storklubbar som bland annat SL Benfica, AS Roma och SS Lazio. Han har även varit förbundskapten för England, Mexiko och Elfenbenskusten.

      Under karriären har Eriksson bland annat vunnit den inhemska ligan i Sverige, Portugal och Italien, flera europeiska cuper (bland annat UEFA-cupen och Cupvinnarcupen) samt varit förbundskapten under tre VM-turneringar (Med England VM 2002 och VM 2006 samt Elfenbenskusten VM 2010).

      Svennis biografi utkommer den 5 nov.

      Linda Skugge, Sigrid Tollgård: 1989 : Leva eller överleva





      Det börjar vårvintern 2013 då två systrar får veta att deras mamma Wenche bragts om livet. Eller så börjar det mycket tidigare, då en människas längtan efter frihet lämnade så många spår i andra människors liv. Eller kanske börjar det 1989? Så många försvann det året. I snön. I musiken. I spriten. 1989 är också året då familjerna som vanligt samlats för påskfirande på Optun, det lilla pensionatet i den vackra Gudbrandsdalen i Norge. En helg som kommer att förändra livet för dem alla. Kanske är det en spänningsroman där ett dödsfall hänger ihop med det förflutna och ger eko till en annan tid. Eller så är det en kärlekshistoria där flickan och pojken kommunicerar via musiken. Möjligen är det en kärleksförklaring till böcker och musik. Framförallt handlar den om skillnaden mellan att leva eller att bara överleva.
      Linda Skugge är producent för Teater Brunnsgatan Fyra, driver eventbyrån Skugge & co och skriver böcker. Sigrid Tollgård arbetar på produktionsbolaget ITV Studios Nordic, just nu är hon föräldraledig och bosatt i Los Angeles med familjen. 1989 är systrarna Skugge och Tollgårds första gemensamma roman.

      Maria Sveland: Systrar och bröder

      Vad var det Nora hade sagt i telefon? "Göran är den enda pappa vi har. Och vi råkar vara hans barn." Jo, så var det. Göran var deras enda pappa. Den de råkat få. Och det var bara att förhålla sig till det faktumet så gott man kunde.

      Att överleva sin barndom är inte enkelt. Med olika strategier, neuroser och minnen kämpar de tre syskonen i Maria Svelands nya roman med atthantera. Förlåta, försonas och förtränga. Upp­växten, med Görans monstersnarkningar i radhuset om natten, lillebror Pers nattskräck, Heddas känsla för skyddsänglar och zombiedemoner, Noras storasysterliga duktighet och mamma Anitas död. Och så Noras ord: Allt kommer bli bra. Ord som både stör och lugnar Hedda.

      Noras grandiosa inställning till kärlek och familjeliv lägger sig ständigt i vägen för den verkliga lyckan. Hon önskar att hon var mer glad med Henrik och barnen. Istället stör hon sig på hans förkärlek för juridik och tacos. Hedda går på Konstfack där hon uteslutande sysslar med att skulptera pistoler i olika material och färger. Men mest vill hon bara sova. Per, lillebrodern, har svårt för närhet men oroar sig mest över sin begynnande flint som han filmar med mobilen varje kväll. På dagarna säljer han massage, marijuana och ambientmusik för femtonhundra per timma. Kunderna är medelålders kvinnor.

      Som en osalig ande svävar deras döda mamma Anita över dem, medan pappa Göran plötsligt försvinner under mystiska omständigheter på en resa till Transsylvanien.

      Nu är Nora, Hedda och Per vuxna och vårdar ömt sina sår. I sin roman Systrar & bröder fortsätter Maria Sveland sin undersökning av kärnfamiljen och dess neuroser.



      För femtio år sedan syntes märkliga ljusfenomen på himlen över Gävle, och samma natt föddes Thomas Di Leva. Och de var inte de enda märkliga omständigheterna under hans tidiga liv, då hände saker som han först idag vågar berätta om. 

      I sin självbiografi skildrar Thomas Di Leva rakt och rättframt sin väg från det fattiga arbetarhemmet i Gävle och mobbningen på gymnasiet till och med idag då han står beredd att ta ett helt nytt steg in i en ny värld. Med boken Vi måste prata om allt träder en av landets mest omtyckta (och kontroversiella) artister fram på ett nytt öppenhjärtigt sätt, men med den speciella ton som bara tillhör Thomas Di Leva. Med varm självironi lägger han bilden av sig själv till rätta. Han förklarar lättfattligt sin filosofi och lära, men döljer inte heller sorgerna och de mörka händelserna i sitt liv. Han beskriver varför hans skivor låter som de gör, och varför han blivit den han är idag. 

      Vi hoppas på Thomas Di Leva som gäst på en Bokens Afton vintern 2014.

      Petter: 16 rader

      Foto Caisa Bromberg
      Petter är en av de mest inflytelserika textförfattarna i musikbranschen och 38 år gammal har han hunnit bli en veteran inom svensk hiphop. Vad många inte känner till är att han under sin skolgång kämpade med läs- och skrivsvårigheter.

      Han gav upp skolan efter gymnasiet, men några år senare började han på Komvux. Där läste han sitt livs första bok, Pärlan av John Steinbeck. Det blev en vändning som tände hans lust till att själv skriva.

      I boken 16 rader har Petter samlat de mest betydelsefulla texterna ur sin stora produktion. Till varje text har han skrivit kommentarer om hur han tänkte och kände när texten kom till. Vilka referenser han använde. Vad han inspirerades av: sådant han hört, sett, läst eller varit med om. Vilka nyckelorden är, hur har han lagt upp sin berättelse och vilka bilder och känslor han vill förmedla.

      Boken visar hur Petter närmat sig språket utan hämningar, både genom att skriva och läsa, och kan därför användas som ett verktyg för att inspirera och öppna nya synsätt för oss att se på text och litteratur.

      Recensioner
      "Med sin bok 16 rader – där han med egna låttexter försöker locka till ökad skriv- och läslust – visar Petter att skönlitteratur inte bara är nyttigt. Det är också coolt." Magnus Persson i SvD, läs hela recensionen här.

      "En kulturgärning i Zlatanklass", Jack Hildén i Aftonbladet. Läs hela recensionen här.

      Helena von Zweigbergk: Än klappar hjärtan

      Viktor ska ta studenten och hela familjen samlas för att fira i ett vårvarmt Stockholm. Där står mamma Astrid och styvpappa Henrik tillsammans med halvsyskonen Josefin och Sara. Mormor kommer tillsammans med mostrarna Sandra och Lena. Men den stora överraskningen är att även Viktors biologiska pappa Michael anländer från New York med sin nya familj för att återknyta kontakten med sonen som han övergav för många år sedan.

      Michaels ankomst är en smärtsam påminnelse om vad som hände den där sommaren på Fårö för snart tjugo år sedan. Då var de också alla samlade, systrarna, deras mamma Ingrid, och Astrid med sin nya lilla familj. Det var den lyckligaste tiden i Astrids liv. Så plötsligt lämnade Michael Astrid ensam med deras nyfödda son.

      Och här står de nu alla samlade på en skolgård efter så många år. Snart kommer allt förändras dramatiskt igen. De starka känslorna som uppstår mellan Astrid och Michael ställer allt på spel i Astrids väl uppbyggda tillvaro av trygghet och stabilitet.

      Lena har just fått besked om att hon har en livshotande cancer­sjukdom. Sandra och hennes mans dansstudio håller på att gå i konkurs. Och vad hände egentligen den där sommaren då Michael drog? Varför vill Lena inte låta Astrid besöka henne på sjukhuset? Och hur ska Sandra kunna betala skattemyndigheten 50 000 kronor inom två veckor?

      Helena von Zweigbergk låter tre systrar berätta utifrån sina helt skilda perspektiv under en sommar i deras liv när plötsligt allting står på spel och de alla står inför stora livsavgörande skeden. Om syskonrelationer, kärleksrelationer, föräldra- och barnrelationer. Ett familjedrama om förälskelser, svek och förluster. Om allt det som står i vägen för förståelse och försoning, och - inte minst - om kärlekens makt.


      Recension Svenarne Jansson (ljudbok)
      Helena von Zweigbergk gör det igen. Skriver en relationsroman om ett litet antal personer, med sina liv inflätade i varandra, och beroende varandra. Hon har gjort det förr.  I ”Ur vulkanens mun” och ”Sånt man bara säger” t ex. Med små medel vänder och vrider hon på sina gestalter – vränger dem ibland ut och in för att vi ska förstå, känna och leva med. Risken är stor att läsaren inte följer med – att det blir för mycket, tjatigt och främmande. Men författaren faller aldrig i den fällan – med små myrsteg bygger hon upp förväntningarna, antipatin och sympatin. Det är skickligt gjort, och ovanligt. 
      I den nya boken Än klappar hjärtan möter vi systrarna Astrid, Sandra och Lena, deras mor, Astrids son Viktor och hans halvsyskon Josefin och Sara. Men också Viktors biologiska pappa Michael, och därmed tar berättelsen sin början, i det svenskaste av allt – en studentfest i ett varmt och strålande Stockholm. 
      Så berättas livsöden, smärtor, sorg och glädje. Det känns fel att återberätta eller dissekera dem här – det är själva läsupplevelsen och den unnar jag dig. För Helena von Zweigbergk kan berätta om livet för oss. Stillsamt och varmt om det svåra och det mest vardagliga. Inkännande, med närhet och distans. Utan åthävor, men tydligt. 
      Ljudboken har hon själv läst in och tillför därmed ännu en dimension till berättelsen, eftersom hon är en av få författare som har förmågan att levandegöra sin egen text. 
      Det känns sorgligt att berättelsen är slut …

      / Svenarne Jansson