måndag 29 april 2013

Monica Gullmans tipsar om tre böcker i vår


Jenny Åkervall: Jag tjänar inte
Jenny är journalist och har arbetat som talskrivare åt Göran Persson och senare i samma roll hos Mona Sahlin.

Bokens huvudpersoner är psykiatern Anna Sager och Erne Oktan, nybakad pressekreterare i regeringskansliet. Anna är på väg att bli utbränd, hon orkar inte längre engagera sig i sina patienter. Hemma fungerar det inte heller så bra, hennes man får ta över marktjänsten och det är inte så populärt.  Så kontaktas hon av Säpo, man vill att hon gör en riskbedömning av en stalker som trakasserar en av landets ministrar. Hon åtar sig den uppgiften och hamnar  i ett politiskt maktspel där hon själv riskerar att bli offret.
Emre är ny på jobbet och vill gärna göra bra ifrån sig men får kämpa i motvind med en lynnig statsminister och vikande opinionssiffror.  Jobbet i maktens korridorer är inte vad han tänkt sig. Han börjar verkligen fundera på om han rätt person för detta jobb.

Man förstår när man läser boken att författaren har inblick i vad som händer i regeringskansliet där mygel och smutskastning hör till vardagen.

En samtidsroman som är klart läsvärd.

Alex Marwood: Onda Flickor
Alex Marwood är en pseudonym för Serena Mcdermid. Det här är hennes deckardebut.

En sommarmorgon träffas tre unga flickor för första gången. Innan dagen är slut kommer två av dem att anklagas för mord.

25 år senare får journalisten Kirsty Lindsay i uppdrag att skriva om obehagliga attacker på unga kvinnor. Hennes efterforskningar leder henne till städledaren Amber Gordon. Så träffas Kirsty och Amber igen efter den svarta dagen då de var barn.

De har nya identiteter och nya familjer. De gör allt för att skydda och bevara sin hemlighet. Men sanningens ögonblick närmar sig , slutet är lysande läsning, man tappar nästan andan.

Boken handlar om riktig ondska, den sätter sig i huvudet och man kan inte sluta tänka på den när man läst klart. Den är grym och otäck men samtidigt känner man med Kirsty och Amber och försöker förstå varför det blev som det blev.


Jussi Adler-Olsen: Marcoeffekten
Den danske författaren Jussi Adler-Olsen är en av Europas mest framgångsrika thrillerförfattare, som är översatt till ett trettiotal språk.

Karaktärerna i boken är som vanligt Kriminalinspektör Carl Mörck och hans assistenter Assad och Rose från avdelning Q. Boken handlar först och främst om 15-årige Marco, som tvingats till kriminalitet av sin farbror Zola, en klan som försörjer sig på tiggeri och stölder. Våld hör till vardagen.
När Marco råkar få höra att han ska lemlästas för att få ihop mer pengar när han tigger på gatorna i Köpenhamn beslutar han sig för att fly, vilket innebär att han får hela klanen efter sig. Han ska dö, har Zola bestämt, man sviker inte klanen.

Boken handlar dessutom om svindleri på hög nivå via banker och ända upp i regeringskretsar. Många miljoner som avsatts till u-hjälp i Afrika försvinner på vägen.

Boken är också skriven med mycket humor poliserna emellan, tempot är högt och tonen är rå. Rose är en tjej med skinn på näsan och kan verkligen sätta sina manliga arbetskamrater på plats.

Oerhört spännande, en riktig bladvändare.

Läs och njut av dessa tre böcker i vår!

Monica 
Bokias kulturtant

Inga kommentarer: