lördag 14 december 2013

Carl Johan Vallgren "Lucifer": Skuggpojken

Sommaren 1970 försvinner en liten pojke från Kristinebergs tunnelbanestation i Stockholm. En främmande kvinna tar honom vid handen och går därifrån, och han är borta. Många år senare försvinner också pojkens bror, Joel Klingberg. Hans fru vänder sig till Danny Katz, makens gamla vän från försvarets tolkskola, ett språkgeni med solkig bakgrund, och ber honom om hjälp. Katz går motvilligt med på att börja leta, och upptäcker snart att det finns fler hemligheter i den mäktiga familjen Klingberg. När någon försöker sätta dit honom för mord blir hans sökande också en kamp för överlevnaden.

Skuggpojken är en resa in i människans djupaste mörker, en värld där inte ens döden betyder slutet.

Med Skuggpojken inleder pseudonymen Lucifer (Carl Johan Vallgren) en serie noir-thrillers med Danny Katz i huvudrollen.






Recensioner
"…osedvanligt välskriven, med ett språk som konsekvent sätter in motgift mot en del av berättelsens genrestereotyper. Dessutom har den massvis av eleganta ögonblicksbilder /…/ där Danny Katz visserligen uppfyller genrenormen om att vara en kantstött superhjärna i marginalen är han också försedd med en genuint originell persona och livshistoria, en som sannolikt kommer att behålla lyskraften i åtminstone ett par böcker till. Det är nog inte bara jag som funderar på hur han kommer att se ut i långfilmsversionen."
/ Anna Hellsten, Svenska Dagbladet

"Ruggigt välskriven spänningsroman", Lars Hallberg i ST 2013-12-15

Carl Johan Vallgren medverkade i Svenska Deckarfestivalen i Spegelsalen i slutet av oktober 2013, där han berättade om sin bakgrund och sin senaste bok Skuggpojken.

Inga kommentarer: