torsdag 23 januari 2014

Hans-Krister Rönblom: Höstvind och djupa vatten (1955)

Hans-Krister Rönblom, född 1901, död 1965, var en svensk deckarförfattare och journalist. Maria Lang, Vic Sunesson, Stieg Trenter och H.-K. Rönblom kallades för "De fyra stora" i svensk kriminallitteratur före Sjöwall/Wahlöö. Hans pusseldeckare utspelar sig ofta i mindre städer, med träffsäkra miljöskildringar och de vanliga figurerna. Huvudperson och problemlösare i detektivromanerna är historikern, läroverksläraren och amatördetektiven Paul Kennet.

Hans-Krister Rönblom föddes i Karlskrona och studerade först vid Uppsala universitet där han bland annat ordförande i föreningen Verdandi samt var förste kurator vid Stockholms Nation. Vidare författade han texten till sången Egeisk skärgårdsflirt (ur spexet Ariadnes tråd, 1928) vilken avslutar alla middagar på Stockholms Nation fortfarande idag. Därefter fortsatte han vid Stockholms universitet där han blev filosofie doktor i statskunskap.

Som journalist arbetade han på Västerbottens-Kuriren (som politisk redaktör) och på Aftonbladet 1948-1956 (samma titel). Han var chefredaktör på Västernorrlands Allehanda 1944-1948.

Bibliografi (i urval)
 • Död bland de döda (1954)
 • Höstvind och djupa vatten (1955)
 • Skratta, Pajazzo (1956)
 • Döden i grytan (1957)
 • Tala om rep (1958)
 • Senatorn kommer tillbaka (1959)
 • Krans åt den sköna (1960)
 • Död men obegråten (1961)
 • Bok över obefintliga (1962)
 • Mannen som höll sig undan (1964)
 • Wennerström, spionen (1964)

Höstvind och djupa vatten från 1955 framröstades av hundratals experter, inklusive Svenska Deckarakademin till ett av de 50 bästa kriminalverken genom tiderna.

Med sin andra deckare, "Höstvind och djupa vatten", befäste H. K. Rönblom sin position som en av de stora svenska deckarförfattarna. Protagonisten och historielektorn Paul Kennet introducerades redan i "Död bland de döda" och får här sällskap av en pigg syster. Syskonparet dväljes i Sundhamn, som har åtminstone halva namnet och en stadsplanereviderande eldsvåda gemensam med Sundsvall.

Dödsfallet som sparkar igång handlingen antas först vara ett pojkstreck som gått snett och sedan en galnings verk, men Kennet sväljer ingendera förklaringen utan börjar sitt försiktiga nystande. Den avgränsade krets av möjliga gärningsmän som tarvas för en traditionell pusseldeckare bestås av ledningen i den lokala godtemplarlogen, som skildras liv- och insiktsfullt (författaren var själv aktiv i rörelsen). Bland övriga personer må nämnas stadens allvarsamme drätselkamrer, som Kennet bekantar sig med på en kulturell soaré och som bidrar med viktiga upplysningar; samt den Hildor-Peterzohn-liknande figur som först, till allmän belåtenhet, utpekas såsom skyldig till illdådet.

Stilmässigt är Rönblom svårefterliknelig: han formulerar sig med humor och precision men utan överflödigheter. Syskonen Kennets rappa inbördes konversation bidrar till att hålla tempot uppe – syster Susanne får spela rollen av en sorts Dr. Watson (minus dennes pompositet och tjockskallighet) som flitigt refererar till de kanoniska verken. Under Kennets avslutande utläggning av förhållandena vänder sig författaren i en fotnot direkt till läsaren och anger stillsamt numren på de sidor där de avgörande ledtrådarna som hastigast skymtat förbi. Det är service!


Nils Johan Tjärnlund besvarade en fråga om H K Rönblom i ST under "Medelpadsfrågan"
Vi har lyckats att hitta ett exemplar av Höstvind och djupa vatten (1955), tryckt 1957 i gott skick.


Källa: Wikipedia

1 kommentar:

Ördög sa...

Alla Rönblom-läsare uppmanas fira Paul Kennets 100-årsdag som infaller den 5 februari 2015! På första sidan av "Döden i grytan" finns den värde adjunktens personuppgifter, inklusive födelsedatum.