torsdag 27 mars 2014

Claes Ericson: Det 19:e Fabergéägget

En blodig revolution, en fängslad tsarfamilj och ett ovärderligt Fabergéägg ligger till grund för denna spännande historia där samtiden och det förflutna vävs samman i jakten på en försvunnen hemlighet.
Moskva, sommaren 2013: Svensken Astor Kragh är på besök hos sina ryska släktingar för att begrava sin mor. När han går igenom hennes tillhörigheter hittar han ett brev som väcker frågor om hans eget förflutna. Det visar sig att han är släkt med en okänd hjälte som stred på den vita sidan under inbördeskriget - en hjälte med en märklig historia som inbegriper ett av Fabergés kejserliga ägg, försvunnet sedan ett sekel. När Astor fortsätter sökandet med hjälp av den unga forskaren Anja framkommer det att de inte är ensamma. Någon som är redo att gå över lik för att nå sina mål letar efter samma ägg.
Sankt Petersburg, sommaren 1918: Inbördeskriget har skapat oro och kaos, tsarfamiljen hålls i husarrest och i staden råder revolutionär feberyra. Den plikttrogne banktjänstemannen Ivan Skuratov dras ofrivilligt med i den historiska utvecklingen när han tvingas lämna staden för en dramatisk resa långt in i Sibirien. I takt med att han tvingas allt längre österut tappar han sina ideal.

Av det femtiotal ägg som hovleverantör Peter Carl Fabergé tillverkade åt tsarerna Aleksandr III och Nikolaj II har åtta gått förlorade, däribland det 19:e - ett av de största och mest värdefulla. Trots att många ägnat stor möda åt att hitta ägget är det fortfarande försvunnet. Det 19:e Fabergéägget följer i allt väsentligt skeendena under den ryska revolutionen och det efterföljande inbördeskriget. De allra flesta historiska personer, händelser och platser som skildras i boken är verkliga.

Clas Ericson är förläggare och författare. Under de senaste 15 åren har han rest fram och tillbaka till Ryssland för att arbeta med investeringar och affärsutveckling. Senast var han aktuell med boken Oligarkerna - Om snabba pengar och förgänglig makt i kapitalismens Ryssland, och han har tidigare skrivit Sovjetunionens roliga historia och Ryssland nu. Det 19:e Fabergéägget är Ericsons romandebut.

Så sent som i mars i år återfanns ett ägg, som en amerikansk skrothandlare hade köpt för 90 000 kr för att ta tillvara guld och ädelstenar. Innan detta hände fick skrothandlaren klart för sig vilken skatt han köpt. Värdet tros ligga runt 210 miljoner kronor.

Inga kommentarer: