måndag 3 mars 2014

Majgull Axelsson: Jag heter inte Miriam

Majgull Axelsson är tillbaka med en ny gripande roman,  Jag heter inte Miriam, som är en stark roman om identitet, utanförskap och mörka hemligheter av en av Sveriges största författare.

Majgull Axelsson tar oss med på en omvälvande resa genom krigets Europa och efterkrigstidens Sverige. Vi får följa en romsk kvinna som antar namnet Miriam och identiteten av en judinna för att överleva i kvinnolägret Ravensbrück där romer stod allra längst ner i rangordningen bland fångarna.

När hon sedan kommer till Sverige med de Vita bussarna behåller hon namnet och gör allt för att dölja sitt förflutna. Hennes hem och familj är skött till perfektion, hennes utseende är alltid välordnat och hon är korrekt, lugn och välformulerad i allt hon gör. Men under den perfekta ytan döljer sig den stora hemligheten.

"Tårarna stiger henne i ögonen, hon får blinka några gånger för att driva undan dem, och orden flyger hastigt genom hennes huvud, de där orden hon inte får säga, de där orden hon inte har sagt en enda gång sedan hon kom till Sverige. Jag heter inte Miriam."

När familjen samlas runt Miriams säng för att fira hennes 85-årsdag tror de att hon blivit dement. Varför påstår hon annars att hon inte heter det alla vet att hon faktiskt heter? Sanningen bakom tatueringen på Miriams arm, om hur hon blev Miriam, börjar så sakta komma fram och det är en helt annan berättelse än familjen väntar sig. Det är en berättelse om självbedrägeri, skam och utanförskap, om Europas smärtsamma historia, om romers situation och Sverige under efterkrigstiden.

Det här är utan tvekan en av Majgull Axelssons starkaste romaner. En läsupplevelse i samma klass som Aprilhäxan.


Majgull Axelsson är journalist. Hon var verksam inom områdena arbetsmarknad och ekonomi och var knuten till LO. Dessutom har hon haft befattning som informationssekreterare vid Utrikesdepartementet, och varit chefredaktör vid Beklädnadsarbetareförbundets tidning Beklädnadsfolket. Hennes första böcker var sakprosa och handlade om problemen med barnprostitution och gatubarn i tredje världen samt fattigdomen i Sverige.

Hon debuterade som romanförfattare 1994 med Långt borta från Nifelheim, och har därefter skrivit flera romaner, som blivit stora framgångar. För sitt författarskap har Majgull Axelsson blivit flerfaldigt belönad, bland annat med Guldpocket för säljframgångarna med Aprilhäxan och Augustpriset för samma roman. Hon är översatt till 23 språk och är en av Sveriges mest framgångsrika författare, i Sverige och utomlands. Hon debuterade som dramatiker 2002 med LisaLouise, som detta år hade urpremiär på Dramaten och 2007 följdes den av pjäsen Helgonlegender, en "sorgesång över det svenska folkhemmets nedmontering". Hösten 2011 medverkade hon i SVT:s Sommarpratarna.

Rcension
2.5 år har Majgull Axelsson skrivit på denna bok. En fiktiv berättelse med fiktiva gestalter (med tre undantag) men ändå bygger boken på verkliga händelser. Författarens research har varit mycket omfattande.

Miriam vaknar, det är midsommarafton och hennes 85 års dag. Bonusson, fru, sondotter och lilla dottersonen uppvaktar med present och kaffe på sängen. Plötsligt säger Miriam, jag heter inte Miriam! Alla blir förvirrade av hennes ord och efter uppvaktningen undrar de om hon håller på att bli dement? Vad menar hon egentligen?

Så tar Miriam och sondottern Camilla sin traditionella midsommarpromenad innan lunch. Miriam känner att det är dags att Camilla får veta sanningen om hennes liv. Att hon egentligen heter Malika och är av romsk härkomst. Tiden i Auschwitz, lägret i Ravendbrück med 40.000 andra kvinnor, svälten, misshandeln, gaskamrarna, skräcken och rädslan att inte överleva samtidigt som hon bara vill dö femton år gammal. De sämst av de sämsta i lägret är romerna därefter judarna. Malika tar över en död judinnas identitet, detta är den mörka hemligheten hon burit med sig i 70 år, hon blir Miriam Goldberg.

Camilla lyssnar på hennes berättelse, efter ett tag säger hon att hon inte vill veta mer, hon orkar inte ta till sig, men Miriam tvingar henne att lyssna, det är dags att någon får ta del av allt hon burit på i 70 år av mardrömmar, skammen, alla hon mist, lillebror Didi, framför allt.

Detta är ett oerhört skrämmande och mycket gripande levnadsöde Majgull skildrar med sitt som vanligt fängslande språk. En bok om rädsla, skam och utanförskap. Om Europas smärtsamma historia och romernas situation i Sverige under efterkrigstiden.

Jag läser och berörs, tårarna rinner. Det har skrivits många böcker med detta tema men denna slår dem alla. Boken är en stark Augustprisvinnare 2014.

/Monica, Vängåvans pensionerade kulturtant

Bokens Afton
Majgull Axelsson är gäst på Bokens Afton onsdag 2 april, tillsammans med Augustpristagaren Lena Andersson. 

Inga kommentarer: