måndag 18 augusti 2014

Viveca Sten: I maktens skugga

Viveca Sten i Sandhamn. Foto Joel Nilsson
Det har gått nästan tjugo år sedan Thomas Andreasson började som polis och han känner sig alltmer ansatt av tvivel - orkar han fortsätta i polisyrket? Hans bästa vän Nora Linde, som nu arbetar på Ekobrottsmyndigheten, har semester på Sandhamn tillsammans med sambon Jonas och deras fyraåriga dotter Julia. Men sommaridyllen störs av den nya sommargästen Carsten Jonsson, en riskkapitalist som gett sig in i vidlyftiga affärer i Ryssland. Jonsson har köpt den långa fina stranden på öns södra sida och det lyxiga hus som han låtit uppföra retar gallfeber på öborna.

Märkliga olyckor har inträffat under byggets gång. Är det rena tillfälligheter eller handlar det om sabotage? När Carsten Jonsson bjuder in till invigningsfest slutar det med en katastrof. Har händelserna att göra med husbygget eller finns det någon annan orsak? Vem kan man lita på när man har gjort sig till ovän med alla?

I den sjunde boken i Morden i Sandhamn-serien får Thomas Andreasson ta sig an ett fall där dolda krafter rör sig i sommarparadiset. Samtidigt som han brottas med sina egna känslor av otillräcklighet står han inför sitt svåraste fall någonsin.

Viveca Sten har gjort succé i hela Europa med sina deckare från Sandhamn. Nu har hon skapat en matbok som också är en berättelse om livet i havsbandet - en upplevelsebok fylld av solvarma klippor, friska vindar och öppet hav. Hon tar oss med till ytterskärgårdens vackraste öar där vi möter spännande människor som alla älskar mat.

Med värme och nyfikenhet skildrar Viveca Sten öbornas tillvaro på utskären - samtidigt som hon njuter av deras kokkonst. Här bjuds på en rik och varierad kost, till exempel primörer med smaksatt smör, tryffelbakade svartrötter med lins- och äppelsallad, snabbgravad halstrad sik, älgfärsbiffar, pinnbröd och gubbröra eller wienerflundra.

Navet i berättelsen är Sandhamn, den ö där Viveca Sten själv har tillbringat varje sommar sedan hon var liten. Här bjuder hon på klassiskt fikabord med bland annat blåbärsbullar, nötbanankaka och chokladpunschrulle. Boken avslutas med en traditionell kräftskiva på hennes egen brygga.

Se en intervju med Viveca Sten och hennes kokbok i TV4, här.

Inga kommentarer: