onsdag 24 september 2014

Anita Jacobson: Varannan vecka död


Anita Jacobson är poet från Stöde och har med sin tidigare bok och föreställning "De lyckligt lottade" nått ut till en publik även utanför landets gränser.
"Varannan vecka död" skildrar livet innan, under och efter en skilsmässa och detta i en tid då allt fler par väljer den vägen.

Recension Svenarne Jansson

Poeten och kulturpersonligheten Anita Jacobson i Stöde är en kvinna med många strängar på sin lyra. Skådespeleri, framträdanden med estradpoesi både i Sverige och andra länder. Samt de utgivna diktsamlingarna ”De lyckligt lottade” och nu senast ”Varannan vecka död”.

Den nya samlingen berättar om livet innan, under och efter en skilsmässa. Detta i en tid då skilsmässor och separationer hör till vanligheterna. Men här saknas bitterheten och invektiven, de kalla hårda orden och beskyllningarna.

Vi får läsa om sorgen och smärtan, på ytan och i djupet. Hjärtskärande – javisst – men inte med stora ord och gester. Utan i det vardagliga, det lilla, ibland det stora i det lilla och ofta vardagliga. Och det gör ont, skär bitar ur tiden och själen och lämnar sår och sorg kvar.

Inledningsdikten sätter nivån, här tillsammans med ett par andra smakprov.

Vi sa inte Gott Nytt År till varandra
Tystnaden talade sitt tydliga språk
det var som om vi redan visste
Det skulle inte bli ett gott nytt år
Våra underkläder
som dansade runt, runt
i tvättmaskinen
Det, var det närmaste beröring vi kom
Men annat liv kommer, förtröstan närmar sig varligt och livet vaknar igen, sakta.
Man måste få vara naiv och tro på kärleken
Om och om igen
Hur ska vi annars våga leva?
Man måste få vibrera!

Den här diktsamlingen berör mig starkt, varför kan jag inte riktigt förklara. Kanske därför att den känns så sann och äkta, som vore det mitt liv, eller ditt.

Boken finns att köpa i Akademibokhandeln Vängåvan i Sundsvall. Gör det, och upplev ett stycke vardagsliv, med sorg och leda till lycka. Bättre kan det nog inte berättas.

Anita Jacobson reser ofta runt och framträder med sina dikter. Bland annat träffas hon på Bokmässan i Göteborg den 25e – 28e september. Men hon kan ses och höras även lokalt här hemma under Västernorrlands årliga poesifestival PoesY som går av stapeln vecka 41. Håll utkik efter annonser och information.
Hon driver även hemsidan www.poet.n.nu - besök gärna den.

Ibland blir livet lite mer värdefullt när något talat stillsamt till ens inre.
Den här boken gör det.


© Svenarne Jansson

1 kommentar:

Christine sa...

Kärleksspell är väldigt enkelt och inga biverkningar, jag fick min ex att älska mig igen med kärleksspell, om du är svårt att få din man / fru att älska dig igen, kärleksspell är den lösning du behöver för att göra det hända. Du kan kontakta Dr Ekpen idag för att kasta kärleksspell för dig eftersom det fungerar för mig och jag vet också att det kommer att fungera för dig också. Kontakta honom på ekpentemple@gmail.com eller whatsapp +2347050270218.