måndag 13 oktober 2014

Nobels fredpris går till Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi!

Nobels fredspris 2014 tilldelas Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi. De får priset för sin kamp mot förtryck av barn och unga människor och för rätten till utbildning för alla barn.

17-åriga Malala från Pakistan var en av favoriterna redan i fjol efter sin kamp mot talibanerna och deras extrema våld. Hon utsattes själv för ett mordförsök 2012 och har fortsatt att kämpa mot våldet och för barns rätt till utbildning. Hon blir den yngsta fredspristagaren genom tiderna.

60-årige Satyarthi är indisk aktivist för barns rättigheter och han har sedan 90-talet bland annat kämpat mot barnarbete i hemlandet.

Priset kan också ses som en stark markering mot den extremism världen just nu upplever, till exempel i form av IS exempellösa våld i Mellamöstern.

Rekordmånga personer och organisationer, 278 stycken, världen över hade i år nominerats.

Malala Yousafzais självbiografi, Jag är Malala, utkom i oktober 2013. 5 kr per såld bok går direkt till Malala Fund och Malalas fortsatta kamp för alla barns rätt till utbildning. Malala Fund är en välgörenhetsorganisation som investerar i lokala utbildningsprogram och stödjer personer som kämpar för rätten till utbildning runt om i världen, och hittills har samlats in drygt 100 000 kr som tilldelas fonden.

Boken finns både på svenska och engelska.

Inga kommentarer: