tisdag 18 november 2014

Jens B. Nordström: Saabs sista strid : den osannolika historien om Sveriges största konkurs

Saab Automobile var en av kronjuvelerna i svenskt näringsliv. Men efter åratal av en tynande tillvaro hotade konkurs. Ägaren General Motors ville lägga ner fabriken i Trollhättan.
Likt en riddare på en vit springare uppenbarade sig holländaren Victor Muller. Han ägde den lilla sportbilstillverkaren Spyker och lovade att rädda det svenska märket. Med ett välsmort munläder lyckades han få alla med sig: Svenska politiker, anställda på Saab, underleverantörer och finansiärer.

Den holländske affärsmannen framstod som svaret på allas böner. Men Viktor Muller har ett mörkt förflutet: Mångmiljonförluster, svikna löften och en rysk finansiär som kopplas till organiserad brottslighet.

Spykers övertagande av Saab förvandlas i rekordfart till en mardröm. Pengarna rinner ut ur bolaget, försäljningen viker och den nye ägaren verkar oförmögen att acceptera verkligheten.

Saabs sista strid är en bok om ekonomiskt vansinne, krossade drömmar och vad som kom att bli Sveriges största konkurs.



Jens B Nordström är journalist och ekonomisk kommentator på TV4. Där har han grundligt följt skuld-krisen, som sveper genom världen. Han har upprepade gånger besökt de länder som befinner sig i krisens centrum, och intervjuat de politiker som försöker lösa problemen. Nordström har även följt turerna kring biltillverkaren Saab. Han är författare till boken "Cirkus Muller", en biografi och granskning av Victor Mullers tidigare affärer. Boken hyllades av affärspress och kallades bland annat "Boken som avslöjar Muller" i Dagens Nyheter. Nordström har nu skrivit Saabs sista strid - den osannolika historien om Sveriges största konkurs, som utkom i augusti 2014 och beskriver de sista åren för det svenska bilmärket och konkursen i Trollhättan.

Jens B Nordström har jobbat som journalist på TV4 sedan 2003. Han var 2008 till 2010 stationerad i New York, och bevakade bland annat affärsbanken Lehman Brothers kollaps, finanskrisen 2008, General Motors flykt in i konkursskydd och Christer Fuglesangs andra rymdfärd. Jens B Nordström är en uppskattad föreläsare och en bra pedagog, med talang för att göra svåra ekonomiska skeenden begripliga och underhållande.

Nordström har tidigare arbetat som journalist på Östersunds-Posten, Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Han är född 1976 och har en fil kand i statskunskap från Uppsala universitet. Jens B Nordström har tidigare bott i Frankrike, Nederländerna, USA och Storbritannien.

Läs en artikel i Länstidnigen om Jens B. Nordstöm, här.


Inga kommentarer: