fredag 31 januari 2014

Thomas Kanger: Stulen barndom. Vanvården på svenska barnhem

Den erfarne grävreportern Thomas Kanger frilägger ett mörkt kapitel i det svenska folkhemmets historia: den systematiska vanvården av barnhemsbarn, som pågick i över femtio år och drabbade tiotusentals barn. De allra flesta har aldrig berättat sin historia, trots att de har farit illa av sina erfarenheter långt upp i vuxen ålder.

Under barnhemsepoken från början av 1920-talet fram till 1980 omhändertogs över trehundratusen barn och placerades på institutioner eller i fosterhem. Syftet var, som folkhemsarkitekterna makarna Alva och Gunnar Myrdal uttryckte det, "att höja befolkningsstockens egenskaper". Men trots det utsattes barnen i många fall för ett besinningslöst och meningslöst lidande. Misshandel, tvångsarbete, förnedring och regelrätta våldtäkter hörde inte till ovanligheterna i deras vardag. Allt detta pågick när Sverige utvecklades till världens kanske mest välmående välfärdsstat. Men dessa barn betraktades som icke önskvärda och behandlades därefter. De vittnesmål och larmrapporter som trots allt hördes togs inte på allvar. Ingen lyssnade på de bortglömda barnen.

Thomas Kangers pionjärarbete och hans reportage i SVT:s "Dokument inifrån" ledde till den statliga vanvårdsutredningen och till den slutliga upprättelsen för de drabbade, där tusentals nu vuxna och tidigare omhändertagna barn ges en kvarts miljon kronor vardera i ersättning för sitt lidande. Med en rad nya källor och vittnesmål gräver Kanger nu djupare ned i folkhemmet Sveriges bakgård under rekordåren. Genom att närstudera politiken och enskilda barnhem kommer han en hel struktur på spåren och lyckas synliggöra systematiken i de till synes enskilda övergreppen. Den här boken är ett stycke okänd nutidshistoria och ett gripande vittnesbörd från en del av vårt land som länge legat i skugga.

Recension
Tycker du om reportageböcker, innehållande faktauppgifter och ett socialt patos hos författaren? Thomas Kanger har nyligen kommit ut med en bok i denna genre. Den handlar om ett stycke svensk historia från 1900-talet, en tid då barn omhändertogs på barnhem med liten eller ingen insyn. Barnen hade dåliga hemförhållanden med fattiga och ofta missbrukande föräldrar. Alla barn blev inte misshandlade på barnhemmen, men tillräckligt många för att det skulle uppmärksammas i TV-program av undersökande journalister, av en statlig vanvårdsutredning som verkade 2005-2011, och med ett efterföljande ersättningssystem i gottgörelsens tecken. Nu har Thomas Kanger sammanställt, utvidgat och lagt till, med ett försök till orsaksanalys. Författaren fäster blickarna på bygget av den svenska välfärden, inte så mycket på själva välfärden, utan på alla dem som skulle korrigeras för att passa in, eller helt enkelt förkastas.

Ingalill Eriksson

Johanna Wester: Nattsagor för sömnlösa

 Min längtan är hela mitt manus, det enda jag kan klamra mig fast vid när jag glömmer mina repliker. Inte kommer jag att vinna över den inte. Men det priset står jag, med plånboken uppe, beredd att betala.

För Olivia är Stockholm scenen hon spelar pjäsen om sig själv på. Hon befinner sig i tiden mellan ung och ansvarslös och vuxen och frihetsberövad. Utan utbildning och med ett tillfälligt jobb i en kiosk är det bara nätterna ute på pubarna och klubbarna som får henne att sväva fritt. Där finns vännerna Pascal och Chris, som inte tål varandra, men som Olivia knutit sig själv till hårt. Dessutom finns Josef, som lever med någon annan, men är den hårda prince hon väntat på. Inte ens en vild helg i Amsterdam hjälper mot det. Eller Pascal och Chris, som har huvudrollerna i sina egna liv att spela. Och medan pjäsen spelas upp rusar livet vidare, obönhörligt, mot sista ridåfallet.


Olivia är en kvinnlig Holden Caulfield, hungrande efter kärlek och ett annat liv att kliva in i när det egna blir för trassligt. Med hypnotiskt språk och ett hetsigt tempo skildrar Johanna Wester en ung kvinna utan karta i vuxenvärlden.

Läs mer på http://www.nattsagor.se

Johanna Wester besöker Kulturmagasinet på Internationella kvinnodagen lördagen den 8 mars.

Recension
I Nattsagor för sömnlösa visar Johanna Wester prov på mästerlig språkhantering och en förmåga att beröra på djupet. Det blir aldrig övertydligt. Jag kommer på mig själv med att läsa om stycken, då den flödande handlingen och dialogen visar sig sväva över bråddjup av underliggande mönster och tecken.

Vi får följa snart 20-åriga Olivia i ett brusande Stockholm. Hänget med kompisarna, extraknäcket på grillen, familjen någonstans i bakgrunden och det komplicerade förhållandet med Josef. Olivia lever livet, helst nattlivet i förvissningen om att alla gillar henne och finns där när hon behöver dem.

Men sensommarens heta puls byts snart mot höstens kyla. En katastrof är på väg att ske, men Olivia tar inte in signalerna hon får. Och snart försvinner oskulden i alla avseenden, tilliten får sig en törn och alla överlevnadsstrategier tappar sin kraft.

Johanna Westers debutroman Nattsagor för sömnlösa borde få samma genomslag som Ulf Lundells Jack fick på 70-talet. En av de bästa böcker jag läst på mycket länge!

Eivor Schultz

torsdag 23 januari 2014

Hans-Krister Rönblom: Höstvind och djupa vatten (1955)

Hans-Krister Rönblom, född 1901, död 1965, var en svensk deckarförfattare och journalist. Maria Lang, Vic Sunesson, Stieg Trenter och H.-K. Rönblom kallades för "De fyra stora" i svensk kriminallitteratur före Sjöwall/Wahlöö. Hans pusseldeckare utspelar sig ofta i mindre städer, med träffsäkra miljöskildringar och de vanliga figurerna. Huvudperson och problemlösare i detektivromanerna är historikern, läroverksläraren och amatördetektiven Paul Kennet.

Hans-Krister Rönblom föddes i Karlskrona och studerade först vid Uppsala universitet där han bland annat ordförande i föreningen Verdandi samt var förste kurator vid Stockholms Nation. Vidare författade han texten till sången Egeisk skärgårdsflirt (ur spexet Ariadnes tråd, 1928) vilken avslutar alla middagar på Stockholms Nation fortfarande idag. Därefter fortsatte han vid Stockholms universitet där han blev filosofie doktor i statskunskap.

Som journalist arbetade han på Västerbottens-Kuriren (som politisk redaktör) och på Aftonbladet 1948-1956 (samma titel). Han var chefredaktör på Västernorrlands Allehanda 1944-1948.

Bibliografi (i urval)
  • Död bland de döda (1954)
  • Höstvind och djupa vatten (1955)
  • Skratta, Pajazzo (1956)
  • Döden i grytan (1957)
  • Tala om rep (1958)
  • Senatorn kommer tillbaka (1959)
  • Krans åt den sköna (1960)
  • Död men obegråten (1961)
  • Bok över obefintliga (1962)
  • Mannen som höll sig undan (1964)
  • Wennerström, spionen (1964)

Höstvind och djupa vatten från 1955 framröstades av hundratals experter, inklusive Svenska Deckarakademin till ett av de 50 bästa kriminalverken genom tiderna.

Med sin andra deckare, "Höstvind och djupa vatten", befäste H. K. Rönblom sin position som en av de stora svenska deckarförfattarna. Protagonisten och historielektorn Paul Kennet introducerades redan i "Död bland de döda" och får här sällskap av en pigg syster. Syskonparet dväljes i Sundhamn, som har åtminstone halva namnet och en stadsplanereviderande eldsvåda gemensam med Sundsvall.

Dödsfallet som sparkar igång handlingen antas först vara ett pojkstreck som gått snett och sedan en galnings verk, men Kennet sväljer ingendera förklaringen utan börjar sitt försiktiga nystande. Den avgränsade krets av möjliga gärningsmän som tarvas för en traditionell pusseldeckare bestås av ledningen i den lokala godtemplarlogen, som skildras liv- och insiktsfullt (författaren var själv aktiv i rörelsen). Bland övriga personer må nämnas stadens allvarsamme drätselkamrer, som Kennet bekantar sig med på en kulturell soaré och som bidrar med viktiga upplysningar; samt den Hildor-Peterzohn-liknande figur som först, till allmän belåtenhet, utpekas såsom skyldig till illdådet.

Stilmässigt är Rönblom svårefterliknelig: han formulerar sig med humor och precision men utan överflödigheter. Syskonen Kennets rappa inbördes konversation bidrar till att hålla tempot uppe – syster Susanne får spela rollen av en sorts Dr. Watson (minus dennes pompositet och tjockskallighet) som flitigt refererar till de kanoniska verken. Under Kennets avslutande utläggning av förhållandena vänder sig författaren i en fotnot direkt till läsaren och anger stillsamt numren på de sidor där de avgörande ledtrådarna som hastigast skymtat förbi. Det är service!


Nils Johan Tjärnlund besvarade en fråga om H K Rönblom i ST under "Medelpadsfrågan"
Vi har lyckats att hitta ett exemplar av Höstvind och djupa vatten (1955), tryckt 1957 i gott skick.


Källa: Wikipedia

onsdag 22 januari 2014

Ingrid Bergman, A life in pictures

Ingrid Bergman skulle ha fyllt 100 år nästa år. I god tid inför detta har det producerats en bok fylld med bilder från hela hennes karriär. Redaktör för boken är dottern Isabella Rosselini.

Ett praktverk, 3,6 kg och 500 sidor i fullformat 240 x 310 x 55 mm. Läs mer här där du även kan beställa boken.


Recension i DN



fredag 17 januari 2014

Kristina Olsson: Silverpojken

"Först såg Aladdin bara sig själv i spegelglaset. Sedan tittade han en gång till och kände hur hjärtat stannade. För bakom honom stod pojken i kortbyxorna. Aladdin skrek till. Då slocknade lampan i taket och allt blev svart."

En mystisk pojke i kortbyxor smyger omkring i snön. När Aladdin försöker prata med honom, försvinner han snabbt utan att säga ett ord. Och när han rör sig i snön, syns det inga spår där han har gått. Vem är han? Hör han hemma på flyktingbåten i hamnen? Eller kan han vara Silverpojken - han som i hundra år försökt hitta det försvunna kyrksilvret?

Aladdin, Billie och Simona bestämmer sig för att lösa gåtan.

Kristina Ohlsson räknas som en av Sveriges främsta deckarförfattare och har haft stor framgång, både i Sverige och utomlands, med sina böcker om Fredrika Bergman. 2013 utkom Glasbarnen, hennes första bok för unga läsare, som tilldelades Barnens Romanpris. Silverpojken är den fristående fortsättningen.

torsdag 16 januari 2014

Books & Dreams

Vill gärna tipsa om ett bokmagasin som heter Books & Dreams.



Books & Dreams är ett läslyxigt bookazine – ett magasin med bokkänsla – som kommer ut 4 gånger per år. Med exklusiva intervjuer med både svenska och utländska författare, mer långläsning, reportage, reflektion och inspiration inom psykologi, resor, mat och inredning – kopplat till de bästa nyheterna i bokhyllan. Krönikör är skådespelaren och författaren Michael Nyqvist och bland skribenterna märks flera författare som Anders de la Motte och Jonas Karlsson. Dröm dig bort till författarnas favoritplatser, läs om lovande debutanter, trender och tendenser och få säsongens lästips i våra heltäckande guider.


Du träffar författarna Åsne Seierstad, Dean Koontz, Chris Cleave, Khaled Hosseini, Lisa Lemke, Michael Nyqvist, Sara Bergmark Elfgren, Mats Strandberg, Elizabeth George m fl i den senaste utgåvan.


Kostar 69 kr för 114 sidor härlig läsning.



Lennart Bergström
Bokhandlarn

Lästips för nybörjarläsarna!

Nu har vi samlat ihop lättlästa böcker - böcker för nybörjarläsarna. Det är böcker, som Julias djur, Familjen Monstersson, Alma och Egon, Mera Max, Morgan och piraterna och många fler.

Vi har en liten folder, som du kan hämta hos oss i butiken, som beskriver alla dessa böcker. Där finns även Läs själv böcker, som är steget efter lättlästa.



Läsborgarmärket

Glöm inte bort Läsborgarmärket, som är din hjälp som förälder att få dina barn att läsa. Det har delats ut över 300 000 läskort till barn i hela Sverige. Kom in till oss så får du ett läskort. Vill du veta mer kan du läsa här.

Hälsningar,

Lennart Bergström
Bokhandlarn

måndag 13 januari 2014

Dan Josefsson: Mannen som slutade ljuga

Sture Bergwall, alias Thomas Quick, erkände 39 mord och dömdes för åtta av dem innan han år 2002 avbröt sin terapi och slutade samarbeta med polisen.

Sedan domarna avslöjats som århundradets rättsskandal har de juridiska misstagen rättats till i en världsunik resningsprocess. I dag vet vi att sex olika tingsrätter blev förda bakom ljuset. Men en större fråga är obesvarad: Varför blev tingsrätterna lurade?

Runt Sture Bergwall fanns en sammansvetsad grupp bestående av en åklagare, en förhörsledare, en psykolog, en advokat och en minnesforskare från Stockholms universitet. Vad drev dem att i åratal turnera runt med en drogad, fabulerande människa i förvissning om att han var en seriemördare? Hur kunde deras tro vara så stark att några till och med ljög i rätten för att få Sture Bergwall fälld?

Svaret är mer konkret än man kan tro. Gruppens övertygelse kom från ett mottagningsrum på Norrtullsgatan i Stockholm. Där arbetade en kvinna i 80-årsåldern som var psykoanalytiker. Sture Bergwall var hennes patient. Terapeuterna på kliniken i Säter där han vårdades var bara den gamla damens redskap, och hennes analyser styrde polisens tänkande. Utan den gamla damen hade seriemördaren Thomas Quick aldrig skapats.

"Mannen som slutade ljuga" är resultatet av ett grävjobb som Dan Josefsson inledde efter journalisten Hannes Råstams bortgång i januari 2012. Med hjälp av wallraffande och en omfattande research avslöjar han den häpnadsväckande historien om kvinnan som skapade den falska seriemördaren Thomas Quick och om gruppen som följde henne.

"Mannen som slutade ljuga" är spännande som en thriller, klargörande som en sanningskommission, och långt mer skakande än någon fiktiv berättelse kan bli.

Recensioner
Dan Josefssons bok är ett magnifikt blottläggande av ett totalt haveri, ett juridiskt, terapeutiskt, vetenskapligt och polisiärt sådant. Om han inte får Augustpriset ska jag äta upp min doktorshatt. Ann Heberlein, Sydsvenskan det bästa jag läst inom genren Fredrik Sjöberg, Svenska Dagbladet fullständigt fängslande läsning sista halvan av denna femhundrasidiga bok sträckläser jag i princip. [ ... ] Josefsson lägger sitt pussel bit för bit, och han skildrar mycket övertygande hur denna kollektiva galenskap växte fram, i sektliknande former. Daniel Erlandsson, Östgötacorrespondenten strålande reportage Per Svensson i Aftonbladet

Jag trodde ingenting längre kunde överraska mig när det gällde rättsskandalen Thomas Quick. Jag trodde aldrig att vi skulle få svar på den avgörande frågan varför detta kunde hända. Och, kan jag försäkra, jag trodde att jag aldrig mer skulle finna anledning att, efter mer än tio års tjatande, återkomma till ämnet - just därför att vi aldrig skulle få svar på frågan varför. [ ... ] Frågan varför såg ut att vara för evigt förborgad. Men de journalistiska undrens tid är tydligen inte förbi. I sin nyutkomna bok Mannen som slutade ljuga har journalisten Dan Josefsson [ ... ] faktiskt levererat svaret. Jan Guillou, Aftonbladet

Under läsningen tappar jag nästan andan. Kan det verkligen vara sant? Men Dan Josefsson har med enastående skicklighet lyckats avslöja det kollektiva vanvett som härskade på Säter när man skapade den falske massmördaren Thomas Quick. Ingalill Mosander

"Dan Josefssons bok har valfortjant nominerats till Augustpriset for arets basta fackbok. Boken ar bade valskriven och spannande, och som en berattelse om gruppdynamik, auktoritetstro, bristande professionalism och psykoterapeuters makt over manniskors sjalsliv ar den ett masterverk." Leif Havnesköld, Psykologtidningen

Elizabeth George: En ond liten handling

Maria hänger upp vepan för Elizabeth Georges nya bok. 
Dottern till en av Barbara Havers bästa vänner kidnappas och spåren leder till Italien. I ett försök att hitta flickan gör Havers ett övertramp och straffas med administrativ tjänst.

I stället reser Sir Thomas Lynley till den italienska staden Lucca för att bistå den lokala polisen i utredningen. Snart upptäcker Lynley att fallet har förgreningar långt upp i den italienska maktens korridorer.

Elizabeth George är en av världens mest lästa och älskade deckarförfattare. En ond liten handling är hennes artonde roman om Thomas Lynley och Barbara Havers.

Broar över Selångersån

Paris och London är berömda för sina broar, men Sundsvall har också sina att vara stolt över.

Det här är en dokumentation av fakta och berättelser om Videsbron, Åbron, Mälthusbron, Sporthallsbron, Storbron, Thulebron, Puckelbron, Norrmalmsbron, Tivolibron och Järnvägsbron. En sammanställning som inte gör anspråk på att vara fullständig men som förhoppningsvis kan inspirera och intressera läsare för Selångersåns broar och vår historia.

I skriften Broar över Selångersån ger Åsa Granath och Lena Nygren en dokumentär skildring av dem.

Läs Susanne Holmlunds recension i Sundsvalls Tidning, klicka här.

Den finns i lager i butiken men du kan även beställa boken från vår webbutik här

torsdag 2 januari 2014

Åsne Seierstad: En av oss


Det var ingen främmande terrorgrupp som låg bakom den största attacken på Norge i fredstid, utan en ung man från Oslo. Ända sedan den 22 juli 2011 har Norge försökt att förstå vad som drev massmördaren. Med hjälp av unika källor tecknar Åsne Seierstad bilden av en man som i många år försökte passa in i samhällets ramar, men som till slut krossade dem på det mest brutala sätt.

Det är här också berättelsen om de drabbade. Två systrar från Nesodden som hade glatt sig åt AUF:s sommarläger på Utøya, årets höjdpunkt. Och ett killgäng från Troms som rest söderut med samma mål. Bara några av dem skulle komma hem igen.

Den prisbelönta författaren Åsne Seierstad har tidigare rapporterat från krig och konflikter världen över. Den 22 juli 2011 kom terrorn till hennes eget land. En av oss är den första bok hon skriver om Norge.


Recensioner
"Åsne Seierstad har åstadkommit en fantastisk text på 540 sidor. Spänningen finns där från första sidan till sista. Ibland är det en olidligt brutal skildring av blod, explosion och ihjälskjutning av människor med handeldvapen på nära håll. Skildringen är närgången. Och det är inte science fiction, utan verklighet, med en slags urartning den 22 juli 2011 i Oslo och på en ö utanför Oslo. Nästan 80 människor döda i ett terrordåd.

Författarens litterära grepp är att parallellt följa norska ungdomar och familjer som närmar sig ön och mördarens resa från födelse till rättegång och fängelsetid. Seierstad öppnar upp för läsarens eget tänkande. Hur kunde detta ske? Genom titeln pekar hon på utvecklingen av det norska samhället. Men hon vet att intresset också kommer att hamna inom psykologin och på mördarens uppväxt i den lilla familjen. Det är omöjligt att komma förbi frågan om det moraliska ansvaret, skulden, som ligger på Anders Behring Breivik just nu, där han sitter i sitt fängelse."

Ingalill Eriksson

"Ett lysande reportage om tragedin på Utøya",

P O Enquist i Expressen