måndag 31 mars 2014

Anders Graneheim: Optimal styrketräning

Anders Graneheim har tränat styrketräning i närmare 40 år och tävlat i bodybuilding på elitnivå 1982-2002. Han har bland annat vunnit SM-guld i tre olika viktklasser, vunnit Nordiska mästerskapen och avslutade sin karriär att tävla som professionell i USA- Han blev känd när SVT fotografen Richard Magnusson spelade in en dokumentärfilm "Sista posen" som handlade om hans träning och deltagande i tävlingen Masters Olympia. Dokumentären. Anders är medarbetare och skribent i träningstidningen BODY Magazine där han skriver träningsrelaterade artiklar och har en egen frågesida sedan 10 år tillbaka. Anders har innan han skapade en karriär som bodybuilder varit aktiv inom flera idrotter och är i dag rådgivare till elitidrottare.

Nu har Anders Graneheim skrivit en träningsbok för den som vill få ut mer av sin träning. En stor del av nyckeln till framgång innebär att kunna hantera och förstå balansen och förhållandet mellan prestation och återhämtning.

torsdag 27 mars 2014

Claes Ericson: Det 19:e Fabergéägget

En blodig revolution, en fängslad tsarfamilj och ett ovärderligt Fabergéägg ligger till grund för denna spännande historia där samtiden och det förflutna vävs samman i jakten på en försvunnen hemlighet.
Moskva, sommaren 2013: Svensken Astor Kragh är på besök hos sina ryska släktingar för att begrava sin mor. När han går igenom hennes tillhörigheter hittar han ett brev som väcker frågor om hans eget förflutna. Det visar sig att han är släkt med en okänd hjälte som stred på den vita sidan under inbördeskriget - en hjälte med en märklig historia som inbegriper ett av Fabergés kejserliga ägg, försvunnet sedan ett sekel. När Astor fortsätter sökandet med hjälp av den unga forskaren Anja framkommer det att de inte är ensamma. Någon som är redo att gå över lik för att nå sina mål letar efter samma ägg.
Sankt Petersburg, sommaren 1918: Inbördeskriget har skapat oro och kaos, tsarfamiljen hålls i husarrest och i staden råder revolutionär feberyra. Den plikttrogne banktjänstemannen Ivan Skuratov dras ofrivilligt med i den historiska utvecklingen när han tvingas lämna staden för en dramatisk resa långt in i Sibirien. I takt med att han tvingas allt längre österut tappar han sina ideal.

Av det femtiotal ägg som hovleverantör Peter Carl Fabergé tillverkade åt tsarerna Aleksandr III och Nikolaj II har åtta gått förlorade, däribland det 19:e - ett av de största och mest värdefulla. Trots att många ägnat stor möda åt att hitta ägget är det fortfarande försvunnet. Det 19:e Fabergéägget följer i allt väsentligt skeendena under den ryska revolutionen och det efterföljande inbördeskriget. De allra flesta historiska personer, händelser och platser som skildras i boken är verkliga.

Clas Ericson är förläggare och författare. Under de senaste 15 åren har han rest fram och tillbaka till Ryssland för att arbeta med investeringar och affärsutveckling. Senast var han aktuell med boken Oligarkerna - Om snabba pengar och förgänglig makt i kapitalismens Ryssland, och han har tidigare skrivit Sovjetunionens roliga historia och Ryssland nu. Det 19:e Fabergéägget är Ericsons romandebut.

Så sent som i mars i år återfanns ett ägg, som en amerikansk skrothandlare hade köpt för 90 000 kr för att ta tillvara guld och ädelstenar. Innan detta hände fick skrothandlaren klart för sig vilken skatt han köpt. Värdet tros ligga runt 210 miljoner kronor.

måndag 24 mars 2014

Jonas Moström: Himlen är alltid högre

Omslaget till Jonas Moströms första bok, Himlen är alltid högre, i en ny serie romaner med Nathalie Svensson. Utkommer i augusti.


fredag 21 mars 2014

Skönsbergs historia - en trilogi

Bor du i Skönsberg, eller har du bott i Skönsberg och vill veta mer om stadsdelens långa historia? Nu finns den dokumenterad av Föreningen Skönsbergs Historia, i tre band .


torsdag 20 mars 2014

Fåglar - 30 arter i vår närhet

Kjell-Arne Larsson och Tero Niemi har skrivit en bok som innehåller presentationer av 30 fågelarter. Fylliga texter berättar om hur fåglarna lever, deras beteende, hur de häckar, leta föda och lite om deras "personlighet". Fåglarnas beroende av den ekologiska miljön, ges ofta utrymme i presentationerna. I många fall tar boken upp människans förhållande till fåglarna och hur de i sin tur påverkas av människans verksamhet. Det kan vara på gott och det kan vara på ont.

Varje art har en faktaruta. Boken är en inkörsport till fåglarnas fantastiska värld där de vanliga fåglarnas värld är lika fantastisk som de sällsyntas.

Fåglar som beskrivs

Knölsvan
Grågås
Gräsand
Fasan
Skäggdopping
Gråhäger
Sparvhök
Skrattmås
Fisktärna
Tamduva
Större Hackspett
Sånglärka
Hussvala
Sädesärla
Rödhake
Björktrast
Koltrast
Svartvit Flugsnappare
Talgoxe
Blåmes
Nötväcka
Skata
Kaja
Kråka
Stare
Gråsparv
Pilfink
Bofink
Domherre
Gulsparv

Boken kan beställas i vår webshop, se här, eller köpas i vår bokhandel.

Marcus Birro: Evangelium enligt Marcus

Kan man tala offentligt om Gud, helighet och kristen tro i Sverige idag? Marcus Birro kan. Som krönikör i Expressen rör han upp känslor och får många läsarreaktioner varje gång han skriver om sitt eget och svenskarnas förhållande till Gud. Men vad är det som gjort att han, som växte upp i ett vanligt hem i Göteborg, i dag kallar sig för troende, som en sökande katolik?

I Evangelium enligt Marcus berättar Birro för första gången om resan till och i tron. Om den första röda fick-bibeln som han fick på högstadiet, om det svåra frågorna som väcktes i honom när han och hans fru väntade barn och om missbruket som var nära att kosta honom livet men som fick honom att åter förstå vem Gud är.

När instrumentet med det befruktade ägget förs in och Jonna ska uppge sitt namn och personnummer går en ängel genom rummet. Det finns inget kliniskt kvar i rummet. Det är en befruktning som sker. Det är så starkt att jag ser mig om över axeln. Så stark är närvaron av Gud i rummet. 

Dessutom: de allra bästa krönikorna om tro som Marcus Birro skrivit genom åren i tidningarna Expressen, Dagen och Världen idag.

Marcus Birro, f 1972, är författare, krönikör och poet som hittills gett ut tretton böcker. Han har för sitt skrivande bl a tilldelats Dan Andersson-priset. Birro skriver krönikor för tidningarna Expressen och Världen idag och bloggar för TV4:s Fotbollskanalen.

Boken utkommer den 19 mars 2014.

Bokrecension, Monica Gullman 2014-03-20
När Marcus var 14-år fick han en liten röd fickbibel, en bok som han läste i lite då och då och alltid bar med sig. Föräldrarna bråkade mycket och en skilsmässa var ett faktum. Bibeln gav Marcus under denna jobbiga tid tröst och en stilla frid.
17 år tog han sin första fylla. Gud byttes ut mot alkoholen som då blev nyckeln till hela världen. Från att ha varit den blyga svåra killen blev han frigjord, glad och öppen, han blev någon. Så började 15 år av himmel och helvete. Gud fanns där i bakgrunden men festandet och supandet vad viktigare.

Så börjar boken, han skriver också om nödvändigheten av att skriva, kärleken till Jonna, de barn de fick som dog och de barn som fick leva. Planerade och oplanerade återfall, suget efter alkohol och droger som nästan tog livet av honom.
2007 börjar Marcus läsa bibeln igen, sakta börjar han skapa en ny relation till Gud, han skriver om de andliga upplevelser han haft med Gud. Guds närvaro. Han ber varje morgon om att slippa, suget efter alkoholen är svår: När kvällen kommer tackar han Gud för att han sluppit. Han skriver att det är bönens kraft som håller sönderfallet borta.
Marcus reser idag runt i många kyrkor och berättar om sin tro och sitt liv.
Han lämnar ut sig själv totalt i boken. Det är ingen "tyck synd" om Marcus bok, allt han gjort, de människor han svikit. Kärleken är viktigast skriver han, kärleken till sina närmaste, kärleken till Gud.
Stundvis är boken en hjärtskärande läsning. Jag har svårt att lämna den när jag läst färdigt, den ligger där och gnager.

Monica / Vängåvans pensionerade kulturtant

fredag 14 mars 2014

torsdag 13 mars 2014

Ann Cleeves: Glasverandan

I ett gammalt hus på engelska landsbygden samlas en grupp människor med författardrömmar. Här i den pittoreska, gröna omgivningen ska de tillsammans inspireras till att skriva. Temat för kursen är spänningslitteratur. Men snart krackelerar idyllen. En dag hittas en av lärarna, en känd tv-profil, grymt knivhuggen i närheten av husets vackra glasveranda. Kriminalkommissarie Vera Stanhope och hennes parhäst, polisassistent Joe Ashworth, dras in i mordutredningen. Tidigt upptäcker Vera att hennes granne finns i sällskapet och dessutom tycks vara den som alla misstankar riktas mot. Men Vera och Joe hittar varken motiv eller ledtrådar. När ytterligare ett mord sker befarar Vera att det finns en mördare som vill göra verklighet av fiktionen som skapas i huset. Men nu börjar det bli ont om tid, kommer Vera och Joe att kunna lista ut hur nästa mord är planerat innan mördaren slår till igen?

Glasverandan är en klassisk pusseldeckare och bladvändare i Agatha Christies fotspår, där alla står som misstänkta och spänningen håller ett grepp om läsaren till sista sidan. Återigen visar Ann Cleeves att hon är mysdeckarens nya drottning. Böckerna med Vera Stanhope har även filmatiserats med Brenda Blethyn i huvudrollen och visats på TV4 i Sverige.


Recension: Monica Gullman 2014-03-09
Prisbelönt författare från Northumberland i nordöstra England.
Glasverandan är hennes tredje bok med kriminalkommissarie Vera Stanhop som kommit ut på svenska. Vera är en fetlagd illa klädd kommissarie som gärna tar en öl för mycket och somnar med whiskyflaskan på nattduksbordet. Hon sätter skräck i sina medarbetare med sitt burdusa sätt, hon har ett knivskarpt intellekt och löser brotten på sitt eget speciella sätt.
Glasverandan handlar om en grupp människor med författardrömmar som samlas en vecka för att bli inspirerade av varandra och de föreläsare som är med på kursen. Temat är kriminallitteratur. Alla ska försöka skriva inledning på en egen deckare.
Så hittas en av föreläsarna knivmördad, en man som ingen sympatiserat med. När Vera börjar sina förhör visar det sig att alla i gruppen har någon sorts relation till den mördade och hon börjar nysta i en härva av skuld, skam och mörka hemligheter. Så inträffar ett knivmord till.
Boken är en pusseldeckare i bästa Agatha Christie anda, alla i gruppen är misstänkta, men vem är den skyldige? Boken utspelas i genuin engelsk lantlig miljö, den är mycket välskriven och klurigt spännande ända till sista sidan.
Jag tycker att den tillhör en av hennes bästa, kanske därför att den utspelas i den värld jag trivs i - litteraturens värld.
Monica/ Vängåvans pensionerade kulturtant

Maeve Binchy: Vinter i drömhuset

De tre systrarna Sheedy har bott i Stone House i Stoneybridge på Irlands västkust så länge som någon kan minnas. Huset håller helt på att förfalla när den driftiga kvinnan Chicky Starr återvänder från USA och lyckas köpa det av systrarna.

För sina Amerikapengar tänker hon inrätta ett hotell, erbjuda stressade storstadsbor vila och rekreation, goda middagar vid det stora matsalsbordet och ett avspänt sätt att umgås. Till sin hjälp tar hon några av Stoneybridges söner och döttrar som av en eller annan anledning valt att komma tillbaka efter vistelser i Dublin eller utomlands.

Och gästerna börjar anlända: sjuksköterskan Winnie som tvingas tillbringa en vecka med sin svärmor i Stone House, amerikanske skådisen John som missat flyget tillbaka till USA, läkarna Henry och Nicola som bär på en hemlighet och svenske Anders som vill lära sig mer om den irländska folkmusiken.

Vinter i drömhuset bär Maeve Binchys speciella kännemärke: här finns värme, humor och romanfigurer som man vill tillbringa tid tillsammans med. Romanen blev Maeve Binchys sista och belönades med Irish Book Award.


Recension av Monica Gullman 2014-03-09
Maeve Binchy är/var en av Irlands stora romanförfattare, 20 av hennes böcker är översatt till svenska. Hon har skrivit pjäser, filmmanus och krönikor. Hon skriver härliga romaner i irländsk miljö med mycket humor och värme. Kärleksfulla men också sorliga berättelser om vanliga människor som lever sina liv på den irländska Landsbygden. Maeve gick bort 2012, 72 år gammal, detta är hennes sista roman.
Vinter i drömlandet handlar om Chicky Starr som återvänder från USA och köper det förfallna Stonehouse som ägts av tre gamla damer. Hon har en dröm om att driva hotellverksamhet och nu ska drömmen bli sann.
Varje kapitel handlar om en ny karaktär.
En av dem är Rigger, en grabb som har trasslat till det för sig under sin uppväxt med skolk, droger och Stölder. Han skickas mot sin vilja till Stonehouse för att hjälpa Chicky att få huset i ordning.
En annan är Orla, en ung tjej som växt upp i byn men flyr så fort hon gått ur skolan, hon hamnar i London, gör karriär men har svårt att hitta sig själv och sin identitet.
En annan karaktär är Anders som hela sin uppväxt levt med att han ska bli revisor och axla familjeföretaget, definitivt inte vad han vill. Han brinner för musik och går på musikklubbar när han får en stund över.
Dessa karaktärer och några till träffas till slut på det vackra ombonade Stonehouse för en veckas semester, udda personer som alla har små hemligheter och drömmar.
En härlig ”må bra” bok som man också läser med en klump i halsen, Maeve Binchy kan verkligen fånga sina läsare, boken är en riktig bladvändare.
Monica/ Vängåvans pensionerade kulturtant.

måndag 10 mars 2014

Karin Brunk Holmqvist: Kranvridarna

Spjutstorp sörjer sin nedlagda affär och att sista bussen stannar vid årsskiftet. Men ortsbefolkningen tänker inte ge upp, Spjutstorp ska finnas kvar på kartan. Vinklubben Kranvridarnas träffar är månadens höjdpunkt för några kvinnor i byn. Särskilt viktiga blir de för Edit när hennes bror Hjalmar plötsligt börjar ränna ute på nätterna samtidigt som grannen Greta beter sig allt märkligare

Karin Brunk Holmqvist skriver med varm ton om människor i byarna på Österlen och hennes böcker har sålt i mer än en miljon exemplar.

Karin Brunk Holmqvist, har givit ut åtta romaner som sålts i över 500 000 exemplar. Debuten skedde med diktverket Nära verkligheten, 1996. Romandebuterade gjorde hon med Potensgivarna, 1997, som även filmatiserats.

Vid sidan av sitt författarskap har Brunk Holmqvist arbetat som socionom, trollkarl, mannekäng, politiker och filmstatist.





Bibliografi

  • 1996 - Nära verkligheten
  • 1997 - Potensgivarna
  • 1999 - Stenhimlen
  • 2001 - Om mintgrodor och förlorade illusioner
  • 2005 - Rapsbaggarna
  • 2006 - Villa Bonita
  • 2007 - Mintgrodornas återkomst
  • 2008 - Sirila gentlemen sökes
  • 2009 - Rosa elefanter
  • 2011 - Kaffe med musik
  • 2012 - Surt sa räven om rabarberna
  • 2012 - Skognävan
  • 2014 - Kranvridarna


Marika King: Projekt längtan

Det har bara gått tre månader sedan Lisa blev sjukskriven för utbrändhet, men hon är redan tillbaka på den prestigefyllda konsultbyrån mitt i Stockholm. Det första uppdraget går lysande och hennes karriärmöjligheter vet nu inga gränser.

Men samtidigt som allt går Lisas väg är det något som skaver i henne – en längtan efter något annat och en önskan om ett mer meningsfullt arbete. Sin vana trogen försöker hon lösa problemet genom att göra avancerade kalkyler över sina livsval, och hon sätter sitt hopp till Excel-arket. Fast riktigt så enkelt är det ju inte att välja väg i livet.

Lisas sökande leder henne till sist till ett volontärjobb i Ghana. Hon kastar sig över arbetsuppgifterna och njuter av sitt nya liv – ända tills hon inser hur svårt det är att hjälpa till i biståndsvärlden. Förstärkning dyker upp från ett högst oväntat håll och även på kärleksfronten verkar Afrika bli en spännande kontinent. Enligt alla kalkyler borde allt vara bra nu, så varför känns det då fortfarande som om något fattas? Vad är det Lisa egentligen längtar efter?

Projekt längtan är den fristående uppföljaren till Marika Kings debutroman Supernova, om prestationsprinsessan Lisa. Det är en roman om jakten på det perfekta jobbet, sökandet efter mening, och om vår skeva bild av Afrika och vad det innebär att ”göra gott”.

Marika King har tidigare varit managementkonsult på McKinsey & Company men har också erfarenhet av biståndsvärlden. Hon är nu vice vd på en arkitektbyrå och är mamma till två småkillar. Bor just nu i Stockholm, men har bott över fem år i Afrika.

Läs här på Marika Kings blogg varför hon började skriva, klicka här.

Böcker om stickning och virkning

Virka din egen bukett av vackra blomstersmycken som du kan dekorera kläder, paket, accessoarer och mycket annat med. Virka blommor innehåller projekt som är perfekta för nybörjaren men också för den mer erfarne virkaren som vill få användning för sina garnrester.

Tydliga steg-för-steg-instruktioner, praktiska diagram och förslag på lämpliga garner gör det enkelt att skapa bokens alla projekt.

Hämta inspiration, plocka upp virknålen och skapa din egen trädgård full av vackra garnblommor!

Denna blomstrande presentbox innehåller allt du behöver för att sätta igång:
* En virknål
* 8 färggranna garner
* En instruktionsbok med steg-för-steg-beskrivningar och diagram till 10 vackra blomsterprojekt



Nyutkomna böcker
  • Virka blommor, Lesley Stanfield. 159 kr
  • Virkning, Rita Taylor, 200 frågor och svar. 119 kr
  • Vantar för alla årstider, Clara Falk & Kamilla Svanlund, 289 kr

På årets bokrea finns även följande:

  • Virkat för män, Theo Sund, 59 kr
  • Garn, garn garn - kreativa projekt att sticka och virka, Susanna Zacke m fl. 79 kr
  • Sticka dockor, Arne och carlos. 89 kr
  • Virkade figurer, Erica Laurell. 69 kr
  • Sticka smått, Paula Hammersko m fl. 129 kr


Catharina Ingelman-Sundberg, visar här ett prov på lite mer ovanlig stickning. Hon skrev succéboken Kaffe med rån om Märtha, Snillet, Krattan, Stina och Anna-Greta som har det långtråkigt där de bor på servicehuset Diamanten. Dålig mat och trist bemötande, för lite motion och ständiga besparingar. Antagligen skulle de ha det mycket bättre i fängelse!

Märtha får en snilleblixt - de ska begå ett brott och se till att de blir dömda. Någon typ av ekonomisk brottslighet, en liten kupp av något slag. Bytet ska de skänka till fattiga och gamla. Kunde Robin Hood så kan väl vi!

Med rollatorerna i högsta hugg tar gänget in på lyxhotell där det finns gott om förmögna gäster. Men allt går inte som planerat. För att lyckas måste de tänka ut det perfekta brottet. Äventyret tar fart. Snart finner sig Pensionärsligan indragen i den undre världen och vad som helst kan hända.


Catharina kommer som gäst på Bokens Afton den 23 april. Läs mer här.









Josefine Sundström: Boel och Oscar

En livsavgörande vänskap

De är nyblivna grannar i ett ombyggt bankpalats från sekelskiftet, den ene är 90 år gammal, en före detta arkitekt som har bott i huset sedan han själv ritade om det. Den andra är en blond 30-årig före detta gallerist, nyss hemkommen från en längre utlandsresa. De borde inte ha något gemensamt.

Eller?

Båda bär de på ouppklarad skuld, sorg och ilska över hur livet blivit. De lever i ofrivillig ensamhet. Men en vattenläcka i taket gör att de måste ta kontakt. Detta blir upptakten till en oväntad vänskap, och snart har deras påverkan på varandra blivit genomgripande.

Boel och Oscar är en berättelse om kärlek, vänskap över generationsgränser, konsten att förlåta och om hur svårt det kan vara att se bortom sin egen horisont. Men hur lätt det kan vara om man bara får en liten knuff.

Boken är uppföljaren till Josefine Sundströms rosade romandebut Vinteräpplen. Boken finns även som pocket.

Recensioner

"Finstämt och eftertänksamt om vänskap, sjukdom och död", Lottens Bokblogg. Läs hela recensionen här.

"Känsligt levandegör Josefine Sundström dessa udda romanfigurer. En fin bok om sorg och lycka - det som är livet.  /Må Bra (Betyg 4/5)

"Josefine Sundström har skrivit en roman om en annorlunda relation, en hjärtevärmande bok att må bra av!" /Allers

"En fantastisk läsupplevelse. Man blir både glad och ledsen, men framför allt känner man att den givit en någonting ... Den borde bara ha varit dubbelt så tjock! Man vill inte att den ska ta slut ... Det är en skimrande härlig generationsroman, både för unga och gamla." /SR P4, Skaraborg

"Josefin Sundströms senaste Boel och Oscar är fullständigt oemotståndlig, en bitterljuv historia om människors öden - otroligt varmt och fint sammanflätade - utan att de för den skull någonsin blir sådär amerikanskt fjäskigt. Josefine har en enastående förmåga att se och beskriva människor för vad de är - inte för vad de kanske borde vara. Jag tror hon kommer segla upp som en av våra bäst säljande författare - trots att hon inte skriver deckargåtor."
Annika Sundbaum-Melin


"Personporträtten är fängslande och skickligt skildrade." /LitteraturMagazinet

måndag 3 mars 2014

Stephen Hawking: Min historia

Stephen Hawking har under årtionden fängslat läsare världen över med sina bästsäljande böcker där han beskriver universums mysterier. Han har fått miljoner människor att lockas av tankarna på Big Bang, svarta hål och universums uppkomst.

Hans böcker har översatts till 40 språk och sålt i miljontals exemplar och han har uppnått ikonstatus redan under sin livstid. Med sin självbiografi bjuder han för första gången in läsaren till sitt eget liv och man får komma nära en av vår tids absolut skarpaste hjärnor. I boken får man följa Hawkings fascinerande livsöde, från barndomen i efterkrigstidens London via studier i Oxford och Cambridge till hans internationella genombrott och världsberömmelse. Hawking beskriver på ett ödmjukt och humoristiskt sätt sin intellektuella utveckling och läsaren får följa både hans yrkeskarriär och hans privatliv.

Hawking drabbades av nervsjuk­domen ALS vid tjugoett års ålder, och trodde att han bara hade några få år kvar att leva. Mot alla odds har han överlevt, och fortsatt att bidra med hisnande vetenskapliga upptäckter.

Det är en liten pärla till memoarbok, illustrerad med en mängd fina svartvita bilder från hela Hawkings liv, vilket ytterligare levandegör ett av vår tids mest fascinerande livsöden. Hawking har skrivit boken helt själv, trots att han är nästan totalt förlamad. Med hjälp av nyutvecklade avancerade tekniska hjälpmedel kan han använda käkmusklerna till att forma ord och meningar.

Stephen Hawking är en av mina favoriter inom naturvetenskapen. Synd bara att det är liten chans att få honom som gäst på en Bokens Afton.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

Majgull Axelsson: Jag heter inte Miriam

Majgull Axelsson är tillbaka med en ny gripande roman,  Jag heter inte Miriam, som är en stark roman om identitet, utanförskap och mörka hemligheter av en av Sveriges största författare.

Majgull Axelsson tar oss med på en omvälvande resa genom krigets Europa och efterkrigstidens Sverige. Vi får följa en romsk kvinna som antar namnet Miriam och identiteten av en judinna för att överleva i kvinnolägret Ravensbrück där romer stod allra längst ner i rangordningen bland fångarna.

När hon sedan kommer till Sverige med de Vita bussarna behåller hon namnet och gör allt för att dölja sitt förflutna. Hennes hem och familj är skött till perfektion, hennes utseende är alltid välordnat och hon är korrekt, lugn och välformulerad i allt hon gör. Men under den perfekta ytan döljer sig den stora hemligheten.

"Tårarna stiger henne i ögonen, hon får blinka några gånger för att driva undan dem, och orden flyger hastigt genom hennes huvud, de där orden hon inte får säga, de där orden hon inte har sagt en enda gång sedan hon kom till Sverige. Jag heter inte Miriam."

När familjen samlas runt Miriams säng för att fira hennes 85-årsdag tror de att hon blivit dement. Varför påstår hon annars att hon inte heter det alla vet att hon faktiskt heter? Sanningen bakom tatueringen på Miriams arm, om hur hon blev Miriam, börjar så sakta komma fram och det är en helt annan berättelse än familjen väntar sig. Det är en berättelse om självbedrägeri, skam och utanförskap, om Europas smärtsamma historia, om romers situation och Sverige under efterkrigstiden.

Det här är utan tvekan en av Majgull Axelssons starkaste romaner. En läsupplevelse i samma klass som Aprilhäxan.


Majgull Axelsson är journalist. Hon var verksam inom områdena arbetsmarknad och ekonomi och var knuten till LO. Dessutom har hon haft befattning som informationssekreterare vid Utrikesdepartementet, och varit chefredaktör vid Beklädnadsarbetareförbundets tidning Beklädnadsfolket. Hennes första böcker var sakprosa och handlade om problemen med barnprostitution och gatubarn i tredje världen samt fattigdomen i Sverige.

Hon debuterade som romanförfattare 1994 med Långt borta från Nifelheim, och har därefter skrivit flera romaner, som blivit stora framgångar. För sitt författarskap har Majgull Axelsson blivit flerfaldigt belönad, bland annat med Guldpocket för säljframgångarna med Aprilhäxan och Augustpriset för samma roman. Hon är översatt till 23 språk och är en av Sveriges mest framgångsrika författare, i Sverige och utomlands. Hon debuterade som dramatiker 2002 med LisaLouise, som detta år hade urpremiär på Dramaten och 2007 följdes den av pjäsen Helgonlegender, en "sorgesång över det svenska folkhemmets nedmontering". Hösten 2011 medverkade hon i SVT:s Sommarpratarna.

Rcension
2.5 år har Majgull Axelsson skrivit på denna bok. En fiktiv berättelse med fiktiva gestalter (med tre undantag) men ändå bygger boken på verkliga händelser. Författarens research har varit mycket omfattande.

Miriam vaknar, det är midsommarafton och hennes 85 års dag. Bonusson, fru, sondotter och lilla dottersonen uppvaktar med present och kaffe på sängen. Plötsligt säger Miriam, jag heter inte Miriam! Alla blir förvirrade av hennes ord och efter uppvaktningen undrar de om hon håller på att bli dement? Vad menar hon egentligen?

Så tar Miriam och sondottern Camilla sin traditionella midsommarpromenad innan lunch. Miriam känner att det är dags att Camilla får veta sanningen om hennes liv. Att hon egentligen heter Malika och är av romsk härkomst. Tiden i Auschwitz, lägret i Ravendbrück med 40.000 andra kvinnor, svälten, misshandeln, gaskamrarna, skräcken och rädslan att inte överleva samtidigt som hon bara vill dö femton år gammal. De sämst av de sämsta i lägret är romerna därefter judarna. Malika tar över en död judinnas identitet, detta är den mörka hemligheten hon burit med sig i 70 år, hon blir Miriam Goldberg.

Camilla lyssnar på hennes berättelse, efter ett tag säger hon att hon inte vill veta mer, hon orkar inte ta till sig, men Miriam tvingar henne att lyssna, det är dags att någon får ta del av allt hon burit på i 70 år av mardrömmar, skammen, alla hon mist, lillebror Didi, framför allt.

Detta är ett oerhört skrämmande och mycket gripande levnadsöde Majgull skildrar med sitt som vanligt fängslande språk. En bok om rädsla, skam och utanförskap. Om Europas smärtsamma historia och romernas situation i Sverige under efterkrigstiden.

Jag läser och berörs, tårarna rinner. Det har skrivits många böcker med detta tema men denna slår dem alla. Boken är en stark Augustprisvinnare 2014.

/Monica, Vängåvans pensionerade kulturtant

Bokens Afton
Majgull Axelsson är gäst på Bokens Afton onsdag 2 april, tillsammans med Augustpristagaren Lena Andersson. 

Intensiv språkkurs på REA!

Blir det semester i Italien, Frankrike, England , Spanien eller Tyskland i sommar? 
Du kan då göra ett REA-fynd i så fall.

Intensiv språkkurs på fyra CD och lärobok på 200 sidor för 99 kr!

Finns för följande språk:

Italienska
Franska
Engelska
Spanska 
Tyska