onsdag 24 september 2014

Anita Jacobson: Varannan vecka död


Anita Jacobson är poet från Stöde och har med sin tidigare bok och föreställning "De lyckligt lottade" nått ut till en publik även utanför landets gränser.
"Varannan vecka död" skildrar livet innan, under och efter en skilsmässa och detta i en tid då allt fler par väljer den vägen.

Recension Svenarne Jansson

Poeten och kulturpersonligheten Anita Jacobson i Stöde är en kvinna med många strängar på sin lyra. Skådespeleri, framträdanden med estradpoesi både i Sverige och andra länder. Samt de utgivna diktsamlingarna ”De lyckligt lottade” och nu senast ”Varannan vecka död”.

Den nya samlingen berättar om livet innan, under och efter en skilsmässa. Detta i en tid då skilsmässor och separationer hör till vanligheterna. Men här saknas bitterheten och invektiven, de kalla hårda orden och beskyllningarna.

Vi får läsa om sorgen och smärtan, på ytan och i djupet. Hjärtskärande – javisst – men inte med stora ord och gester. Utan i det vardagliga, det lilla, ibland det stora i det lilla och ofta vardagliga. Och det gör ont, skär bitar ur tiden och själen och lämnar sår och sorg kvar.

Inledningsdikten sätter nivån, här tillsammans med ett par andra smakprov.

Vi sa inte Gott Nytt År till varandra
Tystnaden talade sitt tydliga språk
det var som om vi redan visste
Det skulle inte bli ett gott nytt år
Våra underkläder
som dansade runt, runt
i tvättmaskinen
Det, var det närmaste beröring vi kom
Men annat liv kommer, förtröstan närmar sig varligt och livet vaknar igen, sakta.
Man måste få vara naiv och tro på kärleken
Om och om igen
Hur ska vi annars våga leva?
Man måste få vibrera!

Den här diktsamlingen berör mig starkt, varför kan jag inte riktigt förklara. Kanske därför att den känns så sann och äkta, som vore det mitt liv, eller ditt.

Boken finns att köpa i Akademibokhandeln Vängåvan i Sundsvall. Gör det, och upplev ett stycke vardagsliv, med sorg och leda till lycka. Bättre kan det nog inte berättas.

Anita Jacobson reser ofta runt och framträder med sina dikter. Bland annat träffas hon på Bokmässan i Göteborg den 25e – 28e september. Men hon kan ses och höras även lokalt här hemma under Västernorrlands årliga poesifestival PoesY som går av stapeln vecka 41. Håll utkik efter annonser och information.
Hon driver även hemsidan www.poet.n.nu - besök gärna den.

Ibland blir livet lite mer värdefullt när något talat stillsamt till ens inre.
Den här boken gör det.


© Svenarne Jansson

Thomas Engström: Söder om helvetet

Pennsylvania, USA, valrörelsen 2012. En ung man hittas död på ett sjaskigt motellrum. I ett brev anklagar han politikern Ron Harriman för att ha krossat hans hjärta.

Ludwig Licht anlitas för att utreda vem som ligger bakom smutskastningen av Harriman. Han hittar snart en sammansvärjning. Ju djupare han infiltrerar gruppen bakom konspirationen, desto mer anar han att en livsfarlig urladdning är på väg.

Söder om helvetet är andra delen i trilogin om Ludwig Licht, en gång Stasi-anställd och CIA:s främste spion i DDR, numera frilansande problemlösare.


Thomas Engström fick Svenska Deckarakademins debutantpris 2013 för sin första kriminalroman Väster om friheten.

"Thomas Engströms superhjälte roligare och mörkare än Hamilton" /Svenska Dagbladet
 


Recension i Sundsvalls Tidning av Lars Hallberg, söndag 21 september 2014:

tisdag 23 september 2014

Höstbrev från Monica Gullman

Här kommer ett höstbrev från Kulturtanten, Monica Gullman

Att gå in i bokhandeln i september är som att kliva in i en godisbutik. Alla härliga böcker som ligger uppradade sida vid sida och ropar , läs mig, välj mig först. Jag plockar ihop en trave och med ett lyckligt leende på läpparna ilar jag hem till min lässoffa.

Där lägger jag boktraven på ett bord och kastar mig direkt över den översta i högen, livet är underbart när man är en bokälskare.

Här kommer recensioner på några av dem, fler följer så småningom.

Linda Olsson, I skymningen sjunger koltrasten.


I ett hus på Söder i Stockholm bor tre ensamma människor. Det är änkemannen Otto som bott i sin lägenhet i 15 år men ändå inte kommit på plats. Han har haft ett antikvariat och hans hem är fullt av böcker som han läser om och om igen. Det är Elias, den unge mannen med svår dyslexi. Han tecknar och målar istället vilket han gör med stor framgång, hans serieböcker finns redan utgivna i flera länder.

Det är Elisabeth som flytt från ett stort svek och isolerar sig i sin lägenhet. Det enda hon fått med sig är tolv kartonger med böcker. Så inträffar något som gör att dessa tre sakta och försiktigt börjar få kontakt med varandra.

Detta berättar Linda Olsson om på sitt som vanligt finstämda och lågmälda språk. Boken handlar mycket kärlek. Otto som förstår att han trots att han varit gift i många år aldrig älskat på riktigt.
Elisabeth som älskat för mycket och blivit så grymt sviken. Elias som vill älska men vet att den kärlek han vill ge egentligen inte är accepterad i alla människors ögon. Den lilla koltrasten som sjunger utanför deras fönster binder dem samman. Elias i sitt målande. I Otto och Elisabets spirande
vänskap till varandra.

Boken handlar om ensamhet men också om kärlek, den är sorglig men också hisnande vacker, man läser mellan raderna och tar till sig Linda Olssons märkliga språk.

Jag ger den 4,5/5 i betyg.

Theodor Kallifatides, Med sina läppars svalka.

Ingen kan som Kallifatides skriva romaner om kärlek. Bokens huvudkaraktär är Elena som föds 1932 i en grekisk by. Tyskarna har ockuperat Grekland och Elenas mamma inleder ett förhållande med en tysk kapten. Hon blir då tyskhoran och Elena blir tyskhorans unge, bespottad och kränkt i byn. Elena är vacker och som 17-åring förför hon sin lärare Gianni som också blir hennes make. Hon blir utsatt för en gruppvåldtäkt av fyra skolkamrater, detta blir hennes mörka hemlighet och kommer att prägla hela hennes liv. Elena inser att de inte kan bo kvar i byn. Tillstånder i landet tvingar dem att emigrera till Australien. Tillsammans med tusentals greker och människor från det krighärjade Europa försöker de skapa sig ett liv i en annan del av världen.

Kallifatides ha tecknat ett starkt kvinnoporträtt. Elena är en sensuell kvinna och drar männens blickar till sig. Detta gör att Gianni både blir stolt och svartsjuk men deras kärlek är fylld av passion och gör att de trots alla svårigheter och umbäranden ändå har ett bra liv.

Boken speglar också Greklande historia från 30-talet fram till våra dagar. En gång grek alltid grek, längtan tillbaka till hemlandet finns där hela tiden.

En bok skriven med värme och sensualism, kärleken till livet ,sitt land och varandra genomsyrar hela boken. Läs den och njut säger jag bara.

Den får 4/5 i betyg på min lista.

Marie Hermanson, Skymningslandet

Marie Hermanssons böcker sticker ut. Hon skriver skrönor som blir till sagor. Det onda och det goda tar plats och till slut vet man inte vad som egentligen hände, eller vet man det? Detta tycker jag som läsare är väldigt fascinerande. Skymningslandet handlar om den åldrande Florence som sitter på Glimmenäs herrgård omgiven av tickande klockor. Hennes egen inre klocka har stannat 1943 då hon var en ung flicka och man undrar som läsare, varför? Runt henne samlas en grupp unga människor som på grund av olika omständigheter inte hittar en tillvaro i den verkliga livet. De klär sig i plagg från 1940-talet och passar upp på Florence i hennes låtsasvärld.

Så dyker en besökare upp och allt krackelerar, vad gör man då? Ska det behagliga livet i Skymningslandet få ett abrupt slut. Eller?. En rysare eller en skröna, välj själv.

Den får 3.5/5 i betyg av mig.

Monica /Vängåvans pensionerade kulturtant





Det är i städerna det händer! Planeten skakar till och genom vad som kan liknas vid mänsklig gravitation hamnar vi i städerna. Vi befinner oss i en tyst revolution där städerna och kvinnorna är revoltörer. Och vapnet är en Samsung istället för en Kalashnikov. De multinationella företagen blir multiurbana företag. Det urbana är det nya svarta och borgmästarna blir vår tids premiärministrar.

Per Schlingmann och Kjell A Nordström guidar läsaren i vad som händer i världen, staden och för oss människor. Förutom stadens till synes ostoppbara attraktionskraft ser vi andra dramatiska förändringar som påverkar villkoren för oss alla:

• Framgång i den digitala världen kräver kompetenser som inte är digitala. När allt kan kopieras blir det som inte kan artikuleras och digitaliseras kvar.

• Det är kvinnornas tid. Utrustade med kunskap och mobil tar de för sig. Männen håller krampaktigt fast vid den ekonomiska makten, men hur länge till?

• Nu är det vild kunskap som gäller! Oavsett hur bra universiteten är, så lär de bara ut hygienkunskap. För att nå framgång krävs något mer. Något magiskt. Vild kunskap.

Det är upp till dig hur du förhåller dig till utvecklingen - det handlar om att vara öppen, ödmjuk och våga experimentera och hantera förändring genom att lära förmågan att lära om.

Lika lite som annat som uppstår idag går denna bok att kategorisera. Den är ett collage som beskriver vår tid och hur du själv kan hantera de förändringar som möter oss alla. Denna bok är helt enkelt queer och söker sin kategori som så många andra idag.

Författarna, Per Schlingmann och Kjell A. Nordström, tecknar i sin bok Urban express ett collage över den tid vi lever i. En tid då storstaden står i centrum. Och kvinnorna. Och kunskapen. I den här boken erbjuds en del verktyg och tankesätt som ska vara till hjälp att navigera i vår nutid. Det visas hur digitalisering, globalisering och staden påverkar levnadsvillkoren för alla oss människor som lever här och nu. Slutsatsen är att vi lever i en ny värld samtidigt som vårt tänkande präglas av gårdagens världsbild. Här finns författarnas egna slutsatser, teser och teorier som levereras med expressfart. Både bokens innehåll och dess språk är snabbt, rappt och på sin spets. /BTJ

Boken är lätt att ta till sig för den moderna läsaren då den går i samma tempo som den livsstil som präglas av städernas puls.

Christoffer Carlsson: Den fallande detektiven.


Så här glad blev Christoffer Carlsson (t. h.) när han fick pris för sin tidigare bok
Recension av Monica Gullman.

Christoffer Carlsson: Den fallande detektiven.

En liten pojke blir från sitt fönster vittne till hur forskaren Thomas Heber blir knivhuggen till döds i en gränd i Stockholm.

Leo Junker och Gabriel Brick utreder fallet. Plötsligt blir de fråntagna utredningen av SÄPO, utan förklaring. Leo accepterar inte detta utan fortsätter leta en orsak till mordet på egen hand.

15 år tidigare träffas två män på en fest, de har likadana tröjor, Christian och Michael. De har haft samma tuffa uppväxt. De roar sig med att repa dyra bilar på nätterna Så åker de fast. Istället för att gå vidare med sin anmälan av mannen med den dyra bilen blir de värvade till en rörelse som byggts upp från grunden. Och som på sikt ska förändra Sverige. De får börja med att dela ut flygblad, tatuerar in ett hakkors på halsen och börjar bära ett halsband med ett hakkors i silver. De blir någon, de får en tillhörighet.

Det är så det börjar.

Leo Junker har sina egna demoner att slåss emot. Hans Sobril beroende gör att han får problem med att äta och sova. Han vet att kommer detta fram blir han avstängd i sitt arbete som kiminalinspektör.

Tvångsmässigt besöker han också sin barndomskamrat Grim som sitter inspärrad på St Görans sjukhus. Han sitter inne för mord. Leo dras dit av en anledning som han har svårt att definiera, skuldkänslor kanske.

Så planeras inom rörelsen ett mord på en partiledare och allt sätts på sin spets.

Boken är klart läsvärd, mycket proffsigt skriven, korta musiktexter löper som en röd tråd genom boken, ett annorlunda sätt att skriva som är mycket intressant och nytt.

Jag ger den 4 av 5 möjliga i betyg.

Den fallande detektiven är en fristående fortsättning på, Den Osynlige mannen från Salem som Christoffer Carlsson fick deckarakademiens pris 2013 för bästa debut i genren.

Monica Gullman
Vängåvans pensionerade kulturtant

fredag 19 september 2014

Jojo Moyes: Etthundra mil

Jess Thomas liv suger. Hennes man har stuckit och hon tvingas ha dubbla jobb för att försörja sina två barn. Styvsonen Nicky kommer ständigt hem från den ruffa kommunala skolan med nya blåmärken, och stänger in sig med datorn på sitt rum.
Dottern Tanzie är lite av ett mattegeni, men när hon erbjuds en plats på en trevlig privatskola räcker pengarna inte till. Om hon inte kan vinna första pris i Skottlands matematikolympiad? Men Jess har varken bil eller pengar till tågbiljetter.

IT-miljonären Ed, med ett eget kaotiskt förflutet, blir av en tillfällighet deras riddare i skinande rustning. När han erbjuder sig att köra den lilla familjen, inklusive illaluktande hunden Norman, tvärsigenom England till Skottland är det hans första osjälviska gärning på åratal kanske någonsin. Men kommer de att hinna? Och om de gör det kommer deras problem att vara över?

En ny bladvändare från författaren till Livet efter dig och Sophies historia.





Recension 2014-10-23:
Jojo Moyes är journalist och författare, detta är hennes 4:e bok på svenska.
Hon skriver böcker i feel-good genren. Humoristiska böcker om vanliga människor med lyckliga slut, men också tänkvärda och sorliga på en gång.
Boken handlar om Jess Thomas, en ensamstående mamma med två barn, hennes man har stuckit, hon jobbar både som städerska på dagtid och som servitris på en pub på kvällarna för att klara ekonomin.
Hennes styvson Nicky är lite udda, han är mobbad i skolan. Hennes dotter Tanzie tio år är ett mattegeni, hon blir erbjuden plats på en privat skola med inriktning matematik, Men trots stipendium räcker pengarna inte till skolavgiften.
Så dyker chansen upp att få delta i Skottlands matematikolympiad, första pris är 3000 pund.
IT miljonären Ed har strulat till det ordentligt för sig, För att bli av med en efterhängsen flickvän läcker han hemligt information om sitt företag och han kommer förmodligen att bli dömd till fängelse och dryga böter. Ed blir den som till en början motvilligt kör Jess, hennes barn och deras illaluktande, fisande hund till Skottland de hundra milen.
Nu börjar äventyret! Klasskillnaden mellan Jess och Ed gör att många problem uppstår. Hon har med sig smörgåsar, han vill äta på restaurang, hon vill sova i bilen med barn och hund, han vill bo på hotell. Han har än så länge gott om pengar, hon är pank. 
En härlig bok, man skrattar och gråter. 384 sidor bladvändare. Läs den och njut.
Den får 4/5 i betyg.

Monica / Vängåvans pensionerade kulturtant.
 

Klas Östergren: Twist

Klas Östergrens nya roman skruvar sig fram mellan årtiondena fram till vår egen tid, från en given punkt på sextiotalet när sommaren var lång och The Beatles "Twist and Shout" fortfarande ekade i folks medvetande. Där väcks en kärlek, till en kvinna med många namn. Anna. Eller Anne-Marie. Eller Ami.

Twist är en berättelse om att utnyttja och bli utnyttjad. Den handlar om pengar som bytte händer när centrala Stockholm förvandlades för femtio år sedan. Men om mutor är en gråzon så har bedrägeriet i Twist också en verkligt svart sida, som berättaren bit för bit blir varse: de rörelser av pengar, information och inflytande som frigörs när muren mellan öst och väst faller i slutet av åttiotalet.

Ingen går fri. Alla är med i spelet: motvilligt, ovetande eller av fri vilja. Liksom i en roman av Graham Greene eller John Le Carré handlar Twist om själva sveket och vad det gör med de människor som deltar i det eller drabbas av det.


Boken kan du fram till 2014-09-30 köpa för 199 kr, (ordinarie pris 249 kr).

Bokmässan 2014 – en resa i världen

Årets Bokmässa är en av de mest internationella hittills. Bland de 400 seminarierna finns 66 utomnordiska medverkande, inte minst författare från fokuslandet Brasilien och författare som ingår i "Röster från Katalonien".

Världens blickar kommer de närmaste åren att riktas extra mycket mot Brasilien som – förutom att stå värd för både världsmästerskapen i fotboll (2014) och olympiska spelen (2016) – idag är ett av världens mest framgångsrika tillväxtländer. Mot den bakgrunden blir det särskilt intressant att få lyfta fram den brasilianska kulturen i allmänhet och litteraturen i synnerhet på Bokmässan i Göteborg 2014.

När ansedda litteraturtidskriften Granta för två år sedan utsåg de mest lovande unga författarna i Brasilien fanns Michel Laub, Vanessa Bárbara och Daniel Galera med på listan. Alla tre introduceras i år för en svensk publik med romanerna Att falla, Salladsnätter respektive Med blod i skägget och finns med bland de 14 brasilianska författare som utgör årets tema.

Vid sidan om det brasilianska temat blir "Röster från Katalonien" ett av de starkaste inslagen på Bokmässan 2014. I sju seminarier belyses katalansk litteratur. Bland annat talar författarna Núria Amat, aktuell på svenska med Det lilla landet, Albert Sánchez Piñol och Jaume Cabré om sin fascination för staden Barcelona och hur den har påverkat deras skrivande.

Det var de om de internationella författarna. De svenska författarna är på plats i stort sett mangrant. Det blir spännande fyra dagar!

torsdag 18 september 2014

Nobelpriset 2014

Spekulationerna för vem som ska få Nobelpriset i litteratur 2014 är i full gång. Här är ett antal författare som ligger bra till.




onsdag 10 september 2014

Kristina Sandberg: Liv till varje pris

Det ska vara ett flott ställe med bra kök, Järvsöbadens hotell och pensionat. Maken Tomas har bjudit Maj och deras tonåringar Anita och Lasse dit över påsken och Maj borde känna sig glad. Om hon bara inte hade haft den här yrseln.

Nu ska hon göra sitt bästa för att vara en sällskapsmänniska med de övriga påskfirarna. Men när hon kostar på sig själv en ansiktsbehandling hos pensionatets skönhetsexpert och känner masken strykas ut över pannan kan hon inte riktigt hålla tillbaka tårarna. Är det bara medelåldern, oron för Tomas stretande med firman och nykterheten? Eller besvikelsen över Lasses slarv sista året i folkskolan och Anitas försvinnande in i böckernas och filmernas värld? Kanske anar Maj hur förändringen har satts i rörelse utan att hon har verklig makt att hejda den.

Liv till varje pris är den avslutande delen i den kritikerrosade trilogin om hemmafrun Maj i Örnsköldsvik. När femtiotalet övergår i ett modernt sextiotal och rivningsvågen även drar fram över den ångermanländska småstaden kommer Majs trygga tillvaro allt mer i gungning. Det är en roman om anpassning och överlevnad och skildrar en familj som levde sitt liv i en tid då det svenska folkhemmet växte fram.

Läs gärna recensioner på hennes tidigare böcker Att föda ett barn och Sörja för de sina, här.

Läs även Åsa Beckmans intervju med Kristina Sandberg i DN "En kvinna klämd av sin tid", här.

Ett klipp från Sundsvalls Tidning, söndag 21 september 2014:



Monica har läst boken och har recenserat
3:e och sista boken i den kritikerrosade serien om hemmafrun Maj och hennes familj. 
Det är slutet av 50 och början av 60-talet. Maj är gift med Tomas, grosshandlarsonen, de har två barn, Anita och Lasse som nu blivit tonåringar. Majs ängslan och oro genomsyrar hela boken, Tomas som stretar på med sitt företag som går sämre och sämre, hans drickande som går i perioder. Anitas ängslan över hur pappa mår gör att hon inte vill roa sig som andra tonåringar utan sitter hemma och bevakar, hänger mest över sina böcker.  Lasse som istället hänger med sina kompisar för att slippa vara hemma, skolan slarvar han sig igenom till Majs stora sorg. 
Maj har gjort en klassresa i livet och hennes ängslan och oro är hela tiden att inte duga. Hennes maniska städande och fejande, att baka och laga god mat är Majs livsuppgift. Då duger hon när släkten och vänner berömmer henne för kakorna och maten hon bjuder på. 
Boken är en 553 sidor bladvändare, det gör ont att läsa den. Jag sympatiserar med Maj samtidigt som hon gör mig arg. Jag känner både irritation och inspiration, irritation när hon aldrig kan släppa taget och bara njuta, vara i nuet. Nej, då kastar hon sig genast över nästa fönster som ska putsas eller nästa bulldeg som ska sättas på jäsning.
Inspirationen jag får visar sig i att jag också börjar ”blanka” tvättställ och köksbänkar, kanske baka en kaka lite då och då. Trots hennes martyrskap kan jag inte låta bli att tycka om Maj för att hon är den hon är. 
Jag ger Kristina Sandberg 4/5 möjliga för den fantastiska bok hon skrivit om en tid då det svenska folkhemmet växte fram.

Monica / Vängåvans pensionerade kulturtant

För beställning se vår hemsida: www.vangavan.se

måndag 8 september 2014

Nils Johan Tjärnlund: Vänskap och välgörenhet

W:6 är Sundsvalls äldsta ordenssällskap. Brödralogen föddes den 22 augusti år 1864, mitt under den blomstrande träpatronepoken. Få andra verksamheter i Sundsvall kan idag uppvisa en kontinuitet med obrutna traditioner under så lång tid.

Lagom till 150-årsjubileet år 2014 utges denna bok om W:6 och om staden Sundsvall. Boken är den första som ingående beskriver Sundsvallslogens historia. Här återfinns ordensmystik, träpatroner, festivitas, kulturhistoria, musik, sång och spex i en flödande skildring.

Under många decennier var W:6 ett begrepp i Sundsvall med sitt palatslika hus vid Nytorget. Där fanns ordenssalar som var hemliga för utomstående, klubblokaler, bibliotek, biljard och till och med en egen restaurang, känd som stadens förnämsta vid sekelskiftet 1900.

Genom åren har tusentals personer varit medlemmar i Sundsvallslogen av W:6. I boken möter läsarna ett rikt persongalleri, som logens stiftare Fredrik August Åslund, Emil Bredenberg och Erland Rothman och ett stort antal välkända historiska Sundsvallsprofiler, exempelvis ordensskalden Axel Berggren, ”Sveriges roligaste man”, sågverksägaren Fredrik Bünsow och källarmästaren Oscar Knaust.

Några större avsnitt berättar om det gamla Sundsvall, den stad som försvann i lågorna 1888. Läsaren får även följa med på en rundvandring i den nya praktfulla Stenstad som växte fram efter branden.

Utflykter görs också till andra miljöer, som exempelvis bryggerikvarteren ”väst på stan”, villornas Petersvik och det slottslika Merlo.

På många sätt är W:6 och staden Sundsvalls historiska öden sammanflätade och boken blir därför av intresse för alla som vill lära sig mer om den expansiva utvecklingen av Sundsvall under 1800- och 1900-talen: från norrländsk småstad till en handelsmetropol i världen.

Boken är rikt illustrerad i färg och svartvitt och innehåller många tidigare opublicerade bilder ur W:6 eget arkiv. Cirka 250 sidor och rikt illustrerad i färg och svartvitt.

lördag 6 september 2014

Jonas Moström: Himlen är alltid högre

Jonas Moström med en trogen läsare vid ett tidigare besök.
Med deckarserien om Sundsvallspolisen Johan Axberg och läkaren Erik Jensen har Jonas Moström sålt över 400 000 böcker. ”Himlen är alltid högre” är den första boken i en ny serie deckare som utspelar sig i gamla hemstaden Uppsala.

Herrklubb på Norrlands nation, Carolina Rediviva, valborgsfirande och Flogstavrålet. Jonas Moströms nya bok, som släpps i augusti, är full av typiska Uppsalaföreteelser, som snappades upp när författaren läste till läkare i stan 1992-1998. Nu jobbar han som läkare på S:t Eriks Vårdcentral i Stockholm.

– Men jag har åkt till Uppsala och gjort research en del i samband med att jag skrev boken också. Mycket har ju förändrats sedan jag bodde där, säger Jonas Moström.

Vad är det som har ändrats?

– De gamla sakerna, som var Akademiska sjukhuset ligger och Domkyrkan och så är ju likadant som alltid, men restauranger och annat växlar hela tiden i städer. En sak som jag särskilt tänkte på var bokhandeln Lunde Q, där jag brukade gå. Den låg vid ån förut, men nu är den i den där gallerian. Och så är ju Psykiatrins hus nytt och det är ju viktigt för där jobbar Nathalie Svensson.

Nathalie Svensson, som är huvudperson i ”Himlen är alltid högre”, jobbar som överläkare på Psykiatrins hus och är expert på psykopater. Under en utekväll i Stockholm skjuts en skådespelare som hon tillbringade en kärleksnatt med till döds framför hennes ögon. Mordet är identiskt med hennes man som dödades tio år tidigare när han jobbade som grävande reporter på Upsala Nya Tidning.

– Jag jobbade på Östersundposten en sommar för länge sedan, så jag har lånat redaktionsmiljön därifrån och så har jag varit i UNT:s reception och kollat, men inte mer än så, säger han.

”Himlen är alltid högre” är Jonas Moströms nionde bok på tio år. Ett tempo som är möjligt genom att han jobbar halvtid som läkare och skriver på halvtid.

– Men det är ändå ganska stressigt. Den här boken tog också extra lång tid att skriva, ett och ett halvt år. Det tar längre tid när man börjar med något helt nytt, med nya karaktärer och miljöer, säger han.

Men nu är serien i gång och det blir garanterat en fortsättning. Andra boken är redan påbörjad och även den har Uppsala som fond.

– Ja, hon bor ju där har sin familj där så där blir hon kvar. Vilka andra ställen den kommer att utspela sig i är inte helt klart, men Uppsala är givet.

Läs intervju med Jonas Moström i Sundsvalls Tidning, 28 aug.




Jonas Moström deltar i Höstfestivalen lördag 6 september då han kommer att prata om boken och signerna.

måndag 1 september 2014

Läsåret för Låna & Läs biblioteket 2014/15 startar 1 september

Malin har jobbat hela morgonen med att göra i ordning Låna & Läs biblioteket 2014/15! Men nu är det klart. Läs 55 av höstens nyutgivna böcker, behåll den hur länge som helst eller byt varje dag!

Medlemskortet kostar 399 kr och säljs från och med 1 september. Här finns broschyren med information om alla titlar i årets bibliotek, klicka här.

Se en video med Malin här

video