tisdag 21 mars 2017

Jo Nesbø, Törst


En person hittas mördad i sitt hem. Kroppen är tömd på blod och polisen upptäcker bitmärken på halsen. Kan det handla om vampyrism – ett mycket omdiskuterat begrepp inom psykiatrin. Före detta utredaren Harry Hole övertalas att hjälpa till med fallet. Han vet bättre än många andra vad vissa människor är kapabla till, och flera av kriminalhistoriens värsta seriemördare var väl diagnostiserade som just vampyrister?

Men Harry har ett eget motiv för att hjälpa polisen – att fånga mannen som kom undan. Jaktinstinkten väcks till liv och återigen tvingas Harry offra något av sig själv i jakten på den gäckande mördaren.

Jo Nesbø har skrivit elva böcker om Harry Hole. Den första, "Fladdermusmannen", kom 1997 och den senaste, "Polis" gavs ut 2013. Harry Hole har beskrivits som en av de mest plågade polismännen i Norge, om inte i hela världen. Han förlorade sin mor i cancer i 20-årsåldern och har ingen nära relation till sin far. Systern har Downs syndrom och han själv kedjeröker och dricker sig igenom de flesta av böckerna och hamnar dessutom oupphörligen i konflikt med chefer och kollegor.

Trots sitt röriga privatliv är Harry Hole en genuint duktig polis som skickats på uppdrag till såväl Australien som Thailand för att lösa kniviga fall. I "Snömannen" försöker han hitta en kvinna som anmälts försvunnen i Norge.

Läs mer om Jo Nesbøs planer för sin plågade karaktär Harry Hole här.

Inga kommentarer: