tisdag 12 juni 2018

Olle Håkansson, Wayne åker till Costa del Sol


Olle Håkansson

Olle Håkansson är uppväxt i Haga, Sundsvall, och har hämtat de flesta av bokens miljöer från staden. Att skriva har alltid varit ett stort intresse hos honom. Vanligtvis har det resulterat i kortare betraktelse och kåserier varav några är publicerade i Sundsvalls Tidning och Skönsbergsboken.

För ett par år sedan kom hans debutbok, Wayne går på Casino, som fick ett mycket bra mottagande av sina läsare och recensenter. Nu kommer hans andra bok,
Wayne åker till Costa del Sol

Monica Gullman har läst Wayne åker till Costa del Sol
Detta är Olle Håkanssons andra bok med huvudkaraktärerna Wayne Lundberg och Stefan Ekstam, kriminalpoliser i Sundsvall. Wayne får ett anrop, en liten flicka har försvunnit ur en bil utanför konsumbutiken på Riddargatan. Mamman är helt förtvivlad, hon hade bara gått in för att köpa mjölk och blöjor, när hon kom ut är dottern, lilla Signe två år borta. Man sätter in alla resurser, att ta hand om buset är en sak men när ett litet barn försvinner blir stämningen tryckt på polisstationen. Mamman anklagar sig själv, hur kunde hon lämna Signe sovandes i en olåst bil. Situationen är hjärtskärande för alla. Så kommer ett anonymt tips från Benalmadena på spanska solkusten, en bild på en liten flicka som sitter i en sandlåda och ser ledsen ut, kan det vara Signe? Wayne och Stefan får i uppdrag av polischefen Hällman att resa till platsen och ta reda på om det är den lilla flickan. Frågan är hur har hon i så fall hamnat där? Flickan på bilden har mörkt hår, Signe är ju blond. Det enda igenkänningstecknet är en vit något solkig kanin med långa öron som flickan på bilden krampaktigt kramar i sina små händer. Precis en sådan kanin som Signe har och som också försvann med henne. Nu tar boken fart och Wayne och Stefan kämpar för att hitta barnet, men tiden är knapp och ligan som ligger bakom bortrövande av små europeiska barn vill inte bli avslöjade, det handlar om stora pengar i den otäcka hanteringen.

En stundvis hjärtskärande läsning, jag får en klump i halsen. Olle Håkansson har lyckats fånga den lilla flickans utsatthet och de stora tuffa kriminalarnas kamp för att rädda barnet. Så bra skrivet av författaren, gripande och känslosamt.

Hoppas att det kommer fler böcker om karaktärerna Wayne och Stefan som jag har tagit till mig och lärt mig tycka om. Wayne, som snart är 60, är analytisk och en problemlösare, Stefan något yngre, en bjässe till polis som bara behöver spänna blicken i buset för att få dem att erkänna men som har ett hjärta av guld.

4/5 i betyg för karaktärerna och igenkänningsfaktorn i staden Sundsvall.

måndag 4 juni 2018

Monica Gullman har läst tre av vårens romaner


Här kommer mina tre sista boktips innan sommaruppehållet. Vårutgivningen av nya böcker har varit fantastisk. Bokförlagen har överträffat sig själva. Jag läser och läser men kommer aldrig ikapp, försöker välja ut de bästa, helst skönlitteratur och gärna debutanter. Ser fram emot höstutgivningen, som ser väldigt lovande ut, när jag bläddrar i Bokförlagens  kataloger. Det är ett delikat dilemma för en boknörd att välja ut de böcker jag vill läsa.

Karen Cleveland, Hon som inte vet
Författaren John Grisham skriver, ”Efter att ha läst det första kapitlet kommer du inte att kunna lägga boken ifrån dig”. Han har så rätt, jag plöjer sida upp och sida ner i jakten på upplösningen av denna spännande thriller.

Vivian Miller jobbar som analytiker åt CIA, hennes uppdrag är att avslöja ryska spioner i USA. Hon lever i ett lyckligt äktenskap med sin man Matt och deras tre barn. Så kommer Vivian över en hemlig mapp som innehåller namn på infiltratörer som lever i USA under täckmantel. Foton på fem personer klickar hon fram i sin dator, fyra helt främmande, men den femte visar sig vara hennes man, Matt.
Hon konfronterar honom och han erkänner direkt, han är en rysk infiltratör. Hela hennes liv bygger på en lögn. Den perfekta maken, den perfekta pappan, den perfekta lögnaren. Hon har svurit på att försvara sitt land men kan hon sätta dit sin man och vad händer i så fall, tappar hon sitt jobb, hamnar hon i fängelse, vad händer då med familjen och barnen?

Nu tar boken fart och jag följer Vivians rädsla och förtvivlan genom kapitel efter kapitel. Slutet får mig att tappa andan. En av den mest rafflande thriller jag läst på länge.

Karen Cleveland har jobbat som analytiker på CIA i åtta år varav de sista sex åren inom antiterrorism. Detta är hennes hemmaplan, förstår varför boken är så välskriven och proffsigt skriven. Det är hennes debutroman och den har fått stor uppmärksamhet internationellt.

Den får 4/5 i betyg

Jens Christian Gröndahl, Oftast är jag lycklig.
Dansk författare boken är på 123 sidor. 1999 kom boken, Lucca, på svenska, en kritikerrosad roman som jag läste, minns den än idag, en av de bästa kärleksromaner jag läst genom åren.

Oftast är jag lycklig, handlar om Ellinor 70 år, hon sitter och tänker tillbaka på sitt liv men också på den tid hon har kvar. Hon riktar sina tankar till sin sedan länge döda väninna Anna, vackra varma Anna som blev hennes bästa vän men som också svek henne när hon inledde ett förhållande med Ellinors man, Henning. En historia om svek och otrohet men också om kärlekens många vägar, att gå vidare efter en förlust, om vänskap, hemligheter och identitet.

Så varsamt och fint skildrat av Jens Christian Gröndahl. Språket är vackert och Ellinor blir en vän, besluten hon tar att våga säga nej till de som inte vill lyssna när hon nu väljer hur hon vill gå vidare med resten av sitt liv.

Den får 4/5 i betyg

Den sista boken är en lokal författare.

Olle Håkansson, Wayne åker till Costa del Sol.
Detta är Olle Håkanssons andra bok med huvudkaraktärerna Wayne Lundberg och Stefan Ekstam, kriminalpoliser i Sundsvall. Wayne får ett anrop, en liten flicka har försvunnit ur en bil utanför konsumbutiken på Riddargatan. Mamman är helt förtvivlad, hon hade bara gått in för att köpa mjölk och blöjor, när hon kom ut är dottern, lilla Signe två år borta. Man sätter in alla resurser, att ta hand om buset är en sak men när ett litet barn försvinner blir stämningen tryckt på polisstationen. Mamman anklagar sig själv, hur kunde hon lämna Signe sovandes i en olåst bil. Situationen är hjärtskärande för alla. Så kommer ett anonymt tips från Benalmadena på spanska solkusten, en bild på en liten flicka som sitter i en sandlåda och ser ledsen ut, kan det vara Signe? Wayne och Stefan får i uppdrag av polischefen Hällman att resa till platsen och ta reda på om det är den lilla flickan. Frågan är hur har hon i så fall hamnat där? Flickan på bilden har mörkt hår, Signe är ju blond. Det enda igenkänningstecknet är en vit något solkig kanin med långa öron som flickan på bilden krampaktigt kramar i sina små händer. Precis en sådan kanin som Signe har och som också försvann med henne. Nu tar boken fart och Wayne och Stefan kämpar för att hitta barnet, men tiden är knapp och ligan som ligger bakom bortrövande av små europeiska barn vill inte bli avslöjade, det handlar om stora pengar i den otäcka hanteringen.

En stundvis hjärtskärande läsning, jag får en klump i halsen. Olle Håkansson har lyckats fånga den lilla flickans utsatthet och de stora tuffa kriminalarnas kamp för att rädda barnet. Så bra skrivet av författaren, gripande och känslosamt.

Hoppas att det kommer fler böcker om karaktärerna Wayne och Stefan som jag har tagit till mig och lärt mig tycka om. Wayne, som snart är 60, är analytisk och en problemlösare, Stefan något yngre, en bjässe till polis som bara behöver spänna blicken i buset för att få dem att erkänna men som har ett hjärta av guld.

4/5 i betyg för karaktärerna och igenkänningsfaktorn i staden Sundsvall.

Önskar alla mina bokvänner en riktigt fin sommar som börjat så bra, högsommarvärme i maj månad. Vi hörs igen i slutet av augusti, då kommer nya boktips från mig. Annars finns jag på plats i Bokhandeln alla söndagar hela sommaren, kom in och prata böcker med mig!

Monica Gullman 


tisdag 29 maj 2018

Jo Nesbø, Macbeth


Kommissarie Macbeth är stadens främsta polis. När ett tillslag mot en stor knarkleverans förvandlas till ett blodbad blir det hans uppgift att rensa upp. Macbeth tycks ha allt inom räckhåll – makt, pengar och respekt. Men han är även en före detta missbrukare, med ett trasigt förflutet. Plågad av hallucinationer och paranoia kommer han inte att kunna få det som rättmätigt är hans, om han inte dödar för det. Jo Nesbø har förvandlat Shakespeares berömda pjäs till en gastkramande thriller om makt, hämnd och skuld.







Jo Nesbø är den framgångsrike börsmäklaren som sadlade om till författare. Vid sidan av författarskapet är han även sångare i rockbandet Di derre.

I sitt hemland Norge är Jo Nesbø den absolut störste kriminalförfattaren genom tiderna och han blir alltmer populär för varje ny bok. Sammanlagt har Jo Nesbøs böcker sålt i över 28 miljoner exemplar världen över. De är översatta till fler än 50 språk och finns tillgängliga i långt mer än 100 länder. Bara i Norge har böckerna om Harry Hole sålt mer än en miljon exemplar.

Men framgången sträcker sig långt utanför Norden. I både USA och Storbritannien har han uppmärksammats med strålande recensioner och stora kampanjer. I dag räknas han som ett av de stora internationella namnen inom genren.

Recensioner
Jo Nesbøs bok Macbeth är del av ett internationellt samarbete mellan ett tjugotal förlag, fyrahundra år efter Shakespeares död, med syfte att det ska bli ett antal böcker av några av vår tids mer kända författare som Margaret Atwood, Gillian Flynn och Anne Tyler.

Shakespeares Macbeth är en riktigt blodig och mörk historia. Och inte mindre blodig blir den när Jo Nesbø sätter tänderna i den och förflyttar dramat till Skottland på 1970-talet till en grym och smutsig industristad i Skottland, där det dimmiga vädret matchas bara av den moraliska smog som karaktärisera dess invånare.

Jo Nesbø är hyfsat trogen originalet trots att han förflyttar berättelsen till en annan tid och andra förutsättningar. Det är spelsyndikaten, knarkhandeln och MC-gängen som blir förutsättningarna på Nesbøs scen. Här finns Shakespeares Duncan, kung över Skottland, som polisdirektör. Banqou och Duff, generaler i kungens arme, är i Nesbøs version lägre chefer inom polisen

Macbeth, chefen för polisens specialenhet Gardet, vill störta Duncan och ta över makten inom polisen. Men bakom Macbeth är det Lady som styr, det är hon som viskar konspiratoriska idéer i Macbeths öra. Och Macbeth lyssnar.

Den som kan sin Shakespeare vet att Macbeth dödar kung Duncan av Skottland och skyller mordet på dennes närmaste betjänter. Så också i Nesbøs version och det stannar inte heller vid detta. Men som man bäddar får man ligga. Ett mord kräver flera mord. Slutscenerna är blodiga såväl i originalet som i Nesbøs.

Berättelsen handlar om makt, hämnd och skuld, allianser byggs och raseras. När de inte längre behövs för den egna makten är allianserna förbrukade och kan kastas. Liv eller död avgörs helt enkelt av om det gynnar den som sitter på makten.

Det är en lysande idé att Nesbø tolkar Shakespeares roman som en polisroman men den är milslångt ifrån hans tidigare Harry Hole romaner. Med 618 sidor kan man kanske känna att Nesbø landat poängen långt innan den oundvikliga, ordrika konfrontationen mellan Macbeth och Duff, (Macduff i Shakespeares original).

Lennart Bergström
Bokhandlare




måndag 28 maj 2018

Leif GW Persson, Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv : Berättelsen om mitt yrkesliv


Detta är historien om hur Gustavs grabb, Professor Wille Vingmutter, blev Professor Leif GW Persson. Om hur en dröm om ett liv som Mästerdetektiv blev till en karriär i att studera och lösa brott.

Boken släpps 29 juni 2018.

Detta är Leif GW Perssons andra memoarbok. Den första, Gustavs grabb, utkom 2011.


Monica Gullman läste Gustavs grabb:

Leif GW Persson berättar om sin klassresa. Han växte upp i en arbetarfamilj, pappa jobbade som byggnadsarbetare, mamma var hemmafru. Som liten fick han ofta följa med sin pappa på jobbet. Mamma var ”sjuklig ” och orkade inte med att ta hand om Leif.

Detta genomsyrar hela boken, hans fina relation till sin pappa och hans hat och avoghet till sin mamma. Han berättar om sin uppväxt, duktig i skolan, han ville bli något, där startade hans klassresa. Han berättar också om sina demoner, sina depressioner sitt häftiga humör, sina kvinnohistorier. Han missbrukade och gör fortfarande till viss del både mat och sprit.

Sin första bok, Grisfesten, skrev han när han var 34 år. En bok som sålts i en miljon ex bara i Sverige. Nio böcker har det blivit i genren spänningsromaner.

Gustavs grabb är mycket välskriven, precis som allt annat GW författat. Den är självutlämnande, han beskriver sig själv som en skitstövel och en allmänt odräglig människa.

Jag läste boken med stort intresse. Min bild av GW har absolut förändrats, faktiskt till det positiva. När jag ser honom i TV-sofforna ser jag honom som ”Gustavs grabb”.

Boken är en hyllning till en pappa som alltid ställde upp och var närvarande för sin grabb, till skillnad från mamma som bara tänkte på sig själv i alla sammanhang.


Monica Gullman








tisdag 22 maj 2018

Leah Gitome, I in every you

I in every you – poesi på engelska

Leah Gitome, poet.
                                                  Leah Gitome, poet. Foto: © Anders Brinnen.

Hennes dröm är att bli poet och kanske också föreläsare, ”motivation speaker” som hon uttrycker det. Leah Gitome är född i Kenya, andra barn i en familj med tre barn. Hon har två bröder och en syster. Hennes föräldrar var ledande tjänstemän innan de gick i pension och driver nu en farm i Nairobi, berättar hon.

Leah Gitome, In every you, COVER Hennes nya liv i Sverige startade 2013. Här kände hon sig välkommen och här öppnades möjligheter för henne att förverkliga sina drömmar.

Efter fem år av hårt arbete är hon färdig med sin första poesibok, den bok du nu håller i din hand. Hennes liv är som hennes poesi. Vardagliga reflektioner och djupa livserfarenheter har skapat den kvinna hon är i dag. Varje del av hennes erfarenheter och personlighet speglas i hennes dikter.

Öppna boken och följ med på hennes resa.





Kjell Larsson, Blåst på allt


Seppo Penttinen, Yrsa Steniuis, Rättsskandalen!?


Vi känner den som "århundrades rättsskandal, historien om Sture Bergwall (alias Thomas Quick) som åren 1994–2001 dömdes skyldig till åtta mord han inte skulle ha begått men däremot erkänt i bekännelser som var så falska att ett barn borde ha genomskådat dem. Enligt den gängse föreställningen om rättsskandalen fälldes Sture Bergwall till ansvar för brotten utifrån manipulerade förundersökningar under ledning av en ohederlig åklagare biträdd av likaledes ohederliga tjänstemän, bland dem en förhörsledare som inte drog sig för att begå mened i rättssalarna. Skandalen avslöjades av den namnkunnige, numera framlidne journalisten Hannes Råstam som postumt har backats upp av de flesta ledande opinionsbildare i Sverige.

I boken ”Rättsskandalen?!” vänder Yrsa Stenius och den ansvarige förhörsledaren, kriminalinspektör Seppo Penttinen (numera pensionerad) upp och ned på den förhärskande historien om rättsskandalen som de anser falsk. En rättsskandal har förvisso ägt rum menar Stenius och Penttinen. Men den inträffade inte när Sture Bergwall utreddes, lagfördes och dömdes för mord. Den inträffade när Bergwall frikändes på det sätt som skedde: Sture Bergwall beviljades resning i mål efter mål och frikändes utan att på nytt ställas inför rätta. Bergwall förhördes knappt på de nya berättelser han levererade till stöd för sina anspråk på att ha blivit felaktigt dömd. I förloppet som ledde till att Sture Bergwall beviljades resning i samtliga mål där han dömts för mord, tog medierna aktivt parti, hävdar Yrsa Stenius i sitt inledande avsnitt. Till sist drev medierna rentav rättsväsendet framför sig till den punkt där alla åtal lades ned.

Seppo Penttinen berättar för första gången utförligt om hur polisutredningen gick till – i motsats till allt som hävdats offentligheten. Penttinens skildring av 8 års utredningsarbete i ständig närkontakt med Sture Bergwall redovisar en unik erfarenhet som han är ensam om.

Tord Grip, Fotbollsspelarpojken : en biografi om Tord Grip


Tord Grip är en av våra främsta tränare. En legendar inom såväl den svenska som internationella fotbollen. Med lag som Lazio, Manchester City, det engelska och det svenska fotbollslandslaget, Elfenbenskusten och Kosovo på meritlistan. Samtidigt är historien om Tord lika vidunderlig som osannolik. Född 1938 i Ytterhogdal i en stor syskonskara var framtiden utstakad. Skogsbruket kallade. Men Tord ville annat.

Stefan Lövgren är journalist och författare. Han har tidigare skrivit Sven-Göran "Svennis" Eriksson biografi som blev en försäljnings- och läsarsuccé.

Möt Tord Grip på Litteraturscenen under Nationaldagen 6 juni. Se programmet här.

Susanne Boll, Eldsystrar


Eldsystrar är en vass, psykologisk thriller där en tät intrig kombineras med både mörker och oväntade vändningar. Susanne Boll är utbildad psykolog vilket avspeglas i de trovärdiga personskildringarna.

Vera Liljas favoritklient Ayana kommer inte till den avtalade terapitiden och hennes frånvaro oroar Vera. Det visar sig vara en berättigad oro.

Vera Lilja är en erfaren och omtalad psykolog med mottagning vid Odenplan i Stockholm. Hon är en skicklig psykolog, men har under en tid mottagit anonyma hot som blivit alltmer påträngande. Någon som är våldsam, kränkt och driven av ett glödande hat riktar allt fokus mot Vera Lilja.

I Veras ungdom förlorade hon båda sina föräldrar i en fruktansvärd eldsvåda, där även hennes syster blev svårt skadad. Vera har i hela sitt liv känt en enorm skuld och försöker sona den genom att hjälpa andra. När det visar sig att Ayana är kidnappad gör sig det förflutna påmint. Det som Vera i ett helt liv försökt att glömma. Veras psykologiska kunskaper sätts på spel - det handlar om liv eller död.

SUSANNE BOLL föddes 1972 i Motala och är psykolog, journalist och författare. Hon har tidigare skrivit tre relationsromaner men har nu tagit klivet över till spänningsgenren. Susanne Boll bor i Stockholm med sin familj.
 
Läs mer om Susanne Boll här.

Caroline Engvall, Judasvaggan


Ett dött spädbarn, ömsint inlindat i en filt, hittas i en strandad roddbåt vid Årstaviken och Ulrika Stenhammar, utredare vid Citypolisens sexualbrottsgrupp, kopplas in.

Journalisten Lovisa Ling lider av sviterna efter sexuella övergrepp. Just när hon tänker att hennes karriär är över stöter hon på ett ärende som hon inte kan släppa. Ett globalt nätverk på internets skuggsida skyr inga medel för att utnyttja små barn, med stora pengar och makt inblandade. Ett informellt samarbete mellan den rutinerade polisen och den unga journalisten inleds. Men de båda kvinnornas relation utvecklas i en riktning som ingen av dem hade räknat med. Tills Ulrika Stenhammar inser att Lovisa Ling döljer något för henne, något som kan få livsfarliga konsekvenser för dem båda

Uppföljaren till hyllade Ärren vi bär! 

Caroline Engvall är journalist och debuterade som fackboksförfattare 2008 med storsäljande biografin 14 år till salu. Sedan dess har hon utkommit med ett flertal uppmärksammade böcker som belyser ungas utsatthet och hon ägnar stora delar av sin tid åt kampen mot sexuellt utnyttjande av unga. Våren 2017 utkom Carolines första skönlitterära bok Ärren vi bär, som 2018 nu följs av Judasvaggan, andra delen i serien om Ulrika Stenhammar och Lovisa Ling.

Caroline började som femtonåring skriva för Elfsborgs Läns Allehanda i Vänersborg och har varit reporter, redaktionschef och senare chefredaktör på tidningen FRIDA. Sedan 2003 är hon frilansande skribent och redaktör för några av Sveriges största magasin, bland andra Metro, Kupé, Vi Föräldrar och Aftonbladet. Caroline blev Årets modiga Mama 2011 och driver också den ideella föreningen Inte till salu som vidareutbildar professionella som möter utsatta unga som använder sex som självskadebeteende.

måndag 21 maj 2018

Björn Persson, Tiden läker alla sår


Monica Gullman har läst
Björn Persson, Tiden läker alla sår

Boken är del fyra i serien som utspelar sig i staden mellan de två bergen.

Att läsa Björn Perssons böcker är som att sitta på ett skenande höghastighetståg. Det gäller att hålla i sig och hänga med i svängarna.  Galenskaperna och våldet avlöser varandra, jag skrattar och förfäras sida upp och sida ner. Hans karaktärer har verkligen fastnat jag kommer att sakna dem när det inte kommer fler böcker i serien, (som Björn Persson säger).

Den timide kriminalpolisen Stig (Stickan) Elofsson, som inte gör så mycket väsen av sig men är smart och analytisk. Han har blivit omplacerad till länets Cold Case avdelning  Hans kollega, Bo Nilsson, lite lat, men när det blir allvar är han på topp och kör igång i ett rasande tempo. Hans humör ställer till det för honom, särskilt när ”finkriminalarna” från huvudstaden kommer och lägger sig i hur landsortspolisen arbetar. (Stockholmsjävlarna, skriker Bo Nilsson)

Journalisten, Lenny Eriksson, (tjocksmocken) arbetar på nåder på Extrabladet, stans nuförtiden enda tidning. En rundlagd liten man som är en fena på att nosa sig till allt som händer i staden mellan bergen, och har ett rejält kvinnotycke till allas förvåning. Naturligtvis börjar det med ett mord, en blond kvinna blir skjuten till döds under en rundvandring på en av stadens fabriker. ett politikermord konstaterar man.

Det är burleskt och knasigt, svordomarna duggar tätt. Underhållningsfaktorn är hög. Många lösa trådar, vilka författaren på ett mirakulöst sätt knyter ihop i slutet av boken

Monica Gullman
Vängåvans kulturtant

Anders Roslund, Tre timmar.


Monica Gullman har läst 
Anders Roslund, Tre timmar.

Tre timmar är den fristående fortsättningen på Tre sekunder och Tre minuter, som han skrivit tillsammans med den nu bortgångne Börge Hellström.

Ander Roslund skriver i slutkommentarerna i boken att grunden i en spänningsroman är att det finns en kriminalkommissarie (Ewert Grens) och en grovt kriminell person och gärna infiltratör (Piet Hoffman). Dessa har varit huvudkaraktärer i de två tidigare böckerna i serien.

Boken börjar med att man hittar ett lik för mycket på stans bårhus. Ewert Grens kallas till platsen. Nästa dag hittar man ytterligare ett lik och spåren leder till en låst container i Värtahamnen i Stockholm. När den öppnas hittar man 67 döda kroppar. När kropparna och kläderna undersökts hittas en avancerad mobiltelefon insydd i fodret på en jacka, ett av fingeravtrycken på mobilen visar sig vara Piet Hoffmans. Ewert Grens måste hitta Piet Hoffman och få en förklaring varför hans fingeravtryck finns på en mobil hos en död flykting. Men Piet Hoffman befinner sig på en annan kontinent i Västafrika där hans arbete är att skydda matkonvojer mot överfall, konvojer som ska ta sig till svältande människor på flykt. Ewert Grens reser till Niamey i Västafrika för att hitta Piet Hoffman och få honom att genom vädjan och hot infiltrera flyktingligorna som tjänar stora pengar på människor i nöd - och det måste gå fort.

Vissa delar i boken får jag stålsätta mig för att orka läsa. Flyktingarnas liv från Västafrika till ett tryggare liv i Europa som Tyskland och Sverige. De jobbar och sparar i flera år för att få ihop pengar till en plats på en ranglig båt, överfyllda flottar och till slut en låst container utan vare sig vatten eller mat. Packade på varandra.

Så skickligt skrivet av Anders Roslund. Boken är minst lika bra som de två tidigare i serien. Berörande och stark. Tre timmar är skillnaden mellan liv och död. Vad jag förstår av sluttexten kommer det två böcker till så småningom i serien, det ser jag fram emot.

Den får 5/5 i betyg av mig för temat och de två huvudkaraktärerna, Ewert Grens och Piet Hoffman.

Monica Gullman Vängåvans kulturtant


lördag 19 maj 2018

Gabriella Ullberg Westin: Slaktaren



Nu kommer Gabriella Ullberg Westins fjärde bok om Johan Rokka och hans kollegor på polisstationen i Hudiksvall, Slaktaren

Det är i början av oktober och älgjakten i Hudiksvallstrakten är i full gång. En tidig morgon gör slaktaren Hans Larsson en makaber upptäckt när han hittar en människokropp upphängd i krokar i slakteriets tak. Johan Rokka och hans kollegor på Hudiksvallspolisen får ärendet på sitt bord. Det råder inga tvivel om att offret blivit utsatt för tortyr, och snart visar det sig att detta bara är ett i raden av bestialiska mord. Polisen söker efter sanningen bakom brotten och den visar sig grymmare än de någonsin kunnat föreställa sig. Slaktaren är en historia om girighet och hämnd, med snabbt tempo och flera parallella handlingar som flätas ihop.




Fixaren är hennes tredje bok om Johan Rokka och hans kollegor på polisstationen i Hudiksvall. I Fixaren är temat social engineering - att gärningsmannen genom sin sociala förmåga manipulerar andra att lämna ut känslig information eller begå brott. 
En kylig kväll i mars skjuts en 25-årig man ihjäl efter ett biobesök. Kriminalinspektör Johan Rokka leder förundersökningen och snart riktas intresset mot en vän till offret, som var i närheten när mordet begicks.

Vd-assistenten Amanda Bruse kämpar med att komma tillbaka efter en lång sjukskrivning. Företaget hon arbetar på står inför lanseringen av en produkt värd miljardbelopp och när en av företagets nyckelpersoner spårlöst försvinner skakas tillvaron om rejält. 

Polisen har nu både ett mord och ett försvinnande att hantera. Och när Rokka mitt i allt råkar ut för en personlig tragedi står plötsligt hela hans framtid på spel.

Springpojken är andra boken i serien Morden i Hudiksvall.

Dagen efter studenten hittas artonåriga Tindra Edvinsson knivskuren till döds på utsiktsplatsen Köpmanberget. Mordet påminner om ett fall för tjugo år sedan då en ung kvinna försvann spårlöst från sin studentfest. Kriminalinspektör Johan Rokka kopplas in på mordet. Men det väcker plågsamma minnen till liv den försvunna kvinnan var hans ungdomskärlek Fanny och parallellt med utredningen börjar han nysta i det gamla fallet. Snart kommer Rokka i kontakt med den grovt kriminella världen och plötsligt står han återigen öga mot öga med en person han helst av allt velat glömma. Hur långt ska han behöva gå för att lämna sitt tidigare liv bakom sig för gott?



Ensamfjäril är Gabriellas debutroman.

Det är julafton och ett våldsamt snöoväder lamslår Hudiksvall. På eftermiddagen får polisen ett larm om att Henna Pedersen, gift med Sveriges bästa fotbollsspelare, har hittats mördad i hemmet. Den hemvändande polisen Johan Rokka får brottsutredningen på sitt bord. När ytterligare ett kallblodigt mord sker anar han att hans jobb och förflutna obönhörligen kommer att flätas samman. Ju mer han nystar i det som hänt, desto säkrare blir han på att fotbollsspelaren döljer något och aldrig egentligen kände sin fru. 





Gabriella Ullberg Westin är född 1973 och uppvuxen i Hudiksvall. Tidigare bodde hon i Italien där hon arbetade som fotomodell. Idag lever hon i Stockholm med sin familj och är verksam inom kommunikation. På fritiden löptränar hon och har sprungit flera långdistanslopp.

torsdag 17 maj 2018

Niklas Natt och Dag, 1793

Niklas Natt och Dag,  Foto Gabriel Liljevall

Bellman noir i makaber historisk mordhistoria

Gustav III är död. Mer än ett år har gått sedan skotten föll på maskeradbalen. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Riket styrs av egenintressen medan folket far illa. Ingen litar på någon. Överallt frodas missnöje och paranoia.

Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya.

Cecil Winge har varit Stockholms poliskammare behjälplig med sitt skarpsinne förr. Nu vacklar hans hälsa, men han krävs på en gentjänst han inte kan neka. Tiden är knapp, och den vinter som ska bli den svåraste Stockholm skådat på ett decennium är i antågande.

Ur fyra berättarperspektiv klär Niklas Natt och Dag av den sen-gustavianska tiden dess prakt och ståtlighet, och avtäcker en era av kött och blod, nöd och förtvivlan, men också förhoppningar och den vilja till förändring som sått fröna till vårt eget samhälle.

1793 är Bellman noir, en beckmörk sentida ättling till Drottningens juvelsmycke och ett knytnävsslag mot den idylliserade bilden av svenskt 1700-tal.

Niklas Natt och Dag, var chefredaktör för tidskriften Slitz mellan oktober 2006 och oktober 2008, då han övergick till frilansverksamhet. Niklas är multiinstrumentalist och spelar förutom gitarr, även nyckelharpa, munspel, mandolin, mungiga och shakuhachi (japansk bambuflöjt). Han bokdebuterade 2017 med romanen 1793.

Recensioner

Jag har läst boken, sent omsider när den dök upp i min stapel av böcker att läsa.


1700-talet förknippar man gärna med krinoliner, rokoko och sirliga förgyllda möbler. Men under ytan var detta århundrade så mycket mer - smuts, fylleri, snusk, cynism, fattigdom och sjukdomar.

Ett svåridentifierat lik, en torso, flyter upp år 1793 i Stockholms avträde, Fatburen. En svårt lungsjuk och en fyllkaja, döende och stympade, engagerar sig i att ta reda på sanningen om vad som hänt.

Romanen är uppdelad i fyra avdelningen som belyser vad som hänt från olika håll. Ett genialiskt berättartrick som gör att boken blir en bladvändare. Förutom huvdpersonerna, Cecil Winge och palten Mickel Cardell, dyker hororna, alkisarna, paltarna, arroganta ämbetsmän, vämjeliga adelsmän och försupna präster upp.

Lysande miljöbeskrivning, otäck samhällsskildring och nästan outhärdligt dyster. Men mitt i allt detta dyker ibland en strimma hopp om mänsklighet och ömhet för att på nästa blad försvinna ned i smutsen.

Den här romanen gör ont. Men det ska den för att vi ska inse att världen trots allt har blivit bättre.

Boken får 5 av 5 i betyg.

Lennart Bergström



”Jag rekommenderar den starkt. En märkvärdigt bra bok. Till att börja med väldigt bra tidsskildring och sedan väldigt välskriven.”
/Leif GW Persson

”Det här är en spännande, otäck, smart och vacker historia. Att läsa den är en liten present.”
/Fredrik Backman

”Den ÄR bra. Ruggigt bra faktiskt.”
/Malin Persson Giolito

"En högst imponerande debut ... Lysande miljöskildringar och otäck samhällsskildring, perfekt balans mellan tidstypiska uttryck och nutida berättarteknik."
/Dagens Nyheter

"... snart är jag förtrollad och läser allt ivrigare. 1793 är en bladvändare ... Om du faller i tårar då och då är det inget att skämmas över: den här romanen ska göra ont. Och kanske finns det i Niklas Natt och Dags briljanta debut rentav en sens moral: det som föddes ur denna ståndssamhällets apokalyps var något bättre: demokrati, yttrandefrihet, mänskliga rättigheter. Det var helt enkelt inte bättre förr." /Aftonbladet

”Han manar skickligt fram de suggestiva stämningarna i huvudstadens gränder … Jag läser gärna Niklas Natt och Dags historia om 1794 också.” Sundvalls Tidning

"Årets svenska debutant? Styrkan i berättandet är kopplingen mellan gamla uttryck och ord och ett modernt sätt att förpacka det hela på. Jag är djupt imponerad."
/Mariestads Tidning

"Som miljöskildring är 1793 enastående suggestiv och livfull. Personskildringen är enklare men tillräckligt uttrycksfull får att helheten skall bli slagkraftig. Författarens skräckfyllda skildring av våldet väjer inte för ett grymt detaljarbete utan att hamna i det spekulativa. 1793 är en rakt igenom välformulerad, slagkraftig text, som helt fångar läsaren genom den omfångsrika romanen. Det är en underhållande skräckhistoria som vilar tryggt på en svunnen verklighet."
/BTJ

"Höglitterär historisk spänning. 'Samhällets olycksbarn' möter 'När lammen tystnar' ungefär. ... det bästa jag läst i genren sedan Tom Rob Smiths fantastiska Stalinrysare 'Barn 44"'."
/Johan Zillén, Bokboxen