fredag 17 augusti 2018

Håkan Nesser, De vänsterhäntas förening

Medan Marten Winckelstroop och Rejmus Fiste ännu går i Oosterby småskola bildar de De vänsterhäntas förening. Flera årtionden senare brinner ett gammalt pensionat ner till grunden och ett antal människor omkommer. Det ena hänger ihop med det andra, men det finns ingen kvar i livet som kan förklara hur. Nästan ingen.

Det har gått femton år sedan den sista boken om kommissarie Van Veeteren kom ut. Det har gått sex år sedan man senast kunde läsa om inspektör Gunnar Barbarotti. I De vänsterhäntas förening möts de för första (och enda?) gången.


"Det som slår mig främst vid läsningen är hur infernaliskt underhållande Håkan Nesser skriver. Och hur mycket humor det är i all den svarta och demaskerande berättelsen. Han har ett fast grepp om språket och det är en ren njutning att vända blad. Bara ren utmattning och några andra krävande uppgifter hindrade mig från att sträckläsa boken. Håkan Nesser är tillbaka som bäst.

Det rör sig som vanligt inte bara om spänningslitteratur, även om han är en mästare i att spinna intriger. Här finns också alla dessa intressanta personer som alla ropar efter sin egen roman." UPPSALA NYA TIDNING


Monica Gullman recenserar, 2018-08-12

Detta är Håkans 31:a bok, han har skrivit skönlitteratur men är väl mest känd för sina kriminalromaner.

Nesser är nu tillbaka efter 15 år med den nu pensionerade kriminalkommissarien Van Veteren. Inspektör Gunnar Barbarrotti är med i boken så också Kommissarie Munster, Nessers mest kända karaktärer i hans deckare.

Van Veteren ska fylla 75 år hans hustru har bokat en resa till Loewingen med hotell, vandringar och god mat för att fira sin man. Strax innan de ska resa ringer Munster och vill prata om ett 21-år gammalt fall. Fem människor har blivit innebrända på ett pensionat i just Loewingen, mordbrand konstaterades det, man hittar ingen skyldig och dådet förblir ouppklarat.
Men nu har man hittat ett nergrävt lik, en man som visar sig vara den person som polisen kanske trodde kunde vara den skyldige till dådet. Fallet ska tas upp på nytt.

Van Veteren blir motvilligt inblandad och ivrigt påhejad av sin hustru börjar han rota i det gamla fallet.

540 härliga sidor skrivet med Håkan Nessers underfundiga och humoristiska språk. En klurig handling som lockar till sträckläsning sida för sida. Och så suveränt och proffsigt skrivet när sluter närmar sig och alla lösa trådar ska knytas ihop på ett mirakulöst sätt.

Boken får 4+/5 av mig i betyg

Boken är med i Låna & Läs 2018/2019.

Monica Gullman

Inga kommentarer: