måndag 3 september 2018

Anne-Marie Schjetlein, Döden ingen ser


En sjuksköterska hittas död på rälsen efter att ha sagt upp sig från sjukhuset. Många tvivlar på att Lotta skulle ha begått självmord. Hon verkade alltid så glad, älskade sitt jobb och var omtyckt av kollegorna.

Sjukhuskorridorerna sjuder av rykten och snart är Lottas död inte det enda märkliga dödsfallet. Kirurgen Andreas Nylund känner sig alltmer otrygg och pressad i sin arbetssituation och med det ökar risken för att allvarliga vårdmisstag begås.

När olyckan väl händer får den ödesdigra konsekvenser.

Anne-Marie Schjetlein väver samman ett nät av relationer och livsöden i en dagsaktuell sjukhusproblematik. Döden ingen ser är den tredje fristående boken i serien om kirurgen Andreas Nylund och den kantstötta villaidyllen i Tylösand, uppföljare till Döden kvittar det lika och Döden den bitterbleka.

Sagt om boken
Det här är ett habilt hantverk, gjort av någon som både har stor insikt i vården och som behärskar konsten att bygga en medryckande berättelse.
/Hallandsposten

"Det här är bra, rentav fantastiskt bra, och jag vill bara läsa mer av Schjetlein."
/Bokhyllan

"Det är både otäckt, spännande och hög igenkänning på en och samma gång."
/Villivonkansbooks

Om Anne-Marie Schjetlein

Anne-Marie Schjetlein debuterade 2014 med ”Döden kvittar det lika”. ”Döden den bitterbleka” var uppföljaren, utgiven 2016. Den tredje boken i serien om kirurgen Andreas Nylund ”Döden ingen ser” utgavs hösten 2017.

I hela sitt vuxna liv har Anne-Marie Schjetlein arbetat inom sjukvården. Hon är utbildad sjuksköterska med magisterexamen och har huvudsakligen arbetat inom operationssjukvård. Vid sidan om författandet arbetar hon med att utbilda studenter-och sjukvårdspersonal i hjärt-lungräddning och akut omhändertagande. Därför är det ingen tillfällighet att intrigen i hennes relations-och spänningsromaner utspelar sig i sjukhusmiljö. Livet på ett sjukhus är en komprimerad värld. Den innehåller sorg, lidande, smärta och död, men också glädje, hopp, lättnad och liv. På ett ögonblick kan pendeln slå från eufori till katastrof. En mycket passande kuliss för spänningsromaner, enligt författaren.

Människors uppväxt och barnets perspektiv är ytterligare en viktig komponent i hennes berättande.

”Barn far illa i dag och borde inte behöva göra det. Det är inget vi kan blunda för, det kan inte nog belysas. Jag tror inte att det finns vuxna människor. Bara små och stora barn i vilsna kroppar. Hur påverkas en människas liv av en trasig uppväxt? Kan det föda hat och en vilja till hämnd? Och vad kan hända då?”

Med norska föräldrar, uppvuxna i Tromsö, har hennes livsresa ringlat sig genom Sveriges avlånga land. Hon är född i Sverige och har bott på flera platser runt om i landet. Från Eksjö i Småland till städer i Norrbotten som Luleå, Pajala och Kiruna, via Storfors i Värmland till västkusten, Mölndal, Göteborg, Särö och Halmstad.Sedan 2016 bor hon i Stockholm.

Inga kommentarer: