torsdag 29 augusti 2019

Frida Skybäck, Bokcirkeln vid världens ände

En solig majdag flyttar svenskättlingen Madeleine Grey till Ljusskär i Skåne för att praktisera i den populära Frihetskyrkan, men hennes vistelse får ett abrupt slut när hon en kväll packar sin väska och försvinner spårlöst. Trettio år senare mottar hennes syster Patricia ett anonymt brev med Madeleines halsband i och hon bestämmer sig för att resa till den lilla strandbyn i ett sista försök att hitta sin syster.
Patricia tar in på Ljusskärs enda hotell, Monas Bed, Breakfast & Books, där många av de boende samlas för att skvallra och äta Monas omtyckta tångbullar. Snart lär Patricia känna en omaka grupp kvinnor som förenas genom sin bokcirkel och mellan litterära samtal, kärleksbekymmer och äktenskapsproblem börjar kvinnorna nysta i Madeleines mystiska försvinnande. Men alla är inte lika tillmötesgående och Patricia inser att hennes frågor river upp gamla sår.
Vad var det egentligen som hände med Madeleine den där ödesdigra sensommarkvällen och vad är det för en mörk hemlighet som människorna i byn är så måna om att bevara?
Bokcirkeln vid världens ände är en charmig och hoppfull historia om hur kärlek och vänskap kan läka gamla sår och hjälpa någon att börja om på nytt.

»Tilltalande jordnära humor blandat med utsökt fängslande färgstarkt persongalleri. Tala om njutbar läsning!« Boktokig
»Bokcirkeln vid världens ände är en bok som fullkomligt sprudlar av läs- och berättarglädje.« Johanna Wistedt, recensent i Amelia
»Tempot, spänningen och nyfikenheten driver läsaren framåt. Karaktärerna är skissade med värme och i den pittoreska miljön finns också en dos humor.« BTJ

Frida Skybäck bor själv i Skåne med sin man och deras två barn. Hennes senaste bok, Bokhandeln på Riverside Drive, hyllades av både läsare och kritiker. Bokcirkeln vid världens ände är hennes sjunde roman.

Sagt om boken
Boken handlar om Ljusskär ett litet samhälle i sydöstra Skåne.
Dit kommer Patricia från USA för att en gång för alla ta reda på vad som hände när hennes syster Madeleine försvann därifrån för 30 år sedan. Patricia tar in på Monas Bed & Breakfast & Books ett litet hotell mitt i byn. Hon lär känna Mona, Doris, Marianne och Monas dotter Erika och hennes lilla dotter Lina som är där på semester. Vartannat kapitel i boken får man följa Madeleine som kommer som 20-åring till Ljusskär för att praktisera i den populära frihetskyrkan. Hon träffar den karismatiske och charmige prästen Lindberg som alla unga flickor blir förälskade i.
Kvinnorna på Monas B&B&B bestämmer sig för att starta en bokklubb, alla är mycket bokintresserade och med Doris i spetsen drar de igång. Samtidigt frågar Patricia runt till alla hon träffar om de vet vad som hände Madeleine, ingen kan hjälpa henne, allt hon får veta är att hon packat sin väska och klev på en buss till Malmö.
Nu har jag kommit in i boken och jag kan inte sluta läsa. Karaktärerna är underbara.
Doris med sitt stora bokintresse. Änkan som i dubbelsängen där hennes man sov har byggt upp ett lager med romaner.
Mona som älskar att stå i sitt kök på hotellet och baka bullar och laga god mat trots att kroppen värker och behöver vila hon är ju i alla fall 68 år.
Marianne den åldrande fd filmstjärnan som går omkring i skyhöga klackar och tjusiga märkeskläder. som till slut måste inse att hon får inga roller längre utan livet tar en annan riktning.
Evy som sitter där i sitt hus, den nu pensionerade sjuksköterskan som sörjer sin lille son som drunknade i havet utanför byn.
Vad hände egentligen för 30 år sedan i Frihetskyrkans lokaler, unga flickor med trasiga bakgrunder kommer som praktikanter och spårlöst försvinner efter några månader. Något som Evy uppmärksammat men ingen vill lyssna på när hon försöker berätta.
Boken är som sagt en bladvändare, alla boktitlar som dyker upp på sidorna, jag känner mig riktigt hemma när jag läser.
Det är ju en feelgood roman och såklart har den ett lyckligt slut även om den blir nog så dramatisk de sista sidorna.

4/5 i betyg
Monica Gullman

Inga kommentarer: