fredag 25 oktober 2019

Anna Fock, Väderfenomen

Anna Fock, foto Ola Kjelbye
 Kysjtym är ett litet samhälle i södra Uralbergen, okänt för de allra flesta. Men det skulle kunna fogas till en rad namn på platser som vi alltför väl känner till: Tjernobyl, Fukushima. Inte långt därifrån ligger Majak, den topphemliga anläggning som på femtiotalet var den sovjetiska atombombens vagga.

Igor växer upp i Kysjtym under Sovjettiden. En händelse i barndomen får avgörande betydelse för hur hans liv ska komma att utspela sig han blir vittne till en väns oförklarliga död, men saken tystas ner. Under sin uppväxt med mormor, mamma och syster, vidare till studier, upptäckten av punken och den första förälskelsen har han en ständig känsla av att det är något i själva marken som förgiftar människors tankar och kroppar.

Vad är det som har drabbat hans stad? Det kommer att dröja ytterligare en generation innan förhållandena börjar klarna. Den unga Ksenia blir miljöaktivist i ett annat Ryssland, som visserligen erkänt vad som hände 1957, men som ändå lever i förnekelse. Väderfenomen är en rik roman om familj, kärlek och vänskap: om liv som utspelar sig mitt i en nedtystad katastrof och om kampen för sanningen.

Anna Fock tilldelades för sin debutroman Absolut noll (2013) Borås Tidnings debutantpris och Katapultpriset. 2016 kom Cirkus Smuts. Fock har mutat in ett eget område i den sam­tida prosan; hon skriver om liv i utkanten och återvänder med sin tredje roman till debutbokens ryska miljöer.

Augustprisnominerad för Årets svenska skönlitterära bok!

Juryns motivering

I Väderfenomen skriver Anna Fock med stark inlevelse och närvarokänsla, där handlingen löper mellan nutidens Ryssland och 1950-talets Sovjet. Vi lever i en tid av stora förändringar och i en skickligt lagd mosaik gestaltar Anna Fock detta i sin berättelse om ungdom, förhoppningar och politisk cynism.

Sagt om boken

"Familjekrönika i skuggan av katastrofen", skriver Anders Kapp i sin recension här.


"Med den hyllade tv-­serien Chernobyl i färskt minne är det omöjligt att inte jämföra Focks roman med den högintensiva jätte­produktionen. [Men] Focks spänning är liksom lite skitigare. Närmare människorna och deras oborstade samhörigheter."
Aftonbladet

"Anna Fock debuterade med den prisade romanen Absolut noll (2013). Med nya romanen Väderfenomen återvänder hon till det Ryssland som hon själv säger sig vara oförklarligt besatt av. Det är en besatthet som smittar av sig på läsaren och som i hennes romaner nästan blir till en egen litterär stil. Hon är en suverän berättare och romanens tajming är perfekt kärnkraft och Sovjet har nyligen fått ett uppsving i populärkulturen, kanske som symbol för människans alltför djupa avtryck på jorden."
Norrbottenskuriren

Det är en vindlande, fascinerande och färgstark historia, som trots sitt mörka grundackord strålar av värme. Framför allt är skildringen av Igors relation till hans stora kärlek, Ljubov, enastående ömsint och vacker. [] som helhet är Väderfenomen en högst läsvärd, blandvändarspännande roman, vacker på det sätt som bara det verkligt skrämmande och sorgliga kan vara.
Expressen

Anna Fock har den stora berättarkonstnärens auktoritet, såväl i syrligt poetisk detalj som i panoramiskt svep.
Göteborgs-Posten

Det jag framför allt bär med mig från Anna Focks romaner är hennes förmåga att skildra grupper. En särskild blick på stökig och intensiv gemenskap. // Fock lånar effektiva grepp från spänningsromanen när hon kryssar mellan olika generationers öden för att avtäcka stora och små hemligheter, bland uppsökande agenter, jodtabletter och anteckningsböcker.
Aftonbladet

Fock styr sin intrig som en krimförfattare. Det är cirklar i cirklar och mystiska samband som långsamt uppdagas. Överhuvudtaget är hon en hantverksskicklig författare; övertygande i detaljer, sinnliga iakttagelser, dialoger, miljöer, rum. Särskilt den desperata nergångenheten i 60-70-talets Sovjet tecknas med filmisk talang och ett konstant driv.
Gefle Dagblad (Mittmedia)

En varmt och realistiskt berättad släktsaga
Värmlands Folkblad

Anna Fock har skrivit en roman där de mellanmänskliga relationerna står i centrum, där släkt-, vänskaps- och kärleksband sätts på prov; band som ömsom brister, band som ömsom håller. // Rekommenderas!
Borås Tidning

Hänförande trovärdigt om en strålningskatastrof
Arbetarbladet

Inga kommentarer: