måndag 14 oktober 2019

Dick Harrison, Folkvandringstid


Människan har alltid varit i rörelse på flykt eller sökande efter bättre livsförutsättningar. I sin nya bok undersöker Dick Harrison migrationens historia, med fokus på den period som kallas folkvandringstiden. Hur förändrades Europa av de människoflöden som rörde sig över kontinenten?

Att förstå rörelsen som definierande för människan är avgörande när vi går in i vad som skulle kunna kallas för en ny folkvandringstid.

Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet och en av Sveriges främsta historiska författare. Han är även delaktig i projektet Sveriges historia, som huvudredaktör för böckerna och programledare för TV-serien. Han har givit ut Skapelsens geografi (1998), Stora döden (2000), Jarlens sekel (2002) och Gud vill det! (2005) om nordiska korsfarare under medeltiden. För Stora döden belönades han med Augustpriset i fackboksklassen år 2000. I juni 2007 utkom hans första historiska roman, Ofärd. I augusti 2010 utkom uppföljaren Niding. Illdåd är den tredje delen i serien (2012). Jag har ingen vilja till makt (2017) är den första större biografin om Tage Erlander som har skrivits.

Inga kommentarer: