måndag 20 augusti 2018

Monica Gullman har läst två böcker i årets Låna&Läs bibliotek


Jonas Hassan Khemiri, Pappaklausulen

Khemiri fick Augustpriset 2015 för boken, Allt jag inte minns.

Detta är en berättelse om en familj där ingen har namn eftersom de är sammantvinnade. Istället heter det, en pappa som är en son, och liknande variationer.

Överhuvudet i boken är en pappa som är en farfar, en person som varit frånvarande under sina barns uppväxt, men som nu pockar på uppmärksamhet när han börjar bli gammal och det nästan är för sent.
En son som är en pappa till två små barn och nu är pappaledig. Varje dag är en kamp, mamman åker på jobbet och pappan ska få dagen att fungera. Barnen trilskas, han ska byta bajsblöjor, laga frukost, lämna på förskolan, handla, tvätta, städa, laga middag och det viktigaste, visa omgivningen att han är en bra pappa. Så kommer fadern och vill ha uppmärksamhet, hur ska han klara alla måsten? En dotter som blivit fråntagen sin son, som har en ny vän som vill älska henne, men hon vet inte hur, och nu kommer fadern och vill ha uppmärksamhet?

Oj, vad jag gillar Khemiris sätt att skriva, jag blir så engagerad och tagen av flytet i språket, jag kliver in i karaktärernas liv, håller andan ibland, vill bara läsa, läsa, läsa, hur blir det nu.

Jag ger boken 5/5 i betyg

Den är med i Låna & Läs 2018/2019

Merete Pryds Helle, Folkets skönhet

Vinnare av Politikens litteratur pris i Danmark 2016.

Det är 1930, bokens huvudkaraktär, Marie, växer upp på en fattig gård i Langeland på den danska landsbygden. Barnen är många, det finns knappt mat för dagen till dem alla. Pappan är hård och uppfostrar sin familj med örfilar och stryk för minsta förseelse. Mamman försöker hålla ihop familjen så gott hon kan.

Andra  världskriget ändrar allt i tillvaron, de fattiga blir ännu fattigare. När Marie blir utsatt för ett övergrepp av sin äldre bror Kaj, är känslan mest - hon har väl inte blivit gravid? I så fall får familjen skämmas inför sina grannar. Att inte bli skamlagd är viktigt för alla i byn oavsett hur fattigt man än har det.

Så träffar Marie, Otto, är det han som ska bli hennes flykt från familjen och byn? Frågan är bara vilket pris Marie är beredd att betala för sin klassresa? Om hon hela tiden ler och är tacksam och snäll och talar om för Otto hur fin och duktig han är kommer det nog att gå bra, intalar sig Marie.

Så stark och gripande är romanen, ett vackert språk och en fängslande läsning om ett kvinnoöde under 1900 talet. Detta är, Merete Pryds Helles episka släktkrönika, som också är baserad på hennes egen familjehistoria.

Den får 4+/5 i betyg av mig

Boken är med i Låna & Läs 2018/2019

Monica Gullman
Vängåvans kulturtant

Inga kommentarer: