måndag 11 januari 2021

Vängåvans Litterära Sällskap, våren 2021

 


Vängåvans Litterära Sällskap, våren 2021

Tanken är enkel - vi samlas fem gånger under våren för att samtala om en intressant och aktuell bok under ledning av en samtalsledare. Vi försöker även få författaren till den aktuella boken att delta i samtalet.

Det är inget måste att ha läst boken till det aktuella tillfället och det är inte heller något tvång att prata eller delta i samtalen. Det går bra att bara lyssna och ta in. 

Olika åsikter är bra! Det finns inget rätt eller fel, bara olika läsningar. Alla tolkar texten på sitt sätt och allas åsikter är lika mycket värda. Det är bara bra om ni tycker olika – då blir diskussionen mer varierad. Var öppen för andras tankar kring boken och visa nyfikenhet. Kanske upptäcker du själv något nytt?

Vi väljer nya böcker utgivna under 2020/21. Samtalsledarna är författare, recensenter eller har någon annan anknytning till bokbranschen, se nedan.

Vi använder digitala möten tills vidare

Med anledning av pågående pandemi kommer möten att genomföras med plattformen Zoom. Ett verktyg som är lätt att använda, även för de som inte är så hemma på den digitala tekniken. Tanken är att det även ska gå att ansluta till mötet genom att ringa in till mötet. Då kan du lyssna på samtalet och även göra inlägg. Du kan läsa mer om Zoom här.

De böcker som ingår våren 2021 är följande,

  • Sockerormen, Karin Smirnoff (utk 27 april)
  • Vänligheten, John Ajvide Lindqvist
  • Lenins guld, Petter Österlund
  • Amerikansk jord, Jeanine Cummins (utk 13 jan)
  • Kärlek och främlingskap, Theodor Kallifatides

Preliminärt schema för vårterminen, måndagar kl 18

  • 8 februari. Vänligheten, John Ajvide Lindqvist, moderator Anders Larsson
  • 8 mars. Kärlek och främlingskap, Theodor Kallifatides, moderator Lotten Glans
  • 29 mars. Amerikansk jord, Jeanine Cummins, moderator Caroline Nilsson
  • 12 april. Lenins guld, Petter Österlund, moderator Eveline Santner
  • 3 maj. Sockerormen, Karin Smirnoff (boken utk 27 april), moderator Caroline Nilsson

 Samtalsledarna

Anders Larsson
Han är litteraturvetare och en storläsare av alla genrer. Han driver en bokblogg, Kapprakt, och har även varit festivalgeneral för Svenska Deckarfestivalen som går i november varje år.

Jag läser en bok dels för berättelsens skull och dels för mitt intresse av utveckling.
Jag gilla att samtala kring det jag läst i ord & bild och tycker det är helt fantastiskt att få göra det med andra intresserade i en större gemenskap. 
En läsecirkel inspirerar mig och tillgodoser min lust att få nya infallsvinklar på det jag läser. 


Läs mer: https://www.evelines-lasecirkel.com/om-oss/
Jag läser en bok dels för berättelsens skull och dels för mitt intresse av utveckling.
Jag gilla att samtala kring det jag läst i ord & bild och tycker det är helt fantastiskt att få göra det med andra intresserade i en större gemenskap. 
En läsecirkel inspirerar mig och tillgodoser min lust att få nya infallsvinklar på det jag läser.  


Läs mer: https://www.evelines-lasecirkel.com/om-oss/

Eveline Santner
Eveline leder själv bokcirklar och säger så här om sig själv : ”Jag läser en bok dels för berättelsens skull och dels för mitt intresse av utveckling. Jag gilla att samtala kring det jag läst i ord & bild och tycker det är helt fantastiskt att få göra det med andra intresserade i en större gemenskap. En läsecirkel inspirerar mig och tillgodoser min lust att få nya infallsvinklar på det jag läser." Läs hennes blogg här

Lotten Glans
Lotten är även hon en storläsare och driver en egen bokblogg, Lottens Bokblogg. Hon arbetar på Mittuniversitetet sedan många år tillbaka.

Eivor Schulz
Så här säger Eivor om sig själv: "Jag har varit storläsare sedan jag lärde mig läsa i skolan och böckerna har varit av stor betydelse i hela mitt liv. I mitt arbete som fritidspedagog inom barnomsorgen var läsning en självklar del i verksamheten. Jag har också jobbat med ABF, LO, En Bok För Alla, Läs för mej pappa, arbetsplatsbibliotek och mycket annat. Nu som pensionär jobbar jag med att inspirera nyblivna föräldrar att högläsa för barn tidigt och prata med barn om det man läser. Mest av allt vill jag bidra till att många hittar till den rikedom det är att ha läslust!" Se gärna Läs för mig på facebook, här.

Caroline Nilsson
Caroline Nilsson är en bokälskande jurist med författar- och förläggardrömmar som skapade en digital bokhylla på Instagram vid namn @carolinesbokhylla för att tipsa och skriva om böcker och sprida läsglädjen vidare. Hennes recensioner publiceras även löpande och kan läsas på Vängåvans hemsida.  Hon är en storläsare med rötterna i Värmland, väl förankrade grenar i Sundsvall och båda fötterna aldrig långt ifrån en bokhylla. "Alltid med - aldrig utan en bok" sammanfattar väl hennes bokfyllda liv.

Lennart Bergström
Är sedan 1983 bokhandlare och ägare av Vängåvans Bokhandel. Bokhandeln har dock sina anor från 1840, vilket innebär att vi fyller 180 år innevarande år. Vill du veta bokhandelns och min egen historia så kan du läsa den här. 

Hur blir man medlem i Vängåvans Litterära Sällskap?

Priset är 1000 kronor och då ingår alla fem böcker. Är ni två i samma familj, make/maka/sambo, som vill vara med erbjuder vi ett familjemedlemsskap, som kostar 350 kr, då ingår allt utom böcker. 

Har du sedan tidigare någon bok som ingår i höstens Vängåvans Litterära Sällskap? Du löser medlemsskapet till fullt pris, men du får då ett presentkort på 150 kr istället för boken. 

Du kan lösa ditt medlemsskap i kassan, men vill du inte komma till butiken löser vi det också. Du kan swisha och vi levererar böckerna hem till dig. 

Medlemskort finns att köpa i kassan från måndag 18 januari.

Har du frågor så mejla lennart.bergstrom@vangavan.se, eller ring oss på tfn 060 150475.

Inga kommentarer: