Att bli utsedd till Årets deckardebutant av Svenska Deckarakademins är en högt hängande merit och i fjol blev det Malin Thunberg Schunke för Ett högre syfte. Nu är hon aktuell med uppföljaren De rättslösa och deltog på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 11-14 november 2020.
Tidigt var Malin, numera Thunberg Schunke i efternamn, ett bokslukande barn. Hon är född 1969 och uppväxt i Skövde. Efter en karriär inom juridiken debuterade hon 2019 med Ett högre syfte och det blev en mycket uppmärksammad bok, bland mycket annat utsedd till årets debut av Svenska Deckarakademin. I år kom uppföljaren De rättslösa, del två i en serie där hon etablerat en egen nisch inom spänningslitteraturen; gränsöverskridande brottslighet i Europa, med juridiken i centrum. Huvudpersonerna är Esther Edh, svensk åklagare och hennes italienska chef Fabia Moretti, bägge på Eurojust i Haag, EUs organ för straffrättsligt samarbete.
Det tidiga bokintresset fokuserades så småningom mot sådant som handlar om brott och straff. Efter gymnasiet var det naturligt för henne att välja juridik som huvudämne för fortsatta studier. Efter examen var det också självklart för henne att börja arbeta som åklagare, något som hon betraktar som ett drömyrke. Hon säger:
– Ett års tjänstledighet från mitt jobb i Stockholm för studier i internationell straffrätt vid King’s College i London förändrade mitt liv. Först blev jag fascinerad av hur den nationellt präglade straffrätten höll på att globaliseras. Sedan blev jag än mer fascinerad av en tysk studiekollega. Resultatet blev att jag bosatte mig i Hannover, fick tre barn och skrev en doktorsavhandling om gränsöverskridande brottsutredningar inom EU.
Malin var inskriven som doktorand vid Uppsala universitet men arbetade med detta i huvudsak på distans från Hannover. Efter disputationen har hon också fortsatt med forskningen, skrivit flera böcker i ämnet och är i dag docent i straffrätt med en specialisering mot internationella rättsfrågor. Just det internationella perspektivet intresserade henne mer och mer.
– Polis och åklagare i olika länder måste samarbeta för att jaga brottslingar över gränserna. Samtidigt krockar ibland kultur, mentalitet och inte minst lagstiftningen. Jag började med att skriva fackböcker, insåg hur spännande dynamik det finns i utredningar som bedrivs gemensamt från olika länder, och fick idén att skapa en skönlitterär serie med en europeisk bas. Jag tyckte att det saknades i genren som ofta har ett lokalt eller nationellt perspektiv, säger Malin.
Den idé som så småningom blev debutromanen startade med ett mycket realistiskt scenario. Malin spekulerar:
– Tänk om du skulle åka på semester någonstans i Europa men plötsligt bli misstänkt för ett allvarligt brott? Om du skulle frihetsberövas långt borta från familjen? Bli förhörd på ett språk som du inte behärskar? Få kämpa för att bli trodd i en främmande rättslig process?
För att utveckla detta till en skönlitterär berättelse krävs en plattform och några huvudpersoner. Den naturliga plattformen för henne var Eurojust i Haag, EUs organ för straffrättsligt samarbete, och med tanke på hennes egen bakgrund blev den första huvudpersonen en svensk åklagare, Esther Edh, som arbetar i Haag. Hon tyckte det borde finnas en till huvudperson och hittade henne på Sardinien.
– För några år sedan köpte min familj ett förfallet sommarhus på Sardinien som vi började renovera och där föddes Esther Edhs chef, italienska Fabia Moretti, en färgstark kvinna fylld av italiensk livsglädje, kaos och en häpnadsväckande genialitet.
Resten är historia eller kanske snarare en massa jobb, som ledde fram till ett manus, som blev antaget av ett förlag, som blev succédebuten Ett högre syfte, bästa svenska spänningsroman 2019 enligt Svenska Deckarakademin. Tidigare i år kom så den andra boken i serien, De rättslösa, som handlar om hur fattiga immigranter utnyttjas, misshandlas och till och med mördas vid maffiastyrda fruktodlingar i Italien.
Text från bloggen Kapprakt.
Läs Anders Kapps recension av De rättslösa här.
Nu ska vi prata om dina böcker och bokhyllor:
* Hur organiserar du din bokhylla?
I bokstavsordning och efter språk och teman.
* Vet du hur många böcker du har hemma?
Ett par tusen.
* Finns det några pinsamma böcker i din bokhylla?
Ja, men de är inte mina.
* Hur ser du på pappersböcker och digitala böcker? Vad föredrar du?
Jag läser helst pappersböcker. Jag älskar känslan av att hålla dem i handen och höra ljudet när man vänder blad. Men det är praktiskt att lyssna på ljudböcker när man reser, städar eller går ut med hunden.
* Vilken/vilka ”klassiker” läser du om och om igen?
Jag läser sällan böcker två gånger. Men Hjalmar Söderbergs ”Doktor Glas” och George Orwells ”1984” har jag läst fler än en gång.
* Finns det någon ”klassiker” som du aldrig kommer att läsa?
Nej.
* Vilken är den senaste riktigt, riktigt bra bok du läste?
”Flickebarn nr 291” av Ninni Schulman.
* Hur långt måste man läsa innan man får ge upp om en bok?
Förr i tiden läste jag ut varenda bok, men numera tillåter jag mig att ge upp. Det finns så många böcker som man vill hinna med att läsa.
* Vad gör du med böcker du inte vill ha kvar?
Det händer väldigt sällan att jag kan förmå mig till att göra mig av med någon. Men i ett sådant fall ger jag bort dem.
* Vad läser du just nu?
Jag läser ”Gertrud” av Moa Gammel Ginsbury. Tillsammans med mina fotbollsälskande tonårssöner läser jag även ”Äkta hela vägen” av Martin Mutumba och Erik Niva.
* Den roligaste bok jag läst?
Böckerna om Sune av Anders Jacobsson och Sören Olsson
* En bok alla unga människor borde läsa?
Det finns många, men J.K. Rowlings böcker om Harry Potter är fantastiska. Karaktärer att älska och en makalös miljö som man inte kan slita sig ifrån. Jag har läst hela serien tre gånger (för vart och ett av mina tre barn) och skulle inte ha något emot att läsa den ännu en gång.
* … och vi alla, oavsett ålder?
Anne Franks dagbok
* Vad är det för sorts böcker vi behöver just nu?
Vi behöver alla möjliga sorters välskrivna berättelser som får oss att må bra och som vidgar våra vyer, gärna över gränserna till andra länder.
* Vad kommer du ihåg av barndomars läsupplevelser, som gav dig hjärtklappning/äventyr/tröst?
Jag slukade allt från Maria Gripe, Anne på Grönkulla, Kulla-Gulla, Kitty och Narnia-serien. Jag älskade alla böcker av Astrid Lindgren och ryser fortfarande när jag läser de sista sidorna i ”Bröderna Lejonhjärta”.
* Litterär gestalt jag skulle vilja vara?
Just nu skulle jag vilja vara Phileas Fogg så att jag kunde resa ut i världen igen.
* Vem skulle du vilja skrev ditt livs historia?
Tja, eftersom Jan Guillou nu är klar med sin romansvit om det stora århundradet skulle han kanske ha tid?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.