fredag 16 februari 2018

Monica Gullmans tips på bra böcker i rean 2018


Hej, här kommer mina tips på bra läsning ur årets rea.

Årets reakatalog är fullmatad med massor av fynd till bra priser.

Skönlitteratur
  • 2017 års nobelpristagare är ett måste att läsa, särskilt när man valt ut boken, Återstoden av dagen, en riktig pärla i mina ögon.
  • Elena Ferrante , Neapelkvartetten i fyra delar
  • Lena Ackebo, Världens vackraste man
  • Roy Jacobsen, Vitt hav
  • Geir Gulliksen, Berättelse om ett äktenskap
  • Bengt Ohlsson, Drick värmen ur min hand
  • Elisabeth Nemert, Vargarnas tid
  • Linn Ullman, de oroliga
  • Hanya Yanagihara, Ett litet liv

Spänning
  • Fiona Barton, Änkan
  • Ray Celestin Yxmannen
  • Arne Dahl, Utmarker
  • Anders de la Motte, Slutet av sommaren
  • Peter May, Entry Island
  • Peter Robinson, När musiken tystnar
  • Gard Sveen, Den siste pilgrimen

I årets rea finns massor av bra barnböcker till låga priser. Lägg upp ett lager inför kommande födelsedagar, jul, osv.

Hämta en katalog i butiken, men du kan även bläddra i den här.

Monica Gullman/ Vängåvans kulturtant


måndag 12 februari 2018

Sofia Rustan, Deckarnoveller - i Sundsvallsmiljö

Novellerna innehåller spänning, oförutsägbarhet, känslor, dramatik och psykologiskt drama.

Kommentarer från läsare:
-"Nervkittlande läsning"
-"Sofia har ett välkrivet språk som gör att jag lever mig in i berättelserna"
-"Hon har ett bra detaljarbete och stor närhet i sina texter"
-"Fina bilder och stämningar"




SOFIA RUSTAN föddes i Malmberget 1973.
Från tre års ålder bosatte sig familjen i Gammelstad utanför Luleå där hon bodde tills hon var arton år och började studera juridik vid Umeå universitet.

Nu bor hon i Juniskär som ligger söder om Sundsvall. Hon har arbetat som Jurist vid Brottsoffermyndigheten i Umeå och sedan 1998 på ett av Nordens största försäkringsbolag.

Överfallsskador har hon hanterat i över tjugo år och de har både fascinerat och berört henne. Förutom juridiken har hon en kreativ ådra och en passion för psykologi.
Denna kombination gör att deckarformatet blir en passande förpackning.

Hennes målsättning är att så småningom ge ut en deckarroman i Sundsvallsmiljö.

fredag 9 februari 2018

David Väyrynen, Marken


Poeten David Väyrynens debut Marken handlar om Malmfälten.

David Väyrynen från Hakkas, Gällivare kommun, är diversearbetare, kommunpolitiker och ordförande i Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr. Marken är Väyrynens debut.
Här är två stora folkrörelser fortfarande en del av kulturen och mentaliteten: den inomkyrkliga laestadianska väckelsen och den socialistiska arbetarrörelsen. Med blandade metoder såsom fri och bunden vers, prosa, sånger, predikningar, dokument, nekrologer och listor, skildrar Marken hur människorna håller fast vid värden om solidaritet, arbetsiver och ödmjukhet, i tider då röster hörs påstå att kollektiva värden är föråldrade. Marken berättar också om Malmfälten som region, hur den som periferi väljer att förhålla sig till centrum och vad som händer när den delvis vänder moderniteten ryggen.

Lyssna på David Väyrynen här.

"Jag skrattar gång på gång åt de underfundiga texterna, och inser att jag aldrig läst något liknande."
/Mikael Niemi

"Ett uppfriskande radikalt diktverk om livet i det som kallas periferin; att läsa för alla som klappar sig på axeln för att de besökte Sundsvall en gång när de var åtta år."
/ Therese Eriksson, Svenska Dagbladet

tisdag 30 januari 2018

Mikael Niemi, Koka björn


Det var prosten som gjorde fyndet. En bra bit ute i det sviktande kärret gav han ifrån sig en genomträngande busvissling, som han lärt sig under sin tonårstid i Kvikkjokk. Jag skyndade mig genast åt hans håll. Vattnet var kolsvart, över ytan stack en stör upp. Prosten grep tag och vickade på den. I det mörka slammet vajade något ljust, något som liknade hö. Sedan, till min outsägliga fasa, insåg jag att det var hår.

Det är sommaren 1852 i byn Kengis i nordligaste Sverige. Lars Levi Laestadius med alter ego Prosten, har tagit hand om samepojken Jussi, lärt honom att läsa och skriva och bli lika intresserad av botanik som han själv.

Jag började läsa boken med stor förväntan och upptäckte snart att Niemi skrivit en bitvis spännande historia där Prosten och samepojken Jussi blir privatspanare i de drama som utspelas i den lilla byn Kengis. Jussi, som är illa omtyckt av byborna för sitt sameursprung, blir misstänkt som gärningsman i de mord som begåtts. Men upplösningen på de sista sidorna blir lika oväntad som fenomenal.

Niemis prosa är karg, rå och mättad med lukter och bilder. Man förföljs som läsare av den syrliga doften av svett, ingrodd smuts och rök i långa partier. Jag hittar mängder med tidsmarkörer, man bor i pörten, som är timrade stugor utan skorsten och fönster. Prosten börjar odla potatis, något som var okänt i dessa trakter i mitten av 1800-talet. Skildringen av hur det känns att äta kokt potatis med smör för första gången gör att det vattnas i min mun.

Vi hoppas på ett besök av Mikael Niemi som gäst på en Bokens Afton, men han är sparsam med sina framträdanden. Han bor i Pajala och dessutom bara ett stenkast från det pörte där Lars Levi Laestadius bodde fram till sin död 1861.

Betyget blir tveklöst 5 av 5.

Lennart Bergström
Bokhandlare

måndag 29 januari 2018

Monica Gullman läser De la Motte, Lehane och Hermanson

2017 var ett fantastiskt bokår, nu börjar 2018 års böcker komma och det ser väldigt lovande ut, bokutgivningen tar aldrig slut. Tack och lov för en boknörd som mig

Anders De la Motte, Höstdåd
Han har fått många priser för sitt författarskap, bor i Skåne, har arbetat som polis och säkerhetschef. Hans böcker är översatta till 20 språk.

Det är boken jag inte hann läsa 2017 men sparad till 2018. Den blev tipsad av Leif G.W Persson som bra deckare i julhandeln. Jag håller med till 100%, en av de bästa spänningsromaner jag läst på länge.

En fiktiv plats i Skåne, Nedanås. Året är 1990, fem ungdomar tältar en sista gång, innan sommaren är slut, vid ett nedlagt stenbrott på en skånsk ås. När morgonen gryr är en av dem död. Det går inte att utreda om det var en olycka eller mord, så den skrala utredningen läggs till ned.

27 år senare kommer Anna Vesper, mordutredare från Stockholm, till Nedanås med sin tonårsdotter för en omstart i livet, nytt jobb, nytt boende. En flytt, eller flykt? Från en egen tragedi. Så sker ett dödsfall i det gamla stenbrottet, som verkar ha en koppling till händelsen för 27 år sedan. Anna dras in i utredningen och blir direkt motarbetad av ortsbefolkningen som desperat försöker mörklägga händelsen från 1990.

En riktig bladvändare, så proffsigt skriven, karaktärerna biter sig fast och upplösningen, vad som egentligen hände, får jag läsa på de allra sista sidorna i boken.

De la Motte blir en ny favorit och jag kommer att läsa flera av hans böcker, i första hand, Slutet på sommaren, som är första boken i Skåne-serien. Den finns i pocket.

Den får 4/5 i betyg, hoppas att del tre i serien kommer under 2018


Dennis Lehane, En äkta man
En av världens stora författare, som skriver thrillers och historiska romaner, bor i Kalifornien, ett flertal av hans böcker har blivit framgångsrika filmer.

Rachel Child har haft en tuff uppväxt med okänd fader, en oengagerad och egoistisk mor. Rachel blir en känd tv-journalist, men efter ett sammanbrott i direktsändning från ett krigshärjat Tahiti får hon sparken och får diagnosen, torgskräck. De återkommande panikångestattackerna gör att hon isolerar sig helt i hemmet. Så träffar hon Brian. Med massor av tålamod och kärlek får han henne att sakta komma tillbaka till sitt tidigare liv. De gifter sig och Rachel är äntligen trygg och lycklig. Plötsligt vänder handlingen totalt, Brian visar sig vara en svindlare av stora mått. Rachel får verkligen omvärdera sitt liv, till det bättre eller sämre, ja, det visar sig när boken tar fart från att varit en roman till att bli en rafflande thriller som far fram i ett rasande tempo, så bra skrivet av en av min favoritförfattare Dennis Lehane.

Den får 4/5 i betyg


Marie Hermanson, Den stora utställningen
Hon fick sitt stora genombrott med boken, Musselstranden, 2014 kom boken Skymningslandet.

Året är 1923 och den stora jubileumsutställningen i Göteborg pågår. Albert Einstein ska komma och äntligen få sitt Nobelpris. Ett pris han fick 1922 för lagen om den fotoelektriska effekten, men för att få ut prispengarna måste han hålla sitt Nobeltal, pengar som han så väl behöver för att försörja exfru och sina barn. Så långt är boken en dokumentärroman.

Einstein är mordhotad, hans relativitetsteori har många motståndare. Paul Weyland, en fifflare och skojare, vill se Einstein död och följer honom i hälarna.

Författaren har vävt in i handlingen den 19-åriga Ellen som får sitt första journalist uppdrag på utställningens tidning och konstapeln Nils, en ung man med stora ambitioner. Ellen och Nils blir indragna i jakten och gör allt de kan för att skydda Albert Einstein.

Jag gillar sättet hon skrivit boken på med en blandning av verklighet och fiction, Jag får veta hur utställningen byggdes upp bit för bit och om Einsteins liv i stort och smått. Mycket intressant.

Den får 4/5 i betyg

Monica Gullman
Vängåvans kulturtant




fredag 26 januari 2018

Åren på Åstön


Kalle Rosth, ryssen på Småskären, Hulda Wikfors, Gottlob Wiklander ..

De stora profilerna på Åstön och Tynderö är många. Åstökrönikan hjälpte till att bevara deras minnen och nu är dessa märkliga människoöden samlade i en bok.

Fyrtiotre år av Åstökrönikor har kokats ihop till en volym - "Åren på på Åstön". Det är människorna, vardagen, dagböckerna, fisket, lotslivet, militären och de enskilda små och stora händelserna under många år vid Bottenhavet.

Texterna i den här boken är originaltexter ur Åstökrönikorna, författade med mycket hjärta och kärlek av Åstövänner under årens lopp. De flesta bilderna är tidigare inte publicerade. Bilder var inte Åstökrönikans starka sida - den trycktes mycket enkelt.

Få orter i Sverige är så väldokumenterade som Åstön - tack vare Åstökrönikorna.
Åstö fiskarmuseinämnd önskar er mycket nöje med "Åren på Åstön".

Se även recension i Sundsvalls Tidning.

För beställning se vår hemsida om boken "Åren på Åstön".

måndag 22 januari 2018

Västernorrländska författare, en antologi

I vårt förråd med antikvariska böcker hittade jag av en slump den här unika boken.


En antologi utgiven av Norrländska författarsällskapet 1972 med en rad kända författare som skrivit prosa, lyrik, dramatik och polemisk essäistik, Kerstin Ekman, Lars Molin, Lars Ahlin, Birger Norman och ytterligare sexton författare.

Vi har bara tre ex.




Anne Swärd, Vera


Den kortaste kärleken kan ibland få de längsta konsekvenserna. Under falskt namn kommer den unga Sandrine från krigets mörker till ett soldränkt försommarsverige. Året är 1945. Hennes enda bagage är ett barn hon tänkt göra sig av med, och en hemlighet som hon är beredd att göra vad som helst för att behålla.

Sju månader senare står hon brud på en ö längst ute i skärgården. Kvinnoläkaren Ivan Ceder har sökt dispens för sin ännu inte giftasmyndiga brud, den hälften så gamla Sandrine. Bakgrund: okänd. Sjutton år, med döden bakom sig och livet framför sig?

Genom att säga ja till Ivan gifter Sandrine in sig i en främmande värld: den stora överklassläkten Ceder. Under bröllopsnatten drar en farlig snöstorm in över arkipelagen och hela festföljet fryser fast ute på ön. Det är som om denna natt förebådar hur resten av äktenskapet ska bli – en iskall mesallians byggd på hemligheter, lögner och rädsla.

Vera är Anne Swärds fjärde roman, om flykt och överlevnad, om mödrar och döttrar; om skuld och kärlek som följer med i generationer.

Omdömen
Monica Gullman: "Den bästa bok läst under 2017"
 
Det finns en naturens gåta ingen kan förklara. Hur kan sjögräset vaja så viktlöst under vattenmassornas enorma tryck? Ibland när jag inte kan somna ser jag det framför mig. Bilden av tyngdlös sargassotång som oändligt mjukt vajar på havets botten. Och jag tänker att jag måste bli som det … Tyngdlös trots trycket. Sväva, hur omöjligt det än känns.
”En bok lika vacker som havet”
– Expressen

Nora Roberts, Kidnapparen


Tonåriga Alice Bodine är trött på alla krav som hennes omhuldande familj ställer och på att ständigt jämföras med sin perfekta syster Maureen. På systerns bröllopsdag rymmer hon från familjens gård för att prova på ett liv i frihet. Två år senare återvänder hon ångerfull till sina hemtrakter. Men på vägen hem blir hon kidnappad och bortförd, och förlorar allt hopp om att någonsin återse sin familj igen.

Tjugofem år har gått. Maureen lever tillsammans med man och tre barn ett gott liv på familjens gård, men saknaden efter Alice och frågorna kring hennes försvinnande är ständigt närvarande. En dag hittas en medtagen och svårt misshandlad kvinna vid sidan av vägen. Kvinnan förs till sjukhus och visar sig vara den försvunna Alice. Nu börjar hennes långa väg till tillfrisknande, acceptans, läkande och förlåtelse. Samtidigt är hennes kidnappare på fri fot.

Nora Roberts böcker har sålt i över 500 miljoner exemplar över hela världen, varav närmare tre miljoner bara i Sverige. I USA påstår man att det var fjärde sekund säljs en bok som är skriven av henne. Hon har gett ut mer än 200 böcker, och hennes romaner kommer ut i 34 länder. Hon toppar ständigt bästsäljarlistorna i hemlandet USA, och cirka 182 veckor har hon legat på första plats. Nora Roberts är född 1950.

Det började med att hon som 29-årig hemmafru med två små barn blev avstängd från yttervärlden genom en våldsam snöstorm och då gjorde sitt första försök med en kort, romantisk roman. Hon gav ut åtskilliga sådana innan hon slog igenom med inbundna romaner. Under pseudonymen J.D. Robb ger hon ut lite mer science fiction-betonade spänningsromaner.

Hon är mycket disciplinerad, varje dag skriver hon nonstop från 9 på morgonen till 5 på eftermiddagen. Hon gör alltid mycket grundlig research inför sina böcker vad gäller miljöer och andra fakta. Hennes hjältinnor är starka, självständiga, intelligenta kvinnor - "annars är jag inte intresserad av att berätta deras historia", säger Nora Roberts. Romanerna kännetecknas också av kvicka dialoger, rapp humor och passionerad kärlek.

Nora har vunnit otaliga priser. Tidningen The New Yorker har kallat henne för "USA:s favoritromanförfattare".

Karin Wahlberg, Lätta ditt hjärta


Lätta ditt hjärta är tredje delen i Karin Wahlbergs älskade romanserie om människorna kring lasarettet i Ekstad under 1950-talet.

Stina Rudström är äntligen färdig med sin utbildning och stolt och andaktsfull stiger hon in på Allmänna BB i Stockholm för att påbörja sitt första riktiga arbete som barnmorska. Hon vill vara en person som kan göra skillnad för andra människor. Hon ser till och med fram emot att få arbeta över. Glänsande barnkroppar, blod och fostervatten, uppdraget känns både påtagligt och livsbejakande.

Sjuksköterskebristen, den eviga, härjar i Ekstad. Syster Greta, avdelningsföreståndare på Epidemin drar en lättnadens suck när hon får tag i en ny sköterska till sin avdelning även om hon känner sig lite tveksam till syster Katjas kvalifikationer. Var kommer hon ifrån egentligen?

Lilla Marianne som bara går i andra klass oroar sig för mamma Sonja. Oftast ligger hon i soffan när Marianne kommer hem från skolan. Sonja får medicin från sjukhuset och är trött, så trött. Tant Nancy hjälper henne och ett par gånger har ambulansen fått hämta henne.

Karin Wahlbergs hemsida.


Omdömen
"Det myllrande persongalleriet berör och engagerar. Språket är tidstypiskt och hemtrevligt, ett getöga och lite kvällsvard ger karaktär åt historien. Sjukhusscenerna är trovärdiga ner till minsta sätesbjudning och lugnande tablett. En vilsam berättelse om kvinnoliv på 50-talet."
/Kerstin Särneö, Tara

Håkan Nesser, Intrigo






 I Intrigo finns några av Håkan Nessers, en av våra mest älskade berättare, bästa romaner och noveller samlade i en volym: Rein, Kära Agnes, Ormblomman från Samaria samt All information i fallet. Dessutom den nyskrivna kortromanen Tom.


Berättelserna utspelar sig i och runt den fiktiva staden Maardam och kretsar alla kring ämnen som flykt, skuld, hämnd, försoning och hemligheter som kommer upp till ytan. Boken knyter an till de tre filmerna i INTRIGO-trilogin, internationella storfilmer regisserade av Daniel Alfredson med bland andra Ben Kingsley och Tuva Novotny i rollerna. Filmerna har premiär på svenska biografer under2018-19.

Håkan Nesser, filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet, kom till världen 1950 i Kumla. Han arbetade som högstadielärare i Uppsala innan han blev författare på heltid. Debuten skedde 1988 med kärleksromanen Koreografen och den följdes av tio kriminalromaner om kommissarie van Veteeren, uppväxtromanerna Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla och Skuggorna och regnet och en hel mängd romaner och deckare. Hans böcker har legat till grund för tio filmer och översatts till ett tjugofemtal språk. De uppges ha sålts i mer än tjugo miljoner exemplar världen över.

Håkan Nessers hemsida.



Omdömen
”Nessers sätt att skapa spänning får mig att tänka på någon som bygger upp ett korthus. Oändligt varsamt och exakt passa berättelsebitarna ihop.”
/DN

Nino Mick, Tjugofemtusen kilometer nervtrådar


Jag vill vistas i det hårda och beständiga
därför konstruerar jag en diktsvit och en man att bo i
jag vill naglas fast
normeras och bli del av ordlistan
tilldelas ett hem
att lämna

Nino Mick skriver en direkt, lyrisk text om när det som flyter måste stelna. Den flytande könsidentiteten ska naglas fast i en diagnos. Dikter som talas högt ska naglas fast på en boksida. Det är dikter om att bara vilja bli lämnad ifred, men tvingas in i byråkrati. Om att göra en resa mellan ett jag och något annat ordlöst bort från kyrkan, om att ändå känna sig som Guds redskap. Om släktband, om ensamhet. Och naturligtvis om kroppen.

onsdag 17 januari 2018

Niklas Natt och Dag, 1793

Niklas Natt och Dag,  Foto Gabriel Liljevall

Bellman noir i makaber historisk mordhistoria

Gustav III är död. Mer än ett år har gått sedan skotten föll på maskeradbalen. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Riket styrs av egenintressen medan folket far illa. Ingen litar på någon. Överallt frodas missnöje och paranoia.

Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya.

Cecil Winge har varit Stockholms poliskammare behjälplig med sitt skarpsinne förr. Nu vacklar hans hälsa, men han krävs på en gentjänst han inte kan neka. Tiden är knapp, och den vinter som ska bli den svåraste Stockholm skådat på ett decennium är i antågande.

Ur fyra berättarperspektiv klär Niklas Natt och Dag av den sen-gustavianska tiden dess prakt och ståtlighet, och avtäcker en era av kött och blod, nöd och förtvivlan, men också förhoppningar och den vilja till förändring som sått fröna till vårt eget samhälle.

1793 är Bellman noir, en beckmörk sentida ättling till Drottningens juvelsmycke och ett knytnävsslag mot den idylliserade bilden av svenskt 1700-tal.

Niklas Natt och Dag, var chefredaktör för tidskriften Slitz mellan oktober 2006 och oktober 2008, då han övergick till frilansverksamhet. Niklas är multiinstrumentalist och spelar förutom gitarr, även nyckelharpa, munspel, mandolin, mungiga och shakuhachi (japansk bambuflöjt). Han bokdebuterade 2017 med romanen 1793.


Omdömen
”Jag rekommenderar den starkt. En märkvärdigt bra bok. Till att börja med väldigt bra tidsskildring och sedan väldigt välskriven.”
/Leif GW Persson

”Det här är en spännande, otäck, smart och vacker historia. Att läsa den är en liten present.”
/Fredrik Backman

”Den ÄR bra. Ruggigt bra faktiskt.”
/Malin Persson Giolito

"En högst imponerande debut ... Lysande miljöskildringar och otäck samhällsskildring, perfekt balans mellan tidstypiska uttryck och nutida berättarteknik."
/Dagens Nyheter

"... snart är jag förtrollad och läser allt ivrigare. 1793 är en bladvändare ... Om du faller i tårar då och då är det inget att skämmas över: den här romanen ska göra ont. Och kanske finns det i Niklas Natt och Dags briljanta debut rentav en sens moral: det som föddes ur denna ståndssamhällets apokalyps var något bättre: demokrati, yttrandefrihet, mänskliga rättigheter. Det var helt enkelt inte bättre förr." /Aftonbladet

”Han manar skickligt fram de suggestiva stämningarna i huvudstadens gränder … Jag läser gärna Niklas Natt och Dags historia om 1794 också.” Sundvalls Tidning

"Årets svenska debutant? Styrkan i berättandet är kopplingen mellan gamla uttryck och ord och ett modernt sätt att förpacka det hela på. Jag är djupt imponerad."
/Mariestads Tidning

"Som miljöskildring är 1793 enastående suggestiv och livfull. Personskildringen är enklare men tillräckligt uttrycksfull får att helheten skall bli slagkraftig. Författarens skräckfyllda skildring av våldet väjer inte för ett grymt detaljarbete utan att hamna i det spekulativa. 1793 är en rakt igenom välformulerad, slagkraftig text, som helt fångar läsaren genom den omfångsrika romanen. Det är en underhållande skräckhistoria som vilar tryggt på en svunnen verklighet."
/BTJ

"Höglitterär historisk spänning. 'Samhällets olycksbarn' möter 'När lammen tystnar' ungefär. ... det bästa jag läst i genren sedan Tom Rob Smiths fantastiska Stalinrysare 'Barn 44"'."
/Johan Zillén, Bokboxen

måndag 15 januari 2018

Sara Begner, Mera veckans vego


Mera Veckans Vego är den helvegetariska vardagshjälp du behöver. Här ryms massor av vardagsfavoriter men även festligare mat och helgmenyer. Förutom recept får du även inköpslistor, måltidsplanering, tips och tricks för att veckan ska gå ihop. När du vill laga mat på rester eller frossa i goda tillbehör hittar du också inspirationen här.

Vi är många som redan förlitar oss på Sara Begners gröna recept som räddare av vardagsmaten. Nu kommer uppföljaren till Veckans Vego med ännu fler vegetariska måltider som är enkla att sno ihop och rika på smaker. Det har aldrig varit enklare att handla och äta vegetariskt hela veckan!

Ur innehållet: Vilken smak vill du ha i kväll?, Middag med fem ingredienser, 3 middagar i 1 matkasse, Goda vanor, Allt i ett, Helghärligheter, Resträddaren, Soppor, sallader, smörgåsar.

Cecilia Nisbet Nilsson, Den läkande maten


Lider du av autoimmun sjukdom, allergi, dålig mage eller kroniska inflammationer? Då är Den läkande maten perfekt för dig.God tarmhälsa är en förutsättning för att må bra. Över 1 miljon svenskar har någon autoimmun sjukdom och var femte svensk är allergisk. Metoden i den här boken AIP, autoimmunt protokoll är en variant av paleo (stenålderskost) som tack vare goda resultat gör succé över hela världen.

Under 30-90 dagar plockas livsmedel som irriterar eller skadar tarmen bort. Bland annat spannmål (gluten), socker, mejeriprodukter, nötter, ägg, frön och potatisväxter. Istället ligger fokus på näringstät antiinflammatorisk kost optimerad med vitaminer, mineraler och antioxidanter.

I Den läkande maten får du en komplett guide till AIP med ett 70-tal recept för vardag och fest, veckomeny, listor på livsmedel du ska utesluta och inkludera, guide till återintroduktion samt tips på hållbar livsstil.

Kostrådgivaren och medicinjournalisten Cecilia Nisbet Nilsson blev själv fri från sjukdom med hjälp av AIP. Hon driver idag hälsoföretaget Swedish Paleo (www.swedishpaleo.se) med Sveriges största samling av AIP-recept. Detta är Cecilias andra bok och en vidareutveckling av Autoimmun kokbok (2016) som hon skrev tillsammans med Karl Hultén.

Förord av Jonas Bergqvist, leg. sjukgymnast, funktionsmedicinsk terapeut och författare

Niklas Ekstedt m fl, Happy Food


Epidemin av psykisk ohälsa är en folksjukdom som hänger tätt samman med västerländsk matlagning. I Happy Food ser vi hur det mentala välmåendet går att påverka hemma i köket.

I denna bok guidas läsaren pedagogiskt och underhållande genom den allra senaste medicinska forskningen. Där andra böcker slutar i tarmen, börjar Niklas Ekstedts och Henrik Ennarts revolutionerande exposé just där, eftersom där finns fler nervceller än någon annanstans utanför hjärnan.

Happy Food är en kompanjon i vardagen även utanför köket med handfasta och inspirerande råd. Ennart och Ekstedt navigerar elegant mellan allt från må bra-shoten att starta dagen med och den perfekta antiinflammatoriska burgaren till super-rödbetsjuicen.

Michael Mosley, Förbättra din tarmflora


Den påverkar vårt humör, vår vikt och vårt immunförsvar. Tarmfloran styr vår hälsa mer än vi någonsin har kunnat ana. I den här boken avslöjar Michael Mosley den senaste forskningen om de fantastiska bakterierna som bor i våra magar och kommunicerar med såväl kroppen som hjärnan. Han förklarar hur de påverkar alltifrån våra känslor till risken att drabbas av övervikt och autoimmuna sjukdomar.

Vi får veta hur tarmfloran gör oss till de vi är, och hur vi bör äta och leva för att ta hand om våra vänner i magen på bästa sätt. Det här är högaktuellt i en tid när vi stoppar i oss mycket antibiotika och processad snabbmat som utarmar våra tarmfloror.

Michael Mosley är omtalad för att göra experiment på sig själv och även i den här boken har han testat ett antal dieter för att se vad de har för inverkan på vikten, blodsockret och tarmbiotan, det vill säga de goda magbakterierna.

Boken är inspirerande och peppande med massor av intressanta fakta och fallstudier. Men framförallt är det en praktisk guide med måltidsupplägg och ljuvliga recept med mycket kryddor, frukt och grönt för alla som vill optimera sin tarmflora för att bli lyckligare, hälsosammare och friskare.

Monica Gullman summerar bokåret 2017



Monica Gullman, Hur har bokåret 2017 varit?

Vilken var den bästa bok du läst under 2017?
Vera, av Anne Swärd
En bok du längtat efter och trodde du skulle älska men inte gjorde?
Begynnelse av Dan Brown
Mest överraskande på ett positivt sätt?
Mannen på barrikaderna av Pelle Svensson
Vilken bok rekommenderade du till flest människor?
Krokas av Elin Olofsson

Bästa bokserien du upptäckte?

Neapelkvartetten
Nya favoritförfattare som du upptäckte?
Elena Ferrante, som skrivit Neapelkvartetten
Den bästa boken som var en ny genre för dig?
Katarina Vikströms krönikesamlingar

Mest spännande bladvändare?

En bror att dö för av Roslund/ Thunberg

Bästa skräckisen?

Hemmet av Mats Strandberg
Den sorgligaste boken?
Moll av Elisabeth Rynell
Den roligaste boken?
Tivoli av Jersild
Den mest hypade boken?
Tivoli av Jersild både rolig och hypad
Bästa ungdomsbok?
Sjörök av mor och dotter Sten
En bok som överträffade dina högt ställda förväntningar?
I en skog av Sumak av Klas Östergren

Mest minnesvärda karaktärer?

Harry Hole, Lisbeth Salander, Jack Reacher
En bok som gjorde starkt intryck på dig?
Flyktväg av Torbjörn Flygt
Kortaste boken/Längsta boken du läst?
Kortaste boken, Theodor Kallifatide, 137 sid, längsta boken, Hanya Yanagihara, Ännu ett liv 732 sid

Favoritbok du läst av en författare du har läst andra böcker av?
Det tysta huset av Arnaldur Indridason

Bästa bok du läst endast för att du fick tips av någon annan?
Nässelvrede av Solveig Vidarsdotter

Favoritrecension du skrev?

Mysteriernas gata av John Irving
En bok du inte läste 2017 som du kommer prioritera 2018?
Höstdåd av De la Motte
En bok du ser fram emot?
Britas resa av Sven Wollter som kommer under våren

Fredrik Westin, Själamarker


Omslagets fram- och baksida är ett foto som ska visa på dubbla regnbågar över åkern utanför köksfönstret i mitt föräldrahem. En lagom kitschig bild som är tagen av mig med en instamatic-kamera någon gång början av 1980-talet, från en annan tid i ett yngre och mindre liv med visioner om att bli proffs i fotboll och ivrig väntan på nästa nummer av Buster. De tiderna är sedan länge förbi men bilden fångar ändå minnet och känslan av det som blivit titeln på diktsamlingen ”själamarker”. När jag tittar noga så ser jag blasten i potatislandet och till vänster i skogen så finns ett hemligt ställe dit blåsipporna kommer först av alla och till höger strax utanför bild så ligger "gröna gången" där liljekonvaljerna färgade marken grön och vit, ställen som min farmor visade mig som barn, alla dessa små ställen är som tidskapslar i mitt minne och bildar mina själamarker. Dikterna i boken har inget givet samband eller så finns det där ändå?

Fredrik Westin

Monica Gullman har läst Själamarker
Jag är ingen lyrikläsare men nu har jag läst Fredrik Westins nya lyriksamling, Själamarker.

Jag är helt tagen, så vackert, så lätt flyter raderna…………. Jag har läst den två gånger och kommer att läsa den många gånger till.

Ett par utdrag:
Perrong:
Jag är en perrong där många har väntat
Som många har lämnat, som vissa har vinkat av,
Som några har längtat till,
Som blev en slutstation för den rätta resenären.

Precis innan december.:
När det svärtas som mest, då anas något, där mitt i mörkret kommer löften om ljuset.
Likt en fördrivning av det onda, i det kalla, en tyst överenskommelse om tillfällig vapenvila.

En klump i halsen och några torkade tårar på min kind, så berörd är jag. 108 sidor att läsa gång på gång.

Den får 5/5 i betyg av mig

Monica Gullman
Vängåvans kulturtant

 


måndag 8 januari 2018

Högsjö - om en by släkter, folk och grannar

Strövtåg efter slingrande vägar i hembygden.
Vägarna har minnen från tider när man färdades till fots och till häst. Många trötta fötter, tyngda av oro, sjukdom och sorg, har vandrat dessa vägar liksom unga, lätta och dansande fötter som vittnat om glädje, iver och livslust.
Vandringsleder har korsat våra skogar. Man har alltid sökt den genaste vägen, i synnerhet om man färdats till fots. Våra skogsstigar är numera svåra att följa. Naturen har tagit tillbaka marken om inte nutidens skogsmaskiner gjort det.
Många människor har levt ett helt liv i våra byar. Alla har lämnat avtryck, somligas avtryck är djupare än andras. Det har i alla tider och i alla byar funnits eldsjälar som brunnit för det man trott på. Modiga människor som vågat satsa allt för hoppet på en bättre framtid, kanske en framtid på en anna kontinent, och människor med framtidstro och sinne för affärer och nymodigheter.
Högsjö är hembygden för några av oss. Storbränna, Säter eller Åse är kanske hembygden för andra. Människorna i våra byar, i början av seklet, visste mycket väl var de gamla stigarna och vägarna gick. De visste också vem som var släkt med vem, var bärställena fanns och var öringen stod.
Följ med på en vandring efter gamla byvägar och kanske finner du några av dina nära och kära från förr bevarade mellan pärmarna i denna bok.
459 sidor rikligt illustrerad med foton, utförligt namn/ortregister.

FÖRORD:
Boken om en by, dess historia, släkter, människor, närmaste grannar och grannbyar har slutförts.
Byn är Högsjö i Indals socken, Västernorrlands län. Grannbyarna är Storbränna, Gårdtjärn, Åse, Bjärme, Rösåsen, Kovland, Nora, Västansjö, Nyland, Sodalen, Strömås och Säter.
Visionen har varit att spegla vardagslivet, som det kunde vara under tidigt 1900-tal, i byn Högskö. Högsjö är byn som ligger oss, bokförfattare, varmt om hjärtat. Här har vi våra sötter och släktbanden genom många generationer är påtagliga.
Vi tror att du som läser boken har någon relation till Högsjö och/eller grannbyarna.
Om du saknar koppling till våra byar så är ändå boken ett dokument över händelser och människor som lämnat spår till eftervärlden.
Vår önskan är att du som läser boken ska fångas av byarnas historia med intressanta händelser, livsöden och människor med nyfikenhet, drivkraft och förmåga att förbättra sin livssituation.
Vi vill tacka alla som bidragit med foton och berättelser till boken. Det har berikat bokens innehåll att människor berättat om sina skolår, uppväxt och andra händelser.
Ett bidrag till bokens tryckning har erhållits från Videfonden.

För beställning se vår hemsida.

måndag 1 januari 2018

Mats Jonsson, Nya Norrland

Mats Jonsson
I serieromanen Nya Norrland kastar sig Mats Jonsson handlöst ned i den klyfta mellan stad och landsbygd som allt mer framstår som som en av vår tids avgörande konflikter. När hans familj flyttade till Bollstabruk 1974 hade den ångermanländska sågverksorten 3 600 invånare, full sysselsättning och ett rikt affärsliv längs huvudgatan. Fyrtio år senare går Mats omkring bland förfallna hus i ett samhälle som förlorat hälften av sina invånare, trots att sågverket omsätter en miljard om året och har blivit ett av de största i Europa. Med vrede och svart humor skildrar Mats Jonsson både Bollstabruk och platsen han flyttat till Telefonplan i Stockholm, där designbyråer, mäklarkontor och tusentals nya bostadsrätter poppar upp samtidigt som skolbarnen hänvisas till baracker och tvivelaktiga friskolor. I sitt sökande efter Telefonplans själ wallraffar han i bostadsrättsföreningens styrelse, kartlägger sina grannar och infiltrerar Konstfack. På jakt efter en strimma hopp för det döende Bollstabruk intervjuar han politiker, nationalekonomer och sina gamla klasskamrater. Han pratar med högstadieelever, asylsökande och SD-väljare. Fikar med ortens eldsjälar. Frågar sina föräldrar varför de blev så arga när han flyttade, och går på företagsgala i Folkets hus där han en gång dansade sin första tryckare. I Nya Norrland fortsätter den skildring av hans eget liv som Mats Jonsson påbörjat i hyllade serieromaner som Mats kamp och Hey Princess, nu med fokus på den utflyttades skuldkänslor över att vara en del av det problem man försöker bekämpa. Resultatet är en lika bred som personlig samtidsskildring som försöker svara på frågan Var uppstår Sveriges välstånd, och vart tar det vägen?

Mats Jonsson är född 1973 och uppvuxen i Kramfors. Han har skildrat sitt liv i fem serieromaner, senast den kritkerhyllade Mats kamp (2011). Han är redaktör för tidskriften Galago, ritar serier i Aftonbladet och har givit ut tre barnböcker.

Omdömen
De självbiografiska seriernas mästare är tillbaka med en episk skildring av resan mellan Norrland och hipsterlivet i Stockholm.
/SMÅLANDSPOSTEN

Det är väldigt träffande, flera gånger skrattar jag högt. Jag är så svag för Mats Jonssons seriepersona med sitt ständiga tidsgnäll och ångestfulla missmod, förstärkt genom ett par alltid lika oroliga ögonbryn.
/ÅSA BECKMAN, DN

Äntligen förklaras Norrlandsfrågan med både pedagogik, humor, satir och allvar.
/Folkbladet

fredag 29 december 2017

Hans Rosling, Hur jag lärde mig förstå världen

UR HANS ROSLINGS FÖRORD
Ett telefonsamtal den 5 februari 2016 gjorde det bråttom att skriva böcker. Min läkare ringde och berättade att jag hade bukspottkörtelcancer. Jag var förberedd på de dåliga nyheterna. Samtalet den eftermiddagen var bara bekräftelsen på vad som gradvis blivit uppenbart för mig under de senaste dagarnas läkarundersökningar. Prognosen var dålig. Jag hade ungefär ett år kvar att leva.

Jag grät största delen av den fredagskvällen. Som tur var hade jag Agneta, min ungdomskärlek och fru. Med henne som tröst, och med våra barns och vänners stöd, kunde jag anpassa mig till den nya verkligheten. Jag skulle inte dö kommande månad. Livet skulle fortsätta trots den dödliga sjukdomen. Jag skulle kunna njuta av livet åtminstone under våren och sommaren.

Cancern har gjort min dagsform oförutsägbar. Därför har också mitt arbete förändrats. Bara några dagar efter sjukdomsbeskedet ställde jag in samtliga föreläsningar samt film- och TV-produktioner. Detta var ledsamt att göra, men jag hade inget val. Dessutom kunde jag stå ut med den dramatiska förändringen av en specifik anledning. Någonting annat stod nämligen överst på min önskelista: att få skriva boken Factfulness tillsammans med min son Ola och hans fru Anna. Vi har jobbat ihop med folkbildning i 18 år och tillsammans grundat stiftelsen Gapminder.

Det var under hösten 2015 som Anna och Ola kom på bokkonceptet och titeln. Boken var redan tänkt att skrivas av oss tre under kommande år, parallellt med vårt pågående arbete för Gapminder. Min cancer gjorde det bara än mer brådskande för mig.

Snart visade det sig att materialet skulle räcka till två böcker. Medan Factfulness handlar om varför vi människor har så svårt att förstå utvecklingen i världen, handlar den här boken om mig och hur jag kom att förstå världen. Det här är alltså en bok som innehåller ytterst få siffror. Istället handlar den om möten med människor som öppnat mina ögon. Fått mig att tänka om.

Hans Rosling, januari 2017


Det var fakta som hjälpte honom att förklara hur världen fungerar. Men det var nyfikenhet och engagemang som gjorde Hans Rosling till vår tids mest folkkära forskare.

Hur jag lärde mig förstå världen är Hans Roslings egen berättelse om hur en ung man från enkla omständigheter kunde använda vetenskapen för att ta sig ut i världen och förklara den på nytt. Han skriver öppet och personligt om sitt liv och sina svåraste beslut - oavsett om de fattades på akutmottagningen i Moçambique, med makthavarna i Davos eller i den egna familjevardagen.

I samarbete med journalisten Fanny Härgestam har Hans Rosling skrivit sina memoarer med samma berättar­glädje som fick en hel värld att lyssna när han talade.

Hans Rosling (1948-2017) var professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet. Han var också medgrundare av stiftelsen Gapminder, och en enormt uppskattad föreläsare och folkbildare. Under det sista året av sitt liv arbetade han parallellt med två böcker. Factfulness, skriven med Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund, handlar om varför vi människor har så svårt att förstå världen och kommer ut våren 2018. Hur jag lärde mig förstå världen är Hans Roslings memoarer.

Fanny Härgestam är journalist och författare. Hennes första bok Det här är vår tid, som handlar om livet för Tunisiens kvinnor efter den arabiska våren, gavs ut 2014 och nominerades till Stora Journalistpriset. Hon är idag verksam i Paris och arbetar främst för Sveriges Television.

Recensioner
"... en imponerande livsresa och fascinerande karriär. Men största behållningen med Hur jag lärde mig förstå världen är ändå den ödmjuka tonen." - Expressen

"Spännande som en äventyrsberättelse ... underhållande och konkret i detaljerna." - Dagens Nyheter

"En fantastisk historia... Ingenting är omöjligt! Det förstår man när man läser den här boken." - SVT Gokväll

" stramt men med sinne både för pedagogik och dramatik Helt osentimentalt, och kanske därför så mycket mer gripande, skildras patienter, personal och människoöden. Som i en thriller" - Göteborgs-Posten

"En äventyrlig historia, väl berättad, som bör läsas av alla som tror att världen snart går under. Roslings budskap är nämligen det motsatta, att åtskilligt har blivit bättre. Det är den hårda sanningen som kräver en pedagog utöver det vanliga." - SvD

"Hur som helst slukar jag boken ... Hans Rosling hade förmågan att vända en dyster bild till en framgångshistoria." - Aftonbladet

"Det är rakt, genuint och journalistiskt rappt" - BTJ


Kommande bok av Hans Rosling och Ola Rosling, Factfulness

'This book is my last battle in my life-long mission to fight devastating ignorance, and my final attempt at making an impact on the world. It has been my daily inspiration and joy. In my previous battles I armed myself with huge data sets, beautiful software, an energetic lecturing style and a Swedish bayonet for sword swallowing. It wasn't enough. But I hope that this book will be.'When you ask people simple questions about global trends, they systematically get the answers wrong. How many young women go to school? What's the average life expectancy across the world? What will the global population will be in 2050? Do the majority of people live in rich or poor countries? In Factfulness, Hans Rosling and his two lifelong collaborators, Ola Rosling and Anna Rosling-Ronnlund, show why this happens. Based on a lifetime's work promoting a fact-based worldview, they reveal the ten dramatic instincts, and the key preconceptions, that lead to us consistently misunderstanding how the world really works. Inspiring and revelatory, Factfulness is a book of stories by a late legend, for anyone who wants to really understand the world.


Factfulness utkommer våren 2018.

fredag 22 december 2017

Monica Gullman tipsar om sin bästa skönlitterära böcker

Elin Olofsson, Krokas
En roman som utspelar sig i Krokom 1949, En stark skildring om två kvinnor som var och en bär på en hemlighet.

Torbjörn Flygt, Flyktväg
En gripande berättelse om vad som händer när ett land är i upplösning, och innevånarna gör allt för att överleva

Theodor Kallifatides, Ännu ett liv
Kanske hans sista bok? Han berättar om sin skrivkramp, men så reser han tillbaka till sitt ursprung, Grekland och då lossnar det. Så fint skrivet!

Klas Östergren, I en skog av Sumak
Året är 1970, mycket händer i Sverige och omvärlden, tre ungdomar som driver kring en het sommar och ställer till det för sig.

Anne Swärd, Vera
Året är 1945, en ung flicka på flykt undan krig och fruktansvärda upplevelser, Hamnar i Sverige där hon står brud, hon gifter sig med Ivan Ceder. Och hamnar ur askan i elden.
Så hjärtskärande och gripande läsning!

Anne B Radge, Det finns alltid förlåtelse.
Fjärde boken i succéserien som inleddes med Berlinerpopplarna. En riktig må bra bok, handlar om syskonen som växt upp på gott och ont på Familjegården Neshov i Norge. Genom böckerna får vi följa deras öden i livet, alla har skingrats för vinden men när det gäller finns syskonskapet där och man ställer upp för varandra.
Så bra läsning.

Läs recensionerna genom att klicka på författarens namn.


Så vill jag önska alla våra kunder en God Jul och ett Gott Nytt år.

2017 har varit helt fantastiskt vad gäller bra litteratur.
Så hörs vi igen 2018! Det ska bli spännande att se hur läsåret 2018 kommer att se ut.

Monica Gullman
Vängåvans kulturtant

måndag 11 december 2017

Gabriella Ullberg Westin: Springpojken




Nu kommer Gabriella Ullberg Westins tredje bok om Johan Rokka och hans kollegor på polisstationen i Hudiksvall. I Fixaren är temat social engineering - att gärningsmannen genom sin sociala förmåga manipulerar andra att lämna ut känslig information eller begå brott. 

En kylig kväll i mars skjuts en 25-årig man ihjäl efter ett biobesök. Kriminalinspektör Johan Rokka leder förundersökningen och snart riktas intresset mot en vän till offret, som var i närheten när mordet begicks.

Vd-assistenten Amanda Bruse kämpar med att komma tillbaka efter en lång sjukskrivning. Företaget hon arbetar på står inför lanseringen av en produkt värd miljardbelopp och när en av företagets nyckelpersoner spårlöst försvinner skakas tillvaron om rejält. 

Polisen har nu både ett mord och ett försvinnande att hantera. Och när Rokka mitt i allt råkar ut för en personlig tragedi står plötsligt hela hans framtid på spel.

Springpojken är andra boken i serien Morden i Hudiksvall.

Dagen efter studenten hittas artonåriga Tindra Edvinsson knivskuren till döds på utsiktsplatsen Köpmanberget. Mordet påminner om ett fall för tjugo år sedan då en ung kvinna försvann spårlöst från sin studentfest. Kriminalinspektör Johan Rokka kopplas in på mordet. Men det väcker plågsamma minnen till liv den försvunna kvinnan var hans ungdomskärlek Fanny och parallellt med utredningen börjar han nysta i det gamla fallet. Snart kommer Rokka i kontakt med den grovt kriminella världen och plötsligt står han återigen öga mot öga med en person han helst av allt velat glömma. Hur långt ska han behöva gå för att lämna sitt tidigare liv bakom sig för gott?



Ensamfjäril är Gabriellas debutroman.

Det är julafton och ett våldsamt snöoväder lamslår Hudiksvall. På eftermiddagen får polisen ett larm om att Henna Pedersen, gift med Sveriges bästa fotbollsspelare, har hittats mördad i hemmet. Den hemvändande polisen Johan Rokka får brottsutredningen på sitt bord. När ytterligare ett kallblodigt mord sker anar han att hans jobb och förflutna obönhörligen kommer att flätas samman. Ju mer han nystar i det som hänt, desto säkrare blir han på att fotbollsspelaren döljer något och aldrig egentligen kände sin fru. 





Gabriella Ullberg Westin är född 1973 och uppvuxen i Hudiksvall. Tidigare bodde hon i Italien där hon arbetade som fotomodell. Idag lever hon i Stockholm med sin familj och är verksam inom kommunikation. På fritiden löptränar hon och har sprungit flera långdistanslopp.