måndag 17 juni 2019

Lennart Hellsing, Här dansar herr Gurka


Den hyllade författaren Lennart Hellsing skrev över 100 böcker, för både vuxna och barn, innan han gick bort vid 96 års ålder 2015. I år är det 100-årsjubileum och det firas bland annat med nyutgåvor av och samlingsvolym med hans mest älskade barnböcker.

Här dansar herr Gurka är kanske hans mest populära bok för barn upp till tre år.

Se flera av hans populära böcker här.



fredag 14 juni 2019

Kristina Ohlsson, Henrys hemlighet


Foto Anna-Lena Ahlström

Advokaten Martin Benner älskar antikviteter. När hans vän Henry dör, får han ett erbjudande han inte kan motstå: att överta Henrys andel i en antikhandel i New York. Men lyckan blir kortvarig. Martin blir uppsökt av en man som hävdar att Henry inte alls dog av sin sjukdom, utan blev mördad. Samtidigt märker Martin att han är övervakad. Någon smyger kring hans hus på natten och lämnar avtryck i snön.

Snart tvingas Martin in i en febrig jakt på sanningen om Henry. Sökandet leder honom till en kyrka med för mycket makt och en antikhandel med dunkla affärsmetoder. Martin får allt svårare att skilja sanning från lögn och vän från fiende.

Vem var egentligen Henry Schiller? Och vad hände den dagen han dog?

Henrys hemlighet är en spännande och intrikat kriminalroman om hur spår från det förflutna inte går att gömma. Men också en berättelse om familjelojaliteter och det svåra i att göra dem beständiga. Boken är en fristående fortsättning på romanerna Lotus blues och Mios blues.

Kristina Ohlsson är en av Sveriges mest hyllade och framgångsrika författare av kriminalromaner och barnböcker. Hennes böcker har översatts till trettio språk och sålt i drygt 3,5 miljoner exemplar. Flera av dem har belönats med priser och även dominerat internationella bestsellerlistor. 2018 hade tv-serien STHLM Rekviem som bygger på kriminalromanerna om Fredrika Bergman premiär.

Kristina Ohlsson är utbildad statsvetare och har tidigare jobbat på Försvarshögskolan och Säpo som analytiker, samt som Counter Terrorism Officer på OSSE (Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa), världens största regionala säkerhetsorganisation. Sedan 2012 är hon författare på heltid. Hon är född 1979 och kommer ursprungligen från Kristianstad, men är sedan länge bosatt i Stockholm.
 
Sagt om boken
Monica Gullman har läst Henrys hemlighet, som är den tredje boken om Martin Benner.

Martin Benner är före detta polis och numera advokat. Han älskar också antikviteter och har sitt hem fullt med vackra saker. När hans vän Henry Schiller dör får han ett erbjudande från hans hustru att överta Henrys del i en antikhandel i New York. Nu bor ju Martin i Sverige men han kan inte motstå erbjudandet. Han kan ju alltid pendla, tänker han. Ganska snabbt dras Martin in i en härva av lögner. En äldre man säger under begravningen att Henry inte alls dog av sin cancer utan blev mördad. Någon lämnar fotspår runt Martins hus i snön och han känner sig bevakad på ett otäckt sätt. Nu vill Martin veta vad händer. Han tar hjälp av den ende vän han kan lita på, Boris, en grovt kriminell person, som råder Martin att inte nysta i den konstiga härvan och hålla sig utanför, för sin familjs säkerhet. Martin vän Lucy ska gifta sig, de har haft ett långvarit förhållande, men nu har hon träffat en man som vill gifta sig med henne, något som Martin inte giller. Han byter partners ofta, går raskt vidare när han tröttnat. Den enda person han verkligen älskar är syskonbarnet Belle åtta år, henne tog han hand om när hennes föräldrar dog i en olycka. Nu söker han en aupair, får tips på Marcel, en ung man. Manlig aupair, tänker Martin tveksamt, men Belle älskar honom från första början. Nu drar jakten igång vad är sanning och vad är lögn, vilka är vänner och vilka är fiender, och vem var egentligen Henry Schiller?

Boken omfattar 470 sidor och handlingen är komplicerad. Jag får backa några gånger för att förstå sammanhanget, det är egentligen inte förrän i de sista sidorna som saker och ting får sin förklaring. Boken blir ändå en riktig bladvändare, skickligt och proffsigt skriven av författaren. Som läsare vill jag kunna hitta den röda tråden och knyta ihop paketet, det förflutna som gömts kommer till slut upp i ljuset och det blir Martin verkligen varse om.

Kristina Ohlsson kommer att vara med på Deckarfestivalen i november.

Monica Gullman







Skickades från E-post för Windows 10




torsdag 13 juni 2019

Arnaldur Indriðason, Skuggor över Reykjavik



Reykjavik 2016: En nittioårig man hittas död i sin lilla lägenhet i centrala Reykjavik. Han ser ut att bara ha somnat in, men rättsläkaren konstaterar att mannen dött till följd av kvävning. I mannens lägenhet hittas pressklipp och foton från ett känt mordfall i ett av 40-talets Reykjaviks mer skumma kvarter, Skugga sund.

Reykjavik 1944: Ingiborg och hennes amerikanske pojkvän, sergeant Frank Carroll snubblar över en strypt kvinna i en portgång när de försöker hitta någonstans att vänslas. Frank och Ingiborg flyr från platsen så snabbt de kan, men blir sedda och snart knackar Flóvent och Thorson på hemma hos Ingiborg för att förhöra henne. Av Frank Carroll finns inget spår.

Reykjavik 2016: Den nu pensionerade kommissarien Konrad kontaktas för att hjälpa till med fallet med nittioåringen. Konrad kopplas in eftersom han växt upp i Skugga sund. När Konrad intervjuar 90-åringens grannar får han veta hans namn, Stefan Thorson eller Stefan Thoradson som han sedermera kallade sig. Kanadensaren som tillsammans med Flóvent utredde mordet i Skugga sund.

Det här är den tredje boken i serien med poliserna Konrad och Thorson.

Arnaldur Indriðason är sedan länge Islands populäraste författare av spänningslitteratur. Han är utgiven i mer än 30 länder och har fått många priser och nominerats till ännu fler. De främsta utmärkelserna är den nordiska Glasnyckeln, den brittiska Golden Dagger jämte två franska priser: Grand prix des Lectrices de Elle och Grand Prix de Littérature Policière. 

Sagt om boken
Arnaldur Indriðason tycks ha pensionerat sin framgångsrike kriminalare Erlendur på obestämd tid. I den här boken reser han istället bakåt i tiden till andra världskriget och ett Island präglat av de allierade truppernas närvaro, ”occupation” som han skriver. Här nystar polisen Flóvent och militärpolisen Thorson i ett mord och ett mystiskt försvinnande som pekar mot högt uppsatta officerare. Den åldrade f.d. militärpolisen Thorson börjar i nutid att nysta i dessa fall, men dör själv - på grund av självmord eller mord?

De två historierna löper parallellt med korta kapitel som håller tempot högt trots att intrigen sällan överraskar. Den historiska bakgrunden ger en extra dimension och det är tydligt att Indriðason, som har en examen i historia, brinner för ämnet. Här finns en lust att skildra både stora skeenden och små detaljer som gör boken till en underhållande historielektion.

Arnaldur Indriðason frossar inte i våld och mängder av mord, som i många andra böcker i den här genren. Här är det istället teckning av karaktärer och miljöer som är det viktiga för honom. Men visst saknar man hans kriminalare Erlendur, som man blivit så bekant med genom hans böcker.

Island har dock flera andra utmärkta författare av spänningslitteratur. Bland dessa kan nämnas Ragnar Jonasson som var gäst på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall i fjol och Yrsa Sigurdardottir, som kommer i höst.

Lennart Bergström

Bokhandlare

 

Yrsa Sigurdardottir, Arvet


 



En kvinna hittas mördad i sitt hem i Reykjavik, och enda vittnet är en liten flicka som polisen hittar gömd i rummet där mordet skedde. Hon är så chockad av händelsen att hon har slutat tala. Kriminalpolisen Huldar står handfallen inför flickans tystnad. Han vänder sig till psykologen Freyja som har stor erfarenhet av att arbeta med traumatiserade barn. Freyja är skeptisk till polisen i allmänhet, och Huldar i synnerhet. Men hon är fast besluten att skydda flickan. Det kan bli svårare än någon av dem först anar. Mördaren lämnar kryptiska ledtrådar till dem, men klarar de av att tyda dem innan nästa offer skördas?

Arvet är första delen i isländska deckardrottningen Yrsa Sigurdardóttirs serie om barnpsykologen Freyja och polisen Huldar. Författaren väver skickligt samman mörka familjehemligheter och en mordintrig som får blodet att isa sig. Arvet står ut i mängden bland alla nordic noir-thrillers som givits ut de senaste åren. Historien innehåller så många lager och är så skickligt konstruerad att ingen på jakt efter nästa stora nordiska deckarupplevelse kommer bli besviken.

Yrsa Sigurdardóttir är född 1963 på Island. Hon debuterade 2005 och hennes böcker har hittills sålts i över 2 miljoner exemplar och översatts till fler än 30 språk. För Arvet har hon vunnit The Blood Drop (Islands största deckarpris), Palle Rosenkrantz-priset i Danmark och nominerats till Glasnyckeln.


Sagt om boken
"en riktigt ruskig och oerhört välskriven thriller med många spännande spår att följa"
/BTJ

"med bra karaktärer visar Sigurdardóttir varför hon är en av Islands största crime-stjärnor"
/FEMINA

"Levande miljöbeskrivningar, intressanta karaktärer och en isande intrig gör Arvet till en historia att njuta av."
/Peter Robinson

"En magnifik författare. Arvet är omöjlig att lägga ifrån sig."
/Karin Slaughter

måndag 10 juni 2019

Horace Engdahl, De obekymrade


”En författare vet ingenting om verkan av det han har skrivit, vilket är en av orsakerna till att han behöver läsare. Men liksom man inte kan undersöka en kropp utan att påverka den, inverkar läsningarna på texten och låser fast den med hjälp av fördomar, och därför blir författaren ändå lurad.”I "De obekymrade" skriver Horace Engdahl återigen i det lilla formatet, sparsmakat och koncentrerat. Här finns betraktelser om livets villkor, kärleken och vår samtid, allt uttryckt med den skärpa och udd som blivit Engdahls signum.



Sagt om boken

Ingalill Eriksson har läst "De obekymrade" av Horace Engdahl

Slutet i Horace Engdahls senaste bok är lyckligt, om än lite melankoliskt. När han språkligt lägger ut texten kring tacksamhet, andas det harmoni och lugn livsvisdom. Jag rekommenderar en läsning av den lilla boken. Den är fylld av aforismer, korta stycken med privata och filosofiskt lärda uttryck, ofta med relationen mellan man och kvinna som utgångspunkt. Formen öppnar upp för eftertankar, där jag hummande håller med eller går i opposition. Det är väl så bra litteratur skall vara, att läsaren inte bara sväljer allt med hull och hår, men finner vissa delar mitt i prick.

Horace Engdahl drömmer sig iväg till ett ideal för kärlekens början, flirten. Kvinnan har gjort sig vacker, sminkat och putsat sig. Mannen uppmärksammar henne och gör en subtil invit. Hon svarar med att låta honom förstå att hon uppfattat hans ögonkast och kroppsliga signalers finstilta bjudning. Att hon på så sätt svarar, blir till stor tillfredställelse för honom och flirten kan få kärleken att spira genom hans fortsatta erövring av henne. Kvinnor skall vara den typen av återhållsamma varelser, hellre obekymrade än med en rynka i pannan och ivriga i sina verk, med en ständigt närvarande aura av stridslystnad kring sig.

Mina associationer går åt ett oväntat håll, till ”Arga snickaren”, Anders Öfvergård. Han är i sina TV-program bekymrad, mycket bekymrad. Det är också männen och kvinnorna han möter, som fastnat i sina husbyggen eller renoveringar. Byggen stannar upp och tycks aldrig bli färdiga. Mannen har blivit lat och obekymrad i dess sämsta mening. Kvinnan är förtvivlad över sin mans overksamhet. Så höjer arga snickaren sin röst och säger åt kvinnan att ta på sig blåstället och succesivt lära sig hantera såg, hammare och andra verktyg. De måste tillsammans ordna upp den olidliga situationen, med lite hjälp och assistans. TV-programmen får ett slut, där könsrollerna ändrats och huset står färdigt. Man anar att kärleken och den sexuella lusten åter väcks till liv i parförhållandet.

Detta är långt från Horace Engdahls drömmar. Blåställ är det sista han vill ikläda en kvinna. Och han är antagligen helt blind för att Anders Öfvergård anses som mycket attraktiv i kvinnors ögon. Attraktionen finns inte bara i utseendet. Lockelsen ligger i att han blir bekymrad över sakernas tillstånd och vill förändra.

Arga snickaren är ingen mobbare, långt därifrån. Som jag ser det är den största förtjänsten i Horace Engdahls senaste bok att författaren så bra kan gestalta fenomenet mobbning. När en människa blir mobbad kan det rulla på och utvecklas till hemska och oanade konsekvenser. Avslutningsvis några citat från boken (sid 90-92):

”Det är någonting härligt med att kasta sig in i förföljandet av en stackars sate som man har flockens medgivande att förnedra och slita sönder.”

”Den utpekade förlorar sina mänskliga drag, blir ett kräk, och förföljarna sluter ringen. Kollektivet återupplever sin födelsetimma.”

”Alla ”vet”. Så länge hetsen varar. När det hela är över, återstår en skamsen obehagskänsla. Gick vi inte litet för hårt fram? Men den där människan var ju vedervärdig! Det var alla överens om."

Sundsvall, den 8 juni 2019

Ingalill Eriksson

Madeleine Bernadotte, Stella och hemligheten

Foto Charles Lidbom


Att stå upp för sig själv eller någon annan är inte alltid lätt. Hur tar man mod till sig och säger ifrån när något inte känns bra? När Prinsessan Madeleine barnboksdebuterar är det med ett tema som i och med arbetet för World Childhood Foundation engagerar henne starkt: barns rättigheter.När nioåriga Stella och hennes pappa flyttar till Sverige känns allt nytt och lite konstigt: språket, skolan och fritidsaktiviteterna, allt är annorlunda och tar tid att vänja sig vid. Så en dag berättar kompisen Elena en fruktansvärd hemlighet för Stella. Något som Stella inte får berätta för någon. Lova det! Men Elenas hemlighet skaver som en tung sten i magen på Stella. Vad ska hon göra? ”Stella och hemligheten” är en vardagsnära berättelse att läsa tillsammans, men också en bok med ett viktigt ämne att prata om.

I slutet av boken finns frågor till läsaren för att öppna till samtal om svåra frågor som rör integritet, förtroenden och självkänsla. Det finns också en separat lärarhandledning för den som vill fördjupa sig i frågorna.

Prinsessan Madeleine om boken
Boken har sin grund i en fråga som prinsessan genom sitt arbete med World Childhood Foundation känner ett starkt engagemang för: barns rättigheter.

Berätta om boken Stella och hemligheten, vad handlar den om?

— Den handlar om Stella som flyttar från New York till Sverige. Den första delen av boken handlar mycket hur det är att komma till ett nytt land, få nya vänner och komma in i skolan. Stella ställs inför svåra och jobbiga situationer och jag tror att många barn kan känna igen sig i henne. I slutändan handlar det om att få barn att stå upp för sig själva. Att hitta sin inre styrka och att våga säga nej om det är något som inte känns rätt. Berättelsen handlar också mycket om vad som är skillnaden mellan bra och dåliga hemligheter och hur det är att vara en bra kompis.

“Vår förhoppning är att boken kan hjälpa barn att hitta styrkan inom sig själva att säga ifrån om något inte känns bra”

Vad hoppas ni uppnå med boken?

— Det känner jag själv med mina egna barn, man vill prata med dem om svåra saker men ibland vet man inte hur man ska ta upp ämnet. Allt börjar ju i hemmet – både bra och dåliga saker – så jag hoppas att den här boken kan hjälpa barn, föräldrar och lärare att hitta ingångar till att prata om saker som kan vara knepiga i vardagen men också om svårare ämnen som övergrepp och kroppslig integritet.

Läs hela artikeln på bokino.se

Boken är skriven i samarbete med Karini Gustafson-Teixeira och Marie Oskarsson. Prinsessan Madeleine och Karini Gustafson-Teixeira ligger bakom idén och grundberättelsen, och har tillsammans med Marie Oskarsson utvecklat historien om Stella. Illustratör är Stina Lövkvist.

måndag 3 juni 2019

Ragnar Jonasson, Ön



Utanför Islands södra kust ligger den isolerade ön Elliðaey. En plats känd för sin vackra, oförlåtande terräng - och där det är lätt att försvinna...

När en grupp vänner reser till ön för att tillbringa tid tillsammans i en jaktstuga och en av dem aldrig återvänder, hamnar utredningen på Hulda Hermanns­ dóttirs bord. Hulda befinner sig på toppen av sin karriär och är fast besluten att lösa mysteriet. Kan det finnas en koppling till mordet på en ung kvinna tio år tidigare ute på Västfjordarna? Rör sig en mördare runt landets karga utposter? Hulda påbörjar en resa för att avslöja öns isande hemligheter. Hon måste söka sanningen i det mörka landskapet - samtidigt som hon hemsöks av händelser i sitt eget förflutna.

RAGNAR JONÁSSON är det senaste stora stjärnskottet inom den isländska kriminallitteraturen, internationellt hyllad som en av de främsta nya »Nordic noir«-författarna. Mörkret är den första delen i serien om kriminalinspektör Hulda Hermannsdóttir och den första av Ragnar Jonássons böcker som kommer ut på svenska. Mörkret utspelar sig i slutet av Hulda Hermannsdóttirs karriär, medan de följande böckerna i serien är förlagda till ett tidigare skede i hennes liv. Ön den andra boken i serien.



Sagt om boken
Monica Gullman har läst Ragnar Jonasson, Ön

Ragnar Jonasson är en Isländsk författare, nu andra boken i serien om kriminalpolisen Hulda Hermansdottir.

Ett ungt par ska tillbringa några dagar på en ensligt belägen Ö. Dagen efter de anlänt hittas kvinnan död i huset. 10 år senare reser fyra vänner, två kvinnor och två män till Ön för att umgås och hedra deras vän som hittades död för 10 år sedan. Mitt i natten försvinner en av kvinnorna. Efter en del letande hittas hon av de tre andra död nedanför ett brant stup. Olyckshändelse, självmord? Vad har hänt?

Kriminalpolisen Hulda Hermansdottir kallas till den ensliga platsen dit man bara kan ta sig med båt. Hon börjar förhöra de tre vännerna som är i chock. Hänger dessa händelser ihop? Finns det en koppling mellan fallen? Hulda börjar nysta och upptäcker ganska snabbt att det första fallet misskötts så till den milda grad.

Jag brukar störa mig på när boken jag läser hoppar i tid, men inte denna, vänder ivrigt sida för sida.

Jag blir förtjust i huvudkaraktären, Hulda. Hon försöker avancera på jobbet men blir hela tiden överkörd av sina chefer. Kompetensen har hon och analytisk är hon, men hon är kvinna, tänker hon. Hennes manliga kollegor får jobben hon söker. Hulda bär på ett mörker, som hela tiden kommer tillbaka i boken, jag blir ledsen över att något kryptiskt förstå vad som hänt henne. Men det är lite jobbigt med alla isländska namn. Annars har jag fått en ny favorit i Ragnar Jonassons författarskap. Språket är bra, handlingen håller ihop. Gillar att läsa om det karga isländska landskapet och den lynniga väderleken. Jag kommer att läsa alla böcker som kommer framöver.

Den får 4/5 i betyg
Monica Gullman

"En av de mäktigaste tragiska hjältinnorna i samtida kriminalfiktion"
/SUNDAY TIMES

"Atmosfärisk & suggestiv"
/THE GUARDIAN

"En ovanligt intressant deckare"
/Lotta Olsson, DN om Mörkret

måndag 27 maj 2019

Linda Olsson, Hamilton Beach

Linda Olsson, foto Casia Bromberg
Stark kärlekshistoria med oanade konsekvenser

Helga drar sakta igen dörren till det hus hon bott i de senaste sju åren. Men innan hon lämnar huset för gott måste hon tillbaka till Hamilton Beach en sista gång. Hon vill ta farväl av den plats som hjälpt henne att överleva den överrumplande häftiga kärlek hon mötte i Paris åtta år tidigare. En kärlek som fick omvälvande konsekvenser i hennes liv. Ett älskat barn, ett lyckligt familjeliv i det lilla huset vid stranden och så en katastrof som slog sönder den nya idylliska tillvaron. Hamilton Beach visade sig bli en förlåtande plats utan krav. Hon har gått dit varje dag i nästan sju år. Men så mötte hon Wills, som hjälpte henne att fatta ett livsavgörande beslut.

Hamilton Beach handlar om hur vi överlever eller inte överlever när det allra svåraste drabbar oss. Hur oförberedda vi är på våra egna reaktioner när katastrofen blir ett faktum, och hur lite vi känner dem som vi tror står oss allra närmast.

Linda Olsson föddes 1948 i Stockholm men bor sedan många år även i Auckland, Nya Zeeland. Linda slog igenom med debutromanen Nu vill jag sjunga dig milda sånger (2006) som blev en enorm succé. Därefter har hon utkommit med flera relationsromaner, nu senast I skymningen sjunger koltrasten (2014) och En syster i mitt hus (2016).

Linda är nu aktuell med Hamilton beach, en ny relationsroman om plötslig kärlek och förlust.


Sagt om boken
Monica Gullman har läst boken. Det här är hennes recension.

En bok om stor kärlek men också om sorg. Författad av Linda Olsson med hennes vidunderligt vackra poetiska språk.Sakta läser jag hela boken i ett svep, 247 sidor, vill inte göra uppehåll, det tar mig fyra timmar en fredag i slutet av Maj månad. 
 
Detta är Helgas berättelse, skrivet som ett långt brev till Peter, mannen som hon träffade av en slump när hon sitter på en bänk i Paris med sitt skissblock och en penna i sin hand. Han stannar upp, kommenterar det hon skissat, presenterar sig som Peter. Hon säger, jag heter Helga. De pratar en stund, han vill bjuda på en kaffe, hon tackar ja. Så börjar en kärlekshistoria som ingen av dem trodde de skulle få uppleva, någonsin.

Hamilton Beach är en strand i Auckland. Stranden som Helga går till en stund varje dag för att minnas, läka, när sorgen tar överhand, för att orka leva. Det är där hon bestämmer sig för att resa tillbaka, resa i deras fotspår och samtidigt skriva brevet till honom för att förstå varför allt blev som det blev. Huset (deras hus) skänker hon till Wills, en ung trasig människa. Han har en liten dotter May, tre år, som han har ansvar för när flickans mamma, Bella dött i en överdos.

Hon lämnar också Joseph, Wills pappa som hon lärt känna när hon sitter där på Hamilton Beach. Vartannat kapitel handlar om Josephs tankar. Relationen till sonen Wills har inte varit den bästa under hans uppväxt. Detta försöker han nu varsamt rätta till genom att bara finnas där för honom och barnbarnet Maya. Joseph saknar Helga, han tänker på henne varje dag och hoppas att hon återvända till honom och Hamilton Beach.

En bok om kärlek, sorg, längtan, att kunna gå vidare ur det mörker som kan förtära en människa som drabbats av något obeskrivligt. En bok som berör till tårar, så fint skriven av Linda Olsson.

Jag har läst alla hennes böcker.

4+ i betyg
 
Monica Gullman

Ulf Lundell, Vardagar 2



Med Vardagar (2018) gjorde Ulf Lundell en kritikerrosad återkomst som författare. Vardagar 2 är hans dagboksurval från 2018.

Sagt om boken
"Lundell blir bättre vid andra läsningen. Han tittar på tv och muttrar som om läsaren satt bredvid honom i soffan"
/Carsten Palmer i Aftonbladet, läs hans recension här.
 "Både äckel och kärlek när Ulf Lundell skriver om sitt liv",
/Jens Liljestrand i Expressen, läs hans recension här.

Fyra svenska klassiker


Fyra moderna svenska klassiker - fyra folkhemsfavoriter: Per Anders Fogelström, Ivar Lo-Johansson, Sonja Åkesson och Vilhelm Moberg. I novellerna skildrar dessa klassiska arbetarförfattare, med lika delar skärpa och ömhet, folkets villkor och vardag i 1900-talets Sverige.

Asken innehåller:
Per Anders Fogelström - Avlägset mål
Ivar Lo-Johansson - Den nya skolan
Sonja Åkesson - Historia
Vilhelm Moberg - Raskens efterleverska

En fin present för att ge någon ett bra insteg till den svenska klassiska litteraturen.


Sagt om presentasken
"Som en brustablett av litteratur som bara finns där, alltid redo. Så himla genialt."
/Skånska Dagbladet

"Precis så här ska noveller läsas. En och en."
/Dagens Nyheter

Håkan Lahger, Quel Bordel - en biografi om Christian Falk


Christian Falks liv var musik. Han spelade rock i Imperiet på 80-talet, gick på 90-talet över till modern dansmusik och hip hop och samarbetade med bland andra med Robyn, Timbuktu och Petter. 1999 gav han ut det trefaldigt Grammisbelönade albumet Quel Bordel. Denna biografi är rikligt illustrerad med både privata fotografier som aldrig tidigare publicerats och de mest ikoniska bilderna från Christian Falks karriär.

Håkan Lahger:
"2014 gick Christian bort. Strax innan sin död berättade han om delar av sitt liv i Sommar i P1. Hans sista önskan var att den bok vi tillsammans påbörjat skulle färdigställas. Inga dörrar var stängda, nu skulle allt upp i ljuset, en gång för alla. Han sa gång på gång att jag fick prata med vem jag ville. Det här är därför inte min berättelse om Christian Falk. Det är hans egen, tätt sammanflätad med 50 andra röster om honom."

Håkan Lahger är författare och har tidigare skrivit böcker om bland andra Ulf Lundell, Bob Dylan, Thorsten Flinck och Ingmar Bergman.

Sagt om boken
"Quel Bordel kan vara den bästa svenska musikerbiografi som skrivits"
/Jan Gradvall i Di Weekend

"Berättelsen om Christian Falk pulserar av liv"
/Andres Lokko i Svenska Dagbladet

Simon Häggström, Flickorna som sprang


I Flickorna som sprang får läsaren följa med in i Stockholms skuggvärld och möta poliser, hallickar och sexköpare och de som gör sitt bästa för att överleva där. Jennifer och Malvina har rymt från sitt HVB-hem, sover på en madrass i ett garage, lurar torskar på pengar och dras in i en härva de inte kan klara sig ur. Samtidigt lär vi känna människohandelspoliserna Markus och Natalia i jakten på hallickarna. Prostitutionsvärlden är en ännu outforskad plats i kriminalromansammanhang, nu tar Simon Häggström oss i handen och för oss dit. Det är en oförglömlig resa, en verklighetsnära skildring av de mörka sidor i samhället som vi ofta väljer att blunda för men boken handlar också om människans förmåga att överleva under de mest extrema förhållanden. Det är outhärdligt spännande och berättelsen läses med hög puls och andan i halsen.

SIMON HÄGGSTRÖM är författare och kriminalinspektör vid människohandelsgruppen inom NOA, Nationella operativa avdelningen. Under tio år har han arbetat som polis med inriktning mot prostitution och människohandel. Han har också skrivit två uppmärksammade fackböcker om den undre världen, Skuggans lag (2016) och Nattstad (2017). Flickorna som sprang är hans romandebut och den inledande delen i en ny kriminalserie.

Sagt om boken
"Med Flickorna som sprang gör Simon Häggström skönlitterär debut och han är ett riktigt intressant tillskott inom den starka och framgångsrika svenska spänningslitteraturen". Läs Anders Kapps recension här.
 
"En lika osminkad som stark skildring av samhällets mörkaste baksidor."
/Smålands-Tidningen om Nattstad

"Simon Häggström skriver rakt på, dramatiserar ibland men lyckas bevara trovärdigheten hela vägen."
/Jönköpings-Posten om Skuggans lag



Katarina Frostenson, K



Katarina Frostenson: K är berättelsen från en tid i landsflykt undan förföljelse och förtal, i november 2017 till maj 2018. Utifrån händelser under färdens gång reflekterar K , i samtal med olika resekamrater, kring en kabal, kring kollektiv, kriser, kamp och stor kärlek.

Sagt om boken
"Passionerat, välskrivet och högmodigt raseri i Frostensons K", Sveriges Radio Kultur, läs här.
"Nu bryter Frostenson tystnaden", Expressen, läs här.
"Frostensons bok saknar vanlig anständighet", Jens Liljestrand, bitr kulturchef Expressen, läs här.

onsdag 22 maj 2019

Caitlin Moran, Konsten att bli känd


Året har blivit 1995 och 19-åriga Johanna Morrigan – a.k.a. den käftslängande, världsvana musikjournalisten Dolly Wilde – prövar vingarna bland kändisar och wannabes i britpopens London. Men så händer något som gör att Dolly själv ofrivilligt hamnar i rampljuset. Efter att hon gått hem med den populäre skandalkomikern Jerry Sharp börjar ryktena gå. Hur ska en ensam ung kvinna kunna stoppa en känd, inflytelserik man?

”Konsten att bli känd” är den fristående uppföljaren till uppväxtromanen ”Konsten att skapa en tjej”. En rättfram, rolig och hjärtevärmande roman om vänskap, kärlek och vuxenblivande, och samtidigt en skarp kritik av patriarkatet i allmänhet och musikbranschen i synnerhet.


Caitlin Moran är äldst av åtta syskon och har en arbetarklassbakgrund. 15 år gammal vann hon tidningen The Observers pris för bästa unga reporter och samma år gav hon ut sin första bok The Chronicles of Narmo. Som sextonåring började hon skriva för musiktidningen Melody Maker och blev sedan krönikör i både The Observer och The Guardian. Hon ledde ett radioprogram följt av tv-programmet Naked City. Sedan många år skriver hon TV-kritik och krönikor i The Times, vilket hon tilldelats flera priser för.

Hennes självbiografi Konsten att vara kvinna blev en bästsäljare och vann två Galaxy National Book Awards. 2013 kom uppföljaren, Morantologi, 2014 kom Konsten att skapa en tjej och nu 2019 Konsten att bli känd.

Caitlin Moran är gift med Peter Paphides och har två döttrar. Familjen bor i Crouch End i norra London.

Sagt om boken
"Konsten att bli känd av Caitlin Moran är en riktigt kul och hjärtevärmande bok om vänskap, kärlek, sex, musik och vuxenblivande, och samtidigt en skarp kritik av patriarkatet i allmänhet och det som finns i musikbranschen i synnerhet." Läs Anders Kapps recension här.

måndag 20 maj 2019

Gabriella Ullberg Westin: Förrädaren



Ett mord på en rastplats utanför Hudiksvall blir upptakten till Johan Rokkas svåraste och mest personliga utredning hittills.

Viktor Berger har bara ett år kvar till frigivning från Hall. Ett nytt liv tillsammans med flickvännen Mira finns äntligen inom räckhåll. Men tillvaron rasar när han blir utsatt för utpressning, och Mira, som inte vet något om den, kan bara handfallen se på när han sätter hela deras framtid på spel.

Kriminalinspektör Johan Rokka förstår snart att mordet på rastplatsen har kopplingar till Stockholms undre värld, den värld han en gång lämnade. Rokka kallas till huvudstaden för att bistå polisen i utredningen, och det blir hans tuffaste och mest personliga fall hittills. För den här mördaren glömmer aldrig en oförrätt, och tar till alla medel för att röja sina fiender ur vägen.


Monica Gullman har läst Förrädaren
Förrädaren är den 5:e fristående boken i hennes hyllade serie om kriminalinspektör Johan Rokka och morden i Hudiksvall.

En man hittas skjuten till döds i en bil på en rastplats utanför Hudiksvall. Kriminalinspektör Johan Rokka ska utreda mordet. Han konstaterar ganska snabbt att det finns en koppling till Stockholms undre värld. Rokka blir utlånad till polisen i Stockholm för att bistå utredningen. Där kommer han genast på kant med utredningsledaren.

Viktor Berger sitter på Hall, han har ett år kvar till muck, han har skött sig, skaffat en utbildning, tränat, hållit sig undan bråk och konspirationer. Nu ser han framemot ett liv ute i samhället med sin flickvän Mira som troget väntat. Då får han ett insmugglat meddelande att han ska fritas, han vill inte, har ju så kort tid kvar till frigivning. Men när man hotar att ta Mira ger han upp och förbereder sig på att följa de instruktioner man ger honom. Rokkas dilemma nu är att han har växt upp med Viktor Berger, han mörkar att han vet vem han är men utredningsledaren genomskådar honom ganska omgående. Han blir sparkad från utredningen med omedelbar verkan.

Boken är spännande, tempot är högt, trodde jag skulle sakna Hudiksvallsmiljön men det är helt OK med Stockholmsmiljön också. Viktigt för mig att jag gillar karaktärerna i böckerna jag läser. Det är ju inga som helst problem med Johan Rokka. Honom är jag smått förälskad i, hans styrka och temperament. Det driv han har när han löser sina brott, det tilltalar mig verkligen. Jag tycker att Gabriellas böcker blir bättre för varje ny bok hon skriver, bara det är en prestation. Hoppas det kommer fler i serien. Det ska jag fråga henne om när hon kommer till vår bokhandel på Nationaldagen.

Den får 4/5 i betyg
Monica Gullman




Slaktaren är Gabriella Ullberg Westins fjärde bok om Johan Rokka och hans kollegor på polisstationen i Hudiksvall,

Det är i början av oktober och älgjakten i Hudiksvallstrakten är i full gång. En tidig morgon gör slaktaren Hans Larsson en makaber upptäckt när han hittar en människokropp upphängd i krokar i slakteriets tak. Johan Rokka och hans kollegor på Hudiksvallspolisen får ärendet på sitt bord. Det råder inga tvivel om att offret blivit utsatt för tortyr, och snart visar det sig att detta bara är ett i raden av bestialiska mord. Polisen söker efter sanningen bakom brotten och den visar sig grymmare än de någonsin kunnat föreställa sig. Slaktaren är en historia om girighet och hämnd, med snabbt tempo och flera parallella handlingar som flätas ihop.




Fixaren är hennes tredje bok om Johan Rokka och hans kollegor på polisstationen i Hudiksvall. I Fixaren är temat social engineering - att gärningsmannen genom sin sociala förmåga manipulerar andra att lämna ut känslig information eller begå brott. 
En kylig kväll i mars skjuts en 25-årig man ihjäl efter ett biobesök. Kriminalinspektör Johan Rokka leder förundersökningen och snart riktas intresset mot en vän till offret, som var i närheten när mordet begicks.

Vd-assistenten Amanda Bruse kämpar med att komma tillbaka efter en lång sjukskrivning. Företaget hon arbetar på står inför lanseringen av en produkt värd miljardbelopp och när en av företagets nyckelpersoner spårlöst försvinner skakas tillvaron om rejält. 

Polisen har nu både ett mord och ett försvinnande att hantera. Och när Rokka mitt i allt råkar ut för en personlig tragedi står plötsligt hela hans framtid på spel.

Springpojken är andra boken i serien Morden i Hudiksvall.

Dagen efter studenten hittas artonåriga Tindra Edvinsson knivskuren till döds på utsiktsplatsen Köpmanberget. Mordet påminner om ett fall för tjugo år sedan då en ung kvinna försvann spårlöst från sin studentfest. Kriminalinspektör Johan Rokka kopplas in på mordet. Men det väcker plågsamma minnen till liv den försvunna kvinnan var hans ungdomskärlek Fanny och parallellt med utredningen börjar han nysta i det gamla fallet. Snart kommer Rokka i kontakt med den grovt kriminella världen och plötsligt står han återigen öga mot öga med en person han helst av allt velat glömma. Hur långt ska han behöva gå för att lämna sitt tidigare liv bakom sig för gott?



Ensamfjäril är Gabriellas debutroman.

Det är julafton och ett våldsamt snöoväder lamslår Hudiksvall. På eftermiddagen får polisen ett larm om att Henna Pedersen, gift med Sveriges bästa fotbollsspelare, har hittats mördad i hemmet. Den hemvändande polisen Johan Rokka får brottsutredningen på sitt bord. När ytterligare ett kallblodigt mord sker anar han att hans jobb och förflutna obönhörligen kommer att flätas samman. Ju mer han nystar i det som hänt, desto säkrare blir han på att fotbollsspelaren döljer något och aldrig egentligen kände sin fru. 





Gabriella Ullberg Westin är född 1973 och uppvuxen i Hudiksvall. Tidigare bodde hon i Italien där hon arbetade som fotomodell. Idag lever hon i Stockholm med sin familj och är verksam inom kommunikation. På fritiden löptränar hon och har sprungit flera långdistanslopp.