onsdag 22 mars 2017

Paula Hawkins, I djupt vatten


Författaren till bästsäljarsuccén Kvinnan på tåget är tillbaka med en ny psykologisk thriller, I djupt vatten.


Utgivningsdatum på svenska 2017-05-15 och på engelska 2017-05-05

Med samma driv som fängslade miljontals läsare världen över i Kvinnan på tåget har Paula Hawkins nu skrivit en ny gastkramande och mångfacetterad psykologisk thriller. En ensamstående mamma och en tonårsflicka hittas döda på botten av en flod med bara några veckors mellanrum. I utredningen av dödsfallen grävs en mycket komplicerad historia fram.

Paula Hawkins visar återigen i sin nya roman prov på imponerande insikter om mänskliga drifter och minnets bedräglighet. I den nya spänningsromanen I djupt vatten sjunker vi ner i det mänskliga psyket och får ta del av hur det förflutna slänger spöklika ekon in i nuet och framtiden.

Sagt om Kvinnan på tåget:
"Fruktansvärt bra!" - Yukiko Duke, SVT Gomorron Sverige

"En tät och gåshudsframkallande roman." - Tara Moshizi, Elle

"Hitchcock-klass" - Jan Gradvall, DI Weekend

"Fascinerande, nervkittlande och betvingande - försök sluta läsa om du kan." - Ingalill Mosander, Aftonbladet

"Man upptäcker inte att det är en thriller trota att man springer och låser dörren och tittar under sängen"
/Bokhandlarn Bergström

tisdag 21 mars 2017

Jo Nesbø, Törst


En person hittas mördad i sitt hem. Kroppen är tömd på blod och polisen upptäcker bitmärken på halsen. Kan det handla om vampyrism – ett mycket omdiskuterat begrepp inom psykiatrin. Före detta utredaren Harry Hole övertalas att hjälpa till med fallet. Han vet bättre än många andra vad vissa människor är kapabla till, och flera av kriminalhistoriens värsta seriemördare var väl diagnostiserade som just vampyrister?

Men Harry har ett eget motiv för att hjälpa polisen – att fånga mannen som kom undan. Jaktinstinkten väcks till liv och återigen tvingas Harry offra något av sig själv i jakten på den gäckande mördaren.

Jo Nesbø har skrivit elva böcker om Harry Hole. Den första, "Fladdermusmannen", kom 1997 och den senaste, "Polis" gavs ut 2013. Harry Hole har beskrivits som en av de mest plågade polismännen i Norge, om inte i hela världen. Han förlorade sin mor i cancer i 20-årsåldern och har ingen nära relation till sin far. Systern har Downs syndrom och han själv kedjeröker och dricker sig igenom de flesta av böckerna och hamnar dessutom oupphörligen i konflikt med chefer och kollegor.

Trots sitt röriga privatliv är Harry Hole en genuint duktig polis som skickats på uppdrag till såväl Australien som Thailand för att lösa kniviga fall. I "Snömannen" försöker han hitta en kvinna som anmälts försvunnen i Norge.

Läs mer om Jo Nesbøs planer för sin plågade karaktär Harry Hole här.

Monica Gullman har läst två böcker




Theodor Kallifatides, Ännu ett liv, 137 sidor skrivna med stor vånda.
Han  känner att lusten att skriva finns men orden är borta.
Han säger upp sin skrivarlya dit han gått år efter åt. Kokat sitt kaffe, satt sig vid sin skrivmaskin, skrivit sina böcker: Ett 30 tal har det blivit.
Vad ska han göra nu? Livet blir tomt och innehållslöst.
Någonstans finns ju orden?
Han bestämmer sig för att resa till Grekland med sin älskade hustru Gunilla som han levt tillsammans med i nästan 50 år och där kommer orden!
Så det blir en filosofisk skrift om minnet, språket, kärleken och döden.
Jag kan ju bara hoppas att det blir fler böcker av denne författare som levt i Sverige så många år, men är en grek i hjärtat.

Ändå känns  det  som att detta är  hans sista bok. Jag vill tacka honom för alla fantastiska kärleksromaner han skrivit genom åren. Ingen kan skriva om kärlek som Theodor Kallifatides





Ibland kan jag läsa en roman av en debutant, som blir en riktig bladvändare. Språket, handlingen, karaktärerna,  ja allt. Sådan är Erika Olofsson Liljedahls bok, Någonstans brister himlen.

Bara den vackra titeln gör att man blir nyfiken på innehållet. Bohuslän, sent 1920 tal, ett  litet fiskarsamhälle. 13-årige Elis hjälper sin far med fisket och försäljningen av det de får upp i sina nät. Fadern är en hård och kall människa, modern är mjuk och kärleksfull. När storasyster Signe en dag försvinner från hemmet avslöjas en mörk familjehemlighet och Elis värld  rämnar. Elis ger sig ut på en resa, han vill hitta Signe och övertala henne att komma med hem. Men också få svar varför hon försvann? En resa som också kommer att förändra honom som människa och han tar de första stegen in i vuxenvärlden. 

En imponerande debutroman, så välskriven och känslofull.

Erik Olofsson Liljedahl kombinerar sitt skrivande med arbetet som bibliotekarie.

Monica Vängåvans Kulturtant

tisdag 14 mars 2017

Mai-Lis Hellénius, Livsviktigt

Mai-Lis Hellénius är professor vid Karolinska institutet och överläkare vid livsstilsmottagningen på hjärtkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset. Hon forskar och undervisar om hälsa både i Sverige och utomlands. En bok om livsstilens betydelse för vår hälsa som vilar på vetenskaplig grund. Fri från pekpinnar och "inte göra listor" och att det aldrig är för sent att ändra livsstil.


Recension från Monica Gullman
Vi svenskar tränar mycket men vi är också ett av världens mest stillasittande folk. Våra kroppar är gjorda för att röra på sig. Det går att ändra dåliga vanor till bra vanor även om det tar tid och kanske känns motigt. Det är också viktigt att det finns tid för återhämtning. Mai-Lis ger oss tips på mat som är bra för oss, t ex medelhavsmaten som ger oss mycket energi. Allt detta och mycket mer finns det att läsa om i boken.

Välkommen in i mitt kök skriver Mai-Lis. Maten är en central del i våra liv och betyder samvaro, traditioner och glädje i livet. Så följer 60 sidor med härliga och inspirerande recept att tillaga.

Det är inte den första boken på detta tema men absolut en bok i en klass för sig. Den bästa jag läst och jag  har läst de flesta av dem.


Hon ger också tips på några andra böcker:

Smygträning för stillasittare av Britta Balkfors och Jenny Kroon.
Tio tankar om tid av Bodil Jönsson. "Dygnet har bara 24 timmar men hur tar vi tillvara på dessa", skriver Bodil Jönsson väldigt klokt om.

Monica, Vängåvans kulturtant

måndag 6 mars 2017

Birgitta Ohlsson, Duktiga flickors revansch

"Prestationsprinsessor", "duktiga flickor". Samhällets syn på högpresterande kvinnor skevar. Vi har bland annat hört röster som menar att kvinnor ska sluta vara duktiga och sänka kraven på sig själva, men är det verkligen rätt väg att gå? I själva verket har vi mycket att lära av den duktiga flickan. Flit, strävsamhet och höga förväntningar möjliggör klassresor, krossar glastak och får drömmar att slå in. Nu tar Birgitta Ohlsson revansch för den duktiga flickan. Med utgångspunkt i sitt eget liv visar hon att duktighet och höga prestationskrav inte behöver vara en börda. Det kan lika gärna vara ett maktmedel och ett redskap på vägen mot ett mer jämställt samhälle.


Liberalernas starka kvinna, Birgitta Ohlsson, om striden i höstas: "Det var tufft"

Att vara duktig flicka har tagit henne till det politiska toppskiktet. Men det har kostat också, hela livet. När hon var liten och placerades mellan de stökiga pojkarna i klassrummet, när hon som stridbar riksdagsledamot kallades till upptuktningsmöte hos en högt uppsatt manlig politiker.

Men värst var krisen i höstas.

I sin nya bok berättar Birgitta Ohlsson om mobbningsmötena och utfrysningen när hon gick emot partiledningen - smällen var så hård att hon fortfarande överväger att lämna politiken.

– Det som hände gav mig en oväntad möjlighet att tänka till "vad vill jag göra med mitt liv?"

I den här boken går Birgitta Ohlsson ut med ett personligt och politiskt försvarstal till de duktiga flickorna, och visar vilken kraft och frihet som kommer med att vara "duktig".


Recensioner

Svenska Dagbladet
Birgitta Ohlsson hyllar utifrån sin självbiografi den befriande drivkraft och energi som finns i viljan till att vara duktig. Det är smart och peppande, men också på gränsen till floskulöst, tycker Lina Kalmteg i sin recension i Svenska Dagbladet, läs hela recensionen här.

Expressen
Läs Malin Roos recension i Expressen här.


Dagens Nyheter
"Leve de duktiga flickorna - Redan första sidan i mitt exemplar Birgitta Ohlssons nya bok är randig av understrykningar. Så fortsätter det i nästan hela boken... Boken är en sorgsen och ilsken exposé över en gestalt som än i denna dag blir förbisedd, hånad, bortgift, fysiskt angripen, omsprungen i karriären och i skolan använd som buffert mellan stökiga pojkar - därav den vidriga beteckningen "kuddflickor". Vi sviker de duktiga, snälla och tysta flickorna."

Aftonbladet
"Birgitta Ohlsson är både Pippi och Annika." Läs Göran Greiders recension i Aftonbladet här.


Göteborgsposten
"Vad händer om duktiga flickor blir olydiga?". Läs Bella Stenbergs recension i Göteborgsposten, här.

tisdag 28 februari 2017

Mattias Leivinger och Johannes Pinter, De mörkermärkta

Mattias Leivinger (t.v.) och Johannes Pinter (t.h.)

I ett vårkallt Stockholm sker en serie mord som till en början inte verkar ha något samband. En sömnlös taxichaufför. En alkoholiserad före detta psykolog. En psykiskt sjuk kvinna på ett behandlingshem. Tre människospillror förenade i sina olycksöden.

När poliskommissarie Iris Riverdal får fallen på sitt bord ställs hon inför en gåtfull mördare, en undflyende skepnad med dunkla metoder och okända motiv. Och bakom honom anas en ansiktslös ondska bortom alla begrepp.

Gradvis går det upp för henne att morden har rottrådar långt tillbaka i tiden, trådar som också löper in i hennes eget liv.

Samtidigt samlas en krets människor för att bekräfta det de redan anat. Det förflutnas skugga har kommit tillbaka för att förgöra dem, de mörkermärkta.

Några frågor till författarna,

Hur träffades ni?
Mattias Leivinger: Vi debuterade samma år, 2014. Jag såg Johannes inlägg på Debutantbloggen och tyckte det var bra och matnyttiga saker. Skrev ett ”beundrarmail” och då upptäckte vi raskt att vi bara bodde några hundra meter från varandra.

Johannes Pinter: Dessutom höll vi bägge till på Gotland på somrarna, också där i omedelbar närhet! Vi träffades första gången i Lickershamn och pratade erfarenheter av att skriva, om böcker och film. Där startade alltsammans.

Hur går det till när ni skriver tillsammans?
Mattias Leivinger: Först sitter vi och jobbar fram hela historien, verkligen grottar ner oss i karaktärsutvecklingar och dramatiska händelseförlopp. Det är vår kreativa motor och en riktigt kul del av processen. Så småningom punktar vi ner allting i detaljerade synopsis. Det är viktigt att förloppen finns där svart på vitt eftersom vi är två som skriver. Man kan inte dra iväg fullt så fritt som när man skriver själv.

Johannes Pinter: Därefter delar vi upp de olika karaktärslinjerna, jag skriver vissa och Mattias skriver andra. Efter första genomskrivningen läser vi varandras kapitel och kommenterar och skriver om. Efter det byter vi och putsar varandras texter. På så sätt har vi sandpapprat ner eventuella avstickande egenheter i prosan, och skapat en stilmässig och tematisk helhet.

Vad gör ni när ni inte skriver?
Mattias Leivinger: Jag är samtalsterapeut och bibliotekarie. Bägge yrken handlar på sina sätt om berättande, i ena fallet i böckernas form, i den andra om våra inre liv. Skrivandet är ett ständigt inkännande samtal med olika karaktärer. Att kunna kliva in i och identifiera sig med olika människor, höra dem, känna dem, förstå deras olika sidor – där finns det mycket som jag tar med mig in i skrivandet från mina drygt 15 år som professionell samtalare.

Johannes Pinter: Jag har sysslat med växelbruk inom den svenska filmbranschen, varvat regisserande och filmmanusskrivande med redigerande och trailerklippande. Just nu kan jag dock högprioritera det skönlitterära skrivandet efter en rätt lukrativ bostadsaffär.

Vill ni nämna något om tidigare böcker?
Mattias Leivinger: Min första bok heter När livet djupnar (Heron förlag, 2009) om existentiella perspektiv inom psykologin. Min skönlitterära debut Freudland (Hoi förlag, 2014) är en surrealistisk äventyrsberättelse med stänk av svart humor och handlar om maktgalna psykologers envisa kamp mot varandra.

Johannes Pinter: På min hemsida finns en komplett lista på mitt författande. Men kort sagt så kan jag nämna två skräckromaner: nordiska väsen-fyllda Vackra kyrkor jag besökt och vampyrboken 1007, samt barn-spökboken Lille Gasten och den stora spökdagen. Dessutom har jag skrivit en massa noveller inom den väldigt vida benämningen fantastik (med allt från magisk realism till tuffare skräck). Med dessa har jag blivit publicerad i ett tjugotal amerikanska och svenska antologier.  

Var har ni era rötter?
Mattias Leivinger: Jag är född i Finspång, uppvuxen i Linköping. Efter studier i Uppsala kom jag till Stockholm där jag har bott i snart 20 år.

Johannes Pinter: Jag är född och uppvuxen i Södertälje. Blev Stockholmare när jag träffade min blivande fru.

måndag 6 februari 2017

Augustprisets nya juryer utsedda


De jurygrupper som ska nominera sammanlagt 18 böcker till Augustpriset 2017 har nu utsetts. En jury i respektive kategori ska nominera sex titlar vardera. Juryerna läser och bedömer alla de böcker som svenska bokförlag anmäler till priset, vilket brukar vara mellan 140 och 170 böcker per kategori. Vilka de nominerade titlarna är tillkännages under en presskonferens som i år hålls den 23 oktober. Juryledamöterna väljs för ett år i taget. På Augustgalan den 27 november får vi reda på vilka tre böcker som belönas med Augustpriset.

Årets svenska skönlitterära bok
Ingrid Elam, ordförande, professor i Litterär gestaltning och dekan vid Konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet
Anna Gillinger, bokhandlare
Carin Jämtin, riksdagsledamot
Per Svensson, författare och kulturskribent i Sydsvenskan
Marina Sobasjnikov, bokhandlare

Årets svenska fackbok
Inga Lundén, ordförande, mentor och rådgivare i internationella biblioteksfrågor, tidigare Stockholms stadsbibliotekarie och tf kulturdirektör
Gunnar Broberg, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet
Mårten Castenfors, chef Liljevalchs/Stockholm konst
Marianne Rundström, journalist, programledare på SVT/Gomorronsverige och författare till Passé, de ofrivilliga pensionärerna
Emi-Simone Zawall, frilansskribent, översättare och adjunkt vid Stockholms universitet

Årets svenska barn- och ungdomsbok
Björn Sundmark, ordförande, professor i engelska vid Malmö högskola och redaktör för Bookbird - A Journal of International Children's Literature
Marcus Biderholt, bibliotekarie vid Umeå stadsbibliotek och programledare för Bokslukarna i SVT
Ulf Boëthius, professor emeritus i barn- och ungdomslitteratur
Mia Juhlin, bokhandlare och SO-lärare
Amanda Stenberg, bibliotekspedagog på TioTretton


Juryordförande för Augustpriset. Från vänster Ingrid Elam (foto: Johan Wingborg), Inga Lundén (foto: Elisabeth Ohlson Wallin) och Björn Sundmark (foto: privat).

Om Augustpriset
Augustpriset är den svenska litteraturens mest prestigefyllda och uppmärksammade pris. Svenska Förläggareföreningen instiftade Augustpriset 1989 med syftet att årligen belöna och sätta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska. Augustpriset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera. De nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av sammanlagt 63 elektorer. Dessa är spridda över hela landet och består av en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker och andra. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner. På Augustgalan, i år den 27 november, delas Augustpriserna ut. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor och pristagarna får även en bronsstatyett formgiven av konstnären Mikael Fare.

Läs mer om Augustpriset

Sveriges Radio Romanpris 2016

Här är de fyra böcker som nominerats till Sveriges radios romanpris.

– Romanpriset har det lilla extra: Det är lyssnarnas eget pris till den bok de gillar bäst. Befriat från oväsentligt tjafs är det läsningen och samtalen om böckerna som gäller, säger prisutdelaren Marie Lundström.

Dessa fyra böcker kan tilldelas Sveriges Radios Romanpris:

”Aftonland” av Therese Bohman
”Den skeva platsen” av Caterina Pascual Söderbaum
”Nätterna på Mon Chéri” av Stefan Lindberg
"Vän av ordning" av Henrik Bromander

Prisets utses av Romanprisets lyssnarjury som kommer diskutera böckerna i P1 Kultur under vecka 17. Fjolårets vinnare var Aris Fioretos.

Prissumman är på 50000 kr och det är den 24:e gången som Sveriges Radios Romanpris delas ut. Vinnaren tillkännages fredagen den 28 april av Marie Lundström.

Vilka som ingår i Lyssnarjuryn meddelas den 16 februari. Det går fortfarande att ansöka om att vara med, sök till romanpriset@sverigesradio.se.

Romanpriset söker i år bokcirklar i norra delen av landet, ja hela priset har fått en ny kostym och nomineringarna gäller romaner utkomna under hela 2016.

Läs mer om Romanpriset här.

torsdag 26 januari 2017

Fiona Barton, Änkan



Änkan tar dig med till ett äktenskaps allra mörkaste vrår.

Vi har alla sett honom stirra på oss från löpsedlarna - monstret, mannen som har anklagats för ett fruktansvärt brott. Men hon då? Kvinnan som står vid hans sida. Hur mycket vet hon?

Jean Taylors liv var behagligt alldagligt. Hon hade ett fint hus och en omtänksam man. Glen var den enda hon någonsin velat ha, mannen med stort M. Men allt förändrades när han förvandlades till den anklagade, till odjuret på tidningarnas framsidor. Jean var plötsligt gift med en man som i andras ögon var kapabel till obeskrivlig ondska. Är hon medskyldig? Eller är hon den hunsade eller den ovetande hustrun? Är Glen överhuvudtaget skyldig till brottet som alla tror att han har begått?

Nu är Glen död, och Jean är för första gången ensam. Det är fritt fram att avslöja hela historien, på hennes egna villkor. Jean Taylor tänker berätta allt hon vet.


Omdömen
Fiona Bartons bok belyser många dilemman, såväl etiska som moraliska. Hon lyckas skapa en obehaglig berättelse med små medel, och inte förrän boken är utläst kan man med säkerhet veta vad som faktiskt är sanningen och vad som är omgivningens spekulationer eller önskan om att hitta en syndabock. Det är också en berättelse om psykologin i att veta eller inte veta, eller kanske framförallt att inte vilja känna till sanningen. Änkan är en smart och rappt skriven berättelse om prövningen i att vara den som står bredvid då ett brott utreds.
/Johannas deckarhörna

"En av 2016 års bästa debutromaner."
/The Telegraph

"Fartfylld, gripande och mörk den här boken kommer att bli riktigt stor."
/Glamour UK

tisdag 24 januari 2017

Jesper Rönndahl, Framtiden


Jesper Rönndahl, rikets främsta futurist presenterar: Framtiden, den enda guide till framtiden du behöver!

Du går upp på morgonen, rostar mackan lite för mörk på treans ljussabel, sprayar på en tjock skiva skinka och garnerar med några raketsoltorkade tomater. När du klappat din mörkmateriatiger hejdå åker du till jobbet med din antigravitationsplattform och väl där lyckas du förklara för alla exakt hur du menar med hjälp av dina tankeläsglasögon.

Där många tidigare har misslyckats är det skönt att någon (läs: Jesper Rönndahl) äntligen har lyckats: nämligen med att förutspå exakt hur framtiden kommer att bli. Här ges oumbärlig kunskap på en mängd områden - från framtidens teknik till framtidens mat. Du kommer att lära dig allt om hur du hanterar en warpdrivegräsklippare, varför det blir trendigt med spetälska och mösshängslen samt hur mänskligheten ska möta hotet från den artificiella intelligensen.

Framtiden: en illustrerad guide är en bok för dig som är ung och intresserad av vad du har att förvänta dig, och för dig som är äldre och vill veta vad du kommer gå miste om. Den är skriven och ritad av vetenskapskomikern, tvåfaldige På spåret-vinnaren tillika riksbesserwissern Jesper Rönndahl.

Jesper Rönndahl tävlar i vinterns omgång av På Spåret.