måndag 15 april 2019

Camilla Läckberg, En bur av guld


Monica Gullman har läst Camilla Läckberg, En bur av guld

En bok för kvinnor skriven av en kvinna, som handlar om Matilda som är uppväxt i Fjällbacka. En trasig och svår uppväxt. Ett monster till pappa som misshandlade hela familjen, men mest mamman. Brodern Sebastian hängde sig i en garderob när han inte längre orkade med den fysiska och psykiska misshandeln. Hon lämnar Matilda bakom sig och blir ”Faye”, drar till Stockholm, vill lämna sitt förflutna, starta om på nytt. Hon är vacker och smart, börjar plugga på Handelshögskolan till civilekonom. Hon får en vän för livet, Chris, en levnadsglad tjej som är lika smart och med ett hjärta av guld. Så träffar hon Jack, mannen som har allt, han är snygg, sexig och smart. Han tar henne med storm. Hon blir blixtförälskad och hon vill leva med honom resten av sitt liv. Han startar upp ett företag med vännen Henrik men det är tufft i början. Faye stöttar, hon slutar plugga, tar jobb som servitris och försörjer dem under uppbyggnadsfasen. Hjälper till allt hon förmår. Företaget går bättre och bättre. De får en dotter, Faye blir hemma tar hand om familjen. Jack avskärmar sig mer och mer. Ser henne knappt, hon blir ängslig och orolig, gör allt för att vara honom till lags, men den psykiska mobbningen blir värre och värre. När hon tillslut hittar honom i säng med en annan kvinna, i deras sovrum och han kallt säger, jag vill skiljas, försvinn härifrån då bryter hon ihop totalt. Hon har inte mer än kläderna hon har på kroppen, de har skrivit äktenskapsförord och han äger allt. Det hon bidragit med har han glömt.

Nu har hon vännen Chris som tar hand om henne och stöttar. När gråten och sorgen övergår i ett flammande raseri får hon styrkan att börja planera sin hämnd. Hon ska krossa Jack, med alla medel hon kan ta till.

Nu börjar egentligen boken, och det är nu jag inte kan sluta läsa. Följer hur utstuderat och smart hon bit för bit går tillväga att helt krossa mannen hon älskade och gav allt. En drabbande roman om en kvinna som blir bedragen och utnyttjad men som tar kontroll över sitt eget öde.

En dramatisk berättelse om svek upprättelse och hämnd. Lättläst och underhållande skriven av Camilla Läckberg.

Monica Gullman




torsdag 11 april 2019

Anki Edvinsson, Lust att döda

Anki Edvinsson, journalist, programledare och moderator. Hon har läst skrivarakademiens ettåriga utbildning för blivande författare och studerar till kriminolog. Nu debuterar hon med den första delen i en planerad deckarserie som ska utspela sig i Umeåområdet.

Ett möjligt terrorattentat i centrala Umeå lamslår den annars så livfulla staden. Parallellt sker ett brutalt mord som förbryllar den lokala poliskåren. Hänger de två händelserna ihop? Hur kan detta ske här? Polisparet Per Berg och Charlotte von Klint utses till att jaga skuggor som inte syns i en stad lamslagen av sorg. I utkanten rör sig också två unga, trasiga män, på väg utför i full fart, och en invandrartjej vars livssituation blir allt svårare att hantera. I detta kriminaldrama finns monster av alla de slag, både väntade och oväntade. Men de drivs alla av lust att döda.









Recension:
Per Bergh: polisutredare med chefsposition. Han lider av svår diabetes, måste alltid ha socker och sprutor i fickorna och kolla sina värden. Detta blir tufft när det blir stressigt på jobbet, risken att hamna i koma är stor. Han är gift med Mia som är lärare, de har två barn.
Charlotte von Klint: överklasstjejen som kommer från storstan till Umeå för att arbeta som polisutredare vid grova brott. Hennes kollegor stör sig På hennes 08-dialekt, hon har svårt att bli accepterad i norrlandsstaden. Dessutom är hon snygg, vilket de kvinnliga kollegorna stör sig på medan männen glor i smyg. Hon har en tonårsdotter som bor kvar i Stockholm med pappan.

Boken börjar väldigt dramatiskt, 13 personer skjuts till döds av en svartklädd maskerad person med en AK 47 på en restaurang i centrala Umeå. Flera personer blir allvarligt skadade. Den svartklädde försvinner snabbt från platsen. Umeå blir lamslaget, något liknande har aldrig inträffat i björkarnas stad ,någonsin. Ett stort polispådrag drag igång för att hitta vapnet, förhör av de få överlevande, allt måste ske snabbt nu.

Två 17-åringar, Kalle och David, dricker hembränt och knaprar piller, helst varje dag, de köper spriten dunkvis av en langare. När de är som fullast och mest påtända börjar de prata om hur det skulle vara att döda en människa. Kalle och David är fyllda av hat, mot alla och allt i deras omvärld. David har blivit utsatt för övergrepp när han var sju år av sitt monster till pappa. Kalle har blivit misshandlad av sin grymma pappa under hela sin uppväxt. Det är skadade och trasiga 17-åringar. De struntar i allt utom att supa, droga och hitta villiga tjejer. Nu växer planerna på at döda en människa sig starkare.

Kalle har ett hemligt förhållande med en muslimsk flicka, Marian. Om hennes storebror Kaled får veta detta skulle han döda henne och sedan Kalle, De träffas på offentliga toaletter och har sex. Så kommer ett larm till poliserna, en äldre man hittas ihjälslagen i sitt hem. Någon har slagit en hammare i hans bakhuvud, massor med knivhugg finns över hela kroppen, det mest makabra, det sticker ut en skruvmejsel ur ena ögat. I samma veva försvinner Marian, hennes ryggsäck hittas men flickan är borta. Värre än så kan det knappast bli, och allt detta i fridfulla Umeå.
Nu blir trycket hårt på Per och Charlotte från alla håll. Dödsskjutning, mordet på den äldre mannen, kidnappningen av Marian. En upphittad lillfingerring visar sig vara en ledtråd.

Den dramatiska början och det ännu mer dramatiska slutet gör att det är svårt att lägga boken åt sidan. En bra sammanhållande story, våldet gör att jag våndas lite när jag läser. Går ondska i arv undrar jag. Pojkarna, deras monster till pappor, gör lite ont att läsa boken.
Detta är första delen i en serie och jag ser fram emot att läsa fler böcker med polisutredarna Charlotte och Per som huvudkaraktärer.

Monica Gullman

onsdag 10 april 2019

Lasse Berg, Ändå inte försvunnen

Lasse Berg, vid ett besök hos oss 2014

Författaren Lasse Berg och hans fru Ingrid var ute och reste i Sydafrika när de fick telefonsamtalet som fullständigt raserade deras tillvaro. Dottern Linda, 34 år gammal, hade just förblött i parets lägenhet efter en fullständigt osannolik olycka. Efteråt kunde Lasse inte skriva en rad. Men två år senare, när Ingrid reste bort, satte sig Lasse vid datorn igen. Sorgens fördämningar rämnade, skrivandet gick inte att stoppa och sommaren 2018 fanns plötsligt boken där.

Ändå inte försvunnen är Lasse Bergs nedstigning i sorgen djupt personlig och ändå helt allmängiltig. Här får vi följa honom när han, genom minnet av Linda, försöker ta sig igenom det värsta en förälder kan råka ut för. Men det är också en typisk Lasse Berg-bok där han angriper sitt ämne genom att söka i människans ursprung. Att älska, mista, sörja och trösta kanske är det detta som gör oss mänskliga?

Lasse Berg har i decennier beskrivit världen för oss i böcker, tv-filmer, reportage och radioprogram. Han är hedersdoktor vid Lunds universitet och en uppskattad berättare och sommarpratare. Hans Kalahari-serie om människans ursprung har sålt i nästan 100 000 exemplar. 2011 blev han nominerad till Augustpriset för sin bok Skymningssång i Kalahari. Vilar ut gör han vid enstaka tillfällen i en idyllisk sydfransk by.


Bokens Afton
Lasse Berg är gäst på Bokens Afton onsdag 23 oktober 2019.

måndag 8 april 2019

Nele Neuhaus, Annars skjuter jägaren mig


Bröllopsresan är planerad över jul och nyår. Äntligen ska kriminalinspektör Pia Kirchhoff, hemligt nygift, få sin välförtjänta semester. Men ett par dagar före resan nås hon av ett telefonsamtal som får planerna att gå om intet. I det lilla samhället Eschborn utanför Frankfurt har en äldre kvinna skjutits ihjäl av en okänd gärningsman. Kort därpå inträffar ytterligare ett liknande mord: en kvinna skjuts genom sitt köksfönster. Inget av offren hade några fiender. Varför måste just de dö? Trycket på utredningen ökar snabbt. Pia Kirchhoff och hennes chef Oliver von Bodenstein söker efter en mördare som tycks välja sina offer godtyckligt – och de kommer en mänsklig tragedi på spåren.

Nele Neuhaus är en av Europas största självpubliceringssuccéer. Hon gav ut sina tre första romaner på eget förlag, och hennes framgångar gjorde att bokförlaget Ullstein fick upp ögonen för henne. Neuhaus fick sitt stora genombrott med Snövit ska dö, den fjärde spänningsromanen i serien om kriminalarna Pia Kirchhoff och Oliver Bodenstein och den andra boken som kom ut på Ullstein. Annars skjuter jägaren mig är den sjunde delen i denna serie och ytterligare två delar finns på tyska och väntar på svensk översättning. Hon har sålt över 5 miljoner böcker bara i Tyskland och hennes böcker kommer ut i 30 länder. Nele Neuhaus bor på en gård på landet utanför Frankfurt tillsammans med sin man, hundar och hästar.

Sagt om boken
"Nele Neuhaus är riktigt bra, det är lätt att förstå varför hon mött så stora framgångar, framför allt i Tyskland men också i många andra länder. Läs henne gärna!" Läs Anders Kapps recension här.

Emelie Schepp, vinnare av Årets deckarförfattare 2016, 2017 och 2018, är tillbaka med en ny kriminalroman om åklagare Jana Berzelius. Femte delen har nu kommit ut.

En regnig vårdag hittas en kvinna brutalt mördad i Norrköping. Det är det andra offret på kort tid. Omständigheterna är likadana, benen är hopsydda och kropparna hittas i Strömmen som flyter genom staden. Vem vill få dem att se ut som sjöjungfrur och varför?

När en ny kvinna anmäls saknad är det uppenbart för polisen att de har att göra med samma gärningsman. Åklagare Jana Berzelius som leder förundersökningen börjar snart hitta kopplingar till fallet Simon Norell, en ung man som mördat sin familj och sedan dess suttit inspärrad på rättspsyk i Vadstena. Men Simon vägrar att prata. Någon måste vinna hans förtroende innan tiden rinner ut, och den enda som kan göra det är mannen som rör sig som en hotfull skugga i Janas liv - Danilo Peña.

Broder Jakob är en kriminalroman om att tvingas möta sitt eget, våldsamma förflutna. Om syskonskap, relationer och försoning. Serien har sålt i över en miljon exemplar och blivit en stor internationell succé.

Sagt om Emelie Schepps böcker:


"Lyssna på barnen! Annars …", Läs Anders Kapps recension här.


"... hon bygger upp en otäck klockan-tickar-skräck ..."
/Lotta Olsson, Dagens Nyheter

"En av de bästa deckarna jag läst någonsin."
/Anna Jansson, författare

"Jana Berzelius är en fascinerande och originell karaktär som saknar motstycke i kriminallitteraturen."
/Nerikes Allehanda

"Schepp kan jämföras med Jo Nesbø, båda skriver realistiskt men vrider till verkligheten."
/Femina

"Och lycklig den som inte upptäckt Emelie Schepp förut ..."
/Göteborgs-Posten

Camilla Sten, Staden


Det har gått sextio år sedan hela befolkningen i den lilla gruvstaden Silvertjärn försvann. Niohundra människor spårlöst borta. Ingen vet hur det gick till. Kan stadens fanatiska väckelserörelse ha spelat en roll i försvinnandet?

Alice är en dokumentärfilmare som en gång för alla vill ta reda på sanningen. Hon och hennes team ska tillbringa fem dagar i den övergivna staden och samla in material till filmen. Men så fort de anländer börjar de höra underliga ljud och se oförklarliga saker. Snart måste de fråga sig om det förflutna verkligen är förflutet, eller om staden kommer att sluka dem också.

Staden är en klaustrofobisk nagelbitare om en ondska som inte borde finnas och en gåta som kanske aldrig borde lösas.

Sagt om boken

"Med Staden blir Camilla Sten en ny internationell stjärna!", recension av Anders Kapp, läs här.
 
”En rysare som höll mig i ett fast grepp från första till sista sidan.”
/Camilla Grebe

”Det här är en riktigt bra svensk skräckroman [...] Helt enkelt briljant skrivet!”
/BTJ

”Dåtid och nutid sys ihop till fulländning i denna lysande rysare.”
/Femina

fredag 5 april 2019

Linda H Staaf, Ulv i fårakläder


Linda H Staaf, arbetar som polismästare vid Nationella operativa avdelningen, NOA, och har i många år varit verksam som jurist och civilekonom Inom rättsväsendet.
Hon är numera bosatt i Norrköping men är född och uppvuxen i Östersund och har en stark förkärlek till de jämtländska fjällen.

Ulv i fårakläder är hennes debutroman.
Det är lördagsmorgon den 25 juli 2009 och EU-toppmöte i Åre. På ett anrikt hotell mitt i byn hittas en man kallblodigt avrättad. Strax därefter inkommer ett bombhot mot kabinbanan och en grupp turister som fastnat högt över marken långt uppe på kalfjället. Insatspolisen Christian Ståhl inleder en kamp mot tiden för att rädda turisterna. När nationella insatsstyrkan inte kan inställa sig snabb nog tar Christian hjälp av en före detta fältjägare, men börjar snart tvivla på dennes avsikter. Samtidigt upptäcker kriminalpolisen Marita Lander, som leder mordutredningen, att offret checkat in under falskt namn. Jämtlandspolisen, som tvingas kämpa mot Säkerhetspolisens inblandning, påbörjar en intensiv jakt över vidsträckta fjäll, genom mörka skogar och i jämtländska byar. Snart uppenbarar sig en organisation av trasiga själar som är beredda att göra vad som helst för makt och status - och inte minst hämnd.

Recension:
EU-toppmöte i Åre, delegaterna från hela Europa ska skyddas till vilket pris som helst, inget får hända när Europas blickar är riktade mot Åre och Sverige. En man skjuts till döds på ett hotell mitt i Åre, tre skott, två i bröstet och ett i huvudet. Bombhot mot kabinbanan, kabinen stannar, elen har brutits, 40 meter ovan mark, 20 personer sitter fast i kabinen, bland annat den italienske EU-Delegatens 22-åriga dotter med pojkvän.
Insatspolisen Christian Ståhl inleder en kamp för att rädda turisterna. Han får hjälp av en före detta fältjägare som snabbt kommer till platsen, han klättrar upp till de nödställda och börjar sakta fira ner dem i säkerhet. Då aktiveras bomben, kabinen exploderar i tusen bitar, tre personer dör, fältjägaren blir alvarligt skadad. Det är kaos, men det ska visa sig att detta bara är början. Allt som hänt har varit en avledningsmanöver för det som sen ska komma.
EU-delegationen bombhotas, nu blir det Christians uppdrag att med ett enormt polispådrag eskortera bussen från Åre till flygplatsen på Frösön. Lättnaden är stor när planet lyfter för insatsstyrkans chef Christian. Då kommer nästa anrop, en värdetransportbil på väg från Åre har kapats, rånarna har skjutit ihjäl en av vakterna en annan har skadats svårt. 20 miljoner blev bytet.
Ja, nu är jakten på gång...

Karaktärerna i boken:
Christian: Testosteron och adrenalinfylld insatsledare som vill finnas mitt i händelsernas centrum, han räds ingenting.
Marita: Kriminalutredare, som inte vågar kliva ut ur garderoben till hennes partner Lisas stor förtret. Hon har också stigit i graderna på arbetet. Lite småtrög i handling men med ett knivskarpt intellekt.
Laxman: Hennes kollega, dumdryg utredare som surar över att Marita gått om honom i graderna och gör allt för att jävlas och klagar på hennes sätt att leda arbetet.
Ackerman: (släpande foten) foten han hasar efter sig när han går efter en skada i tjänsten. Han sitter gärna framför sin dator och lägger patiens eller smiter från jobbet för att fiska som är hans stora passion. Men kan ändå göra ett bra jobb när Marita sätter press på honom.
Intendent Malmberg: Deras chef, som frustrerat undrar varför det tar så lång tid att lösa mord, sprängning och rånet. Han har ju sin chef som är på honom och vill ha resultat.
Och vem är Ulven då?...kommer kanske en bok till.

490 sidor sträckläsning, de sista sidorna blir till en riktig rysare.
Skickligt och proffsigt skriven bok av författaren. Speciellt karaktärernas tillkortakommanden har hon skildrat med humor och ironi. Mycket igenkänningsfaktorn där, kanske då hon jobbat många år i polisens korridorer.

Monica Gullman

måndag 1 april 2019

Monica Gullman har läst och recenserat tre böcker

Maria Sveland: Gråleken

Maria Sveland är en prisbelönt författare och journalist. Hon debuterade med boken Bitterfittan, 2007. En roman som fått mycket publicitet. Hatet kom 2013. Befrielsen, 2015 och Bitterfittan (2) 2017.

Gråleken är en relationsroman som det gör ont att läsa. Julia och Jesper åker med sin fem månader gamla dotter till en ö i Kattegatt, Arnholt, för att få miljöombyte och lugn och ro för att hitta tillbaka till varandra. Men riktigt så blir det inte, irritationen, surheten, grälen och den akuta sömnbristen tär. Lilla Alice måste ammas dygnet runt. Julia gråter och dricker för mycket vin. Vad är det som händer? Bara de fick byta miljö, bara Alice börjar sova bättre, bara, bara. Vi kan väl vara snälla mot varandra säger hon med gråten i halsen till Jesper när han anklagande stirrar på henne. Julia börjar tvivla på sina sinnen, hon ser spöken överallt.

Man får som läsare följa tiden innan, första mötet, den passionerade kärleken men också olikheterna dem emellan. Julia kommer från ett borgerligt hem, har en bra utbildning och ett intressant arbete. Många vänner, hon bor i en fin lägenhet mitt i Stockholm som hennes föräldrar betalat. Jesper kommer från en arbetarfamilj i Norrland, har en universitetsutbildning, söker jobb på jobb men förblir arbetslös, han sover på en soffa hos en kompis, lever på socialbidrag och på Julia som har det bra ställt. Detta gnager i honom, han känner sig underlägsen och värdelös. Ilskan växer i honom, och till slut brister allt.

Hur räddar man en relation, jag får lite ångest av att läsa boken som Maria Sveland så bra beskrivit, hur långt får det gå innan man ger upp. Jag gillar språket och karaktärerna och jag lider med Julia och blir arg över Jespers svek. Boken berör i allra högsta grad.

Den får 4/5 i betyg


Klara Grede: Det vi glömde säga

Klara Grede bor i Stockholm och arbetar som lärare. Detta är hennes debutroman. En känslosam feel-good bok.

Ella har totalt klappat ihop, Johan hennes man har lämnat henne, tagit ut skilsmässa, dessutom tagit med barnen, tvillingarna, till Thailand i tre månader tillsammans med den nya frun som väntar barn. Ella träffade Johan när hon var 17 år, hon blev besinningslöst förälskad. Han har varit henne otrogen från första dagen, detta har hon förstått, men också vetat, att om hon bara backar och håller tyst så kommer han tillbaka till henne och allt blir bra. Åtminstone för ett tag, tills nästa otrohetsaffär drar igång. Nu försöker hennes syster Nina och bästa kompis Alice få henne att förstå, han är ett svin som svikit henne gång på gång. Men allt Ella vill är att få honom tillbaka. Hon ska bli EllaElla en kvinna som har allt, hon byter frisyr, köper märkeskläder, börjar jogga, byter identitet. Hon testar nätdejting som EllaElla och träffar en riktig tio-poängare, Niklas, VD på ett företag, nyskild, med en liten son som han har varannan vecka. Han är snygg och trevlig och han blir kär i EllaElla. Men det är ju inte riktigt den rätta Ella, nu har hon trasslat till det, dessutom träffar hon Markus som köpt grannhuset och håller på att bygga om. De inleder en relation, helt plötsligt har hon två älskare, Niklas som EllaElla där hon är sval och perfekt och Markus där hon bara är Ella sitt riktiga jag, deras relation blir väldigt passionerad.

Jag bara charmas av boken som är rolig och varm, handlar också om vänskap och syskonrelationer, kärleken till sina barn. Kan inte släppa boken, vill ju veta hur det kommer att gå för Ella, hon biter sig kvar i mitt huvud. Det är ju en feelgood roman och ibland njuter jag väldigt av att läsa böcker som gör mig glad även om det stundvis blir lite tramsigt.

4/5 i betyg


Tara Westover, Allt jag fått lära mig.

Tara Westover doktorerade i idéhistoria vid universitetet i Cambridge 2014. Detta är hennes debutbok. Här är hennes berättelse om att växa upp i en mormonfamilj helt avskärmad från samhället.

Tara växer upp på en enslig gård, i Utah, berget Buck Peak är deras granne, deras berg. Hon har sex syskon, fyra bröder och en syster. Barnen har aldrig gått i skolan, de är inte registrerade, finns inte, de har alla fötts i hemmet. Modern har haft hemmaundervisning, alla har lärt sig att läsa men mer än så är det inte. Fadern har ett skrotupplag där barnen måste jobba från tidig ålder. Tara tvingas börja när hon är tio år. Det är ingen skillnad på pojke som flicka. Alla måste jobba lika hårt. Det är tungt och smutsigt. Gör någon illa sig, vilket händer hela tiden i det farliga sorterandet av skrot är det inte sjukhus som gäller, det är djävulens påfund, man plåstras om av modern och fadern tar till handpåläggning med tillhörande bibelcitat, sen är det bra. Det är fattigt, många munnar att mätta, på kvällarna läser fadern ur bibeln i timme efter timme. Han är bipolär och tror att världen kommer att gå under inom en snar framtid. Han hamstrar mat, bensin bygger rum under jorden, alla i familjen har en ryggsäck packad under sängen för att fort ta sig upp till gömslena i berget om regering och militär skulle angripa. Maniskt planerar han för jordens undergång då bara hans familj kommer att överleva. Brodern Shawn är våldsam och grym, när Tara kommer upp i tonåren och hennes kropp långsamt förändras börjar han misshandla henne. Han kallar henne för hora och slampa tar stryptag och trycker ner hennes huvud i toaletten, hon är livrädd för honom och hans lynniga humör. Alla ser men ingen gör något, har hon kanske förtjänat att bli slagen. Det börjar hon till slut att tro, förtvivlat. Hon försöker bryta sig loss från familjen. Taras dröm är att få gå i skola, vilket motarbetas av fadern som anser att skolor är djävulens påfund. Hon ger sig inte utan kämpar i smyg med att läsa allt hon kommer över, hon är mycket intelligent och pluggar allt hon kan för att klara högskoleprovet. Hon får hjälp av en av sina bröder som lyckats slita sig loss från familjen och skapat sig ett annat liv. Hon är 17 år gammal när hon för första gången sätter sin fot i en skola och nu börjar hennes mångåriga kamp för att skaffa sig ett annat liv , ett liv bortom gården, våldet, sveken, rigida religiösa trosuppfattningar och familjemedlemmar som tar avstånd. Samtidigt som kärleken till platsen där hon är född, berget, familjen finns där trots allt våld och alla svek, fortfarande drar henne till sig. Hon slits mellan sitt nya liv i den akademiska världen samtidigt som hon bara vill ge upp och flytta tillbaka, anpassa sig efter den dominerande och grymme fadern som hon både älskar och hatar.

En otrolig läsning, vacker och medryckande, berättelsen om en ung människas strävan efter kunskap, om familj, lojalitet och självförverkligande. Boken har hyllats av Barack Obama och Bill Gates bland annat och översatts till trettio olika språk. Jag är så glad över att jag fått möjlighet att läsa den samtidigt som den gör mig väldigt ledsen över Taras öde. Hennes kamp griper ta i mig och jag förundras över hur mycket kan en människa orka och hur präglas man av det man upplevt i barndomen. Den bästa bok jag läst på evigheter.

5/5 i betyg

Monica Gullman


Maria Borelius, Bliss


Bliss tar vid där Hälsorevolutionen slutade. Forskningen kring inflammation stormar fram över världen och Maria Borelius fortsätter att följa forskare och gurus tätt i hälarna och lägga det spännande pusslet för hur vi når ett ännu bättre jag. Resan tar henne till Wales, Los Angeles, San Francisco och Japan, där kvinnorna lever längst i hela världen. I Bliss delar Maria med sig av de bästa insidertipsen för att få till en antiinflammatorisk livsstil i vardagen och ger läsaren helt nya genvägar och enkla knep som verkligen fungerar. Boken innehåller 30 antiinflammatoriska vardagsrecept, träningsprogram, matplaner, inköpslistor och humoristiska vardagsinsikter. Maria bjuder också på egna misslyckanden och utmaningar hon mött på vägen.

Bland annat åker jag på ett bakslag med akut ryggont efter fel mat, för mycket vin, stress och tuffa möten. Det känns viktigt att dela med mig av mitt eget liv, både de goda och de motiga dagarna. Dialogen med läsarna är fantastisk. Den antiinflammatoriska livsstilen, har verkligen blivit en positiv rörelse.

Hälsorevolutionen vägen till en antiinflammatorisk livsstil utkom i januari 2018 och ligger fortfarande på topplistorna. Boken har hittills sålts i över 50 000 exemplar bara i Sverige och är även utgiven i Danmark och Finland. Nästa år släpps den i USA, Storbritannien, Italien, Norge med flera länder via ett världskontrakt med HarperCollins.

Maria Borelius är prisbelönt vetenskapsjournalist och författare till Sedan du fött (1993), Motboken (2003), Bryt det sista tabut (2013) och bästsäljande Hälsorevolutionen (2018). Hon är kolumnist i DI, grundare till Stiftelsen Ester samt kommunikationsrådgivare till läkemedels- och techföretag. Maria har tidigare varit vetenskapsreporter på Rapport, programledare för vetenskapsprogrammet NOVA, handelsminister och VD på globala mikrofinansorganisationen Hand in Hand International. Hon är fil.kand. i biologi, fysik och matematik och har en master i vetenskapsjournalistik. Hon bor i London med sin man.

Sagt om boken
Av alla tankar om hälsa och sjukdom är Maria Borelius bok Hälsorevolutionen den som jag verkligen känner är på rätt spår. Håller med i typ allt. Fan vad bra, Maria!
/Malin Berghagen, författare och yogainstruktör



Helena von Zweigbergk, Grejen med saker



"Vi lever i en bulimisk kultur. Å ena sidan ett genomkommersiellt samhälle som ser till att vi ständigt känner oss missnöjda och där svaren och tillfredsställelsen är KÖP! Å andra sidan ständiga uppmaningar om att rensa och göra sig av med. Som om befriandet av saker skulle innebära en djupare mänsklig frigörelse."

I Grejen med saker undersöker Helena von Zweigbergk vårt förhållande till saker. Ur ett mycket personligt perspektiv frågar hon sig vad vi vill med våra saker. Varför känns de så viktiga att skaffa? Kan de vara besjälade? Hon vänder ut och in på sitt hem och alla dess prylar, reflekterar över vad de kommunicerar, hur de är laddade med historia men också med känslor som skam och tröst. Utforskandet sker i samarbete med konstnären Cilla Ramnek och fotografen Pia Ulin som får fria händer i Helenas hem. Enskilda saker plockas fram, föremål grupperas om och berättar helt plötsligt något annat.

Det liknar en arkeologisk utgrävning som säger mycket om vår tid, våra sociala behov och samlarimpulser. Det handlar om att omvärdera och hålla sitt seende aktivt. Om behovet av att ibland byta scenografi och hur en leksakstax kan bli ett tecken på faderlig kärlek.

tisdag 26 mars 2019

Johan Ripås, När himlen faller ner


Det hörs allt fler röster om att Johan Ripås bok När himlen faller ner är starkt berörande läsning. Kulturkollo tyckte att ”den på ett fantastiskt fint sätt beskriver vad som händer när någon man älskar får ett svårt sjukdomsbesked”.

Johan Ripås har under senare år gjort sig känd som SVT:s Afrikakorrespondent och varit bosatt i Sydafrika. Han berättar själv:

– Men i den eviga solens land blev vår yngste son alltmer blek och torr om läpparna. En otäck känsla växte inom mig att något allvarligt hade drabbat honom. Tio dagar senare satt hela familjen förtvivlad på Karolinska sjukhusets barncanceravdelning i Stockholm. Vi hade evakuerats till Sverige av SOS International. Allt vi ägde i Sydafrika var sålt och barnen hade fått sluta i sin skola.

För Johan Ripås har det här varit en viktig bok att skriva:

– Ibland har jag kommit på mig själv med att leva mitt liv genom att kika nuet över axeln och spana mot en diffus punkt i framtiden. Jag tror att det är vanligt att människor gör så trots att livet pågår just nu. Att försöka finna mening i stunden må vara ett slitet uttryck, men har vi egentligen något val? Den här boken handlar om att vi människor aldrig är mer än ett samtal eller ett besked bort från att precis allt förändras. Oavsett vilka vi är, var vi befinner oss eller vilka planer vi har för livet.

Johan Ripås har berättat i Skavlan om den tumultartade tiden och omställningen i livet. Se klippet här.

Se även intervjuerna i programmet Sverige! och i Efter tio (klicka på respektive länk).

måndag 18 mars 2019

Aase Berg, Haggan


Thelma och Victor älskar bortom tid och rum. Men när Thelma inser att hon har varit värddjur åt ett utsvultet äktenskap, det vill säga älskarinna, förvandlas hon till Haggan. Hon krossar familjefasaderna och den förljugna idyllen, blottlägger klasskillnadernas gap, kulturbranschens narcissism och manlighetens skrävel om Frihet och Integritet. "Haggan" är en roman för den som har fått nog av underordning i kärlek; en stridsskrift för kvinnlig frihet.

Aase Berg debuterade 1997 med diktsamlingen "Hos rådjur". Den följdes bland annat av en trilogi om moderskap, där den Augustnominerade diktsamlingen "Forsla fett" ingick. Aase Berg är också litteraturkritiker. 2011 tilldelades hon Dagens Nyheters kritikerpris Lagercrantzen och 2012 tilldelades hon Aftonbladets litteraturpris.

Tidigare utgivning:
Hos rådjur 1997
Mörk materia 1999
Forsla fett 2002
Uppland 2005
Loss 2007
Uggla 2009
Liknöjd fauna 2011
Hackers 2015
Glädjehuset 2017 (tillsammans med Niklas Wahllöf)
På annat förlag:Människoätande människor i Märsta 2009

Sagt om boken
Anders Kapp, "Blixt och dunder när Haggan drar ut i kri...", läs hans recension här.
"En rasande attack mot män och tvåsamhet", Sven Anders Johansson i Aftonbladet, lär här.

Christoffer Carlsson, Järtecken


En novembernatt 1994 begås ett mord i utkanten av den halländska byn Marbäck. Den skyldige identifieras snart. Han döms och allt ställs till rätta. Men brottet skapar ringar på vattnet. Genom tiden gör det små och stora avtryck i människors liv. Frågetecken uppstår: Vad var det egentligen som hände däruppe i Marbäcksskogen? Och så är det Isak, pojken med järtecknet i sig, som fruktar att han en dag ska göra något förfärligt.

Christoffer Carlsson debuterade med romanen Fallet Vincent Franke. Hans tredje roman, Den osynlige mannen från Salem, belönades med Svenska Deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman 2013. Han blev då, 27 år gammal, den yngste mottagaren av priset någonsin, sedan det instiftades 1982. Sista delen i Leo Junker-serien, Den tunna blå linjen, nominerades till Svenska Deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman 2017. Serien om Leo Junker är utgiven i 20 länder.

Hans första roman för unga, Oktober är den kallaste månaden, belönades med Spårhunden, Svenska Deckarakademins pris för årets bästa svenska barn- och ungdomsdeckare, 2016.

Christoffer Carlsson är född och uppvuxen i Halmstad. Han har läst kriminologi vid Stockholms universitet och blev våren 2014 filosofie doktor i kriminologi. Han är sedan i januari 2018 verksam som lektor och forskare i kriminologi vid Stockholms universitet och Institutet för framtidsstudier.Hans avhandling, Continuities and Changes in Criminal Careers, behandlar frågan om varför människor slutar att begå brott.

Sagt om boken
Anders Kapp, "en sorglig, vacker och samtidigt intensivt spännande berättels". Läs hans recension här.

måndag 4 mars 2019


Mitt i Stockholm, vid Skeppsholmen, ligger sedan åttio år tillbaka en fullriggare från sent 1800-tal vid kaj, numera inredd som vandrarhem. af Chapman är ett av Stockholms verkliga landmärken. Men namnet har nästan blivit som en barnramsa, något som tömts på innehåll. Vem var egentli­gen af Chapman?

Fred Chapman var en slug karl, född i Göteborg 1721, en av 1700-talets nya män, en klassisk homo novus som drog fördel av tidens krig. Han var tidens store skeppsbyg­gare, en modern vetenskapsman och nytänkare, men med tillräckligt mycket gammal kunskap om att följa havet och vågorna och inte styra alltför mycket, för sådant kan vara farligt.

Eva-Marie Liffners nya roman Vem kan segla försöker få fatt i människan Fred Chapman, innan han blev af och stelnade som marmorbyst. Resultatet är ett slags saga, en tall yarn om en ung och en gammal man, en karl med kappor att vända, höga damer och herrar att tjäna, förmodligen alltid med ett skarp öga på sitt eget avance­mang. Den nya staden Karlskrona, först knappt mer än en hamn, en sjöfästning, växer som en kuliss bakom de nya herrarna till en anspråksfull stad, noga planerad för makt och sjökrig.

Sagt om boken

Anders Kapp skriver i sin recension,
Vem kan segla (förutan vind) och vem drunknar, dränks i syndafloden, försvinner i havsdjupen? Vistexten har faktiskt sina rötter i 1700-talets Östersjöregion och det är exakt där vi befinner oss i Eva-Marie Liffners fantastiska nya bok Vem kan segla. Eller är vi i på havets botten i det antika imperiet Atlantis, eller i den fornnordiska berättelsens dramatik, eller mitt i dagens bestraffande flodvåg av klimatkris och nationalism? Det är bara att läsa boken så kanske du får svar. Du kommer att ha riktigt kul på vägen! Lekfullt på allvar av årets kommande Augustprisvinnare?

Läs hela recensionen här.

fredag 1 mars 2019

Katarina Mannheimer Ahlström, Dit hjärtat längtar


Dit hjärtat längtar är en bok som handlar om självkännedom och om resan tillbaka till oss själva, till den sanna grundpersonligheten som gömmer sig bakom egot. Utgångsläget är att personlig och andlig utveckling sker genom att vi lär känna våra känslor, vårt ego och dess strategier. Boken riktar sig till den som gör, eller vill göra, ett psykologiskt och andligt arbete med sig själv. Den kan ses lite som en resehandbok där Katarina själv har besökt alla platser.”Dit hjärtat längtar” är en bok jag längtat efter. Ett andligt och psykologiskt smörgåsbord, där varje anrättning smakar hemlagat. Recepten kombinerar Katarinas stora kompetens inom psykologi med hennes egna livslånga andliga läroresa. Naket, klokt och ödmjukt låter hon ögonblick ur sitt eget liv belysa och åskådliggöra många av dom centrala begreppen i boken. Det blir närgånget, levande och upplyftande.

Katarina Mannheimer är filosofie doktor i socialt arbete och har arbetat som universitetslektor vid Stockholms universitet. Hon är även utbildad inom ett antal terapeutiska metoder och tekniker. I dag arbetar Katarina främst som psykodynamisk samtalsterapeut och som hypnosterapeut i Stockholm.

Hon arbetar även som kursledare, föreläsare och meditationslärare. Parallellt med sin nästan 25 år långa akademiska resa har Katarina gjort en minst lika omfattande andlig och psykologisk sådan. Hon brinner för att dela med sig av vad dessa olika världar kan bidra med för vår läkning, självkännedom och förmåga att älska både oss själva och varandra.

Sagt om boken
Är du intresserad av att förlösas från det som gör ditt liv svårt ibland, så är ”Dit hjärtat längtar” en sann vän att hålla i handen under resan. Både i stiltje och i storm.

Björn Natthiko Lindeblad,
Civilekonom, meditationslärare, föreläsare samt fd Thailändsk skogsmunk.

måndag 4 februari 2019

Nytt bokår 2019, Monica recenserar


Nytt bokår, blir lite frustrerad när jag kollar i hyllorna, det finns minst 20 böcker som jag velat hinna med att läsa av 2018 års utgivning.

Bokutgivningen är för stor, detta pratade jag med IngaLill Mosander om när jag träffade henne på Kulturmagasinet i Sundsvall 10 december. Hon känner samma frustration, man får läsa baksidestexter och sålla ut gobitarna så gott det går. Gå på känslan.

Här kommer några rader om tre av 2019 års utgivning.

Roy Jacobsen, Fartygets ögon.
Fartygets ögonEn av Norges mest litterära författare. Han har skrivit böckerna, ”De osynliga” och ”Vitt hav”, böcker jag läst och njutit av både språk som handling. Nu har del tre kommit,” Fartygets ögon”. Böckerna utspelar sig på en liten ö utanför Lofoten, människorna på öarna lever efter årstidens växlingar.
Året är 1946, Andra världskriget är äntligen slut. Ingrid beslutar sig för att tillfälligt lämna den lilla ön, ta med sig sin lila dotter Kaja 10 månader. Hon ger sig ut på en vandring med sitt lilla barn i ett knyte på ryggen. Tanken är att hitta Alexander, ryssen som hon hittade halvt död i vattenbrynet under kriget, hon tog hand om honom, plåstrade om hans skador gav honom mat och värme. Hon tog honom till sin säng och han blev pappa till lilla Kaja, barnet med de svarta ögonen.
Ingrid går över fjäll och myrar, hon träffar människor längs vägen, blir vänligt bemött. Bjuden på mat och logi. Några har träffat Alexander och de lotsar henne vidare i sökandet. Ingrid går i partisanernas fotspår, de modiga norrmän som hjälpte människor att fly undan tyskarna in i Sverige under ockupationen.
Hon vet egentligen inte vad hon har för förväntningar på vandringen, hon tänker OM hon hittar Alexander vill hon i alla fall visa upp Kaja, deras barn, flickan med de svarta ögonen så lika sin fars.
Språket är osentimentalt, poetiskt och gripande. Beskrivningarna av det karga landskapet vackra.

Den får 4+/5 i betyg

Anne Liljeroth, Jag kan inte sluta gråta.
Jag kan inte sluta grÃ¥taStarkt och drabbande är den att läsa. Boken handlar om Josefin som bara kör på i ett rasande tempo. Hon tänker, imorgon ska jag ta det lite lugnare, göra något roligt med mina barn, mysa med min man, träffa mina vänner.
Men den dagen kommer aldrig. Hon är den duktiga flickan på jobbet som tar på sig fler och fler arbetsuppgifter. Kan inte säga nej. Chefens mantra är, om man inte pallar ska man nog söka sig ett annat jobb.
Så kommer dagen när hon kraschar, hon gråter konstant, blir sittandes i en stol hemma, orkar ingenting. I början får hon stöd och hjälp av familj och vänner. Men efter några månader drar de sig undan, tycker att nu får hon rycka upp sig. Men hon orkar inte, känner sig tom, värdelös och väldigt ensam. Josefin söker svar, vem har hon blivit. Hon tvingas gå till en psykolog. För att komma vidare måste hon konfrontera sina värsta rädslor.
Boken är väldigt detaljerad om vad som händer när en människa kraschar på grund av utbrändhet. Och jag förstår när jag läser vidare att detta bygger på författarens egna upplevelser. Vägen tillbaka när livet varit som mörkast, och hur man får tänka om för att inte trilla dit igen.
En mycket tankeväckande bok.

Den får 4/5 i betyg

Ibland skickar förlagen ut recensionsexemplar av kommande böcker.

Så är det med Mons Kallentoft bok, ”Se mig falla”, som kommer i Maj 2019.
Det här är hans bästa bok alla kategorier, här kommer några rader om den.

Se mig fallaEn försvunnen tonårsdotter, en pappa som aldrig slutar söka, ett okänt Mallorca, korrupt, hänsynslöst och brutalt. Tre år har gått sedan Tim Blancks 16-åriga dotter Emme försvann under en resa till Mallorca med två kompisar.
Motvilligt lät Tim, polis, och hans hustru Rebecka, kirurg, henne åka. Mycket kan hända, alkohol och droger. Men Emme tjatar och till slut säger föräldrarna OK men var försiktig!
Så händer det som inte får hända, Emme försvinner spårlöst, föräldrarna anklagar sig själva, varför släppte vi iväg henne!
Tim flyttar helt sonika till Mallorca. Får jobb som privatdetektiv, bor i en sunkig lägenhet i ett område på Mallorca dit turisterna aldrig hittar. Där droghandeln är helt öppen, prostitutionen likaså, gängrivaliteten om fattande.
All sin lediga tid letar han runt efter Emme, försöker följa hennes väg den där sista natten hon försvann. Letar runt på barer, delar ut tusentals bilder på henne.
Han drivs mellan hopp och förtvivlan, tre år har gått, sluta leta säger Rebecka, hon är död. Men ingen kropp är hittad och Tim söker maniskt vidare i hettan. I det skoningslösa samhälle som präglats av kommersialism, ytlighet och våld.
Stundvis en hjärtskärande läsning otroligt skickligt skrivet av Kallentoft. Denna bok liknar ingen av de spänningsromaner han tidigare gett ut. En fars kärlek till sin enda dotter går som en röd tråd genom hela boken, berör och gör väldigt ont att läsa.

Den får 4+/5 i betyg

Monica Gullman, Vängåvans kulturtant

fredag 1 februari 2019

Micael Lindberg, Jasna

Jasna, en spänningsroman, med en annorlunda twist. En jakt med känslor som är proppad med händelser. En bok som ställer frågan hur mycket klarar en människa egentligen av under hård press.


Monica Gullman har läst boken
Jasna är bok två med kriminalkommissarie Tore Jönsson som huvudkaraktär. Han är en udda person men knivskarp i sitt yrke. Han älskar kvinnor men anser att kvinnor inom polisen inte ska jobba i yttre tjänst då de tillhör det svagare könet, de kan bli skadade, ska på sin höjd jobba med telefontjänst i polishuset. Manschauvinist och dessutom hypokondriker är något som kännetecknar Tore.

En ung man och kvinna är på väg till Kiruna där de hyrt en stuga. Mannen har kört från Göteborg och börjar bli trött. I höjd med Sollefteå somnar mannen vid ratten, de kör av vägen rätt in i skogen, kraschen blir våldsam, mannen dör. Kvinnan, svårt skadad försöker krypandes ta sig till vägen för att stoppa någon bil och få hjälp. Hon blir i nästa ögonblick överkörd av en bil som kommer i hög fart och hon dör.

Mannen som råkar köra på henne är Örjan Andersson, 21 år, student vid tekniska högskolan Chalmers i Göteborg. Han, en fattig student, ska få 5000 kr av en suspekt person för att köra en BMW med hemlig last till Umeå, lämna bilen där och ta tåget hem till Göteborg. Han får ABSOLUT inte öppna bagageluckan är den order han fått. Örjan kan inte ringa 112 och anmäla olyckan, han vet ju inte vad som finns bak i bilen och han smiter från olycksplatsen. Så kallas Tore Jönsson till olycksplatsen och utredningen om vad som hänt drar igång.

En bok fullproppad med händelser som ställer frågan, hur mycket klarar en människa egentligen av under hård press? Något som Örjan Andersson, Chalmersstudenten, får erfara när jakten på honom drar igång från flera håll. Han har fått ett pris på sitt huvud. En bladvändare, mycket välskriven, en handling som håller från första till sista sidan. Stundvis också känslosam. Boken skulle kunna blir en riktigt rafflande film

Bra skrivet, Micael Lindberg.


Monica Gullman




Paradoxer och aforismer av Oscar Wilde

Ur en mycket gammal bok, i vårt lager av antikvariska böcker, föll häromdagen ett papper ut med en ytterst svag text. En kopia gjord med gammaldags spritduplicering som ger en ljusblå text.

Det visade sig vara en text av Oscar Wilde, som någon kopierat kanske för en bokcirkel länge sedan. Jag lyckades läsa texten och skriva ned den på nytt. Paradoxer och aforismer av Oscar Wilde. Det är sannolikt utdrag ur de många böcker han skrev, men väl värda att läsa även i dag.


Paradoxes and aphorisms by Oscar Wilde

I can resist everything except temptation.

The only way to get rid of a temptation is to yield to it.

Experience is the name everyone gives  to their mistakes.

Morality is simply the attitude  we adopt towards people which we personally dislike.

One should always play fairly…when one has the winning cards.

To love oneself is the beginning of a life-long romance.

Mrs A: Define us as a sex.
Lord I: Sphinxes without secrets.

A: You prefer to be natural?
B: Sometimes. But it is such a very difficult pose to keep up.

Anybody can make history. Only a great man can write it.

I adore simple pleasures. They are the last refuge of the complex.

In this world there are only two tragedies. One is not getting what one wants, and the other is getting it.

Life is far too important a thing ever to talk seriously about it.