måndag 23 mars 2020

Gustaf Skördeman, Geiger

Gustaf Skördeman
När hon vinkar av barnbarnen ringer den fasta telefonen. Ur luren kommer ett ord, Geiger. I decennier har hon vetat att detta skulle kunna ske och allting gungar till. Hon vet vad det innebär, letar fram vapnet, skruvar på ljuddämparen och smyger fram bakom sin man och sätter mynningen vid hans tinning. Sedan trycker hon av. Mordet i Bromma är inte ett fall för Sara Nowak. Men hennes poliskollega vet att Sara känner de drabbade, de tillhör hennes uppväxt, och därför behövs hon. Sara trotsar reglementet och kliver in i utredningen, ett förmörkande förflutet intar henne och kastar in henne i en förödande plan som väntat i en evighet på att få iscensättas.
 
Gustaf Skördeman är född 1965 i Nederkalix och arbetar som manusförfattare, regissör och producent. Han har även medverkat i Stockholm Live och varit verksam som serieskapare. Geiger är hans skönlitterära debut.

Sagt om boken
Anders Kapp har läst Geiger: "Det känns som om året börjat med många debutanter och en av dem är Gustaf Skördeman med nya Geiger som redan sålts till 17 länder", läs hans recension här.

Maria Grund, Dödssynden


Bestialiska mord i en av årets svenska spänningsdebuter

En fjortonårig flicka hittas död i ett vattenfyllt kalkbrott på en välbekant och samtidigt märkligt främmande ö utanför Sveriges ostkust. Handlederna är sönderskurna och ett grovt snöre är intrasslat i håret. På ena höften står talet »26« skrivet med blå märkpenna. Inga spår återfinns runt kalkbrottet. Dagen efter hittas en bokantikvarie brutalt knivmördad på andra sidan ön. Utöver knivhuggen i bröstet syns över strupen två sår – som ett kors. Flickans död avskrivs som självmord, medan kriminalkommissarie Sanna Berling tillsammans med sin nya kollega Eir Pedersen inleder utredningen om antikvarien. Men Sanna upptäcker ett oroväckande samband mellan det senare fallet och den fjortonåriga flickan.

Snart blir det tydligt att det som inträffat bara är startskottet för en hel rad våldsamma mord. En kamp mot klockan inleds. En kamp i vilken sju barn visar sig ha nyckeln till den ohyggliga sanningen – och som blir långt mer personlig för Sanna än hon någonsin kunnat ana.

MARIA GRUND, född och uppvuxen utanför Stockholm, är skribent och manusförfattare med en Master of Fine Arts-examen från New York University. Under sin karriär har hon främst arbetat inom film- och mediebranschen, varav många år som redaktör för det brittiska mediebolaget The Smalls. Efter flera år i London och New York är hon nu bosatt på Gotland. Dödssynden är hennes första roman, som väckt stort internationellt förhandsintresse.

Sagt om boken
Anders Kapp har läst boken, "Det är en imponerande debut som Maria Grund nu gör med Dödssynden, en spänningsroman som levererar massor", läs hans recension här.

Monica Gullman har läst boken. Här är hennes recension

En fjortonårig flicka hittas död i ett vattenfyllt kalkbrott med uppskurna handleder. Kriminalkommissarie Sanna Bergling är första på plats, en ny kollega Eir Pedersen, dyker upp efter en stund.

Två kvinnor med trasigt förflutet ska försöka utreda vad som hänt, självmord eller mord? Dagen efter hittas en bokantikvarie brutalt knivmördad i sin bostad. Nu följer mord på mord, alla lika brutala, alla döda har ett sår över strupen som ser ut som ett kors. Var finns sambandet?

Sanna vill hela tiden återkoppla till den fjortonåriga flickan i kalkbrottet, lägg det till handlingarna, säger hennes chef och sök efter mördaren till de brutala knivmorden. Sanna och Eir får en koppling till sju barn som varit på ett läger för några år sedan i kyrkans regi. De hittar ett makabert fotografi där barnen bär djurmasker. Utredningen kommer på att detta ska symbolisera de sju dödssynderna.

Sanna plågas av mardrömmar, hon sover på en tältsäng i ett garage och knaprar piller för att orka med sin vardag och sitt jobb. Hennes man och son dog i en villabrand (mordbrand) och hon var den som överlevde. Hon vet vem som tände på, hon har hans adress ständigt i fickan. Hon vet att hon en dag kommer att döda honom. Hämnas den som tog hennes familj ifrån henne.

Eir har också sina demoner. En lillasyster som varit tung missbrukare av droger. Eir har nu ansvar för henne, de bor tillsammans i Eirs lägenhet. Suget finns där hela tiden, just nu är hon drogfri, men Eir vet att hon kan dra närsomhelst. Samtidigt som hon vill hjälpa Sanna våndas hon över sin lillasyster, oroar sig. Eir är tuff och hård, har jobbat på NOA men blev förflyttad till Sannas grupp, två skadade kvinnor som försöker samarbeta.

Fler och fler röda trådar uppstår, dessa måste knytas samman så att utredningen blir komplett. Detta är Sannas och Eirs ansvar något som också tär på dem.

Skickligt skrivet av författaren, något av det bästa jag läst på länge. Så överraskar hon mig med ett slut jag aldrig kunnat ana mig till.

Hoppas att Maria Grund skriver fler spänningsromaner om Sanna och Eir…jag kommer garanterat att läsa dem alla.

Monica Gullman



fredag 13 mars 2020

Maria Adolfsson: Mellan djävulen och havet


Världsartisten Luna befinner sig i hemlighet i Doggerland för att spela in sin första skiva efter tio års tystnad. Irriterande vacker och outhärdligt god trollbinder hon alla i sin närhet på festen som avslutar inspelningarna. Alla utom en sur kriminalinspektör som plötsligt känner sig gammal och trött.
Nästa morgon är Luna försvunnen. Samtidigt faller ännu en kvinna offer för den våldsman som härjat huvudstaden.

Under några ovanligt varma vårveckor ställs kriminalinspektör Karen Eiken Hornby inför val som innebär skillnaden mellan liv och död både för hennes egen och för andras del. Val som tycks omöjliga.

”Mellan djävulen och havet” är tredje delen i den hyllade serien om Doggerland, ett fiktivt land mellan Storbritannien och Skandinavien.

Sagt om boken:

Huvudkaraktärer är Kriminalinspektör Karen Eiken Hornby, kollegorna. hennes inneboende man Leo, musikern som hon också har ett förhållande med och den 19-åriga Sigrid som Karen låtit flytta in i sitt hus. En rotlös tjej som pluggar men driver omkring lite, söker jobb här och där för att få ihop pengar.

Världsstjärnan och artisten, Luna, befinner sig i hemlighet på Doggerland för att spela in en skiva, hon har sitt ursprung från trakten och känner Leo sedan uppväxten. Luna är otroligt vacker och trollbinder sin omgivning. Svartsjukan rasar i Karen när Leo tillbringar mer och mer tid i studion
med Luna och henne projekt. Så försvinner Luna, hon skulle ha repeterat en sista gång, alla i gruppen sitter och väntar, hon dyker inte upp.

Kriminalarna med Karl Björken i spetsen och Karen har fullt upp. Man har hittat en kvinna i ett buskage som blivit överfallen och svårt skadad. Förövaren har kört upp en trasig flaska i hennes underliv och trasat sönder henne, hon är vid liv, men knappt. Detta är det femte överfallet på kvinnor på kort tid. Alla har blivit utsatta på samma sätt.

Luna kommer inte tillrätta, polischefen vill avvakta med en offentlig anmälan, de kommer att bli invaderade av media utländsk som inhemsk om hennes namn läggs ut. Då kommer ett meddelande från Lunas mobil, hon har bara tagit en kort paus, behöver lugn och ro några dagar. Kriminalarna kan andas ut. Nu ägnar man all tid åt att hitta förövaren som så brutalt skändar kvinnor.
Jag gillar det jag läser, handlingen tar fart, Karens privata bekymmer blandas med hennes utredning, hon ligger hela tiden steget före sina kollegor, hon hittar en koppling som hon i smyg vill testa innan fler kvinnor hittas söndertrasade.

Det är något som inte stämmer med det meddelande man hittat i Lunas mobil, är hon kidnappad, var finns hon i så fall?

Spännande intrig och ett driv i språket, en handling som ställs på sin spets de sista raderna där en slutkörd Karen får visa sin styrka och kompetens.

Jag tänker backa och läsa de två tidigare böckerna i serien från Doggerland. Gillar karaktärerna och sättet Maria Adolfsson skriver på. Vill lära känna karaktärerna bättre.

Monica Gullman

måndag 9 mars 2020

Gina Dirawi, Paradiset ligger under mammas fötter

 

Gina Dirawis debutbok är en knivskarp, frispråkig roman om frigörelse, vänskap och världens orättvisor.

Mona längtar efter frihet, revolution och att slippa alla hyenor i småstaden som inte fattar att hon är en alfakrigarinna. Både de i moskén och skolan är hatare, till och med Mila har blivit en feg slavinna. Men bara oupplysta kan kalla Monas graffiti för klotter - det är konst som visar sanningen.

Hennes bästa vän Mila måste skaffa flawless betyg för att komma in på läkarlinjen och flytta från Norrland. Det är dags att visa världen att hon är mer än ett hijabispöke som inte går på andra fester än sin mammas mångfaldsgrupp. Ja, Mila kanske inte har nått sin målvikt än och hjärnan har inte funkat som den ska på sistone, men hon vet att hon har Allah på sin sida. Måste Mona vara så extrem bara?

Nour bor i ett palestinskt flyktingläger i Beirut - en sliten stadsdel som styrs av en grupp korrupta män. På skönhetssalongen samlas kvinnorna varje dag för att avhandla det senaste skvallret och hemligheterna som kan förstöra människors liv.

Hur fuck ska en kvinna kunna skina när livet bara dumpar khara på en? Det enda som återstår är att ta världen på sina egna axlar och rensa upp i orättvisan - och nånstans börja hitta sig själv på vägen. Men vad brukar världen göra mot kvinnor som vill ha mer än det som serveras?

Gina Dirawi, född 1990 i Sundsvall, är prisbelönt programledare, komiker, skådespelare och artist. Paradiset ligger under mammas fötter är hennes debut som författare.

Sagt om boken
Gina, berättar hos Fredrik Skavlan: ”Detta är det värsta jag gjort, jag låg på golvet och skrek, jag fixar inte det här, vad har jag ställt till med?” Så, vad driver en människa att skriva en bok? Men en bok blev det, Paradiset ligger under mammas fötter. (En bok jag velat läsa själv när jag växte upp, säger hon.)

Efter 50 sidor tänkte jag ge upp, men samtidigt drev nyfikenheten mig vidare. Vad vill Gina Diravi med den här boken? Stundvis är den väldigt grym = otäck, inte grym = häftig.

Hennes karaktärer, Mona och Mila har varit vänner sedan småskolan. De skyler sitt hår med sjalar, de är palestinier. Går plikttroget till koranskolan där Mona driver prästen Moustafa till vansinne med sitt ifrågasättande över den religion de tillhör. Han har en planka som han slår barnen med när de inte lyssnar ordentligt och tar till sig det han talar om.

Mona bär på en väldig ilska, hennes mor ligger för döden på sjukhus, hennes pappa vägrar följa med och besöka henne, han har stängt in sig i sitt sovrum och kedjeröker febrilt. Mona får utlopp för sin ilska med att klottra alla orättvisor hon förmår, det är konst säger hon, inte klotter.

Mila är duktig i skolan men moderns press på henne ställer till det, hon säger till alla sina väninnor att Mila ska plugga till läkare efter gymnasiet, hon har A i alla ämnen.
När Milla får sitt studentbetyg har hon fått B i två ämnen, då brister det för henne, hon tar moderns bil och drar iväg, kraschar. Hon vaknar upp på psyket, för andra gången i sitt 19-åriga liv.

Monas mors sista önskan är att hon ska bli begravd hos sin familj i Libanon (Beirut). Mona organiserar resan dit med kista och allt, fadern är inte till någon hjälp.

Där får hon veta att hon inte får vara med på sin mors begravning, endast män får delta, så är traditionen. Mona blir förtvivlad och hennes ilska växer. Hon får hjälp av Nour den tredje karaktären i boken. De följer begravningen på avstånd borta från männens blickar.

Mila vill ut från psyket, men hon är inte redo. Hon träffar flickan Eva som bara har en enda önskan, att ta sitt liv. Mila behandlar henne illa, med kränkningar och elakheter. Tillslut förstår hon att hon inte får bete sig så illa, försöker istället bli vän med Eva. Hon kryper ner i Evas säng, tar hennes hand och kramar den. Lägger sin svarta sjal emellan dem, så somnar de. Nästa morgon är Eva död, hon har hängt sig i Milas sjal, äntligen fick hon ta sitt liv.

Mila har ätstörningar, hon plågar sig med hjälp av sin tandborste djupt ner i svalget att kräkas upp allt hon äter. Mona och Mila träffas så småningom av olika skäl i lägret i Beirut.

De sista sidorna i boken blir dramatiska, Monas, Mila och Nours kamp för ett bättre liv, inte bara för kvinnorna och barnen i lägret där drogerna , det smutsiga saltvattnet som ger dem sår på kroppen när de duschar, soporna, råttorna, kackerlackorna och männen som bestämmer och hela tiden bär med sig vapen, utan också världen över.

En dramatisk bok, men svår att lägga åt sidan, vill gärna läsa om hur det går för dessa tre unga kvinnor, det är mycket jag inte fick svar på.

Men det kanske kommer en till bok nu när Gina kan räkna sig som författare.

Monica Gullman

Tommy Nilsson, Om : det tar tid att bli människa



Om man som Tommy föds in i strul, så är det lätt att upprepa trassliga mönster. Och spär man på trassel med alkohol och narkotika så blir man även gränslös. "Jag har levt ett himla liv, helt enkelt. Det tog många långa år av strul, innan jag blev en man som tog mig själv, min karriär, mina förhållanden och andra människors liv på fullt, helhjärtat allvar."

Visst stämmer det att i sprickor kommer ljuset in. Perfektion är inget att stå efter, att några skavanker ofta ger intressantare och mer mänskliga människor. Men är man för brusten, så måste man hela vissa bitar. För att må bra, och för att vara bra för andra.

Tommy Nilsson, född 11 mars 1960, är artisten som efter många år inom svensk hårdrock slog igenom som soloartist 1987 med Allt som jag känner och vann 1989 Melodifestivalen med En dag. 1994 års Öppna din dörr blev Årets låt på Svensktoppen. 2016 deltog Tommy i Så mycket bättre i TV4.

Marie Nilsson Lind, Josas bok : min berättelse


Nu kommer boken om ­systrarna Josefin och Marie Nilsson. Från barndomens Gotland till artistlivet i Stockholm, från den berusande glädjen i att stå på scen, till tystnaden efteråt när strålkastarna slocknat och publiken gått hem.

Personligt, med värme och humor, berättar ­Marie Nilsson Lind om sin syster Josefin, artisten och skådespelaren. I boken som Marie lovade Josefin att skriva alldeles innan hon gick bort, blott 46 år gammal, skriver hon om systerskap och konstnärskap, glädje, sorg och kärleken till livet och scenen. Men också om hur man klarar av att gå vidare efter att ha förlorat sin själsfrände.

Josefin Nilssons liv skildrades våren 2019 i den mycket uppmärksammade SVT-dokumentären Josefin Nilsson Älska mig för den jag är . ­Marie Nilsson Linds sommarprogram var ett av de mest uppskattade under sommaren 2019.

måndag 2 mars 2020

Monica Gullman har läst två böcker, Mammajournalen och Vuxna människor

Helene Råberg, Mammajournalen
En roman om en mamma, som inte riktigt orkade vara mamma. Och ett barn, en flicka, som kämpar för att bli sedd, som försöker vara till lags, längtar efter kramar och trygghet. När flickans lillebror föds har pappan redan lämnat dem. När lillebror är åtta månader blir han bortadopterad, mamman orkar inte med att ta hand om två barn. Flickans ständiga oro, ska jag också bli bortlämnad?

Mamman träffar en ny man, allt blir lugnt, just nu i alla fall. Flickan får en låtsasfarmor och farfar som hon lär sig älska, där hittar hon äntligen tryggheten och får sina kramar och en kärleksfull omvårdnad. Mamman Barbro är skör, hon åker ut och in på psykakuten. Flickan börjar hitta små askar med lugnande piller gömda här och där i mammans lägenhet. Hon försöker skapa sig ett eget liv när hon blivit vuxen, men oron för mamman finns där hela tiden.

En roman om vad som händer i en mamma/dotterrelation när den psykiska ohälsan tar över och hjälpen från psykiatrin inte kanske fungerar när behoven är som störst.

En gripande och tankeväckande bok skriven med ett fint språk av Helene Råberg. Jag kommer att tänka på den länge, länge.

4/5 i betyg


Marie Aubert, Vuxna människor
En roman om luggslitna familjeband, avundsjuka och skammen över en oälskad tillvaro. Ida har nyss fyllt 40 år, hon är arkitekt och singel, hoppar från förhållande till förhållande. Hon har bestämt sig för att frysa sina ägg tills hon träffar den rätte. Nu ska man fira moderns 65 årsdag i sommarparadiset. Lillasystern Marthe, hennes man och Ida ska träffas i sommarstugan som modern äger och dukar upp till fest. Men det blir inte riktigt som Ida tänkt sig. Lillasyster Marthe visar sig vara gravid och är ömkligare än vanligt. Ida tycker att hon flummat runt i tillvaron. Hoppat från jobb till jobb och aldrig skaffat sig en riktigt utbildning. Och nu ska Marthe dessutom bli mamma, detta innan storasyster Ida blivit det. Avundsjukan och ilskan kokar i henne. När mamman kommer börjar hon pyssla om lillsyrran på det sätt hon alltid gjort, Marthe är ju så skör, säger hon. När hon sen säger till Ida, ”när ska du skaffa ett seriöst förhållande och börja bilda familj?” Då brister det för Ida, den fina gemenskap de planerat för när mamman nu fyller 65 år blir istället ett familjedrama där gamla oförrätter kommer upp i ljuset.

En bok på bara 110 sidor, men en bok som berör mig som läsare. Viktigt för mig när jag läser böcker är att jag tycker om karaktärerna. I den här boken kan jag inte tycka om någon av dem men jag kan delvis sympatisera med Ida, hennes utsatthet och utanförskap i familjen gör lite ont.

Boken är med i Låna & läs 2019/20

4/5 i betyg

Monica Gullman


fredag 14 februari 2020

Monica Gullman har studerat årets REA-katalog

Först måste jag skriva att det är länge sedan en REA katalog varit så fullmatat och bra som 2020 års katalog är. 61 sidor att frossa i läsning för alla stora som små.

Här kommer mina tips:

Skönlitteratur
Susanna Alakoski, Bomullsängeln
Ida Andersson, I Oxögat
Jenny Colgan, Sommar på den lilla ön i havet
Tessa Hadley, Syskonen
Vigdis Hjort, Arv och miljö
Bengt Ohlsson, De dubbelt så bra
Karin Smirnoff, Jag for ner till bror och Vi for upp med mor
Frida Skybäck, Bokhandeln på Riverside Drive
Nina Wähä, Testamente
10 titlar ur Strindbergs sagolika skatter + ett flertal andra klassiker

Deckare
Michel Bussi, Svarta näckrosor
Lee Child, Midnattslinjen
Karen Cleveland, Hon som inte vet
Anders de la Motte, Vintereld
Pascal Engman, Eldslandet och Råttkungen
Mattias Edvardsson, En helt vanlig familj
Arnaldur Indridason, Farlig flyktväh
Kallentoft/ Anna Carolina, Falco
Peter Robinson, Oförsiktig kärlek och Ur askan i elden

Historia
Magnus Västerbro, Svälten

Memoarer
Jens Liljestrand, Mannen i skogen
Michele Obama, Min historia

Dessutom ett enormt utbud av barnböcker, från pekböcker och 3-5, 6-9, 9-12, 12-15 år och ett flertal fantasyböcker för er som gillar den genren.

Massor med fina faktaböcker för barn i alla åldrar. Och för er som inte hunnit läsa Ålevangeliet så finns den med på rean till bra pris.

REA-katalogen finns att ladda ner här som pdf


Med vänlig hälsning
Monica Gullman


Filmfest Sundsvall, 11-15 mars

11-15 mars 2020 äger tredje upplagan av Filmfest Sundsvall rum. Fem dagar fyllda med ny film från hela världen, musik, seminarier, mingel och fest. Se exklusiva förhandsvisningar av kommande långfilmer, nya lång- och kortfilmer från Norden, internationella dokumentärer, kortfilmer från hela världen inklusive Norrland samt lyssna på fördjupande seminarier och regisamtal.

Bokrelaterade filmer som visas är Harpiks, baserad på Ane Riels Kåda som vann Glasnyckeln för Nordens bästa spänningsroman 2016, samt utsågs till årets bästa översatta kriminalroman av Svenska Deckarakademin 2017; Spring Uje spring, vars manusförfattare och huvudrollsinnehavare Uje Brandelius har skrivit boken Hemma hos Harald Henriksson för åldrarna 3-6 år; samt besök av Prick och Fläck under familjelördagen den 14 mars. Hela programmet släpps på onsdag, den 19 februari, och hittas på https://filmfestsundsvall.se/

Med festivalpass kan du ta del av hela programmet, men det går även att köpa biljetter till enskilda visningar.

Som medlem i Akademibokhandelns Vänner får du köpa festivalpass till rabatterat pris (100 SEK istället för 220 SEK). Använd koden filmfesthjältar när du ska betala. Boka här: https://entresundsvall.se/paketarrangemang/film-fest-sundsvall-2020/

Bokens Afton den 24 februari lottar vi ut festivalpass och biljetter till några av festivalens filmer.

måndag 10 februari 2020

Monica Gullman läser Daniel Decik och David Ärleman

Daniel Dencik, Jag väntar i snön.
Vad händer när en frånskild pappa blir fråntagen sina barn? Detta drabbar Alexander, han bor i Köpenhamn, har delad vårdnad om sina sex-åriga tvillingar. Mamman bor i Stockholm, han hämtar barnen enligt den överenskommelse de har.

Då kommer beskedet. Mamman har fört bort barnen till okänd ort. Det kommer en polisanmälan som säger att han misshandlat sina barn. Mamman söker ensam vårdnad. Alexander fattar ingenting, han har aldrig slagit sina barn. Vad händer? Så följer 10 månader av kaos, han kämpar med näbbar och klor mot advokater, (mammans), terapeuter, polisanmälningar, det sociala nätverket som träder in, han får kallelser till förhör, tycker det är underligt att han själv aldrig får komma till tals, försvara sig. Mamman vägrar svara på hans mejl och telefonsamtal. Man hittar inga skador eller blåmärken på barnen, han blir frikänd för det brottet Då kommer nästa dråpslag han blir anmäld för sexuella övergrepp. Nu brister det för Alexander, han funderar på att ta sitt liv, han orkar inte mer.

En oerhört gripande bok om en förälders kamp för att få rättvisa och upprättelse för det han anklagats för. Boken bygger på en verklig händelse.

Läs den och fundera på hur vårt samhälle fungerar, när det inte finns någon hjälp att få för den enskilda människan.

Så ytterst välskriven, den får 4/5 i betyg



David Ärleman, Lite död runt ögonen

En roman om en man, Arto, som är missbrukare, Hans sambo Sofia hittas död av en överdos, med en spruta i armvecket. Arto blir ensam ansvarig pappa till Bodil sex år. Han slutar knarka men livet blir en kamp.

Att lämna Bodil på förskolan, hämta på fritids, laga mat, natta dottern, betala hyra och räkningar. Han har ett jobb på en skolbespisning i köket, men en elev vill att han ska börja langa droger på skolan, alla vet ju att han är en fd pundare. Detta nekar han till att göra, då får han sparken, eleven har skickat ett anonymt brev till rektorn. Drogförsäljning får inte förekomma i skolan. Nu hopar sig problemen, att inte trilla dit i drogträsket. Få pengarna att räcka, han har ju inga referenser men får några timmars jobb att städa på en restaurang men pengarna räcker inte. Han backar tillbaka till den undre världen in i kriminalitet, att stjäla lyxbilar på nätterna, lämna dem vidare till en skum verkstad som säljer vidare något ombyggda. Han är i ständigt behov av barnvakt, nattetid, han kan ju inte lämna Bodil ensam även om hon sover. De få vänner han har blir lite undrande, vill veta varför han behöver barnvakt nattetid. Så snärjer han in sig i en massa lögner och bortförklaringar.

Som läsare förstår jag ju att han inte kommer att orka. Skolpersonalen klagar, socialen blir inblandad. Ska han mista sin älskade dotter, den enda som får honom att vilja leva. Som jag lider med Arto. Slutet av boken blir oerhört dramatiskt, rekommenderas verkligen om man orkar läsa en bok som så starkt berör.

4/5 i betyg

Monica Gullman


Tommy Nilsson, Om : det tar tid att bli människa



Om man som Tommy föds in i strul, så är det lätt att upprepa trassliga mönster. Och spär man på trassel med alkohol och narkotika så blir man även gränslös. "Jag har levt ett himla liv, helt enkelt.
Det tog många långa år av strul, innan jag blev en man som tog mig själv, min karriär, mina förhållanden och andra människors liv på fullt, helhjärtat allvar." Visst stämmer det att i sprickor kommer ljuset in. Perfektion är inget att stå efter, att några skavanker ofta ger intressantare och mer mänskliga människor. Men är man för brusten, så måste man hela vissa bitar. För att må bra, och för att vara bra för andra.

Tommy Nilsson, född 11 mars 1960, är artisten som efter många år inom svensk hårdrock slog igenom som soloartist 1987 med Allt som jag känner och vann 1989 Melodifestivalen med En dag. 1994 års Öppna din dörr blev Årets låt på Svensktoppen. 2016 deltog Tommy i Så mycket bättre i TV4.

Boken utkommer 4 mars.

Karin Smirnoff, Sen for jag hem

Karin Smirnoff läser ur sin första bok i Janakipposerien vid hennes besök hos oss i oktober 2019
Nu kommer Karin Smirnoff med tredje och sista delen i Janakipposerien, Sen for jag hem, som släpps samma dag som hon är gäst på en Litterär AW hos oss.

Janakippo lämnar Smalånger för att delta i en utställning i Stockholm. Där kommer hennes förflutna Jag for ner till bror och Vi for upp med mor, etablerade sig Karin Smirnoff som en berättare av rang hyllad för sin särpräglade stil och djupt uppskattad för sin känsla för det mänskliga. Sen for jag hem är den dramatiska tredje romanen om janakippo som fullbordar trilogin.
åter en gång i kapp henne, samtidigt som nya möjligheter öppnar sig. Kanske innebär det en chans till ett värdigt liv. Med kärleken och konsten som kraft. Om det inte vore för johns bror diana och de andra som kallar från norr. Med sina två första böcker om janakippo,

Bokens Afton
Karin Smirnoff är gäst på en Litterär AW, fredag 24 april. Biljetter släpps 31 mars.

torsdag 6 februari 2020

Karin Wahlberg, De drabbade

Karin Wahlberg, foto Magnus Liam Karlsson
Sjukvårdsstrategen Carolina Broms hittas död i en enslig sommarstuga utanför Dalby i den skånska bokskogen. Ett kallblodigt överfall. Hon har dessutom Fentanyl i kroppen. Vilka kände till att hon var där och vem av dessa har anledning att leta upp henne i stugan och varför? Kommissarie Claes Claesson och Veronika Lundberg har flyttat till Lund – nytt bo, ny tillvaro. Claes försöker göra staden på slätten till sin medan han leder sin första mordutredning på nya arbetsplatsen och Veronika möter sina utmaningar på kirurgkliniken i Malmö. Samtidigt oroar de sig över att dottern Klara har svårt att finna sig tillrätta i sin nya klass. Vi möter även strävsam sjukhuspersonal och cancersjuka patienter och anhöriga, som pendlar mellan hopp och förtvivlan.

 
Karin Wahlberg
Våren 2001 debuterade jag som författare med kriminalromanen Sista jouren. Jag skulle fylla 51 år i slutet av året. En mogen debutant. Men lycklig.

Då förstod jag givetvis inte att jag hade fått ett nytt yrke – jag är ju både utbildad lärare och läkare. Ännu mindre begrep jag vad det skulle föra med sig. Fantasins förmåga att tänja på gränser är kraftfull. Jag mådde helt enkelt bra av att hitta på. Kunde snarare inte låta bli. Och fick samtidigt en ventil från mitt andra yrkesliv som läkare.

Men att få ihop böcker kräver sittfläsk. Det behövdes även under läkarutbildningen. Betongbaken var med andra ord redan upparbetad. Under första bokens tillkomst arbetade jag heltid som läkare på Universitetssjukhuset i Lund. Jag är gynekolog och förlossningsläkare. Idén till deckarintrigen poppade upp i min hjärna en morgon på kliniken. Jag gick raskt hem och hade ihjäl en läkare och skapade i samma stund det så småningom äkta paret Veronika Lundborg och Claes Claesson. Hon läkare, han kriminalkommissarie. Jag har även skrivit en historisk roman och ett par barnböcker.

Skrivandet kommer från min pappa journalisten, skulle jag tro. Min uppväxt i Kalmar kantades av böcker och skrivmaskinsknatter. Det flöt på när jag väl satte igång att skriva. Då när barnen var utflugna och jag redan hade gjort så mycket annat. När jag var säkrad i försörjningen, något som varit viktigt för mig. Jag som fick min tillvaro helt upp-och-ner när jag var nio år och min mamma dog.

Numera arbetar jag deltid som läkare. Jag har tagit det som en utmaning att försöka beskriva sjukvården inifrån så att de som arbetar inom vården ska kunna känna igen sig, och de som står utanför få en inblick. Denna komplexa verksamhet inom vars väggar allt kan ske. Smärta, oro och död, men även glädje och lättnad präglar innehållet i alla mina böcker. Och det alldeles vanliga trasslet som allt arbetsliv innehåller.

Med Än finns det hopp (2013) lägger jag ett historiskt perspektiv på vården och gestaltat livet på ett lasarett under femtiotalet. Blickar bakåt mot tiden då jag var barn.

Läs mer om Karin Wahlberg och hennes böcker på: www.karinwahlberg.se.

Livet går vidare (2015) är uppföljaren till Än finns det hopp och fortsätter att följa människorna på lasarettet i femtiotalets Ekstad. 2016 kom Cancerland – tur och retur där Karin Wahlberg berättar om när hon fick diagnosen cancer i ändtarmen.

Bokens Afton
Karin Wahlberg är gäst på Bokens Afton, tisdag 24 mars, kl 18.30. Biljetter finns i kassan från 2 mars.

torsdag 16 januari 2020

Vängåvans Litterära Sällskap


 
Görel Crona framför sin monolog, "Selmas samlade vrede"
 
 Bilder från VLS kväll den 16 mars med Anna-Karin Palm och Görel Crona

Vängåvans Litterära Sällskap är äntligen på väg att  sjösättas. Tanken är enkel - vi samlas fem gånger under våren med start i februari i bokhandeln för att under trevliga former samtala om en intressant och aktuell bok under ledning av en samtalsledare, som är olika från gång till gång.

Det är inget måste att ha läst boken till det aktuella tillfället och det är inte heller något tvång att prata eller delta i samtalen. Det går bra att bara lyssna och ta in. Vi bjuder under tiden på ett glas vin och lite tilltugg.

Olika åsikter är bra! Det finns inget rätt eller fel, bara olika läsningar. Alla tolkar texten på sitt sätt och allas åsikter är lika mycket värda. Det är bara bra om ni tycker olika – då blir diskussionen mer varierad. Var öppen för andras tankar kring boken och visa nyfikenhet. Kanske upptäcker du själv något nytt?

Vi väljer inbundna böcker utgivna 2019, fast inte riktigt de som varit med på toppsäljlistan. Priset är 1000 kronor och då ingår vårens alla fem inbundna böcker. Är ni två i samma familj, make/maka/sambo, som vill vara med erbjuder vi ett familjemedlemsskap, som kostar 350 kr, då ingår allt utom böcker.

Samtalsledarna är författare, recensenter eller ha någon annan anknytning till bokbranschen.

Nu finns alla ingående böcker att hämta, om du inte redan har gjort det.

Medlemsteckning gör du i kassan, så får du ditt medlemskort och de böcker som ingår.

Har du frågor så mejla eller ring mig, mejl lennart.bergstrom(a)vangavan.se eller tfn 0706734760. (Byt ut (a) mot @).

Datum för träffar och böcker som ingår är följande,

#1 Eva-Marie Liffner, Vem kan segla
17 februari, kl 18. Samtalsledare Anders Larsson

#2 Anna-Karin Palm, Jag vill sätta världen i rörelse, en biografi över Selma Lagerlöf
16 mars, kl 18.

Denna kväll blir väldigt speciell. Lennart Bergström och Anders Larsson samtalar med författaren Anna-Karin Palm om hennes bok.

Efter en paus kommer skådespelerskan Görel Crona att framföra sin succémonolog, Selmas samlade vrede, som fått lysande recensioner, (55 min).


#3 Gunnar Bolin, Hovjuvelerarens barn: en berättelse om en släkt i skuggan av tre diktaturer.
8 april, kl 18.30: Samtalsledare Ellen Skarp. Denna träff kommer att genomföras som en telefonkonferens.

#4 Susanna Alakoski, Bomullsängeln
27 april, kl 18. Eveline Santner

#5 Hanna Landahl, Ljuskällan
18 maj, kl 18.00. Samtalsledare: Lotten Glans
Författaren Hanna Landahl kommer även att delta under kvällen.

Samtalsledarna

Anders Larsson
Han är litteraturvetare och en storläsare av alla genrer. Han driver en bokblogg, Kapprakt, och har även varit festivalgeneral för Svenska Deckarfestivalen som går i november varje år.

Ellen Skarp
Ellen är för de flesta i Sundsvall ganska okänd. Numera pensionär men arbetade i många år som bokhandlare i Helsingborg. Hon har ett förflutet hos oss på Arne Jonzons tid eftersom familjen Skarp växte upp i Sundsvall när hennes pappa var överste och regementschef för LV5. Hon är syster med Ann-Marie Skarp som är VD för Piratförlaget och gift med Jan Guillou.

Jag läser en bok dels för berättelsens skull och dels för mitt intresse av utveckling.
Jag gilla att samtala kring det jag läst i ord & bild och tycker det är helt fantastiskt att få göra det med andra intresserade i en större gemenskap. 
En läsecirkel inspirerar mig och tillgodoser min lust att få nya infallsvinklar på det jag läser. 


Läs mer: https://www.evelines-lasecirkel.com/om-oss/
Jag läser en bok dels för berättelsens skull och dels för mitt intresse av utveckling.
Jag gilla att samtala kring det jag läst i ord & bild och tycker det är helt fantastiskt att få göra det med andra intresserade i en större gemenskap. 
En läsecirkel inspirerar mig och tillgodoser min lust att få nya infallsvinklar på det jag läser.  


Läs mer: https://www.evelines-lasecirkel.com/om-oss/
Eveline Santner
Eveline leder själv bokcirklar och säger så här om sig själv : ”Jag läser en bok dels för berättelsens skull och dels för mitt intresse av utveckling. Jag gilla att samtala kring det jag läst i ord & bild och tycker det är helt fantastiskt att få göra det med andra intresserade i en större gemenskap. En läsecirkel inspirerar mig och tillgodoser min lust att få nya infallsvinklar på det jag läser." Läs hennes blogg här

Lotten Glans
Lotten är även hon en storläsare och driver en egen bokblogg, Lottens Bokblogg. Hon arbetar på Mittuniversitetet sedan många år tillbaka.

Lennart Bergström
Är sedan 1983 bokhandlare och ägare av Vängåvans Bokhandel. Bokhandeln har dock sina anor från 1840, vilket innebär att vi fyller 180 år innevarande år. Vill du veta bokhandelns och min egen historia så kan du läsa den här. 

Monica Gullman summerar året 2019

Monica Gullman läser många böcker varje år och recenserar en hel del i Min Bokhylla.
Varje år svarar hon på nedanstående frågor, som avser böcker utgivna 2019.

Vilken var den bästa bok du läste?
Herravälde, Elin Olofsson

En bok du längtat efter och trodde du skulle älska men inte gjorde? 
Vem dödade Bambi, Monika Fagerholm

Mest överraskande på ett positivt sätt?
Ålevangeliet, Patrik Svensson

Vilken bok rekommenderade du till flest människor?
Herravälde, Elin Olofsson

Bästa bokserie du upptäckte?
De sju systrarna, Lucinda Riley, (fem böcker har kommit)

Ny favoritförfattare som du upptäckte?
Nina Wähä, Testamente

Den bästa boken som var en ny genre för dig?
Anders Hansens böcker, Hjärnstark/ Skärmhjärnan (psykologi)

Mest spännande bladvändare?
Jamåhonleva, Anders Roslund

Bästa skräckisen?
Nils-Petter Löf, De andra

Den sorgligaste boken?
Oktoberbarn, Linda Boström/Knausgård

Den roligaste boken?
Folk med ångest, Fredrik Backman

Den mest hypade boken?
Folk med ångest, Fredrik Backman

Bästa ungdomsbok?
Athenaböckerna, Elin Ek

En bok som överträffade dina högt ställda förväntningar?
Bomullsängeln, Susanna Alakoski

Mest minnesvärda karaktärer?
Harry Hole, Piet Hoffman, Zack Herry

Vackrast skrivna bok som du läst?
Till toner från pianoön, Fredrik Westin

En bok som gjorde starkt intryck på dig?
Allt jag fått lära mig, Tara Westover

En bok du inte kunde fatta att du väntade så länge med?
I Oxögat, Ida Andersen

Kortaste boken/ Längsta boken du läst?
Osebol, Marit Kapla, längsta Berättelse om ett liv, Peter Handke, kortaste

Favoritbok du läste av en författare du läst andra böcker av?
Ett kallt fall, Peter May

Bästa bok du läst endast för att du fick tips av någon annan?
En sång för Hedda, Annika Estassy

Favoritrecension du skrev?
Herravälde, Elin Olofsson, har recenserat alla hennes böcker

En bok du inte läste 2019 som du kommer prioritera 2020?
Bergens stjärnor, Jojo Moyes

En bok du ser framemot?
Karin Smirnoff, Sen for jag hem


onsdag 15 januari 2020

Kristina Appelqvist, En giftig skandal


Härmed tillkännages att ett mord kommer att äga rum på Västgöta universitet fredagen den 1 juni klockan 20.00.

Både rektor Emma Lundgren och litteraturforskaren Helena Waller sätter frukostkaffet i halsen när annonsen dyker upp i lokaltidningen samma morgon som deckarfestivalen om Agatha Christie ska invigas vid Västgöta universitet.

Är det ett skämt eller kanske en annorlunda hyllning till den stora författaren? Då en av gästerna faller död ner under kvällens middag blir de varse att det är blodigt allvar.

När fler dödsfall inträffar är det uppenbart att gärningsmannen medvetet kopierar mord ur Agatha Christies böcker.

EN GIFTIG SKANDAL är en spännande och fängslande deckare där Helena Waller och Emma Lundgren hamnar mitt i ett morddrama. Kristina Appelqvist skriver pusseldeckare helt i Agatha Christies anda.  I år skulle Agatha Christie ha fyllt 130 år. Boken är en underbar hyllning till henne.

Läs även Piratförlagets intervju med Kristina Appelqvist om hur hennes eget förhållande till Agatha Christie är och vad hon har betytt för henne. Läs hela intervjun här.

Sagt om boken
"Det är ingen tvekan om att jag vill läsa mer av Kristina Appelqvist och gärna mer om Västgöta universitet. Så jag hoppas det kommer fler delar. Betyg: 4+", Lottens Bokblogg, läs recensionen här.

"Matig, mustig och intelligent mordgåta", Anna Liv Lidström i Dagens Bok, läs hela recensionen här.

Kristina Appelqvist är frilansskribent, kommunikationskonsult och författare. Med sina deckare har hon vunnit många trogna läsare och beskrivits som en samtida Maria Lang och en svensk Agatha Christie.

Bibliografi:
En giftig skandal, 2019
Den fjärde pakten, 2018
Smultron, bröllop och döden, 2016
Flickan framför muren
, 2015
Minns mig som en ängel, 2014

På annat förlag:
De blå damerna, 2012
Liv i överflöd, 2011
Den som törstar, 2010
Den svarta löparen, 2009
Kristina Appelqvist om sin deckarmiljö:

Den akademiska världen är en fantastisk deckarmiljö! Utifrån kan ett universitet upplevas som slutet och hierarkiskt, väl innanför murarna möts man av en kreativ och dynamisk atmosfär men också av maktlystna, intelligenta och viljestarka människor som ofta är i konflikt med varandra.

Det är också en konservativ miljö. Universiteten förändras inte särskilt mycket över tid och är sig lika oavsett om de ligger i Lund, Stockholm eller Oxford. Universitetsvärlden är därför tacksam att skriva om eftersom många kan känna igen sig.

Jag har jobbat i drygt 14 år inom den akademiska världen och under åren som kommunikationschef på Högskolan i Skövde fick jag idén till min första deckare. Snart förstod jag att uppslagen är oändliga.

Mitt fiktiva lärosäte har jag placerat i Skövde där skildringarna från akademien kombineras med småstadslivet i Skaraborg, en mix som ger mina böcker en speciell feelgoodkänsla – mitt i det vackra Västergötland bland de begåvade forskarna visar sig plötsligt ondskan i form av brutala mord.

En av mina inspirationskällor är Caroline Graham som skrivit böckerna om kommissarie Barnaby som sedan blev den populära tv-serien Morden i Midsomer.

En annan författare som jag känner starkt släktskap med är Dorothy Sayers. Hon är liksom jag prästdotter och skriver till viss del om den akademiska världen. Jag läste henne i unga år och fastnade främst för ”Kamratfesten”, en deckare som utspelar sig i universitetsmiljö i det anrika Oxford. Det är märkligt lätt att känna igen sig trots att det är snart 80 år sedan boken kom ut!

I min första deckarserie valde jag en kvinnlig universitetsrektor som huvudperson. Nu får vi istället följa forskaren Helena Waller. Den akademiska världen är komplex, därför känns det spännande att genom hennes ögon få utforska den ur ett nytt perspektiv.

/Kristina Appelqvist



torsdag 9 januari 2020

Elly Griffiths, Främlingen


Elly Griffiths är mest känd för sin serie kriminalromaner där rättsarkeologen Ruth Galloway är huvudperson.

Nu är hon tillbaka med en ny bok som är helt fristående och en helt annan typ av historia. Historien är skickligt växelvis berättad av de tre kvinnliga huvudpersonerna. Clare är en engelsklärare på en högstadieskola, Georgina som är hennes dotter och Harbinder som är polis.

Insprängt i nutidshistorien med ett antal mord, ligger den fiktiva R.M. Hollands spökhistoria Främlingen. De mord och mordförsök som sker är inspirerade från den historien och det skänker extra ryslighet med en spökhistoria som knyter ihop det hela. Mycket skickligt berättat.

Miljöerna är klassiskt engelska. En gammal herrgård som delvis byggts om till skola, men andra delar intakt bevarade från tidigare ägare. Vita frun skapar extra ryslighet i de halloweentider som historien utspelas under. Clares hus ligger avskilt och är granne med en övergiven och förfallen fabrik. Som upplagt för skräck och spökerier. Elly Griffiths måste ha haft kul när hon skrivit den här boken och tillåtit sig att frossat i detaljer och klassiska element från skräckromantiken.

Som det ska vara i en bra kriminalroman måste författaren lägga ut ledtrådar så att man kan med de grå hjärncellerna lista ut vem som kan vara mördaren. Så har Griffiths gjort i sin bok och jag tycker att spåret leder åt än det ena och än åt det andra hållet. I princip är alla misstänkta som i en Agatha Christie roman. Upplösningen, som är oväntad om än inte helt förvånande, är rysligt spännande.

Det här är en nytändning för Elly Griffiths, som här har lyckats skapa en smart, läskig, mörk och spännande berättelse som inte helt ligger inom den klassiska kriminalgenren. Hon har en skicklig språkbehandling, som översättaren lyckats att ta till vara i den svenska översättningen.

Lennart Bergström
Bokhandlar'n

ELLY GRIFFITHS (f. 1963) är en pseudonym för den brittiska kriminalförfattaren Domenica de Rosa, som belönats med bland annat Mary Higgins Clark Award och CWA Dagger in the Library Award. Hon debuterade med romanen Flickan under jorden, (2009), som blev startskottet på serien om rättsarkeologen Ruth Galloway som sålts i över 3 miljoner exemplar.

Elly Griffths var gäst på den Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall, november 2018.

tisdag 7 januari 2020

Hanna Landahl, Ljuskällan



Men, alltså, inget wifi? sa han och stirrade på henne. Vad fan ska vi säga till barnen om denna totala katastrof? Men Staffan, sa Anna och tryckte hans slappa hand. Det är väl ändå ingen katastrof? Alltså allvarligt talat? Jo, sa han. Jag tror faktiskt att det är precis vad det är. En stor jävla naturkatastrof.

Staffan och Anna gör så gott de kan. I sin relation, på jobbet och som människor som just nu råkar leva på den allt varmare planeten Jorden. I alla fall så tycker Staffan det, men hans fru börjar tvivla. Skulle inte en annan livsstil kunna vara bra inte bara för klimatet, utan också för dem själva? När Anna av en slump besöker ekobyn Ljuskällan känner hon sig efter månader av nedstämdhet mer tillfreds än på länge. Och Staffan vill såklart också leva mer hållbart. Fast kanske mest av allt se Anna le lite oftare. Så ekobyn kanske ändå kan vara precis vad deras familj behöver? Väl installerade i det röda torpet känner sig Anna som hemma direkt medan Staffan gör sitt bästa för att hantera biodlaruppdraget och invånarnas självgodhet. Kan ekoby-modellen verkligen vara lösningen på världens alla problem? Och han får allt svårare att tåla Adrian, byns händige grundare som Anna verkar tillbringa allt mer tid med. Kommer deras äktenskap att stå pall för den nya tillvaron? Och kan man verkligen leva utan wifi?

Ljuskällan, den fristående uppföljaren till Under två timmar, är ett träffsäkert samtidsdrama med hjärta och smärta som handlar om hur svårt det är att göra rätt, och hur de kompromisser vi gör som par ibland hotar att splittra istället för att förena.

Hanna Landahl debuterade 2016 med Välkommen till Himmelsta, för vilken hon nominerades till Studieförbundet Vuxenskolans författarpris. 2018 utkom romanen Under två timmar. Hanna Landahl är bosatt i Falköping med sin familj.

måndag 6 januari 2020

Anna-Karin Palm, Jag vill sätta världen i rörelse : en biografi över Selma Lagerlöf


Selma Lagerlöf. Folkkär och världsberömd, framgångsrik och hyllad. Men bakom den etablerade bilden av Nobelpristagaren och sagotanten på Mårbacka fanns en sökande, tänkande, älskande människa med stort frihetsbegär och djärva visioner.

Anna-Karin Palm skriver med författarens blick på Selma Lagerlöf och ser hennes idévärld och inre liv som grundval för hennes skapande. Hon berättar om vänskaper och kvinnokamp, tidens frågor och sammanhang. Författarlivets strider och tvivel träder fram, men också det starka självförtroendet och målmedvetenheten hos en kvinna som banade nya vägar, både i livet och i litteraturen.

Boken ger en levande och mångsidig bild av en författare som än idag förmår sätta världen i rörelse.

Sagt om boken
"Hon vill göra upp med bilden av Selma". Helena Gustavsson i SvD, läs hennes recension här.

"Äntligen slipper Selma slåss mot fördomarna", Kristina Sandberg i SvD, här.

Anna-Karin Palm

Anna-Karin Palm är född 1961 och uppvuxen i Stockholm. Efter tolv år i waldorfskola läste hon litteraturvetenskap, filosofi och engelska till en fil kand vid Stockholms universitet. Hon påbörjade också en forskarutbildning i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, som dock avbröts vid romandebuten. Hon har arbetat som bl a Konsumkassörska, brevbärare, inläsare av talböcker, garderobiär på Konserhuset, försäljare på Systembolaget. Efter debuten har hon, vid sidan om författarskapet, arbetat som frilansande förlagsredaktör, lektör och kulturskribent. Hon har varit redaktör för Natur & Kulturs utgivning av C.G. Jungs verk på 90-talet, och för Ax:son Johnsonstiftelsens Engelsbergsböcker under 2000-talet, bland mycket annat.

Anna-Karin Palm skrev under hela uppväxten, och debuterade med en novell i Prismas debutantantologi Novella, 1985. Under några år i slutet av 80-talet och början av 90-talet var hon medlem av redaktionen för den litterära tidskriften Åttiotal/90TAL. Romandebuten skedde år 1991 med Faunen, som fick stort genomslag både hos kritik och publik. Den följdes av novellsamlingen Utanför bilden 1992. Med romanen Målarens döttrar (1997) fick hon sitt genombrott. Boken hade stor framgång både i Sverige och utomlands, och har översatts till många språk. År 1999 gav hon ut två böcker, den humoristiska kortprosaboken Lekplats och barnboken Vildvinter (Natur & Kultur, illustrerad av Anna Bengtsson), och 2001 novellsamlingen In i öknen. Romanen Herrgården utkom 2005, och 2007 kom Om vänskap (Bokförlaget Lejd), essädialoger skrivna tillsammans med Kate Larson.Romanen Snöängel (2011) är en flerskiktad berättelse om staden Stockholm, som utgår från händelser under vintern 1985-86 men förgrenar sig i tid och rum till en roman om minne och längtan, språk och exil. 2014 kom novellsamlingen Jaktlycka, tio variationer över den kvinnliga kroppens liv och erfarenheter. Jag vill sätta världen i rörelse (augusti 2019) är en biografi över Selma Lagerlöf, som tecknar ett rikt porträtt av en sökande, tänkande, älskande människa med starkt frihetsbegär och djärva visioner; en författare som än idag sätter läsarens värld i rörelse.

Resor och längre vistelser utomlands har betytt mycket för författarskapet, Grekland och Mellanöstern kan särskilt nämnas. Anna-Karin Palm har varit bosatt i London och i en liten fiskeby i Normandie, men bor sedan 2005 tillsammans med sin familj i Stockholm och norra Hälsingland.

Sagt om Anna-Karin Palm
"Anna-Karin Palm är en ovanlig svensk författare. Hon berättar, vågar berätta."
/Ingrid Bosseldal, Helsingborgs Dagblad

”Anna-Karin Palms språk innefattar klokhet, intellektuell klarhet och en fascinerande arketypisk nivå. Hon borrar rätt ner i de mest angelägna existentialistiska frågorna, och hon gör det med ett vemod och ett mod som är beundransvärt. Man kan inte värja sig. Det är bara att tacka och ta emot.”
/Malin Leman, Smålandsposten

"Palm berättar med suverän säkerhet och stilistisk briljans och är fenomenal på att odla atmosfär…"
/Ann Lingebrandt, Helsingborgs Dagblad

”Snöängel är en storslagen roman. Anna-Karin Palm ger en både gåtfull och väl genomlyst bild av tiden”
/Magnus Eriksson, SVD.

”Anna-Karin Palm fångar de avgörande detaljerna och de betydelsefulla ögonblicken. Skarpt, smart och sinnligt.”
/Camilla Carnmo, Borås Tidning

fredag 3 januari 2020

Maria Hamrefors summerar året som gått



Maria Hamrefors. Foto: Sara Mac Key
Maria Hamrefors, ordförande för Bokhandlareföreningen

Vilken är årets branschhändelse?
– En sak som var viktigt och betydelsefullt var att vi fick tillbaka Nobelpriset i litteratur.

Vad gjorde dig gladast under året?
– Att det finns en stor vitalitet och självförtroende om jag tittar från bokhandelns perspektiv. De bokhandlarföretag som jag möter jobbar med stort självförtroende. Jag tror man kan säga att de landat i marknadsförändringarna och känner vad de har för roll, att vara de med kött och blod som kan hjälpa läsarna att hitta rätt böcker och att de är viktiga för förlagen med sin evenemangsverksamhet till exempel.

Årets flopp?
– Jag har inte förutsättningar att kommentera några floppar. Jag har inte sett några sådana.

Vad tror du kommer känneteckna branschåret 2020?
– Jag tror vi kommer ha en mer aktiv diskussion om de olika försäljningskanalernas roll i branschen och säkert mer diskussion kring läsande och vad olika aktörer kan göra för läsfrämjandet.

Vilken var den bästa boken 2019?
– Den frågan tycker jag ska ställas till alla läsare. Bokbranschen handlar om att olika människor ska hitta böcker som talar till dem. Personligen tyckte jag väldigt mycket om Osebol som jag läste i augusti innan den var aktuell i Augustsammanhang.

torsdag 2 januari 2020

Gunnar Bolin, en berättelse om en släkt i skuggan av tre diktaturer

I Småryd utanför Båstad står sommarvillan ännu kvar. Den som den ryske tsarens hovjuvelerare, Wilhelm Bolin lät bygga 1903, och som blev en viktig samlingspunkt för släkten under de båda världskrigen. I en sekretär finns mängder av brev bevarade – från släktingar och vänner. Brev som vittnar om levnadsöden i skuggan av 1900-talets stora politiska händelser.

Hur gick det till när farmor Karin, Babi, uppvuxen i en överklassmiljö i Moskva, förälskade sig i en österrikisk socialist i 20-talets Wien? Och hur påverkades sonen Gerhard av att skickas bort för att bo och uppfostras av en nazianstruken farbror och sedan tvingas in i den tyska armén?

Med avstamp i breven tecknar Gunnar Bolin ett både personligt och fängslande porträtt av sin släkts kosmopolitiska historia under några decennier av nittonhundratalet.


Gunnar Bolin
Gunnar Bolin arbetar sedan 1987 på Sveriges Radio P1:s kulturredaktion där han bland annat varit kritiker, programledare och producent för en rad olika program. 2001 till 2003 var han SR:s korrespondent i Berlin och mellan åren 2010 och 2014 arbetade han som kulturkorrespondent. 2010 tilldelades han Stora journalistpriset och 2016 mottog han Årets kulturpris av Stiftelsen Renässans för Humaniora. 

Sagt om boken
"Den är omsorgsfull, myllrande och välskriven /.../ en klassisk, borgerlig släktskildring, ett slags svensk Buddenbrooks ..." Dagens Nyheter

fredag 27 december 2019

Nyordslistan 2019

Årets nyordslista är en tradition och årets lista innehåller 35 ord som etablerat sig i svenskan under 2019. Listan har sammanställts av Språkrådet och Språktidningen.

animoji – emoji utformad efter en persons ansikte.

animoji är ett teleskopord bildat till animated emoji.

antivaxxare – person som av rädsla för negativa konsekvenser motsätter sig vaccinering. Samlingsbeteckningen ”antivaxxare” består ofta av skeptiska, konspiratoriska och oroliga föräldrar.

artdöden – den storskaliga utplåningen av djur- och växtarter under människans tidsålder. Artdöden används i bestämd form om arter som försvinner på grund av klimatförändringar i modern tid.

ASMR – sensorisk stimulering som skapar välbehag hos lyssnaren via via ljud som försiktiga viskningar, prassel, knackningar och tuggande. Fenomenet syns i miljontals små filmer på bland annat Youtube.

aspludd – ludd bestående av snöliknande frön från asp

benim – jag, mig. Ordet benim är inlånat från turkiskan, där benim är genitivform av ’jag’ och betyder ’min, mitt’. Benim används också i olika utrop, bland annat i betydelsen ’det är jag’.

beteendedesign – utformning av närmiljö för att främja ett visst beteende. Det samhällsförändrande syftet med beteendedesign kallas ofta nudging eller puffning med verb som knuffa eller puffa.

cybersoldat – försvarsanställd inriktad på att bekämpa digitala hot från främmande makt och terroristorganisationer

deepfake – video, bild eller ljud där innehållet manipulerats på ett sätt som gör förvanskningen svår att upptäcka. Deepfake är ett teleskopord bildat till deep learning och fake.

deplattformering – aktion riktad mot exempelvis nättjänster och mötesarrangörer som syftar till att frånta opinionsbildare inkomstkällor och möjligheten att sprida sina åsikter. Översättningslån bildat till engelskans deplatforming. Även avplattformering förekommer.

digital tvilling – digital avbildning av ett verkligt fenomen som gör det möjligt att utföra tester i datormiljö som om det vore i verkligheten. Översättningslån från engelskans digital twin.

dra åt helvete-kapital – sparade pengar som kan användas för att plötsligt bryta upp från en relation. Dra åt helvete-pengar och fuck off-kapital används i samma betydelse.

eldost – ost som liknar halloumi och som kan grillas eller stekas. Eldost är ett registrerat varumärke. Ostar av halloumityp kan också kallas stekost och grillost.

fimpomat – behållare för cigarettfimpar med två öppningar där varje fimp genom användarens val av öppning utgör en röst i en fråga med två
svarsalternativ

Gretaeffekten – den påverkan mot ett mer miljövänligt beteende som klimataktivisten Greta Thunberg har inspirerat till

grönt körfält – körfält där bara fossilfria fordon får köra

hjärtslagslag – lag som förbjuder abort om hjärtslag kan höras hos fostret. Översättningslån från engelskans heartbeat law.

hundvissla – använda värdeladdade signalord som endast uppfattas av mottagare införstådda med budskapet

hybridkrig – krig som förs i det dolda utan en väpnad konflikt

ikigai – upplevelse av att tillvaron är meningsfull. Bygger på ett japanskt koncept som betyder ”meningen med att finnas till”.

immersiv – uppslukande, omslutande. Inlånat från engelskans immersive. Ordet används ofta i uttryck som immersiv teknik och immersiv upplevelse.

klimatdiktatur – mandat för internationell organisation att fatta överstatliga beslut i klimatfrågan

klimatnödläge – tillstånd som kräver omedelbara åtgärder för att motverka klimatförändringar

klimatstrejk – protestaktion för att skapa uppmärksamhet för behovet av klimatfrämjande åtgärder

källtillit – förtroende för etablerade medier och andra källor som strävar efter opartiskhet och saklighet

lågaffektivt bemötande – pedagogisk metod där vuxna inte ska konfrontera utåtagerande barn utan i stället mana till lugn

menskonst – konstnärligt verk som utmanar normer och tabun

nattborgmästare – person ansvarig för att främja nöjeslivet i samråd med berörd kommun. Översättningslån bildat till engelskans night mayor.

popcornhjärna – tillstånd där hjärnan samtidigt ställs inför flera olika sinnesintryck, till exempel vid användning av mobiltelefon

sharenting – föräldrars delning av bilder på sina barn i sociala medier utan att samtycke har inhämtats. Sharenting är ett teleskopord bildat till engelskans sharing och parenting.

smygflyga – flyga utan att berätta om valet av färdmedel då flygets klimatavtryck kan vara skambelagt

syssna – lyssna med synen. Syssna är ett teleskopord bildat till se och lyssna. Det används främst bland döva och hörselskadade och deras anhöriga.

tågskryta – stoltsera med att av miljöskäl resa med tåg i stället för flyg

växtbaserat kött – vegetabiliskt livsmedel som efterliknar kött till smak, utseende och konsistens. Översättningslån från engelskans plant-based meat. Även växtkött används i samma betydelse.

övervakningsekonomi – system där digital information om konsumenters beteendemönster har stort ekonomiskt värde

måndag 16 december 2019

Monica Gullmans lista över bokåret 2019

Många storläsare skriver sin lista över sina bästa böcker under året som gått.
Här kommer min lista över bokåret 2019.

Svensk skönlitteratur

Elin Olofsson, Herravälde
Susanna Alakoski, Bomullsängeln
Ida Andersson, I Oxögat
Karin Smirnoff, Jag for ner till bror, Vi for upp med mor


Utländsk skönlitteratur översatta

Anne Hope, Förväntan
Joyce Carol Oates, Mitt liv som råtta
Lucinda Riley, Böckerna om de sju systrarna

Spänningsromaner, svenska

Pascal Engman, Råttkungen
Monica Rehn, Moratorium (debutant)
Mons Kallentoft, Se mig falla
Jonas Moström, Skytten

Spänningsromaner, utländska

Alex Michaelides, Den tysta patienten (debutant)
Tana French, Det svarta trädet
Peter Robinson, Förödande konsekvenser
Karen Cleveland, Hålla dig nära

Verklighetsbaserade romaner

Linda Boström Knausgård, Oktoberbarn
Tara Westover, Allt jag fått lära mig (debutant)

Feelgood romaner

Frida Skybäck, Bokcirkeln vid världens ände (kommer på Bokens Afton 24/2 2020)
Anna Lönnqvist, Sommaren med Ava

Lyrik (lokal författare)

Fredrik Westin, Till toner från pianoön

Lokala böcker som berör och är verklighetsbaserade

Katarina Vikström, Underlandet tur och retur
Micael Lindberg, Ett annat liv

2019 har varit ett fantastiskt bokår, alla etablerade författare har kommit med nya böcker. Debutantutgivningen har hållit hög klass. Det har varit svårt att välja ut det bästa, hade kunnat skriva en dubbelt så lång lista. Men nånstans måste man dra en gräns.

Önskar er alla ett riktigt Gott Nytt År!

tisdag 10 december 2019

Olga Tokarczuk, Löparna


Olga Tokarczuk - Nobelpristagare i litteratur 2018

”Löparna” är en roman om att befinna sig i ständig rörelse. Men också om att till varje pris bjuda motstånd – att bromsa och bevara.

Frédéric Chopins syster smugglar hans konserverade hjärta över gränsen till Polen. En kvinna flyger över halva jordklotet med uppdraget att barmhärtighetsmörda sin dödssjuka tonårskärlek. En man sjunker långsamt ned i galenskap efter att hans fru och barn mystiskt försvunnit under en semesterresa, för att sedan lika mystiskt dyka upp igen. Den ryska sekten Löparna förkunnar att vägen till frälsning ligger i att aldrig slå sig till ro.

Episoder och fragment avlöser varandra i en lekfull och originell romantext som rör sig fritt genom tid och rum. Det handlar om resande och migration, liv och död, och den mänskliga kroppens förfall och bevarande.

Sagt om boken Löparna

"En välslipad skalpell som med lustfyllda skratt snittar hål på uppblåsta Sanningar och visar deras tomma innanmäten för världen. En brokig väv med skimrande trådar. En hyllning till den levande människan. Allt det är Löparna av Olga Tokarczuk". Anders Kapp i Kapprakt, läs hela recensionen här.


Jagberättaren i Olga Tokarczuks novell ”Spel på många små trummor” är nyinflyttad i en myllrande, undanglidande storstad. För att bryta mot vardagens enformighet söker hon sig till en grupp trumspelande udda existenser i en husvagnspark. Här börjar hennes konturer bli lika suddiga som stadens och hon upptäcker att hon utan motstånd kan glida in i och ut ur olika identiteter. Hon är en partytjej eller en hemlös kvinna, en ung kille i baseballkeps eller en utländsk affärsman som dricksar frikostigt och följer börsnoteringarna på teven på hotellrummet.

De 21 novellerna i "Spel på många små trummor" bildar en kör av egensinniga röster som lyser av berättarkraft. Det handlar om saga och verklighet, storstad och landsbygd, och att förlora och hitta sig själv.