måndag 10 augusti 2020

Camilla Grebe får Glasnyckeln 2020 för Skuggjägaren

Camilla Grebe får Skandinaviska Kriminalsällskapets stora pris Glasnyckeln. Hon tilldelas priset för sin roman Skuggjägaren. 

 

Glasnyckeln delas ut efter att en jury i vardera nordiskt land nominerat en kandidat för sitt land, sedan beslutar jurygrupperna gemensamt vem som ska få priset. Camilla Grebe var årets svenska kandidat och hon tog hem priset i kamp med danska Gretellise Holms Dødfunden, finska Eva Frantz Den åttonde tärnan, isländska Lilja Sigurðardóttirs Svik och norske Jo Nesbøs Kniv.

Skuggjägaren inleds med ett mord 1944 och sedan följer en fängslande och spännande utredning som löper fram till våra dagar. Parallellt får vi en inblick i svenska kvinnliga polisers villkor under detta långa tidsspann. Grebe utnyttjar skickligt polisromanens klassiska ingredienser och gör något helt eget av det, ända fram till en minst sagt oväntad upplösning.

Det är fjärde året i rad som en svensk författare får priset. Förra året gick det till Stina Jackson för romanen Silvervägen, året dessförinnan fick Camilla Grebe det för husdjuret och 2017 gick det till Malin Persson Giolito för romanen Störst av allt som även kommit att bli den första svenskproducerade original-tv-serien på Netflix. Totalt är det 12:e gången en svensk författare fått priset under de 29 år som det delats ut. Danska och norska författare har tilldelats priset sju gånger vardera.

 

 Camilla Grebe är den tredje författaren som fått priset två gånger. Islänningen Arnaldur Indriðason var först, 2002 och 2003 och han följdes av Stieg Larssons postuma priser 2006 och 2008.

Anna-Maria Ekblad, Systrarna på Kreta

Systrarna på Kreta är den första delen i den nyskapande charterdeckarserien om reseledaren Anna Lindblom. Underhållande och lättsam läsning för semestern.

Anna är den nya reseledaren som gör sin första säsong i Grekland. Hon är nyfiken och förväntansfull på vad Kreta ska ge. Men mitt ibland den turkosblå idyllen ligger något ondskefullt och dallrar. Det dröjer inte mer än en dag så hittas en av chartergästerna död i sin hotellägenhet. Har han begått självmord? I bakgrunden lurar ett hemligt sällskap som hjälpt kvinnor i årtusenden att bli av med våldsamma män – för gott. Anna kan inte låta bli att börja undersöka vad som har hänt. En googling på resenärerna visar att det finns flera samband mellan dem. Hon delar med sig av sina tankar till den charmige polisen Stefanos som stöttar henne. Men resten av den grekiska poliskåren uppmanar henne att sluta gräva i det som har hänt. Kan Anna släppa saken, eller är hon faktiskt mördaren på spåren?

Anna-Maria Ekblad växte upp i Västernorrland men idag bor hon i Stockholm. På grund av sitt förflutna som reseledare har hon bott i Grekland, Turkiet och Egypten. Efter 25 år lämnade hon resebranschen och arbetar idag som HR Generalist på ett utbildningsföretag. På en skrivresa i Italien föddes idén till serien om reseledaren och privatspanaren Anna Lindblom.

Signering 15 augusti kl 11-15

Möt Anna-Maria Ekblad hos oss när hon signerar sin bok, 15 augusti, kl 11-15.

Steve Sem-Sandberg, Jägarna i Armentières

I Jägarna i Armentières samlar Steve Sem-Sandberg fyra korta och längre berättelser som alla tillkommit parallellt med arbetet med den hyllade romanen W. Här varieras teman som förekommer hos Georg Büchner eller i hans litterära omkrets. Den avslutande novellen ”Oberlin” är en omskrivning av Büchners prosastycke ”Lenz” som berättar om den äldre dramatikerns psykiska sammanbrott i en avlägsen bergsby i Elsass i januari 1778. Ett övergripande tema är individens längtan efter frihet, respekt och egenvärde i mötet med ett föråldrat ståndssamhälles krav på lydnad och underkastelse, en konflikt där ofta bara våldet eller vansinnet erbjuder möjliga utvägar.

 

Steve Sem-Sandberg är född 1958 och bosatt i Stockholm, utöver sitt författarskap också verksam som litteraturkritiker i Dagens Nyheter. Hans roman Theres belönades med Aftonbladets litteraturpris 1997. 2009 erhöll han De Nios stora pris "för en avancerad romankonst, präglad av intellektuell kringsyn, historisk närvarokänsla och inkännande människoskildring". Samma år tilldelades De fattiga i Lódz Augustpriset för årets skönlitterära bok och nominerades även till Nordiska rådets litteraturpris. Romanen har sedan dess blivit en stor internationell framgång med utgivning i mer än 25 olika länder. Också De utvalda (2014) nominerades till Augustpriset och för den franska översättningen av den boken mottog han i november 2016 det prestigefyllda Prix Médicis étranger för årets bästa till franska översatta roman. Den engelska översättningen av romanen Stormen (2016), fick strålande kritik när den utkom i Storbritannien våren 2019. År 2019 utkom romanen W. som hyllades av en enig kritikerkår, samt nominerades till Augustpriset och Sveriges Radios romanpris.

Sagt om boken

Anders Kapp har läst boken, "Steve Sem-Sandberg är en av mina absoluta favoritförfattare och jag hade verkligen sett fram emot hans nya bok Jägarna i Armentières som kom ut häromdagen." 

Läs hela recensionen här.

 

 

Monica Gullman tipsar om en feelgoodbok

 

Jag har läst en hel del Feelgood i sommar, här kommer mina synpunkter en av dem. 

Claire Sandy, Ett väldigt stort hus på landet.

Tre familjer ska tillbringa två semesterveckor i ett lyxigt hus på landet i Devon i England. Den stenrika familjen Little, Clive, hans hustru, egentligen hans tredje fru, fd fotomodellen Shen deras två barn och barnflickan. Familjen Hererra, två trötta föräldrar Mike,Evie, deras tre barn och en stökig hund. Familjen Brown, Paula, Jon och deras två barn, konstiga familjen kallas de. Familjen som fick följa med på undantag. Huset är underbart, lyxigt inrett, stor pool och lagom avstånd till stranden.

Ganska snart börjar olikheterna visa sig. Dramat kan börja. Clive drar sig inte för att flirta med Evie, Shen blir vansinnig när barnflickan helt plötsligt säger upp sig, VEM ska ta hand om bebisen?? Paula känner sig förföljd, hon ser skumma figurer på nätterna i den stora trädgården. Sant, eller är hon ute efter uppmärksamhet? Evie som extraknäcker med att skriva noveller med mycket sex i sliter med att alla ska hålla sams, och har tagit på sig mammarollen i sällskapet. Självklart så bär ju alla på sina hemligheter och självklart blir ju allt bra när boken är slutläst. Det är ju en feelgoodroman.

Jag bara älskar ungarna i denna bok. Tre åttaåringar som genast bildar en pakt. En tioåring som älskar böcker. Tre tonåringar som smyger runt och ställer till det och en underbar liten bebis som man skulle vilja krama, men som också är väldigt krävande.

Feelgood är superinne just nu och jag kommer på mig med att ha hakat på trenden. Var tredje bok jag läser i sommar är en feelgoodroman. Böcker med trasig karaktärer, olycklig kärlek, stökiga familjeförhållanden, men som alla slutar lyckligt. Precis vad jag vill läsa denna pandemisommar.

Monica Gullman

fredag 7 augusti 2020

Möt Eveline Santner i ett samtal om böcker och läsning

 
Eveline Santner är en bokslukare och storläsare. Hon är sedan många år också samtalsledare i flera bokcirklar, bland andra i Vängåvans Litterära Sällskap under våren 2020.

Se gärna en film där Eveline tipsar om Tove Alsterdals bok, Blindtunnel.


Eveline har en hemsida, som du hittar här.

Men nu till frågor om böcker och läsning.

Eveline...

Hur sorterar du din bokhylla?
Jag sorterar mina romaner i författarens efternamn från A-Ö. Jag har biografier, samlingslitteratur (många av samma författare), faktaböcker, "blädderböcker" (rese-, konst, mm) och kokböcker för sig. Så har jag en egen hylla för min lilla Nobel-samling av 31 Nobelpristagare med Selma Lagerlöf som den första 1909 och sedan är det spridda år fram till och med Peter Handke 2019!

Hur fåfäng är du kring den fysiska bokhyllan? Tillåter du dig en e-bok då och då?
Åh, jag vill omge mig med och läser helst fysiska böcker. Då och då läser jag en e-bok. Lyssnar jag på en bok, vill jag också gärna läsa den. Ibland ger det ett vidgat perspektiv. Precis som att först se en film och därefter läsa boken.

Vet du hur många böcker du äger?
Nej inte exakt, men uppskattningsvis 700.

Vilken är den senaste riktigt, riktigt bra bok du läste?
Så svårt att svara på, men Kerstin Ekmans senaste Tullia och även Biodlaren från Aleppo av Christy Lefteri och diktsamlingen Jag ritar en dörr på väggen med fingret av Gui Minhai. Jag tycker om böcker som är en utmaning att läsa - som är utvecklande för mina sinnen.

Läste du som barn och i så fall, vad?
Nej, pga min familjs livsöde fanns det inga böcker i mitt barndomshem.

Vem skulle du vilja skrev ditt livs historia
Tove Alsterdal som skrivit Blindtunnel, där jag känner igen min familjs livsöde. Ett lokalt namn är Christer Jonasson 😉

Vilken klassiker har du aldrig läst och kommer aldrig att läsa?
Jag har försökt med Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt, men lyckas inte komma framåt i den.

Vad är det hemligaste/mest skamfyllda/pinsammaste du har i din bokhylla?
Lady Chatterleys älskare av DHLawrence, fast den är väl inte längre skamfylld alls. Jag har försökt läsa Femtio nyanser av honom av ELJames, men den är bara för mycket....då blir det ointressant.

Hur långt måste man läsa innan man får ge upp om en bok?
Efter 50-60 sidor ger jag upp om en bok. Men till en cirkelläsning härdar jag ut, annars är det ointressant att delta i diskussionen, som ju kan ge ett annat perspektiv.

Vad läser du just nu?
Den första kvinnan av Lotta Lundberg varvat med Aednan av Linnea Axelsson.

Björn Ranelid, Bill Nilssons sista vita skjorta

En fruktansvärd tragedi har inträffat i en by på Österlen. Hur kunde den ske? Hur kan livet gå vidare?

Björn Ranelid målar upp ett samhälle där det vackra och det fruktansvärda lever sida vid sida. I tillbakablickar lär vi känna några av byborna och förstår så småningom vad som har hänt.

Det finns händelser som tycks gjorda enbart av mörker. Men havet, jorden och arbetet ger människorna kraften att resa sig. Och kärleken, som kan ta oväntade vägar.

Björn Ranelid föddes 1949 i Malmö och bor numera i Stockholm. Han började sitt yrkesliv som lärare i svenska och filosofi samtidigt som han spelade fotboll i Malmö FF. 1983 debuterade han med romanen Den överlevande trädgårdsmästaren och har sedan dess skrivit mer än trettio böcker. Han har fått många litterära priser, bland andra Augustpriset för romanen Synden (1994). År 2014 fick han Stina Aronsons pris av Samfundet De Nio.

Björn Ranelid är en oerhört flitig person, som syns och hörs på många arenor. Utöver sitt författarskap är han en ofta anlitad föredragshållare och krönikör. På senare år har han också ombetts att vara med i ett flertal tv-produktioner, som Stjärnorna på slottet, På spåret, Let's dance, Melodifestivalen. Dessutom talar han kanske mer än någon annan inför publik. Han har gjort tusentals framträdanden, både inför fullsatta jättearenor och små grupper av skolelever.

År 2009 instiftades Björn Ranelidpriset, ett pris för gymnasieungdomar som är duktiga på att formulera tankar i aforismer och metaforer. Det var i samband med att ett urval av Ranelids egna metaforer gavs ut i en praktutgåva på fyra språk på ett annat förlag. (Jag skänker dig mina vackraste ord). Ytterligare ett annat förlag utgav samma höst ut en bok om honom, Fenomenet Björn Ranelid. Apropå den skrev Bo-Ingvar Kollberg i UNT att Björn Ranelid är en av vår svenska litteraturs främsta diktare. Samtidigt gjorde han en fin sammanfattning av Ranelids författarskap: ”Han uppehåller sig gärna vid godhetens problem. Han lyfter fram ondskan i människolivet. De utsatta och de som ur usla brunnar ösa, för att tala med psalmisten, har i honom en varm förespråkare. Och i bok efter bok ställer han sig på barnens sida och tar deras parti i en kallhamrad och i alltför hög grad brutal tillvaro.”
Detta stämmer i hög grad också in på många av Björn Ranelids romaner.

måndag 27 juli 2020

Håkan Nesser, Den sorgsne busschauffören från Alster




Jag borde verkligen inte leva.

Så skriver den före detta akademikern och busschauffören Albin Runge i sina anteckningar från 2012–13. Och när någon eller några tycks hota honom till livet har han full förståelse för detta. De bisarra hoten leder så småningom till att polisen i Kymlinge kopplas in.

Hösten 2018 tillbringar kommissarierna Gunnar Barbarotti och Eva Backman av vissa skäl ett par tjänstlediga månader i Rute socken på norra Gotland, och fallet med den olycklige Runge får oväntat ny aktualitet. Någonting i utredningen från 2013 verkar ha gått fel. Käpprätt fel. Eller?

Berättelsen om den egendomlige busschauffören från Alster är den sjätte (eller möjligen sjunde) boken om kriminalpolisen Gunnar Barbarotti, inte mindre egendomlig han.


Håkan Nesser föddes 1950 i Kumla och arbetade som högstadielärare i Uppsala innan han blev författare på heltid. Han debuterade 1988 med kärleksromanen Koreografen. Den följdes av tio kriminalromaner om kommissarie van Veteeren, uppväxtskildringarna Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla och Skuggorna och regnet, den filosofiska thrillern Flugan och evigheten, brevromanen Kära Agnes!, novellsamlingarna Barins triangel och Från doktor Klimkes horisont, New York-romanen Maskarna på Carmine Street, London-romanen Himmel över London samt kvintetten om kommissarie Gunnar Barbarotti i Kymlinge, varav den femte och sista boken i serien, Styckerskan från Lilla Burma, utkom i september 2012. Därefter har Levande och döda i Winsford (2013), Elva dagar i Berlin (2015), Eugen Kallmanns ögon (2016), De vänsterhäntas förening (2018) och Halvmördaren (2019) utkommit.

Boken Intrigo, innehållande novellerna Rein, Kära Agnes, Ormblomman från Samarien, All information i fallet och den nyskrivna kortromanenTom, utkom 2018. Dessa noveller ligger till grund för Intrigo-trilogin, internationella storfilmer regisserade av Daniel Alfredson och med bland andra Ben Kingsley och Tuva Novotny i rollerna. Han senaste bok är Den sorgsne busschauffören från Alster, som innebär en återkomst för Gunnar Barbarotti.

Håkan Nessers böcker har sålt i över 20 miljoner exemplar världen över och blivit översatta till ett trettiotal språk.

Han är filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet. 

Sagt om boken

Monica Gullman har läst boken, Den sorgsne busschauffören från Alster.

Få författare kan som Håkans Nesser berätta en historia. Hans eftertänksamma lågmälda språk som också innehåller en lagom dos humor. Karaktärerna, Eva Backman, och Gunnar Barbarotti, båda kommissarier i den fiktiva staden Kymlinge. De är ett par på jobbet och även ett par privat.

Fd akademikern, Albin Runge, sadlade om till Busschaufför, ett jobb han trivdes bra med tills olyckan inträffade. På en bussresa till fjällen, strax norr om Svenstavik väjde han för ett djur som kom springande över vägen. I halkan i dimman fick han sladd, bussen kanade av vägen och föll utför ett stup. 18 ungdomar och några vuxna dog.

Några år senare börjar Runge få hotelsebrev. Han tar kontakt med polisen i Kymlinge och träffar då Eva Backman och Gunnar Barbarotti. Breven är undertecknade Nemesis.

Fallet visar sig bli svårlöst. Många inblandade, föräldrar och anhöriga till barnen som dog. Ett jättejobb för poliserna att utreda. Eva Backman uttrycker det så, även om Barbarotti är som en blind höna och skicklig på att hitta de korn som kan föra en utredning framåt så läggs ibland fallet till handlingarna. Om inte något specifikt inträffar? Som i denna berättelse.

Jag är väldigt förtjust i Håkan Nessers sätt att skriva. Det är en spännande historia han knåpat ihop på sitt Nesserska vis. Även om jag kanske anar vad som kommer att hända vill jag ju ändå få det bekräftat. Så boken blir en bladvändare. Började läsa den en förmiddag och slutade sent samma kväll. En 398 sidor högklassisk spänningsroman

Monica Gullman

torsdag 16 juli 2020

Johanna Bäckström Lerneby, Familjen



Är detta en deckare? En detektivhistoria handlar ju om att avtäcka något, att avslöja. I en detektivroman kan författaren använda sin egen fantasi och ibland bara inspireras av det som händer i verkligheten. I det här fallet har författaren lagt sig närmare reportaget och har som ambition att föra läsaren in i en värld som faktiskt existerar. Det är en kriminell värld med vapen, knarkhandel, utpressning och hot, men också om familjeliv med barn och vuxna i en till synes oändlig krets. Beskrivningen av ”Familjen” börjar i Göteborgs stadsdel Angered. Men det visar sig genom reportaget att familjen har förgreningar i fler svenska städer, däribland Stockholm, Uppsala och Malmö och i Tyskland. Ursprungligen kommer familjens överhuvud från Libanon och krigssituationen där.

Johanns Bäckström Lerneby har lagt sig vinn om att läsaren skall förstå familjens överhuvud och inte bara slarvigt beskriva gängkriminalitet som något bråkigt, stökigt och skrämmande. Styrkan tycker jag finns i att hon lägger fram intervjumaterial, som gör att läsaren själv kan bilda sig en uppfattning. Hon skrev ett reportage i Aftonbladet, där hon arbetat som journalist, och fortsatte sedan med boken. Hon följer familjen i tio år. Författaren erkänner att det varit svårt att avsluta och att skriva ett bra slut på boken. Det faktiska läget gör att det inte blir något ”happy end”, varken för polisen, de boende eller familjen själv. Det svenska samhället har sagt sitt genom att omhänderta barn via socialtjänsten, genomsöka knark- och vapengömmor och skriva polisrapporter, åtala och sätta familjemedlemmar i fängelse. Till en del har det stört ordningen med en familj som styr Angered utanför lagens ram. Men det har inte tagit slut, när författaren tvingat sig själv att sätta punkt.

En innehållslig aspekt, där författaren gjort en stor insats för att förklara, är när ledaren, tillika imamen, för familjen Al Asim, tillåts träda fram i boken och förklara att han hjälper polisen. Nej, han anmäler absolut inte släktingarnas brott till polisen. Men han anser att han löser konflikter bakom polisens rygg och på så sätt hjälper dem. Ordet parallellsamhälle dyker ofrånkomligt upp och får sin djupgående belysning. De boende försöker orientera sig och ser vilka som bestämmer i området. Som läsare har vi fått en inblick och blivit lite klokare och kan debattera mer sakligt och inte bara känslomässigt.

Recenserad av Ingalill Eriksson, 14 juli 2020

Johanna Bäckström Lerneby började sin journalistiska bana första hälften av 90-talet. Hon anställdes 1996 på Göteborgs-Posten där hon var redaktör och reporter fram till 2008. Sista fem åren där var hon kriminalreporter och gjorde flera uppmärksammade reportage och avslöjanden bl.a. om ungdomars utpressningsmetoder bötning och organiserad brottslighet.

År 2008 anställdes Bäckström Lerneby på SVT:s program för undersökande journalistik Uppdrag granskning. Sommaren 2012 arbetade Bäckström Lerneby som SVT:s Europakorrespondent stationerad i Bryssel och rapporterade bland annat om EU och eurokrisen.

I september 2013 kom hon ut med boken Handelsvara: Kvinna. Boken är utgiven på Reporto förlag och är ett granskande reportage om trafficking.

Bäckström Lerneby gjorde i oktober 2014 ett reportage i SVT om fotbollsklubbars benägenhet att ansöka om tillträdesförbud för risksupportrar. Reportaget möttes av kritik från polisen och fotbollens organisationer. Ett av inslagen i serien handlade om statistik. Det inslaget fälldes för osaklighet av Granskningsnämnden för radio och TV efter påföljande anmälan.

År 2015 tilldelades hon Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare för reportaget "Att skapa ett monster" som publicerats i tidskriften Filter. I motiveringen skrev juryn "För ett skoningslöst reportage som med genial dramaturgi förädlar och fördjupar genren kriminaljournalistik".

År 2017 anställdes hon på Aftonbladet som chef för rättsredaktionen. Hon skrev då ett uppmärksammat reportage om familjen Ali Khan ”Så kontrollerar familjen en hel förort”, en kriminell släkt som har stor makt i Angered och som har byggt upp ett parallellt samhälle.

2020 anställdes hon som Nyhetschef på SVT Sport. I maj 2020 kom boken Familjen ut (som baseras på reportaget i Aftonbladet) på Mondial förlag och recenserades av bland andra Dagens Nyheter.

Källa: Wikipedia

onsdag 8 juli 2020

Johanna Mo, Nattsångaren


Johanna Mo har etablerat sig som en deckarförfattare av rang och kommer nu med sin nya deckarsatsning, Nattsångaren, som redan fått stor uppmärksamhet och rättigheter är sålda till Danmark, Island, Kroatien, Nederländerna, Norge och Tyskland. Fortsättning följer ...

Johanna Mo har i sina tidigare deckare om Helena Mobacke bevisat att hon skickligt behärskar en invecklad intrig, men samtidigt inte för ett ögonblick glömmer sina karaktärers själsliv och utveckling. Hur människor påverkas av ett brott är något som Johanna själv upplevt då hennes systers pojkvän begick ett brott som fick stor uppmärksamhet, det sk taximordet. En mörk händelse som familjen fortfarande har svårt att tala om.

Med sommarparadiset Öland som brottsplats. Med Nattsångaren återkommer hon med samma vinnande spänningsrecept, men här möter vi en helt ny miljö, Öland, och den karga naturen och stämningen där. Johanna Mo bjuder på rafflande intrig och en stor dos mänskliga relationer, i en småstad där alla känner alla.

När den skickliga polisutredaren Hanna Dunckers pappa dör tvingas hon efter 16 år i Stockholm att återvända till barndomens Öland. Trots allt som hände där. Trots alla blickar och rykten är det i den lilla stugan vid havet hon hör hemma.

15-årige Joel hittas död och illa misshandlad vid Möckelmossens rastplats och Hanna dras in i en utredning som berör hennes äldsta vän. Vännen hon övergav många år tidigare. Hannas förflutna definierar henne som människa och polis, hon är en överlevare som vi kommer att vilja följa i många böcker.Ölandsbrotten är en deckarserie om att leva i skuggan av brott och att inte kunna klippa banden med det förflutna och sin hembygd

Nattsångaren är första boken i en deckarserie om att leva i skuggan av brott, att inte kunna klippa banden med det förflutna och sin hembygd. Den skickliga polisutredaren Hanna Duncker kommer vi att vilja följa i många böcker.

Johanna Mo föddes 1976 i Kalmar, men bor i Stockholm. Hon har fått Barometern-OT:s kulturpris Gyllene Fjädern och nominerats till Sveriges Radios Novellpris. I närmare tjugo år har hon arbetat som författare, redaktör, lektör, kritiker, och översättare.

Johanna debuterade 2007 och efter ett par böcker bestämde hon sig för att byta genre. Därefter blev det fyra böcker om Helena Mobacke samt en fristående roman, – alla i Stockholms-miljö. Att det blev spänning är ingen slump. Johanna började själv läsa spänning tidigt och ville bli författare redan i 10-års åldern. Hon på biblioteket och i traven fanns böcker av författare som Agatha Christie och Stephen King. Nattsångaren är Johanna Mos åttonde bok.

Sagt om boken
Anders Kapp har läst boken, "Jag har inte läst något av Johanna Mo tidigare men när hon nu med Nattsångaren startat den nya serien Ölandsbrotten bestämde jag att det var dags. Det är jag glad över. Att starta en ny serie kräver en hel del; det handlar om att bygga ett starkt fundament som ska vara hållbart ett bra tag framåt och det jobbet har hon lyckats fantastiskt väl med. Intrig, karaktärer, miljöer, språk och berättarteknik förenas på ett sätt som innebär att jag redan längtar efter nästa bok i den nya serien."

Läs hela recensionen här.

Sagt om Johanna Mos tidigare böcker:

”En bra berättelse med flera bottnar, snabbläst och spännande.”
/Dagens Nyheter om Allting trasig ska bli helt

”Historien är mäktig, mättad och tankeväckande. Dessutom utan genrens vanliga klichépoliser och forcerade cliffhangers på varannan sida. 45-åriga kriminalkommissarien Helena Mobacke är en oerhört mänsklig ickehjältinna.”
/Tara (betyg 4 av 5) om Vänd om och var stilla

"Johanna Mo undviker trist polisrutin och bäddar snyggt för fortsättningen … Johanna Mo skriver väl och har god hand med människor … skildringen av Mobackes självtvivel och rädsla för ett nytt sammanbrott är lugn, saklig och skicklig – och mycket läsvärd."
/Sydsvenskan om Döden tänkte jag mig så

fredag 3 juli 2020

Herman Lindqvist, Historien om Sverige : från istid till framtid - så blev de första 14000 åren


I fjortontusen år har människor jagat, odlat, byggt, kämpat och älskat i det, som bara de senaste ca 800 åren har hetat Sverige. Något som liknar svenska språket har bara hörts här ca 1500 år. Vad människorna talade för språk och vad de själva kallade sig under 10 000 första åren, vet man inte i dag. Men många svenskar är besläktade med folken som bodde före oss i detta land. Det visar deras DNA. Jag tycker det är en spännande berättelse hur detta en gång så karga land vid Europas norra iskant kunde bli ett av jordens rikaste, mest demokratiska och mest utvecklade länder. Därför har jag nu i ett enda band försökt skriva historien om detta land där krig ofta varit det normala, där fred var undantaget och om detta folk som överlevt alla svårigheter, dramatiska klimatförändringar, långa perioder av svält och förödande epidemier, som ändå aldrig slutat drömma, skapa och bygga och som i dag är med om att planera och forma Europas framtid.

Boken utkommer 2020-09-04, men du kan redan nu lägga en förbeställning med Herman Lindqvists signering till dig!


Herman Lindqvist har skrivit över sextio böcker och han skriver ständigt fler. Det är framför allt historiska verk, men också skönlitteratur, biografier, kåserier m.m.

Han föddes i Stockholm 1943, men växte upp i Helsingfors. Han tog studenten, läste statskunskap och började sitt yrkesliv som journalist. Vid 25 års ålder blev han utrikeskorrespondent för Aftonbladet och bevakade sedan under mer än tjugo år krig och katastrofer i alla världsdelar för Aftonbladet, Expressen, SVT och Riksradion. Numera är han bosatt i Warszawa.

År 1969 debuterade han med en reportagebok om den ryska invasionen av Tjeckoslovakien. I sin skönlitterära debut Strax före deadline (1980) skildrade han sina upplevelser då de röda khmererna tog över Pnom Penh i Kambodja.

Sedan 1990 är han heltidsförfattare. Under åren 1992–2006 utgavs hans stora verk Historien om Sverige i elva delar. Den bokserien har tillsammans med de omkring trettio avsnitten av Hermans historia som sändes i SVT mellan 1991 och 2002 starkt bidragit till det ökade historieintresset i Sverige. Många har vittnat om att det är Herman Lindqvists medryckande sätt att berätta som har fått dem intresserade av historia.

Herman Lindqvist har en djup kunskap om Sveriges kungahus, som han har skrivit flera böcker om, senast Kungligt och mänskligt (2010). Han har också undervisat prinsessorna Victoria och Madeleine i Sveriges historia.

Hans serie om franska historiska personligheter började 2008 med Madame de Pompadour, ett porträtt av 1700-talsborgarflickan som blev kunglig älskarinna och fick en maktställning som få andra. Året därpå kom Jean Bernadotte, mannen vi valde, om den franske marskalken som blev vår förste kung av ätten Bernadotte, Karl XIV Johan, och våren 2011 kom Ludvig XIV, Solkungen.

Herman Lindqvists självbiografi om livet som journalist och författare, Mitt i allt, kom 2012. Året därpå skrev han en bok han länge velat skriva, om Sveriges och Finlands gemensamma historia: När Finland var Sverige. För den belönades han med 18 000 euro av Svenska Litteratursällskapet i Finland och med ett hedersdoktorat vid Åbo Akademi. Därefter har den flitige författaren också skrivit om Erik XIV och om Sverige som kolonialmakt, något som ingen tagit ett samlat grepp om tidigare.

Lina Bengtsdotter, Beatrice



Prisbelönta Lina Bengtsdotters tredje fristående bok om Charlie Lager är en gripande kriminalroman om trasiga själar, svek och avklippta familjeband – en efterlängtad återkomst efter succédebuten ”Annabelle” och uppföljaren ”Francesca”. Kriminalinspektör Charlie Lager brottas med sina personliga demoner när hon kallas till Karlstad där en nio månaders flicka försvunnit. Föräldrarna är i chock och medierna rapporterar högljutt om det resultatlösa sökandet. Lovande spår förvandlas till återvändsgränder och Charlie får en känsla av att ingen vill berätta hela sanningen om den försvunna Beatrice. För varje timma som går blir chanserna att hitta det lilla barnet vid liv allt mindre och Charlie tvingas pressa sig själv och omgivningen till det yttersta.

LINA BENGTSDOTTER är uppvuxen i Gullspång och bor numera i Stockholm. Hon är utbildad lärare i svenska och psykologi och har publicerat en rad noveller i tidningar i Sverige och Norden. Hennes kriminalroman Annabelle hyllades av både läsare och kritiker och tilldelades Crimetime Specsavers Award som bästa deckardebut. Uppföljaren Francesca fick också ett mycket fint mottagande och rättigheterna för båda böckerna har sålts till ett stort antal länder.

Sagt om boken
"Beatrice är Lina Bengtsdotters tredje bok om Charlie Lager, och efter att ha läst den är jag helt säker på att den kommer att bli minst lika framgångsrik som de två tidigare, prisbelönta och sålda till 22 länder. Hon kombinerar två saker som ger henne en egen plats inom spänningslitteraturen. Hon är en fenomenal berättare, ända sedan hon var ett litet barn har hon praktiserat berättarkonst på olika sätt, så när hon debuterade 2017 hade hon närmare 40 års berättarträning bakom sig. Och träning ger färdighet! Dessutom har hon en bakgrund som gymnasielärare i psykologi med intresse av och kunskap om psykologiska konsekvenser av olika typer av traumatiska upplevelser, särskilt när det gäller unga kvinnor, och det använder hon riktigt skickligt i sina berättelser."

Läst Anders Kapps recension här.

torsdag 2 juli 2020

Sofie Sarenbrant, Mytomanen

Efter en orienteringsdag i skolan hittas en pojke död i Ålstensskogen. Kroppen är illa tilltygad och värdesakerna försvunna. Misstankarna riktas mot ett ungdomsgäng som har knivrånat jämnåriga i Bromma.

Kriminalinspektör Emma Sköld måste lösa fallet innan mördaren slår till igen, men hon har en känsla av att det är något som inte stämmer. Och vad är det hennes kolleger döljer? Ibland är sanningen för svår att uttala.

Mytomanen, den åttonde boken i serien om den orädda kriminalinspektören Emma Sköld, utforskar teman som fördomar, utanförskap, klasskillnader och framför allt lögner. Vem kan du egentligen lita på? Samtidsdeckarens drottning Sofie Sarenbrant firar tio år som författare med en intrig som skulle kunna vara hämtad direkt från dagens löpsedlar.

Sofie Sarenbrant debuterade 2010 och vann det prestigefulla priset Årets deckarförfattare 2019. Hennes böcker har sålt i 2,5 miljoner exemplar i 15 länder.

Den fängslande serien om kriminalinspektör Emma Sköld har rönt stora framgångar. Visning pågår blev den mest sålda deckarpocketen i Sverige 2015. När Tiggaren släpptes 2016 etablerades Sofie Sarenbrant som Sveriges starkast växande författarskap. Syndabocken, den efterlängtade fortsättningen på Tiggaren, blev årets mest lyssnade ljudbok på Storytel 2018. Både Syndabocken och uppföljaren Skamvrån har vunnit Stora e-bokspriset. Med Mytomanen firar samtidsdeckarens drottning Sofie Sarenbrant tio år som författare.






Sagt om boken
"I Mytomanen, Sofie Sarenbrants senaste bok, får vi återvända till den välmående förorten Bromma där så mycket döljs bakom vackra fasader. Den här gången inleds det hela med att en ung kille hittas död i Ålstensskogen. Det handlar om grovt övervåld, pojken är helt sönderslagen. Plånbok och mobil är borta. Misstankarna riktas mot ett ungdomsgäng från ett närliggande problemområde som knivrånat jämnåriga i denna mycket ”finare” stadsdel. Men är det verkligen så? Sarenbrant blir allt bättre och med den nya boken visar hon tydligt varför hon utsågs till årets deckarförfattare 2019 och varför hon sålt 2,5 miljoner böcker i 15 länder." Anders Kapp har läst och recenserat boken här.

”När det gäller att berätta om den ytliga samtiden finns det få som bräcker Sofie Sarenbrant.”
Lotta Olsson, Dagens Nyheter

”Njut av Sofie Sarenbrants tempo, den smarta dialoge och de kalla kårarna längs ryggen.”
Femina Danmark

”Som alltid med Sarenbrant fastnar jag och sträckläser.”
Ebba von Sydow

onsdag 1 juli 2020

Anders Roslund, Sovsågott


De var båda fyra år när de försvann samma dag. Nu sörjs de på samma kyrkogård i var sin grav.

Men varken flickan under det vita träkorset eller flickan som heter Linnea finns i sina kistor.

För att förstå hur de hör ihop måste kriminalkommissarie Ewert Grens och infiltratören Piet Hoffmann besöka den mörkaste av mörka världar och utkämpa sitt hittills svåraste, skitigaste, farligaste uppdrag.

Efter Tre sekunder, Tre minuter, Tre timmar och Jamåhonleva (Tre dagar) kommer nu Sovsågott, en gastkramande thriller där skillnaden mellan liv och död är tre år.

Anders Roslund, född 1961, startade SVT:s Kulturnyheterna och har publicerat tolv kriminalromaner. han har tilldelats International Dagger för bästa europeiska krim, Konomyspriset för bästa asiatiska krim, Glasnyckeln för bästa nordiska krim, priset för Bästa svenska kriminalroman och ges ut på 36 språk.

Sagt om boken
Anders Kapp har läst och spår dessutom vad nästa bok kommer att innehålla och heta: "En högtidsdag för alla som gillar spänningslitteratur: Anders Roslund är tillbaka med nya Sovsågott och därmed får vi än en gång möta den oförliknelige kriminalkommissarien Ewert Grens och infiltratören Piet Hoffman. Det är både bättre och värre än någonsin, en helt fantastisk text som för oss in i den svartaste av världar, den internationellt välorganiserade brottslighet som sysslar med grovt utnyttjande av barn. Det här är en både drabbande och omistlig läsning!"

Läs hela recensionen här.

måndag 29 juni 2020

Monica Gullman tipsar om bra pocket

Deckare

Pascal Engman, Råttkungen
Alec Michaelides, Den tysta patienten
Malin Thunberg Schunke, Ett högre syfte
Christoffer Carlsson, Järtecken
Monica Rehn, Moratorium

Romaner

Celest Ng, Små eldar överallt
Elin Olofsson, Herravälde
Nina Wähä, Testamente
Anne Liljerot, Hennes gröna ögon
Denise Rudberg, Det första chiffret

Feelgood

Jenny Colgan, Tillbaka till den lilla ön i havet
Anna Lönnqvist, Sommaren med Alva
Frida Skybäck, Bokcirkeln vid världens ände
Sophie Kinsella, Tjänster och gentjänster
Emma Hamberg ,Resten av allt är vårt

Feelgoodgenren har blivit jättestor så jag tycker den förtjänar en egen lista. Var och varannan pocket vi säljer är en feelgood.

Trevlig sommar!

Monica Gullman

fredag 26 juni 2020

Greta Thunberg, Små människor, stora drömmar



Ett pedagogiskt och inspirerande sätt att berätta om klimatutmaningarna för yngre barn.

När Greta var liten hade hon stora drömmar om vad hon ville bli när hon blev stor. En dag hörde hon talas om klimatkrisen som kunde förstöra hela planeten. Vad skulle hända med hennes och alla andra barns framtid då?

Så började Gretas resa och kamp för klimatet som engagerat och inspirerat miljontals barn och vuxna över hela världen. Det blev starten till en ännu växande rörelse och allt började med att Greta bestämde sig för att ingen är för liten för att höja sin röst och stå upp för sin framtid. Ingen är för liten för att säga till de vuxna politikerna vad de behöver göra. Ingen är för liten för att starta något stort.

För första gången i serien Små människor, stora drömmar lyfts en samtida och ännu levande person fram. Greta har på bara några år blivit en världskänd inspiratör och klimatkämpe. Hon har varit nominerad till Nobels fredspris och tilldelades 2019 priset "Author of the Year" av Storbritanniens största bokhandelskedja samt blev utsedd till Time Magazines "Person of the Year".

Små människor, stora drömmar är unikt illustrerade böcker om inspirerande kreatörer, forskare och andra förebilder. De brukar passa barn i åldern 3-7 år.

Bodil Jönsson, Åke Åkesson, Tid för tillit och trygghet


I Under drygt två decennier har Bodil Jönsson satt ord på och resonerat kring vår upplevelse av tid, och då framför allt vår känsla av att den inte räcker till. Hur vi ständigt är stressade och frustrerade. Hur vi njuter så lite, trots att vi satsar så mycket på välbefinnande. Och hur vi hinner så lite, trots att vi gör så mycket. Hur vår oro och vilsenhet ständigt växer i en tid när allt är möjligt, men ingenting är tillräckligt. Men vad handlar dessa känslor egentligen om? Tillsammans med läkaren Åke Åkesson borrar Bodil Jönsson djupare i frågan om vår upplevda tidskramp. Till att börja med måste vi inse att tillvaron inte består av ett enda NU och att de käcka uppmaningarna lev i nuet och Carpe Diem snarare stressar än väcker lust. Tiden löper ju på och bjuder ständigt på nya nu . Men om det inte är tid vi har ont om vad är det då? Bokens svar är tillit och trygghet. Genom sina många exempel och råd visar den på hur vi kan återerövra dessa grundbehov. Och på hur vägen dit går via tidsankare och utvecklade relationer till både andra människor, kunskaper och media.

Bodil Jönsson, professor emerita, Lunds Universitet har skrivit ett flertal böcker på temat tid, bland andra bästsäljaren Tio tankar om tid samt Tid för det meningsfulla, Tio tankar om arbete och Gott om tid. Åke Åkesson är läkare med tre specialiteter, infektionssjukdomar, barnsjukdomar och allmänmedicin. Han har arbetat 27 år i sjukhusvärlden och är skapare av Borgholmsmodellen och Hemsjukhuset, som är en förebild i många delar av Sverige och även har uppmärksammats utomlands. Han är en mycket uppskattad föreläsare och har också skrivit en lärobok om infektionssjukdomar och en bok för allmänheten, Fri från infektioner.

onsdag 24 juni 2020

Inger Frimansson, Fågelbarnet



Stockholm 2005
Den vilda, svarta fågeln som bor hemma hos Justine Dalvik i huset vid Mälarens strand är inte sig lik. Och det är inte mannen hon bor med heller. Hans Peter jobbar som nattportier på Hotell Tre Rosor i Stockholm och Justine har märkt att han blivit alltmer trött och butter på senaste tiden.

Mikael Gendser sörjer fortfarande sin pappa som mystiskt försvann i den malaysiska djungeln för flera år sedan och tillsammans med sin nya flickvän Saga kommer han på en genial plan för att skaffa sig ett gott liv.

När Hans Peter försvinner spårlöst från det gamla stenhuset, den svarta fågeln blir allt sjukare och Justines plågoande från barndomen, Jill, plötsligt dyker upp i hennes liv igen inser Justine att ingenting längre är vad hon trodde.

Fågelbarnet är en fristående fortsättning (äntligen) på de prisbelönta böckerna om Justine Dalvik av mästaren på psykologiska thrillers.

Inger Frimansson föddes 1944 i Stockholm och växte upp på olika platser som Muskö, Gotland och Jönköping. Idag är hon bosatt i Södertälje utanför Stockholm där hon bor med sin man och dvärgschnauzern Kyra. Under sin ungdomstid vann Inger Frimansson ett antal litterära tävlingar (bl a det s k Lilla Nobelpriset 1963) och hon riktade tidigt in sig på att bli författare. Efter att ha varit verksam som journalist ett antal år kom hennes skönlitterära debut med Dubbelsängen 1984.

Inger Frimansson växlar gärna mellan olika genrer och har gett ut både romaner, lyrik, noveller och ungdomsromaner. Hennes tidiga romaner rörde sig ofta i gränslandet till den psykologiska thrillern. 1997 tog hon steget fullt ut med Fruktar jag intet ont. Året därpå, 1998, fick hon sitt genombrott med God natt min älskade (1998) som av Svenska Deckarakademin utsågs till "Årets bästa svenska kriminalroman". Juryns motivering: "En psykologisk thriller om vettlöshet och hämnd som inte på länge släpper sitt grepp om läsaren."

Skuggan i vattnet utsågs även den i november 2005 till "Årets bästa svenska kriminalroman" av Svenska Deckarakademin. Därmed är Inger Frimansson den enda kvinnliga författare som två gånger tilldelats detta pris. Juryns motivering: "Boken är en djupt inkännande människoskildring som med små medel bygger upp en smygande spänning".

Inger Frimansson anses av många som den ledande representanten på svenska för genren psykologiska thrillers. Senast utkom En yxa åt Alice.

Sedan 1997 är hon författare på heltid och hon är översatt till många språk. Rättigheterna är sålda till 15 länder.

Inger Frimanssons novell "In Our Darkened House" var en av sex nominerade till bästa kriminalnovell 2014. Kriteriet är att de publicerats för första gången på engelska under året. Novellen ingår i nyutkomna A Darker Shade of Sweden (Svart advent, Book Mark). Bakom nomineringarna står brittiska Crime Writers Association och bland konkurrenterna fanns stora namn som Reginald Hill, Jeffery Deaver och John Harvey.

Utmärkelser:
Spårhunden 2009 för sin ungdomsbok, De starkare, med motiveringen ”en intensiv, angelägen, inkännande berättelse om ungdomars utsatthet”.
ForeWord Magazine’s Book of the Year 2007. Gold (translations).
Svenska deckarakademins pris 2005
Länstidningens kulturpris Eklövet. 2004
Svenska deckarakademins pris 1998
Lilla Nobelpriset 1963

Sagt om boken
Anders Kapp har läst alla de tre delarna och nu senast Fågelbarnet.
"Den mystiska Justine Dalvik är tillbaka nu när Inger Frimansson kommit ut med Fågelbarnet, tredje boken om denna hämndlystna kvinna. Trilogin är ovanlig, inte minst utgivningstakten. Den första delen, God natt min älskade, kom ut 1998 och handlingen utspelar sig samma år. Den andra delen, Skuggan i vattnet, kom ut 2005 och handlingen utspelar sig 2004. Bägge dessa böcker fick Svenska Deckarakademins pris som årets bästa respektive år. Den tredje delen kom ut nu i maj och utspelar sig 2005"
Läs hela recensionen här.