torsdag 16 maj 2019

Årets Selmapristagare, Arne Wickander



Årets vinnare av Selmapriset för alla de som ger ut sina böcker själva är Arne Wickander med Den tredje punkarn som han kallar just för en feelgood-roman för dropouts.

Punken sveper över landet i slutet av sjuttiotalet. Den når Bollmora, en förort söder om Stockholm. Där bor Bosse, Arne, Hasse och Lasse. De gör vad som faller dem in. Men den ohämmade impulsstyrningen är inte enbart av godo. Efter en spontan vadslagning ger sig en av dem ut på en vansinnesfärd. Arne Wickanders debut fångar känslan i punken. Det måste hända något. Hela tiden. Man spelar musik, gör egna tidningar och stjäl bilar med samma sorglösa frenesi. Idéerna är lika spretiga som frisyrerna och mycket slutar med polisingripande. Det är kreativt och destruktivt på samma gång och med mycket humor. En feelgood-roman för dropouts.


Sagt om boken
"En feelgood-roman för dropouts. och efter att ha läst den kan jag nog tycka att det är en bra beteckning. Inte minst var läsningen en viss nostalgitripp för mig själv; var aldrig någon riktig punkare i klädsel, uppväxt och beteende men är en fan av mycket av musiken". Läs Anders Kapps recension här, där det även finns en länk till spellistan, "Den tredje punkarn".

måndag 13 maj 2019

Belinda Bauer, När repet brister


"Nu är det Jack som bestämmer", sa deras mamma innan hon gick för att hämta hjälp. »Jag är strax tillbaka.« Elvaårige Jack och hans två systrar sitter kvar i den kvalmiga bilen, där de småbråkar och gnäller och leker Ett skepp kommer lastat medan de väntar på sin mamma. Men deras mamma kommer inte tillbaka. Aldrig någonsin. Och Jacks och hans systrars liv förändras för all framtid.

Tre år senare vaknar den gravida Catherine While med en otäck känsla av att någon befinner sig i huset. Kort därefter hör hon ett ljud som bekräftar hennes misstankar. Catherine lyckas skrämma bort inkräktaren, men när hon återvänder till sovrummet väntar en obehaglig överraskning vid hennes säng. En kniv och ett kort meddelande: »Jag kunde ha dödat dig.«

Mot bättre vetande väljer Catherine att inte polisanmäla inbrottet och hon berättar inte heller om det för sin man. Catherine blir inte kvitt oroskänslan, men har ingen aning om att hon nu dragits in i en historia som tog sin början en varm augustidag för tre år sedan, då en pojke och hans två systrar såg sin mamma för sista gången.

Boken är nominerad till 2018 års Man Booker Prize

BELINDA BAUER växte upp i England och Sydafrika. Hennes debutroman, Mörk jord, belönades med deckarvärldens mest prestigefyllda pris, The CWA Gold Dagger. Hon har även belönats med The Dagger in the Library för sitt samlade författarskap. I Sverige har Belinda Bauer nominerats fyra gånger till Årets bästa översatta kriminalroman av Svenska Deckarakademin. Hennes böcker har översatts till över tjugo språk.

Hon var gäst på Svenska Deckarfestivalen i november 2017.

Sagt om boken
"Spänningslitteraturen har fått en ny stor liten hjälte i Jack, 11 år när boken börjar och 15 på slutet, med hjälp av Belinda Bauer och hennes nya fantastiska bok När repet brister", Anders Kapp har recenserat här.

"Den bästa kriminalroman jag läst på väldigt länge"
/ Val McDermid

"Belinda Bauer har en alldeles egen ton, en obönhörligt tickande katastrofklocka"
/Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Annika Sjögren, När himlen håller andan



Kritikerhyllade deckarförfattaren Annika Sjögren från Härnösand är tillbaka med en ny spänningsroman!

Vanja förlorade sin sexåriga dotter i en olycka för några år sedan. Nu arbetar hon som elevassistent på en skola och tar en dag med sig ett barn hem. Det hela utvecklar sig till att bli mer än ett kort besök och ingen vet vart barnet tagit vägen.

Ella, en stilig 83-åring som rör sig i Härnösands finare kretsar, ruvar på en mörk hemlighet i sitt förflutna. På ålderns höst har hon börjat säga saker som hon kanske borde hålla tyst om.

Hennes förmögne sonson Philip kommer i kontakt med en ung kvinna som han är säker på är hans själsfrände och drömpartner. Men vad vill hon egentligen med deras relation? Dessa tre personers öden vävs samman i det oundvikliga slutet.

Annika Sjögren är uppvuxen i Stockholm men bor numera i Härnösand. Hon har nyligen lämnat ett långt yrkesliv inom skolvärlden bakom sig. Tidigare har hon utgivit fyra kriminalromaner: Där ingen vind blåser (2007), Som glöd blir till aska (2008), Ur havet stiger vågorna (2010) och Allt vad marken gömmer (2012).

Jonas Moström, Roseanna Lagercrantz - 7 dagar

Jonas Moström och Roseanna Lagercrantz

Sju dagar, sju dödssynder, sju berättelser.

I novell efter novell serverar deckarförfattaren Jonas Moström och hans dotter Roseanna Lagercrantz isande spänning, krypande obehaglig stämning och brutal ondska, allt mot en fond av de sju dödssynderna: högmod, avund, girighet, frosseri, vrede, lust och lättja. Här ryms allt ifrån en grannfejd som går fruktansvärt överstyr till en ohyggligt klaustrofobisk tunnelbanefärd.

Moström och Lagercrantz bjuder i 7 dagar på sju berättelser, med en dödssynd per veckodag. Sex av sju berättelser är helt fristående, men i en dyker Nathalie Svensson från Moströms välkända deckarserie upp.

Sedan debuten med thrillern Dödens pendel 2004 har Jonas Moström nått stora framgångar med serien om kriminalkommissarie Johan Axberg och psykiatriker Nathalie Svensson. I 7 dagar skriver han tillsammans med sin dotter Roseanna Lagercrantz.


fredag 10 maj 2019

Frida Skybäck, Bokhandeln på Riverside Drive


Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att ha förlorat den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon ett oväntat besked: Hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymmer en bokhandel.

Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap fram med de motsträviga medarbetarna.

Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda verksamheten inser hon att det är något som inte riktigt stämmer. Varför har Charlotte aldrig fått träffa sin moster, och vad är det för mörk hemlighet som döljer sig i huset?

Bokhandeln på Riverside Drive är en varm, charmig och hoppingivande feelgoodroman om hur ett hus fyllt med böcker, en handfull främlingar och en butter gammal hankatt kan hjälpa någon att börja om på nytt.

FRIDA SKYBÄCK flyttade själv från Skåne till London på vinst och förlust och kom hem med ett nyfunnet intresse för engelsk litteratur och den stora kärleken. Numera bor hon i Lund med sin man och deras två barn. Bokhandeln på Riverside Drive är hennes femte roman.

Sagt om boken
"Bedårande bra och med en helt egen twist. Om systerskap, svek och att hitta en plats att läka."
/Tara

"Wow! Feelgood i bokhandelmiljö, kan ju aldrig bli fel! Bara älskar Bokhandeln på Riverside Drive!! Härlig miljö och fina karaktärer. 6/6 i betyg."
/Boklådan

"En charmig och välskriven roman om svåra beslut, relationer, vänner och längtan efter att söka sina rötter. Gillar du Nora Roberts romaner om driftiga och handlingskraftiga kvinnor och filmer som You've got Mail och Notting Hill så är detta boken för dig."
/Agneta Norrgård, SVTs Go'kväll

"Helt underbar bok för anglofiler och bokälskare, en riktig bladvändare."
/Hanneles bokparadis

"Jag älskar Frida Skybäcks tidigare historiska böcker, men hon kan skriva annat också. Detta är en riktigt mysig bok om det bästa jag vet böcker och så lite kärlek och hemligheter. Absolut 5/5 i betyg." /Boktyckaren

"Vilken härlig läsning detta var! En riktigt mysig feelgood som utspelar sig i en bokhandel i London, bara det är underbart! Det är en spännande historia som varvar nutid och dåtid med hemligheter, kärlek och flera härliga karaktärer och jag håller tummarna för fler böcker i nutid av Frida."
/Books by Tess

"En bok med ordet bokhandel i titeln bäddar ju på något sätt för en läsupplevelse utöver det vanliga och jag blev verkligen inte besviken! Språket är bra och handling flyter hela tiden framåt. Jag upptäcker fort att Bokhandeln i Riverside drive är en riktig må-bra-bok som man mer än gärna sträckläser, nerbäddad i soffan med en stor balja te på soffbordet. Jag lever mig verkligen in i hur glädjen, värmen, vänskapen och kärleken utvecklas mellan de olika karaktärerna i boken. Det här kommer nog att bli en bok som jag i framtiden faktiskt tar mig tiden till att läsa om (Något jag mycket sällan gör. Ni vet hur det är; för mycket böcker, för lite tid!) för att den helt enkelt var så himla bra och ett stort nöje att läsa. För det är precis så här en feelgood-bok ska vara när den är riktigt, riktigt bra."
/Romance på svenska

"Åh, vilken mysig bok Frida Skybäck skrivit! England, böcker och bokhandel, vänskap och kärlek... Kan det bli bättre?"
/Boklusens bokblogg

"Bokhandeln på Riverside Drive är en riktigt charmig historia om både kärlek och sorg, kryddad med underhållande referenser till litteraturens värld. Helt klart Frida Skybäcks bästa bok hittills! Karaktärerna är trovärdiga, sympatiska och lagom färgsprakande för att fånga läsarens intresse. Londonmiljöerna är riktigt fint skildrade och Frida Skybäcks sätt att gestalta en bokhandel fylld av förtrollande läsupplevelser som med tiden nästan glömts bort är en av bokens främsta styrkor. För alla som älskar att läsa är det som att få följa med in i en dold skattkammare. Det finns också många andra trevliga inslag som förhöjer läsupplevelsen ytterligare: en butikskatt, kaffe och goda kakor, antika möbler och så alla böckerna förstås. "
/Johanna Wistedt, Amelia

torsdag 9 maj 2019

Caroline Engvall, Dockleken


När relationsexperten Amelia Ekdahl, känd från en kommersiell tevekanal, parkerar bilen på villauppfarten i Stockholmsförorten Gamla Enskede hinner hon bara ana vad som hänger i äppelträdet innan ett vasst föremål träffar henne i magtrakten. Hennes sista stund i livet betraktas av en porslinsdocka med långa, mörka ögonfransar, rosiga kinder och klarblå ögon.

Samtidigt som läkarna på Södersjukhuset förgäves kämpar för att rädda tevekändisens liv, vaknar kriminalkommissarie Ulrika Stenhammar och journalisten Lovisa Ling upp tillsammans. Någonting är inte som det ska i deras relation och så småningom uppdagas en bitter sanning om Ulrika.

Ännu än porslinsdocka hittas i samband med ett i högsta grad misstänkt mordfall. Finns det ett samband mellan offren? Ulrika slukas av utredningen samtidigt som Lovisa tar väl (alltför väl?) hand om en praktikant på redaktionen.

När sanningen går upp för polisen ser det ut att vara för sent: mördaren har redan slagit sina klor i en nära medarbetare och är på väg att fullborda sitt verk.

Den fristående tredje delen i den populära deckarserien om Ulrika Stenhammar och Lovisa Ling.

Caroline Engvall är journalist och debuterade som fackboksförfattare 2008 med storsäljande biografin 14 år till salu. Sedan dess har hon utkommit med ett flertal uppmärksammade böcker som belyser ungas utsatthet och hon ägnar stora delar av sin tid åt kampen mot sexuellt utnyttjande av unga. Våren 2017 utkom Carolines första skönlitterära bok Ärren vi bär, som följdes av Judasvaggan 2018.

Caroline började som femtonåring skriva för Elfsborgs Läns Allehanda i Vänersborg och har varit reporter, redaktionschef och senare chefredaktör på tidningen FRIDA. Sedan 2003 är hon frilansande skribent och redaktör för några av Sveriges största magasin, bland andra Metro, Kupé, Vi Föräldrar och Aftonbladet. Caroline blev Årets modiga Mama 2011 och driver också den ideella föreningen Inte till salu som vidareutbildar professionella som möter utsatta unga som använder sex som självskadebeteende. 2018 tilldelades Caroline Elise Lindqvist-priset för sitt arbete med att förebygga och bekämpa sexuella övergrepp och människohandel.

Sagt om boken
"En riktigt obehaglig lek med dockor", skriver Anders Kapp i sin recension här.

måndag 6 maj 2019

Börje Alström, Mitt liv bortom rubrikerna


Förre chefredaktören Börje Alström avslöjar spelet bakom rubrikerna.

Tidningskoncernen Mittmedia såldes nyligen, ”med kniven på strupen” som en del analytiker beskriver det. Men långt tidigare utspelade sig en strid på Sundsvalls Tidning, den ledande tidningen i den ursprungliga koncernen. En maktkamp som bara kunde anas bakom de dagliga rubrikerna. En strid som splittrade familjer och ledde till att det blomstrande företaget tappade den lokala förankringen i ägandet. Det skulle inte förvåna om den här storyn dyker upp som spännande serie i någon tv-kanal framöver.

Förutom striden om makten över tidningarna innehåller boken också en story om hur ett gangstersyndikat från östeuropa pumpade en av ägarna på pengar och dödshotade övriga familjen.

Börje Alström skriver i inledningen:
”Jag hade aldrig kunnat föreställa mig vad som skulle dölja sig i den enorma samling dokument som mina släktingar lämnat efter sig,” säger Börje Alström. “Min första tanke var: Varför sparar man på allt detta? Handlingar som man normalt sett kastar. Både därför att man inte vill att eftervärlden skall få veta allt och för att en del är så komprometterande att det helst borde glömmas. Men dokumenten måste ha sparats därför att man ville precis det motsatta.”

”Jag fick kännedom om att GD skulle köpa ST på ett annorlunda sätt, säger Robert Rosén, förre chefredaktören för Gefle Dagblad, i ett samtal med mig våren 2018. Vi hade internpostkuvert på GD, man strök ett namn och skrev en ny adressat. Det var inte meningen att jag skulle få brevet som innehöll en beskrivning av hur affären med ST skulle gå till, men genom den felaktiga adresseringen fick jag tidigt och oavsiktligt veta vad som var på gång. Jag trodde inte det var sant att lilla GD skulle köpa den betydligt större ST-koncernen, säger Robert."

Sagt om boken
"Han var ST:s Chefredaktör, som fick sparken - 30 år senare ger Börje Alström ut boken om livet i en mediefamilj", läs Susanne Holmlunds intervju med Börje Alström här.

Ingalill Eriksson har läst boken. Det här är hennes recension.
Det sitter i väggarna. Talesättet handlar om att atmosfären bland människor som bott eller verkat i ett hus har en tendens att stanna kvar. Det är svårt eller helt omöjligt att städa bort eller vädra ut denna atmosfär. Det psykiska och sociala klimatet biter sig fast. Börje Alström har skrivit en självbiografi, där mycket handlar om en villa på Järnvägsgatan och ST-huset i Sundsvall. I villan växte han upp och i ST-huset hade hans farfar, hans pappa och så småningom han själv verkat som chefredaktör. I båda husen fanns en ekonomisk rikedom att förvalta, men det fanns också stridigheter, stundtals i form av häftiga ordväxlingar, men ofta genom förödande tystnad och tillbakadragenhet. Styvmoderna Margareta och Börje bråkade mycket, så mycket att han blev skickad till internatskola. Fadern var auktoritär, men konflikträdd och undflyende.

Börje Alström har flyttat mycket och har haft egna hus, både i Jämtland och i Sundsvall. När man läser biografin får man intrycket av en överlevare och en envis man som driver sin sak, eller snarare sina saker. Det är både rotarysällskap, tidningsvärlden och i det spåret journalistutbildningen, samt satsningar på konsten och resorna med familjen. Biografiprojektet startade i det gamla huset på Järnvägsgatan, där en stor mängd dokument fanns kvarlämnade. Börje fick uppmuntran främst från döttrarna att skriva om ”allt han varit med om i livet”. Och det är mycket. Frun Marja har genom åren betytt väldigt mycket och hon har också uppmuntrat honom, både att läsa, på den tiden när läsning av böcker var ”pest” och förknippat med undanskuffande i barndomshemmet, och att skriva, såväl journalistiska artiklar som forskningsrapporter.

Boken är spännande. Den innehåller både långa kapitel om striderna inom ST, inom och mellan familjerna Alström och Wide. Den som söker något ”snaskigt”, finner också det, om än i mindre skala. Styvmamman försnillade pengar, bland annat genom kontakter med personer knutna till Jugoslaviska maffian. Det är också smått tragikomiskt att följa den undflyende pappan.

Är det då ingenting som saknas? Som läsare saknar jag en innehållsförteckning, som skulle gjort det lättare att orientera sig bland de 400 sidorna. Och även om författaren varit mycket öppen om familje- och ST-förhållanden, så finns det utelämnade aspekter, några självreflektioner kring hur alla dessa konflikter präglat Börjes egen personlighet. Han har en psykologutbildning och hade kunnat göra några sådana reflektioner kring den egna danade personligheten. Men det jobbet kanske vi läsare får göra, efter att ha läst sista sidan och slagit igen en mycket rik självbiografi.

Sundsvall 2019-05-14
Ingalill Eriksson

fredag 3 maj 2019

Fredrik Backman, Folk med ångest

Copyright/fotograf: Linnéa Jonasson Bernholm
”En man som heter Ove”-författaren Fredrik Backman är tillbaka med sin sannolikt bråkigaste roman hittills. ”Folk med ångest” är en orimligt stökig komedi om ett gisslandrama på en lägenhetsvisning, där en misslyckad bankrånare låser in sig med en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikea-
missbrukare, en elak mångmiljonär, en sorgsen tant, en höggravid kvinna, en jobbig jävel och ett kaninhuvud. Till slut ger rånaren upp och släpper alla i gisslan, men när polisen stormar lägenheten är den…tom.

I en serie dysfunktionella vittnesförhör efteråt får vi höra allas version av vad som egentligen hände, varpå ett klassiskt pusselmysterium utvecklar sig kring frågorna: Hur lyckades rånaren fly? Varför är alla så arga? Och vad är det egentligen för FEL på folk nuförtiden?

FREDRIK BACKMAN (född 1981) har sedan debuten 2012 blivit ett internationellt fenomen. Fem av hans böcker har nått New York Times bästsäljarlista, de har översatts till fler än 40 språk och filmatiseringen av hans första bok En man som heter Ove Oscarsnominerades.

Han brinner för barn och barns läsning. Ender Bokmässan i Göteborg 2017, då det kändes som om hela mässan och det allmänna samtalet kidnappades av ett gäng nazister, valde Fredrik Backman att lyfta barns läsning. Han köpte 600 exemplar av Bröderna Lejonhjärta som delades ut gratis till ”alla barn som vill ha dem” på tre olika Akademibokhandeln-butiker i Göteborg.

Det förändrar inte världen, jag vet det, men när jag var barn förändrade Astrid Lindgren allt för mig. Jag vet inte vem jag hade varit utan henne men jag vet att jag inte hade varit författare. Jag är vuxen nu, jag har egna barn, och jag vet nästan aldrig hur jag ska svara på deras frågor om allt i livet som är svårt och ont och obegripligt orättvist. Varför människor hatar varandra och varför vuxna går runt på gatorna och skriker. Men när man inte vet något så frågar man den smartaste man vet, och jag vet ingen smartare än Astrid. Vi hoppas att några barn som får den här boken också får henne som bästa vän. Och att de skriver egna böcker om några år, som gör oss andra smartare.
/Fredrik Backman

Sagt om boken
"Har du gillat Backmans tidigare romaner kommer du solklart falla även för denna.", skriver bokhandlaren Johan Zillén på sin bokblogg, som du kan läsa här.

Fredrik Virtanen, Utan nåd


I oktober 2017 blev journalisten Fredrik Virtanen namngiven och uthängd i svenska sociala medier som våldtäktsman. Kort tid efteråt publicerades historien i flera traditionella medier. Under några korta veckor vänds hans liv upp och ner.

Boken är i tre delar, och börjar med en tillbakablick på några sommarmånader 2006, som kommer att hemsöka honom drygt tio år senare. Den ödesdigra hösten 2017 exploderar det. Fredrik Virtanen förlorar allt han har, inte bara sitt jobb, utan också det liv han känner.

I ett försök att förstå vad som hände, men också för att överleva, sätter han sig ner och skriver. Han rannsakar händelserna, sitt eget liv och inte minst det som hände i medierna under månaderna som följde. Författaren ger ingen nåd, inte heller till sig själv. Men boken handlar också om hur seriösa medier kastade alla principer om källkritik över bord - med hashtaggen metoo som ursäkt.

Fredrik Virtanen är en av Sveriges mest profilerade journalister, i första hand som skribent i Aftonbladet och som programledare i radio och tv. Han har tidigare gett ut Olyckligt kär i ingen speciell (2006) och Kraschad (2008).

Se och lyssna på en debatt i Publicistklubben, "När skiten träffar fläkten: Ska vi rätta oss efter mobben?" här.

Sagt om boken
”Boken är ett tidsdokument över en mediehändelse utan motstycke, över journalistrollen, över en krisande manlighet, kanske allra mest över vad det innebär att äga en värld och förlora den. Fredrik Virtanen har samlat ihop skärvorna från sin ruin till något som ännu är ofärdigt men icke desto mindre enastående läsvärt och angeläget". Läs hela recensionen här.
Jens Liljestrand
Expressen

Karin Smirnoff, Vi for upp med mor


Modren har dött och vill begravas i sin hemby Kukkojärvi i norra Norrbotten. Tvillingarna jana och bror ärver hennes föräldrahem och blir snabbt varse att livet i Kukkojärvi är mycket annorlunda. De flesta människor lever enligt strikta religiösa regler där förbuden är många. Den som inte rättar in sig i ledet hamnar utanför, som snickaren Jussi och Magdalena. Bror lockas av bygemenskapen, de stora familjerna och männens självklara rättigheter. Jana gör sitt bästa för att bjuda motstånd, samtidigt som hon kämpar för att få ett avslut på den destruktiva relationen med john. När hon blir vän med sin jämnåriga kusin marta ser hennes man, som är pastor, inte med blida ögon på deras relation.

Vi for upp med mor är en uppföljare till den hyllade debuten Jag for ner till bror, som kom 2018. På ojämförlig prosa fortsätter Karin Smirnoff låta oss stifta bekantskap med glesbygdens olika gestalter, och återvändaren janakippo. Boken hade bara funnits ute i två veckor när den nominerades till Augustpriset i den skönlitterära klassen.

Hon har tidigare arbetat bland annat som fotograf och journalist. Hon har en något brokig bakgrund: Hon äger en trävarufirma och har varit karateinstruktör, jobbat inom restaurangbranschen, på Systembolaget med mera. Jag for ner till bror kom till under förra hösten vid Lunds författarskola.

Karin Smirnoff är bosatt i Piteå, men har även bott i Stockholm och Skåne.

Monica Gullman har läst boken

Boken är en fristående fortsättning på den kritikerrosade debuten, Jag for ner till bror, som nominerades till Augustpriset 2018. Blev utsedd till årets bästa skönlitterära bok av bokhandlarna 2018.

Modern är död, Jana och bror lämnar Smalånger med kistan, modern vill bli begravd i byn där hon är född. Modern hade nio syskon, alla blev kvar i byn utom modern, Siri, som drog. Nästan alla som bor i byn är släktingar, mostrar, morbröder, kusiner till Jana och bror. Pastorsilas är den som styr i byn, (sekten) tänker Jana, kvinnorna bär hucklen, har många barn, är man medlem I församlingen hör man hemma i byn, annars inte. Modern blir begravd i sin enkla kista, pastorsilas håller domedagspredikan. Men bror fastnar i ”sektens” garn, han är svag och lättpåverkad. Jana blir förtvivlad hon lämnar inte byn utan bror. Flyttar tillfälligt in hos en kusin, Jussi, söker jobb för att kunna betala för sig men ingen vill eller vågar anställa henne, hon tillhör ju inte församlingen. Allt är inte så bra i byn, Pastorsilas slår sin fru Marta och sina barn. Magda super sig full på byns pizzeria kväll efter kväll, hon är utesluten ur församlingen. Kusin Jussi är stark och trygg men har sina demoner att tampas med, en trasig uppväxt precis som Jana och bror.

Jag kan bara älska Jana för den styrka hon besitter trots allt det traumatiska hon upplevt som barn. Den medkänsla hon känner för alla som far illa i hennes närhet, kvinnor, barn, djur. Den viktigaste personen i hennes liv är tvillingbrodern, honom ger hon inte upp, aldrig någonsin. Karin Smirnoff har ett eget språk, det gör ont att läsa boken men jag kan inte sluta läsa, den skaver sig in I själ och hjärta. Jag hoppas innerligt att hon fortsätter skriva så jag får fortsätta läsa om och om igen.

Den får 4+ av 5 i betyg.

Karin Smirnoff är gäst på Bokens Afton, torsdag 3 oktober.

Monica Gullman

Sagt om hennes debutroman, Jag for ner till bror

"Karin Smirnoffs debut är kaxig och förbannat bra... En våldsam men varm roman som kopplar greppet om läsaren."
/Svenska Dagbladet

"Smirnoffs dialektalt rytmiska rakt-på-sak-språk får mig att sluka den både glödande och stenhårda berättelsen." /Aftonbladet

"Rappt och effektivt liksom äter den sig igenom den ena livshistorien efter den andra i den lilla byn Smalånger i mellersta Norrland utan att någonsin tappa farten."
/Göteborgs-Posten

Intervjuer:
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/kaVm0k/jag-har-valt-att-inte-gora-det-sa-latt-for-lasaren
https://www.youtube.com/watch?v=L66y4B2130c



torsdag 2 maj 2019

Mons Kallentoft, Se mig falla

Foto Pär Olsson
”Se mig falla” är berättelsen om en fars desperata sökande efter sin älskade dotter. En tät och febrig skildring av det mörker som döljer sig under semesterparadisets glittrande yta. Tre år har gått sedan Tim Blancks sextonåriga dotter försvann under en resa till Mallorca. Han har lovat henne att aldrig sluta leta, ett löfte som slitit sönder hans äktenskap och fått honom att bosätta sig i Palma, där han försörjer sig som privatdetektiv. När han får i uppdrag att utreda en misstänkt otrohetsaffär dras han oväntat in en värld av korruption och skoningslös girighet. Och i begärens dunkla vrår tycker han sig

MONS KALLENTOFT, född 1968, är uppvuxen i Ljungsbro utanför Linköping men bor numera på Mallorca med sin familj. Efter den Katapultprisbelönade debuten med thrillern "Pesetas" år 2000 gav han ut två omskrivna romaner och en internationellt uppmärksammad reportagebok om mat, mord och myter: "Food noir". Sitt stora genombrott fick han med den så kallade årstidsserien om kriminalinspektör Malin Fors. Sedan dess har hans kritikerrosade kriminalromaner översatts till ett tjugotal språk och sålt i över tre miljoner exemplar världen över. Den andra serien om Malin Fors är inspirerad av de fyra elementen, och den tredje av de fem sinnena. Forum har även gett ut Kallentofts gastronomiska självbiografi "Food Junkie. Livet maten döden".
plötsligt ana sin dotters skugga. Med fara för livet kastar han sig in i jakten på sanningen om vad som hänt henne.

Sagt om boken
"Bäst hittills av Mons Kallentoft", läs Anders Kapps recension här.

"Det här är hans bästa bok alla kategorier", Monica Gullman har läst boken. Läs hennes recension nedan.

En försvunnen tonårsdotter, en pappa som aldrig slutar söka, ett okänt Mallorca, korrupt, hänsynslöst och brutalt. Tre år har gått sedan Tim Blancks 16-åriga dotter Emme försvann under en resa till Mallorca med två kompisar. Motvilligt lät Tim, polis, och hans hustru Rebecka, kirurg, henne åka. Mycket kan hända, alkohol och droger. Men Emme tjatar och till slut säger föräldrarna OK men var försiktig!Så händer det som inte får hända, Emme försvinner spårlöst, föräldrarna anklagar sig själva, varför släppte vi iväg henne!Tim flyttar helt sonika till Mallorca. Får jobb som privatdetektiv, bor i en sunkig lägenhet i ett område på Mallorca dit turisterna aldrig hittar. Där droghandeln är helt öppen, prostitutionen likaså, gängrivaliteten om fattande. All sin lediga tid letar han runt efter Emme, försöker följa hennes väg den där sista natten hon försvann. Letar runt på barer, delar ut tusentals bilder på henne. Han drivs mellan hopp och förtvivlan, tre år har gått, sluta leta säger Rebecka, hon är död. Men ingen kropp är hittad och Tim söker maniskt vidare i hettan. I det skoningslösa samhälle som präglats av kommersialism, ytlighet och våld.
Stundvis en hjärtskärande läsning otroligt skickligt skrivet av Kallentoft. Denna bok liknar ingen av de spänningsromaner han tidigare gett ut. En fars kärlek till sin enda dotter går som en röd tråd genom hela boken, berör och gör väldigt ont att läsa.

Den får 4+/5 i betyg

onsdag 24 april 2019

Monica Rehn, Moratorium



Svensk thrillerdebut om makt, mord & mörka familjehemligheter

En flicka brinner inne på ett scoutläger, medan ungdoms­ ledarna David Bergman och Jonathan Sandberg simmar över sjön, fulla på vodka. Särskilt Jonathan lyckas aldrig bearbeta sina skuldkänslor. Han isolerar sig från världen, och träder in i mörkret. Tio år senare är Jonathan Sandberg spårlöst försvunnen. David Bergmans liv har tagit en dramatisk vändning. Hans fru har lämnat honom och jobbet på advokatbyrån, där han var på väg att bli delägare, finns inte kvar. Han har dessutom blivit svindlad på pengar och har en stor skuld, en skuld som han omöjligt kan betala. När pappan till hans gamla ungdomskamrat söker upp honom och erbjuder honom det oväntade uppdraget att leta upp Jonathan mot en ansenlig summa pengar, har David inte råd att tacka nej. Så äger ett brutalt mord rum, och en avgrund öppnar sig. David tvingas gräva sig allt djupare in i familjen Sandbergs mörka, såriga historia och stegvis inser han att han själv kan vara mördarens nästa offer. Moratorium är Monica Rehns debutroman. En thriller om makt och död, en berättelse om det otäcka svarta som döljer sig under ytan.

MONICA REHN, född och uppvuxen i Nynäshamn, är jurist med examen från Stockholms universitet. Under sin karriär har hon främst arbetat i oljebranschen, varav elva år som chefsjurist. Efter många år i Stockholm är hon nu bosatt i Bålsta. Moratorium är hennes debutroman.

Sagt om boken
Anders Kapp har läst boken, "Starkt debut med spännande pussel", läs hans recension här.

tisdag 23 april 2019

Anna Tell, Med ont fördrivas


Amanda Lund har nyligen återvänt till posten som förhandlare och operatör inom Nationella insatsstyrkan efter sin föräldraledighet. Genast dras hon in i förvecklingarna kring ett fall med en försvunnen svensk polis, stationerad i Pristina, Kosovo. Samtidigt kör den före detta polisen Ellen Engwall en bil med okänd last genom Europa. Och i Sverige sörjer en man djupt och eftersträvar hämnd.

Efter framgångarna med debutboken Fyra dagar i Kabul är Anna Tell tillbaka med en ny bok om förhandlaren Amanda Lund. I Med ont fördrivas för intrigen Amanda Lund till Balkan – en miljö som Anna Tell känner väl till. Läs en intervju med Anna.

En författare väl förtrogen med den värld hon skriver om

Anna Tell är statsvetare och kriminalkommissarie med ett förflutet inom försvarsmakten. Hon har tjugo års erfarenhet av operativt arbete. Det var dock erfarenheterna som major i Afghanistan som fick henne att börja skriva.

– Jag insåg att om jag någon gång ska skriva en bok så skulle den utspela sig i Afghanistan. Kontexten är i princip magisk och landet har en stor dragningskraft på mig, säger Anna Tell i en intervju när hon debuterade med Fyra dagar i Kabul.

Anna Tell om miljön i Med ont fördrivas

– Jag åkte till Bosnien på utlandstjänstgöring efter värnplikten och efter att jag utbildat mig till polis så var jag i Kosovo på ett ganska långt kontrakt för Försvarsmakten. Så Balkanområdet har jag en ganska god uppfattning om, både det politiska livet och hur konflikterna sett ut. Att mina uppdrag varit nära lokalbefolkningen har varit min stora lycka då jag har fått se hur människor lever och ta del av ett vardagen i det landet. Det är inte alltid man får det vid utlandstjänst.


Anna Tell är född 1975 i Värmland och bor i dag på Ekerö utanför Stockholm med man och två barn.

Efter 15 månaders värnplikt gick hon direkt till en FN-tjänstgöring i Bosnien. Åter i Sverige blev det polisutbildning och sedan en längre militär utlandstjänstgöring i Kosovo. Så Balkan, där nya boken utspelar sig, har hon stor erfarenhet av.

Tillbaka i Sverige utbildade hos sig också till statsvetare, arbetade på narkotikaspan i Stockholm och hann bland annat med att bli svensk mästare i bänkpress innan det blev dags för utlandstjänstgöring igen. 2009 var hon i Afghanistan som major i de fredsbevarande styrkorna. Efter det har hon bland annat arbetat som kriminalkommissarie vid SÄPO.

Sagt om boken
"En styrka hos Anna Tell är mycket hög trovärdighet i de miljöer och situationer där handlingen utspelas", Anders Kapp har läst boken, läs hans recension här.

söndag 21 april 2019

Monica Gullman har läst Agnes Lidbeck, Gå förlorad



Agnes Lidbeck. Gå förlorad

Hennes första roman, Finna sig, kom 2017 och Förlåten kom året efter. Nu kommer hennes tredje bok, Gå förlorad.

Huvudkaraktären i boken är Anders, han är gift med Kristina, de har en dotter, Agnes. Anders är en osäker människa, han tror att han älskar sin familj och sin mamma. Ibland blir han oerhört irriterad på dem men behärskar sig. Hans största skräck är ensamheten, som också är den stora lockelsen. Den som är ensam kan ju inte bli lämnad, tänker han. Anders har en hobby, han bakar familjens bröd, då är han unik, tycker han själv. Han sätter degen på kvällen, kliver upp tidigt och bakar ut sitt bröd. Det ska lukta brödbak på morgonen och familjen ska tycka att han är duktig. Han slår sitt barn, ger henne örfilar för egentligen bagateller. Hon har kanske glömt att ta ut soppåsen, inte plockat undan efter sig vid frukosten, kommit försent till middagen eller struntat i att dämpa ljudet på TV-n när han sagt till. Han får dåligt samvete och kompenserar med att köpa små presenter till henne. Dessutom är han otrogen mot Kristina, med hennes väninna Maria som är nyskild.

Det kryper i mig av obehag när jag läser boken. Anders vill jag helst avslöja, hans beteende är inte okej. Själv tycker han att det är rätt att örfila ibland och vara otrogen, han gör ju så mycket annat, bakar, städar, handlar och viker tvätten.

Agnes Lidbecks böcker gräver sig in i min hjärna och under huden. Jag plågas, mår lite dåligt men kan inte sluta läsa. Jag 0har läst hennes två tidigare romaner med samma känsla av obehag. Hon är en ny favorit hos mig. Väntar nu ivrigt, vad kommer hon med efter denna? jag kommer garanterat att läsa allt hon skriver.

Den får 4/5 i betyg.

Monica Gullman

Monica Gullman har läst Pia Mariana Raattamaa, Där rinner en älv genom Saivomuotka by


Pia Mariana Raattamaa, Där rinner en älv genom Saivomuotka by

Hon är född och uppväxt i Tornedalen men bor nu i Hälsingland, är lärare och disputerade 2015 på en avhandling i språkdidaktik.

Det rinner en älv genom Saivomuotkaby, är hennes debutroman. En släktkrönika som spänner över åren 1895-2015. Året är 1895 och Israel är på vandring mot hembygden Saivomuotka, vid den mäktiga älven. På andra sidan ligger Finland. Människorna lever på bröd, ibland utblandat med bark när tiderna är som svårast, torkat kött, fisken man fångar i älven och kokkaffe. Kaffet man dricker, både i sorg och glädje, är livsdrycken för barn som vuxna. Maijas nervklena mor, Inga, hämtas gång på gång till nervsjukhuset i Piteå. De små barnen gör vad de kan för att hjälpa, men man pratar inte om det. Erik-far tiger, går till skogs eller till älven för fisket. Man lär sig att skamtiga. Mor dör på nervsjukhuset. Maija gråter över att hon inte fick ta farväl, det finns inga pengar till att ta hem modern och ge henne en anständig begravning.

Barnen kommer tätt, Maija och Israel får åtta barn, många munnar att mätta. Lille Östen levde bara tre veckor, Maijas sorg är stor. Erik, den förstfödde, får man följa genom hela boken. Han är stor och stark, jobbar i skogen, bygger vägar, flyttar runt men kommer alltid tillbaka, längtan till hemtrakten finns där hela tiden. Han strejkar med de andra skogshuggarna för att få månadslön, slippa ackordjobbet som sliter på männen.

En bok om ett Sverige i förändring. En bok om en släkt och en syskonskara som hela tiden samlas i barndomshemmet, för att hugga i, hjälpa modern Maija, trots att de är utflyttade runt om i landet. En bok om kärlek och respekt för varandra och en underbar bok som jag andlöst läser och ibland med tårar längs min kind.

Pia har ett vackert språk och en underbar förmåga att beskriva landskapets förändringar med årstiderna. Och hela tiden den mäktiga älven som rinner hetsigt i snösmältningen och skådespelet när isen går med ett bröl, ett stilla flöde i sommartid.

Den får 5/5 i betyg.

Monica Gullman




måndag 15 april 2019

Camilla Läckberg, En bur av guld


Monica Gullman har läst Camilla Läckberg, En bur av guld

En bok för kvinnor skriven av en kvinna, som handlar om Matilda som är uppväxt i Fjällbacka. En trasig och svår uppväxt. Ett monster till pappa som misshandlade hela familjen, men mest mamman. Brodern Sebastian hängde sig i en garderob när han inte längre orkade med den fysiska och psykiska misshandeln. Hon lämnar Matilda bakom sig och blir ”Faye”, drar till Stockholm, vill lämna sitt förflutna, starta om på nytt. Hon är vacker och smart, börjar plugga på Handelshögskolan till civilekonom. Hon får en vän för livet, Chris, en levnadsglad tjej som är lika smart och med ett hjärta av guld. Så träffar hon Jack, mannen som har allt, han är snygg, sexig och smart. Han tar henne med storm. Hon blir blixtförälskad och hon vill leva med honom resten av sitt liv. Han startar upp ett företag med vännen Henrik men det är tufft i början. Faye stöttar, hon slutar plugga, tar jobb som servitris och försörjer dem under uppbyggnadsfasen. Hjälper till allt hon förmår. Företaget går bättre och bättre. De får en dotter, Faye blir hemma tar hand om familjen. Jack avskärmar sig mer och mer. Ser henne knappt, hon blir ängslig och orolig, gör allt för att vara honom till lags, men den psykiska mobbningen blir värre och värre. När hon tillslut hittar honom i säng med en annan kvinna, i deras sovrum och han kallt säger, jag vill skiljas, försvinn härifrån då bryter hon ihop totalt. Hon har inte mer än kläderna hon har på kroppen, de har skrivit äktenskapsförord och han äger allt. Det hon bidragit med har han glömt.

Nu har hon vännen Chris som tar hand om henne och stöttar. När gråten och sorgen övergår i ett flammande raseri får hon styrkan att börja planera sin hämnd. Hon ska krossa Jack, med alla medel hon kan ta till.

Nu börjar egentligen boken, och det är nu jag inte kan sluta läsa. Följer hur utstuderat och smart hon bit för bit går tillväga att helt krossa mannen hon älskade och gav allt. En drabbande roman om en kvinna som blir bedragen och utnyttjad men som tar kontroll över sitt eget öde.

En dramatisk berättelse om svek upprättelse och hämnd. Lättläst och underhållande skriven av Camilla Läckberg.

Monica Gullman




torsdag 11 april 2019

Anki Edvinsson, Lust att döda

Anki Edvinsson, journalist, programledare och moderator. Hon har läst skrivarakademiens ettåriga utbildning för blivande författare och studerar till kriminolog. Nu debuterar hon med den första delen i en planerad deckarserie som ska utspela sig i Umeåområdet.

Ett möjligt terrorattentat i centrala Umeå lamslår den annars så livfulla staden. Parallellt sker ett brutalt mord som förbryllar den lokala poliskåren. Hänger de två händelserna ihop? Hur kan detta ske här? Polisparet Per Berg och Charlotte von Klint utses till att jaga skuggor som inte syns i en stad lamslagen av sorg. I utkanten rör sig också två unga, trasiga män, på väg utför i full fart, och en invandrartjej vars livssituation blir allt svårare att hantera. I detta kriminaldrama finns monster av alla de slag, både väntade och oväntade. Men de drivs alla av lust att döda.









Recension:
Per Bergh: polisutredare med chefsposition. Han lider av svår diabetes, måste alltid ha socker och sprutor i fickorna och kolla sina värden. Detta blir tufft när det blir stressigt på jobbet, risken att hamna i koma är stor. Han är gift med Mia som är lärare, de har två barn.
Charlotte von Klint: överklasstjejen som kommer från storstan till Umeå för att arbeta som polisutredare vid grova brott. Hennes kollegor stör sig På hennes 08-dialekt, hon har svårt att bli accepterad i norrlandsstaden. Dessutom är hon snygg, vilket de kvinnliga kollegorna stör sig på medan männen glor i smyg. Hon har en tonårsdotter som bor kvar i Stockholm med pappan.

Boken börjar väldigt dramatiskt, 13 personer skjuts till döds av en svartklädd maskerad person med en AK 47 på en restaurang i centrala Umeå. Flera personer blir allvarligt skadade. Den svartklädde försvinner snabbt från platsen. Umeå blir lamslaget, något liknande har aldrig inträffat i björkarnas stad ,någonsin. Ett stort polispådrag drag igång för att hitta vapnet, förhör av de få överlevande, allt måste ske snabbt nu.

Två 17-åringar, Kalle och David, dricker hembränt och knaprar piller, helst varje dag, de köper spriten dunkvis av en langare. När de är som fullast och mest påtända börjar de prata om hur det skulle vara att döda en människa. Kalle och David är fyllda av hat, mot alla och allt i deras omvärld. David har blivit utsatt för övergrepp när han var sju år av sitt monster till pappa. Kalle har blivit misshandlad av sin grymma pappa under hela sin uppväxt. Det är skadade och trasiga 17-åringar. De struntar i allt utom att supa, droga och hitta villiga tjejer. Nu växer planerna på at döda en människa sig starkare.

Kalle har ett hemligt förhållande med en muslimsk flicka, Marian. Om hennes storebror Kaled får veta detta skulle han döda henne och sedan Kalle, De träffas på offentliga toaletter och har sex. Så kommer ett larm till poliserna, en äldre man hittas ihjälslagen i sitt hem. Någon har slagit en hammare i hans bakhuvud, massor med knivhugg finns över hela kroppen, det mest makabra, det sticker ut en skruvmejsel ur ena ögat. I samma veva försvinner Marian, hennes ryggsäck hittas men flickan är borta. Värre än så kan det knappast bli, och allt detta i fridfulla Umeå.
Nu blir trycket hårt på Per och Charlotte från alla håll. Dödsskjutning, mordet på den äldre mannen, kidnappningen av Marian. En upphittad lillfingerring visar sig vara en ledtråd.

Den dramatiska början och det ännu mer dramatiska slutet gör att det är svårt att lägga boken åt sidan. En bra sammanhållande story, våldet gör att jag våndas lite när jag läser. Går ondska i arv undrar jag. Pojkarna, deras monster till pappor, gör lite ont att läsa boken.
Detta är första delen i en serie och jag ser fram emot att läsa fler böcker med polisutredarna Charlotte och Per som huvudkaraktärer.

Monica Gullman

onsdag 10 april 2019

Malin Westermark, Koll på korall


Lisa Magnusson (t v) och Malin Westermark


En härlig bok av Malin Westermark, som är lärare på Montessoriskolan i Sundsvall. Det är en barnbok för vuxna och barn vackert illustrerad av Lisa Magnusson. Läsaren får följa med Manne Manet och havssköldpaddan Ebba ner under ytan. Ner till korallrevets magiska värld. En aktuell bok om vad koraller är och hur korallrevets ekosystem fungerar.

Manne Manet förklarar för den nyfikna karettsköldpaddan Ebba vad koraller gör hela dagarna. Koraller visar sig vara spännande djur. Ett djur som sitter fast, som klonar sig och tillverkar hälften av allt syre på vår planet jorden.

En aktuell bok om vad koraller är och hur korallrevets ekosystem fungerar.

Läs och lär - det blir viktigt när det är på riktigt.

Lasse Berg, Ändå inte försvunnen

Lasse Berg, vid ett besök hos oss 2014

Författaren Lasse Berg och hans fru Ingrid var ute och reste i Sydafrika när de fick telefonsamtalet som fullständigt raserade deras tillvaro. Dottern Linda, 34 år gammal, hade just förblött i parets lägenhet efter en fullständigt osannolik olycka. Efteråt kunde Lasse inte skriva en rad. Men två år senare, när Ingrid reste bort, satte sig Lasse vid datorn igen. Sorgens fördämningar rämnade, skrivandet gick inte att stoppa och sommaren 2018 fanns plötsligt boken där.

Ändå inte försvunnen är Lasse Bergs nedstigning i sorgen djupt personlig och ändå helt allmängiltig. Här får vi följa honom när han, genom minnet av Linda, försöker ta sig igenom det värsta en förälder kan råka ut för. Men det är också en typisk Lasse Berg-bok där han angriper sitt ämne genom att söka i människans ursprung. Att älska, mista, sörja och trösta kanske är det detta som gör oss mänskliga?

Lasse Berg har i decennier beskrivit världen för oss i böcker, tv-filmer, reportage och radioprogram. Han är hedersdoktor vid Lunds universitet och en uppskattad berättare och sommarpratare. Hans Kalahari-serie om människans ursprung har sålt i nästan 100 000 exemplar. 2011 blev han nominerad till Augustpriset för sin bok Skymningssång i Kalahari. Vilar ut gör han vid enstaka tillfällen i en idyllisk sydfransk by.


Bokens Afton
Lasse Berg är gäst på Bokens Afton onsdag 23 oktober 2019.

måndag 8 april 2019

Nele Neuhaus, Annars skjuter jägaren mig


Bröllopsresan är planerad över jul och nyår. Äntligen ska kriminalinspektör Pia Kirchhoff, hemligt nygift, få sin välförtjänta semester. Men ett par dagar före resan nås hon av ett telefonsamtal som får planerna att gå om intet. I det lilla samhället Eschborn utanför Frankfurt har en äldre kvinna skjutits ihjäl av en okänd gärningsman. Kort därpå inträffar ytterligare ett liknande mord: en kvinna skjuts genom sitt köksfönster. Inget av offren hade några fiender. Varför måste just de dö? Trycket på utredningen ökar snabbt. Pia Kirchhoff och hennes chef Oliver von Bodenstein söker efter en mördare som tycks välja sina offer godtyckligt – och de kommer en mänsklig tragedi på spåren.

Nele Neuhaus är en av Europas största självpubliceringssuccéer. Hon gav ut sina tre första romaner på eget förlag, och hennes framgångar gjorde att bokförlaget Ullstein fick upp ögonen för henne. Neuhaus fick sitt stora genombrott med Snövit ska dö, den fjärde spänningsromanen i serien om kriminalarna Pia Kirchhoff och Oliver Bodenstein och den andra boken som kom ut på Ullstein. Annars skjuter jägaren mig är den sjunde delen i denna serie och ytterligare två delar finns på tyska och väntar på svensk översättning. Hon har sålt över 5 miljoner böcker bara i Tyskland och hennes böcker kommer ut i 30 länder. Nele Neuhaus bor på en gård på landet utanför Frankfurt tillsammans med sin man, hundar och hästar.

Sagt om boken
"Nele Neuhaus är riktigt bra, det är lätt att förstå varför hon mött så stora framgångar, framför allt i Tyskland men också i många andra länder. Läs henne gärna!" Läs Anders Kapps recension här.

Emelie Schepp, vinnare av Årets deckarförfattare 2016, 2017 och 2018, är tillbaka med en ny kriminalroman om åklagare Jana Berzelius. Femte delen har nu kommit ut.

En regnig vårdag hittas en kvinna brutalt mördad i Norrköping. Det är det andra offret på kort tid. Omständigheterna är likadana, benen är hopsydda och kropparna hittas i Strömmen som flyter genom staden. Vem vill få dem att se ut som sjöjungfrur och varför?

När en ny kvinna anmäls saknad är det uppenbart för polisen att de har att göra med samma gärningsman. Åklagare Jana Berzelius som leder förundersökningen börjar snart hitta kopplingar till fallet Simon Norell, en ung man som mördat sin familj och sedan dess suttit inspärrad på rättspsyk i Vadstena. Men Simon vägrar att prata. Någon måste vinna hans förtroende innan tiden rinner ut, och den enda som kan göra det är mannen som rör sig som en hotfull skugga i Janas liv - Danilo Peña.

Broder Jakob är en kriminalroman om att tvingas möta sitt eget, våldsamma förflutna. Om syskonskap, relationer och försoning. Serien har sålt i över en miljon exemplar och blivit en stor internationell succé.

Sagt om Emelie Schepps böcker:


"Lyssna på barnen! Annars …", Läs Anders Kapps recension här.


"... hon bygger upp en otäck klockan-tickar-skräck ..."
/Lotta Olsson, Dagens Nyheter

"En av de bästa deckarna jag läst någonsin."
/Anna Jansson, författare

"Jana Berzelius är en fascinerande och originell karaktär som saknar motstycke i kriminallitteraturen."
/Nerikes Allehanda

"Schepp kan jämföras med Jo Nesbø, båda skriver realistiskt men vrider till verkligheten."
/Femina

"Och lycklig den som inte upptäckt Emelie Schepp förut ..."
/Göteborgs-Posten

Camilla Sten, Staden


Det har gått sextio år sedan hela befolkningen i den lilla gruvstaden Silvertjärn försvann. Niohundra människor spårlöst borta. Ingen vet hur det gick till. Kan stadens fanatiska väckelserörelse ha spelat en roll i försvinnandet?

Alice är en dokumentärfilmare som en gång för alla vill ta reda på sanningen. Hon och hennes team ska tillbringa fem dagar i den övergivna staden och samla in material till filmen. Men så fort de anländer börjar de höra underliga ljud och se oförklarliga saker. Snart måste de fråga sig om det förflutna verkligen är förflutet, eller om staden kommer att sluka dem också.

Staden är en klaustrofobisk nagelbitare om en ondska som inte borde finnas och en gåta som kanske aldrig borde lösas.

Sagt om boken

"Med Staden blir Camilla Sten en ny internationell stjärna!", recension av Anders Kapp, läs här.
 
”En rysare som höll mig i ett fast grepp från första till sista sidan.”
/Camilla Grebe

”Det här är en riktigt bra svensk skräckroman [...] Helt enkelt briljant skrivet!”
/BTJ

”Dåtid och nutid sys ihop till fulländning i denna lysande rysare.”
/Femina

fredag 5 april 2019

Linda H Staaf, Ulv i fårakläder


Linda H Staaf, arbetar som polismästare vid Nationella operativa avdelningen, NOA, och har i många år varit verksam som jurist och civilekonom Inom rättsväsendet.
Hon är numera bosatt i Norrköping men är född och uppvuxen i Östersund och har en stark förkärlek till de jämtländska fjällen.

Ulv i fårakläder är hennes debutroman.
Det är lördagsmorgon den 25 juli 2009 och EU-toppmöte i Åre. På ett anrikt hotell mitt i byn hittas en man kallblodigt avrättad. Strax därefter inkommer ett bombhot mot kabinbanan och en grupp turister som fastnat högt över marken långt uppe på kalfjället. Insatspolisen Christian Ståhl inleder en kamp mot tiden för att rädda turisterna. När nationella insatsstyrkan inte kan inställa sig snabb nog tar Christian hjälp av en före detta fältjägare, men börjar snart tvivla på dennes avsikter. Samtidigt upptäcker kriminalpolisen Marita Lander, som leder mordutredningen, att offret checkat in under falskt namn. Jämtlandspolisen, som tvingas kämpa mot Säkerhetspolisens inblandning, påbörjar en intensiv jakt över vidsträckta fjäll, genom mörka skogar och i jämtländska byar. Snart uppenbarar sig en organisation av trasiga själar som är beredda att göra vad som helst för makt och status - och inte minst hämnd.

Recension:
EU-toppmöte i Åre, delegaterna från hela Europa ska skyddas till vilket pris som helst, inget får hända när Europas blickar är riktade mot Åre och Sverige. En man skjuts till döds på ett hotell mitt i Åre, tre skott, två i bröstet och ett i huvudet. Bombhot mot kabinbanan, kabinen stannar, elen har brutits, 40 meter ovan mark, 20 personer sitter fast i kabinen, bland annat den italienske EU-Delegatens 22-åriga dotter med pojkvän.
Insatspolisen Christian Ståhl inleder en kamp för att rädda turisterna. Han får hjälp av en före detta fältjägare som snabbt kommer till platsen, han klättrar upp till de nödställda och börjar sakta fira ner dem i säkerhet. Då aktiveras bomben, kabinen exploderar i tusen bitar, tre personer dör, fältjägaren blir alvarligt skadad. Det är kaos, men det ska visa sig att detta bara är början. Allt som hänt har varit en avledningsmanöver för det som sen ska komma.
EU-delegationen bombhotas, nu blir det Christians uppdrag att med ett enormt polispådrag eskortera bussen från Åre till flygplatsen på Frösön. Lättnaden är stor när planet lyfter för insatsstyrkans chef Christian. Då kommer nästa anrop, en värdetransportbil på väg från Åre har kapats, rånarna har skjutit ihjäl en av vakterna en annan har skadats svårt. 20 miljoner blev bytet.
Ja, nu är jakten på gång...

Karaktärerna i boken:
Christian: Testosteron och adrenalinfylld insatsledare som vill finnas mitt i händelsernas centrum, han räds ingenting.
Marita: Kriminalutredare, som inte vågar kliva ut ur garderoben till hennes partner Lisas stor förtret. Hon har också stigit i graderna på arbetet. Lite småtrög i handling men med ett knivskarpt intellekt.
Laxman: Hennes kollega, dumdryg utredare som surar över att Marita gått om honom i graderna och gör allt för att jävlas och klagar på hennes sätt att leda arbetet.
Ackerman: (släpande foten) foten han hasar efter sig när han går efter en skada i tjänsten. Han sitter gärna framför sin dator och lägger patiens eller smiter från jobbet för att fiska som är hans stora passion. Men kan ändå göra ett bra jobb när Marita sätter press på honom.
Intendent Malmberg: Deras chef, som frustrerat undrar varför det tar så lång tid att lösa mord, sprängning och rånet. Han har ju sin chef som är på honom och vill ha resultat.
Och vem är Ulven då?...kommer kanske en bok till.

490 sidor sträckläsning, de sista sidorna blir till en riktig rysare.
Skickligt och proffsigt skriven bok av författaren. Speciellt karaktärernas tillkortakommanden har hon skildrat med humor och ironi. Mycket igenkänningsfaktorn där, kanske då hon jobbat många år i polisens korridorer.

Monica Gullman

måndag 1 april 2019

Monica Gullman har läst och recenserat tre böcker

Maria Sveland: Gråleken

Maria Sveland är en prisbelönt författare och journalist. Hon debuterade med boken Bitterfittan, 2007. En roman som fått mycket publicitet. Hatet kom 2013. Befrielsen, 2015 och Bitterfittan (2) 2017.

Gråleken är en relationsroman som det gör ont att läsa. Julia och Jesper åker med sin fem månader gamla dotter till en ö i Kattegatt, Arnholt, för att få miljöombyte och lugn och ro för att hitta tillbaka till varandra. Men riktigt så blir det inte, irritationen, surheten, grälen och den akuta sömnbristen tär. Lilla Alice måste ammas dygnet runt. Julia gråter och dricker för mycket vin. Vad är det som händer? Bara de fick byta miljö, bara Alice börjar sova bättre, bara, bara. Vi kan väl vara snälla mot varandra säger hon med gråten i halsen till Jesper när han anklagande stirrar på henne. Julia börjar tvivla på sina sinnen, hon ser spöken överallt.

Man får som läsare följa tiden innan, första mötet, den passionerade kärleken men också olikheterna dem emellan. Julia kommer från ett borgerligt hem, har en bra utbildning och ett intressant arbete. Många vänner, hon bor i en fin lägenhet mitt i Stockholm som hennes föräldrar betalat. Jesper kommer från en arbetarfamilj i Norrland, har en universitetsutbildning, söker jobb på jobb men förblir arbetslös, han sover på en soffa hos en kompis, lever på socialbidrag och på Julia som har det bra ställt. Detta gnager i honom, han känner sig underlägsen och värdelös. Ilskan växer i honom, och till slut brister allt.

Hur räddar man en relation, jag får lite ångest av att läsa boken som Maria Sveland så bra beskrivit, hur långt får det gå innan man ger upp. Jag gillar språket och karaktärerna och jag lider med Julia och blir arg över Jespers svek. Boken berör i allra högsta grad.

Den får 4/5 i betyg


Klara Grede: Det vi glömde säga

Klara Grede bor i Stockholm och arbetar som lärare. Detta är hennes debutroman. En känslosam feel-good bok.

Ella har totalt klappat ihop, Johan hennes man har lämnat henne, tagit ut skilsmässa, dessutom tagit med barnen, tvillingarna, till Thailand i tre månader tillsammans med den nya frun som väntar barn. Ella träffade Johan när hon var 17 år, hon blev besinningslöst förälskad. Han har varit henne otrogen från första dagen, detta har hon förstått, men också vetat, att om hon bara backar och håller tyst så kommer han tillbaka till henne och allt blir bra. Åtminstone för ett tag, tills nästa otrohetsaffär drar igång. Nu försöker hennes syster Nina och bästa kompis Alice få henne att förstå, han är ett svin som svikit henne gång på gång. Men allt Ella vill är att få honom tillbaka. Hon ska bli EllaElla en kvinna som har allt, hon byter frisyr, köper märkeskläder, börjar jogga, byter identitet. Hon testar nätdejting som EllaElla och träffar en riktig tio-poängare, Niklas, VD på ett företag, nyskild, med en liten son som han har varannan vecka. Han är snygg och trevlig och han blir kär i EllaElla. Men det är ju inte riktigt den rätta Ella, nu har hon trasslat till det, dessutom träffar hon Markus som köpt grannhuset och håller på att bygga om. De inleder en relation, helt plötsligt har hon två älskare, Niklas som EllaElla där hon är sval och perfekt och Markus där hon bara är Ella sitt riktiga jag, deras relation blir väldigt passionerad.

Jag bara charmas av boken som är rolig och varm, handlar också om vänskap och syskonrelationer, kärleken till sina barn. Kan inte släppa boken, vill ju veta hur det kommer att gå för Ella, hon biter sig kvar i mitt huvud. Det är ju en feelgood roman och ibland njuter jag väldigt av att läsa böcker som gör mig glad även om det stundvis blir lite tramsigt.

4/5 i betyg


Tara Westover, Allt jag fått lära mig.

Tara Westover doktorerade i idéhistoria vid universitetet i Cambridge 2014. Detta är hennes debutbok. Här är hennes berättelse om att växa upp i en mormonfamilj helt avskärmad från samhället.

Tara växer upp på en enslig gård, i Utah, berget Buck Peak är deras granne, deras berg. Hon har sex syskon, fyra bröder och en syster. Barnen har aldrig gått i skolan, de är inte registrerade, finns inte, de har alla fötts i hemmet. Modern har haft hemmaundervisning, alla har lärt sig att läsa men mer än så är det inte. Fadern har ett skrotupplag där barnen måste jobba från tidig ålder. Tara tvingas börja när hon är tio år. Det är ingen skillnad på pojke som flicka. Alla måste jobba lika hårt. Det är tungt och smutsigt. Gör någon illa sig, vilket händer hela tiden i det farliga sorterandet av skrot är det inte sjukhus som gäller, det är djävulens påfund, man plåstras om av modern och fadern tar till handpåläggning med tillhörande bibelcitat, sen är det bra. Det är fattigt, många munnar att mätta, på kvällarna läser fadern ur bibeln i timme efter timme. Han är bipolär och tror att världen kommer att gå under inom en snar framtid. Han hamstrar mat, bensin bygger rum under jorden, alla i familjen har en ryggsäck packad under sängen för att fort ta sig upp till gömslena i berget om regering och militär skulle angripa. Maniskt planerar han för jordens undergång då bara hans familj kommer att överleva. Brodern Shawn är våldsam och grym, när Tara kommer upp i tonåren och hennes kropp långsamt förändras börjar han misshandla henne. Han kallar henne för hora och slampa tar stryptag och trycker ner hennes huvud i toaletten, hon är livrädd för honom och hans lynniga humör. Alla ser men ingen gör något, har hon kanske förtjänat att bli slagen. Det börjar hon till slut att tro, förtvivlat. Hon försöker bryta sig loss från familjen. Taras dröm är att få gå i skola, vilket motarbetas av fadern som anser att skolor är djävulens påfund. Hon ger sig inte utan kämpar i smyg med att läsa allt hon kommer över, hon är mycket intelligent och pluggar allt hon kan för att klara högskoleprovet. Hon får hjälp av en av sina bröder som lyckats slita sig loss från familjen och skapat sig ett annat liv. Hon är 17 år gammal när hon för första gången sätter sin fot i en skola och nu börjar hennes mångåriga kamp för att skaffa sig ett annat liv , ett liv bortom gården, våldet, sveken, rigida religiösa trosuppfattningar och familjemedlemmar som tar avstånd. Samtidigt som kärleken till platsen där hon är född, berget, familjen finns där trots allt våld och alla svek, fortfarande drar henne till sig. Hon slits mellan sitt nya liv i den akademiska världen samtidigt som hon bara vill ge upp och flytta tillbaka, anpassa sig efter den dominerande och grymme fadern som hon både älskar och hatar.

En otrolig läsning, vacker och medryckande, berättelsen om en ung människas strävan efter kunskap, om familj, lojalitet och självförverkligande. Boken har hyllats av Barack Obama och Bill Gates bland annat och översatts till trettio olika språk. Jag är så glad över att jag fått möjlighet att läsa den samtidigt som den gör mig väldigt ledsen över Taras öde. Hennes kamp griper ta i mig och jag förundras över hur mycket kan en människa orka och hur präglas man av det man upplevt i barndomen. Den bästa bok jag läst på evigheter.

5/5 i betyg

Monica Gullman


Maria Borelius, Bliss


Bliss tar vid där Hälsorevolutionen slutade. Forskningen kring inflammation stormar fram över världen och Maria Borelius fortsätter att följa forskare och gurus tätt i hälarna och lägga det spännande pusslet för hur vi når ett ännu bättre jag. Resan tar henne till Wales, Los Angeles, San Francisco och Japan, där kvinnorna lever längst i hela världen. I Bliss delar Maria med sig av de bästa insidertipsen för att få till en antiinflammatorisk livsstil i vardagen och ger läsaren helt nya genvägar och enkla knep som verkligen fungerar. Boken innehåller 30 antiinflammatoriska vardagsrecept, träningsprogram, matplaner, inköpslistor och humoristiska vardagsinsikter. Maria bjuder också på egna misslyckanden och utmaningar hon mött på vägen.

Bland annat åker jag på ett bakslag med akut ryggont efter fel mat, för mycket vin, stress och tuffa möten. Det känns viktigt att dela med mig av mitt eget liv, både de goda och de motiga dagarna. Dialogen med läsarna är fantastisk. Den antiinflammatoriska livsstilen, har verkligen blivit en positiv rörelse.

Hälsorevolutionen vägen till en antiinflammatorisk livsstil utkom i januari 2018 och ligger fortfarande på topplistorna. Boken har hittills sålts i över 50 000 exemplar bara i Sverige och är även utgiven i Danmark och Finland. Nästa år släpps den i USA, Storbritannien, Italien, Norge med flera länder via ett världskontrakt med HarperCollins.

Maria Borelius är prisbelönt vetenskapsjournalist och författare till Sedan du fött (1993), Motboken (2003), Bryt det sista tabut (2013) och bästsäljande Hälsorevolutionen (2018). Hon är kolumnist i DI, grundare till Stiftelsen Ester samt kommunikationsrådgivare till läkemedels- och techföretag. Maria har tidigare varit vetenskapsreporter på Rapport, programledare för vetenskapsprogrammet NOVA, handelsminister och VD på globala mikrofinansorganisationen Hand in Hand International. Hon är fil.kand. i biologi, fysik och matematik och har en master i vetenskapsjournalistik. Hon bor i London med sin man.

Sagt om boken
Av alla tankar om hälsa och sjukdom är Maria Borelius bok Hälsorevolutionen den som jag verkligen känner är på rätt spår. Håller med i typ allt. Fan vad bra, Maria!
/Malin Berghagen, författare och yogainstruktör



Helena von Zweigbergk, Grejen med saker



"Vi lever i en bulimisk kultur. Å ena sidan ett genomkommersiellt samhälle som ser till att vi ständigt känner oss missnöjda och där svaren och tillfredsställelsen är KÖP! Å andra sidan ständiga uppmaningar om att rensa och göra sig av med. Som om befriandet av saker skulle innebära en djupare mänsklig frigörelse."

I Grejen med saker undersöker Helena von Zweigbergk vårt förhållande till saker. Ur ett mycket personligt perspektiv frågar hon sig vad vi vill med våra saker. Varför känns de så viktiga att skaffa? Kan de vara besjälade? Hon vänder ut och in på sitt hem och alla dess prylar, reflekterar över vad de kommunicerar, hur de är laddade med historia men också med känslor som skam och tröst. Utforskandet sker i samarbete med konstnären Cilla Ramnek och fotografen Pia Ulin som får fria händer i Helenas hem. Enskilda saker plockas fram, föremål grupperas om och berättar helt plötsligt något annat.

Det liknar en arkeologisk utgrävning som säger mycket om vår tid, våra sociala behov och samlarimpulser. Det handlar om att omvärdera och hålla sitt seende aktivt. Om behovet av att ibland byta scenografi och hur en leksakstax kan bli ett tecken på faderlig kärlek.

tisdag 26 mars 2019

Johan Ripås, När himlen faller ner


Det hörs allt fler röster om att Johan Ripås bok När himlen faller ner är starkt berörande läsning. Kulturkollo tyckte att ”den på ett fantastiskt fint sätt beskriver vad som händer när någon man älskar får ett svårt sjukdomsbesked”.

Johan Ripås har under senare år gjort sig känd som SVT:s Afrikakorrespondent och varit bosatt i Sydafrika. Han berättar själv:

– Men i den eviga solens land blev vår yngste son alltmer blek och torr om läpparna. En otäck känsla växte inom mig att något allvarligt hade drabbat honom. Tio dagar senare satt hela familjen förtvivlad på Karolinska sjukhusets barncanceravdelning i Stockholm. Vi hade evakuerats till Sverige av SOS International. Allt vi ägde i Sydafrika var sålt och barnen hade fått sluta i sin skola.

För Johan Ripås har det här varit en viktig bok att skriva:

– Ibland har jag kommit på mig själv med att leva mitt liv genom att kika nuet över axeln och spana mot en diffus punkt i framtiden. Jag tror att det är vanligt att människor gör så trots att livet pågår just nu. Att försöka finna mening i stunden må vara ett slitet uttryck, men har vi egentligen något val? Den här boken handlar om att vi människor aldrig är mer än ett samtal eller ett besked bort från att precis allt förändras. Oavsett vilka vi är, var vi befinner oss eller vilka planer vi har för livet.

Johan Ripås har berättat i Skavlan om den tumultartade tiden och omställningen i livet. Se klippet här.

Se även intervjuerna i programmet Sverige! och i Efter tio (klicka på respektive länk).

måndag 18 mars 2019

Aase Berg, Haggan


Thelma och Victor älskar bortom tid och rum. Men när Thelma inser att hon har varit värddjur åt ett utsvultet äktenskap, det vill säga älskarinna, förvandlas hon till Haggan. Hon krossar familjefasaderna och den förljugna idyllen, blottlägger klasskillnadernas gap, kulturbranschens narcissism och manlighetens skrävel om Frihet och Integritet. "Haggan" är en roman för den som har fått nog av underordning i kärlek; en stridsskrift för kvinnlig frihet.

Aase Berg debuterade 1997 med diktsamlingen "Hos rådjur". Den följdes bland annat av en trilogi om moderskap, där den Augustnominerade diktsamlingen "Forsla fett" ingick. Aase Berg är också litteraturkritiker. 2011 tilldelades hon Dagens Nyheters kritikerpris Lagercrantzen och 2012 tilldelades hon Aftonbladets litteraturpris.

Tidigare utgivning:
Hos rådjur 1997
Mörk materia 1999
Forsla fett 2002
Uppland 2005
Loss 2007
Uggla 2009
Liknöjd fauna 2011
Hackers 2015
Glädjehuset 2017 (tillsammans med Niklas Wahllöf)
På annat förlag:Människoätande människor i Märsta 2009

Sagt om boken
Anders Kapp, "Blixt och dunder när Haggan drar ut i kri...", läs hans recension här.
"En rasande attack mot män och tvåsamhet", Sven Anders Johansson i Aftonbladet, lär här.

Christoffer Carlsson, Järtecken


En novembernatt 1994 begås ett mord i utkanten av den halländska byn Marbäck. Den skyldige identifieras snart. Han döms och allt ställs till rätta. Men brottet skapar ringar på vattnet. Genom tiden gör det små och stora avtryck i människors liv. Frågetecken uppstår: Vad var det egentligen som hände däruppe i Marbäcksskogen? Och så är det Isak, pojken med järtecknet i sig, som fruktar att han en dag ska göra något förfärligt.

Christoffer Carlsson debuterade med romanen Fallet Vincent Franke. Hans tredje roman, Den osynlige mannen från Salem, belönades med Svenska Deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman 2013. Han blev då, 27 år gammal, den yngste mottagaren av priset någonsin, sedan det instiftades 1982. Sista delen i Leo Junker-serien, Den tunna blå linjen, nominerades till Svenska Deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman 2017. Serien om Leo Junker är utgiven i 20 länder.

Hans första roman för unga, Oktober är den kallaste månaden, belönades med Spårhunden, Svenska Deckarakademins pris för årets bästa svenska barn- och ungdomsdeckare, 2016.

Christoffer Carlsson är född och uppvuxen i Halmstad. Han har läst kriminologi vid Stockholms universitet och blev våren 2014 filosofie doktor i kriminologi. Han är sedan i januari 2018 verksam som lektor och forskare i kriminologi vid Stockholms universitet och Institutet för framtidsstudier.Hans avhandling, Continuities and Changes in Criminal Careers, behandlar frågan om varför människor slutar att begå brott.

Sagt om boken
Anders Kapp, "en sorglig, vacker och samtidigt intensivt spännande berättels". Läs hans recension här.

måndag 4 mars 2019


Mitt i Stockholm, vid Skeppsholmen, ligger sedan åttio år tillbaka en fullriggare från sent 1800-tal vid kaj, numera inredd som vandrarhem. af Chapman är ett av Stockholms verkliga landmärken. Men namnet har nästan blivit som en barnramsa, något som tömts på innehåll. Vem var egentli­gen af Chapman?

Fred Chapman var en slug karl, född i Göteborg 1721, en av 1700-talets nya män, en klassisk homo novus som drog fördel av tidens krig. Han var tidens store skeppsbyg­gare, en modern vetenskapsman och nytänkare, men med tillräckligt mycket gammal kunskap om att följa havet och vågorna och inte styra alltför mycket, för sådant kan vara farligt.

Eva-Marie Liffners nya roman Vem kan segla försöker få fatt i människan Fred Chapman, innan han blev af och stelnade som marmorbyst. Resultatet är ett slags saga, en tall yarn om en ung och en gammal man, en karl med kappor att vända, höga damer och herrar att tjäna, förmodligen alltid med ett skarp öga på sitt eget avance­mang. Den nya staden Karlskrona, först knappt mer än en hamn, en sjöfästning, växer som en kuliss bakom de nya herrarna till en anspråksfull stad, noga planerad för makt och sjökrig.

Sagt om boken

Anders Kapp skriver i sin recension,
Vem kan segla (förutan vind) och vem drunknar, dränks i syndafloden, försvinner i havsdjupen? Vistexten har faktiskt sina rötter i 1700-talets Östersjöregion och det är exakt där vi befinner oss i Eva-Marie Liffners fantastiska nya bok Vem kan segla. Eller är vi i på havets botten i det antika imperiet Atlantis, eller i den fornnordiska berättelsens dramatik, eller mitt i dagens bestraffande flodvåg av klimatkris och nationalism? Det är bara att läsa boken så kanske du får svar. Du kommer att ha riktigt kul på vägen! Lekfullt på allvar av årets kommande Augustprisvinnare?

Läs hela recensionen här.

fredag 1 mars 2019

Katarina Mannheimer Ahlström, Dit hjärtat längtar


Dit hjärtat längtar är en bok som handlar om självkännedom och om resan tillbaka till oss själva, till den sanna grundpersonligheten som gömmer sig bakom egot. Utgångsläget är att personlig och andlig utveckling sker genom att vi lär känna våra känslor, vårt ego och dess strategier. Boken riktar sig till den som gör, eller vill göra, ett psykologiskt och andligt arbete med sig själv. Den kan ses lite som en resehandbok där Katarina själv har besökt alla platser.”Dit hjärtat längtar” är en bok jag längtat efter. Ett andligt och psykologiskt smörgåsbord, där varje anrättning smakar hemlagat. Recepten kombinerar Katarinas stora kompetens inom psykologi med hennes egna livslånga andliga läroresa. Naket, klokt och ödmjukt låter hon ögonblick ur sitt eget liv belysa och åskådliggöra många av dom centrala begreppen i boken. Det blir närgånget, levande och upplyftande.

Katarina Mannheimer är filosofie doktor i socialt arbete och har arbetat som universitetslektor vid Stockholms universitet. Hon är även utbildad inom ett antal terapeutiska metoder och tekniker. I dag arbetar Katarina främst som psykodynamisk samtalsterapeut och som hypnosterapeut i Stockholm.

Hon arbetar även som kursledare, föreläsare och meditationslärare. Parallellt med sin nästan 25 år långa akademiska resa har Katarina gjort en minst lika omfattande andlig och psykologisk sådan. Hon brinner för att dela med sig av vad dessa olika världar kan bidra med för vår läkning, självkännedom och förmåga att älska både oss själva och varandra.

Sagt om boken
Är du intresserad av att förlösas från det som gör ditt liv svårt ibland, så är ”Dit hjärtat längtar” en sann vän att hålla i handen under resan. Både i stiltje och i storm.

Björn Natthiko Lindeblad,
Civilekonom, meditationslärare, föreläsare samt fd Thailändsk skogsmunk.