onsdag 3 juni 2020

Caroline Eriksson, Kom i min famn

Caroline Eriksson, foto Martin Stenmark
Psykologiskt drama med familjerelationer i centrum

Hur skulle du reagera om du en dag kontaktades av en främling som avslöjar något som får hela din värld att vändas upp och ner? Det är vad som händer Thomas, en gift man med en fyraårig dotter, en man som prioriterar familjen och sätter en ära i att vara en god människa. Samtalsterapeuten Simone Boman får ett uppdrag på företaget där Thomas arbetar och vinner snart hans förtroende. Allteftersom de kommer varandra närmare får hon svårt att hålla den professionella distansen, samtidigt som hon brottas med sina egna demoner. Snart finner hon sig indragen i något mycket större och mörkare än hon någonsin kunnat förutse.

Caroline Eriksson har en magisterexamen i socialpsykologi och jobbade i drygt tio år innan hon bestämde sig för att följa sin barndomsdröm och bli författare. Hennes första roman Djävulen hjälpte mig nominerades till Stora Ljudbokspriset 2014 och De försvunna, som utkom 2015, blev en omedelbar internationell succé och såldes till 27 länder. Caroline är född 1976 och bor i Stockholmsområdet med sin man och två barn. Kom i min famn är hennes femte roman och den första delen i en ny serie om samtalsterapeuten Simone Boman i genren Family Noir.

Sagt om boken
Anders Kapp har läst boken:
"Caroline Eriksson var bara två år gammal när Nationalteatern kom ut med Barn av vår tid, en mycket stark text och en av deras mest spelade låtar. En textrad är just ”Är du rädd för ditt eget barn”. Jag vet inte om det är ett medvetet citat, men formuleringen finns med i hennes senaste bok Kom i min famn och orden har en stark betydelse även här."
Läs hela hans recension här.

Kristina Söderström, Café Västernorrland


Café Västernorrland tar dig med till ett storslaget, vackert län med berg, skogar, sjöar och hav och ger dig en guidad tur till de allra bästa, mysigaste och mest speciella caféerna. Kanske blir ditt nya favoritcafé vackra Orangeriet, med en balkong som överblickar Stora Torget i Sundsvall? Kanske faller du pladask för det fantastiska tårtcafét Det Goda Bruket i Matfors med sin coola industristil, eller så blir din självklara favorit den ombonade, mysiga salladsbaren Lunch Lådan i Timrå. Oavsett ger dig Café Västernorrland en unik inblick i kulisserna på både kända och mer okända caféer, och det bästa av allt: varje café delar frikostigt med sig av ett originalrecept ur sitt sortiment, så att du kan uppleva smakerna igen, närhelst du vill!

torsdag 28 maj 2020

Carina Färm, Min mamma, mormor och jag lagar Hållbar Husman



Vill du laga vegetarisk eller vegansk husmanskost men inte vet hur du ska komma igång? Eller vill du laga dina gamla favoriter och samtidigt kunna bjuda dina nära och kära som inte äter kött, fisk eller annat som du är van att göra? Då är det här boken för dig. Boken innehåller översättningar av flera generationers klassiska husmans­recept lagade på ett hållbart sätt. Alla recept är vegetariska, de flesta även veganska. Allt från vintervärmande soppor och mustiga grytor till sommarsöta pajer och mormors kakor. Till detta får du fakta som bland annat förklarar köttets miljöpåverkan och antibiotikaanvändning vid köttproduktion, samt lite tips på hur du kan bidra till en hållbar utveckling. En bra start är att minska köttmängden i matlagningen och använda mer växtbaserade råvaror. Med den här boken kommer du igång. Lycka till!

Carina Färm har sina rötter i Medelpad och är teknisk doktor inom miljöteknik och har studerat och ­arbetat med miljörelaterade frågor i 35 år. Hon har varit lärare och forskare i den akademiska världen i många år. De senaste 15 åren har hon jobbat som chef och ledare med ansvar för vatten- och avfallsfrågor och är idag VD i en kommunal organisation. Förutom att brinna för miljö och hållbarhet, gillar hon matlagning och har gjort en bok som knyter ihop dessa intressen. Bokens recept är klassisk husmanskost från Carinas familj över fyra generationer, översatta till vegetariska och veganska rätter.

Linda-Maria Grönkvist, Fadertabberaset


Han kallar sig M-Man. På den första bilden står han på knä och kysser en medalj som skymmer nästan hela ansiktet. Nina klickar upp nästa. De bruna ögonen tittar rakt på henne. Hon stirrar tillbaka. Lockigt hår, den lilla men förhållandevis fylliga munnen och den svaga buktningen på näsan. Allt stämmer, även om han är äldre. Hon torkar svettdroppen på överläppen och vänder bort blicken. Det känns som att han vet att hon tittar på honom. I hennes fantasier råkar de kliva på samma buss, eller får borden bredvid varandra på någon restaurang. En dejtingsajt är inte samma sak. Det finns ingen naturlig öppning. Hon försöker få fatt i fladdret under huden.

Nina vet att hennes pappa Martin inte vill ha någon kontakt. Men en dag hittar Nina sin pappa på dejtingsajten ”Unicorn”. Hon ser sin chans att få reda på mer om fadern hon aldrig fick lära känna. Ovetande om vem hon är går Martin på dejt med sin dotter.

Fadertabberaset är en berättelse om identitet och längtan efter att lära känna föräldern man aldrig hade.

I sin debutroman skriver Linda-Maria Grönkvist om desperation och smärta, med ett levande språk och humoristisk dialog. Fadertabberaset är en berättelse som balanserar på gränsen till det otillåtna.

Läs en intervju med Linda-Maria Grönkvist här.

Sagt om boken
"Pappor – vad ska vi ha dem till? Otto Gabrielssons uppgörelse med sin far Jörn Donner saknar allmänintresse – men Linda-Maria Grönkvist gör litteratur av sin frånvarande pappa", skriver Margit Richert i Expressen, läs hennes recension här.

Jenny Ohlsjö och Maria Burman, Signe och spöket


Mystiska saker händer i Signes rum på nätterna. Är det bara skuggor Signe ser eller är det ett spöke? Ingen tror henne utom barnvakten Hanna. Kanske kan de hjälpas åt att fånga spöket om de lyckas gillra en fälla. Tycker spöken om torkade bananer?


Jenny Ohlsjö är illustratör & designer
Så här berättar hon om sig själv:
Hej! Kul att du har hittat hit! Jag är en frilansande illustratör och designer, född och uppvuxen i Luleå, men bor i Njurunda utanför Sundsvall sedan 1999 med min man och två döttrar. Jag jobbar till vardags deltid som kommunikatör och har 18 års yrkeserfarenhet inom kommunikation, marknadsföring och grafisk design. Jag har alltid älskat att rita och måla och har gått många konstkurser inom måleri och illustration. Mina illustrationer gör jag för hand med tusch eller akvarell och färdigställer dem digitalt. De är ofta färgglada och väldigt detaljrika! Mars 2020 debuterade jag som barnboksillustratör med Signe och spöket av Maria Burman. Hör gärna av dig till mig för alla former av illustrationsuppdrag! Följ gärna mitt arbete som illustratör och se mer av mina illustrationer på Facebook och Instagram.


Sagt om boken
" ... Boken är inbjudande och alldeles lagom läskig. När Signes mamma och pappa åker bort en kväll kommer barnvakten Hanna som mot Signes förmodan visar sig vara en okej barnvakt. Inte en sån där som bara "är dum och kollar mobilen hela tiden" utan som tar Signes rädsla på allvar när hon berättar om spöket. Med gemensamma ansträngningar, torkade bananer och en förtrollad filt fångas gengångaren in. (...) I bjärt kontrast till läskigheten ter sig Signes värld mycket inbjudande i form av ljusa, luftiga akvareller i bleka, pastelliga färger av Jenny Ohlsjö. Här finns en stor detaljrikedom och läsaren upptäcker ständigt nya saker i bilden att vila blicken på. Både text och bild är lekfull och varm. Författaren Maria Burmans dialoger och personer är trovärdigt porträtterade. Signe och spöket är en engagerande bok med en fin mix av både spänning och bekant vardag."

Lektör Maria Nestorzon

Lina Areklew, Ur askan


Fredrik Fröding överlever en av Europas värsta färjekatastofer. Ned i djupet med Estonia följer båda hans föräldrar. Hans bror Niklas spolas av en av flottarna i väntan på räddning. Kroppen hittas aldrig och Fredrik vägrar ge upp hoppet om att han överlevt.

Tjugofem år senare ser Fredrik sin bror utanför ett hotell i Stockholm tillsammans med ägaren Adam Ceder. Fredrik följer efter Ceder till ön Ulvön för att ställa honom mot väggen om broderns existens, men innan han hinner göra det hittas Ceder brutalt mördad. Utredningen hamnar hos en person ur Fredriks förflutna, Örnsköldsvikspolisen Sofia Hjortén. När Fredrik blir misstänkt för mordet är hon den enda som tror på hans oskuld. Lina Areklew föddes i Stockholm 1979 och växte upp vid Höga Kusten. I dag delar hon sitt boende mellan en villa nordväst om Stockholm och ett torp utanför Örnsköldsvik. Efter en karriär som projektledare inom telekombranschen, har hon vidareutbildat sig inom litteraturhistoria och frilansar som redaktör.

Lina Areklew föddes i Stockholm 1979 och växte upp vid Höga Kusten. I dag delar hon sitt boende mellan en villa nordväst om Stockholm och ett torp utanför Örnsköldsvik. Efter en karriär som projektledare inom telekombranschen, har hon vidareutbildat sig inom litteraturhistoria och frilansar som redaktör. Hennes debutroman Ur askan utspelar sig i Stockholm och på Ulvön utanför Örnsköldsvik. Det är en drabbande kriminalroman om ensamhet och sorg som tar avstamp i den tragiska förlisningen av M/S Estonia 1994.

Sagt om boken
Anders Kapp har läst Lina Areklews bok:

"Det är ingen tvekan om vad våren 2020 kommer att minnas för, men utöver pandemin är det också en riktigt stark period för debutanter inom svensk spänningslitteratur. Har just haft förmånen att få läsa ett förhandsex av Ur askan av Lina Areklew som definitivt finns med bland höjdarna."

Läs hela hans recension här.

Sara Olsson, Dead and alive


Jess har bokat en dejt med sin man Jörn i en bar men han väljer att inte dyka upp. Kvällen tar en annan vändning och hon hör av sig till John, en bekant online, som lovar att leverera en ask med okänt innehåll till henne. Jess blir kvar i baren och väntar medan verkligheter och fantasier vindlar förbi. Som mötet mellan den blinde flygkaptenen Seth och den blyga exhibitionisten Mina. Förbi Jess rör sig också en bror som vill hämnas sin syster. Grannar i hyreshuset där Jess bor har ärenden i baren, direkt eller indirekt. Maria tänker lämna sin våldsamme man Leif. Den polyamorösa bröllopstårtbagerskan Grinda möter Anna, vars man Melker verkar vara på ett äventyr utanför äktenskapets gränser. Grinda i sin tur processar det märkliga i att hon ännu inte lyckats hitta fler att älska än sin ytterst lustbejakande sambo Lina. DEAD & ALIVE är en roman med glimtar av många människors öden som vävs samman i en berättelse med starkt erotiska underströmmar.


Sara Olsson är författare, sexrådgivare, Ordlust i sociala medier samt vinterbadare. Spänningsromanen Dolt under jord, som hon skrivit med Martin Falkman, släpptes 2019. Hon har fyra titlar bakom sig inom biografigenren med Ekerlids förlag (2013, 2013, 2015 och 2017). Medverkade i antologin Svensk haiku (Trombone förlag, 2009). Bor i Nordingrå och i Sundsvall.

onsdag 27 maj 2020

Albert Camus, Pesten


Det börjar med råttorna. Snart därefter insjuknar de första människorna. Den algeriska staden Oran hemsöks av pesten och blir en stad i belägringstillstånd. Invånarna svarar på paniken och skräcken som sprider sig på olika sätt: vissa ger upp, andra söker syndabockar. Några få, som doktor Bernard Rieux, tar upp kampen mot den dödliga sjukdomen. Camus roman från 1947 om rädsla, mod och motstånd hör till världslitteraturens klassiker.

Albert Camus, född 7 november 1913 i Mondovi, Algeriet, död 4 januari 1960 i Sens, Yonne, Frankrike, i en trafikolycka, var en fransk författare, filosof och 1957 års nobelpristagare i litteratur. Hans författarskap har varit viktigt för framväxten av bland annat le nouveau roman ("den nya romanen") även om företrädare för den tagit avstånd från honom. Återspeglingar av Camus skildringar av ångest och vilsenhet kan märkas i litteraturen ända fram till det sena nittonhundratalets litteratur. Bland dem som i dag skriver i hans anda kan nämnas belgaren Peter Terrin.

Camus kom från en arbetarmiljö. Hans far avled under unga år och hans tidiga år bestod av en nära relation med sin mor. Trots en fattig uppväxt fick Camus chansen att studera, vilket senare ledde till mer omfattande studier i filosofi. Åren 1937–39 var Camus medlem i kommunistpartiet. 1938 började han arbeta som tidningsman. Under andra världskriget var Camus verksam vid den olagliga Paristidningen Combat, för vilken han var redaktör 1945–47.

Albert Camus första stora bidrag till världslitteraturen bestod av den koncentrerade berättelsen Främlingen 1942. Romanen är kanske hans mest lyckade existentiella verk. Sartre bidrog starkt till Camus genombrott som författare genom att peka ut romanen som en representant för existentialismen. Camus visar på det absurda, slumpmässiga, och till synes meningslösa i människans tillvaro; hans nihilism bär drag av Nietzsches filosofi. Albert Camus dog i sviterna av en bilolycka i en Facel Vega.
Klassiker bör ha den egenskapen att de berättar något som fortsätter att vara viktigt för oss under lång tid. Det gäller i väldig hög grad för Pesten av Albert Camus som gavs ut 1947 och redan året därpå kom i svensk översättning. Nu har Jan Stolpe, en av landets främsta översättare, sett till att vi kan läsa Pesten med ett nytt och fantastiskt språk. Det var riktigt välgörande att få återvända till denna text, i ny skepnad, som ger oss så många insikter om vad det innebär att vara människa, inte minst i prövande tider som just nu under pandemin. Det är en djupt engagerande berättelse som på vägen ger oss förståelse kring rädslans natur, vad den kan göra med människor och samhällen, men också kring rädslans motkrafter, mod och kärlek.

Läs Anders Kapps recension här.

Susanne Fellbrink, Än klappar hjärtat




Det är sommartider i vackra Sundsvall, och snart ska studenternas rop ljuda. Artisten Cilla Fallander har fått ett nytt uppdrag efter vinterns dramatik. Hon ska agera projektledare för nyöppningen av en galleria i stan, och planerna är storslagna. Men redan första kvällen går saker och ting fruktansvärt fel och under den fyra dagar långa invigningen fortsätter problemen att hopa sig. Cilla får till slut en stark känsla av att det är någon som sätter käppar i hjulen för henne, vilket får katastrofala följder. Men varför?

Samtidigt smider en man i en annan del av landet mörka planer. Han har länge sökt efter kvinnan och barnet som en gång flydde från honom, och nu har han äntligen fått ett tips. Och spåren leder honom till Sundsvall.

Än klappar hjärtat är den andra delen i deckarserien om sångerskan Cilla Fallander, som blandar pirrande spänning med dråpliga inblickar i underhållningsbranschen. Den första delen, Än sjunger hon inga sånger, släpptes i januari 2020.

Sagt om boken:
Monica Gullman har läst boken, här är hennes recension.

Boken börjar väldigt dramatiskt!
HON vet att hon måste fly från sitt monster till man innan hon blir ihjälslagen.
HON smular ner sömnmedel i hans groggar och till slut har han somnat i soffan och hon kan äntligen smyga iväg med sin lille son i famnen.

Cilla Fallander har fått uppdraget att vara projektledare när den nya gallerian ska invigas i augusti med ett fyradagarsevent. Vännen Bianca har rest till Paris för att jobba som aupair några sommarmånader. Första natten gråter hon sig till sömns men bestämmer sig för att bita ihop, hon ska fixa det här trots sin hemlängtan.

Nu börjar Cillas arbete med att planera invigningen. Hon märker att hon är motarbetad redan från början, ganska snabbt börjar det dyka upp anonyma och hotfulla mejl.

Bianca har anmält sig till en danskurs i Paris, hon älskar att dansa. Vill satsa på att bli koreograf.
När dansen är slut travar hon glad och lycklig hemåt i den fina Pariskvällen. Efter ett tag märker hon att en ung man i skinnjacka går efter henne, lite väl nära det känns lite obehagligt. Sen är det plötsligt två personer till som följer efter henne, en man och kvinna. Hon omringad. Nu blir hon riktigt rädd. Hon lyckas få tag i en taxi. När hon dagen efter berättar för sin aupairmamma får hon veta att hon måste vara försiktig.

Ett flertal osäkra ungdomar som kommit till Paris har blivit kidnappade av ligor och sålda som prostituerade.

Boken är spännande, massor med humor, ytterst kärleksfull. boken växlar mellan Cillas kamp för att fixa evenemanget trots hotfulla mejl och sura butiksägare i gallerian. Biancas tid i Paris, staden hon börja trivas mer och mer i, hon får vänner och börjat älska de tre barnen + en hund hon har ansvar för. Och Monstret, mannen som närmar sig Sundsvall för att hämnas på sin familj som lyckades fly från honom. Och dessutom fick skyddad identitet och boende.

Så skickligt får författaren ihop dessa kapitel, boken blir till en bladvändare. Man vill ju som läsare veta hur ska det här gå.

Cilla Fallander är en underbar karaktär, hon jobbar och sliter både hemma och med uppdraget hon tagit på sig. Jag fnissar när hon stressat trycker i sig ett halvt kexpaket, och när hon tjurskalligt grävt upp de fina blommor hennes svärmor planterat som hon då tyckte var ogräs. Att hon har osympatiska så kallade vänner som utnyttjar henne och beter sig illa. När hon till slut ryter ifrån säger jag högt mitt i läsningen, Äntligen!

Igenkänningsfaktorn är stor i boken för alla Sundsvallsbor. En riktigt underhållande bok att sommarläsa.

När jag kommit till sista raderna förstår jag att det kommer en bok tre så småningom. Den kommer jag självklart att läsa.

/Monica Gullman

måndag 25 maj 2020

Pippi fyller 75 år!


Grattis Pippi!

”Nu ska vi fira”, skrek Pippi, när hon kom på fötter igen. ”Nu ska vi fira, så det brakar i hela Villa Villekulla.”

I år är det 75 år sedan den första boken om Pippi Långstrump gavs ut i Sverige. Under dessa år har böckerna om henne getts ut i alla världsdelar och översatts till 77 språk. År 2020 kommer Pippi att firas runt om i världen med ny bokutgivning, musikvideo, konserter, teaterföreställningar, leksaker, kläder, utställningar och en massa kalas!

Vill du fira Pippi?

Planerar ni ett evenemang för att uppmärksamma Pippi Långstrumps 75-årsjubileum, t ex på biblioteket eller i skolan? Här är lite information och tips om vad man kan hitta på.

fredag 22 maj 2020

Camilla Hamid, Godare glass utan glassmaskin


Gudomligt god glass på några få ingredienser och utan maskin. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte. Camilla Hamids glass blandar du snabbt ihop och låter sedan frysen sköta resten. Det kan inte vara lättare att få till en härligt krämig glass med mycket smak!

Camilla är känd för att på ett fantasifullt sätt kombinera och förädla recept – vad sägs om till exempel hallongrottsglass, kanelbulleglass eller citronmaräng-pinnglass? Eller glassrulltårta, smoothie-pinnglass, glasspaj eller mjukglass? Många av bokens 62 recept kan göras veganska eller glutenfria. Här finns dessutom flera recept på nicecream (lite hälsosammare glass), som sötpotatisglass och kokosglass. Och ätbara churros-skålar att servera i – bara ett av många spännande tillbehör i boken. Testa och njut, gärna året runt!

tisdag 12 maj 2020

Bengt Ohlsson, Midsommarnattsdrömmar

Bengt Ohlsson, foto Sara Mac Key
Året är 1988. Ett kompisgäng i 25-årsåldern åker till Roslagen för att fira midsommar. Under kvällen berättar Jenny och Olof att de väntar barn. Nyheten fyller vännerna med en hisnande känsla. Är det redan dags att bli vuxna? Men de har alla förutsättningar att skapa den lyckligaste generationen någonsin.

De vet det inte än, men det gemensamma midsommarfirandet kommer att bli en tradition som de försöker hålla fast vid.

I Bengt Ohlssons roman får vi följa en handfull unga människor upp i vuxenlivet och medelåldern, genom förälskelser, otroheter och skilsmässor.

Vännerna försöker handskas med alla svårigheter livet har i beredskap för dem, och sen inser de att det obegripliga har hänt också dem: att de börjar bli gamla, och att mycket redan är för sent.

Bengt Ohlsson, född 1963, är uppvuxen och bosatt i Stockholm. Han debuterade 1984 med romanen Dö som en man, sa jag, en berättelse om Ragnar och AF, 17 år gamla, och deras upplevelser under ett långt och händelserikt sommarlov. När de börjar plugget igen till hösten är det mycket som har förändrats.

Efter debuten kom en rad romaner, bland annat: Rida på en gris, Jazz är farligt och Solo. Den där lilla stunden av närhet är ett försök att leva sig in i en våldtäktsmans psyke.

År 2000 fick Bengt Ohlsson ett andra genombrott med den stora romanen Se till mig som liten är – en bred och träffsäker uppväxtskildring i stockholmsmiljö och ett nästan plågsamt övertygande skilsmässodrama. Med Gregorius fick han 2004 års skönlitterära Augustpris. 2011 nominerades han återigen till Augustpriset för romanen Rekviem för John Cummings. Hans senaste romaner är De dubbelt så bra (2018) och Min perfekta man (Bonnier Bookery, 2019)

Bengt Ohlsson skriver också dramatik och är sedan 1988 välkänd krönikör i DN:s fredagsbilaga På stan.

måndag 11 maj 2020

Ann Cleeves, Albatross

Ann Cleeves, foto David Hirst
Poliskommissarie Matthew Venn står utanför kyrkan i det lilla samhället Barnstaple i norra Devon och betraktar sin fars begravning på avstånd. Samma dag som Matthew vände ryggen åt den strikta frikyrkliga församling han växt upp i, förlorade han också kontakten med sin familj.

Nu är han tillbaka i sina barndomstrakter, inte bara för att sörja sin far, utan för att ta sig an sitt första stora fall i polisregionen Two rivers. En man har hittats mördad på stranden nära Matthews nya hem: han har blivit knivhuggen, och han har en albatross tatuerad i nacken. Matthew lägger all sin kraft på att hitta gärningsmannen, och det blir en jakt som tar honom och hans team tillbaka till människorna från förr, och de livsfarliga hemligheter de döljer.

Ann Cleeves, född 1954, är bosatt i Northumberland i nordöstra England. Hon har arbetat som övervakare, på kvinnojourer och inom sjöräddningen. När hennes man, som är ornitolog, var tillsynsman på en i övrigt obebodd ö, började hon skriva. Cleeves deckare har omarbetats till flera teveserier och de finns översatta till en lång rad språk.

Sagt om boken
Monica Gullman har läst Ann Cleeves bok, Albatross

När poliskommissarie Matthew Venn vände ryggen till den strikta frikyrkliga församling han växt upp i förlorade han kontakten med sin familj. När han sedan gifte sig med en man, Jonathan, var han helt ute i kylan. Nu är han i alla fall tillbaka i sina barndomstrakter. Han har fått sitt första stora fall att utreda. En man hittas knivmördad till döds på stranden utanför byn. En uteliggare tror man.

När Matthew och hans kollegor börjar nysta i varför mannen befann sig i området visar det sig vara mycket mer invecklat än de kunnat ana. Den döde har tydligen varit inneboende tillfälligt hos Caroline i hennes hus där även Gaby också bor. Han har dessutom arbetat som volontär på det Dagcenter, Woodyard, för människor med inlärningsnedsättning, där också Caroline och Gaby arbetar.

Jag har läst allt Ann Cleve skrivit genom åren. Hennes naturbeskrivningar är så målande, jag ser platserna framför mig i texten. De röda trådar hon lägger ut som kriminalarna hittar och samlar ihop. Skickligt lotsar hon mig genom boken, det kommer att dröja ända till sista sidorna innan upplösningen kommer. De nya karaktärerna gillar jag. Kriminalkommissarie Matthew Venn, strikt, prydlig, pratar med låg röst, alla lyssnar respektfullt. Kriminalinspektör Jen, ensamstående mamma till två tonåringar. Rödhårig och eldig. Gillar att hänga på puben, glädje och skratt tillför hon på polisstationen och är otroligt lojal mot sin chef, Matthew. Polisinspektör, Ross, den självsäkre och arrogante stadspojken, men innerst inne en svag och osäker människa.

Jag kan rekommendera Ann Cleves böcker, hennes pusseldeckare passar utmärkt att läsa en regnig dag med en kopp te att sippa på i handen.

torsdag 7 maj 2020

Per Wästberg, Förlupna ord

Per Wästberg, foto Caroline Andersson
Texterna – hämtade ur författarens svarta anteckningsböcker – kan beskrivas som en sorts udda fragment och hågkomster. Utanför realismens ramar går dessa stiliserade mikroporträtt och livssammandrag. Här ryms rikligt med hugskott och infall, liksom mångfaldiga skarpsynta iakttagelser. Det är originellt och underhållande, ofta lättsamt, ibland med viss sälta; karakteristiker kring mänskliga beteenden, relationer och kärlek. Här finns en humor liknande den i "Det gula pensionatet" (2016) och formuleringsprecision motsvarande den i "Mellanblad" (2015).

Per Wästberg föddes i Stockholm 1933. Bachelor of Arts i Harvard och fil lic i Uppsala 1962. 1953 blev han kulturskribent i Dagens Nyheter och senare chefredaktör 1976-82. Ordförande i internationella PEN 1979-86. Grundare av svenska Amnesty 1963. Vice ordförande i Stockholms skönhetsråd sedan 1984. Ledamot i Svenska Akademien 1997 på stol nr 12.

Per Wästberg debuterade som 15-åring med novellsamlingen Pojke med såpbubblor (1949) och hade då skrivit i sex år, bland annat i Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Genombrottet kom med Halva kungariket (1955), en romantiskt ironisk pikaresk om två unga älskande på upptäcktsfärd i Stockholm med omgivning. Några år senare kom Arvtagaren (1958) som skildrar en oskyldig ung svensk i efterkrigstidens skövlade Tyskland.

Mötet med förtryck och rasism dokumenteras i Förbjudet område (1960) och På svarta listan (1960). Dagbok, porträtt och politisk analys blandas för att åskådliggöra chocken då en neutral svensk möter apartheids vardag. Böckerna blev omdebatterade långt utanför Norden och fick betydelse för det svenska engagemanget för södra Afrika. Afrika blev en vändpunkt. Per Wästberg framträdde som opinionsbildare, utredare, insamlare av pengar och hemlig kurir. När han 1968, efter två diktsamlingar och böcker om afrikansk politik och litteratur, återvände till romanen, var det med en trilogi om kärlek i 60-talets Stockholm. Vattenslottet (1968), Luftburen (1969) och Jordmånen (1972) kom att läsas och diskuteras som generationsdokument kring olika typer av samlevnad.

En kvartett romaner handlar om diplomaten Johan Fredrik Victorin, Afrikaresenären Wilhelm Knutson och stadsarkitekten Ellen Mörk. Miljön är Stockholm eller Kamerun. Eldens skugga (1986), Bergets källa (1987), Ljusets hjärta (1991) och Vindens låga (1993) utforskar den sinnliga erfarenhetens nyanser, kärlekens stadier av hängivelse, klarsyn, beständig upptäckt. Romanerna bör läsas som symboliska prosapoem. Hos gestalterna finns en kluvenhet mellan äventyr och borgerlighet, ovisshet och lagbundenhet, diplomatins klokskap och passionens besatthet.

1996 kom Ung mans dagbok, vilket är Per Wästbergs autentiska dagbok från 12-16 års ålder och som senare följdes upp 1997 med fortsättningen Ung författares dagbok från 17-20 års ålder. 2006 utkom han med första delen av sina memoarer, De hemliga rummen, vilket året därpå efterföljdes av Vägarna till Afrika (2007). Den tredje delen heter Hemma i världen (2010) och den fjärde Ute i livet (2012). Erik och Margot. En kärlekshistoria (2014) handlar om hur hans far och hans moster varit ett älskande par under hela hans barndom och uppväxt.

Den biografiska romanen Anders Sparrmans resa (2008) handlar om Linné-lärjungen Anders Sparrmans liv och forskning. Inom ramen för stads- och landskapsmonografin, däribland Östermalm (1962) och Sommaröarna (1973), har Per Wästberg fogat samman reportage, självbiografi och historia.

Därtill har han odlat kortprosan, fragmentet, aforismen: Obestämda artiklar (1982), En avlägsen likhet (1983), Frusna tillgångar (1990). Pär Wästbergs Stockholm kom 2015 och var en samling av hans mest klassiska Stockholmsskildringar. 2013 utkom biografin Gustaf Adolf Lysholm. Diktare, drömmare, servitör och 2015 en bok med hågkomster och tankar om liv och litteratur kallad Mellanblad. Det gula pensionatet (2016) var hans första roman på åtta år, en gäckande svart humoresk, tillika samhällssatir.

Per Wästberg har skrivit i en mängd genrer. Trots vitt skilda motiv löper gemensamma trådar; kärleken – människan – friheten; eller i politiska termer: människans rättigheter. Hans gestalter söker urskilja de livsavgörande impulserna, tillvarons glödpunkter. Per Wästbergs poesi har utgetts i separata volymer på engelska, tyska, spanska, ryska, slovakiska. Hans Luftburen-trilogi finns på sex språk. The Journey of Anders Sparrman utkom på engelska 2010.

Sagt om boken
Anders Kapp har läst Förlupna ord, "Visst är det coolt; han debuterade 1949 och idag kommer hans nya Förlupna ord ut i bokhandeln. Pär Wästberg är ett fenomen inom litteratur och samhällsdebatt och i sju decennier har han skrivit oceaner av riktigt bra text inom olika genrer. Den här gången har han återvänt till kortprosan, undertiteln är Ur de svarta anteckningsböckerna och det är precis vad det är; anteckningar, små livsberättelser, ibland bara en mening, ibland lite längre. Har inte räknat men skulle gissa på runt 800 berättelser på bokens 200 sidor. Många är fantastiska praliner som passar bäst att avnjutas då och då, vräk inte i dig hela påsen på en gång."

Läs hela recensionen här.




måndag 4 maj 2020

Pocketogram till någon du inte kan besöka


Gör någon glad! Skicka en gåva till någon du inte kan besöka i dessa underliga tider!

För 150 kr levererar vi en present-inslagen pocketbok och ett kort med din personliga hälsning till mottagaren. Paketet levereras med bud inom tätorten eller som brev till resten av landet. I priset ingår pocketbok, kort och leverans.

Välj om du vill ge en deckare, roman, feelgood-roman, faktapocket, biografi, historisk pocket eller ungdoms-pocket (från 12 år). Du kan givetvis även ge en specifik titel. Beställ Pocketogram genom att mejla info@vangavan.se eller ring 060150475. Du kan betala med Swish.

torsdag 30 april 2020

Delia Owens, Där kräftorna sjunger


En internationell succé – nu på svenska. En oförglömlig berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris. Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv. ”Där kräftorna sjunger” var den mest säljande boken i USA 2019 och har blivit en internationell succé som älskas av läsare över hela världen.

Monica Gullman har läst boken
Boken utspelar sig i våtmarken utanför en liten by vid North Carolinas kust. I ett skjul i skogen bor familjen Clark, fem syskon, Kya är yngst. Fem år gammal ser hon sin mamma lämna familjen, hon går ut genom dörren i sina fuskkrokodilskor med en väska i handen. Kya sitter på trappen och ser henne gå, hon sitter kvar hela dagen till kväll, mamma kommer inte tillbaka, inte nästa dag heller eller nästa

Pappan dricker hembränt och är oerhört våldsam, han slår sin familj när han är full, inte Kya än, men de andra. En efter en lämnar de äldre syskonen hemmet. Till slut är det bara Kya och pappan kvar, Alla överger henne, hon är bara sex år när den sista av syskonen försvunnit. Han slänger åt henne några mynt, säger, nu får du sköta hushållet, laga mat och städa. När hon är sju försvinner han också, nu är hon helt ensam och mitt hjärta blöder för den lilla ungen. Byborna kallar henne för träskflickan. Hon får en vän i Jumpin, han säljer bensin och lite av varje vid sin båtbrygga. Kya säljer musslor och rökt fisk till honom, allt för att få ihop pengar till majsmjölet så hon kan koka sin gröt. Hon får också en vän i pojken Tate, han lär henne läsa, skolan gick hon i en dag, sedan rymde hon. Hennes vänner är fiskmåsarna som hon matar när hon har några smulor över. Kya kämpar för att överleva och man får följa henne under uppväxten i våtområdet. Vartannat kapitel handlar om nutid, några pojkar hittar en död man nedanför ett torn i våtmarken. En man som tillhör en av de fina familjerna i området, har han ramlat eller har någon knuffat honom, och i så fall varför.

En gripande bok, stundvis är berättelsen hjärtskärande, naturbeskrivningarna, språket är vackert och håller mig fången. Karaktärerna, Kya, Tate, Jumpin och hans fru, Kyas bror Jodie. Där kräftorna sjunger är på samma gång en skrämmande skildring av gruppmentalitet i ett litet samhälle och en storslagen hyllning till naturen och till att våga gå sin egen väg.,

Den är nominerad till årets bästa bok 2020.

Monica Gullman








 

måndag 27 april 2020

Arne Dahl, Friheten

Arne Dahl, foto Fredrik Hjerling
Friheten är Arne Dahl när han är som bäst – tempofylld, gastkramande och full av överraskningar.

Sam Berger är en bra bit från lyckan. Molly Blom är spårlöst försvunnen, sannolikt bärande på deras barn. Sam försörjer sig som understimulerad utredare av försäkringsbrott, och drömmen om ett gemensamt liv med Molly som privat brottsbekämpare tycks mer avlägsen än någonsin.

Så får han ett lukrativt uppdrag av det gåtfulla slaget. En kvinna, Nadja, har kidnappats och hennes terapeut söker Sams hjälp – polisen måste absolut hållas utanför.

Jakten leder Sam till en försvunnen skatt, ett byte som lockat många kriminella genom åren. Och Nadja är kanske inte den enda som befinner sig i fara. Hur kommer det sig att denna dödliga skatt också leder till Molly Blom?

Arne Dahl är en pseudonym för Jan Arnald, född 1963 och bosatt i Stockholm och Berlin. Som Arne Dahl debuterade han 1998 med Ont blod den första boken i serien om A-gruppen. Totalt blev det elva böcker innan han avslutade den serien 2008. Efter den kom Opcop-serien med fyra böcker. 2016 kom Utmarker som var den första boken om Molly Blom och Sam Berger. Friheten är den fjärde boken i denna serie.

Han har miljoner läsare i 30-talet länder och har fått otaliga priser. I Sverige har han en stor läsekrets och har av kritikerna höjts till skyarna, många har beskrivit honom som den bästa kriminalförfattaren i Sverige idag.

Sagt om boken
"En ny bok av Arne Dahl är en högtidsstund och frågan är om inte Friheten är hans bästa text hittills. Jag gräver i burken med superlativer men hittar inget som räcker till, det är bara att konstatera att det är väldigt svårt att finna någon alls som kan överträffa honom." Läs Anders Kapps recension här.

fredag 24 april 2020

Karin Smirnoff, Sen for jag hem


Janakippo lämnar Smalånger för att delta i en utställning i Stockholm. Där kommer hennes förflutna åter en gång i kapp henne, samtidigt som nya möjligheter öppnar sig. Kanske innebär det en chans till ett värdigt liv. Med kärleken och konsten som kraft. Om det inte vore för john bror diana och de andra som kallar från norr.

Med sina två första böcker om janakippo, Jag for ner till bror och Vi for upp med mor, etablerade sig Karin Smirnoff som en berättare av rang hyllad för sin särpräglade stil och djupt uppskattad för sin känsla för det mänskliga. Sen for jag hem är den dramatiska tredje romanen om janakippo som fullbordar trilogin.

Karin Smirnoff är bosatt i Piteå och jobbade som journalist innan hon tröttnade och köpte en träfabrik. Efter några år längtade hon tillbaka till skrivandet och sökte till Lunds universitets författarskola med det som skulle komma att bli hennes debut: Jag for ner till bror. Den fick ett jublande mottagande och nominerades till Augustpriset 2018 i den skönlitterära klassen. Bok två, Vi for upp med mor, utkom våren 2019.


Monica Gullman har läst boken

Sen for jag hem är del tre i trilogin om janakippo och hennes liv i byn Smalånger.

Bror är död, repet brast när hon försökte hala in honom när de ramlat ut för stupet. Det hon mindes var hans skrik när kroppen studsade mot bergnavlarna. Han litade på att hon skulle vara stark nog att hålla repet, men armen drogs ur led och hon tappade taget. Sorgen är enorm, hon tänker, ska jag skjuta mig, hänga mig eller dränka mig. Döden känns närmare än livet. Begravning måste bestämmas, men det får bli efter helgerna. Prästen är utbränd och kan inte nu. Pastorsilas meddelar att bror ska begravas i Kukkojärvi, det har församlingen bestämt. Aldrig säger Jana, bror ska ligga här i Smalånger. Det kommer att bli bråk säger alla i Janas närhet, Pastorsilas säger man inte emot, alla utom Jana då.

Boken handlar till stor del om Janas konstnärsskap och hennes små lerfigurer som hon så skickligt formar. Hon tackar motvilligt ja till en utställning av figurerna i Stockholm. Förundrat säljer hon nästan rent på sina små känsliga figurer. Hon träffar Nikki, en ung textilkonstnär på utställningen. Känslor uppstår dem emellan. Bror finns där hela tiden, i hennes huvud, han kommenterar allt hon gör. Ibland säger hon åt honom att hålla käften, lägg dig inte i. Nikki har en far som är stenhuggare, han bor ensligt på en ö i Bohuslän. Jana får för sig att hon vill besöka honom, se hur han skapar sin konst med hjälp av mejsel och hammare. Hon tillbringar några dagar på ön, hon vill lära sig hantverket, att skapa konst ur granit. Antingen har man det i sig eller inte, säger konstnären.

Boken backar också tillbaka till en tid i Janas liv när hon går på konstskola i Stockholm. Hon bodde i en sunkig källarlägenhet, jobbade extra på en bar för att få pengarna att räcka. Hamnar i en destruktiv relation som hon förstår att hon måste avsluta. För att rädda sig själv och sitt liv.

Nästan halvt ihjälslagen tar hon sig ut, hamnar på sjukhus, där blir hon kvar två månader för att läka. Hämnden hon så småningom tar ger henne upprättelse och hjälper henne att gå vidare.

janakippo är en karaktär man som läsare lärt sig att älska. Samtidigt som hon är stark är hon också en trasig person med mycket med sig i bagaget. Hennes empati är stor för barn, djur och de gamla hon besöker i sitt jobb inom hemtjänsten i Smalånger.

Ännu en janakippo-bok med det mycket speciella kippospråket som kännetecknar Karin Smirnoffs böcker.

När hon intervjuades i Go´kväll kunde hon tänka sig att kanske skriva en fjärde bok om janakippo. Jag har läst alla tre böcker nu och skulle gärna läsa en del fyra om hon bestämmer sig för det. janakippo har blivit en älskade karaktär och henne läser jag hur många böcker som helst om.

Boken får betyg 4 av 5

Monica Gullman