fredag 14 februari 2020

Monica Gullman har studerat årets REA-katalog

Först måste jag skriva att det är länge sedan en REA katalog varit så fullmatat och bra som 2020 års katalog är. 61 sidor att frossa i läsning för alla stora som små.

Här kommer mina tips:

Skönlitteratur
Susanna Alakoski, Bomullsängeln
Ida Andersson, I Oxögat
Jenny Colgan, Sommar på den lilla ön i havet
Tessa Hadley, Syskonen
Vigdis Hjort, Arv och miljö
Bengt Ohlsson, De dubbelt så bra
Karin Smirnoff, Jag for ner till bror och Vi for upp med mor
Frida Skybäck, Bokhandeln på Riverside Drive
Nina Wähä, Testamente
10 titlar ur Strindbergs sagolika skatter + ett flertal andra klassiker

Deckare
Michel Bussi, Svarta näckrosor
Lee Child, Midnattslinjen
Karen Cleveland, Hon som inte vet
Anders de la Motte, Vintereld
Pascal Engman, Eldslandet och Råttkungen
Mattias Edvardsson, En helt vanlig familj
Arnaldur Indridason, Farlig flyktväh
Kallentoft/ Anna Carolina, Falco
Peter Robinson, Oförsiktig kärlek och Ur askan i elden

Historia
Magnus Västerbro, Svälten

Memoarer
Jens Liljestrand, Mannen i skogen
Michele Obama, Min historia

Dessutom ett enormt utbud av barnböcker, från pekböcker och 3-5, 6-9, 9-12, 12-15 år och ett flertal fantasyböcker för er som gillar den genren.

Massor med fina faktaböcker för barn i alla åldrar. Och för er som inte hunnit läsa Ålevangeliet så finns den med på rean till bra pris.

REA-katalogen finns att ladda ner här som pdf


Med vänlig hälsning
Monica Gullman


Filmfest Sundsvall, 11-15 mars

11-15 mars 2020 äger tredje upplagan av Filmfest Sundsvall rum. Fem dagar fyllda med ny film från hela världen, musik, seminarier, mingel och fest. Se exklusiva förhandsvisningar av kommande långfilmer, nya lång- och kortfilmer från Norden, internationella dokumentärer, kortfilmer från hela världen inklusive Norrland samt lyssna på fördjupande seminarier och regisamtal.

Bokrelaterade filmer som visas är Harpiks, baserad på Ane Riels Kåda som vann Glasnyckeln för Nordens bästa spänningsroman 2016, samt utsågs till årets bästa översatta kriminalroman av Svenska Deckarakademin 2017; Spring Uje spring, vars manusförfattare och huvudrollsinnehavare Uje Brandelius har skrivit boken Hemma hos Harald Henriksson för åldrarna 3-6 år; samt besök av Prick och Fläck under familjelördagen den 14 mars. Hela programmet släpps på onsdag, den 19 februari, och hittas på https://filmfestsundsvall.se/

Med festivalpass kan du ta del av hela programmet, men det går även att köpa biljetter till enskilda visningar.

Som medlem i Akademibokhandelns Vänner får du köpa festivalpass till rabatterat pris (100 SEK istället för 220 SEK). Använd koden filmfesthjältar när du ska betala. Boka här: https://entresundsvall.se/paketarrangemang/film-fest-sundsvall-2020/

Bokens Afton den 24 februari lottar vi ut festivalpass och biljetter till några av festivalens filmer.

måndag 10 februari 2020

Monica Gullman läser Daniel Decik och David Ärleman

Daniel Dencik, Jag väntar i snön.
Vad händer när en frånskild pappa blir fråntagen sina barn? Detta drabbar Alexander, han bor i Köpenhamn, har delad vårdnad om sina sex-åriga tvillingar. Mamman bor i Stockholm, han hämtar barnen enligt den överenskommelse de har.

Då kommer beskedet. Mamman har fört bort barnen till okänd ort. Det kommer en polisanmälan som säger att han misshandlat sina barn. Mamman söker ensam vårdnad. Alexander fattar ingenting, han har aldrig slagit sina barn. Vad händer? Så följer 10 månader av kaos, han kämpar med näbbar och klor mot advokater, (mammans), terapeuter, polisanmälningar, det sociala nätverket som träder in, han får kallelser till förhör, tycker det är underligt att han själv aldrig får komma till tals, försvara sig. Mamman vägrar svara på hans mejl och telefonsamtal. Man hittar inga skador eller blåmärken på barnen, han blir frikänd för det brottet Då kommer nästa dråpslag han blir anmäld för sexuella övergrepp. Nu brister det för Alexander, han funderar på att ta sitt liv, han orkar inte mer.

En oerhört gripande bok om en förälders kamp för att få rättvisa och upprättelse för det han anklagats för. Boken bygger på en verklig händelse.

Läs den och fundera på hur vårt samhälle fungerar, när det inte finns någon hjälp att få för den enskilda människan.

Så ytterst välskriven, den får 4/5 i betyg



David Ärleman, Lite död runt ögonen

En roman om en man, Arto, som är missbrukare, Hans sambo Sofia hittas död av en överdos, med en spruta i armvecket. Arto blir ensam ansvarig pappa till Bodil sex år. Han slutar knarka men livet blir en kamp.

Att lämna Bodil på förskolan, hämta på fritids, laga mat, natta dottern, betala hyra och räkningar. Han har ett jobb på en skolbespisning i köket, men en elev vill att han ska börja langa droger på skolan, alla vet ju att han är en fd pundare. Detta nekar han till att göra, då får han sparken, eleven har skickat ett anonymt brev till rektorn. Drogförsäljning får inte förekomma i skolan. Nu hopar sig problemen, att inte trilla dit i drogträsket. Få pengarna att räcka, han har ju inga referenser men får några timmars jobb att städa på en restaurang men pengarna räcker inte. Han backar tillbaka till den undre världen in i kriminalitet, att stjäla lyxbilar på nätterna, lämna dem vidare till en skum verkstad som säljer vidare något ombyggda. Han är i ständigt behov av barnvakt, nattetid, han kan ju inte lämna Bodil ensam även om hon sover. De få vänner han har blir lite undrande, vill veta varför han behöver barnvakt nattetid. Så snärjer han in sig i en massa lögner och bortförklaringar.

Som läsare förstår jag ju att han inte kommer att orka. Skolpersonalen klagar, socialen blir inblandad. Ska han mista sin älskade dotter, den enda som får honom att vilja leva. Som jag lider med Arto. Slutet av boken blir oerhört dramatiskt, rekommenderas verkligen om man orkar läsa en bok som så starkt berör.

4/5 i betyg

Monica Gullman


Tommy Nilsson, Om : det tar tid att bli människa



Om man som Tommy föds in i strul, så är det lätt att upprepa trassliga mönster. Och spär man på trassel med alkohol och narkotika så blir man även gränslös. "Jag har levt ett himla liv, helt enkelt.
Det tog många långa år av strul, innan jag blev en man som tog mig själv, min karriär, mina förhållanden och andra människors liv på fullt, helhjärtat allvar." Visst stämmer det att i sprickor kommer ljuset in. Perfektion är inget att stå efter, att några skavanker ofta ger intressantare och mer mänskliga människor. Men är man för brusten, så måste man hela vissa bitar. För att må bra, och för att vara bra för andra.

Tommy Nilsson, född 11 mars 1960, är artisten som efter många år inom svensk hårdrock slog igenom som soloartist 1987 med Allt som jag känner och vann 1989 Melodifestivalen med En dag. 1994 års Öppna din dörr blev Årets låt på Svensktoppen. 2016 deltog Tommy i Så mycket bättre i TV4.

Boken utkommer 4 mars.

Karin Smirnoff, Sen for jag hem

Karin Smirnoff läser ur sin första bok i Janakipposerien vid hennes besök hos oss i oktober 2019
Nu kommer Karin Smirnoff med tredje och sista delen i Janakipposerien, Sen for jag hem, som släpps samma dag som hon är gäst på en Litterär AW hos oss.

Janakippo lämnar Smalånger för att delta i en utställning i Stockholm. Där kommer hennes förflutna Jag for ner till bror och Vi for upp med mor, etablerade sig Karin Smirnoff som en berättare av rang hyllad för sin särpräglade stil och djupt uppskattad för sin känsla för det mänskliga. Sen for jag hem är den dramatiska tredje romanen om janakippo som fullbordar trilogin.
åter en gång i kapp henne, samtidigt som nya möjligheter öppnar sig. Kanske innebär det en chans till ett värdigt liv. Med kärleken och konsten som kraft. Om det inte vore för johns bror diana och de andra som kallar från norr. Med sina två första böcker om janakippo,

Bokens Afton
Karin Smirnoff är gäst på en Litterär AW, fredag 24 april. Biljetter släpps 31 mars.

torsdag 6 februari 2020

Karin Wahlberg, De drabbade

Karin Wahlberg, foto Magnus Liam Karlsson
Sjukvårdsstrategen Carolina Broms hittas död i en enslig sommarstuga utanför Dalby i den skånska bokskogen. Ett kallblodigt överfall. Hon har dessutom Fentanyl i kroppen. Vilka kände till att hon var där och vem av dessa har anledning att leta upp henne i stugan och varför? Kommissarie Claes Claesson och Veronika Lundberg har flyttat till Lund – nytt bo, ny tillvaro. Claes försöker göra staden på slätten till sin medan han leder sin första mordutredning på nya arbetsplatsen och Veronika möter sina utmaningar på kirurgkliniken i Malmö. Samtidigt oroar de sig över att dottern Klara har svårt att finna sig tillrätta i sin nya klass. Vi möter även strävsam sjukhuspersonal och cancersjuka patienter och anhöriga, som pendlar mellan hopp och förtvivlan.

 
Karin Wahlberg
Våren 2001 debuterade jag som författare med kriminalromanen Sista jouren. Jag skulle fylla 51 år i slutet av året. En mogen debutant. Men lycklig.

Då förstod jag givetvis inte att jag hade fått ett nytt yrke – jag är ju både utbildad lärare och läkare. Ännu mindre begrep jag vad det skulle föra med sig. Fantasins förmåga att tänja på gränser är kraftfull. Jag mådde helt enkelt bra av att hitta på. Kunde snarare inte låta bli. Och fick samtidigt en ventil från mitt andra yrkesliv som läkare.

Men att få ihop böcker kräver sittfläsk. Det behövdes även under läkarutbildningen. Betongbaken var med andra ord redan upparbetad. Under första bokens tillkomst arbetade jag heltid som läkare på Universitetssjukhuset i Lund. Jag är gynekolog och förlossningsläkare. Idén till deckarintrigen poppade upp i min hjärna en morgon på kliniken. Jag gick raskt hem och hade ihjäl en läkare och skapade i samma stund det så småningom äkta paret Veronika Lundborg och Claes Claesson. Hon läkare, han kriminalkommissarie. Jag har även skrivit en historisk roman och ett par barnböcker.

Skrivandet kommer från min pappa journalisten, skulle jag tro. Min uppväxt i Kalmar kantades av böcker och skrivmaskinsknatter. Det flöt på när jag väl satte igång att skriva. Då när barnen var utflugna och jag redan hade gjort så mycket annat. När jag var säkrad i försörjningen, något som varit viktigt för mig. Jag som fick min tillvaro helt upp-och-ner när jag var nio år och min mamma dog.

Numera arbetar jag deltid som läkare. Jag har tagit det som en utmaning att försöka beskriva sjukvården inifrån så att de som arbetar inom vården ska kunna känna igen sig, och de som står utanför få en inblick. Denna komplexa verksamhet inom vars väggar allt kan ske. Smärta, oro och död, men även glädje och lättnad präglar innehållet i alla mina böcker. Och det alldeles vanliga trasslet som allt arbetsliv innehåller.

Med Än finns det hopp (2013) lägger jag ett historiskt perspektiv på vården och gestaltat livet på ett lasarett under femtiotalet. Blickar bakåt mot tiden då jag var barn.

Läs mer om Karin Wahlberg och hennes böcker på: www.karinwahlberg.se.

Livet går vidare (2015) är uppföljaren till Än finns det hopp och fortsätter att följa människorna på lasarettet i femtiotalets Ekstad. 2016 kom Cancerland – tur och retur där Karin Wahlberg berättar om när hon fick diagnosen cancer i ändtarmen.

Bokens Afton
Karin Wahlberg är gäst på Bokens Afton, tisdag 24 mars, kl 18.30. Biljetter finns i kassan från 2 mars.

torsdag 16 januari 2020

Vängåvans Litterära Sällskap



Vängåvans Litterära Sällskap är äntligen på väg att  sjösättas. Tanken är enkel - vi samlas fem gånger under våren med start i februari i bokhandeln för att under trevliga former samtala om en intressant och aktuell bok under ledning av en samtalsledare, som är olika från gång till gång.

Det är inget måste att ha läst boken till det aktuella tillfället och det är inte heller något tvång att prata eller delta i samtalen. Det går bra att bara lyssna och ta in. Vi bjuder under tiden på ett glas vin och lite tilltugg.

Olika åsikter är bra! Det finns inget rätt eller fel, bara olika läsningar. Alla tolkar texten på sitt sätt och allas åsikter är lika mycket värda. Det är bara bra om ni tycker olika – då blir diskussionen mer varierad. Var öppen för andras tankar kring boken och visa nyfikenhet. Kanske upptäcker du själv något nytt?

Vi väljer inbundna böcker utgivna 2019, fast inte riktigt de som varit med på toppsäljlistan. Priset är 1000 kronor och då ingår vårens alla fem inbundna böcker. Är ni två i samma familj, make/maka/sambo, som vill vara med erbjuder vi ett familjemedlemsskap, som kostar 350 kr, då ingår allt utom böcker.

Samtalsledarna är författare, recensenter eller ha någon annan anknytning till bokbranschen.

Nu finns alla ingående böcker att hämta, om du inte redan har gjort det.

Medlemsteckning gör du i kassan, så får du ditt medlemskort och de böcker som ingår.

Har du frågor så mejla eller ring mig, mejl lennart.bergstrom(a)vangavan.se eller tfn 0706734760. (Byt ut (a) mot @).

Datum för träffar och böcker som ingår är följande,

Eva-Marie Liffner, Vem kan segla
17 februari, kl 18. Samtalsledare Anders Larsson

Anna-Karin Palm, Jag vill sätta världen i rörelse, en biografi över Selma Lagerlöf
16 mars, kl 18. Samtalsledare Anders Larsson och Lennart Bergström. Författaren Anna-Karin Palm deltar i kvällen.

Gunnar Bolin, Hovjuvelerarens barn: en berättelse om en släkt i skuggan av tre diktaturer.
8 april, kl 18.30: Samtalsledare Ellen Skarp

Susanna Alakoski, Bomullsängeln
27 april, kl 18. Eveline Santner

Hanna Landahl, Ljuskällan
18 maj, kl 18.00. Samtalsledare: Lotten Glans
Författaren Hanna Landahl kommer även att delta under kvällen.

Samtalsledarna

Anders Larsson
Han är litteraturvetare och en storläsare av alla genrer. Han driver en bokblogg, Kapprakt, och har även varit festivalgeneral för Svenska Deckarfestivalen som går i november varje år.

Ellen Skarp
Ellen är för de flesta i Sundsvall ganska okänd. Numera pensionär men arbetade i många år som bokhandlare i Helsingborg. Hon har ett förflutet hos oss på Arne Jonzons tid eftersom familjen Skarp växte upp i Sundsvall när hennes pappa var överste och regementschef för LV5. Hon är syster med Ann-Marie Skarp som är VD för Piratförlaget och gift med Jan Guillou.

Jag läser en bok dels för berättelsens skull och dels för mitt intresse av utveckling.
Jag gilla att samtala kring det jag läst i ord & bild och tycker det är helt fantastiskt att få göra det med andra intresserade i en större gemenskap. 
En läsecirkel inspirerar mig och tillgodoser min lust att få nya infallsvinklar på det jag läser. 


Läs mer: https://www.evelines-lasecirkel.com/om-oss/
Jag läser en bok dels för berättelsens skull och dels för mitt intresse av utveckling.
Jag gilla att samtala kring det jag läst i ord & bild och tycker det är helt fantastiskt att få göra det med andra intresserade i en större gemenskap. 
En läsecirkel inspirerar mig och tillgodoser min lust att få nya infallsvinklar på det jag läser.  


Läs mer: https://www.evelines-lasecirkel.com/om-oss/
Eveline Santner
Eveline leder själv bokcirklar och säger så här om sig själv : ”Jag läser en bok dels för berättelsens skull och dels för mitt intresse av utveckling. Jag gilla att samtala kring det jag läst i ord & bild och tycker det är helt fantastiskt att få göra det med andra intresserade i en större gemenskap. En läsecirkel inspirerar mig och tillgodoser min lust att få nya infallsvinklar på det jag läser." Läs hennes blogg här

Lotten Glans
Lotten är även hon en storläsare och driver en egen bokblogg, Lottens Bokblogg. Hon arbetar på Mittuniversitetet sedan många år tillbaka.

Lennart Bergström
Är sedan 1983 bokhandlare och ägare av Vängåvans Bokhandel. Bokhandeln har dock sina anor från 1840, vilket innebär att vi fyller 180 år innevarande år. Vill du veta bokhandelns och min egen historia så kan du läsa den här. 

Monica Gullman summerar året 2019

Monica Gullman läser många böcker varje år och recenserar en hel del i Min Bokhylla.
Varje år svarar hon på nedanstående frågor, som avser böcker utgivna 2019.

Vilken var den bästa bok du läste?
Herravälde, Elin Olofsson

En bok du längtat efter och trodde du skulle älska men inte gjorde? 
Vem dödade Bambi, Monika Fagerholm

Mest överraskande på ett positivt sätt?
Ålevangeliet, Patrik Svensson

Vilken bok rekommenderade du till flest människor?
Herravälde, Elin Olofsson

Bästa bokserie du upptäckte?
De sju systrarna, Lucinda Riley, (fem böcker har kommit)

Ny favoritförfattare som du upptäckte?
Nina Wähä, Testamente

Den bästa boken som var en ny genre för dig?
Anders Hansens böcker, Hjärnstark/ Skärmhjärnan (psykologi)

Mest spännande bladvändare?
Jamåhonleva, Anders Roslund

Bästa skräckisen?
Nils-Petter Löf, De andra

Den sorgligaste boken?
Oktoberbarn, Linda Boström/Knausgård

Den roligaste boken?
Folk med ångest, Fredrik Backman

Den mest hypade boken?
Folk med ångest, Fredrik Backman

Bästa ungdomsbok?
Athenaböckerna, Elin Ek

En bok som överträffade dina högt ställda förväntningar?
Bomullsängeln, Susanna Alakoski

Mest minnesvärda karaktärer?
Harry Hole, Piet Hoffman, Zack Herry

Vackrast skrivna bok som du läst?
Till toner från pianoön, Fredrik Westin

En bok som gjorde starkt intryck på dig?
Allt jag fått lära mig, Tara Westover

En bok du inte kunde fatta att du väntade så länge med?
I Oxögat, Ida Andersen

Kortaste boken/ Längsta boken du läst?
Osebol, Marit Kapla, längsta Berättelse om ett liv, Peter Handke, kortaste

Favoritbok du läste av en författare du läst andra böcker av?
Ett kallt fall, Peter May

Bästa bok du läst endast för att du fick tips av någon annan?
En sång för Hedda, Annika Estassy

Favoritrecension du skrev?
Herravälde, Elin Olofsson, har recenserat alla hennes böcker

En bok du inte läste 2019 som du kommer prioritera 2020?
Bergens stjärnor, Jojo Moyes

En bok du ser framemot?
Karin Smirnoff, Sen for jag hem


onsdag 15 januari 2020

Kristina Appelqvist, En giftig skandal


Härmed tillkännages att ett mord kommer att äga rum på Västgöta universitet fredagen den 1 juni klockan 20.00.

Både rektor Emma Lundgren och litteraturforskaren Helena Waller sätter frukostkaffet i halsen när annonsen dyker upp i lokaltidningen samma morgon som deckarfestivalen om Agatha Christie ska invigas vid Västgöta universitet.

Är det ett skämt eller kanske en annorlunda hyllning till den stora författaren? Då en av gästerna faller död ner under kvällens middag blir de varse att det är blodigt allvar.

När fler dödsfall inträffar är det uppenbart att gärningsmannen medvetet kopierar mord ur Agatha Christies böcker.

EN GIFTIG SKANDAL är en spännande och fängslande deckare där Helena Waller och Emma Lundgren hamnar mitt i ett morddrama. Kristina Appelqvist skriver pusseldeckare helt i Agatha Christies anda.  I år skulle Agatha Christie ha fyllt 130 år. Boken är en underbar hyllning till henne.

Läs även Piratförlagets intervju med Kristina Appelqvist om hur hennes eget förhållande till Agatha Christie är och vad hon har betytt för henne. Läs hela intervjun här.

Sagt om boken
"Det är ingen tvekan om att jag vill läsa mer av Kristina Appelqvist och gärna mer om Västgöta universitet. Så jag hoppas det kommer fler delar. Betyg: 4+", Lottens Bokblogg, läs recensionen här.

"Matig, mustig och intelligent mordgåta", Anna Liv Lidström i Dagens Bok, läs hela recensionen här.

Kristina Appelqvist är frilansskribent, kommunikationskonsult och författare. Med sina deckare har hon vunnit många trogna läsare och beskrivits som en samtida Maria Lang och en svensk Agatha Christie.

Bibliografi:
En giftig skandal, 2019
Den fjärde pakten, 2018
Smultron, bröllop och döden, 2016
Flickan framför muren
, 2015
Minns mig som en ängel, 2014

På annat förlag:
De blå damerna, 2012
Liv i överflöd, 2011
Den som törstar, 2010
Den svarta löparen, 2009
Kristina Appelqvist om sin deckarmiljö:

Den akademiska världen är en fantastisk deckarmiljö! Utifrån kan ett universitet upplevas som slutet och hierarkiskt, väl innanför murarna möts man av en kreativ och dynamisk atmosfär men också av maktlystna, intelligenta och viljestarka människor som ofta är i konflikt med varandra.

Det är också en konservativ miljö. Universiteten förändras inte särskilt mycket över tid och är sig lika oavsett om de ligger i Lund, Stockholm eller Oxford. Universitetsvärlden är därför tacksam att skriva om eftersom många kan känna igen sig.

Jag har jobbat i drygt 14 år inom den akademiska världen och under åren som kommunikationschef på Högskolan i Skövde fick jag idén till min första deckare. Snart förstod jag att uppslagen är oändliga.

Mitt fiktiva lärosäte har jag placerat i Skövde där skildringarna från akademien kombineras med småstadslivet i Skaraborg, en mix som ger mina böcker en speciell feelgoodkänsla – mitt i det vackra Västergötland bland de begåvade forskarna visar sig plötsligt ondskan i form av brutala mord.

En av mina inspirationskällor är Caroline Graham som skrivit böckerna om kommissarie Barnaby som sedan blev den populära tv-serien Morden i Midsomer.

En annan författare som jag känner starkt släktskap med är Dorothy Sayers. Hon är liksom jag prästdotter och skriver till viss del om den akademiska världen. Jag läste henne i unga år och fastnade främst för ”Kamratfesten”, en deckare som utspelar sig i universitetsmiljö i det anrika Oxford. Det är märkligt lätt att känna igen sig trots att det är snart 80 år sedan boken kom ut!

I min första deckarserie valde jag en kvinnlig universitetsrektor som huvudperson. Nu får vi istället följa forskaren Helena Waller. Den akademiska världen är komplex, därför känns det spännande att genom hennes ögon få utforska den ur ett nytt perspektiv.

/Kristina Appelqvist



torsdag 9 januari 2020

Elly Griffiths, Främlingen


Elly Griffiths är mest känd för sin serie kriminalromaner där rättsarkeologen Ruth Galloway är huvudperson.

Nu är hon tillbaka med en ny bok som är helt fristående och en helt annan typ av historia. Historien är skickligt växelvis berättad av de tre kvinnliga huvudpersonerna. Clare är en engelsklärare på en högstadieskola, Georgina som är hennes dotter och Harbinder som är polis.

Insprängt i nutidshistorien med ett antal mord, ligger den fiktiva R.M. Hollands spökhistoria Främlingen. De mord och mordförsök som sker är inspirerade från den historien och det skänker extra ryslighet med en spökhistoria som knyter ihop det hela. Mycket skickligt berättat.

Miljöerna är klassiskt engelska. En gammal herrgård som delvis byggts om till skola, men andra delar intakt bevarade från tidigare ägare. Vita frun skapar extra ryslighet i de halloweentider som historien utspelas under. Clares hus ligger avskilt och är granne med en övergiven och förfallen fabrik. Som upplagt för skräck och spökerier. Elly Griffiths måste ha haft kul när hon skrivit den här boken och tillåtit sig att frossat i detaljer och klassiska element från skräckromantiken.

Som det ska vara i en bra kriminalroman måste författaren lägga ut ledtrådar så att man kan med de grå hjärncellerna lista ut vem som kan vara mördaren. Så har Griffiths gjort i sin bok och jag tycker att spåret leder åt än det ena och än åt det andra hållet. I princip är alla misstänkta som i en Agatha Christie roman. Upplösningen, som är oväntad om än inte helt förvånande, är rysligt spännande.

Det här är en nytändning för Elly Griffiths, som här har lyckats skapa en smart, läskig, mörk och spännande berättelse som inte helt ligger inom den klassiska kriminalgenren. Hon har en skicklig språkbehandling, som översättaren lyckats att ta till vara i den svenska översättningen.

Lennart Bergström
Bokhandlar'n

ELLY GRIFFITHS (f. 1963) är en pseudonym för den brittiska kriminalförfattaren Domenica de Rosa, som belönats med bland annat Mary Higgins Clark Award och CWA Dagger in the Library Award. Hon debuterade med romanen Flickan under jorden, (2009), som blev startskottet på serien om rättsarkeologen Ruth Galloway som sålts i över 3 miljoner exemplar.

Elly Griffths var gäst på den Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall, november 2018.

tisdag 7 januari 2020

Hanna Landahl, Ljuskällan



Men, alltså, inget wifi? sa han och stirrade på henne. Vad fan ska vi säga till barnen om denna totala katastrof? Men Staffan, sa Anna och tryckte hans slappa hand. Det är väl ändå ingen katastrof? Alltså allvarligt talat? Jo, sa han. Jag tror faktiskt att det är precis vad det är. En stor jävla naturkatastrof.

Staffan och Anna gör så gott de kan. I sin relation, på jobbet och som människor som just nu råkar leva på den allt varmare planeten Jorden. I alla fall så tycker Staffan det, men hans fru börjar tvivla. Skulle inte en annan livsstil kunna vara bra inte bara för klimatet, utan också för dem själva? När Anna av en slump besöker ekobyn Ljuskällan känner hon sig efter månader av nedstämdhet mer tillfreds än på länge. Och Staffan vill såklart också leva mer hållbart. Fast kanske mest av allt se Anna le lite oftare. Så ekobyn kanske ändå kan vara precis vad deras familj behöver? Väl installerade i det röda torpet känner sig Anna som hemma direkt medan Staffan gör sitt bästa för att hantera biodlaruppdraget och invånarnas självgodhet. Kan ekoby-modellen verkligen vara lösningen på världens alla problem? Och han får allt svårare att tåla Adrian, byns händige grundare som Anna verkar tillbringa allt mer tid med. Kommer deras äktenskap att stå pall för den nya tillvaron? Och kan man verkligen leva utan wifi?

Ljuskällan, den fristående uppföljaren till Under två timmar, är ett träffsäkert samtidsdrama med hjärta och smärta som handlar om hur svårt det är att göra rätt, och hur de kompromisser vi gör som par ibland hotar att splittra istället för att förena.

Hanna Landahl debuterade 2016 med Välkommen till Himmelsta, för vilken hon nominerades till Studieförbundet Vuxenskolans författarpris. 2018 utkom romanen Under två timmar. Hanna Landahl är bosatt i Falköping med sin familj.

måndag 6 januari 2020

Anna-Karin Palm, Jag vill sätta världen i rörelse : en biografi över Selma Lagerlöf


Selma Lagerlöf. Folkkär och världsberömd, framgångsrik och hyllad. Men bakom den etablerade bilden av Nobelpristagaren och sagotanten på Mårbacka fanns en sökande, tänkande, älskande människa med stort frihetsbegär och djärva visioner.

Anna-Karin Palm skriver med författarens blick på Selma Lagerlöf och ser hennes idévärld och inre liv som grundval för hennes skapande. Hon berättar om vänskaper och kvinnokamp, tidens frågor och sammanhang. Författarlivets strider och tvivel träder fram, men också det starka självförtroendet och målmedvetenheten hos en kvinna som banade nya vägar, både i livet och i litteraturen.

Boken ger en levande och mångsidig bild av en författare som än idag förmår sätta världen i rörelse.

Sagt om boken
"Hon vill göra upp med bilden av Selma". Helena Gustavsson i SvD, läs hennes recension här.

"Äntligen slipper Selma slåss mot fördomarna", Kristina Sandberg i SvD, här.

Anna-Karin Palm

Anna-Karin Palm är född 1961 och uppvuxen i Stockholm. Efter tolv år i waldorfskola läste hon litteraturvetenskap, filosofi och engelska till en fil kand vid Stockholms universitet. Hon påbörjade också en forskarutbildning i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, som dock avbröts vid romandebuten. Hon har arbetat som bl a Konsumkassörska, brevbärare, inläsare av talböcker, garderobiär på Konserhuset, försäljare på Systembolaget. Efter debuten har hon, vid sidan om författarskapet, arbetat som frilansande förlagsredaktör, lektör och kulturskribent. Hon har varit redaktör för Natur & Kulturs utgivning av C.G. Jungs verk på 90-talet, och för Ax:son Johnsonstiftelsens Engelsbergsböcker under 2000-talet, bland mycket annat.

Anna-Karin Palm skrev under hela uppväxten, och debuterade med en novell i Prismas debutantantologi Novella, 1985. Under några år i slutet av 80-talet och början av 90-talet var hon medlem av redaktionen för den litterära tidskriften Åttiotal/90TAL. Romandebuten skedde år 1991 med Faunen, som fick stort genomslag både hos kritik och publik. Den följdes av novellsamlingen Utanför bilden 1992. Med romanen Målarens döttrar (1997) fick hon sitt genombrott. Boken hade stor framgång både i Sverige och utomlands, och har översatts till många språk. År 1999 gav hon ut två böcker, den humoristiska kortprosaboken Lekplats och barnboken Vildvinter (Natur & Kultur, illustrerad av Anna Bengtsson), och 2001 novellsamlingen In i öknen. Romanen Herrgården utkom 2005, och 2007 kom Om vänskap (Bokförlaget Lejd), essädialoger skrivna tillsammans med Kate Larson.Romanen Snöängel (2011) är en flerskiktad berättelse om staden Stockholm, som utgår från händelser under vintern 1985-86 men förgrenar sig i tid och rum till en roman om minne och längtan, språk och exil. 2014 kom novellsamlingen Jaktlycka, tio variationer över den kvinnliga kroppens liv och erfarenheter. Jag vill sätta världen i rörelse (augusti 2019) är en biografi över Selma Lagerlöf, som tecknar ett rikt porträtt av en sökande, tänkande, älskande människa med starkt frihetsbegär och djärva visioner; en författare som än idag sätter läsarens värld i rörelse.

Resor och längre vistelser utomlands har betytt mycket för författarskapet, Grekland och Mellanöstern kan särskilt nämnas. Anna-Karin Palm har varit bosatt i London och i en liten fiskeby i Normandie, men bor sedan 2005 tillsammans med sin familj i Stockholm och norra Hälsingland.

Sagt om Anna-Karin Palm
"Anna-Karin Palm är en ovanlig svensk författare. Hon berättar, vågar berätta."
/Ingrid Bosseldal, Helsingborgs Dagblad

”Anna-Karin Palms språk innefattar klokhet, intellektuell klarhet och en fascinerande arketypisk nivå. Hon borrar rätt ner i de mest angelägna existentialistiska frågorna, och hon gör det med ett vemod och ett mod som är beundransvärt. Man kan inte värja sig. Det är bara att tacka och ta emot.”
/Malin Leman, Smålandsposten

"Palm berättar med suverän säkerhet och stilistisk briljans och är fenomenal på att odla atmosfär…"
/Ann Lingebrandt, Helsingborgs Dagblad

”Snöängel är en storslagen roman. Anna-Karin Palm ger en både gåtfull och väl genomlyst bild av tiden”
/Magnus Eriksson, SVD.

”Anna-Karin Palm fångar de avgörande detaljerna och de betydelsefulla ögonblicken. Skarpt, smart och sinnligt.”
/Camilla Carnmo, Borås Tidning

fredag 3 januari 2020

Maria Hamrefors summerar året som gått



Maria Hamrefors. Foto: Sara Mac Key
Maria Hamrefors, ordförande för Bokhandlareföreningen

Vilken är årets branschhändelse?
– En sak som var viktigt och betydelsefullt var att vi fick tillbaka Nobelpriset i litteratur.

Vad gjorde dig gladast under året?
– Att det finns en stor vitalitet och självförtroende om jag tittar från bokhandelns perspektiv. De bokhandlarföretag som jag möter jobbar med stort självförtroende. Jag tror man kan säga att de landat i marknadsförändringarna och känner vad de har för roll, att vara de med kött och blod som kan hjälpa läsarna att hitta rätt böcker och att de är viktiga för förlagen med sin evenemangsverksamhet till exempel.

Årets flopp?
– Jag har inte förutsättningar att kommentera några floppar. Jag har inte sett några sådana.

Vad tror du kommer känneteckna branschåret 2020?
– Jag tror vi kommer ha en mer aktiv diskussion om de olika försäljningskanalernas roll i branschen och säkert mer diskussion kring läsande och vad olika aktörer kan göra för läsfrämjandet.

Vilken var den bästa boken 2019?
– Den frågan tycker jag ska ställas till alla läsare. Bokbranschen handlar om att olika människor ska hitta böcker som talar till dem. Personligen tyckte jag väldigt mycket om Osebol som jag läste i augusti innan den var aktuell i Augustsammanhang.

torsdag 2 januari 2020

Gunnar Bolin, en berättelse om en släkt i skuggan av tre diktaturer

I Småryd utanför Båstad står sommarvillan ännu kvar. Den som den ryske tsarens hovjuvelerare, Wilhelm Bolin lät bygga 1903, och som blev en viktig samlingspunkt för släkten under de båda världskrigen. I en sekretär finns mängder av brev bevarade – från släktingar och vänner. Brev som vittnar om levnadsöden i skuggan av 1900-talets stora politiska händelser.

Hur gick det till när farmor Karin, Babi, uppvuxen i en överklassmiljö i Moskva, förälskade sig i en österrikisk socialist i 20-talets Wien? Och hur påverkades sonen Gerhard av att skickas bort för att bo och uppfostras av en nazianstruken farbror och sedan tvingas in i den tyska armén?

Med avstamp i breven tecknar Gunnar Bolin ett både personligt och fängslande porträtt av sin släkts kosmopolitiska historia under några decennier av nittonhundratalet.


Gunnar Bolin
Gunnar Bolin arbetar sedan 1987 på Sveriges Radio P1:s kulturredaktion där han bland annat varit kritiker, programledare och producent för en rad olika program. 2001 till 2003 var han SR:s korrespondent i Berlin och mellan åren 2010 och 2014 arbetade han som kulturkorrespondent. 2010 tilldelades han Stora journalistpriset och 2016 mottog han Årets kulturpris av Stiftelsen Renässans för Humaniora. 

Sagt om boken
"Den är omsorgsfull, myllrande och välskriven /.../ en klassisk, borgerlig släktskildring, ett slags svensk Buddenbrooks ..." Dagens Nyheter

fredag 27 december 2019

Nyordslistan 2019

Årets nyordslista är en tradition och årets lista innehåller 35 ord som etablerat sig i svenskan under 2019. Listan har sammanställts av Språkrådet och Språktidningen.

animoji – emoji utformad efter en persons ansikte.

animoji är ett teleskopord bildat till animated emoji.

antivaxxare – person som av rädsla för negativa konsekvenser motsätter sig vaccinering. Samlingsbeteckningen ”antivaxxare” består ofta av skeptiska, konspiratoriska och oroliga föräldrar.

artdöden – den storskaliga utplåningen av djur- och växtarter under människans tidsålder. Artdöden används i bestämd form om arter som försvinner på grund av klimatförändringar i modern tid.

ASMR – sensorisk stimulering som skapar välbehag hos lyssnaren via via ljud som försiktiga viskningar, prassel, knackningar och tuggande. Fenomenet syns i miljontals små filmer på bland annat Youtube.

aspludd – ludd bestående av snöliknande frön från asp

benim – jag, mig. Ordet benim är inlånat från turkiskan, där benim är genitivform av ’jag’ och betyder ’min, mitt’. Benim används också i olika utrop, bland annat i betydelsen ’det är jag’.

beteendedesign – utformning av närmiljö för att främja ett visst beteende. Det samhällsförändrande syftet med beteendedesign kallas ofta nudging eller puffning med verb som knuffa eller puffa.

cybersoldat – försvarsanställd inriktad på att bekämpa digitala hot från främmande makt och terroristorganisationer

deepfake – video, bild eller ljud där innehållet manipulerats på ett sätt som gör förvanskningen svår att upptäcka. Deepfake är ett teleskopord bildat till deep learning och fake.

deplattformering – aktion riktad mot exempelvis nättjänster och mötesarrangörer som syftar till att frånta opinionsbildare inkomstkällor och möjligheten att sprida sina åsikter. Översättningslån bildat till engelskans deplatforming. Även avplattformering förekommer.

digital tvilling – digital avbildning av ett verkligt fenomen som gör det möjligt att utföra tester i datormiljö som om det vore i verkligheten. Översättningslån från engelskans digital twin.

dra åt helvete-kapital – sparade pengar som kan användas för att plötsligt bryta upp från en relation. Dra åt helvete-pengar och fuck off-kapital används i samma betydelse.

eldost – ost som liknar halloumi och som kan grillas eller stekas. Eldost är ett registrerat varumärke. Ostar av halloumityp kan också kallas stekost och grillost.

fimpomat – behållare för cigarettfimpar med två öppningar där varje fimp genom användarens val av öppning utgör en röst i en fråga med två
svarsalternativ

Gretaeffekten – den påverkan mot ett mer miljövänligt beteende som klimataktivisten Greta Thunberg har inspirerat till

grönt körfält – körfält där bara fossilfria fordon får köra

hjärtslagslag – lag som förbjuder abort om hjärtslag kan höras hos fostret. Översättningslån från engelskans heartbeat law.

hundvissla – använda värdeladdade signalord som endast uppfattas av mottagare införstådda med budskapet

hybridkrig – krig som förs i det dolda utan en väpnad konflikt

ikigai – upplevelse av att tillvaron är meningsfull. Bygger på ett japanskt koncept som betyder ”meningen med att finnas till”.

immersiv – uppslukande, omslutande. Inlånat från engelskans immersive. Ordet används ofta i uttryck som immersiv teknik och immersiv upplevelse.

klimatdiktatur – mandat för internationell organisation att fatta överstatliga beslut i klimatfrågan

klimatnödläge – tillstånd som kräver omedelbara åtgärder för att motverka klimatförändringar

klimatstrejk – protestaktion för att skapa uppmärksamhet för behovet av klimatfrämjande åtgärder

källtillit – förtroende för etablerade medier och andra källor som strävar efter opartiskhet och saklighet

lågaffektivt bemötande – pedagogisk metod där vuxna inte ska konfrontera utåtagerande barn utan i stället mana till lugn

menskonst – konstnärligt verk som utmanar normer och tabun

nattborgmästare – person ansvarig för att främja nöjeslivet i samråd med berörd kommun. Översättningslån bildat till engelskans night mayor.

popcornhjärna – tillstånd där hjärnan samtidigt ställs inför flera olika sinnesintryck, till exempel vid användning av mobiltelefon

sharenting – föräldrars delning av bilder på sina barn i sociala medier utan att samtycke har inhämtats. Sharenting är ett teleskopord bildat till engelskans sharing och parenting.

smygflyga – flyga utan att berätta om valet av färdmedel då flygets klimatavtryck kan vara skambelagt

syssna – lyssna med synen. Syssna är ett teleskopord bildat till se och lyssna. Det används främst bland döva och hörselskadade och deras anhöriga.

tågskryta – stoltsera med att av miljöskäl resa med tåg i stället för flyg

växtbaserat kött – vegetabiliskt livsmedel som efterliknar kött till smak, utseende och konsistens. Översättningslån från engelskans plant-based meat. Även växtkött används i samma betydelse.

övervakningsekonomi – system där digital information om konsumenters beteendemönster har stort ekonomiskt värde

måndag 16 december 2019

Monica Gullmans lista över bokåret 2019

Många storläsare skriver sin lista över sina bästa böcker under året som gått.
Här kommer min lista över bokåret 2019.

Svensk skönlitteratur

Elin Olofsson, Herravälde
Susanna Alakoski, Bomullsängeln
Ida Andersson, I Oxögat
Karin Smirnoff, Jag for ner till bror, Vi for upp med mor


Utländsk skönlitteratur översatta

Anne Hope, Förväntan
Joyce Carol Oates, Mitt liv som råtta
Lucinda Riley, Böckerna om de sju systrarna

Spänningsromaner, svenska

Pascal Engman, Råttkungen
Monica Rehn, Moratorium (debutant)
Mons Kallentoft, Se mig falla
Jonas Moström, Skytten

Spänningsromaner, utländska

Alex Michaelides, Den tysta patienten (debutant)
Tana French, Det svarta trädet
Peter Robinson, Förödande konsekvenser
Karen Cleveland, Hålla dig nära

Verklighetsbaserade romaner

Linda Boström Knausgård, Oktoberbarn
Tara Westover, Allt jag fått lära mig (debutant)

Feelgood romaner

Frida Skybäck, Bokcirkeln vid världens ände (kommer på Bokens Afton 24/2 2020)
Anna Lönnqvist, Sommaren med Ava

Lyrik (lokal författare)

Fredrik Westin, Till toner från pianoön

Lokala böcker som berör och är verklighetsbaserade

Katarina Vikström, Underlandet tur och retur
Micael Lindberg, Ett annat liv

2019 har varit ett fantastiskt bokår, alla etablerade författare har kommit med nya böcker. Debutantutgivningen har hållit hög klass. Det har varit svårt att välja ut det bästa, hade kunnat skriva en dubbelt så lång lista. Men nånstans måste man dra en gräns.

Önskar er alla ett riktigt Gott Nytt År!

tisdag 10 december 2019

Olga Tokarczuk, Löparna


Olga Tokarczuk - Nobelpristagare i litteratur 2018

”Löparna” är en roman om att befinna sig i ständig rörelse. Men också om att till varje pris bjuda motstånd – att bromsa och bevara.

Frédéric Chopins syster smugglar hans konserverade hjärta över gränsen till Polen. En kvinna flyger över halva jordklotet med uppdraget att barmhärtighetsmörda sin dödssjuka tonårskärlek. En man sjunker långsamt ned i galenskap efter att hans fru och barn mystiskt försvunnit under en semesterresa, för att sedan lika mystiskt dyka upp igen. Den ryska sekten Löparna förkunnar att vägen till frälsning ligger i att aldrig slå sig till ro.

Episoder och fragment avlöser varandra i en lekfull och originell romantext som rör sig fritt genom tid och rum. Det handlar om resande och migration, liv och död, och den mänskliga kroppens förfall och bevarande.

Sagt om boken Löparna

"En välslipad skalpell som med lustfyllda skratt snittar hål på uppblåsta Sanningar och visar deras tomma innanmäten för världen. En brokig väv med skimrande trådar. En hyllning till den levande människan. Allt det är Löparna av Olga Tokarczuk". Anders Kapp i Kapprakt, läs hela recensionen här.


Jagberättaren i Olga Tokarczuks novell ”Spel på många små trummor” är nyinflyttad i en myllrande, undanglidande storstad. För att bryta mot vardagens enformighet söker hon sig till en grupp trumspelande udda existenser i en husvagnspark. Här börjar hennes konturer bli lika suddiga som stadens och hon upptäcker att hon utan motstånd kan glida in i och ut ur olika identiteter. Hon är en partytjej eller en hemlös kvinna, en ung kille i baseballkeps eller en utländsk affärsman som dricksar frikostigt och följer börsnoteringarna på teven på hotellrummet.

De 21 novellerna i "Spel på många små trummor" bildar en kör av egensinniga röster som lyser av berättarkraft. Det handlar om saga och verklighet, storstad och landsbygd, och att förlora och hitta sig själv.

måndag 9 december 2019

Leif Östling, I backspegeln - Min tid i Scania, Volkswagen och Wallenbergsfären


Under nästan fyra decennier var Leif Östling verksam på buss- och lastbilsföretaget Scania. Mot bakgrund av såväl historiskt monumentala skiften som tekniska språng och konjunkturers svallvågor, utvecklades den person som för många idag är välkänd för sitt framgångsrika ledarskap och sina starka åsikter. Däremot är det få som känner till bakgrunden till de stora framgångarna, filosofin bakom företagandet och relationen till den långvarige ägaren Wallenberg. I boken skildrar han öppenhjärtigt bland annat maktspelet och motsättningarna inom Wallenbergsfären när Volvo försökte ta över Scania, Volkswagens långvariga relation till företaget, och hur allt ställdes på sin spets, gång efter annan.

Boken är lika mycket en biografi som det är en berättelse om förhållandena i det svenska näringslivets innersta kärna; om affärer, makt, spel och ansvar. Men det är också en skildring om hur medmänsklighet och värderingar alltid vinner i längden. Leif Östling berör också tiden som ordförande i Svenskt Näringsliv och utvecklar resonemanget kring uttrycket "Vad fan får jag för pengarna?"

Leif Östling signerar sin bok fredag 20 dec kl 11.30-15 hos oss i Vängåvans Bokhandel. 

Sagt om boken
"Leif Östlings sanning om den svenska finanseliten i nya memoarer", läs artikel i DN här.

"Leif Östling drar inte ut på det. "Vad fan får jag för pengarna?" avhandlas direkt, närmast kategoriskt", Leif Östling i Sommar i P1, lyssna här.

"Mr Scania mycket mer än en grodornas man", läs recension i SvD här.