onsdag 28 december 2011

Matfrisk: Boken som ger recept på mat som minskar cancerrisken

Lök, vitlök, kål, tomater och bönor är exempel på bra mat om du vill försöka undvika att få cancer. Den nya matboken Matfrisk, skriven av två cancerläkare och en kock, ger tips hur man kan äta rätt.

- Vi vill berätta om vad som är lämpligt att äta om man vill minska risken för att få cancer, säger Lars Beckman, överläkare vid onkologkliniken vid Sundsvalls sjukhus och en av författarna bakom den nya matboken.

Tillsammans med professor Lars Franzén från Universitetssjukhuset i Umeå och kocken Fredric Andersson, som bland annat är känd från SVT:s Go´kväll, har Lars Beckman skrivit boken Matfrisk.

Lars Beckman
- Det är ju inte så att man inte får cancer om man äter de här rätterna, det finns förstås ingen garanti för det efter det finns så oerhört många cancerformer, och alla är inte direkt beroende av vad man äter. Att äta den här maten ät alltså ingen garanti för att klara sig undan cancer på det hela taget. Men den minskar risken, säger Lars Beckman.

Matfrisk, som omfattar 199 sidor,  innehåller information och kostråd, samt givetvis recept på goda rätter med bra ingredienser. Boken . En del av bokens intäkter går till cancerforskningen.

Den 8 december berättar Lars Beckman om bakgrunden till boken.

Läs artikel om boken i Dagbladet, klicka här.
Läs artikel i Sundsvalls Nyheter, 2012-01-13, klicka här.
Se inslag i Sveriges Television om boken, klicka här.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

tisdag 27 december 2011

Camilla Läckberg: Änglamakerskan

Påsken 1974 försvinner en familj spårlöst från ön Valö utanför Fjällbacka. En fin påskmiddag är uppdukad i matsalen, men alla utom den ettåriga dottern Ebba är borta. Har de blivit utsatta för något brott eller försvunnit frivilligt? Gåtan har aldrig fått någon lösning.

Många år senare återvänder Ebba till ön och den gamla barnkolonin där hennes pappa med hård hand drev en internatskola. Hon och maken Mårten har förlorat sin lille son, och i ett försök att övervinna sorgen och gå vidare har de bestämt sig för att rusta upp huset och öppna ett bed and breakfast.

När Erica Falck får höra om parets planer blir hon både överraskad och nyfiken. Hon har tidigare forskat en del i mysteriet med den försvunna familjen utan att hitta någon förklaring. Nu söker hon upp Ebba för att höra vad hon vet. Dessutom har hon själv en del att berätta om kvinnorna i Ebbas släkt - en historia fylld av tragiska öden och hemligheter.

Ebba och Mårten inleder sitt renoveringsarbete, men knappt har de börjat förrän de blir utsatta för ett mordbrandsförsök. Och då de några dagar senare bryter upp matsalsgolvet finner de intorkat blod under plankorna. Det tycks som om ondskan i det förflutna har hunnit ifatt dem. Under utredningen av branden börjar Patrik Hedström och hans kolleger gräva i det gamla fallet igen. Vad var det egentligen som hände Ebbas familj?

Med Änglamakerskan följer Camilla Läckberg upp Fyrvaktaren och de övriga böckerna om polisen Patrik Hedström och författaren Erica Falck.
Foto: Bingo Rimér

Lotten Glans har recenserat Änglamakerskan, läs recensionen här.

Läs en artikel i Göteborgsposten "Camilla Läckberg - drottningen av fulkultur", genom att klicka här.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

Först julmat sedan LCHF-kost




God Fortsättning! Men ibland kan det också bli för mycket av det goda. Så nu när du kastat de sista resterna från julbordet kan det vara en bra idé att fundera på LCHF kost. 

Här är tre starka och erfarna namn inom LCHF och tre sinsemellan ganska olika böcker med helt olika målgrupper.

Till tjejer som gillar grönt
Klara Desser – Näringsrik & Naturlig LCHF

Till den som vill förstå psykogin bakom viktproblem
Cathrine Schück & Maria Helander – Aldrig mera banta! LCHF och KBT

Till män som gillar att äta rejäl mat
Sten Sture Skaldeman – LCHF-kokboken : Ät dig ner i vikt

fredag 9 december 2011

Monicas Julklappstips 2011

Monica Gullman, som är butikschef på Bokia i Sundsvall, läser otroligt mycket. Hon är därför helt klart kvalificerad att ge dig dina julklappstips i butiken, men hon vill även ge dig den här möjligheten att läsa hennes bästa julklappstips.

Här kommer Monicas tips på julböcker till hela familjen! Klicka här.

Vi på Bokia önskar dig och din familj en God Jul och ett Gott Nytt År!

Lennart Bergström
Bokhandlarn

torsdag 24 november 2011

Skogens drottning och jakten på den ovärderliga skatten

En skönlitterär barnbok om Medelpads kultur-geografiska historia av Susanne Elfström

Boken handlar om två helt vanliga barn, Julia och Albert, som möter Skogens drottning. Efter det blir inget sig likt.
De kliver in i Julias geografibok, slungas genom tiden, räddar ett barn från att drunkna och blir förminskade för att få plats i en flygande lådbil.
Kommer Julia och Albert någonsin bli stora igen? Kommer de att hitta skatten och Skogens drottnings lillebror, Trollius?Varför behöver Skogens drottning deras hjälp?
Följ med på deras fantastiska äventyr i sökandet efter den ovärderliga skatten.

- Boken är tänkt för barn mellan åtta och tolv år, men kan också vara en hjälp för nyanlända utlandsfödda, nyinflyttade och turister, säger Susanne

En recension av boken i Sundsvalls Tidning hittar du HÄR

Mot Susanne på Julfestivalen lördag 7 december.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

onsdag 23 november 2011

Viskleken blev årets bästa kriminalroman

Viskleken blev årets bästa kriminalroman

Svenska deckarakademin utsåg den 19 november årets bästa kriminalromaner, bästa faktabok och två specialpristagare.

Årets bästa svenska kriminalroman utsågs med motiveringen ”med Viskleken visar Arne Dahl vilken mästare han är på att känna av samtiden och få in både stämning och verklig aktualitet i handlingen”.

Priset är ”Den Gyllene Kofoten”.

Grattis Arne Dahl, som var gäst på vår Bokens Afton den 6 oktober, tillsammans med Marie Hermansson och Jona Moström. Klicka här.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

lördag 5 november 2011

"Jag är Zlatan" kommer på torsdag 10 nov



"I huvudet på Zlatan", recension i SvD, klicka här och läs.

"Boken om Zlatan är mycket mer än bara en bok", säger Damon Rasti. "Zlatan betyder mycket för ungdomar med invandrarbakgrund. Och jag förstår att Zlatans bok kommer få en massa människor som aldrig skulle ha läst en bok annars att öppna upp ett nytt kapitel i sina liv". Läs hela artikeln här.

fredag 4 november 2011

Nils Johan Tjärnlund: Fanns det grevar på Östermalm?



Fanns det grevar på Östermalm?
Läsarnas egna frågor om Medelpads historia.
Nils Johan Tjärnlund

Medelpad är ett av Sveriges minsta landskap, men har trots sin litenhet en rik historia fylld av dramatiska händelser och spännande människoöden som för många är ganska okänd.

För att inspirera till ökad kunskap väckte Sundsvallshistorikern Nils Johan Tjärnlund idén till den populära frågespalten «Medelpadsfrågan» i Sundsvalls Tidning. Sedan hösten 2007 har han regelbundet besvarat läsarnas egna frågor om allt från mammutfynd till märkliga ortnamn.

Nu finns svaren äntligen samlade i en efterfrågad bok. Det är en underhållande, lärorik och tankeväckande tidsresa genom Medelpads långa historia. Här ges svar på de mest skiftande frågor:

Fanns Nobelpristagare från Medelpad? Vad var motivet till dråpet i Munktorpet? Vad ligger bakom det mystiska ortnamnet Sodom? Finns det ett kvarnhjul på Gärdetjärnens botten?

Ett 30-tal bilder kompletterar texterna, utvalda med hjälp av Nils Wide. Boken inspirerar till egna historiska upptäcktsfärder och är den perfekta presenten till den som redan trodde sig veta allt om Medelpad.

Möt Nils Johan Tjärnlund lördag 8 september i samband med Bokia Bokfestival.



Läs Susanne Holmlunds artikel i Sundsvalls tidning, klicka här.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

lördag 29 oktober 2011

Biografi: Steve Jobs



Steve Jobs, ikonen

Den egensinnige kreatören, den maniske perfektionisten. Vi känner honom som den store uppfinnaren, den som revolutionerat vårt sätt att umgås och förhålla oss till världen och totalt förändrat vårt vardagsliv. Men vem var han? Och hur kom han att bli till den ikon han är idag? Vilka var hans drivkrafter? Vilka tankar och människor påverkade honom, stöttade honom, bjöd honom motstånd?

För första gången har Steve Jobs berättat om sitt liv och sitt arbete. Under flera års tid och i över fyrtio intervjuer har Steve Jobs berättat öppenhjärtigt för vetenskapshistorikern Walter Isaacson om sin uppväxt, sitt privatliv och sin karriär.

Han hade inga skäl att dölja någonting. Han berättade allt.

Det här är historien om en man som mer än någon annan personifierar vår tid, en symbol för den mänskliga kreativiteten och ett synsätt där form och innehåll är lika viktiga.

Steve Jobs har, med sitt driv och sin ständiga jakt på perfektion, totalt revolutionerat vår värld och vårt sätt att leva. Han släppte in datorn i hemmet, gav den tecknade filmen en renässans, stöpte i ett enda slag om musikindustrin med sin iPod och med iPhonen förvandlade han telefonen till ett oumbärligt vardagsredskap -- och en väldigt kul leksak. Samtidigt.

Sam Sundberg i SvD: "Geni eller skitstövel? Apple-grundaren Steve Jobs tycks ha ställt sig den frågan om varenda människa han träffade. Författaren Walter Isaacson beskriver det som ett binärt förhållningssätt till världen. Medmänniskorna var gudar eller arslen, och allt de åstadkom var fantastiskt eller rent uselt."

Läs hela Sam Sundbergs recension i Svenska Dagbladet, klicka här.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

måndag 24 oktober 2011

Vibeke Olsson: Sågspån och eld

Vibeke Olssons tidigare böcker i Svartvikssviten, Sågverksungen och Bricken på Svartvik blev mycket väl mottagna både av kritiker och läsareNu är Olsson tillbaka med tredje delen av Svartvikssviten, Sågspån och eld:

"Om jag inte haft kostkarlarna. Då hade Sirkka kunnat bo hos oss, sluppit att bo på fattighuset. Men det går inte, för kostkarlarna. Ingen vill gå kostgång där det finns en lungsjuk. Om jag slutade med kostkarlarna, blev spånkäring igen. Då skulle pappa och jag aldrig få varm mat, skulle vi orka ändå? Inte skulle vi kunna gå kostgång själva, då skulle hela min avlöning ätas upp. Men för att hjälpa Sirkka. Vem är jag som offrar en vän för varm mat?" 

Bricken på Svartvik fyller 20 år i sommar. Hon kommer aldrig att bli som alla de andra med sin halva hand, men arbete gör en till en riktig människa, och med kostkarlarna och deras aptit har hon arbete så att det räcker. 

Då hörs ett rykte på sågverket: Natan, han som gav sig av i vredesmod för ett par år sedan - han har kommit tillbaka! 

Sagt om Sågverksungen: "Det har blivit en varm bok, snudd på allåldersbok. En klassisk arbetarroman, spännande och lärorik." - Boel Söderberg, Nerikes Allehanda 

Sagt om Bricken på Svartvik: "... jag njuter oavbrutet av Vibeke Olssons senaste bok ... den är utsökt skriven och gestaltad ..." -- Erik Löfvendahl, Svenska Dagbladet

Vikebe signerar sin bok hos Bokia Sundsvall torsdag den 27 okt, kl 12-13.30. Hon är även gäst hos Bokens Afton hos Bokia Sundsvall den 16 nov kl 18.30-21. Biljetter till 16 nov börjar säljas den 25 okt.

Lennart Bergström
Bokhandlarn


fredag 21 oktober 2011

Jonas Gardell: Har man inget liv får man köpa ett som alla andra - Samlade visdomsord 2010-2011

Den perfekta presentboken - till dig själv och alla dina vänner har kommit nu i veckan. Vasst och roligt om vardagens absurditeter.

Hur fångar man sin samtid med bara några få ord?
Villkoren är enkla: Du får inte använda mer än 140 tecken.
På det utrymmet ska du kommentera din samtid och samtidigt ge din publik dagens skratt - det där skrattet som förlänger livet.

Jonas Gardell är en mästare på att sätta fingret rakt på vardagens absurditeter. Visdomsord om segrar och nederlag i konungariket Sverige 2010-2011.

Roligt, vasst och inte så lite fräckt. Den perfekta presentboken - till dig själv och alla dina vänner.

"Sverige är ett land där vi firar jul i december, midsommar i juni och varje november ger vi Zlatan en guldboll."

"Lucia på dagis: Fem förvirrade lucior, åtta tomtar, tre pepparkaksgubbar och ingen stjärngosse framför julsånger i en lukt av barnprutt."

"Jaha, nu är Jesus uppstånden, men Mark han bara sover och sover!"

Lennart Bergström
Bokhandlarn

Kerstin Ekman: Grand final i skojarbranschen


När den välkända författaren Lillemor Troj en dag finner sig läsa manuset till en roman om sitt eget liv börjar marken gunga under henne. Den är skriven av en kvinna hon känner väl och som vill bli erkänd som författare. De har aldrig blivit vänner men i årtionden varit djupt beroende av varandra.

När man slår igenom litterärt är man en cirkushund som hoppar genom en ring med pappskiva. Hepp! Det vet Lillemor för det är hon som har hoppat. Men hon har hela tiden vetat att en författare är ett dubbelhövdat monster. Nu hotar den andra kvinnan att förgöra den intagande och kloka persona som läsarna tror är Lillemor Troj.

Kerstin Ekmans nya roman är en uppsluppen lek med autofiktionens form och en vass skildring av det litterära livet. Men först och främst är den en berättelse om två mycket olika kvinnor, från femtiotalet och fram till idag, om lögn och sanning, ensamhet och gemenskap.

"Lillemor sitter med manuskriptet tryckt mot kroppen och håller händerna över det som om hon skyddade ett foster. Men det är ett huggormsbo hon har vilande mot magen. Paniken stiger inom henne och en lång stund ägnar hon sig åt en plan att ge sig ut i världen och försvinna från landets litterära scen. Att leva långt borta och obemärkt borde vara möjligt med de tillgångar hon har. Hon vill ju kvadda mig tänker hon. Mitt anseende och min berömmelse. Mina läsare som älskar mig. Mig! Faktiskt."

Läs Jens Liljestrands recension i DN, klicka här.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

måndag 10 oktober 2011

Jonathan Franzen: Frihet

Jonathan Franzen
När Jonathan Franzens roman Freedom utkom förra året utnämndes den snart till en av de riktigt stora amerikanska berättelserna om vår tid. Här tecknar Franzen ett skarpt, ömsint och humoristiskt porträtt av medelklassfamiljen Berglund, där makarna Patty och Walter som medvetna medborgare och föräldrar kämpar för en bättre värld. Nu har den kommit på svenska med titel Frihet.

Med det amerikanska samhället som fond speglas här hur vi lever våra liv. Hur vi hanterar förväntningar och besvikelser och hur den frihet vi kämpat oss till både kan te sig som en frestelse och en börda.

Jonathan Franzen fick sitt stora genombrott med romanen Tillrättalägganden (The Corrections 2001). Hans senast utkomna bok på svenska före den ny aktuella boken Frihet är Den obekväma zonen.

"Ett mästerverk", skrev New York Times när den engelska upplagan publicerades 2010.
"En fantastisk roman". Läs Jonas Thentes recension i Dagens Nyheter genom att klicka här.
Läs även Mikaela Blomqvists recension i Göteborgs Posten, genom att klicka här.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

Torbjörn Flygt: Outsider

Med Underdog fick Torbjörn Flygt ett formidabelt genombrott år 2001. Den hyllades av en enig kritikerkår, belönades med det årets Augustpris och har sålt i omkring 400 000 exemplar. Nu - tio år senare - återkommer huvudpersonen Johan Kraft i Outsider.
Torbjörn Flygt signerar sin bok på bokmässan
Tio år har förflutit i Johan Krafts liv. Och i landet Sverige. Medelåldern närmar sig, och med den insikten om att det börjar bli för sent.

Johan pluggar juridik i Lund och har ihop det med Helena. Hon drömmer om att köpa hus, skaffa barn, hela familjekittet. Men Johan är inte redo. Han bor i korridor på Malmö Nation, och lever sitt liv på nationen och pubarna. Här finns bland andra KL, mästare på att dryga ut studielånet med olika "affärer". Traktor, bondson med hård press hemifrån på att ta över lantbruket. Annika, svartklädd teolog från Stockholm. Sofia, inget ljushuvud men med ekonomiskt stöd hemifrån och det uttalade målet att bli hemmafru till förmögen man. Vi träffar dem i med- och motgångar, en samling unga människor som ofrivilligt kommer att dela några år i Lund. Perspektivet är underklassens, den första efterkrigsgenerationen som fick möjlighet att läsa vidare i stor skala, och hur den förhåller sig till akademiska traditioner utan att ha dem med sig hemifrån. Det är vid den här tiden som Ny demokrati kommer in i riksdagen och Palmemordet kastar ännu sin skugga över landet. Sverige - liksom Johan Kraft - har förlorat något av sin oskuld.

Handlingen i Outsider utspelar sig i slutet av åttio- och början av nittiotalet, med framåtblickar. Torbjörn Flygt hyllades mycket för sitt språk och för tonen i Underdog. Och den känns igen i Outsider. Här möter vi återigen Johan Kraft, men som en mognare man, med en mörkare klangbotten.

"Med flykt i håret", säger Magnus Perssons i en recension i Svenska Dagbladet, läs den genom att genom att klicka här.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

torsdag 22 september 2011

Leif GW Persson: Gustavs grabb

"När Gustave Flaubert 1857 ger ur sin roman Madame Bovary kommer han att åtalas för brott mot sedligheten. Han blir visserligen frikänd men under rättegången får han givetvis frågan om vem han har haft som litterär förlaga till sin kvinnliga romangestalt.
- Det är jag som är Madame Bovary, svarar Flaubert ..."

Och om nu detta är sant, att romanen om Madame Bovary i själva verket var Flauberts självbiografi, så är denna berättelse om min egen klassresa en roman om mitt liv och eftersom jag ännu en gång är fri att välja är det i vart fall ett sätt för mig att återförsäkra mig i min roll som författare, trots att det mesta som står här säkert är sant. Vad det nu spelar för roll, den här gången.

Ur inledningen av Gustavs grabb -- en roman om min klassresa.

Leif GW Persson har skrivit nio romaner. Den döende detektiven, som utkom 2010, utnämndes till både Åets svenska och Årets nordiska kriminalroman.

Jag uppskattar Leif GW Perssons knastertorra humor och korthuggna språk. Det ska bli spännande att läsa den här boken - hans självbiografi, (fast han verkar inte vilja kalla den för det).



Monica Gullman hos oss har läst boken:
Leif GW Persson berättar om sin klassresa. Han växte upp i en arbetarfamilj, pappa jobbade som byggnadsarbetare, mamma var hemmafru. Som liten fick han ofta följa med sin pappa på jobbet. Mamma var ”sjuklig ” och orkade inte med att ta hand om Leif.

Detta genomsyrar hela boken, hans fina relation till sin pappa och hans hat och avoghet till sin mamma. Han berättar om sin uppväxt, duktig i skolan, han ville bli något, där startade hans klassresa. Han berättar också om sina demoner, sina depressioner sitt häftiga humör, sina kvinnohistorier. Han missbrukade och gör fortfarande till viss del både mat och sprit.

Sin första bok, Grisfesten, skrev han när han var 34 år. En bok som sålts i en miljon ex bara i Sverige. Nio böcker har det blivit i genren spänningsromaner.

Gustavs grabb är mycket välskriven, precis som allt annat GW författat. Den är självutlämnande, han beskriver sig själv som en skitstövel och en allmänt odräglig människa.

Jag läste boken med stort intresse. Min bild av GW har absolut förändrats, faktiskt till det positiva. När jag ser honom i TV-sofforna ser jag honom som ”Gustavs grabb”.

Boken är en hyllning till en pappa som alltid ställde upp och var närvarande för sin grabb, till skillnad från mamma som bara tänkte på sig själv i alla sammanhang.

Boken är med i Bokiabiblioteket 2011-2012.


Läs även en recension av Johanna Mo i Svenska Dagbladet genom att klicka här.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

tisdag 20 september 2011

Orientalen: Isaac Grünewald


Orientalen är en kritisk granskning av hur den offentliga bilden av Grünewald och hans konst formades från debuten och hur den har förts vidare fram till vår egen tid.

Alltsedan början av 1910-talet framstod i svenska tidningar den då drygt 20-årige konstnären Isaac Grünewald (1889–1946) som det enskilt främsta hotet mot den ”nationella” konsten i Sverige. Grünewald var jude, en ”oriental”, en ”österlänning”, en ”främling” som inte hörde hemma i den svenska konsten, hette det. Han framställdes som en obetydlig målare, men ett geni som ”reklammakare” att döma av den uppmärksamhet han alltid väckte med utställningar och insatser som opinionsbildare.

Motviljan från presskåren vände först på 1930-talet, men Isaac Grünewald tycktes gå stärkt ur strid efter strid. Först i efterhand började kritikerna erkänna honom som sin generations mest kände, mest framgångsrike, mest inflytelserike och rentav främste svenske konstnär – och inte bara som den mest stridbare och kontroversomsusade.

Sonsonen Bernhard Grünewalds bok Orientalen dokumenterar utifrån tusentals bevarade pressklipp de nationalromantiska och antisemitiska klichéer som klistrades fast vid den offentliga bilden av Isaac Grünewald. Den är samtidigt den biografi som ger den hittills mest ingående skildringen av Isaac Grüne­walds liv och gärning. Här framkommer även nya uppseende­väckande fakta om en rad kulturpersonligheter däribland Sigrid Hjertén, Pär Lagerkvist, läraren Henri Matisse, Carl Larsson, Albert Engström, Karl Gerhard och Otto G Carlsund. Boken ger även en större presentation av Grünewalds konstnärskap, med ett urval av 223 verk.

Läs en recension i Dala-Demokraten, klicka här.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

måndag 19 september 2011

Torbjörn Flygt: Outsider

Med Underdog fick Torbjörn Flygt ett formidabelt genombrott år 2001. Den hyllades av en enig kritikerkår, belönades med det årets Augustpris och har sålt i omkring 400 000 exemplar. Nu - tio år senare - återkommer huvudpersonen Johan Kraft i Outsider.

Tio år har förflutit i Johan Krafts liv. Och i landet Sverige. Medelåldern närmar sig, och med den insikten om att det börjar bli för sent. 

Johan pluggar juridik i Lund och har ihop det med Helena. Hon drömmer om att köpa hus, skaffa barn, hela familjekittet. Men Johan är inte redo. Han bor i korridor på Malmö Nation, och lever sitt liv på nationen och pubarna. Här finns bland andra KL, mästare på att dryga ut studielånet med olika "affärer". Traktor, bondson med hård press hemifrån på att ta över lantbruket. Annika, svartklädd teolog från Stockholm. Sofia, inget ljushuvud men med ekonomiskt stöd hemifrån och det uttalade målet att bli hemmafru till förmögen man. Vi träffar dem i med- och motgångar, en samling unga människor som ofrivilligt kommer att dela några år i Lund. Perspektivet är underklassens, den första efterkrigsgenerationen som fick möjlighet att läsa vidare i stor skala, och hur den förhåller sig till akademiska traditioner utan att ha dem med sig hemifrån. Det är vid den här tiden som Ny demokrati kommer in i riksdagen och Palmemordet kastar ännu sin skugga över landet. Sverige - liksom Johan Kraft - har förlorat något av sin oskuld.

Handlingen i Outsider utspelar sig i slutet av åttio- och början av nittiotalet, med framåtblickar. Torbjörn Flygt hyllades mycket för sitt språk och för tonen i Underdog. Och den känns igen i Outsider. Här möter vi återigen Johan Kraft, men som en mognare man, med en mörkare klangbotten.

"Ett litet mästerverk om vardagslivet" säger Curt Bladh om Torbjörn Flygts senaste bok. Läs Curt Bladhs recension här.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

Yrke: Povel Ramel - inte en biografi

"Det är dags nu! Och ni, ni bara sitter där, utan att ha en aning om vad som håller på att hända!" Så bullrade Martin Ljung i en monolog under Knäppupps glansdagar. Och nu är det dags för den stora boken om Povel Ramel och Knäppupp. Staffan Schöier och Stefan Wermelin tar er med på en tripp genom en sextioårig artistkarriär under rubriken Yrke: Povel Ramel.

Det var så Povel brukade skriva på myndighetsblanketterna. Hans jobb var att vara Povel Ramel med en lustig hatt, ett par glasögon och gluggen mellan framtänderna som logotyp. På skiva, i radio, på scenen, i tältet, på krogen, i tv gjorde han sitt jobb och roade generationer. I de flugiga tidernas begynnelse, för alldeles förtvivlat länge sedan, delade han dem, på både längden och tvären. Uppslagen var så galna att folk trodde att han faktiskt satt på hispan vartannat år. Men icke så, istället var han ute och reste i världen, vilade upp sig och hämtade hem nya uppslag till låtar, monologer och sketcher.

Knäppupp AB var absolut störst i branschen och Povel Ramel var en av de starkast lysande svenska stjärnorna under 1900-talet. Hade han varit en världsstjärna skulle han nog ha talat ett annat språk, eller tvärtom. Ja, ni förstår nog. "Ska det vara så svårt att förklara en så enkel sak, Måste man sjunga?" Runt honom fanns bland många andra Alice Babs, Brita Borg, Gunwer Bergkvist, Yngve Gamlin, Beppe Wolgers, Lars Ekborg, Wenche Myhre. Här är berättelsen, här är bilderna. Det är dags nu!

"Kärleksfullt och engagerat" skriver Peter Viktorsson i en recension i Sundsvalls Tidning. Läs den här.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

torsdag 15 september 2011

Magnus Utvik: Med Stalin som Gud

Magnus Utvik är sjutton år när han i början av åttiotalet utesluts ur VPK:s ungdomsförbund, Kommunistisk Ungdom, efter att ha "fraktionerat" med ett annat parti. KPS, Kommunistiska Partiet i Sverige, är ett renlärigt marxist-leninistiskt parti, som upphöjt Stalin till gud och Albanien som sitt himmelrike.

Vad är det som lockar och får den tonårige Magnus att söka sig bort från vännerna i KU till en sektliknande gruppering, som inte väjer för att bruka väpnat våld för att införa sina idéer och som sätter Partiet före allt annat? Den existentiella frågeställningen gör denna berättelse om en ung sökande människa till något mer än bara en skildring av ett ungdomligt och tvivelaktigt politiskt förflutet.
 
Med Stalin som Gud är en stark personlig berättelse, ett drama om sökandet efter en sorts auktoritär makt med svar på allt, men som till slut enbart leder till tvivel, tunga grubblerier och katastrof.
Magnus Utviks självbiografiska dokumentär är stark och utlämnande. Den visar på djupet hur man kan dras med i en extremrörelse - här en kommunistisk sekt - samtidigt som den ger en målande bild av hur vänsterrörelsens olika schatteringar såg ut i början av åttiotalet. Några av nyckelmedlemmarna i KPS får också komma till tals om de ställningstaganden de gjorde då och hur de ser på saken i dag, trettio år senare.

KPS var en extrem rörelse allra längst ut på vänsterkanten i det politiska fältet. Partiet ville ta makten genom väpnat uppror eller revolution och införa enpartistyre. Med partiledaren Anders Persson i spetsen såg de andra vänstersympatisörer som trotskister eller "revisionister". I deras ögon var till och med KPML(r) att betrakta som ett "sosseparti". När KPS stod på höjden av sin bana mot slutet av åttiotalet samlade det omkring ett hundratal medlemmar. Partiet upplöstes 1993.
 
I oktober 2010 mottog Magnus Utvik Svenska kyrkans kulturstipendium för sitt arbete med den här boken.

Se en intervju med Magnus Utvik i SVT, klicka här för att se inslaget.
Lyssna på en recension av Marie Lundström, som sändes i Sveriges Radio den 14 september. Klicka här för att lyssna.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

Vardagsedge - 56 tips för hemmafakiren

Fullt ös medvetslös eller kontrollerad och välplanerad, hur ser din vardag ut? Oavsett vilket har ju vardagen en tendens att te sig snarlik från en dag till en annan. Så nu är det dags att du vågar piffa upp den med lite äventyr! 

En bok med några tips som får adrenalinet att rusa även den tristaste tisdag. Få in lite spänning i vardagen!

Vardagsedge finns på Facebook.

Paulo Coelho: Ögonblick - Kalender 2012

Möt 2012 med ett antal utvalda citat av en av vår tids mest älskade författare, Paulo Coelho, t ex:

Om vi älskar förvandlas världen.
Kärlekens ljus skingrar skuldens mörker

(Citat, den 23 september 2012)

Coelho anses av många vara en ordens alkemist. Den lilvsfilosofi och de teman han tar upp i sina verk har inspirerat miljontals läsare att söka sin egen väg och se världen med nya ögon.

torsdag 1 september 2011

Jan Guillou: Det Stora Århundradet, ny romansvit

När havet tog deras far och farbror fick de tre gossarna på det norska Vestlandet utanför Bergen söka familjens försörjning inne i staden. Av en tillfällighet upptäckte man att de tre små repslagarlärlingarna var ovanligt tekniskt begåvade och med hjälp av välgörenhet utbildades pojkarna till järnvägs- och brobyggare.

De tre fiskarsönerna utexamineras många år senare som diplomingenjörer vid universitetet i Dresden. Det är 1901 och mänsklighetens tekniskt mest avancerade århundrade har just inletts. Meningen var nu att de skulle återvända till Norge för att bidra till det mest storartade norska ingenjörsprojektet någonsin,
att bygga järnväg mellan Oslo och Bergen.

Men kärleken vände upp och ned på planerna. Den ene flydde, bedragen och skamsen, till Tyska Östafrika, men hamnade likväl på ett av tidens största järnvägsbyggen, det mellan Dar es Salaam och Tanganyikasjön.

Den andre flydde också på grund av kärlek, men till London. Bara äldste brodern Lauritz återvände till Norge för att kunna återgälda brödernas storartade utbildning genom att ansluta sig till järnvägsbygget på Hardangervidda. 

Tre bröders öden i ett sekel som ännu var ungt. Där framtidstron överskuggade världens alla orättvisor. Med  teknikens stora genombrott skulle alla krig vara utrotade. Föga anade man att man stod inför det mest dramatiska och blodiga århundrade någonsin.

Med romanen Brobyggarna inleder Jan Guillou sin nya romanserie Det Stora Århundradet.

Sydsvenskans Per Svensson tycker att boken är en gedigen och pålitlig underhållningsroman, läs hans recension den 7 september, genom att klicka här.

Se en video där Jan Guillou berättar om bakgrunden till romansviten.


Lennart Bergström
Bokhandlarn

onsdag 31 augusti 2011

Henning Mankell: Minnet av en smutsig ängel

Mankells roman bjuder på spännande och tankeväckande läsning. Miljöskildringarna imponerar och personteckningen är övertygande... En mycket välskriven och uppfordrande roman. Mankell gestaltar skickligt hur både herren och slaven är insnärjda i en järnbur av ömsesidig rädsla. Men han visar också att gränserna mellan Vi och de Andra trots allt kan utmanas, också när oddsen ser som mest hopplösa ut. 

Svenska Dagbladet skriver "Det är en lyckad lek med fakta och fiktion som Mankell ägnat sig åt. Minnet av en smutsig ängel känns angelägen, den är en klassisk roman med ett ärende som för tankarna till romaner som Conrads Mörkrets hjärta och Achebes Allt går sönder. Kristianstadbladet En natt 1904 lämnar den unga svenskan Hanna Lundmark ett fartyg som ankrat i Portugisiska Östafrika. Av en tillfällighet blir hon ägare till den största bordellen i huvudstaden Lourenço Marques. Hon fylls av medkänsla för de prostituerade och hon upprörs över hur de svarta behandlas av den koloniala vita minoriteten. Men de svarta kvinnorna värjer sig för hennes försök till närhet. Mötet med Pedro Pimenta, en entreprenör i de vita människornas rädsla, och en våldsam och brutal tragedi tvingar Hanna att bestämma sig för vem hon är och vilket liv hon egentligen ska leva. Steg för steg förändras hon och växer in i en ny och oväntad roll".

Henning Mankell är Sveriges internationellt mest läste författare. Hans böcker har sålt i över 30 miljoner exemplar och översatts till mer än 40 språk. Senast har Kinesen gjort ett segertåg i USA och bl.a. placerat sig på New York Times bästsäljarlista.

Läs en recension i Dagens Nyheter, 18 aug, av Ingrid Elam, klicka här.

Patti Smith kom till Sverige i slutet av augusti för att ta emot Polarpriset. Men det är inte kungen som lockat hit punkikonen utan Henning Mankell som är hennes stora idol! Se ett klipp från DN Web-TV, klicka här.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

Två nya lokala boktitlar...

Oxsjöfjället i Liden
-Svedjefinnar, torpare, bolag och arrendatorer under 300 år
av Vidar Viksten & Ingemar Åslin

De första bosättarna var svedjefinnar. De kom via Ljustorps- och Viksjö socknar och slog sig ner vid sjöarna Återvänningen, Skälsjön och Nordansjö. Utöver jakt och svedjning var fisket en viktig del av försörjningen. Det skulle dröja innan boskapsskötsel och åkerbruk tog vid.

En utförlig recension av boken finns på ST, Klicka här












Görans Tilda från Marktjärn
- Självhushåll och Kungadöme
av Johan Reinhols

Hon växte upp i självhushållet Marktjärn i Torps socken i Medelpad under 1890- och 1900-talen; Tilda, yngsta dotter till Göran och Stina Märta Olofsson, som på nyodlingens hårda villkor för odling, jakt och fiske försöker föda familjen.

Själv blir Tilda med barn som ogift, och förmodligen är det de onda tungorna som driver henne att emigrera. Med maken Johan samt sönerna Rudolf och Karl går hon i juli 1912 ombord på atlantfartyget S/S Pretorian för slutlig destination Saskatchewan, Kanada.
Då har de tidigare försökt boka biljetter på RMS Titanic men av en slump inte kommit med, för vilket de nu är oändligt tacksamma.

En utförlig recension av boken finns på ST, Klicka här
ST har även en nyhet med anknytning till Marktjärn, Klicka här

tisdag 30 augusti 2011

Romantiska klassiker i ny design

Det är illustratören Petra Börner som ligger bakom de färgstarka omslagen. De fyra titlarna som ingår i höstens romantiska tema är Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg, Älskaren av Marguerite Duras, Den franske löjtnantens kvinna av John Fowles och Emma av Jane Austen.
- Vi har inspirerats av hur många utländska förlag jobbar med klassiker och strävat efter att ta fram en unik form och riktigt snygga böcker som skapar ha-begär säger Åsa Lindström på Bonnierpocket.

Petra Börner är svensk designer och illustratör, bosatt i London. Hon arbetar med allt från textilmönster till keramik och bokdesign. Hennes personliga klassikerfavorit är älskaren av Marguerite Duras.

- Att illustrera bokomslag är alltid en inspirerande utmaning. Jag har velat att omslagen ska spegla de olika former av romantiska uttryck som skildras i böckerna säger hon. 













Petra Börner

Böckerna har även fått nya förord skrivna av Sara Stridsberg, Martina Lowden, Ola Larsmo och Björn af Kleen.

Lennart Bergström
Bokhandlarn


måndag 29 augusti 2011

Ny biografi om Bo Widerberg


Heter en biografi "Höggradigt jävla excentrisk" och utspelar sig i svensk filmmiljö kan den bara handla om Bo Widerberg (1930-97). Med hjälp av bland annat intervjuer med över åttio närstående, medarbetare och fiender berättas här hur filmer som Kvarteret Korpen, Elvira Madigan, Mannen på taket och Lust och fägring stor kom till. Bo Widerberg ville ha äkthet, och han ville ha kul, och han handskades med filmkameror och skådespelare på sätt som aldrig gjorts förut.

Författaren Mårten Blomkvist är filmkritiker på DN. Bo Widerberg var författarens svärfar.

Se utdrag ur boken och läs en recension i Dagens Nyheter, Kulturbilagan 28 aug, klicka här.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

onsdag 24 augusti 2011

Härliga Hösten Här

Utgivningen av svenska författare är makalös i höst.
Några exempel

  • Åke Edwardson
  • Torbjörn Flygt
  • Henning Mankell
  • Majgull Axelsson 
  • Inger Frimansson
  • Håkan Nesser
  • Linda Olsson

och många fler...

Tiden räcker inte till, jag läser och läser, får nästan panik att inte hinna med vilket jag naturligtvis inte kan heller.
Igår började jag läsa Inger Frimanssons nya och idag kom Torbjörn Flygts bok!
Samtidigt är det ett väldigt delikat problem för en bokälskare, tänk att få frossa i läsning!
Läsa ut en bok och i nästa sekund börja med nästa. Detta är inte alla förunnat.

Jag är lyckligt lottad som arbetar i böckernas värld.

Monica Gullman, Bokia

lördag 20 augusti 2011

Pocketböcker för höstläsning


Nu när kvällarna börjar bli mörkare är det dags att fundera på höstläsning. Här kommer några nyheter som är på väg ut under augusti och september:

Strindbergs stjärna, Jan Wallentin. Är Wallentin Sveriges motsvarighet till Dan Brown? Det får du avgöra själv, men en historia om hemliga sällskap, konspirationer och allsköns alkemiska experiment som utspelar sig mitt i Svedala är man ju inte bortskämd med.









Annonsflickan från Odessa, Janet Skeslien Charles. Det ultimata beviset på att chick-lit inte behöver utspela sig i New York och handla om en herrans massa skor. Darja bor i Ukraina och drömmer om att bosätta sig i USA. Den lättaste vägen dit är att hitta en amerikansk man, men ska hon istället följa sitt hjärta och bli ihop med maffiabossen Vlad som hon är kär i? Kommer snart.







Ares tecken, Dan Buthler & Dag Öhrlund. Gillar du hårdkokt spänning kan Dan Buthlers och Dan Öhrlunds serie om polisen med det stenhårda namnet Jacob Colt vara något för dig. Detta är fjärde boken i serien. Kommer snart.








Empire of silver, Conn Iggulden. Igguldens historiska romaner sopar mattan med det mesta i genren. I den fjärde boken om den mäktiga mongolklanen följer vi maktkampen mellan Djinghis Khans söner. Kommer i september.







För mycket lycka, Alice Munro. Vi får aldrig nog av Alice Munros fantastiska noveller. Det är lågmälda berättelser med helt vanliga människor som hon på något sätt lyckas göra fullständigt trollbindande. Kanske för att de vittnar om djup förståelse av det mänskliga pysket? Kommer snart.









Giganternas fall, Ken Follett. Vill du ha något rejält att läsa på en sådär 885 sidor? Något episkt som spänner över hela 1900-talets historia och som har ett persongalleri på ca 126 personer? Då är Giganternas fall av Ken Follett något för dig. När du är klar med den tycker vi att du ska klämma Only time will tell av Jeffrey Archer. Den liknas vid Forsythesagan och är den första delen i en serie om en man som försöker få reda på vem hans riktige far var.







Ladies, Johan Hakelius. Uppföljaren till Döda vita män handlar om tio prilliga brittiska kvinnor. Och det är bara att konstatera: gränsen mellan att vara excentrisk och spritt språngande galen är hårfin. Kommer snart.









Minnen, Torgny Lindgren. I Torgny Lindgrens memoarer trängs fantasier och verklighet tillsammans med bland andra spionen Stig Wennergren, statsminister Olof Palme och operasångaren Erik Sædén. Roligt, underfundigt och en smula vemodigt. Kommer i september.









Kehua!, Fay Weldon. Fay ”En hondjävuls liv och lustar” Weldon är tillbaka med en mörk berättelse om ett maoriskt spöke(!). Kritikerna älskar den och omslaget är to die for! I butik nu, kommer snart på webben.








Freedom, Jonathan Franzen. För ett par år sedan blev Jonathan Franzen nästan helgonförklarad med sin bok Tillrättalägganden. Nya boken skildrar 2000-talets problem med miljöförstöring, tillväxt och konsumtion genom ögonen på en amerikansk medelklassfamilj. Kommer i september.