Nu är det dags för del ett i Jonas Gardells nya självbiografiska romansvit.
Jag menar förstås Jonas Gardells mastodontprojekt i tre delar som har samlingsnamnet Torka aldrig tårar utan handskar, med undertitlarna 1. Kärleken, 2. Sjukdomen och 3. Döden. Den första delen kommer nu, den andra till våren 2013 och den tredje och sista hösten 2013.
Den första boken kommer också att filmatiseras för SVT och visas under jul- och nyårshelgerna 2012.
Vi ska läsa den bland personalen och vi får väl se vem som kommer först ut med sin recension.
När Rasmus stiger av tåget på Centralstationen i september 1982 lämnar han det lilla Koppom bakom sig för att aldrig återvända. Ung och vacker kastar han sig ut i de homosexuellas Stockholm.
Benjamin är Jehovas vittne. Ivrigt går han från dörr till dörr för att predika om Gud. Ingenting kan rubba honom i hans tro. Tills den dag han ringer på hos Paul, den varmaste, roligaste och bitchigaste bögen Gud någonsin skapat.
Så på julaftonskvällen, när det snöar över staden, träffas Rasmus och Benjamin, och inget blir som förr igen.
Det som berättas i den här historien har hänt. Det hände i den här staden, i de här kvarteren, bland de människor som har sina liv här. I en stad där de flesta fortsatte att leva sina liv som om inget hänt började unga män insjukna, tyna bort och dö.
Jag var en av dem som överlevde. Det här är min och mina vänners historia.
Se mer om den här boken på vår hemsida, där du även kan reservera eller beställa boken, klicka
här. Boken är
Månadens Erbjudande för Augusti och kostar då 179 kr, (ord 229 kr). Se alla Månadens Erbjudanden
här.
Recensioner
Nu har jag läst Jonas Gardells nya bok.
”Torka aldrig tårar utan handskar” får en undersköterska strängt veta av en äldre kollega. Hon hade av medlidande torkat tårarna på kinden med ovansidan av sin hand på en i aids döende ung man.
Det är 80-tal, Rasmus kliver av tåget på Stockholms central, han har tagit studenten och är nu beredd att börja sitt liv. Han går till den cirkelformade öppningen mitt på centralstationen, kallad Bögringen i folkmun, han blir omedelbart uppraggad men han törs inte följa med. Rasmus är fortfarande oskuld. Han har varit mobbad och slagen under hela sin skoltid, kallad bögjävel, han har alltid varit homosexuell och nu kommer han till Stockholm för att plugga och han kan äntligen ta steget ut ur garderoben.
Vi får också följa Benjamin, som är Jehovas vittne. Han blir hjälplöst förälskad i Rasmus.
Man raggar i parker, på klubbar, på offentliga toaletter, snabba ordlösa möten. Man lever i nuet, överförbara sjukdomar existerar inte på 80-talet.
Boken handlar också om vänskap, man tar hand om varandra, festar ihop och tröstar varandra.
Jonas Gardell berättar sin historia öppet och naket, så här var det, så här levde vi, vi tog ansvar för våra handlingar men konsekvenserna av detta förstod vi inte och för många gick det riktigt illa.
En hjärtskärande bok att läsa. Bok ett har undertitel Kärleken, jag ser fram mot de kommande böckerna i trilogin.
Monica/ Bokias kulturtant
Länkar
Se en introduktion på YouTube med Jonas Gardell, klicka
här.
Läs Matilda Gustavssons långa intervju med Jonas Gardell i Sydsvenskan, klicka
här.
Recensioner
Läs Lottens recension på Lottens Bokblogg där hon ger boken 4 av 5, klicka
här.
Lennart Bergström