onsdag 26 september 2012

Ny bok av Lars Kepler: Sandmannen

Nu är det snart dags för Lars Keplers fjärde bok, Sandmannen.

En ung man hittas gående på en hög järnvägsbro en kall vinternatt i Stockholm. Han har legionärssjukan och är svårt nerkyld. På Södersjukhuset visar det sig att han är dödförklarad sedan sju år. Mannen var ett av seriemördaren Jurek Walters sista offer innan han greps av Joona Linna. Jurek Walter dömdes till rättspsykiatrisk vård och total isolering. Var har den unge mannen befunnit sig hela tiden? Hans oväntade vittnesmål gör att det gamla fallet måste tas upp igen. Det är bråttom. Någon måste ta sig in och vinna seriemördarens förtroende.

Med sin fjärde thriller kanske Lars Kepler överträffar alla högt ställda förväntningar?

Boken släpps på min födelsedag, 5 november. Kan det vara en födelsedagspresent av Alexander och Alexandra Andhoril och Bonniers?

Lennart Bergström
Bokhandlarn

onsdag 19 september 2012

Fredrik Backman: En man som heter Ove

Det här är en debutbok, som är på väg att bli en best-seller och som fått lysande recensioner. Men först några ord från författaren.

Hälsning från Fredrik:

Kära blivande eller före detta läsare. Jag är ledsen att jag har kladdat i din bok. Jag är medveten om att det högst sannolikt fullständigt har spolierat dina möjligheter att förskingra den på andrahandsmarknaden när vi är klara här. Till mitt försvar har jag bara gjort det på ett ställe precis i början. Jag tänkte först rita en gubbe på häst längst ner på varje sida också, så att man liksom skulle kunna bläddra genom boken jättesnabbt och så skulle det se ut som att han red från vänster till höger. Tyvärr tyckte inte bokförlaget att det var en jättebra idé eftersom gubben var naken. Jag är inte så bra på att rita byxor. Så det blev bara signaturen i början. Det är lite som att skriva sitt namn i snön liksom, det är svårt att låta bli. Bokförlaget säger att min handstil är marginellt bättre i det här fallet.

Men hur som helst. Tack för att du köper min bok. Jag hoppas att du tycker om den. Och om det här är det exemplaret med lite bearnaisesåsfläckar på sid 243 så ber jag om ursäkt. Jag var lite stressad.


Mvh/Fredrik Backman

Det här är en roman om kärlek, ordentliga verktyg och vikten av att alltid köra Saab

Ove är 59. Han kör Saab. Folk kallar honom "bitter" och "grannarnas skräck". Men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Han går väl bara inte runt och flinar jämt!

Varje morgon tar Ove sin inspektionsrunda i kvarteret. Flyttar cyklar och kontrollerar källsorteringstunnorna. Trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande på bostadsrättsföreningens årsstämma. Eller "den där statskuppen", som Ove själv bara minns den.

Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. Så när de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot en novemberdag råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Som kommer förändra en man och en bostadsrättsförening i grunden.

Fredrik Backmans debutroman om den arga äldre mannen i grannhuset präglas av pricksäker humor och hög igenkänningsfaktor. En underhållningsroman som både lyckas skapa sitt eget humoristiska universum och berätta något viktigt om oss själva och vår tid. Det är en underhållande feel good-berättelse i samma anda som Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och filmen Livet från den ljusa sidan.

Recensioner
Lotten ger honom 5 av 5, läs hennes recension i Lottens Bokblogg, klicka här.

"Jag är lite förälskad i Ove … Boken är en känslokastrull. Jag blir irriterad, jag blir glad, jag gråter en skvätt. Den innehåller allt. Och språket flyter fram som en fors. … Det här är en bok som passar alla." ((betyg 5) P4 Västergotland.

Länkar
Titta in på Fredrik Backmans spännande hemsida, klicka här.
Läs även Fredrik som gästbloggat i Bokboxen, klicka här.


Köpa eller låna boken
Boken ingår i 2012/13 års Låna & Läs bibliotek, (Läs 60 aktuella böcker för 399 kr, läs mer här).

Vill du köpa boken (just nu med 20% Tomten-Kommer-Tidigt rabatt) eller beställa ett exemplar, så klicka här så kommer du till vår hemsida.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

tisdag 18 september 2012

Ken Follett: Världens vinter


Så här glad blir Marie när hon äntligen får plocka fram Ken Folletts senaste bok Världens vinter.

Världens vinter tar vid där Giganternas fall (den första boken i trilogin Århundradet) slutade. Fem olika familjer - från USA, Tyskland, Ryssland, England och Wales - länkas samman under en enormt omvälvande tid då allt står på spel: Tredje riket växer fram, Spanska inbördeskriget pågår och Andra världskriget blir alltmer ett fasansfullt faktum.

Ken Folletts historiska krönika är magnifik och redan hyllad runt om i världen, både för sin höga trovärdighet och sitt stora underhållningsvärde.

Recensioner
"Medryckande berättad och läsvärd ända till slutet." The New York Times Book Review

Fler kommer


Om du vill beställa boken eller reservera ett ex, så klicka här och du kommer då till vår hemsida.

Lennart Bergström
Bokhandlarn



Kristina Sandberg: Sörja för de sina

Far ror, mor är rar. Är det så? Allt borde ju vara bra nu. Freden är här och maken Tomas har lyckats hålla sig nykter sedan hypnosbehandlingen hos professor Bjerre i början av kriget. Och har inte Maj gjort allt vad hon kan för att familjen ska ha det fint i den nya stora lägenheten som Tomas överraskat henne med? Det moderna köket och vardagsrummets parkettgolv. Och Paradiskullens störtande hoppbacke som brant fond från balkongen. Men här i sommarhusets ensamhet tycker hon sig höra svärmors steg i salongen, det är förstås inbillning, tant är ju död. De egna förlusterna vill Maj inte tänka på.

Maj är hemmafru under folkhemmets 40-och 50-tal då hemmafrun är ett eftertraktat ideal och det finns en strävan att betrakta det som ett viktigt yrke. Och hur Maj än försöker vara kärleksfull, trygg och sörja för att hemmet ska bli harmoniskt och rationellt, så väser en röst i henne att mor också är en orm. När tröttheten, rädslan och oron övermannar, kring allt som både hänt och skulle kunna hända henne och familjen. De oklara kroppsliga symptomen, hur hon tappar i vikt och så yrseln som får benen att vika. Och trots att Tomas kämpar hårt med att avstå från alkoholen, och sköta firman som gått i arv i hans släkt, hänger misstanken om att han kanske börjat dricka igen som ett tungt orosmoln över Maj och familjen.

Det här är den andra delen i en romansvit som inleddes med Att föda ett barn, om en hemmafrus liv och utblick i Örnsköldsvik. Och om klass, moderskap och alkoholism.

Recensioner
Monica Gullman har recenserat boken:
Nu har jag läst del två i Kristina Sandbergs senaste roman Sörja för de sina, som är del två i en planerad trilogi. Den första, som kom 2011, hade titeln Att föda ett barn.

En roman på nästan 500 sidor, som utspelas i Örnsköldsvik på 40- och 50-talet och handlar om hemmafrun Maj och hennes familj . Jag kan inte lägga boken ifrån mig. Jag läser sida upp och sida ner, jag följer Majs vardagsbestyr, hennes maniska städande och hennes oro och ängslan för sina barn och sin man Thomas som är en svag och vek man. Han är yngste sonen i en grosshandlarfamilj och har stora krav på sig på sig, samtidigt som det daltas med honom. Han är ju ”lill-pojken” i familjen.

Thomas har alkoholproblem och vi får följa Majs oro, när kommer han hem ikväll och i vilket skick? Allt detta sopas under mattan. Pratar man inte om det så finns det inte. Familjen gör allt för att dölja hans missbruk. Maj får ta smällarna i hemmet när det är riktigt illa. Thomas familj vill inte bli inblandad.

Jag följer Maj i boken, lider och ängslas med henne, känner hennes ångest när hon oroar sig för framtiden. Hur ska hon orka med barnen, som kräver mycket av henne som mamma. Den ständiga tröttheten.

Kristina Sandberg är en suveränt bra författare, boken är lysande, och jag väntar redan på del tre som kommer nästa år.


/Monica

"Jag hade aldrig kunnat tänka mig att jag en dag skulle sitta djupt försjunken i en 500-sidig roman om hushållsbestyr och spädbarnsskötsel. Att Kristina Sandberg lyckas med det smått hypnotiska konststycket /.../ beror i allt väsentligt på berättartekniken. Jag inväntar, med en spänning jag aldrig kunnat förutse, berättelsens fortsättning." Nils Schwartz, Expressen

"Intensivt och tankeväckande om att vara kvinna på 40-talet i Örnsköldsvik", är Lottens omdöme av Kristina Sandbergs nya roman "Sörja för de sina". Läs hennes recension här.

Jag rekommenderade dessutom boken i Nyhetsbrevet vecka 38. Vill även du ha nyhetsbrevet, mejla då på bokensafton@bokiasundsvall.se.

Länkar
Vill du beställa boken eller reservera ett ex, klicka här, så kommer du till vår hemsida.

Lennart Bergström
Bokhandlarn
.

måndag 17 september 2012

Lars Ahlinstipendiet delas ut 22 september

Det blev författaren Marjaneh Bakhtiari som blir 2012 års Lars Ahlin-stipendiat

Foto Anna Olsson

Motivering: Marjaneh Bakhtiari tilldelas 2012 års Lars Ahlinstipendium för att hon i ahlinsk anda med humor blottlägger sociala spänningar och ifrågasätter synen på människans värde och identitet som en produkt av yttre faktorer och föreställningar Marjaneh Bakhtiari är född 1980 i Iran, men när hon var sju år gammal flyttade hon med familjen från Teheran till Sverige och Malmö. Hon har studerat socialantropologi och journalistik.

Marjaneh Bakhtiari fick stor uppmärksamhet när hon publicerade sin debutroman "Kalla det vad fan du vil"
2005. Man tog fasta på hennes kulturella bakgrund och att hon skrev i skönlitterär form om sina erfarenheter i  Sverige. Marjaneh Bakhtiari har dock hela tiden framhållit att hennes roman inte är självbiografisk. Hon värjer sig dessutom mot att bli kallad "invandrarförfattare" och anser inte att hennes skrivande vägletts av något "representativt uppdrag". 

Kalla det vad fan du vill handlar om familjen Irandoust som bor i Malmö, men ursprungligen kommer från
Iran. Pappan, Amir Irandoust, var tidigare förläggare och poet men försörjer sig nu som pizzabagare och
taxichaufför. Mamman Panthea var kärnfysiker, nu timanställd på dagis. Mötet med det nya landet är inte lätt, men man har i alla fall en positiv inställning. Marjaneh Bakhtiari skildrar familjens och deras vänners liv med humor, ironi och sympati. Hon skildrar kulturkrockar och leker med fördomar. 

Kan du säga schibbolet? (2008) handlar om en medeklassfamilj med rötter i Iran. Den 16-åriga dottern Parisa är ambitiös och vill åka till Iran för att göra ett specialarbete för skolan som ska ge henne bra betyg. Föräldrarna är tveksamma till att sända dottern till mullornas Iran, men både Parisa och hennes lillasyster kommer ändå dit. 

I sina romaner ifrågasätter Marjaneh Bakhtiari synen på människans värde och indetitet som en produkt av yttre faktorer och föreställningar. Att hon dessutom gör det med stor humor gör att hon i mycket påminner om Lars Ahlins författarskap. 

Lars Ahlin-stipendiet inrättades av Sundsvalls kulturnämnd 1991. Prissumman är på 50 000 kronor. Dessutom omfattar priset en plakett utformad av Ulf Linde. Stipendiet delas ut till författare vilkas verk har frändskap med Lars Ahlins diktning eller till författare med klar anknytning till Sundsvallsområdet. Stipendiet kan även delas ut som stöd till forskning om Lars Ahlins liv och diktning. 

Lars Ahlin-stipendiet har delats ut vartannat år sedan 1992. Stipendienämnd är Sundsvalls kultur- och
fritidsnämnd. Juryn består av två representanter för Sundsvalls stadsbibliotek och två representanter för Lars
Ahlin-sällskapet. Juryns motivering: Marjaneh Bakhtiari tilldelas 2012 års Lars Ahlin-stipendium för att hon i ahlinsk anda med humor blottlägger sociala spänningar och ifrågasätter synen på människans värde och identitet som en produkt av yttre faktorer och föreställningar

Tidigare Lars Ahlin-stipendiater
2010 Björn Runeborg
2008 Birgitta Lillpers
2006 Peter Kihlgård
2004 Anita Salomonsson
2002 Åke Smedberg
2000 Stewe Claeson
1998 Gunnar D Hansson
1996 Heidi von Born
1994 Kjell Johansson
1992 Björn Ranelid

Prisutdelning
Lars Ahlinstipendiet 2012 utdelas den 22 september på Kulturmagasinet, Sundsvall
Program:
13:00 "Före och efter debuten. Hur blev Lars Ahlin möjlig?" professor Gunnar D Hansson föreläser.
14:15 Årets Ahlinstipendiat Marjaneh Bakhtiari samtalar med Gunilla Kindstrand.
15:00 Lars Ahlinstipendiet 2012 utdelas till Marjaneh Bakhtiari.

Böcker
Kalla det vad fan du vill och Kan du säga schibbolet? finns i lager, som pocket.

Länkar
Läs Jonas Tubbins artikel i Sundsvalls Tidning, klicka här.

Källa

Bokia och Bokhandlarn gratulerar Marjaneh!

Lennart Bergström
Bokhandlarn

tisdag 4 september 2012

Monica tipsar om böcker i Bokiabiblioteket Låna och Läs




Jan Guillou: Dandy


Här ligger Dandy och väntar på sina läsare...






















Nu kommer Jan Gulliou med den andra boken, Dandy, i sviten Om det Stora Århundradet. Fjolårets titel Brobyggarna blev en stor framgång.

Två unga, eleganta gentlemän anländer en junidag år 1901 till det ståtliga slottet i grevskapet Wiltshire i södra England. Den ene är lord Albert, som återvänder från sina ingenjörsstudier i Dresden för att bli släktens överhuvud, tillika den 13:e earlen av Manningham. Den andre heter Sverre, och de har bestämt sig för ett liv tillsammans. Det har gått många år sedan Sverre och hans bröder Lauritz och Oscar växte upp i en fattig fiskarfamilj på Vestlandet i Norge. Deras ovanliga tekniska talanger förde dem via välgörenhet och stipendier till dåtidens förnämsta examen som diplomingenjörer vid universitetet i Dresden. Lauritz återvände till Norge, Oscar försvann till Tyska Östafrika och Sverre befinner sig nu med sin älskade lord i ett England där hans konstnärliga talang kan slå ut i full blom. Hans tavlor skildrar livet på och kring Manningham. Flera av godsets invånare står modell för hans porträtt. De båda gentlemännen rör sig även bland Londons konstnärer och bohemer, där den frigjorda Bloomsburygruppen sätter stora avtryck på både tiden och Sverre. Om Brobyggarna den inledande delen i romanserien Det stora århundradet kretsade mest kring ingenjörskonst och teknik i det nya 1900-talet så rör sig Dandy mer i de sköna konsternas värld, som också den är starkt präglad av tidens optimistiska föreställning. Men på samma sätt som första världskriget slog sönder hela tillvaron för de äldre bröderna Lauritz och Oscar drabbas nu Sverre och Albert. Och för de tre bröderna, liksom för miljoner andra européer, måste tillvaron byggas upp på nytt och livet börja om någon annanstans.

Länk
Vill du köpa boken eller reservera ett ex, så går du till vår hemsida här.

Recensioner
Kommer snart

Lennart Bergström
Bokhandlarn