torsdag 15 november 2012

Medelpads Flora




Boken om kärlväxtfloran i Medelpad är resultatet av ett mångårigt arbete, som inleddes av Rolf Lidberg och som de senaste åren involverat ett tiotal personer.

I bokens inledande kapitel beskrivs landskapets naturtyper, geologiska förhållanden och klimat samt olika vegetationstyper. Ett kapitel ger en historisk överblick över den tidiga utforskningen av floran i Medelpad., ett annat ägnas barlastfloran under sågverksepoken.

I boken huvuddel, artförteckningen, beskrivs för varje i Medelpad funnen art det tidigaste dokumenterade fyndet, dess nuvarande förekomst i landskapet och i vilka växtmiljöer den påträffas. Uppgifterna baseras främst på inventeringar av bokens huvudförfattare Rolf Lidberg och Håkan Lindström. Motsvarande uppgifter om utbredning i Collinders Medelpads flora från 1909 redovisas som jämförelse. Sammanlagt upptas 2267 taxa, vari inbegrips arter, underarter, varieteter och "småarter" i apomiktiska släkten. Omkring 850 arter kan anses bofasta i landskapet. Med prickkartor beskrivs utbredning för omkring 470 arter.

Medelpads Flora ges ut av Medelpads Botaniska Förening.

Pris 229 kr, (ordinarie pris 399 kr).

Inga kommentarer: