Marjaneh Bakhtiari, är socialantropolog och författare och bor i Malmö. Hennes debutroman Kalla det vad fan du vill kom ut 2005 och handlar om en iransk familj som bor i Malmö. Romanen har dramatiserats av Anna Sjövall och spelats på Malmö dramatiska teater. Hennes andra roman Kan du säga schibbolet? kom ut 2008 och handlar liksom debutromanen om en iransk familj som har flyttat till Sverige.
Hon tilldelades tillsammans med filmaren Nahid Persson TCO:s kulturpris år 2005.
Tehran 2012. Tre generationer med olika minnen och erfarenheter av stadens historia. En mormor och hennes dotterson vars relation är mer kärleksfull i handling än i ord. Men för ett ovant öga är kanske till och med handlingarna svåra att tyda. Båda två har i alla fall svårt för resten av släkten. Och så döttrarna som var med om en revolution för över trettio år sedan och som försöker gå vidare med sina liv. De röker och dricker och snackar skit om sin mamma och får ångest och går på yoga och lever som många andra medelålders medelklasskvinnor. Men de bor i Tehran och inte i Trelleborg. Sedan har vi barnbarnen som en gång i tiden stod varandra väldigt nära men som växt upp i helt olika miljöer. Båda vägrade obligatorisk militärtjänstgöring och deltog av olika skäl i demonstrationerna mot valresultatet 2009. Upplevelser som för den ene närmare hans mormor medan den andre drar sig undan alla mer och mer.
Godnattsagor för barn som dricker är en roman om att leva vidare. Vilka minnen är enskilda individers angelägenheter och vilka är del av ett större kollektivs? Får sorg verkligen vara privat när en ny nation ska hitta sina hjältar och skriva sin version av historien?
Marjaneh Bakhtiari är tillbaka med en lysande roman om människorna i en stad som genomlevt valfusk, statskupp, revolution, krig och massdemonstrationer.
Marjaneh Bakhtiari tilldelades 2012 Lars Ahlin-stipendium för att hon i "Ahlinsk anda med humor blottlägger sociala spänningar och ifrågasätter synen på människans värde och identitet som en produkt av yttre faktorer och föreställningar".
Recensioner
"Bakhtiaris nya bok är ett imponerande drama i Lars Ahlins anda". Åke Johansson i Sundsvalls Tidning. Läs hela recensionen här.
"Hennes situationskomik, sinne för dramatiskt finlir i klaustrofobiska rum, omsorgsfullt gestaltade karaktärer, hur det förflutna blir mer verkligt än nuet, får mig att tänka på Tjechov." (...) mästerligt" Anneli Jordahl, Sydsvenskan
"På närmare 300 sidor vecklar Bakhtiari ut mängder av livsöden, väver in dem i varandra och låter samhällskonflikter gå som revor genom relationerna. Det är på det stora hela mycket skickligt gjort." Rasmus Landström, Arbetarbladet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar