måndag 30 juni 2014

Ann Rosman: Havskatten

År 1906 anländer kung Oscar II till kurorten Marstrand. Runt honom flockas societeten och under två intensiva sommarmånader badar man tångbad, knyter kontakter och väver intriger. Direktör Lundgren med familj har tagit in på Turisthotellet, trots att det egentligen är alldeles för dyrt. Men förhoppningsvis kan den stärkande havsluften kurera den sjukliga dottern Karolina, och kanske kan de på köpet finna henne en välbeställd make. Men det sociala spelet visar sig vara förrädiskt, och ofrivilligt dras Karolina in i societetens intriger. Hon möter greve Douglas Lagercreutz och allt ser ut att falla på plats, tills hon inser att också han spelar ett spel. Ett spel med orimligt höga insatser. En kväll i maj 2013 övar Marstrands räddningstjänst rökdykning inne på det anrika men numera förfallna Turisthotellet. Övningarna får ett abrupt slut när brandmännen hittar en död man. Karin Adler vid kriminalpolisen i Göteborg kallas in för att utreda fallet. Allt tyder på att mannen blivit mördad. Men vem kan tänkas ha vinning av hans död?

Läs mer om boken och författaren på www.annrosman.com

Recensioner
Imponerande mix av mord och romantik.
/Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Ann Rosman är gäst på Bokens Afton den 4 sept, kl 18.30, tillsammans med Viveca Sten.

Viveca Sten: I maktens skugga

Det har gått nästan tjugo år sedan Thomas Andreasson började som polis och han känner sig alltmer ansatt av tvivel - orkar han fortsätta i polisyrket? Hans bästa vän Nora Linde, som nu arbetar på Ekobrottsmyndigheten, har semester på Sandhamn tillsammans med sambon Jonas och deras fyraåriga dotter Julia. Men sommaridyllen störs av den nya sommargästen Carsten Jonsson, en riskkapitalist som gett sig in i vidlyftiga affärer i Ryssland. Jonsson har köpt den långa fina stranden på öns södra sida och det lyxiga hus som han låtit uppföra retar gallfeber på öborna.

Märkliga olyckor har inträffat under byggets gång. Är det rena tillfälligheter eller handlar det om sabotage? När Carsten Jonsson bjuder in till invigningsfest slutar det med en katastrof. Har händelserna att göra med husbygget eller finns det någon annan orsak? Vem kan man lita på när man har gjort sig till ovän med alla?

I den sjunde boken i Morden i Sandhamn-serien får Thomas Andreasson ta sig an ett fall där dolda krafter rör sig i sommarparadiset. Samtidigt som han brottas med sina egna känslor av otillräcklighet står han inför sitt svåraste fall någonsin.

Viveca Sten är gäst på Bokens Afton den 4 september, kl 18.30, tillsammans med Ann Rosman.

Mari Jungstedt: Den man älskar

En blek aprilsol kryper långsamt över det gamla stenbrottet i Bunge på norra Gotland där mäklaren Sanna Widding har hittats död. Några kilometer därifrån ligger en anrik kalkstensgård som hon fått i uppdrag att sälja. Men försäljningen väcker starka känslor i ägarfamiljen och snart stiger djupa och mörka hemligheter upp till ytan.

Kriminalkommissarie Anders Knutas är tillbaka efter sin sjukskrivning och kastas genast in i en omskakande mordutredning. Tillsammans med kollegan Karin Jacobsson inser han snart att Sanna Widding inte kommer att bli det enda offret.

Sedan debuten 2003 med Den du inte ser har Mari Jungstedt etablerat sig som en av Sveriges mest framgångsrika spänningsförfattare. Hennes böcker har sålt i över tre miljoner exemplar enbart i Sverige och utkommer i ett tjugotal länder.

måndag 23 juni 2014

Paul Frigyes: Jan Guillou utifrån


Paul Frigyes säger sig ha drivits av förundrad fascination snarare än beundran eller dåliga känslor inför den kontroversiella skriftställaren och resultatet är ett motstridigt porträtt. Det handlar om personen, yrkesmannen och fenomenet Guillou och hur han varit med om att forma villkoren för opinionsbildning i det moderna mediesamhället.

Paul Frigyes är journalist, som skrivit flera böcker om grafisk form och en om Sveriges löpsedlar. Han har varit anställd som reporter på tidningen Journalisten i tio år, och medverkat i dags- och kvällspress. Sedan 2011 har han som frilans gjort radioreportage, frilansreportage, mediekrönikör i Dagens Nyheter och medverkat med engelskspråkiga artiklar på Netopia.eu.

Recensioner
"Konturen av Guillou fylls ut",  Sam Sundberg i SvD. Läs hela recensioner här.

fredag 13 juni 2014

Ulf Broman: Kustvägen - Framgång genom samverkan

Kustvägen är en 75 km lång vägsträcka som tar dig mellan fina kustlägen mitt i Sverige. Den följer kusten i norra Hälsingland och i södra delen av Medelpad. Här finns restauranger, campingar och kulturmiljöer som är väl värda ett besök.

Kustvägengruppen har genom stöd av Leader Mittland fått möjlighet att dokumentera sin resa från starten 2005 till idag år 2014. I boken beskrivs de olika insatser som gjorts under åren, både de som fungerat bra respektive mindre bra. Tanken är att vårt arbete skall kunna användas som modell för andra som tänker göra samma resa.

Många har bidragit till att skapa denna bok. Det är genom dessa erfarenheter helheten har kunnat beskrivas utifrån flera olika perspektiv. Huvudförfattare är Ulf Broman.

Boken är rikligt illustrerad med mängder av fina foton.

tisdag 10 juni 2014

Ola Wong: Pekingsyndromet, Kina, makten, pengarna

Om Kinas provinser vore länder skulle 15 av dem finnas med bland världens 50 största ekonomier. Välståndet ökar och produktionen går på högvarv. För första gången på hundra år kommer snart inte en demokrati att vara världsetta längre.

Journalisten och Kinakännaren Ola Wong har bott och rapporterat från Kina i många år. När det blev hälsosammare att bo i ett rökrum än i Peking bestämde han sig för att flytta hem samtidigt som han ställde sig frågan varför blev det såhär? Pekingsyndromet är den underhållande och gripande berättelsen om hur den nya supermaktens ekonomi och politik fungerar och varför den leder till instabilitet i landet och är en miljökatastrof för världen. De senaste åren av ekonomisk boom har inte alls inneburit kommunistpartiets reträtt utan snarare dess återkomst. Ola Wong spårar orsaken tillbaka till hur dagens ledare drabbades av Mao-tidens terror som barn, ett nationellt trauma som gjorde dem besatta av stabilitet och tvingade dem att ständigt skriva om historien. Pekingsyndromet är reportageguiden som förklarar den nya supermakten Kina. En nödvändig läsning för alla som trodde att de inte var berörda av Kina. Läs mer här: http://olawong.squarespace.com/about-me/





Recensioner
"Det här är bland det absolut bästa man kan läsa om man vill komma in i och förstå det här jättelika landet" /Magnus Utvik, Gomorron Sverige

En spännande och upplysande resa, styvt upplagd och oavbrutet intressant. Wong är en journalist av den samtida sort som på en gång rapporterar, resonerar och kommenterar, och hans styrka som författare ligger i både den språkliga energin och den klara blicken för vad som sker i det som synes ske."
/Lars Linder, Svenska Dagbladet

Anna-Karin Palm: Jaktlycka

Det börjar med Kattis, sjutton år och till sin egen förskräckelse fortfarande oskuld. Hon njuter av sin lust, men har svårt att känna igen den kropp killarna tänder på som sin egen. Det slutar med Agnes, som har ett försiktigt men ljuvligt samlag med sin man på morgonen till hans nittioårsdag, kanske det sista någonsin. Mellan dessa två noveller finns åtta till; tio scener ur kvinnors liv.

Efter sina två senaste romaner Herrgården och Snöängel återvänder Anna-Karin Palm här till novellformatet. Men Jaktlycka skulle också kunna läsas som en sönderslagen roman, eller som tio variationer över ett tema. Med sina nedslag i olika åldrar och livssituationer bildar den en fresk över kvinnliga erfarenheter. Det handlar om kroppen, om den egna lusten och om hur svårt det är att inte låta sig definieras av den manliga blicken och de dolda ordningar som omgärdar oss. Här finns den unga kvinnan som kanske ska göra abort. Här finns kvinnor som prövar att skilja på sex och kärlek för att värna sitt oberoende, och kvinnor som längtar efter att möta mannen både själsligt och kroppsligt men som inser hur livsfarligt det kan vara att göra sig skyddslös. Här finns kvinnan som först när cancern drabbar henne tycks landa i sin egen kropp.

I den långa titelnovellen kolliderar en modern stadskvinnas förväntningar med landsbygdens urgamla föreställningar kring jakt, skog och manlighet. I en annan novell drivs rätten till känslan i att bära och föda ett barn till sin spets i det jämställda parets maktkamp. Anna-Karin Palm vrider och vänder som i ett skiftande kaleidoskop på svårbesvarade frågor kring kvinnlighet, sexualitet och självständighet.

Jens Lapidus: VIP-rummet

Foto Anna-Lena Ahlström
Möt Teddy och Emelie, ett omaka radarpar med kass personkemi.
Teddy har bestämt sig: han är färdig med brott efter åtta år på anstalt. Men han har inte en krona på fickan, Arbetsförmedlingen är ett skämt och han sover på sin syrras soffa. Läget blir akut när en indrivare hör av sig och kräver pengar.

Emelie är påläggskalv på advokatfirman Leijon, en boutiquebyrå i Londonklass. Men en framgångsrik karriär känns avlägsen och extremt svåruppnåelig.

Så ger en av byråns delägare henne ett oväntat uppdrag. Ett uppdrag som hon inser att hon varken kan eller får tacka nej till. Tillsammans med Teddy ska hon ta reda på vad som har hänt den försvunne Philip Schale: investerare och jättestekare med en meritförteckning som blir märkligare ju djupare de gräver.

Emelie vill upp och Teddy vill bli av med sina skulder. Hon har valts för att hon är kompetent och plikttrogen, han har valts för att ... ja, varför? Uppdragsgivaren vet något om Teddy som ingen annan känner till.

Och kidnapparnas tålamod rinner undan som sand i ett timglas.

Vip-rummet är den första delen i en ny serie av Jens Lapidus, som efter Snabba cash, Aldrig fucka upp och Livet deluxe är en av Sveriges mest lästa och uppburna kriminalförfattare.

Recensioner
Jens Lapidus drar ner byxorna på Philip Schale, överklassonen. Vad gör denne Philip i sin extralägenhet, då han inte investerar, tjänar en massa pengar, vistas på Stureplans restauranger, eller – som nu – är kidnappad? Boken handlar om kidnappningsdramat, Philip Schale och hans oroliga familj. Men i fokus står också de två personer som har att lösa gåtan kring kidnappningen. Det är det något omaka paret Teddy och Emelie, han nyutsläppt kriminell, hon jurist på en ansedd byrå, med affärsjuridik som specialitet. Mitt i deckarromanen finns relationerna och människoporträtten, möten och spänningar, kärlek och hat. Så är det alltid i Lapidus böcker, men denna gång kan jag se mer av kärlek än hat. Den nya boken om Vip-rummet innehåller mindre av rått våld mellan gängmotståndare som i Snabba Cash-trilogin. Författaren vill till och med få oss att förstå Philips perversitet. Men visst finns det mord och misshandelsscener i kidnappningsdramat. Och skarpa klasskillnader mellan fattiga och rika. Men trådarna går ihop och läsaren får klart för sig kopplingarna mellan Stureplanarna och de öppet kriminellt belastade. Här ligger Jens Lapidus styrka, som jag ser det. Han har genom sitt vardagliga yrke som advokat skaffat sig en unik inblick i de två undervärldarna, till synes en övervärld och en undre värld. Skenet bedrar.

Efter 460 sidors läsning, längtar man efter fortsättningen. Språket är fantastiskt. Författaren har utlovat uppföljare. Särskilt spänd är jag på om vi åter skall få träffa Sara, den unga kvinna som börjat rota på egen hand och blivit mycket uppskrämd.

/Ingalill Eriksson
2014-06-30

Arne Dahl: Sista paret ut

Stämningen i Europa hårdnar. Maffian är starkare än någonsin, narkotikamarknaden mer avancerad och metoderna våldsammare - något som Paul Hjelm och hans kollegor brutalt har fått erfara. Men nu utmanas maffian på allvar, från oväntat håll. Någon är mäktigare, starkare. Någon som i lagens ständigt växande gråzoner kan nästla sig in på Wall Street och samtidigt ta över den växande marknaden för designerdroger. Samtidigt utsätts det lilla svenska bioteknikföretaget Bionovia AB för avancerat cyperspionage. Spåren leder hela vägen till Kina och till en omfattande nätavlyssning - men hur kommer det sig att de utsatta företagen alla arbetar med genetisk forskning? I en hårdnande värld, där maktens spelregler ständigt snävas in, finns det kanske bara en sak kvar att manipulera: människans eget dna.

Opcop-gruppen har samarbetat ett tag nu. Några medlemmar har ryckts ifrån dem, andra är ärrade för livet. I Stockholm håller Kerstin Holm och Sara Svenhagen fortfarande ställningarna: i Haag märks Paul Hjelm och Jorge Chavez. Övriga medlemmar rör sig runt världen: Kina, New York, Belgien. Och nog har de uträttat mycket, liv har räddats och ligor sprängts. Samtidigt är det några människor, organisationer, som ständigt gäckat Opcop och hela tiden legat steget före. Kommer de att visa sig igen?

Opcop-gruppen samlar sina styrkor. Det blir en kraftmätning för den stukade gruppen, och kampen mot brottslighet blir personlig - inte minst för Paul Hjelm själv.

Sista paret ut är den sista, och fristående, delen i Arne Dahls Opcop-svit. Nu gäller det.

måndag 9 juni 2014

VM i Fotboll i Brasilien 2014

VM i fotboll spelas i Brasilien i år. Nu har vi byggt en sektion med böcker med och kring fotboll. Varför inte titta på böcker om Brasilien för att lära känna detta stora land i Sydamerika.