måndag 23 mars 2015

Björn Persson: Synden straffar sig själv - En kriminalroman

Ny bok av Björn Persson, Synden straffar sig själv.

Vintern har den mellannorrländska staden i ett fast grepp och snön vill inte sluta falla. Den vikarierande kriminalreportern på Extrabladet, Lennart ”Lenny” Eriksson bevittnar hur tre invandrarungdomar med hjälp av den osympatiske stjärnadvokaten Jens Rudner oväntat blir frikända från en väntad misshandelsdom i Tingsrätten I polishuset får den luttrade kriminalinspektören Stig Elofsson plötsligt och oväntat ta över en utredning om sexdejting på nätet, medan kollegan Bo Nilsson kämpar med sin aversion mot allt och alla och då främst kriminalavdelningens nya chef, Ellen Lind. När en av de friade ungdomarna hittas död och advokaten Rudner försvinner ställs mycket på sin spets. Vad är det egentligen som händer i staden mellan de två bergen? Och är det verkligen så att synden straffar sig själv?

Det är tidig sommar i den mellannorrländska staden men värmen låter vänta på sig. På Åkerns travbana förbereds det för stortrav och banans nya stjärnhäst, den treårige Sweet Nugent är stor favorit, men i mörkret sprids det planer som kan omkullkasta den unge lärlingen Erkki Maatz och den gamle tränaren Erik Rovlunds förhoppningar. I polishuset har den slitne kriminalinspektören Stig Elofsson fått inre tjänst efter en längre tids sjukskrivning och längtar mest efter semester, när han plötsligt får bistå kollegan Nilsson i utredningsarbetet för att försöka hitta den som står bakom de sprängdåd som plötsligt börjat sprida ond bråd död bland stadens myndigheter. Den vikarierande reportern på Extrabladet, Lennart ”Lenny” Eriksson, får problem när hans journalistiska ideal återigen ställs mot den krassa verkligheten, när han tvingas ha med sin gamla arbetskamrat från fabriken, den rasistiske sverigedemokraten Michael Bäll att göra…

Hålla tand för tunga är den fristående uppföljaren till succédebuten Som man sår får man skörda som kom ut 2014. Det är höst i den normalt så sömniga mellannorrländska staden. Medan staden förbereder sig för kyla och vinter kommer en hemvändare med onda avsikter och denne verkar ha bråttom med sitt uppdrag. En bilreparatör och en travtränare, utan någon synbar koppling till varandra, hittas döda badande i sitt eget blod. I polishuset är kriminalavdelningen villrådig och den desillusionerade polisinspektören Stig Elofsson tvingas rycka upp sig rejält då han motvilligt tvingas ta på sig ansvaret för utredningen. Samtidigt har den före detta fabriksarbetaren, den nyskilde Lennart ”Lenny” Eriksson hittat ett arbete som vikarierande reporter på Extrabladet och han hamnar i smeten direkt...

Detta är Matforsbon Björn Perssons debut som skönlitterär författare. Förebilderna är många men forna kollegan på tidningen Dagbladet i Sundsvall, Christer Nygren och amerikanen Donald E. Westlakes böcker är de som gett inspiration till den här spännande deckaren.


Recensioner "Som man sår får man skörda"

En man kommer tillbaka till sin barndomsstad, anledningen är att hämnas på ett grovt brott som hände för 25 år sedan. Tiden är kort och de personer som är skyldiga måste dö.

Huvudkaraktärerna i boken är Lenny Eriksson en luggsliten och av livet tilltufsad journalist, han får ett kort vikariat på Extrabladet, den lilla tidningen i staden, Han hamnar direkt i smeten. Stig Elofsson är kriminalpolis i staden, han är 60+ och trött på jobbet, trött på sig själv och det trista liv han lever.
Så inträffar det första mordet. Elofsson blir tvungen att rycka upp sig och ta tag i utredningen vilket han i början gör mycket motvilligt.

Som läsare får man följa karaktärerna och mördaren i omväxlande kapitel, man får veta vad som egentligen hände för 25 år sedan och följa Elofsson och hans kollega Nilsson som många tror är korkad men som egentligen är ganska smart i deras i början tafatta jakt på mördaren.

Boken är mycket underhållande, skriven med humor och glimten i ögat. Intrigen är bra, boken blir en bladvändare, karaktärerna växer. Själv blir jag väldigt förtjust i Lenny, journalisten som läst journalistik ett år på en folkhögskola, och stretar på i livet.

Spännande och underhållande sommarläsning. Jag ger denna debutbok som Björn Persson skrivit 4/5 möjliga i betyg.

/Monica, Vängåvans pensionerade kulturtant.

För beställning se vår hemsida: http://www.vangavan.se/

Recensioner "Hålla tand för tunga"

Boken börjar dramatiskt, Elmer Ali Mohamedi sitter på sitt kontor på Försäkringskassan. Han öppnar ett vadderat kuvert som precis kommit med internposten. Brevet exploderar i hans händer och Elmers kroppsdelar sprids över hela rummet. Boken fortsätter i ett rasande tempo, fler brevbomber exploderar i staden.

Sverigedemokraten, Michael Bäll känner sig missförstådd, ingen orkar lyssna på honom när han spyr ur sig galla över alla flyktingar som han tycker väller in i landet och blir bidragsberoende. Nej, svenska folket gör som de alltid gjort, knyter näven i fickan och kniper käft.

När man hittar en man hängd i ett träd börjar det bli lite för mycket för stadens poliskår. Polismyndigheten har fått en ny chef som är helt inkompetent. Nilsson och Elofsson får själva lägga upp arbetet vilket de gör något motvilligt. Inte blir det lättare när drogen Spice börjar finnas i stora mängder bland knarkarna i staden.

Journalisten Lenny Eriksson är orolig, Extrabladet ska gå i graven, han är bara vikarie på tidningen men ändå?

Boken är precis som debutboken som kom förra året skriven med stor humor, oerhört detaljerad, snudd på burlesk. Karaktärerna är udda, Nilssons häftiga humör ställer till det för honom.

Elofsson är luggsliten och lågmäld men logisk och smart, tillsammans är de ändå ett team som kompletterar varandra bra. Elofsson överraskar när han med blixtens hastighet fäller en medlem i bikerklubben, Brother of Bandaras i golvet och helt sonika bryter av ett hans fingrar, anledningen, bikern har gjort obscena gester mot Elofssons kvinnliga poliskollega.

Så där rullar handlingen på, helt sanslös med mängder av trådar att knyta ihop när boken börjar närma sig slutet.

Som läsare fnissar man åt tokigheterna och förfäras av allt våld.
Den får 4/5 i betyg.

Monica Vängåvans kulturtant

För beställning se vår hemsida: http://www.vangavan.se/

Inga kommentarer: