onsdag 29 juni 2016

Olivier Bourdeaut, I väntan på Bojangles


En pojke växer upp med en mamma som byter namn varje dag, en pappa som älskar att ljuga ihop historier och en trana som husdjur. Föräldrarna älskar att dansa och allra helst till Nina Simones Mister Bojangles. De har vänt vuxenansvar och konventioner ryggen för att göra varje dag till ett äventyr. Men när skatteverket knackar på dörren och deras tillvaro riskerar gå om intet, glider mamman över gränsen till galenskap och blir intagen. Pappan och sonen kokar då ihop en storartad plan för att frita henne och få sitt gamla liv tillbaka.

Olivier Bourdeaut är fransman och född 1980. Han har provat på ett stort antal olika jobb som till exempel mäklare och att samla salt på saltfälten. I väntan på Bojangles är hans debutroman. Boken har gjort succé i Frankrike och rättigheterna såldes snabbt till ett stort antal länder. Den tilldelades ett stort antal priser såsom RTL Lires stora läsarpris, Prix Roman France Télévisions samt Téléramas studentpris för Bästa roman. Boken är också en av fyra böcker som nominerats till det prestigefulla Goncourtpriset för bästa debut!

Recensioner

"Söker du en liten bok (180 sidor) med ett stort innehåll, att läsa ute eller inne i sommar, rekommenderar jag denna roman. Författaren är en ung fransman, född 1980, och den har blivit kritikerrosad i hemlandet. Ulla Linton har översatt till svenska och samtidigt sker översättningar från franska till en rad andra språk.

Som läsare får vi följa med in i en fantasivärld, där familjen med mamma, pappa och en son står i centrum. Det är en burlesk historia med dans, musik, dräkter och lögner. Miljöerna är hämtade från Frankrike och Spanien. Romanen andas ömhet, kärlek och överseenden med mänskliga tillkortakommanden. Vill man i slutet av läsningen reflektera i kritisk anda, kan man ta ett djupt andetag och fundera över vad lögner och förnekelser kan leda till. Ett drama och olika dödsfall finns där. Men med en annan typ av läsning blir den bestående känslan bara en enda varm saga."
/Ingalill Eriksson

"Ett litet mästerverk [...] Man hisnar över språket, över kärleken till dårarnas drottning och ler mellan tårarna. Bien joué!"
/Göteborgs-Posten

"Den har helt enkelt alla ingredienser för att tilltala varenda läsare mellan 7 och 77 år."
/Livres-Hebdo


"Här finns samma rytm och bildrika prosa som i Boris Vians Dagarnas skum, och samma lättsinniga uppgivenhet som i Natten är ljuv av Fitzgerald. I likhet med de två klassikerna är I väntan på Bojangles en vacker kärlekshistoria."
/Les Inrockuptibles

"En märkvärdig liten roman som är både melankolisk och full av charm."
/Voici

"Han förtjänar framgången som denna extravaganta och rörande fabel kommer att få." LObservateur

onsdag 22 juni 2016

Jorn Lier Horst, Blindgång



En kall januarinatt försvinner taxichauffören Jens Hummel spårlöst. Det går ett halvår utan att man hittar någon ledtråd. William Wisting, som ansvarar för utredningen, får kritik i media och av överordnade för uteblivna resultat.
Wistings dotter Line, som tagit ledigt från jobbet och snart ska föda sitt första barn, har fått en ny vän: Sofie, ensamstående mamma med en ettårig dotter. Sofie har ärvt ett hus efter sin morfar, Frank Mandt, som polisen länge misstänkt för diverse skumraskaffärer. Line och Sofie träffas allt oftare, och när de hittar ett låst kassaskåp i källaren till Sofies hus blir Line nyfiken. I skåpet finner de en revolver och en mycket stor summa pengar med missfärgade kanter.
Polisen misslyckades med att sätta dit Frank Mandt så länge han levde och Line anser att de måste informera ordningsmakten om vapnet. Hon lämnar in det anonymt men kan inte undanhålla sanningen för sin pappa. Till Wistings förvåning visar det sig att revolvern har en koppling till ett ouppklarat mordfall, och dessutom till taxichaufförens Jens Hummels försvinnande.
Wisting ställs inför ett svårt val - ska han missbruka dotterns förtroende eller åsidosätta lojaliteten med den organisation han själv är en del av?

JØRN LIER HORST är född 1970 och arbetade tidigare, vid sidan av sitt författarskap, som utredare vid polisen i Vestfold i Norge. Han räknas som en av de bästa kriminalromansförfattarna i Norden, har rönt stor framgång hos läsarna och fått flera litterära priser Jakthundarna som utkom på Lind & Co 2014 belönades med både Glasnyckeln och Rivertonpriset, och utsågs i Sverige till årets bästa översatta kriminalroman av Deckarakademin.


Horst är en av gästerna på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall, den 9 november 2016. Biljetter finns i kassan.

Recensioner

Jag har läst Horsts alla böcker och är övertygad om att han kommer att bli en värdig utmanare till Jo Nesbo. Han är en suverän intrigbyggare vilket han visar i den här boken där han syr ihop två mordfall som till en början inte verkar ha något med varandra att göra. Intrigen gör plötsliga tvärvändningar och upplösningen kommer som en riktig överraskning.
/Lennart Bergström, Bokhandlare

"Med Blindgång har Jørn Lier Horst skrivit sin bästa bok hittills. Han levererar en helgjuten roman"
Østlands-Posten

"Författaren har givetvis stora kunskaper om polisutredningar, men han förlorar sig inte i detaljer utan tar med läsaren i arbetets mödor och spänning. Samtidigt får man en levande bild av kamrat- och familjeliv. Wisting är en änkling som faktiskt sörjer sin hustru utan att trösta sig med alkohol."
Kerstin Matz, BTJ

"Som läsare känns det som om man sitter med i polisutredningen och upplever hur adrenalinet börjar rusa genom kroppen när den våldsamma upplösningen på ett kriminaldrama närmar sig [...] En lysande spänningsroman"
Ingalill Mosander, Aftonbladet, om Vinterstängt (Lind & Co, 2015)

"en deckare som faktiskt överträffar hans senaste, den prisbelönta Jakthundarna."
Jakob Tjernström, Örnsköldsviks Allehanda, om Grottmannen (Lind & Co, 2015)

"otroligt gediget [...] bättre än Jo Nesbø"
Magnus Utvik, SVT, om Jakthundarna (Lind & Co, 2014)

tisdag 21 juni 2016

Linda Olsson, En syster i mitt hus


Ett gripande familjedrama om svek, sorg, hopp och förlåtelse. Med stor psykologisk skärpa skildrar Linda Olsson två systrar vars liv har formats av den barndom de delat, och ändå inte delat.

I ett stort hus på Costa Brava i norra Spanien, Pyrenéernas sista utpost innan de försvinner ner i Medelhavet, väntar Maria med bävan på sin syster Emma. Sist de sågs var på mammans begravning för två år sedan. Sedan dess har Maria levt en ensam tillvaro.
Det är oktober och turisterna har precis lämnat den lilla staden. De båda systrarna promenerar, simmar i det ännu ljumma havet och tillbringar långa kvällar på husets takterass. Deras samvaro är stel och konversationerna tafatta. Emmas närvaro inkräktar alltmer på Marias liv.
Men successivt kommer deras barndomsminnen ifatt dem och till slut måste de närma sig det som inte går att samtala om. Om den förlorade systern, hon som dog. Den älskade. I bakgrunden finns hela tiden deras mamma. Alltings början och alltings slut.

Linda Olsson (1948) debuterade med Nu vill jag sjunga dig milda sånger (2006) en roman som gick rakt in i hjärtat på miljoner läsare runt om i världen. Därefter har hon utkommit med flera starka relationsromaner, Sonat till Miriam (2008), Det goda inom dig (2011) och nu senast I skymningen sjunger koltrasten (2014). Hon har även släppt en spänningsroman tillsammans med Thomas Sainsbury (2015).

Jussi Adler Olsen, Washingtondekretet



Doggie Rogers är lycklig när hon kliver in på Hotel Splendor för att fira den demokratiske presidentkandidaten Bruce Jansens historiska valseger. Hon är full av hopp inför framtiden och övertygad om att Jansen är den rätte att axla rollen som världens mäktigaste man. Men medan den nyvalde presidenten hyllas av sina trogna medarbetare drar en man i rummet plötsligt vapen. Skottet träffar Bruce Jansens höggravida hustru, och varken hon eller det ofödda barnet går att rädda.

Doggie är i chocktillstånd – inte minst för att hennes egen far anklagas för mordet. När Bruce Jansen senare svär presidenteden är han en djupt förbittrad man. Han lägger fram en ytterst kontroversiell förordning som ska återupprätta ordningen i USA. Men då det går upp för medborgarna vad Washingtondekretet innebär, bryter helvetet loss. Snart är gränserna stängda, utegångsförbud införs och inbördeskriget hotar.

En liten grupp människor, med Doggie Rogers i täten, klamrar sig dock fast vid hoppet och gör allt för att avslöja komplotten som det amerikanska samhället är utsatt för. Doggie har blivit landets mest eftersökta kvinna. Och nationens framtid vilar på hennes axlar.

Washingtondekretet är en tankeväckande politisk thriller från författaren bakom succéböckerna om Avdelning Q.

Katerina Janouch, Skugghäxan


Cecilia befinner sig i Paris. Hon upplever ett erotiskt äventyr och får även tillfälle att träffa eldsjälar i fråga om naturliga förlossningar. På planet hem nås hon av nyheten att dottern Gretas bästa vän - en flicka vars familjeförhållanden är allt annat än enkla - har försvunnit.

Cecilia slungas in i arbetet på förlossningen och familjens livsbekymmer. Sökandet efter den försvunna flickan intensifieras och Cecilia kan inte låta bli att engagera sig. Snart kryper det fram att Greta kan ha med försvinnandet att göra - vad är det hon döljer?

Skugghäxan är den nionde delen i serien om barnmorskan Cecilia Lund. Katerina Janouch har vunnit många trogna läsare tack vare sina skildringar av kvinnors liv och vardagens dramatik. Under 2016 är hon även aktuell med tre erotiska kortromaner.

tisdag 14 juni 2016

Tips på sommarläsning från Monica

Sommar, sol och semester närmar sig med stormsteg. Här kommer mina tips på pocketböcker att läsa på badstranden, eller i hängmattan som är min favoritplats.

SKÖNLITTERATUR
  • Ian McEwan: Domaren
  • Roy Jacobsen: De osynliga
  • M.L. Stedman: Fyren mellan haven
  • Henning Mankell: Italienska skor, Svenska gummistövlar
  • Marilynne Robinson: Lila
  • John Williams: Butcher`s Crossing, Stoner
SPÄNNINGSROMANER
  • Peter May: Svarthuset, Lewismannen och Lewispjäserna
  • John Verdon: Tänk på ett tal, Låt den onde sova, Blunda hårt
  • Caroline Eriksson: Djävulen hjälpte mig
  • Lucifer (Carl Johan Vallgren): Skuggpojken, Svinen
Fler tips på bra pocketböcker kommer personalen att skylta upp med i butiken.

Jag har också bläddrat igenom bokförlagens utgivning i den omfattande katalogen över Höstens böcker. Några tips på kommande böcker är:
  • Bodil Jönsson: Tio tankar om arbete
  • Jan Guillou: Äkta Amerikanska jeans (del 6 i serien)
  • Linn Ullman: De oroliga
  • Kepler: Kaninjägaren
  • Roy Jacobsen: Vitt hav
  • Elena Ferrante: Hennes nya namn (del 2 i en trilogi)
  • Jojo Moyes: Toner i natten.
Och många många fler intressanta titlar som jag återkommer till.

Önskar nu alla mina storläsande bokvänner en riktigt bra sommar med massor av härliga läsupplevelser.


Monica/ Vängåvans kulturtant

fredag 3 juni 2016

Bob Hansson, Och grannsämjan är en långsam bödel


Bob Hansson är en av få poeter som lyckas skriva dikter som används; på arbetsplatser, i skolor och som rivs ut och klistras upp på våra kylskåp.

DN skrev en gång ”Det finns ett före och efter Bob Hansson i svensk poesi”.

Det är aldrig en människa som förändrar, alltid många, varav de flesta är mer eller mindre osynliga. Men klart är att synen på poesi var annorlunda för 20 år sedan. Och Bob Hansson var kanske den som via turnéer och media råkade synas mest.

Efter fyra diktsamlingar tog Bob Hansson paus från poesin och har sedan dess skrivit fyra romaner och intervjuboken ”Kärlek hur fan gör man.” Hans debutroman "Gunnar" sätts upp som teater med premiär i September 2015. Dessutom åker han runt i Sverige och världen och föreläser, gör shower, workshops och läser dikter.

Och allt han gör – gör han av precis samma förhoppning – att stärka livslusten och plåstra om den sorg som våra liv faktiskt rymmer. Ingen av oss är här för att krympa.

Bob Hansson har inte släppt en ny diktsamling på tio år, men är fortfarande en av de svenska poeter som läses allra mest. I januari 2016 släppte han diktsamlingen: Och grannsämjan är en långsam bödel och han gör det som en helt ny poet! Bob Hansson har alltid haft ett säreget uttryck som har varit öppet och direkt, som velat samtal och närhet, en dikt som haft lätt för att skratta.

Så fortsätter det att vara i den nya boken, men i och grannsämjan är en långsam bödel märks även ett mörker, en svärta som vill påminna oss om något. Det är en djupare och allvarligare röst som inte viker för det svåra, men som fortfarande bjuder in till tröst och längtan. Hans bildspråk snuddar vid Tranströmers och Szymborskas enkelhet, men först och främst är rösten hans egen. Bob Hansson har alltid skrivit en poesi som skilt sig från trenderna i den svenska samtidslyriken, en röst som stått bredvid. Bob Hansson är en fantastisk författare, oavsett vad han skriver, men som diktare är han helt unik.

Bob Hansson är gäst på Litteraturscenen på Sveriges Nationaldag 6 juni 2016, kl 13.30-14.00.

onsdag 1 juni 2016

Mark S Weiner, Klanvälde. Från stamsamhälle till rättsstat


Mark S Weiner,  Klanvälde. Från stamsamhälle till rättsstat

Dualis förlag, 2015

Originalets titel: ”The Rule of the Clan”

Ingalill Eriksson har läst och recenserat,

För alla som önskar förstå vad som händer I världen är denna bok högst värdefull. Den amerikanska professorn Mars S Weiner förmedlar kunskaper om vad som händer och kan hända om den demokratiska staten bryts ned helt eller försvagas. Fördelen med en demokratisk stat är att varje individ, varje medborgare, får ett individuellt förhållande till en statsapparat med tjänstemän, som idealt sätt har att utföra sitt arbete utifrån stiftade lagar och beslut, fattade genom demokratiska val. En individ – en röst till de demokratiska församlingarna. Med denna modell för samhällsbygge följer en viss individuell frihet. Ju bättre samhällsmodellen fungerar, desto mer frihet och ansvar till individen.

De hot som författaren pekar på är att en sönderfallande stat idag släpper fram historiskt dominerande stamsamhällen. Här är det klaner och släkttillhörighet som bestämmer individens rörelsefrihet och välgång. Att födas in i en maktlös stam, kan innebära en katastrof. Det intressanta med boken är att vi får ta del av klanvälden i Sudan, Island, Palestina, Indien, Pakistan, Afghanistan, England, förutom förhållandena i omdebatterade länder i Mellanöstern och Nordafrika.

Något som författaren inte tar upp, men som är nog så intressant, är de nya ”klaner” som växer upp i form av nätverk och sammanslutningar. Grupperna är precis som gamla stammar till för att markera vem som är omsluten och vilka som skall stötas bort. Makten ligger i vilken grupp man anses tillhöra.

Ingalill Eriksson