Insatserna blir högre. Den lokala, välskötta och lönsamma banken, har sedan länge slukats av den stora rikstäckande banken. Några styrelseledamöters drömmar om att få sitta med i den stora bankens styrelse grusades snabbt. Nu försöker man hitta andra vägar för att återfå en del av sitt inflytande.
I Guldfeber följs livet i banken under en tioårsperiod från början av nittiotalet till och med de första åren av tjugohundratalet. Man följer huvudpersonernas spel med bankens pengar och för att skaffa sig privata fördelar. Spelet förs i slutna styrelserum, avskilt på fjällhotell och i väktarbevakade bostäder. Insatserna är höga. Är den egna stolen viktigare än ägarnas förväntningar, personalens berättigade krav på inflytande och kundernas krav på anständig service? Eller kan resultatbonusen påverka den inriktning som banken ska välja? Man följer livet på bankkontoret, där personer tyngs under pressen att sälja, utbilda sig och samtidigt hinna med familj och vara underhållande på personalfester. Samtidigt ökar kriminaliteten i samhället och bankerna är givna mål för deras verksamhet. Vi följer tungt kriminella hur de planerar och genomför olika attacker mot banken och där även bankens anställda blir inblandade. Smarta bedragare visar hur man kan utnyttja en oro hos bankanställda som inte vet om de får arbeta kvar.
Bakgrunden till romanen är massmedias rapportering om händelser i olika banker under perioden. Denna rapportering har författaren, som har ett långt förflutet inom bankbranschen och från många olika tjänster, fritt bearbetat i sin fantasi.
Efter ett helt arbetsliv i bankvärlden, varav de sista 17 åren som säkerhetschef, var det inte helt otippat att Torbjörn Ohlssons första roman skulle handla om just bankvärlden och kriminalitet. Nu är hans andra roman här och han kan äntligen titulera sig författare.
Arbetsplatsen blev den största inspirationskällan till den kommande romanen. I jobbet som säkerhetschef på Swedbank stötte han på både bankrån, bedrägerier, sprängda bankomater och annan kriminalitet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar