måndag 9 oktober 2017

Kazuo Ishiguro, Nobelpristagare 2017 i litteratur



Förra årets Nobelpristagare Bob Dylan överraskade oss och hela världen. Den här gången har Nobelkommittén valt britten Kazuo Ishiguro, som pristagare för år 2017.

Sara Danius, akademins ständige sekreterare, motiverade valet med "Kazuo Ishiguro har i sina romaner med stark känslomässig verkan blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen".

Ishiguros roman ”Återstoden av dagen” blev en internationell bestseller. En bok han även vann det prestigefyllda Man Booker Prize för år 1989 – ett pris han också varit nominerad för fyra gånger. Den blev även en succé som film när den kom 1993 och nominerades till åtta Oscar.

Han är lite grann som en blandning mellan Jane Austens sedekomedier och Franz Kafkas absurdism. Blandar man det här lite grann har man Ishiguro i ett nötskal, säger Sara Danius och fortsätter, har jag sagt det så måste jag också säga att Ishiguro är en författare som skriver med stor integritet. Han tittar inte åt sidan utan har utvecklat ett eget estetiskt universum som samtidigt förnyar sig från bok till bok. Och det gör han med hjälp av genremässiga experiment.

Som bokhandlare anser vi att årets val var utmärkt!

Böcker på svenska
Dessa titlar kommer att tryckas upp. Vi väntar oss att ha dessa i lager i vecka 42.
- Begravd jätte
- Återstoden av dagen
- Vi som var föräldralösa
- Never let me goe
- De otröstade
- Nocturner

Begravd jätte kommer att blir månadens titel i Låna & Läs i december.

Inga kommentarer: