måndag 28 januari 2019

Monica Gullman om bokåret 2018


Monica Gullman, Hur har bokåret 2018 varit?

Vilken var den bästa bok du läste under 2019?
Jag for ner till bror, Karin Smirnoff 

En bok du längtat efter och trodde du skulle älska men inte gjorde?
Pärlfarmen, Liza Marklund
Mest överraskande på ett positivt sätt?
Blåst på allt, Kjell Larsson
Vilken bok rekommenderade du till flest människor?
Bränn alla mina brev, Alex Schulman

Bästa bokserien du upptäckte?

Serie om de sju systrarna, Lucina Riley
Nya favoritförfattare som du upptäckte?
Anders de la Motte, deckarförfattare
Den bästa boken som var en ny genre för dig?
Factfulness, Rosling

Mest spännande bladvändare?

Vaggvisa, Leila Slimani

Bästa skräckisen?

Tina, Micael Lindberg
Den sorgligaste boken?
Den oändliga familjen, Cilla Nauman
Den roligaste boken?
Tango i Tabernaklet, Karin Brunk Holmqvist
Bästa ungdomsbok?
Mareld, Camilla och Viveca Sten
En bok som överträffade dina högt ställda förväntningar?
Styrkan, Don Winslow

Mest minnesvärda karaktärer?

Barbara Havers, Thomas Lynely. Elizabeth Georges karaktärer
Vackrast skrivna bok?
Aednan, Linnea Axelsson
En bok som gjorde starkt intryck på dig?
Lugnet, Thomas Bannerhed
En bok du inte kan fatta att de väntade så länge med
Ett hjärtslag från döden, Maggie O’Farrell

Kortaste boken du läst?
Slaget om troja, Theodor Kallifatides, 200 s

Längsta boken du läst?
Andarnas labyrint, Carlos Ruiz Zafon, 789 s

Favoritbok du läst av en författare du har läst andra böcker av?
Farlig flyktväg, Arnaldur Indridason

Bästa bok du läst endast för att du fick tips av någon annan?
Tusen bitar, Marcus Jarl

Favoritrecension du skrev?

Till minne av en villkorslös kärlek, Jonas Gardell
En bok du inte läste 2018 som du kommer prioritera 2019?
En kvinnas övertygelse, Meg Wolitzer
En bok du ser fram emot?
Fartygets ögon, Roy Jacobsen

Ingemar Dahl, Svarta nätter


Ett tillfälligt asylboende planeras i den lilla byn Banafjäl utanför Örnsköldsvik av den gudfruktiga Gun-Britt Levander. Allt börjar bra tills bränder anläggs och Banafjäl delas upp i två läger. När så ett anslag sätts upp med fem kända ansikten från byn och texten ”en ska bort” börjar Sofia Hägglund, 32-årig arkeolog, att ifrågasätta om hon ska sätta barnet hon bär på till världen eller låta det slippa. Leonard Bengtsson och Ronny Ny- berg, Banafjäls kriminalpoliser, börjar tvivla på den medmänsklighet de tror på i takt med att dåden hopar sig. En psykologisk thriller om vardagsrasism som får bränsle när det kommer för nära den egna vardagen, men också om den värme som kan uppstå mellan individer med vitt skilda erfarenheter.

Det här är den femte delen i Ingemar Dahls Örnsköldsviksserie.

Hälsa, träning och livsstil



Hälsa, träning och livsstil är alltid aktuellt. Men speciellt i januari och februari.

måndag 21 januari 2019

Christian Benedict, Sömn, sömn, sömn

Christian Benedict och medförfattaren Minna Tunberger

Motion och nyttig mat i alla ära. Minst lika viktigt för hälsan är det att sova gott. Sömnen påverkar din vikt, ditt mentala mående och minskar risken för allt från förkylningar till cancer. I den här boken finns allt du behöver veta om detta viktiga ämne, som är högaktuellt i en tid när stress, stillasittande och smarta telefoner får oss att sova allt sämre.

Sömnforskaren Christian Benedict delar tillsammans med journalisten Minna Tunberger med sig av sin egen spännande forskning om hur sömnbrist ökar aptiten, hur exponeringen av dagsljus får dig att sova bättre och snabbare tillfriskna från allvarliga sjukdomar. Christian Benedict berättar om den digitala revolutionen och om hur det blå ljuset förskjuter dygnsrytmen, skapar stress och har gett en hel ny generation kronisk sömnbrist. Du får även veta hur den fantastiska drömsömnen ökar förståelsen för dina egna och andras känslor och bidrar till en bättre psykisk hälsa. Och inte nog med det, du får också reda på hur den viktiga djupsömnen stärker immunsystemet och hjälper dig att lösa dina problem, ladda upp hjärnans batteri och befästa faktaminnen. Intressanta fakta varvas med peppande tips och råd för dig som vill optimera din sömn och bli lyckligare, friskare, smartare och smalare.

Christian Benedict är docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet och forskar om sömnens betydelse för hälsan och prestationen. Christian har fått olika vetenskapliga pris för sin sömnforskning, såsom Oscarpriset från Uppsala universitet och Young Researcher Award från tyska föreningen för sömnforskning och sömnmedicin. Dessutom har han talat om sin forskning på många internationella konferenser och är känd för att förmedla fakta och kunskap om sömn på ett pedagogiskt och underhållande sätt.

torsdag 17 januari 2019

Katarina Bivald, En dag ska jag lämna allt det här




Katarina Bivald, foto Gabriel Liljevall


En dag ska jag lämna allt det här är en varm och charmig berättelse om kärlek, gemenskap och att börja leva när det är för sent.Trettiotreåriga Henny Broek står chockad vid vägkanten och ser ner på sin egen orörliga kropp. För en halvtimme sen var hon himlastormande lycklig. Nu är hon …död?


På begravningen träffas hennes älskade ungdomsvänner som en gång arbetade tillsammans på det nedgångna motellet i Pine Creek. Men det enda som verkar förena dem idag är att de verkar fast beslutna att fortsätta vara ensamma och miserabla. Henny inser att hon nu har en livsviktig uppgift – hon ska göra sina vänner lyckliga, och hon är fast besluten om att inte låta det faktum att hon är död hindra henne.Gradvis får hon vännerna att vakna upp ur sorgen, och motellet får nytt liv när det fylls av nya gäster med skiftande bakgrund.

Men alla invånare i Pine Creek är inte lika förtjusta som Henny, och spänningarna mellan motellet och staden växer. Hur mycket är vännerna beredda att riskera för sin sköra gemenskap? Kan man någonsin förändra det som varit? Och kommer Hennys kärlek och kvardröjande närvaro göra dem lyckliga igen, eller får hennes minne dem bara att klamra sig hårdare fast vid sorgen? Det här med lycka visar sig vara betydligt mer komplicerat än Henny tänkt sig.

Katarina Bivald, jobbade extra i en bokhandel under större delen av sin uppväxt och kan fortfarande inte gå in i en bokhandel utan att instinktivt rätta till bokhögar. Idag bor hon i Älta utanför Stockholm tillsammans med sin syster och så många bokhyllor hon får plats med. Hon har fortfarande inte bestämt sig för om hon föredrar böcker eller människor. Livet, motorcyklar och andra omöjliga projekt är Katarina Bivalds andra roman. Succédebuten Läsarna i Broken Wheel rekommenderar kom ut 2013 och blev en internationell bästsäljare som såldes till 23 länder.


Katarina Bivalds webbsida hittar du här.

Sagt om boken
"Ett myller av träffsäkra, udda karaktärer, som studsar runt i tillvaron som vore det ett flipperspel; kolliderar med varandra, förändras, krymper, växer, blommar eller inte, slump eller mening?"
Läs hela recensionen här.
/Anders Larsson/Kapp

tisdag 15 januari 2019

E Blackburn & E Epel, Telomereffekten


En intressant fackbok för en gångs skull.

Har du någon gång undrat över varför en del sextioåringar ser ut och beter sig som fyrtio och tvärtom? Varför vissa ser yngre och piggare ut, är friskare och mår bättre än andra i samma ålder? Med andra ord: varför vi åldras så olika?

Svaret är att det bland annat beror på våra telomerer.

Längst ut på varje kromosom sitter dessa små svansar som visat sig ha stor betydelse för hur vi åldras och hur vi mår. För varje celldelning förkortas telomererna, och korta telomerer har kunnat kopplas till åldrandet och olika sjukdomar. Men: genom vår livsstil kan vi påverka och till och med förlänga dem!

Detta viktiga forskningsfynd fick nobelpristagaren Elizabeth Blackburn att tillsammans med forskaren Elissa Epel skriva en bok om telomerernas betydelse för människans livskvalitet, livslängd och välmående.

Tyngdpunkten ligger inte i att förklara molekylärbiologiska processer eller metodiken bakom telomerforskningen. Telomereffekten är enkelt och lättillgängligt skriven och Blackburn och Epel beskriver hur åldrandet ser ut i vår kropp och telomerernas inflytande på vårt hälsotillstånd. Faktorer som påverkar telomerernas längd tas upp och därmed också vad som kan påverka åldrande och hälsa. En stor del av boken utgörs av praktiska livsstilsråd för ett friskare och längre liv.

Flera saker kan påverka, som stress och fysisk aktivitet, men vår forskning visar att det är maten som har klart störst betydelse. Mycket socker, framför allt söta drycker, och processat kött ger kortare telomerer medan en bra och varierad kost med mycket mikronäringsämnen och exempelvis omega-3-fett förknippas med längre telomerer, säger Elizabeth Blackburn.

tisdag 8 januari 2019

Helena von Zweigbergk, Totalskada

Helena von Zweigbergk vid besök hos oss 2014

Agneta och Xavier har levt i ett långt äktenskap. I takt med tiden och att barnen lämnat hemmet är det som om avståndet dem emellan successivt ökar. Ett outtalat tomrum som ingen av dem riktigt vet hur de ska fylla.

Grälen och striderna är över. Saker och ting får passera. De har ju ett bra liv, en tillvaro fylld av trygga vanor, och de har utvecklat en ömsesidig tolerans. Men kanske har detta ett pris? För där finns också en bräcklighet mellan dem, som kan bli till en spricka som kan gå på djupet och orsaka stor skada.

Men när katastrofen kommer är det utifrån. Och den ställer hela deras tillvaro och deras förhållande på spel. Det är Agneta som är den skyldiga. Hur ska hon överleva skulden? Och när de förlorat sitt hem, hur hemma är de med varandra, egentligen? Vad är värt att slåss för? Och vad ska man släppa för att kunna gå vidare?

Helena von Zweigbergk är författare, journalist och programledare. Hon inledde sitt skönlitterära författarskap med en deckarserie om den kvinnliga fängelseprästen Ingrid Carlberg. Den första boken i serien, Det Gud inte såg (2001), blev en stor succé och såldes till flera länder. Med Ur vulkanens mun (2008) fick hon ett brett genomslag hos både läsare och kritiker. Hennes senaste roman Än klappar hjärtan utkom 2013.

Helena har fått stor uppmärksamhet för radioprogrammet Oförnuft och känsla och har dessutom vunnit På spåret tillsammans med författarkollegan Göran Everdahl.

Recensioner
"Är förväntningar och drömmar bra, fina saker eller är de farliga, destruktiva grejer?" Läs Anders Larssons recension här.

Expressens kritiker skriver:
”von Zweigbergk har, när hon är som bäst, en enastående förmåga att medbibehållen empati blottlägga nutidsmänniskans fulare tillkortakommanden. Och här är hon som bäst nästan hela tiden.”

”Helena von Zweigbergk fångar stora ämnen och visar, till viss del trösterikt och till stor del förträffligt, att livet aldrig är enkelt, och att kärleken – ibland – kan vinna”, skriver Svenska Dagbladets kritiker.

Göteborgs-Postens kritiker skriver: ”Helena von Zweigbergk är mästerlig på att teckna relationers sammanbrott med små, nästan osynliga medel.”

”Subtilt och känsligt speglar hon trosvisshetens osynliga men verksamma kraft”, skriver Aftonbladet.

Dagens Nyheter skriver att Helena von Zweigbergk ”med mild spanarblick och effektiv bladvändarröst har beskrivit våra ickeliv. Och ickejag.”

Kristianstads-Bladet skriver: ”Med en häpnadsväckande pricksäkerhet lyckas hon i repliker och scener fånga vad som händer i en lång relation när den ena parten helt plötsligt glider undan.”
”Helena von Zweigbergk har absolut gehör för det mänskliga samspelet och lyckas med en mästerlig penna fånga både det osagda och det ambivalenta”, menar Tidningen Vi. ”Personskildringarna är nyanserade och trovärdiga från första stund, inte heller räds von Zweigbergk att stanna upp i tunga känslor som andra författare nervöst hastar förbi.”

”Helena von Zweigbergk har i en rad romaner visat sin förmåga att skildra relationer. I Totalskada är hon bättre än någonsin”, skriver Norrtelje Tidning.

måndag 7 januari 2019

Alexandra Pascalidou, Mammorna

Vi kommer från mödrarna. Alla mödrar genom historien har haft en sak gemensam - Från Moder Jord till Jungfru Maria och Moder Svea - de har sällan fått komma till tals. Tills nu. I den här boken får du möta 20 mammor bosatta i Sveriges fattigaste och mest utsatta områden, de som kallas no-go-zones . Från Rosengård till Rinkeby, från Kronogården till Kronoparken, från Hammarkullen till Gottsunda, från jordens alla hörn väver de samman världen i Sverige. Det är mammor som burit sina barn närmast hjärtat. Som väckts mitt i natten av poliser som berättar att deras barn mördats. Mammor som tvingats uppleva det värsta en mamma kan uppleva men också det bästa en mamma kan uppleva. Den här boken handlar om våldet och kampen men mest av allt om kärleken. Mödrarnas kärlek till barnen och en värld som ofta vänder dem ryggen. Den här boken ger röster åt dem som levt i tystnad och vrider strålkastarljuset mot samhällets skuggsidor. Det här är deras berättelser.

Anna Hedenmo, Min sanning
SvT journalisten Anna Hedenmo som var gäst hos oss i våras med sin egen bok, har nu dragit igång vårens djupintervjuer i SvT Min Sanning med intressanta personer.

Söndag 6 jan, intervjuade hon Alexandra Pascalidou. En intervju som bitvis blev ganska känslosam, men som gav en bild av vad Alexandra brinner för och som hon även utvecklar i sin Augustprisnominerade bok, Mammorna. Se intervjun här.

Bob Woodward, Fruktan - Donald Trump i Vita Huset


Den miljonsäljande insiderskildringen av Donald Trumps första ämbetstid, av den legendariske Watergate-journalisten.

Författaren och journalisten Bob Woodward har rapporterat med sällsynt auktoritet om åtta presidentskap, från Nixon till Obama. Nu avslöjar han med en aldrig tidigare skådad detaljrikedom det uppslitande arbetet i Vita huset under Donald Trump och hur presidenten fattar beslut i stora politiska in- och utrikesfrågor.

Boken bygger på hundratals timmar av intervjuer med förstahandskällor, anteckningar från politiska möten, personliga dagböcker, centrala filer och dokument. Fokus ligger på de explosiva debatterna och beslutsfattandet i Ovala rummet, situationsrummet, på Air Force One och i residenset i Vita huset.

Fruktan: Donald Trump i Vita huset är det mest ingående porträtt av en sittande president som någonsin publicerats under presidentens första ämbetstid.

Bob Woodward är redaktör på Washington Post, där han nu har arbetat i 47 år. Han har delat två Pulitzer-pris, ett med Carl Bernstein för avslöjandet av Watergate-skandalen 1973, och nästa 2003 som huvudreporter för täckningen av 11 september-attackerna. Tolv av Bob Woodwards tidigare böcker har legat etta på New York Times bestsellerlista och Fruktan: Donald Trump i Vita huset sålde otroliga 1,2 miljoner exemplar i USA redan under första månaden.