tisdag 29 oktober 2019

Karin Bojs, Klickad


Bästsäljaren Karin Bojs första deckare! Karin Bojs är välkänd som vetenskapsjournalist och författare till bland annat den Augustprisade fackboken Min europeiska familj: De senaste 54 000 åren. Nu har hon skrivit en deckare i vetenskaplig anda och det märks att Karin Bojs kan sin sak. Hennes förmåga att göra forskning och fakta lättillgänglig för den breda allmänheten kommer också väl till pass när hon skriver skönlitteratur.

Samma vecka som årets Nobelpristagare avslöjas hittas Doris träningskompis död. Doris är vikarie på en stor tidning och får i uppdrag att rapportera om Nobelprisen. Som vikarie måste hon leverera många klick på artiklarna, annars åker hon ut. Men Doris kan inte släppa väninnans död. Hon är övertygad om att det var mord, och hon är den enda som vill gräva i händelsen. Omgiven av forskare med stora egon, nya rön om schizofreni och kreativitet, en gåtfull systematränare, en hjälplös men genialisk bror och en fullständigt ouppfostrad labrador gör Doris vad hon kan för att hålla cheferna nöjda och ta reda på sanningen om väninnans död.



Karin Bojs arbetade under lång tid som vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter. Hon är hedersdoktor vid Stockholms universitet och har fått flera stora priser för sitt arbete, bland annat från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och Nationalencyklopedin. 2015 belönades hennes bok Min europeiska familj med Augustpriset för bästa fackbok.


Se hennes hemsida här.

Augustin Erba, Snöstorm

Foto Sara McKay
Tomas sitter på ett tåg mitt i Sverige när en snöstorm bryter ut och stoppar all tågtrafik. På väg mot restaurangvagnen hör han någon ropa hans namn, och plötsligt kommer allt tillbaka. Det är Livli, hans stora ungdomskärlek. Hon som en gång krossade hans hjärta.

"Snöstorm" är historien om Tomas och Livli, som möttes första gången när de var två unga studenter på en klaustrofobisk högskola. De brottas båda med svåra erfarenheter och utan att de själva förstår varför blir deras öden sammanflätade.

Augustin Erbas tredje roman handlar om kärlek och sorg, om minnen och lycka, om hur livet blev och hur det kunde ha blivit. Om de val vi gör som unga, och de val vi fortfarande har framför oss.

Augustin Erba är författare och journalist. Han har skrivit två hyllade romaner – Ensamhetens broar om civilkurage och senast den episka familjekrönikan Blodsbunden. Han uppmärksammades för sina självutlämnande texter i antologierna Uppdrag: Pappa (2004), Uppdrag: Familj (2005) och Mor mamma morsan (2012). Senast utkom antologin Till min son – där kända pappor lyfter fram relationen mellan far och son och de band som finns mellan dem. Efter att ha arbetat på Sveriges Radio som producent på Sommar i P1 och som mellanchef på Ekot är han numera redaktör på Dagens Nyheter.

Sagt om boken
"En hjärtskärande överlevnadssaga av Augustin Erba", skriver Pia Bergström i DN här.

måndag 28 oktober 2019

Robert Wells, Blod, svett och toner


Robert Wells släpper nu boken som tar er med bland blod, svett och mängder av toner.

Med mer än 50 år vid pianot och på en resa från lastbilsflak till utsålda arenor. Ekonomiska floppar blandat med stora succéer, tv-serier och utsålda hus. Hur bråk med lärare blev starten av idén till "Rhapsody in Rock". Om konsten att vara entreprenör, kapellmästare och företagsledare i en bransch helt utan fallskärmar.

- Det är ett större jubileumsår för mig med 50 år vid pianot och 30 år med "Rhapsody In Rock". I nya boken tar jag upp många minnen och ideér runt musiken. Möten med publik, vänner, musikanter, roddare och artister. Lite som en berg- och dalbaneberättelse i en musikers huvud, säger Robert Wells.

Ett antal signerade ex finns att köpa.

fredag 25 oktober 2019

Åsa Hellberg, Välkommen till Flanagans


Ny romanserie med drama, kärlek och intriger. På hotell Flanagans i London kan allt hända. Här möts 1960-talets jetset, aristokrater och affärsmän, och att inte få en inbjudan till Lindas Lansings mytomspunna fester är en katastrof. Men Linda är i grund och botten en främmande fågel i denna värld. Hon är från början en enkel flicka från Fjällbacka, och hennes intrigerande kusiner anser att hon borde sälja hotellet till dem och återvända till Sverige. Trots att många år har gått sedan Linda ärvde Flanagans är hon fortfarande inte accepterad, och nu tvingas hon än en gång kämpa mot sina fiender för att behålla faderns livsverk. Linda är beredd att strida för Flanagans, men undrar plötsligt om det är värt uppoffringarna. Är hon verkligen lycklig?

Åsa Hellberg växte upp i Fjällbacka men bor sedan länge i Stockholm. Hon debuterade 2009 med den självbiografiska romanen "Casanovas kvinna" och har därefter skrivit en lång rad feelgoodromaner, bland annat succétrilogin om Sonja. Åsa Hellbergs böcker är fartfyllda, varma och humoristiska med en seriös underton. Hon vet att hon vill skriva underhållande berättelser om människor som trots sin mogna ålder inte alltid är så säkra på sig själva. Det finns mycket att omvärdera efter femtio: Är det så här jag vill leva? Blir jag lyssnad på? Får jag det jag behöver? Vill jag ha den här relationen? Är det möjligt att börja om? Frågor som dessa är centrala i Åsa Hellbergs författarskap.

Sagt om boken
”Det finns vissa böcker man bara sugs in i direkt. Åsa Hellbergs Välkommen till Flanagans är en sådan bok. Längtar så efter nästa del!!” - Bokmoster

”Det har gått några dagar sen jag slog ihop boken… WOW! Jag tänker inte recensera, mer än att säga till er att detta är en bok som absolut inte går att lägga ifrån sig förrän sista sidan är utläst och att du då blir galen eftersom du absolut inte ville lämna Fjällbacka eller London!” - Kustboktanten

”Hellbergs senaste bok är en riktig feel goodpralin. Som en blandning mellan hennes Sonja-böcker och SVTs tv-serie ”Vår tid är nu!” - Mediaknarkarn

”Åh nej, den är slut … Hade kunnat, och verkligen velat, sträckläsa den förra helgen men tvingade mig att hushålla med den så att den räckte hela veckan! Tack och lov att det är första delen i en serie - vill ha del 2 nu!" - Bokmalenmalin

"I välkommen till Flanagans öppnar Åsa Hellberg portarna till hotellet Flanagans. Hon bjuder samtidigt in till Fjällbacka och London 1949 och kring 1960. Och hon gör det så bra! Jag älskar kvinnorna på Flanagans, drivet i berättelsen, miljön och (sist men inte minst) omslaget!" - Bokenanna

Augustpriset 2019, nomineringar

Augustprisjuryn har nominerat följande till Augustpriset. Glädjande nog blev Marit Kapla nominerad med boken Osebol. Av de som nominerats som årets fackbok var de flesta redan förhandstippade. Vinnarna utses på Augustgalan i Stockholm den 25 november.

Nominerade till årets svenska skönlitterära bok:

Osebol av Marit Kapla
Barnet av Olivia Bergdahl
Väderfenomen av Anna Fock
Odenplan av Daniel Gustafsson
W av Steve Sem-Sandberg
Testamente av Nina Wähä

Nominerade till årets fackbok:

Strindbergs lilla röda av Alexandra Borg & Nina Ulmaja
Nobel av Ingrid Carlberg
Världens yttersta platser av Peter Handberg
Bin och människor av Lotte Möller
Jag vill sätta världen i rörelse av Anna-Karin Palm
Ålevangeliet av Patrik Svensson

Nominerade till årets barn- och ungdomsbok:

Sen kom vintern av Per Gustavsson
Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeldt
Vänta på vind av Oskar Kroon
Tiger, tiger, tiger av Åsa Lind och Joanna Hellgren
Jordgubbsbarnen av Sara Olausson
Dyksommar av Sara Stridsberg och Sara Lundberg

Anna Fock, Väderfenomen

Anna Fock, foto Ola Kjelbye
 Kysjtym är ett litet samhälle i södra Uralbergen, okänt för de allra flesta. Men det skulle kunna fogas till en rad namn på platser som vi alltför väl känner till: Tjernobyl, Fukushima. Inte långt därifrån ligger Majak, den topphemliga anläggning som på femtiotalet var den sovjetiska atombombens vagga.

Igor växer upp i Kysjtym under Sovjettiden. En händelse i barndomen får avgörande betydelse för hur hans liv ska komma att utspela sig han blir vittne till en väns oförklarliga död, men saken tystas ner. Under sin uppväxt med mormor, mamma och syster, vidare till studier, upptäckten av punken och den första förälskelsen har han en ständig känsla av att det är något i själva marken som förgiftar människors tankar och kroppar.

Vad är det som har drabbat hans stad? Det kommer att dröja ytterligare en generation innan förhållandena börjar klarna. Den unga Ksenia blir miljöaktivist i ett annat Ryssland, som visserligen erkänt vad som hände 1957, men som ändå lever i förnekelse. Väderfenomen är en rik roman om familj, kärlek och vänskap: om liv som utspelar sig mitt i en nedtystad katastrof och om kampen för sanningen.

Anna Fock tilldelades för sin debutroman Absolut noll (2013) Borås Tidnings debutantpris och Katapultpriset. 2016 kom Cirkus Smuts. Fock har mutat in ett eget område i den sam­tida prosan; hon skriver om liv i utkanten och återvänder med sin tredje roman till debutbokens ryska miljöer.

Augustprisnominerad för Årets svenska skönlitterära bok!

Juryns motivering

I Väderfenomen skriver Anna Fock med stark inlevelse och närvarokänsla, där handlingen löper mellan nutidens Ryssland och 1950-talets Sovjet. Vi lever i en tid av stora förändringar och i en skickligt lagd mosaik gestaltar Anna Fock detta i sin berättelse om ungdom, förhoppningar och politisk cynism.

Sagt om boken

"Familjekrönika i skuggan av katastrofen", skriver Anders Kapp i sin recension här.


"Med den hyllade tv-­serien Chernobyl i färskt minne är det omöjligt att inte jämföra Focks roman med den högintensiva jätte­produktionen. [Men] Focks spänning är liksom lite skitigare. Närmare människorna och deras oborstade samhörigheter."
Aftonbladet

"Anna Fock debuterade med den prisade romanen Absolut noll (2013). Med nya romanen Väderfenomen återvänder hon till det Ryssland som hon själv säger sig vara oförklarligt besatt av. Det är en besatthet som smittar av sig på läsaren och som i hennes romaner nästan blir till en egen litterär stil. Hon är en suverän berättare och romanens tajming är perfekt kärnkraft och Sovjet har nyligen fått ett uppsving i populärkulturen, kanske som symbol för människans alltför djupa avtryck på jorden."
Norrbottenskuriren

Det är en vindlande, fascinerande och färgstark historia, som trots sitt mörka grundackord strålar av värme. Framför allt är skildringen av Igors relation till hans stora kärlek, Ljubov, enastående ömsint och vacker. [] som helhet är Väderfenomen en högst läsvärd, blandvändarspännande roman, vacker på det sätt som bara det verkligt skrämmande och sorgliga kan vara.
Expressen

Anna Fock har den stora berättarkonstnärens auktoritet, såväl i syrligt poetisk detalj som i panoramiskt svep.
Göteborgs-Posten

Det jag framför allt bär med mig från Anna Focks romaner är hennes förmåga att skildra grupper. En särskild blick på stökig och intensiv gemenskap. // Fock lånar effektiva grepp från spänningsromanen när hon kryssar mellan olika generationers öden för att avtäcka stora och små hemligheter, bland uppsökande agenter, jodtabletter och anteckningsböcker.
Aftonbladet

Fock styr sin intrig som en krimförfattare. Det är cirklar i cirklar och mystiska samband som långsamt uppdagas. Överhuvudtaget är hon en hantverksskicklig författare; övertygande i detaljer, sinnliga iakttagelser, dialoger, miljöer, rum. Särskilt den desperata nergångenheten i 60-70-talets Sovjet tecknas med filmisk talang och ett konstant driv.
Gefle Dagblad (Mittmedia)

En varmt och realistiskt berättad släktsaga
Värmlands Folkblad

Anna Fock har skrivit en roman där de mellanmänskliga relationerna står i centrum, där släkt-, vänskaps- och kärleksband sätts på prov; band som ömsom brister, band som ömsom håller. // Rekommenderas!
Borås Tidning

Hänförande trovärdigt om en strålningskatastrof
Arbetarbladet

John le Carré, En fri agent


Nat, en veteran inom den brittiska underrättelsetjänsten, anar att hans tid som agent närmar sig sitt
slut. Men ett sista uppdrag dyker upp och plötsligt befinner sig Nat i team med den briljanta Florence, som jagar en oligark med ljusskygga planer. Samtidigt blir Nat badmintonpartner med den unge Ed som vädrar sitt missnöje med att leva i en värld som befinner sig i skuggan av Trump och Brexit. Snart öppnas en dörr mot oväntade samarbeten och Nat tvingas ut på fältet igen – med både Ed och Florence – och spåren leder österut.

Efter succén med den tillbakablickande Spionernas arv återvänder John le Carré nu till vår tids stora frågor. En fri agent är en både kylig och rasande samtidsskildring av en mästare i högform.


John le Carré, (egentligen David Cornwell), föddes 1931. Han studerade vid Oxford och arbetade sedan som lärare vid Eton och som diplomat i Bonn 1960-64. Han blev ett världsnamn när han 1963 gav ut Spionen som kom in från kylan – den mest berömda av alla agentskildringar. Den har följts av en lång rad förstklassiga romaner där han skildrat spioneriets och förräderiets drivkrafter och hans böcker har översatts till trettiosex språk.

Dubbelspelet och säkerhetsväsendets omänskliga manipulering av individer till eget gagn kännetecknar hans spionromaner, och den knappa, ironiska stilen har påverkat genren och fått många efterföljare. Följdriktigt är att hans agent har det lekfulla namnet Smiley. Efter Berlinmurens fall har John le Carrés författarskap fortsatt att utforska en finasiell och kriminell halvvärld, ofta på rysk botten.

Sagt om boken
"Servess för en mästare i högform", skriver Anders Kapp i sin recension här.

onsdag 23 oktober 2019

Nils-Petter Löf, Hungerns skörd

Hur länge skulle du klara dig på maten i ditt kylskåp? Några dagar kanske, kanske längre. Men du vet att det finns mer i affären. Det är bara att gå, ta bilen eller bussen. Men vad gör du när en liter mjölk börjar kosta det femdubbla? Eller när bröddisken gapar tom?

Men det är bara början. För det verkliga provet har inte kommit än. Någon tror sig sitta på en lösning som är lika omänsklig som brutal.

Hungerns skörd är en dystopisk berättelse om när samhället vaknar upp till en bister men tydlig sanning. Alla tecken har pekat på det. Dålig ekonomi och ett klimat som gett små, om ens några, skördar. En av våra viktigaste grundpelare räcker inte längre för att tillfredsställa alla.

Sagt om boken:
En ruggigt obehaglig bok, en dystopisk berättelse om när samhället vaknar upp till en bister men tydlig sanning. Klimatet har löpt amok, det är egentligen vinter men varken kyla eller snö vill komma, regnat har det inte gjort på evigheter.
Människorna i vårt land är stressade och otåliga. Det går ut ett meddelande via ”hesa Fredrik", maten håller på att ta slut, bensin och diesel ska bli ransonerade, elen får bara användas i nödfall.
Det är totalt kaos och kris. Människor försöker hamstra livsmedel och pengar har inget värde. En liter mjölk kostar 500 kr. Affärer stängs, det finns inget att köpa, arbetsplatser avskedar personal. Djungelns lag råder, det enda som finns att köpa är godis, chips och läsk. Människor blir ihjälslagna för en burk soppa. Inbrott, övergrepp, rån, drogerna flödar.
Meningen enligt regeringen är att minimera antalet medborgare, när det inte går fort nog, bestämmer man att alla äldre, sjuka, handikappade ska vaccineras för att klara av svält och umbäranden. Men det visar sig att innehållet i vaccinet är ett dödligt gift, människor dör som flugor. Detta för att maten ska räcka och endast de dugliga ska få fortsätta leva.

Tre karaktärer får man följa i boken, tre kvinnor.
  • Nina Melander: som precis upptäckt att hon är gravid och i samma veva lämnar hennes sambo henne.
  • Anna Björklund: lastbilschaufför som tränar flitigt, äter bara nyttig mat och hatar alla lata och feta människor.
  • Amanda Dahl: superskicklig på dataspel, har spelvänner över hela världen och är en kändis i Sverige för sitt tuffa sätt att spela, det ena spelet mer våldsamt än det andra.
Dessa tre kvinnor får man följa i boken, deras kamp för att överleva denna fruktansvärt onda tid som följer.

Blir lite mörkrädd när jag läser, sträckläser faktiskt, vill ju veta om tjejerna kommer att klara sig.
Delvis skulle boken kunna bli verklighet, i alla fall med miljöförändringarna som sker.

Monica Gullman 2019-10-23

måndag 21 oktober 2019

Monica Gullman har läst Karen Cleveland



Karen Cleveland har jobbat som analytiker på CIA och även på FBI där hon varit verksam inom terroristbekämpning.

Agent Stephanie Maddox jobbar med interna utredningar på FBI. Hennes jobb är att se till att de agenter som inte följer reglerna åker fast. Hon är ensamstående mamma med en 17-årig son, Zachary. Så kommer det till hennes kännedom att sonen tillhör en terroristorganisation. Hon har som agent inom FBI svurit en ed på att alltid skydda sitt land, USA, mot all form av terrorism och attentat.
Vad gör hon nu? Hon tror att hennes son är oskyldig och drar igång en egen utredning. Men tiden är knapp och hon har ingen som hjälper henne, hon är helt ensam. Hon drivs mellan hopp och förtvivlan.

Det här är författarens hemmaplan, boken är otroligt spännande samtidigt som jag blir känslomässigt engagerad när jag läser. Ska hon skydda sin son, eller ange honom?

2018 kom hennes första bok på svenska, Hon som inte vet. Det finns en koppling mellan böckerna och mitt förslag är att man läser, Hon som inte vet, först. Den boken finns i pocket.

Den får 4+/5 i betyg

Monica Gullman

fredag 18 oktober 2019

Anders Borg, Finansministern


Ingen trodde att han skulle bli finansminister -- allra minst han själv. Ändå var det Anders Borg som skötte Sveriges finanser under den mest stormiga ekonomiska perioden sedan trettiotalets depression. Och det var han som skapade stora internationella rubriker för sitt sätt att lotsa Sverige och EU genom finanskrisen.

I Finansministern berättar Anders Borg hela historien. Från det motarbetade förändringsarbetet av Moderaterna och formandet av Alliansen, till valsegern 2006 och det intensiva reformarbetet. Bakom kulisserna till finans- och eurokrisen och dramatiska förhandlingar med världsledare. Vidare till den osannolika valsegern 2010 och sin egen sorti från den politiska scenen 2014.

Anders Borg är son till programmeraren Bo Borg och kommunsekreteraren Gudrun Borg  och växte upp i Norrköping. Mellan 1988 och 1991 studerade han vid Uppsala universitet, där han läste bland annat filosofi, ekonomisk historia och statskunskap. Samtidigt med universitetsstudierna verkade han som kårordförande i Uppsala studentkår och som ordförande i Föreningen Heimdal. Mellan 1995 och 1997 studerade Borg nationalekonomi vid Stockholms universitet. Borg har inte tagit någon akademisk examen.

Anders Borg var Sveriges finansminister 2006--2014.

Thomas Mullen, Vit eld


Atlanta 1950. Poliserna Boggs och Smith har fullt upp i sitt överbefolkade och osäkra Darktown. Eftersom de tillhör den svarta polisstyrkan har de ytterst begränsade befogenheter men de gör sitt bästa för att hålla området säkert.

Rasmotsättningarna ökar då svarta familjer flyttar in i de tidigare helt vita bostadsområdena. Smiths syster är en av dem. Deras vita grannar möter dem med oförblommerad rasism och vissa drar sig inte för att blanda in Ku Klux Klan i sin strävan att skrämma bort de nyinflyttade. Tegelstenar kastas genom fönstren, hatbrev fyller brevlådorna och trakasserierna leder slutligen till ett tragiskt dödsfall.

Allt medan Boggs och Smith försöker bekämpa våldsdåd, ökad droghandel och hembränneri leder deras privata problem dem allt närmare de bränder som hotar att ödelägga Atlanta.

Thomas Mullen fick ett internationellt genombrott med den prisbelönta kriminalromanen Darktown (2018). I uppföljaren Vit eld levererar han på nytt en suggestiv, smart och komplex historia som blottlägger den rasistiska Södern. Boken har samma sociala och moraliska patos som svenska läsare kan möta i Dennis Lehanes och James Ellroys böcker.

Sagt om boken
"Rafflande rasism då – säger mycket om vår tid nu", skriver Kapprakt i sin recension här.

"Vit eld präglas av samma stilistiska stuns och berättarglädje som föregångaren Darktown"
/Yukiko Duke

"Den nya berättelsen vilar tungt på den dunkla miljö som föregångaren, den rättvist prisade Darktown (2018), redan målat upp, och domineras av ett alltmer invecklat persongalleri och dess kopplingar och konflikter. Mullen skriver nyanserat och mänskligt och kommer ofta under huden på karaktärerna."
/BTJ

måndag 14 oktober 2019

Tessa Hadley, Sent på dagen


Alex och Christine, och Lydia och Zach, har varit vänner sedan tjugoårsåldern, långt innan de blev två gifta par. Nu trettio år senare lever de ett stilla medelklassliv i London – tills en förtvivlad Lydia en dag ringer från sjukhuset och berättar att Zach har dött av en hjärtinfarkt. Alla tre är överens om att Zach, med sitt generösa och jordnära sätt, var den oersättliga, den som de inte hade råd att förlora. Men istället för att de kommer varandra nära i den gemensamma sorgen, börjar ouppklarade problem och oförrätter från förr långsamt stiga upp till ytan. Med precision och stor inlevelse blottlägger Tessa Hadley de komplexa trådar som våra mest intima relationer består av.


Tessa Hadley har skrivit sex kritikerrosade romaner och tre novellsamlingar. Hon bor i London och undervisar i kreativt skrivande vid universitetet i Bath. Hon skriver också litteraturkritik i The Guardian. Syskonen är Tessa Hadleys första roman på svenska.

Sagt om boken
"Tessa Hadley är både psykologisk realist och sedeskildrare. Det fastslår Magnus Eriksson som har läst en ny roman av författaren till ”Syskonen”, om ett sorgearbete som splittrar istället för att stärka banden i ett gammalt kompisgäng." Läs hans recension i SvD här.

Dick Harrison, Folkvandringstid


Människan har alltid varit i rörelse på flykt eller sökande efter bättre livsförutsättningar. I sin nya bok undersöker Dick Harrison migrationens historia, med fokus på den period som kallas folkvandringstiden. Hur förändrades Europa av de människoflöden som rörde sig över kontinenten?

Att förstå rörelsen som definierande för människan är avgörande när vi går in i vad som skulle kunna kallas för en ny folkvandringstid.

Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet och en av Sveriges främsta historiska författare. Han är även delaktig i projektet Sveriges historia, som huvudredaktör för böckerna och programledare för TV-serien. Han har givit ut Skapelsens geografi (1998), Stora döden (2000), Jarlens sekel (2002) och Gud vill det! (2005) om nordiska korsfarare under medeltiden. För Stora döden belönades han med Augustpriset i fackboksklassen år 2000. I juni 2007 utkom hans första historiska roman, Ofärd. I augusti 2010 utkom uppföljaren Niding. Illdåd är den tredje delen i serien (2012). Jag har ingen vilja till makt (2017) är den första större biografin om Tage Erlander som har skrivits.

Karin Bojs, Klickad



Bästsäljaren Karin Bojs första deckare! Samma vecka som årets Nobelpristagare avslöjas hittas Doris träningskompis död. Doris är vikarie på en stor tidning och får i uppdrag att rapportera om Nobelprisen. Som vikarie måste hon leverera många klick på artiklarna, annars åker hon ut. Men Doris kan inte släppa väninnans död. Hon är övertygad om att det var mord, och hon är den enda som vill gräva i händelsen. Omgiven av forskare med stora egon, nya rön om schizofreni och kreativitet, en gåtfull systematränare, en hjälplös men genialisk bror och en fullständigt ouppfostrad labrador gör Doris vad hon kan för att hålla cheferna nöjda och ta reda på sanningen om väninnans död. 

Karin Bojs arbetade under lång tid som vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter. Hon är hedersdoktor vid Stockholms universitet och har fått flera stora priser för sitt arbete, bland annat från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och Nationalencyklopedin. 2015 belönades hennes bok Min europeiska familj med Augustpriset för bästa fackbok.

Sagt om boken
"Vad passar bättre för vetenskapsjournalisten Karin Bojs än att förlägga handlingen i sin skönlitterära debut till Stockholm en vecka i oktober, just den vecka då de olika Nobelprisen tillkännages? Nej, just det, det är en perfekt spelplats, som hon känner utan och innan."
/Maria G Francke i DN, läs hennes recension här.

Carina Burman, Bellman. Biografin



Staden myllrade omkring honom. Vattenkuskar, soldater och pigor trängdes med grevinnor, tullsnokar och notarier, solen blänkte i kyrkspiror och sabelfästen. Vart man gick anade man hamnens närvaro med saltlukt, höga master och främmande språk. Skalden Carl Michael Bellman (1740–1795) lämnade sällan Stockholm. Men han var en gudabenådad poet, och i sin märkliga sångsamling Fredmans epistlar skapade han en hel värld.

Carina Burman har gjort sig känd som stilsäker biograf. Nu skildrar hon Bellman med utgångspunkt i staden, tiden och de kvinnor och män som omgav honom. Bellman. Biografin är den mest omfattande levnadsteckningen som gjorts över Sveriges genom tiderna kanske störste diktare.

Sagt om boken
"På 750 sidor Bellman tas läsaren med på en hejdundrande tidsresa till 1700-talets Stockholm där Bellman både föds, lever och dör."
/Hanna Höglund i GP, läs hennes recension här.

Jojo Moyes, Bergens stjärnor


Ny roman av Jojo Moyes! En hisnande, känslostark berättelse om fem enastående kvinnor och deras resa i Kentuckys bergstrakter.1937. Alice Wright lever ett stillsamt och instängt liv med sina föräldrar i England. Ett frieri från den stilige amerikanen Bennett Van Cleve ger henne hopp om luft under vingarna. Med honom vid sin sida, i exotiska Kentucky, hoppas hon att världen ska öppna sig för henne. Men snart inser Alice att hon är mer instängd än någonsin. Bennett verkar mer intresserad av att träffa sina vänner (utan Alice), och den strängt religiöse svärfadern, ägare till den lokala kolgruvan, anser att en kvinnas plats är i hemmet. Så när staden efterlyser frivilliga kvinnor till att bli ridande bibliotekarier som en del av Eleanor Roosevelts nya satsning på utbildning, anmäler sig Alice entusiastiskt. Kvinnornas ledare, som snart blir Alices främsta allierade, är Margery, den smarta, självständiga dottern till en ökänd brottsling, en kvinna som aldrig bett om en mans tillåtelse för någonting. För familjeflickan Alice är Margery mer uppfriskande och modig än någon annan hon mött, och hon anförtror sig allt mer åt henne allteftersom äktenskapet med Bennett krackelerar. Kentuckys Ridande Bibliotekarier blir snart kända vida omkring, och deras arbete är minst sagt strapatsrikt. De tampas med beväpnade hembrännare och giftormar, snöiga bergssluttningar och översvämningar. Värst är ändå de män som inte ser med blida ögon på friheten som uppdraget medför. Och vissa män är beredda att gå hur långt som helst för att stoppa dem. Bergens stjärnor är ett klassiskt drama om kvinnlig vänskap, äkta kärlek och passion. Den bygger på verkliga händelser i 1930-talets Kentucky.

Läs Jojo Moyes hemsida här.

Edward Snowden, I allmänhetens tjänst


2013 chockade Edward Snowden världen när han bröt med den amerikanska underrättelsetjänsten och avslöjade att USA:s regering i hemlighet hade utvecklat verktyg för att kunna läsa alla mejl, avlyssna alla telefoner och läsa alla textmeddelanden, jorden runt. Resultatet skulle vara en aldrig tidigare skådad massövervakning; ett system med insyn i allas våra privatliv.

I allmänhetens tjänst berättar Snowden för första gången hela historien: hur han hjälpte till att skapa systemet för massövervakning, och varför han till slut bestämde sig för att krossa det. Från barndomen i Marylands pastorala förorter till de topphemliga positionerna på CIA och NSA spänner denna fängslande, intelligenta och fyndiga berättelse skriven i exil om människan, spionen och visselblåsaren som blev vår tids samvete.

Edward Snowden är född 1983 i North Carolina, USA. Snowden rekryterades 2006 av amerikanska CIA och arbetade senare som konsult åt USA:s signalunderrättelsetjänst National Security Agency. Snowden beviljades 2013 uppehållstillstånd i Ryssland och befinner sig för närvarande på hemlig ort.

Sagt om boken
"Så spännande att läsa att man får krypningar."
/Linus Larsson i DN, läs hans recension här.

"Mycket av det som Snowden avslöjade har fått politiska konsekvenser."
/Mats Kolmisoppi i GP, läs hans recension här.

Magnus Västerbro, Vålnadernas historia



Hans bok, Svälten, blev en succé och vann Augustprisets fackbokklass 2018. Nu är han tillbaka med en ny bok.

I Vålnadernas historia tar Magnus Västerbro sig an den västerländska spöktron och en av de största frågorna genom tiderna: har människan en odödlig själ?

Resultatet är en bred historisk berättelse om tro och tvivel, över flera årtusenden. Vi möter de stora tänkarna och de ännu större personligheterna. Vi möter de sörjande, de skräckslagna, de skeptiska och de rena skojarna.

Med värme och humor utmanar Västerbro våra föreställningar om hur människorna tänkte förr. De länge sedan döda har sällan framstått som mer levande. För den här boken handlar också om kärlek och den ofattbaraste av tankar, att våra nära och kära en dag ska vara borta för alltid.

Det här är en bok för både dem som älskar spökhistorier och för dem som på ett underhållande sätt vill få nya synvinklar och ompröva sin syn på historien och den västerländska kulturens framväxt.

Sagt om boken
"Det blir inget mysigt spöktåg när Magnus Västerbro undersöker de osaliga andarnas historia i sin nya bok. Från istid till vår tid följer han själarnas betydelse."
/Bo Eriksson i DN, läs hans recension här.

Se Jessica Gedins intervju med Magnus Västerbro i SvT Babel, här. 

Sagt om Magnus Västerbros tidigare böcker:
"Populärhistoria av allra finaste slag: välskriven, väldokumenterad och med en fasaväckande wow-känsla... Magnus Västerbro vågar förklara och dra slutsatser. Det är ett anslag som vi, om uttrycket ursäktas, är svältfödda på."
/Åsa Linderborg, Aftonbladet

"Kan ej nog rekommendera Magnus Västerbro...#
/Mats Strandberg, författare "

Jag önskar att jag hade haft en lika bra historielärare som Magnus Västerbro under skoltiden."
/Qia Rindevall, Journalisten

"God populärvetenskap när den är som allra bäst."
/Corren

Gunnar Broberg, Mannen som ordnade naturen


Gud skapade, Linné ordnade så har Carl von Linnés vetenskapliga gärning sammanfattats. Hans system för indelning av växter, djur och mineraler har använts i generationer, världen över. Att denna biografi fått heta Mannen som ordnade naturen är därför inte mer än rätt.

Här får vi följa den märkvärdiga historien om prästsonen från Småland som blev en av sin tids mest kända personer. Rousseau lät meddela: För mig finns ingen större man i världen. Goethe erkände att näst Shakespeare och Spinoza har ingen betytt mer för mig. Mannen som ordnade naturen är skriven av Linnéauktoriteten Gunnar Broberg och bygger på många decenniers studier av Linnés omfattande kvarlåtenskap. Den skildrar inte bara Linnés liv och verk utan också hans samtid och betydelse för eftervärlden. Men den bild som framträder skiljer sig delvis från den gängse Broberg visar att varken Linnés personlighet eller levnad, inte heller det 1700-tal han levde i, var utan problem eller aspekter man helst velat glömma.

Sagt om boken
"Idéhistorikern Gunnar Brobergs bok om Carl von Linné är rena bragden. Vilket rikt, lärt och underhållande porträtt."
/Maria Schottenius i DN, läs hennes recension här.

"Eftervärlden har främst varit intresserad av den unge och gladlynte Linné som införde sexualsystemet inom botaniken. Denna lite skeva bild ställs nu tillrätta i Gunnar Brobergs välskrivna biografi som kommer att bli ett standardverk"
/Torgny Nordin i GP, läs hans recension här.

"En lika djuplodande som välskriven genomgång av Linnés gärning och liv vilken samtidigt bygger på en närmast unik kännedom om källmaterialet och Linnéforskningens allra senaste rön // Mannen som ordnade naturen torde inte endast bli standardverket om Linné för lång tid framöver, utan även författarens magnum opus /.../ synnerligen angenäm läsning - det är svensk lärdomshistoria när den är som bäst."
/Svenska Dagbladet

"Mannen som ordnade naturen är den mest ambitiösa svenska Linnébiografin på över hundra år."
/Bibliotekstjänst

fredag 11 oktober 2019

Solveig Vidarsdotter, Rävlystnad


Närpoliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo är först på plats i skidorten Stora Blåsjön när den unga miljöaktivisten Noomi Bergman hittas död tidigt på skärtorsdagen. Kroppen ligger nergrävd i snön i närheten av pisten och fjällhotellet.

Dödsfallet skapar oro bland både bybor och turister och i förhör framkommer det att Noomi Bergmans kamp för att rädda traktens fjällrävar gått stick i stäv med de bofastas planer på att utveckla turismen. Påskfirandet kommer av sig helt och en känsla av misstro sprider sig. Vem kan man lita på och vad är det egentligen som är i görningen?

Århundradets storm drar plötsligt in över området och i snökaoset måste poliserna och fjällräddningen ge sig ut på ett riskfyllt eftersök efter flera personer som försvunnit i ovädret.

Samtidigt som Ingrid jobbar med utredningen befinner sig hennes särbo, renskötaren Nils Varra, på vinterbeteslandet trettio mil därifrån - och där tar han ett ödesdigert beslut.

Rävlystnad är den tredje och fristående delen i Solveig Vidarsdotters serie om poliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo i Gäddede i Jämtland.

Solveig Vidarsdotter är född 1971 i Jämtland. I dag bor hon utanför Skövde och arbetar som sångpedagog och författare. 2013 debuterade hon med Isvittring, den första boken i serien om poliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo. 2017 kom uppföljaren Nässelvrede.

Se hennes hemsida här.

Sagt om böckerna
I Nässelvrede gör författaren djärvare utsprång än tidigare. Den är mer förtätad, närmare människans skröplighet och lustar.
/Skaraborgs Läns Tidning

Om Isvittring: en fin och genomarbetad debut
/Östersunds-Posten

måndag 7 oktober 2019

Monica Gullman har läst Peter May och Åke Edwardson

Peter May, Ett kallt fall

Peter May har skrivit Lewistrilogin som han fått en mängd priser för samt ett flertal andra böcker.

Jag har läst dem alla. Skotsk författare men idag bor i Frankrike. Hans böcker har sålts i fyra miljoner exemplar världen över.

Ett kallt fall är hans nya serie med Enzo Macleod som huvudkaraktär. Han är skotsk kriminaltekniker, bosatt i Frankrike. Han har gått med på ett ”vad” som han inte har råd att förlora. Han ska lösa ett av Frankrikes mest notoriska mord. Jacques Gaillard, som är en lärare som undervisade några av landets mest begåvade elever på en högt ansedd skola, försvann för tio år sedan. Han har aldrig hittats och fallet har blivit ett Cold Case fall. Den första ledtråden tvingar Enzo ner under staden Paris katakomber. Han får hjälp av journalisten Roger Raffin och en av sina kvinnliga elever, Nicole. Nu drar arbetet igång att följa ledtrådarna från den första upphittade väskan som visar sig innehålla ett kranium och fem olika föremål. Allt ska analyseras och dna kollas. Ledtrådarna leder dem runt till kyrkogårdar, vingårdar, tillbaka till katakomberna till nästa väska med fler skelettdelar och ledtrådar.

Boken är otroligt intelligent skriven och jag kom att jämföra den med Dan Browns böcker. Jag läser nyfiket vidare, vill veta vad nästa väska ska innehålla för skelettdelar och ledtrådar.

En litteraturkritiker skriver ”Peter May är en författare jag skulle följa till världens ände”. Jag kommer garanterat att läsa nästa bok i serien om Enzo Macleod när han fortsätter lösa gamla fall tillsammans med sitt gäng.

Den får 4/5 i betyg


Åke Edwardson, Bungalow

Blev så glad när det kom en ny roman av denne svenska skönlitteräre författare. Jag har läst alla hans böcker, 25 till antalet inklusive årets bok, Bungalow.

Som ung reste Kalle Edwards runt i Sydostasien, resor som formade hans fortsatta liv. Han blev så småningom författare. 40 år senare ger sig hans dotter Jenny i väg för att resa i sin fars fotspår. Men Jenny försvinner, Kalle reser till Bangkok för att leta efter henne. Det blir en nostalgisk resa till platser han besökt och fortfarande minns. Han reser också i minnen från sin egen uppväxt i Sverige. En pappa som var bagare och hade ett konditori men som också var alkoholist. En mamma som försökte hålla ihop familjen och hemmet, hela tiden med ängslan och oro hur blir den här dagen, försvinner mannen igen eller kommer han hem, vad ska hon säga när barnen frågar var han är? Tills hon en dag inte orkar längre. Alla sveken från pappan, allt han lovade sina barn, först och främst Kalle som var äldst. Kalle har gått i sin pappas fotspår, blev också alkoholist i perioder, sviker sin familj precis som han själv blev sviken under sin uppväxt. Boken växlar mellan dåtid och nutid. Kalle vill ju tro att Jenny lever men att det är hon som styr hans sökande från plats till plats i Thailand i hennes fotspår. Hon kommer att bestämma när han får hitta henne. En stark känslomässig roman om livsval, försoning och det förflutnas långa skuggor. En bok som tagit honom sex år att skriva.

Den får 4/5 i betyg

Monica Gullman