fredag 20 september 2019

Steve Sem-Sandberg, W


Woyzeck är historien om den lojale fotsoldaten som i ett anfall av svartsjuka dödar kvinnan han älskar. Den verkliga händelsen inspirerade Georg Büchner att 1836 skriva den pjäs som kom att bli en klassiker inom europeisk dramatik. Sem-Sandberg utgår i W. från samma material. Det är en berättelse om en ensam människa som för att undkomma misären tar värvning och deltar i det tidiga 1800-talets många krig.

Sem-Sandberg tecknar en bild av ett kluvet Europa – en kontinent som faller sönder av krigets barbari och samtidigt drömmer om en helt ny och upplyst syn på individen som samhällsvarelse. Men främst är W en skoningslös studie av den utsatta människan, av den avgrund som Büchner menade att varje människa är.


Sagt om boken
"Är lycklig! Har läst ut Steve Sem-Sandbergs W., hans alldeles egna version av Woyzeck, historien om hur en god, lojal och välmenande ung man succesivt faller samman, förlorar sitt människovärde, tar steg för steg ner i sin avgrund och slutligen dödar kvinnan han älskar. Samtidigt historien om det tidiga 1800-talets många krig som omskapar Europa och inte minst Sverige. Och samtidigt en alldeles fantastisk text!"
Anders Kapp, Kapprakt, läs hans recension här.

Inga kommentarer: