fredag 14 februari 2020
Monica Gullman har studerat årets REA-katalog
Här kommer mina tips:
Skönlitteratur
Susanna Alakoski, Bomullsängeln
Ida Andersson, I Oxögat
Jenny Colgan, Sommar på den lilla ön i havet
Tessa Hadley, Syskonen
Vigdis Hjort, Arv och miljö
Bengt Ohlsson, De dubbelt så bra
Karin Smirnoff, Jag for ner till bror och Vi for upp med mor
Frida Skybäck, Bokhandeln på Riverside Drive
Nina Wähä, Testamente
10 titlar ur Strindbergs sagolika skatter + ett flertal andra klassiker
Deckare
Michel Bussi, Svarta näckrosor
Lee Child, Midnattslinjen
Karen Cleveland, Hon som inte vet
Anders de la Motte, Vintereld
Pascal Engman, Eldslandet och Råttkungen
Mattias Edvardsson, En helt vanlig familj
Arnaldur Indridason, Farlig flyktväh
Kallentoft/ Anna Carolina, Falco
Peter Robinson, Oförsiktig kärlek och Ur askan i elden
Historia
Magnus Västerbro, Svälten
Memoarer
Jens Liljestrand, Mannen i skogen
Michele Obama, Min historia
Dessutom ett enormt utbud av barnböcker, från pekböcker och 3-5, 6-9, 9-12, 12-15 år och ett flertal fantasyböcker för er som gillar den genren.
Massor med fina faktaböcker för barn i alla åldrar. Och för er som inte hunnit läsa Ålevangeliet så finns den med på rean till bra pris.
REA-katalogen finns att ladda ner här som pdf
Med vänlig hälsning
Monica Gullman
Filmfest Sundsvall, 11-15 mars
Bokrelaterade filmer som visas är Harpiks, baserad på Ane Riels Kåda som vann Glasnyckeln för Nordens bästa spänningsroman 2016, samt utsågs till årets bästa översatta kriminalroman av Svenska Deckarakademin 2017; Spring Uje spring, vars manusförfattare och huvudrollsinnehavare Uje Brandelius har skrivit boken Hemma hos Harald Henriksson för åldrarna 3-6 år; samt besök av Prick och Fläck under familjelördagen den 14 mars. Hela programmet släpps på onsdag, den 19 februari, och hittas på https://filmfestsundsvall.se/
Med festivalpass kan du ta del av hela programmet, men det går även att köpa biljetter till enskilda visningar.
Som medlem i Akademibokhandelns Vänner får du köpa festivalpass till rabatterat pris (100 SEK istället för 220 SEK). Använd koden filmfesthjältar när du ska betala. Boka här: https://entresundsvall.se/paketarrangemang/film-fest-sundsvall-2020/
På Bokens Afton den 24 februari lottar vi ut festivalpass och biljetter till några av festivalens filmer.
måndag 10 februari 2020
Monica Gullman läser Daniel Decik och David Ärleman
Vad händer när en frånskild pappa blir fråntagen sina barn? Detta drabbar Alexander, han bor i Köpenhamn, har delad vårdnad om sina sex-åriga tvillingar. Mamman bor i Stockholm, han hämtar barnen enligt den överenskommelse de har.
Då kommer beskedet. Mamman har fört bort barnen till okänd ort. Det kommer en polisanmälan som säger att han misshandlat sina barn. Mamman söker ensam vårdnad. Alexander fattar ingenting, han har aldrig slagit sina barn. Vad händer? Så följer 10 månader av kaos, han kämpar med näbbar och klor mot advokater, (mammans), terapeuter, polisanmälningar, det sociala nätverket som träder in, han får kallelser till förhör, tycker det är underligt att han själv aldrig får komma till tals, försvara sig. Mamman vägrar svara på hans mejl och telefonsamtal. Man hittar inga skador eller blåmärken på barnen, han blir frikänd för det brottet Då kommer nästa dråpslag han blir anmäld för sexuella övergrepp. Nu brister det för Alexander, han funderar på att ta sitt liv, han orkar inte mer.
En oerhört gripande bok om en förälders kamp för att få rättvisa och upprättelse för det han anklagats för. Boken bygger på en verklig händelse.
Läs den och fundera på hur vårt samhälle fungerar, när det inte finns någon hjälp att få för den enskilda människan.
Så ytterst välskriven, den får 4/5 i betyg
David Ärleman, Lite död runt ögonen
En roman om en man, Arto, som är missbrukare, Hans sambo Sofia hittas död av en överdos, med en spruta i armvecket. Arto blir ensam ansvarig pappa till Bodil sex år. Han slutar knarka men livet blir en kamp.
Att lämna Bodil på förskolan, hämta på fritids, laga mat, natta dottern, betala hyra och räkningar. Han har ett jobb på en skolbespisning i köket, men en elev vill att han ska börja langa droger på skolan, alla vet ju att han är en fd pundare. Detta nekar han till att göra, då får han sparken, eleven har skickat ett anonymt brev till rektorn. Drogförsäljning får inte förekomma i skolan. Nu hopar sig problemen, att inte trilla dit i drogträsket. Få pengarna att räcka, han har ju inga referenser men får några timmars jobb att städa på en restaurang men pengarna räcker inte. Han backar tillbaka till den undre världen in i kriminalitet, att stjäla lyxbilar på nätterna, lämna dem vidare till en skum verkstad som säljer vidare något ombyggda. Han är i ständigt behov av barnvakt, nattetid, han kan ju inte lämna Bodil ensam även om hon sover. De få vänner han har blir lite undrande, vill veta varför han behöver barnvakt nattetid. Så snärjer han in sig i en massa lögner och bortförklaringar.
Som läsare förstår jag ju att han inte kommer att orka. Skolpersonalen klagar, socialen blir inblandad. Ska han mista sin älskade dotter, den enda som får honom att vilja leva. Som jag lider med Arto. Slutet av boken blir oerhört dramatiskt, rekommenderas verkligen om man orkar läsa en bok som så starkt berör.
4/5 i betyg
Monica Gullman
Tommy Nilsson, Om : det tar tid att bli människa
Om man som Tommy föds in i strul, så är det lätt att upprepa trassliga mönster. Och spär man på trassel med alkohol och narkotika så blir man även gränslös. "Jag har levt ett himla liv, helt enkelt. Det tog många långa år av strul, innan jag blev en man som tog mig själv, min karriär, mina förhållanden och andra människors liv på fullt, helhjärtat allvar." Visst stämmer det att i sprickor kommer ljuset in. Perfektion är inget att stå efter, att några skavanker ofta ger intressantare och mer mänskliga människor. Men är man för brusten, så måste man hela vissa bitar. För att må bra, och för att vara bra för andra.
Tommy Nilsson, född 11 mars 1960, är artisten som efter många år inom svensk hårdrock slog igenom som soloartist 1987 med Allt som jag känner och vann 1989 Melodifestivalen med En dag. 1994 års Öppna din dörr blev Årets låt på Svensktoppen. 2016 deltog Tommy i Så mycket bättre i TV4.
Boken utkommer 4 mars.
torsdag 6 februari 2020
Karin Wahlberg, De drabbade
Karin Wahlberg, foto Magnus Liam Karlsson |
Sjukvårdsstrategen Carolina Broms hittas död i en enslig sommarstuga utanför Dalby i den skånska bokskogen. Ett kallblodigt överfall. Hon har dessutom Fentanyl i kroppen. Vilka kände till att hon var där och vem av dessa har anledning att leta upp henne i stugan och varför? Kommissarie Claes Claesson och Veronika Lundberg har flyttat till Lund – nytt bo, ny tillvaro. Claes försöker göra staden på slätten till sin medan han leder sin första mordutredning på nya arbetsplatsen och Veronika möter sina utmaningar på kirurgkliniken i Malmö. Samtidigt oroar de sig över att dottern Klara har svårt att finna sig tillrätta i sin nya klass. Vi möter även strävsam sjukhuspersonal och cancersjuka patienter och anhöriga, som pendlar mellan hopp och förtvivlan.
Karin Wahlberg
Våren 2001 debuterade jag som författare med kriminalromanen Sista jouren. Jag skulle fylla 51 år i slutet av året. En mogen debutant. Men lycklig.
Då förstod jag givetvis inte att jag hade fått ett nytt yrke – jag är ju både utbildad lärare och läkare. Ännu mindre begrep jag vad det skulle föra med sig. Fantasins förmåga att tänja på gränser är kraftfull. Jag mådde helt enkelt bra av att hitta på. Kunde snarare inte låta bli. Och fick samtidigt en ventil från mitt andra yrkesliv som läkare.
Men att få ihop böcker kräver sittfläsk. Det behövdes även under läkarutbildningen. Betongbaken var med andra ord redan upparbetad. Under första bokens tillkomst arbetade jag heltid som läkare på Universitetssjukhuset i Lund. Jag är gynekolog och förlossningsläkare. Idén till deckarintrigen poppade upp i min hjärna en morgon på kliniken. Jag gick raskt hem och hade ihjäl en läkare och skapade i samma stund det så småningom äkta paret Veronika Lundborg och Claes Claesson. Hon läkare, han kriminalkommissarie. Jag har även skrivit en historisk roman och ett par barnböcker.
Skrivandet kommer från min pappa journalisten, skulle jag tro. Min uppväxt i Kalmar kantades av böcker och skrivmaskinsknatter. Det flöt på när jag väl satte igång att skriva. Då när barnen var utflugna och jag redan hade gjort så mycket annat. När jag var säkrad i försörjningen, något som varit viktigt för mig. Jag som fick min tillvaro helt upp-och-ner när jag var nio år och min mamma dog.
Numera arbetar jag deltid som läkare. Jag har tagit det som en utmaning att försöka beskriva sjukvården inifrån så att de som arbetar inom vården ska kunna känna igen sig, och de som står utanför få en inblick. Denna komplexa verksamhet inom vars väggar allt kan ske. Smärta, oro och död, men även glädje och lättnad präglar innehållet i alla mina böcker. Och det alldeles vanliga trasslet som allt arbetsliv innehåller.
Med Än finns det hopp (2013) lägger jag ett historiskt perspektiv på vården och gestaltat livet på ett lasarett under femtiotalet. Blickar bakåt mot tiden då jag var barn.
Läs mer om Karin Wahlberg och hennes böcker på: www.karinwahlberg.se.
Livet går vidare (2015) är uppföljaren till Än finns det hopp och fortsätter att följa människorna på lasarettet i femtiotalets Ekstad. 2016 kom Cancerland – tur och retur där Karin Wahlberg berättar om när hon fick diagnosen cancer i ändtarmen.
Sagt om boken
"Drabbande om vården och ond bråd död", läs recensionen av Dagensbok.com här.