torsdag 28 maj 2020

Linda-Maria Grönkvist, Fadertabberaset


Han kallar sig M-Man. På den första bilden står han på knä och kysser en medalj som skymmer nästan hela ansiktet. Nina klickar upp nästa. De bruna ögonen tittar rakt på henne. Hon stirrar tillbaka. Lockigt hår, den lilla men förhållandevis fylliga munnen och den svaga buktningen på näsan. Allt stämmer, även om han är äldre. Hon torkar svettdroppen på överläppen och vänder bort blicken. Det känns som att han vet att hon tittar på honom. I hennes fantasier råkar de kliva på samma buss, eller får borden bredvid varandra på någon restaurang. En dejtingsajt är inte samma sak. Det finns ingen naturlig öppning. Hon försöker få fatt i fladdret under huden.

Nina vet att hennes pappa Martin inte vill ha någon kontakt. Men en dag hittar Nina sin pappa på dejtingsajten ”Unicorn”. Hon ser sin chans att få reda på mer om fadern hon aldrig fick lära känna. Ovetande om vem hon är går Martin på dejt med sin dotter.

Fadertabberaset är en berättelse om identitet och längtan efter att lära känna föräldern man aldrig hade.

I sin debutroman skriver Linda-Maria Grönkvist om desperation och smärta, med ett levande språk och humoristisk dialog. Fadertabberaset är en berättelse som balanserar på gränsen till det otillåtna.

Läs en intervju med Linda-Maria Grönkvist här.

Sagt om boken
"Pappor – vad ska vi ha dem till? Otto Gabrielssons uppgörelse med sin far Jörn Donner saknar allmänintresse – men Linda-Maria Grönkvist gör litteratur av sin frånvarande pappa", skriver Margit Richert i Expressen, läs hennes recension här.

Anders Kapp har läst och är imponerad: "Inledningen är fantastisk! Vi har läst äckliga skildringar av människoföraktande och champagnevaskande överklasslynglar runt Stureplan men de är söndagsskoleberättelser när man jämför med denna text om vad som händer när bloggosfären firar sin drottning Nina på Konserthuset vid Hötorget i Stockholm. Det är äckligt bra med stark betoning på bägge orden."

Läs hela recensionen här.

Inga kommentarer: