måndag 28 september 2020

Bokhandlarn möter Stina Jackson


Stina Jackson är en författare av norrländsk härkomst, som vi kommer att höra mycket av i framtiden. Född i Skellefteå, men numera bosatt i USA.

Efter sitt stora genombrott med debutboken "Silvervägen" återkom Stina Jackson med "Ödesmark", en lika tät som berörande berättelse om människors bundenhet till en plats och till varandra, om hur våldsamt starka banden kan vara – och om hur svårt det är att bryta mönster. 

Stina Jackson, född Olofsson 1983 i Skellefteå där hon också växte upp. 2002 gick hon ut gymnasiet på Anderstorpsskolan och flyttade två år senare till Stockholm för vidare studier. 2006 flyttade hon till Denver, Colorado, där hon gifte sig med en amerikan, Robert Jackson. Hon har idag dubbelt medborgarskap och är bosatt med maken i Denver, där hon också studerat juridik. Hon debuterade 2018 med spänningsromanen "Silvervägen" som tilldelades Svenska deckarakademins pris för årets bästa kriminalroman och priset Glasnyckeln för Årets bästa nordiska kriminalroman. Del 1 såldes till många länder. Ödesmark är hennes andra bok.


 

Stina, nu måste vi prata om din bokhylla!


Hur sorterar du din bokhylla?

Favoriter i ögonhöjd, resten hamnar där de hamnar.

Hur fåfäng är du kring den fysiska bokhyllan? Tillåter du dig en e-bok då och då? 
 
Inte alls särskilt fåfäng. Jag är en ganska flitig e-boksläsare eftersom det är enda sättet för mig att snabbt få tag i nypublicerade böcker på svenska.

Vet du hur många böcker du äger?

Ingen aning.

Vilken är den senaste riktigt, riktigt bra bok du läste?

En stund är vi vackra på jorden av Ocean Vuong. En fruktansvärt stark romandebut.

Läste du som barn och i så fall, vad?

Jag läste väldigt mycket som barn. Favoriter var Ronja Rövardotter, Skriet från Vildmarken, Narniaserien, allt av Maria Gripe.

Vem skulle du vilja skrev ditt livs historia?

David Lagercrantz.

Vilken klassiker har du aldrig läst och kommer aldrig att läsa?

Man ska aldrig säga aldrig. Hittills har jag försummat många av de ryska klassikerna, men jag hoppas på bot och bättring.

Vad är det hemligaste/mest skamfyllda/pinsammaste du har i din bokhylla?

Twilightserien av Stephanie Meyer.

Hur långt måste man läsa innan man får ge upp om en bok?

Är språket fattigt måste berättelsen gripa tag rätt omgående, men om språket är tillräckligt förföriskt så är jag villig att glida med lite längre. Ibland hela vägen. Men hittar man inget njutbart efter femtio sidor kan man slå ihop boken med gott samvete.

Vad läser du just nu?

Tritonus av Kjell Westö.





måndag 21 september 2020

Monica Gullman har läst tre böcker som ingår i Låna & Läs biblioteket 2020/21

Elena Ferrante, De vuxnas lögnaktiga liv

Hon slog igenom med Neapelkvartetten, som består av fyra böcker, om två kvinnor och deras liv från barn till medelålders. Det är böcker som jag sträckläste när de kom. Nu kommer, De vuxnas lögnaktiga liv, en fristående bok som också utspelar sig i Neapel.

Giovanna råkar höra när hennes pappa säger till mamman att Giovanna är väldigt ful, hon blir mer och mer lik sin faster Vittoria. Detta tar den 12-åriga flickan väldigt hårt. Att dessutom vara lik en släkting som hon nästan aldrig träffat, ovänskapen med släkten på pappas sida har pågått sedan många år. Giovanna trotsar sina föräldrar och tar kontakt med sin faster Vittoria. Hon visar sig vara en burdus och argsint person som många är rädda för, men hon är absolut inte ful. Vittoria öser galla över Giovannas pappa, allt ont han gjort mot sin familj. Hon har alltid älskat och respekterat sina föräldrar som båda är lärare, men nu börjar hon tvivla på att de kanske inte är så perfekta. Hon protesterar med att skolka från skolan sluta läsa sina läxor, sminka sig svart, endast klä sig i svarta kläder. Hon börjar hänga med Vittoria istället, till sina föräldrars stora oro och besvikelse. Hon får veta att hennes pappa är otrogen. Han har ett kärleksförhållande med en av deras bästa vänner, detta har dessutom pågått i 15 år, Då spricker familjeidyllen.

Ferrantes språk flyter så lätt, beskrivningarna om det fina Neapel och det mer fattiga och slummiga där Vittoria bor är så bra beskrivet. Giovannas sökande efter sin egen identitet, var hör hon hemma egentligen? Den pubertetsknoppande kroppen som hon känner sig obekväm i. Brösten som bara sväller upp och gör henne generad. Besvikelsen över pappans svek, mammans tårar, Vittorias ilska över hur just hennes liv blev. De vuxnas lögnaktiga liv, är en väldigt träffande titel på denna bok, som jag för övrigt tyckte väldigt mycket om att läsa.



Alex Schulman, Överlevarna.

Han debuterar med sin första roman, tidigare har han skrivit böcker om sin pappa, sin fru, sin mamma och sin mormor. Böcker jag läst och tyckt väldigt mycket om.

Tre bröder träffas för att åka tillbaka till torpet som de tillbringat många somrar på som barn. De ska enligt moderns sista önskan sprida hennes aska i sjön, som de alla badat och fiskat i. När de är på plats börjar barndomsminnena återvända. Minnen och upplevelser de förträngt under 20 år. Benjamin, mellanbrodern är berättaren i boken. Pierre är lillebror och Nils storebror. Benjamin är den som bevakar, har koll på alla. Föräldrarna dricker, blir berusade fadern viftar med armarna och skriker, blir aggressiv. Modern backar, går och lägger sig. Benjamin tar hand om Pierre som ofta gråter när han blir orolig över familjegrälen. Benjamin sörjer som vuxen över att bröderna kommit ifrån varandra. Han tycker att barndomens upplevelser borde ha svetsat dem samman som de bröder de är. Men det har blivit tvärtemot. Benjamin älskar sin far, de stunder de två har tillsammans, tidiga morgnar när de fiskar eller vandrar i skogen. Då är fadern nykter och Benjamin kan slappna av.

Jag känner lite olust när jag läser och märker att spänningarna i familjen trappas upp. 268 sidor skrivna av Alex Schulman, en berättelse om en familj som älskar varandra men inte riktigt klarar av att hålla ihop när allt till slut krackelerar. Slutet gör mig lite konfunderad, måste fundera på hur jag ska tolka det.



Kerstin Bergman, Oskuld och Oleander

Iris Bure återvänder till Ekerö, sina barndomstrakter. För att slicka sina sår efter en relation som kraschat och för att tömma huset efter faster Irma. Huset har stått tomt ett tag, det måste nu rensas för att sedan säljas. Hon tar sig an uppgiften i sommarhettan, börjar systematiskt sortera. På plats i det hus hon växt upp börjar barndomsminnena göra sig påminda. Lekkamraten, Nina, som spårlöst försvann och aldrig hittades. Vad hände med henne? Hon börjar fundera över fastern, Irma, en person hon aldrig lärt känna, vem var hon? Hur levde hon sitt liv? Första natten vaknar hon av att någon är ute i trädgården och gräver? Söker efter vad då? Hon hittar ett brev Irma skrivit till henne, där står, att hon ångrar allt dåligt hon gjort i sitt liv och uppmanar iris att inte lita på någon? Hon tar kontakt med en lokal mäklarfirma, huset ska ju säljas. Där träffar hon Jonas barndomsvännen, han ska hjälpa henne med allt det praktiska. Grannen, den gamla kvinnan Barbro dyker upp och ställer frågor, vill veta vad hon hittat när hon röjer, kanske dagböcker? Nyfikenheten tar över, mellan tömningen och alla härliga bad hon tar i omgivningen för att svalka sig börjar hon också rota i vad som hände de där dagarna när Nina försvann.

Språket är långsamt, handlingen detaljerad. Berättelsen växer sakta fram. Liknar inte något jag tidigare läst i genren, kanske just därför jag tycker så mycket om Kerstin Bergmans debutspänningsroman, som är mer en roman tycker jag med lite spänning i. Jag njuter av att läsa hur hon röjer, sorterar, tar sina pausar. Äter ostkrokar och tar ett glas vin till middag, besöker

Ekerös alla fina fik och små restauranger, njuter av sina bad i de närliggande stränderna.

En härlig läsning, hoppas hon skriver fler böcker. Dessa kommer jag verkligen att läsa


Monica Gullman

onsdag 16 september 2020

Klas Östergren, Renegater

 

1980 kunde man överallt, på bussar, tåg och i parker, se en roman med ljusgult omslag dominerat av en stor slips. Gentlemen stod det mitt i det gula. Den hade mötts  av entusiastiska recensioner, och betraktades allmänt som en framgång. Men det var nog inte många som förstod att det här var en roman som skulle bli, och fortfarande är, en generationsmarkör, sällsynt levande för många läsare än i dag. En roman som fick många unga läsare att fascineras av romanens huvudperson Henry Morgan, mannen av värld med sin ärvda jättelägenhet på Hornsgatan i Stockholm, där natten är en ständig möjlighet. En i grunden mörk historia om vapenaffärer, mord och kidnappning, som hyllades för sin smittande berättarglädje.

Gentlemen fick en oväntad och bejublad fortsättning med Gangsters 2005, där Henry Morgans märkliga försvinnande i Gentlemen får sin förklaring. Och nu är det dags för final, med Renegater, Klas Östergrens hittills mäktigaste roman, kulmen på en av vår tids verkligt framstående romansviter. Berättaren, känd från de tidigare delarna, spejar ut över åkrarna från sin gård i södra Sverige. Det är våren 2018. En händelserik tid . På mycket långt avstånd ser han en gestalt som verkar på något sätt bekant. Mycket riktigt. Det är Henry Morgan. Han är på pilgrimsvandring genom Europa, från Wien och på väg upp till Lappland för att få träffa sin son. Och hans ankomst får naturligtvis konsekvenser.  

I Renegater redovisar författaren Klas Östergren för första gången sina skäl till att lämna Svenska Akademien. Orsakerna klargörs i en avdelning med rubriken ”Rapport” – i vilken alla Akademiens ledamöter har försetts med kodnamn i form av olika gräsarter.

Se en intervju om boken Renegater med Klas Östergren i SvT här.

– Hundra procent är sant, det är därför jag kallar den delen "rapport". Det var tanken från första början, att det som sker och sägs i den ska ha ägt rum. Ingen ska kunna bestrida detta. Sedan finns det förstås tolkningar och spekulationer i syfte att försöka förstå, men läsaren kan inte undgå var de tar vid, säger Klas Östergren till TT.

Klas Östergren

debuterade 1975 med romanen Attila, och har sedan dess givit ut tjugotalet romaner och samlingar med noveller och artiklar. Han har dessutom varit verksam som översättare av både prosa och dramatik, framför allt av Henrik Ibsens samtidsdramer - som samlats i två volymer - samt författare till film- och tv-manus, bland dem Gustav III:s äktenskap, Offer och gärningsmän och Soldater i månsken, de två senare i regi av Tomas Alfredson.

tisdag 15 september 2020

Madeleine Albright, Helvetet och andra hållplatser

 


USA:s tidigare, och första kvinnliga, utrikesminister Madeleine Albright är en av världens mest beundrade och outtröttliga statstjänstemän. Nu ger Historiska Media ut den svenska utgåvan av Madeleine Albrights självbiografi Helvetet och andra hållplatser — en tilltalande blandning av memoarer och ett manifest över hur man hittar nya utmaningar oavsett ålder.

När Madeleine Albright lämnade sitt ämbete som USA:s första kvinnliga utrikesminister fick hon frågan om hur hon ville bli ihågkommen. ”Jag vill inte bli ihågkommen”, svarade hon. ”Jag är fortfarande här och planerar att uträtta mycket mer. Även om det kan verka svårt vill jag att varje fas i mitt liv skall vara mer spännande än den föregående.”

Albright lämnade sin post som utrikesminister 2001, och sedan dess har hon ständigt varit i farten. Hon har manövrerat ett halvt dussin yrken, drabbat samman med presidenter och ministrar, och lärt sig nya saker varje dag. Sedan hon lämnade det amerikanska utrikesdepartementet har hon röjt sin egen väg framåt – och stått upp för de miljoner människor som vill bli respekterade oavsett kön, bakgrund eller ålder.

I sin självbiografi Helvetet och andra hållplatser reflekterar Madeleine Albright över karriärens slutskede och att vara produktiv även senare i livet. I boken möter vi denna banbrytande person när hon är som mest rättfram, underhållande, förtrolig och allvarsam. Det är en historia om den tid vi lever i, förankrad i lärdomar för alla tider, berättad av en exceptionell kvinna med en ojämförlig smak för livet. Boken är rikt illustrerad med färgbilder både från Albrights privata och officiella samlingar.

Fredagen 18 september kl. 21.00 intervjuas Madeleine Albright av Skavlan om sin nya bok och om höstens presidentval i USA. 

Bokhandlarn möter Catharina Ingelman-Sundberg

Catharina Ingelman-Sundberg har nått fantastiska framgångar med sina böcker och har gjort succé både i Sverige och internationellt. Hennes stora genombrott kom 2012 med den humoristiska feelgood-romanen Kaffe med rån – om pensionärerna som har tröttnat på ålderdomshemmet och ger sig in på brottets bana. Med sina galna upptåg och livsbejakande attityd tar Pensionärsligan nu världen med storm. Boken har hittills sålts till 29 språk och ges ut i 40 länder. Den har varit på många topplistor och legat på första plats i England, Italien och Kanada.

Böckerna om Märtha & co - förutom Kaffe med rån, också Låna är silver, råna är guld samt Rån och inga visor - har väckt uppseende utomlands och Catharina har förutom Norge och Finland bjudits in till England, Frankrike, Brasilien och Förenade Arabemiraten för att berätta om de brottsbenägna pensionärerna. Böckerna om åldringarna som rånar banker och begår brott för att ge pengar till fattiga har fått läsare i alla åldrar och författaren har fans bland pojkar och flickor från 9-14 år lika väl som bland män och kvinnor upp till 100 år.

Catharina har tidigare arbetat som journalist och marinarkeolog och tillbringade bland annat femton år med att dyka efter vår historia runtom i världen. Hon utforskade allt från vikingaskepp till holländska ostindiefarare och var även initiativtagare till projektet Ostindiefararen Götheborg.

Hon har även en rad uppskattade historiska romaner bakom sig, till exempel trilogin Vikingablot, Vikingasilver och Vikingaguld (för vilka hon fick Widdingpriset) och serien om medeltiden med Brännmärkt, Förföljd och Befriad.

För Kaffe med rån har Catharina Ingelman-Sundberg tilldelats italienska Premio Roma med motiveringen:"en glad övertygande kriminalkomedi full med mänsklig värme". Catharinas skriver på nya böcker samtidigt som hon reser världen runt och berättar om Pensionärsligan. Boken har givits ut på ryska, arabiska och koreanska.Krutgummor på krigsstigen, en framgångsrik "stand alone" utkom hösten 2018. Nu finns hennes senaste bok om pensionärsligan, "Goda rån är dyra". Se gärna ett prov på Catharinas humor genom att titta på denna lilla film nedan.

 


Nu Catharina måste vi prata böcker, läsande och dina bokhyllor

  • Hur organiserar du din bokhylla? I ämnesordning

  • Vet du hur många böcker du har hemma? Nej, men 16 bokhyllor

  • Finns det några pinsamma böcker i din bokhylla? Nej, publicerade aldrig min första roman

  • Hur ser du på pappersböcker och digitala böcker? Vad föredrar du? Älskar både ock.

  • Vilken/vilka klassiker läser du om och om igen? Selma Lagerlöfs Herr Arnes penningar, Körkarlen, Kejsaren av Portugalien m.fl

  • Finns det någon ”klassiker” som du vägrar att läsa? Nix

  • Vilken är den senaste riktigt, riktigt bra bok du läste? Sluta aldrig gå, Christina Rickardsson

  • Hur långt måste man läsa innan man får ge upp om en bok? 50 sid

  • Vad gör du med böcker du inte vill ha kvar? Skänker till Myrorna

  • Vad läser du just nu? Memoarer

  • Läste du som barn och vad? Läste mycket, Selma Lagerlöf, Wilhem Moberg, Edit Blyton t.ex

  • Vad är det för sorts böcker vi behöver just nu? Gärna äventyr och Feel Good – men inte mer våld och mord,

  • Vem skulle du vilja skrev ditt livs historia? Jag själv…


måndag 14 september 2020

Woody Allen, Apropå ingenting

 

Foto: Evan Agostini/AP/TT

Hur ska jag sammanfatta mitt liv? Lyckligt.

Vad jag ångrar mest? Bara det att jag har fått miljoner för att göra film, haft fullständig konstnärlig kontroll och ändå aldrig gjort en jättebra film.

Vilken kvinna beundrar jag mest? Soon-Yi. Inte för att hon kommer att slå mig på knäskålarna med brödkaveln om jag inte säger det, utan för att hon gav sig ut på de farliga gatorna ensam som femåring för att försöka få ett bättre liv och skapade sig ett, trots fruktansvärda hinder.

Vad skulle jag allra helst ha velat göra? Skriva Linje Lusta.

Vad skulle jag allra minst ha velat göra? Leka på en äng.

Skulle jag göra något annorlunda om jag fick leva om mitt liv? Jag skulle inte köpa den fantastiska grönsaksstrimlaren som killen gjorde reklam för på tv.

Och inget intresse av ett eftermäle, verkligen? Hellre än att leva vidare i publikens själ och hjärta föredrar jag att leva vidare i min lägenhet.

Apropå ingenting är den världsberömde amerikanske film­regis­sören, komikern, manusförfatta­ren, skådespelaren och musikern ­Woody Allens länge emot­sedda själv­biografi. Här ­berättar han med sin karaktäristiska humor om sitt liv, om uppväxtåren, äktenskapen, filmerna han gjort och människor han mött.

Woody Allen ägnar även flera kapitel åt de anklagelser som riktats mot honom om att han sexuellt skulle ha förgripit sig på sin adotivdotter. Anklagelserna, som uppkom 1992 och upprepades med förnyad kraft under metoo­hösten 2017, utreddes av två polisiära instanser som bägge kom till slutsatsen att Allen är oskyldig.

Sagt om boken

»Genuint rolig läsning.« DN
»Han skriver så bra att man blir spyfärdig.« Aftonbladet
»En jiddischspäckad njutning.« Expressen
»Både läsvärd och värdefull för oss som uppskattar Allen som filmskapare. Bokens första delar är ­komiska och för osökt tankarna till Radio Days liksom andra av hans bästa komedier.« SVD
»Ett nöje att läsa.« LA Times
»En autentisk och lättsam ton.« New York Times
»Högst läsvärda memoarer.« Times
»Vilken underbar överraskning det är att läsa Allens självbiografi och upptäcka att den är en ren njutning, festlig, älskvärd och fylld av stjärn­glans.« National Review
»Ett tips om du får slut på toalett­papper: Woody Allens memoarer är också gjorda av papper.« Washington Post

måndag 7 september 2020

Alex Schulman, Överlevarna



Han trycker telefonen hårt mot örat. Varför ingriper han inte? Han ser ner för slänten som mynnar ut i sjön. Han ser ladan och bastuhuset och uteplatsen med de vita plaststolarna, grusstigen som leder upp för berget. Han ser konturerna av bröderna som försöker döda varandra, en enorm slutscen vid det vattenbryn som varit fonden för hela historien. Det är ingen värdig final, men kanske väntad. Hur hade de annars tänkt att detta skulle sluta?

Tre bröder åker tvärs över landet för att sprida sin mors aska vid torpet som ingen av dem besökt på tjugo år. Alex Schulmans "Överlevarna" är en roman om att återuppleva sin barndom som vuxen.

Alex Schulman debuterade 2009 med den skönlitterära romanen Skynda att älska, tillägnad sin avlidne pappa Allan Schulman. Den populärfilosofiska boken TID – Livet är inte kronologiskt, skriven tillsammans med podcastkollegan Sigge Eklund, blev 2015 års bäst sålda biografi. Hans roman Glöm mig, som handlar om sökandet efter försoning med en alkoholiserad mamma, hyllades till skyarna av läsare och kritiker. Boken blev även Årets Bok 2017. Hösten 2018 släpptes romanen Bränn alla mina brev, där författaren i jakten på ursprunget till sin vrede kommer århundradets kärlekshistoria på spåren. 

Sagt om boken
Anders Kapp har läst boken, "Jag är besatt av form, berättade Alex Schulman i SVTs Babel. Det framgår tydligt av hans nya bok Överlevarna som kom ut i början av september och genast syntes på en del topplistor, han är en populär författare. På sätt och vis är det hans debut inom skönlitterär fiktion, hans tidigare böcker är biografiska, handlar om olika delar av hans familj. Överlevarna är en djupt berörande berättelse om tre bröders uppväxt i en dysfunktionell familj, hur de skiljs åt i vuxen ålder men när det är dags att sprida askan efter deras nyligen avlidna mamma blir det en katastrofal återförening. Även om här finns mycket värdefullt för oss läsare kan jag ibland tycka att kärleken till en rigid form överskuggar innehållet."

Läs hela recensionen här.