måndag 16 maj 2016

Gabriella Ullberg Westin: Springpojken

Dagen efter studenten hittas artonåriga Tindra Edvinsson knivskuren till döds på utsiktsplatsen Köpmanberget. Mordet påminner om ett fall för tjugo år sedan då en ung kvinna försvann spårlöst från sin studentfest. Kriminalinspektör Johan Rokka kopplas in på mordet. Men det väcker plågsamma minnen till liv den försvunna kvinnan var hans ungdomskärlek Fanny och parallellt med utredningen börjar han nysta i det gamla fallet. Snart kommer Rokka i kontakt med den grovt kriminella världen och plötsligt står han återigen öga mot öga med en person han helst av allt velat glömma. Hur långt ska han behöva gå för att lämna sitt tidigare liv bakom sig för gott?

Springpojken är andra boken i serien Morden i Hudiksvall.

Gabriella Ullberg Westin är född 1973 och uppvuxen i Hudiksvall. Tidigare bodde hon i Italien där hon arbetade som fotomodell. Idag bor hon i Stockholm med sin familj. Springpojken är hennes andra bok och uppföljaren till debutromanen Ensamfjäril. Gabriella Ullberg


Det är julafton och ett våldsamt snöoväder lamslår Hudiksvall. På eftermiddagen nås Polisen av ett larm. Henna Pedersen, gift med Sveriges bästa fotbollsspelare, har hittats ihjälskjuten i hemmet med parets två små barn som enda vittnen. Familjen har just återvänt till Sverige efter många år i Italien. Den hemvändande polisen Johan Rokka får brottsutredningen på sitt bord. De enda trådarna värda att följa upp är ett läderband som offret hade runt halsen och ett okänt telefonnummer i hennes mobiltelefon. I ett försök att få fram mer om offrets tidigare liv åker Rokka till Italien. Ju mer han nystar i brottet desto säkrare blir han på att fotbollsspelaren döljer något avgörande, och att han egentligen inte kände sin fru. Under tiden dras Rokka dessutom in i en erotisk affär med den förföriska dottern till en barndomsvän. När ytterligare ett kallblodigt mord sker inser Rokka att hans jobb och förfutna obönhörligen kommer att flätas samman.


Artikel i Dagbladet 2014-10-17

Fröken Medelpad släpper erotisk deckare


Ett överraskande möte med deckardrottningen MariJungstedt fick henne att våga skriva.

Nu släpper Gabriella Ullberg Westin, med förflutet som Fröken Medelpad, en erotisk deckare – som utspelar sig i Hudiksvall.

Drömmen om att någon gång skriva en deckare hade funnits länge. Men ett alldeles speciellt möte med Mari Jungstedt fick henne att göra verklighet av drömmen.

– Det var en helt fantastisk grej. Jag var med min familj på Kanarieöarna och min man ville överraska mig eftersom jag fyllde 40. Vi åkte till en by och han placerade mig på en parkbänk. Sedan ser jag en mörkhårig kvinna komma emot mig och fråga om jag var Gabriella. Det var Mari Jungstedt som tog mig under armen och frågade om jag ville få författartips på hennes takterrass, säger Gabriella.

Hennes man hade tagit kontakt med deckardrottningen, som tyckte att överraskningen var så gullig att hon tackade ja.

– Jag var helt starstruck så jag hörde knappt vad hon sa, men ett tips jag verkligen tog till mig var att inte fundera så mycket, utan bara sätta i gång och skriva.

Den 22 oktober släpps debutboken "Ensamfjäril", som är en kriminalroman med erotiska inslag. Enligt Gabriella finns det en stor nyfikenhet kring den här typen av litteratur efter succén med Femtio nyanser-triologin.

– Jag har alltid saknat kriminalromaner med erotiska inslag. Ofta får man följa karaktärernas privatliv, men sedan kommer det till en punkt där det tar slut. Jag tror att det finns en stor underhållningspotential i den här typen av litteratur.

Gabriella Ullberg Westin kommer från Hudiksvall och boken, som handlar om mordet på Sveriges bästa fotbollsspelare, utspelar sig också i hennes gamla hemstad.

– När man är debutant med heltidsjobb och två barn så har man inte så mycket tid att läsa på. Därför är ett tips att skriva om miljöer som är bekanta, säger hon.

I dag bor Gabriella i Stockholm och jobbar på ett telekomföretag. Sin högskoleutbildning läste hon däremot i Sundsvall på 90-talet. Under samma period utsågs hon till Fröken Medelpad.

– Det var en kul grej på den tiden. Min mormor och morfar var dessutom från Ånge. Så Medelpad finns i mitt hjärta, säger hon.

Anna-Maria Wiklund,
Dagbladet 060-66 35 55
anna-maria.wiklund@dagbladet.se

Inga kommentarer: