måndag 20 maj 2019

Fredrika Ek, Jorden runt på 1000 dagar


Fredrika Ek's bok, Jorden runt på 1000 dagar, innehåller den klassiska reselitteraturens alla ingredienser om det stora Äventyret; korsande av berg och öknar. Lands och smärtgränser, mod och rädsla och storartade möten med andra kulturer och människor.

Med en berättarglädje som får oss att både skratta och gråta får vi följa Fredrika Ek, driven av nyfikenhet och stora drömmar, när hon ger sig av på en för henne ovanlig och nödvändig resa men ett i hennes omgivnings ögon lika omöjligt som livsfarligt äventyr. Jorden runt på en cykel. Ensam. Som kvinna. 1042 dagar senare cyklar hon in på torget i Sundsvall.

Men berättelsen Fredrika handlar lika mycket om bra och dåliga möten med sig själv, sina egna sanningar och fördomar. Att en fördom per definition bara existerar fram tills dess att vi har släppt taget om den. Fram tills dess är den en sanning. Att varje möte också innebar ett avsked och att ett äventyr kan vara både lugnt, långsamt och bitvis till och med långtråkigt. Att skavsåren blev så många och stora att de fortfarande finns kvar ärr som ett minne och att det var värt det! Att det som tur är finns reservmammor vid världens ände.

Den tvetydiga insikten om hennes privilegierade lott i livet som kvinna född och uppvuxen i Europa blev en stark drivkraft till vad som blev den stora meningen med hela expeditionen. Fredrika har hittills cyklat ihop närmare en miljon kronor till Action Aid, en global organisation som arbetar för en rättvis, jämlik och hållbar värld fri från fattigdom. För alla människors lika värde och rätt till ett värdigt liv. En bok som uppmuntrar oss till att våga drömma högt och utmana våra gränser.

Fredrika Ek född 1991 är en svensk äventyrare och utsågs till European Adventurer of the year 2018, och Årets kvinnliga Äventyrare 2018 efter sitt cykeläventyr.

Se en intervju med Fredrika Ek i TV4 Nyhetsmorgon här.

Sagt om boken
Svenska Dagbladet: 27-åriga Fredrika Ek cyklade jorden runt: ”Första dagen var lätt", Läs recensionen här.

Läs artikel i Expressen här.

Läs artikel i Sundsvalls Tidning här.