tisdag 31 juli 2012

Kent Filppu: Utan min dotter


För snart sju år sedan föddes Paulina Avilés Filppu. För tre år sedan fick hon senast träffa sin pappa. Det senaste året har hon inte ens fått prata med sin pappa på telefon och när hennes pappa försökte få träffa henne i Honduras så klippte hennes mamma all kontakt mellan Paulina och hennes pappa. Det är bakgrunden till en historia om hur en mamma med lagens stöd kan röva bort sitt barn trots att föräldrarna har delad vårdnad.

Paulinas mamma fick ett tvåårigt SIDA-uppdrag i Honduras för ungefär fem år sedan. Därför flyttade familjen dit. Paulinas mamma och pappa skiljde sig och bodde bägge två kvar i Honduras tills Paulinas mammas uppdrag var slut. Detta eftersom bägge ville ha kontakt med Paulina även efter skilsmässan.

När det var dags att återvända till Sverige sade Paulinas mamma Gloria att hon och Paulina skulle stanna kvar trots att uppdraget var slut. Svenska myndigheter (polis, domstol, UD) hävdar att de inte kan göra något trots att alla inblandade var svenska medborgare, folkbokförda i Sverige, utsända av svenska staten och att en svensk domstol tidigare samma år kunnat döma till gemensam vårdnad.

Det är bakgrunden till den bok Paulinas pappa skrivit om kampen att få träffa sin dotter och hur samhället på olika sätt försvårar för barnen att få ha en god kontakt med bägge sina föräldrar.

Paulina Avilés Filppu
Kent har signerat sin bok Utan min dotter, som finns i butiken nu.

Länkar till media
Läs Lasse Hallbergs reportage i Sundsvalls Tidning, klicka här.

Lennart Bergström
Bokhandlarn



Inga kommentarer: