onsdag 24 oktober 2012

Dan Olofsson: Mina tre liv

Dan Olofsson är grundare av de börsnoterade it-företagen Sigma, Epsilon och Teleca. I sina memoarer beskriver han missöden och framgångar i sitt entreprenörskap, sin filantropi-verksamhet i Sydafrika och ger ingående exempel på den svenska rättsrötan.

Entreprenören Dan Olofsson kräver en oberoende granskning av Riksgäldens och Carnegies agerande mot familjen Sundqvist. Hans  självbiografi avslöjar nya detaljer om det han kallar "ett finansiellt justitiemord", begått av staten.

”Det finns många delfrågor för en granskningsman. En är om det är okej att tömma vuxna barns konton utan att tillfråga dem. En följdfråga blir då att när Riksgälden får denna fråga i sitt knä, är det okej att inte ta sitt ansvar och låta bli att återställa kontona”, säger Dan Olofsson.

Som barndomsvän till Maths O Sundqvist är Dan Olofsson medveten om att hans bok kan ses som en partsinlaga, men han är säker på sin sak. Under fyra veckor i februari – mars 2009 jobbade han heltid med att hjälpa Maths O Sundqvist och dennes tre barn i förhandlingarna med Carnegie och Riksgälden.

”Jag skulle aldrig skriva detta om jag inte varit övertygad om att det jag skriver är korrekt”, säger Dan Olofsson om sin redogörelse

Recension
"Finansiellt justitiemord", Mats Lönnerblad i Sundsvalls Tidning.
Läs Carl Thulins artikel om boken i Dagens Industri.
"Avböjda affärer och rättsröta", Thomas Frostberg i Sydsvenskan.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

Arnaldur Indridason: Den kalla elden

Erlendur befinner sig i sitt barndomshem vid Islands östra fjordar när det förflutna hinner ikapp honom. Händelser som han själv har varit med om och olösta fall.

För flera decennier sedan hände det hemska saker när en stor grupp brittiska soldater gick vilse i bergen. En storm tog dem med överraskning. Några av soldaterna lyckades efter stora svårigheter ta sig tillbaka till staden, medan andra försvann.

Samma kväll, i samma område, försvann en ung kvinna spårlöst. Hennes öde väcker Erlendurs nyfikenhet. Desperat söker han svaren på de två fallen, oavsett hur smärtsam utgången blir.


Den kalla elden är den fjärde delen i serien som inleddes med Frostnätter.



Recension
Nu har jag läst, Arnaldur Indridasons nya bok, Den kalla elden. Indridason är utnämnd till nordens bästa deckarförfattare, han har fått massor av priser och är i år 2012 nominerad av Svenska Deckarakademien till bästa utländska deckare, i år igen! Detta är hans 9:e bok med Erlendur Svensson, kriminalkommissarien från Reykjavik som huvudkaraktär.

I den senaste boken är Erlendur tillbaka där han växte upp. När han var tio år fick han och lillebror, åtta år följa med sin pappa på fjället för att leta efter bortsprungna får, en storm blåser upp och Erlendur tappar bort sin pappa men också sin Lillebror som han lovat ta hand om. Helt plötsligt hade han försvunnit i snöstormen. Han kom aldrig tillrätta och detta har plågat Erlendur i alla år, präglat hans liv vad gäller sorg och dåligt samvete. Nu är han tillbaka i huset där han växte upp, huset är ett ödehus nu utan fönster och dörrar. Han kan inte låta bli att vandra omkring på fjället för att hitta rester, vad som helst, efter sin Lillebror. Samtidigt snubblar han över en annnan historia som inträffade för många år sedan, en ung kvinna som försvann i en snöstorm och kom aldrig tillrätta. Han börjar prata med överlevande till kvinnan som försvann och så småningom uppdagas en mycket obehaglig och skrämmande historia. Bland den mest obehagliga jag läst på länge faktiskt.

Det enda som är jobbigt med Indridasons böcker är alla isländska namn. I övrigt är boken mycket välskriven, en av höstens stora läsupplevelser i deckargenren.

Monica Gullman
Bokias kulturtant











Golnaz Hashemzadeh: Hon är inte jag

Det är 80-tal och en liten flicka flyr tillsammans med sina föräldrar från Iran till Sverige. Det gamla landet har krossat drömmarna men det nya landet krossar familjen. De, som har kämpat för frihet i Iran, befinner sig nu i trygghet men utanför och avskurna från omvärlden. Pappan försöker hitta en väg in i det nya samhället och mamman vill inte lämna filtarna som doftar av hemlandet. Respekt och kärlek vittrar sönder och dottern tvingas bli vittne och medlare mellan föräldrarna.

Hennes pappa vet att hårt arbete är nyckeln till framtiden, och han lär sin dotter att hon måste vara bäst, oavsett vilka offer som krävs. Med hans revanschlust och suget efter tillhörighet som bränsle är hon snart kårordförande på Sveriges mest utpräglade elitskola. Det är en tillvaro som utgörs av ständiga middagar med näringslivets toppchefer, tal till studenterna och intervjuer med riksmedia. Men framgången är ensam och hotfull. I vissas ögon är man alltid blatte, och för den som måste vara bäst finns inget andrum. Bäst men ensammast i världen.


Golnaz Hashemzadeh har lyckats skriva prestationsjunkiens berättelse ur ett invandrarperspektiv som både skrämmer och fascinerar. Hon är inte jag är en berättelse om en familj som kämpar, om två föräldrar som omedvetet plågar sina barn med sin egen olycka, om en kvinna som offrar sig själv i jakten på att vara den alla älskar.

Recension
Nu har jag läst en bok av Golnaz Hashemzadeh, Hon är inte jag. En berättelse ur ett invandrarperspektiv som både skrämmer och fascinerar. Flickan Setareh kommer som flykting från Iran med sin familj till Sverige för att leva ett tryggare liv utan våld och övergrepp. Familjen får det svårt i Sverige, pappan gör allt för att anpassa sig, han har enorma krav på sin dotter att hon ska lyckas, bli bäst , bli något som han aldrig kunde bli. Mamman vill studera till läkare, men blir så småningom sjuksköterska. Pappan har svårt att acceptera mammans frigörelse och börjar misshandla henne. Setareh får gå emellan för att skydda sin mamma.

Setareh får höra av sin svenska lärare att hon aldrig kommer att bli som de svenska barnen oavsett hur duktig hon är, hon skriver en uppsats och blir anklagad för att ha stulit texten. Så bra kan inte en invandrare skriva enligt läraren. Detta gör att hon pressar sig ännu mer för att bli bäst.

Skulle kunna skriva hur mycket som helst om denna gripande bok. Sammanfattningsvis är berättelsen om Setareh en bok om en ung flicka som nästan går under. Hon svälter sig och skär sig, men hon blir bäst och når dit ingen annan invandrarflicka nått, men till vilket pris?

En debutbok, mycket välskriven och bra språk. Jag kommer att minnas den länge.

Monica Gullman, Bokias kulturtant

Linn Ullman: Det dyrbara

Jon Dreyers liv går i bitar. Hans stora litterära livsprojekt har gått i stå, han är konsekvent och smärtsamt otrogen mot sin fru Siri, något hon i sin tur är smärtsamt medveten om. Deras tonåriga dotter är våldsam och oregerlig, och Siri försöker samtidigt förhålla sig till en mor som börjat supa igen efter tjugo års nykterhet.

Allt börjar med att barnflickan Mille försvinner utan ett spår. Ovissheten om vad som hänt bultar som ett mörkt hjärta i familjen Dreyers liv. När Mille två år senare hittas död har sönderfallet gått mycket långt.


Linn Ullmanns romaner är verkliga gränsgångare mellan kammarspel, släktdrama, kriminalhistoria och mänsklig komedi. Kärleken är både hot och löfte, och i Det dyrbara framstår den med än tydligare skärpa än tidigare som den enda nåd vi människor har.

Recension av Monica Gullman
Nu har jag läst, Linn Ullmans nya bok, Det dyrbara. Boken handlar om en familj i sönderfall. Jon Dreyer är författare med skrivkramp. Han är destruktiv och är konstant otrogen mot sin fru Siri som är medveten om detta men ändå kämpar för att hålla ihop familjen. Hon är också den som försörjer familjen. Siris mor Jenny har börjat supa igen efter många års uppehåll. Dottern Alma är ett oregerligt barn, hon känner att det inte står rätt till i familjen och protesterar på alla sätt hon kan. Till råga på allt försvinner barnflickan Mille spårlöst.

Denna historia berättar Liv Ullman mycket fängslande, ett släktdrama, men också en bok om stor kärlek som både är ett hot och ett löfte. Siris kamp för att förstå vad som egentligen utspelas i hennes familj gör att boken blir en riktig bladvändare. Och vad hände med Mille? En fråga som kanske inte får ett svar.

Monica, Bokias kulturtant

Övriga recensioner
Linn Ullman har helt enkelt skrivit en storartad roman, en sådan där roman som är så bra att jag önskar att jag ännu inte läst den utan fortfarande hade den kvar att upptäcka.
Ann Heberlein, Sydsvenskan

tisdag 23 oktober 2012

Deckarakademins nomineringar!

Svenska deckarakademins logotyp...
Nu har Svenska Deckarakademin nominerat årets fem bästa svenska kriminalromaner respektive de fem bästa till svenska översatta kriminalromanerna.

Tove Alsterdal är ny i sammanhanget, medan både Åsa Larsson och Roslund/Hellström vunnit priset för årets bästa deckare tidigare: Åsa Larsson för Det blod som spillts 2004 och Roslund/Hellström för Tre sekunder 2009. Lars Kepler har varit nominerad till priset för två av sina tidigare böcker (Paganinikontraktet 2010 och Eldvittnet 2011). 2010 konkurrerade de bland andra med Grebe/Träff som nominerades för Bittrare än döden.

Belinda Bauer har lyckats med konststycket att få med två av sina kriminalromaner – förra året var hennes debutroman Mörk jord nominerad, men då blev slagen på mållinjen av Denise Mina. Yrsa Sigurðardottir är nykomling i sammanhanget, medan Arnaldur Indriðason och Peter Robinson båda har kammat hem priset för bästa till svenska översatta kriminalroman tidigare, 2005 respektive 2001.

De nominerade i kategorin svenska kriminalromaner är
Tove Alsterdal: I tystnaden begravd (Lind & Co)
Camilla Grebe/Åsa Träff: Innan du dog (Wahlström & Widstrand)
Lars Kepler: Sandmannen (Bonniers)
Åsa Larsson: Till offer åt Molok (Bonniers)
Anders Roslund/Börge Hellström: Två soldater (Piratförlaget)

De nominerade i kategorin översatta kriminalromaner är
Belinda Bauer: Ni älskar dem inte (”Finders keepers”, översättning: Ulla Danielsson, Modernista)
Belinda Bauer: Skuggsida (”Darkside”, översättning: Ulla Danielsson, Modernista)
Arnaldur Indriðason: Den kalla elden (”Furðustrandir”, översättning: Ylva Hellerud, Norstedts)
Peter Robinson: En förgiftad man (”Before the poison”, översättning: Jan Malmsjö, Minotaur)
Yrsa Sigurðardottir: Eldnatt (”Horfðu á mig” översättning: Anna Gunnarsdotter Grönberg, Modernista)

Se mer på Svenska Deckarakademins hemsida här

Vilka som erövrar priserna avslöjas vid Deckarakademins höstmöte i Eskilstuna lördagen den 24 november.



Håkan Nesser: Styckerskan från lilla Burma

Detta är den femte och sista boken om polismannen Gunnar Barbarotti i staden Kymlinge. Det är samtidigt den första och enda boken om Ellen Bjarnebo, känd som Styckerskan från Lilla Burma.

Den av privata skäl arbetsoförmögne kriminalinspektören Gunnar Barbarott sätts på ett av Kymligepolisens "cold cases", som emellertid tinar upp i Barbarottis vård. Om inte Ellen Bjarnebo var skyldig till det hon anklagats och suttit 11 år i fängelse för, vem var det då som mördade och styckade sitt offer 1989? Ett allt hetare fall med förvecklingar leder Barabarotti på en resa genom Sverige, från jordbrukshemmanet Lilla Burma utanför Kymlige till ett fjärran beläget fjällpensionat, och utgör en snygg sorti för Gunnar Barbarotti och möjligen även för vår Herre. Det sistnämnda dock en tros- eller tolkningsfråga.

Håkan Nesser, född 1950 och uppvuxen i Kumla, debuterade 1988 med kärleksromanen Koreografen. Den följdes av tio kriminalromaner om kommissarie van Veteeren, ett tiotal fristående romaner och novellsamlingar och en kvintett om kommissarie Barbarotti från Kymlinge, där Styckerskan från Lilla Burma nu fullbordar Barbarottisviten. Hans senaste bok var Himmel över London från 2011.


Recensioner
Nu har jag läst, Håkan Nessers nya bok, Styckerskan från Lilla Burma. Den femte och sista (?) boken om polismannen Gunnar Barbarotti.

Hur kan du, Håkan Nesser, skriva så bra böcker? Oom en liten stad som heter Kymlinge och om en polis som har ett avtal med gud, när livet är på topp ligger gud på plus när livet är tungt som det är i denna bok ligger gud på minus.

Gunnars fru har dött i sin säng av en aneurysm, ett blodkärl i hjärnan som brustit. Så börjar boken, Gunnar får ett uppdrag av sin chef som han inte kan förstå anledningen till. Han ska gräva ner sig i ett gammalt brott som inträffat för ca 20 år sedan, ett brott som också blev uppklarat, Gunnar tar sig an uppgiften men förstår inte riktig varför han fått uppdraget.

Men naturligtvis hittar han konstigheter när han börjar rota i fallet, det blir två så småningom och det finns också en orsak varför hans chef lagt fallet i hans händer.

Man får också följa Gunnars sorgearbete efter sin fru Marianne. När sorgen drabbar honom som värst blir han som förstenad, blir stående, kan inte prata, inte tänka en vettig tanke.

Jag blir djupt gripen av Nessers sätt att skriva om just sorg. Dessutom kan jag inte lägga boken från mig, upplösningen på kriminalgåtan får mig att häpna. Bravo Håkan Nesser, synd bara att detta är sista boken om Gunnar Barbarotti.

Monica Gullman, "Bokias kulturtant" (som hon själv kallar sig).

Övriga recensioner
"Mästerligt om liv i närheten av döden", läs Lasse Hallbergs recension i Sundsvalls Tidning.

måndag 15 oktober 2012

Sjöwall/Wahlöö: Roman om ett brott


Tillsammans förändrade dom kriminalgenren för all framtid, inte bara i Sverige, utan i hela världen. Utan dom inga svårmodiga snutar med magsår, utan dom inget svenskt deckarunder. Det blev 10 böcker på 10 år, 2700 sidor, en handfull huvudpersoner, men EN roman, en enastånde roman, Roman om ett brott.

Roman om ett brott är en socialrealistisk kriminalroman, full av svidande samhällskritik. I deras romaner skildras polisen oglamorösa vardag, där finns inga hjältar och Stockholmsmiljön är betongtrist. Sviten har översatts till 40 språk och New York Times har utnämnt dom till ”världens bästa kriminalförfattare”. Få författare har påverkat en hel genre så mycket som S/W. Med böckerna om Martin Beck och hans kollegor lade de grunden för den moderna kriminalromanen – böcker som sedan dess varit en central inspirationskälla för en lång rad av världens främsta kriminalförfattare. 

– När Per Wahlöö och jag slog våra kloka huvuden ihop och skapade vår romanserie, anade vi knappast att den skulle bestå i 50 år, säger Maj Sjöwall.

Maj Sjöwall och Per Wahlöö skrev mellan 1965 och 1975 tio polisromaner om Martin Beck, 45 år senare fortsätter böckerna att fascinera. Böckerna är översatta till cirka 40 språk och har sålt i miljontals exemplar. Eller som Michael Connelly säger: "One of the most authentic, gripping and profound collection of police procedurals ever accomplished".

Nu har Piratförlaget givit ut dessa tio romaner i en vacker nyutgåva med förord av många av Sveriges ledande författare av kriminalromaner. Dessutom ingår som kuriosa delar av författarnas handskrivna originalmanus med olika ändringar och tillägg. 

Roman om ett brott består av dessa titlar
Roseanna (1965)
Mannen som gick upp i rök (1966)
Mannen på balkongen (1967)
Den skrattande polisen (1968)
Brandbilen som försvann (1969)
Polis, polis, potatismos (1970)
Den vedervärdige mannen från Säffle (1971)
Det slutna rummet (1972)
Polismördaren (1974)
Terroristerna (1975)

Recensioner
”...om jag nu skulle räkna upp de tio bästa "deckarna" som någonsin skrivits på svenska språket så är det så enkelt att Maj och Per har skrivit fem av dem. Med de resterande fem, där de hållit i pennan, är det även så praktiskt att de platsar på tjugo-i-topplistan.”Leif GW Persson, Expressen

”De har blivit moderna klassiker. … Det är en kulturgärning att vi får tillbaka dem.”Ingalill Mosander, Go'kväll, om sviten ”Roman om ett brott”

”Det som influerat mig mest i böckerna är Martin Becks gestalt. Han har ingen supertalang. Han är inte smartast, tuffast eller modigast. Inte den sexigaste heller. Men summan av alla hans delar är större än enskildheterna. Det älskar jag, han är en väldigt realistisk karaktär.”Dennis Lehane i Babel om sviten ”Roman om ett brott”

Lennart Bergström
Bokhandlarn

måndag 8 oktober 2012

Ny Pettson!


Findus flyttar ut, Sven Nordqvist.

Äntligen en ny bok om Pettson och Findus! Varje morgon vaknar Pettson klockan fyra av att Findus hoppar i sängen. Pettson blir tokig. Kanske är det bäst att Findus flyttar. Tillsammans inreder de det gamla dasset och tar bort bajstunnan så att Findus inte ska råka landa i den när han hoppar i sängen. Men så när Findus ska gå och lägga sig blir han lite orolig för räven...

Läs Sverker Lenas recension i DN, klicka här.




fredag 5 oktober 2012

Katrin Zytomierska: Sött och annat gott! Det goda LCHF-baket

Sött och annat gott! är en naturlig fortsättning på Katrins debutbok Dags att bli smal!, där hon berättade om hur hon gick ner 35 kilo med hjälp av LCHF. Det Katrins läsare mest har efterfrågat är mer om bakning, godsaker och inte minst vad man kan snaska på till Melodifestivalen när man valt LCHF som diet och livsstil.
Sött och annat gott! innehåller recept på allt från kanelbullar och prinsesstårta till pizza och ostknäck. De två gemensamma nämnarna är "LCHF" och "supergott".

Katrins andra bok handlar även om hur man behåller sin målvikt när man väl nått den - hur man ska tänka, träna och motivera sig själv för att inte falla tillbaka på ohälsosamma kolhydrater igen.
Sött och annat gott! är skriven i samma ton som Dags att bli smal!. Den är personlig, kul och bra att ta till när helgens bakning ska planeras eller hälsomotivationen tryter. Behåll din idealvikt och ät gott med Katrin!

KATRIN ZYTOMIERSKA, känd medieprofil, medverkar regelbundet i radio och TV. Hon skriver också tidningskrönikor och är även ständigt aktuell som färgstark debattör och en av Sveriges mest lästa och prisbelönta bloggare. Katrin bokdebuterade i januari 2012 med Dags att bli smal! LCHF på mitt sätt, som direkt blev en bästsäljare.

Boken utkommer den 8 november.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

måndag 1 oktober 2012

Läs Carlos Ruiz Zafón i höst

Carlos Ruiz Zafón (född 1964 i Barcelona) blev med Vindens skugga en av världens mest lästa författare, översatt till över trettio språk.Ängelns lek (2009) har sålts i bortemot en och en halv miljon exemplar i Spanien och gör nu sitt segertåg över världen. Himlens fånge är hans senaste roman.

Monica Gullman har läst båda böckerna

Vindens skugga utspelas i Barcelonas gränder och i böckernas värld. Jag läste den för åtta år sedan och tycker fortfarande att den är en av de tio bästa böckerna jag läst. Nu kommer den fristående uppföljaren, Himlens fånge. I den nya boken återvänder vi till de bortglömda böckernas gravkammare och bokhandeln Sempere & Söner. 

Pojken Daniel som i den första boken på sin födelsedag fick besöka De Bortglömda Böckernas Gravkammare och välja sig en bok ur de dammiga hyllorna. En bok som fick förödande konsekvenser för honom och hans familj.

Han är nu en vuxen man, gift och har barn. Han arbetar med sin pappa i deras bokhandel Sempere & Söner. Det går dåligt för den gamla bokhandeln, kunderna hittar inte in. Det är slutet av 50-talet och Frankoregimens censur återspeglar sig i utgivningen av böcker.

En dag kommer det in en mystisk man som vill köpa deras mest exklusiva exemplar av boken, Greven av Monte Cristo. Mannen betalar, skriver en liten dedikation i boken och lämnar den till Daniel. Hälsningen är till en annan medarbetare i bokhandeln, Fermín Romero de Torres. Han blir skräckslagen när Daniel visar honom boken med dedikationen. Daniel tvingar Fermín att berätta sin historia. Hur han 1939 hamnade i fängelset, som ligger på klipporna ovanför Montjuicberget. Ett fängelse man aldrig kommer levande ifrån.

En berättelse om fångenskap, svek och en hemlighet som legat begravd i mer än två decennier. Kopplingen till Greven av Monte Cristo ligger som en mörk skugga i boken.

En mycket läsvärd bok med att bra språk och en historia som håller hela vägen.

Om jag någon gång kommer till Barcelona vill jag gå i dessa gränder där de undangömda antikvariaten finns, och jag vill också hitta min bok som kommer att förändra mitt liv - i alla fall i en bra berättelses värld.

Monica/ Bokias kulturtant