måndag 15 oktober 2012

Sjöwall/Wahlöö: Roman om ett brott


Tillsammans förändrade dom kriminalgenren för all framtid, inte bara i Sverige, utan i hela världen. Utan dom inga svårmodiga snutar med magsår, utan dom inget svenskt deckarunder. Det blev 10 böcker på 10 år, 2700 sidor, en handfull huvudpersoner, men EN roman, en enastånde roman, Roman om ett brott.

Roman om ett brott är en socialrealistisk kriminalroman, full av svidande samhällskritik. I deras romaner skildras polisen oglamorösa vardag, där finns inga hjältar och Stockholmsmiljön är betongtrist. Sviten har översatts till 40 språk och New York Times har utnämnt dom till ”världens bästa kriminalförfattare”. Få författare har påverkat en hel genre så mycket som S/W. Med böckerna om Martin Beck och hans kollegor lade de grunden för den moderna kriminalromanen – böcker som sedan dess varit en central inspirationskälla för en lång rad av världens främsta kriminalförfattare. 

– När Per Wahlöö och jag slog våra kloka huvuden ihop och skapade vår romanserie, anade vi knappast att den skulle bestå i 50 år, säger Maj Sjöwall.

Maj Sjöwall och Per Wahlöö skrev mellan 1965 och 1975 tio polisromaner om Martin Beck, 45 år senare fortsätter böckerna att fascinera. Böckerna är översatta till cirka 40 språk och har sålt i miljontals exemplar. Eller som Michael Connelly säger: "One of the most authentic, gripping and profound collection of police procedurals ever accomplished".

Nu har Piratförlaget givit ut dessa tio romaner i en vacker nyutgåva med förord av många av Sveriges ledande författare av kriminalromaner. Dessutom ingår som kuriosa delar av författarnas handskrivna originalmanus med olika ändringar och tillägg. 

Roman om ett brott består av dessa titlar
Roseanna (1965)
Mannen som gick upp i rök (1966)
Mannen på balkongen (1967)
Den skrattande polisen (1968)
Brandbilen som försvann (1969)
Polis, polis, potatismos (1970)
Den vedervärdige mannen från Säffle (1971)
Det slutna rummet (1972)
Polismördaren (1974)
Terroristerna (1975)

Recensioner
”...om jag nu skulle räkna upp de tio bästa "deckarna" som någonsin skrivits på svenska språket så är det så enkelt att Maj och Per har skrivit fem av dem. Med de resterande fem, där de hållit i pennan, är det även så praktiskt att de platsar på tjugo-i-topplistan.”Leif GW Persson, Expressen

”De har blivit moderna klassiker. … Det är en kulturgärning att vi får tillbaka dem.”Ingalill Mosander, Go'kväll, om sviten ”Roman om ett brott”

”Det som influerat mig mest i böckerna är Martin Becks gestalt. Han har ingen supertalang. Han är inte smartast, tuffast eller modigast. Inte den sexigaste heller. Men summan av alla hans delar är större än enskildheterna. Det älskar jag, han är en väldigt realistisk karaktär.”Dennis Lehane i Babel om sviten ”Roman om ett brott”

Lennart Bergström
Bokhandlarn

Inga kommentarer: